Kenmerken van de productie van kassen van de profielpijp

Er zijn veel soorten kassen. Sommige zijn gemaakt van hout, anderen van polycarbonaat, enzovoort. Bijzonder opmerkelijk zijn de structuren gemaakt van metalen profielen (buizen). Dergelijk materiaal kan lange tijd dienen en sterke destructieve effecten hebben.

Functies en typen

De meeste aanbevelingen die op internet te vinden zijn, zijn ontworpen voor het gebruik van standaard buisstructuren. De profielbuis kan rechthoekig of vierkant zijn.

Zelfgemaakte kassen worden meestal uitgevoerd in een van de drie opties:

 • bevestigd aan huizen (het dak kan een enkele steek of ovaal zijn, zonder uitgesproken symmetrie);
 • geïsoleerde gebogen gebouwen;
 • serres "huis", uitgerust met een zadeldak.

De standaardafmetingen van de onderdelen bepalen de meest voorkomende afmetingen van gebouwen: 3, 4, 6 of 12 m lang, van 2 tot 6 m breed. De handigste afmetingen voor een paar parallelle bedden - 3x6 m, voor drie bedden - 3-12x4-6 m.

Voors en tegens

De kas van het pijpwerk heeft vijf sterke punten:

 • het ontwerp dient lange tijd;
 • blokken worden eenvoudig opgelost;
 • montage verschilt in gemak en gemak;
 • de constructie kan in elke gewenste configuratie worden uitgevoerd;
 • aangebrachte coatings zijn zeer divers.

  Wat betreft de gebreken, buig dan het profiel is vrij moeilijk. De oplossing voor het probleem is dit: buig één van de pijpen, gevuld met zand, probeer het de meest nauwkeurige vorm te geven en gebruik het als een sjabloon.

  De keuze van profiel- en vormontwerp

  Bij de vervaardiging van vierkante of rechthoekige buizen kunnen worden gebruikt:

  • hete vervorming;
  • koude vervorming;
  • elektrisch lassen;
  • elektrisch lassen in combinatie met koude vervorming.

  Voor het maken van bogen heeft u een profielbuis van 20 x 40 (elk 10 stuks) nodig met een lengte van ongeveer 580 cm. Er zijn twee opties: vraag direct om het gewenste formaat in te korten of koop gewone 6 m-modellen.De lateien zijn vervaardigd van 2x2 metaal (67 cm lang).

   Officiële vereisten voor de profielpijp zijn ingesteld GOST 8639-82 en 8645-68. Er zijn opties op basis van verschillende metalen, meestal geven bouwers de voorkeur aan staal met een externe anticorrosielaag. Optimale uitharding wordt bereikt door vier baleinen, die het maximale deel van de belasting opnemen.

   Gegalvaniseerde profielpijp moet zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een speciale laag hebben. Het onderscheiden van kwaliteitsmateriaal is eenvoudig - het zou vrij eenvoudig moeten zijn. Het frame dat eruit is gemaakt, is niet moeilijk om naar een andere plaats te verplaatsen of met de auto te vervoeren. Dankzij een stevige beschermende coating is het risico op corrosie minimaal.

   Als u een garantie voor verhoogde mechanische stabiliteit van de constructie wilt, neemt u een gegalvaniseerde profielbuis met extra versterking. Dergelijk materiaal draagt ​​rustig druk over tot 90 kg per 1 vierkante meter M. Volgens de bepalingen van GOST kunnen dergelijke structuren tot 20 of zelfs tot 30 jaar dienen. Zelfs als de gegalvaniseerde laag wordt gebogen, verschijnen er deuken en andere defecten, maar de coating zal vrijwel zeker nog lang holistisch blijven.

   Om het frame van een onbeschermde buis te maken, wordt er gelast. Gegalvaniseerde elementen zijn verbonden met bouten, speciale koppelingsdelen of hoeken. Het gebruik van metalen elementen met grote diameter is niet erg praktisch, omdat ze te zwaar en ongemakkelijk zijn.

   Ontwerp en voorbereiding

   Tekeningen worden meestal opgesteld in standaardformaten - van 300 tot 1200 cm. Het wordt aanbevolen dat deze indicator wordt verduidelijkt door fabrikanten of verkopers om niet te veel te betalen voor overtollig materiaal en geen restjes achter te laten.

   De plannen moeten duidelijk weergeven:

   • de basis;
   • rechtopstaande rekken;
   • roof;
   • bovenste trim;
   • de deur;
   • ramen en ventilatieopeningen;
   • spacers.

   Bij het opstellen van een project moet u letten op het verlichtingsniveau. Elke kas moet strikt in het zuiden worden gericht. De toegestane oppervlaktedaling is maximaal 100 mm. In overeenstemming met het schema wordt de opmaak van het gebouw dat wordt gebouwd uitgevoerd. Gebruik hiervoor pinnen en touw. Als je de bedoelde lijnen diagonaal controleert, kun je alles heel soepel doen.

   Het is niet nodig om alle profielen met een doorsnede van 40 bij 20, 20x20 of 40x40 mm te gebruiken. Dergelijke elementen als gevolg van het relatief dikke lichaam (vanaf 0,2 cm) zijn vrij sterk. Horizontale banden kunnen worden gemaakt van een profiel met een doorsnede van 1 tot 1,5 mm, omdat uitzonderlijke prestaties niet vereist zijn.

   Bij het berekenen van de hoogte van het gebouw richten ze zich primair op de groei van de eigenaar van het huisje of een landhuis. Er wordt meestal aangenomen dat het plafond 0,3-0,4 m hoger moet worden gemaakt dan die met een kas, daarom kunnen de waarden variëren van 190 tot 250 cm.

   Het tellen van de maat heeft nog een subtiliteit: aanpassing aan het afwerkingsmateriaal. Wanneer het frame bedekt is met een film, doet het er niet veel toe, maar wanneer u polycarbonaat gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grootte van het materiaal voldoende is om de hele hoogte te bedekken zonder te snijden of toe te voegen. Een typisch vel cellulair polycarbonaat heeft een lengte van 6 m. In het geval van een gebogen kas, moet u de formule toepassen om de lengte van een cirkel te berekenen. Het is de moeite waard om te overwegen dat de hoogte van 2 m meestal overbodig is, maar 190 cm - hij past bijna perfect.

   Bij de voorbereiding van de bouw van een kasploeg met twee hellingen wordt aanbevolen om rekening te houden met de eigenschappen van de grond. De beste resultaten worden bereikt bij installatie op droge plaatsen, omdat het voor alle bescherming van ondersteunende structuren beter is om ze niet aan strenge testen te onderwerpen.De zanderige bodem is superieur aan de klei, omdat het niet zozeer moeras.

   Ze proberen de langste zijde van het bouwwerk naar het zuiden te richten, zodat er een maximum aan zonlicht binnenvalt. Warmte in de kas houden en beweging op de kas vergemakkelijken helpt om de deur op het einde te plaatsen.

    Zoals de praktijk van duizenden tuinders laat zien, moet de deur minstens 0,7 - 0,8 m breed worden gemaakt. Wat de hoogte betreft, wordt deze bepaald door de totale afmetingen van het gebouw. Als het is gepland om een ​​kapitaalkas te bouwen, heeft een soort vestibule of gang om twee redenen voordelen: het vormt een extra luchtlaag (thermische barrière) en kan worden gebruikt als een plaats om inventaris op te slaan. Bij het openen van de deur zal deze gateway het warmteverlies verminderen.

    Stichting constructie

    Kassen gemaakt van profielpijpen zijn gemakkelijk, maar dit voordeel wordt vaak een serieus probleem, omdat het gemakkelijk is om een ​​dergelijke constructie te breken voor indringers of windstoten. De output is de vervaardiging van het funderingsband- of paaltype (de keuze ervan wordt bepaald door de structuur van de grond). In ieder geval wordt vóór de start van de bouw de site grondig gereinigd van vuil, de bovenste lagen van de aarde verwijderd.Vervolgens maken ze een markering en vatten ze houten palen rond de omtrek van de constructie die moet worden gebruikt om het touw vast te houden.

    Dan kun je de fundering zelf bouwen. Als de speciale anti-vandalistische kenmerken niet belangrijk zijn en er geen sprake is van sterke wind, kunt u zich beperken tot een kolomvormige constructie op basis van asbestcementbuizen.

    Het werkproces omvat verschillende fasen.

    • De aarde wordt geboord met een strikt gedefinieerde stap. De diameter van elk gat moet ervoor zorgen dat de buis vrij naar binnen kan gaan zonder te passen.
    • Nadat de steunen in de gaten zijn geplaatst, worden de uitwendige openingen opgevuld met elke geschikte grond die moet worden gecomprimeerd.
    • De binnenkant van de buis is gevuld met cement, waardoor er geen holtes zijn.
    • Een metalen plaat of een voorgesneden stuk versterking wordt van bovenaf ingevoerd (dit is de koppeling van de fundering en het zelfgemaakte kasframe).

    Frame montage en trim

    Boog kan het beste worden gemaakt door een pijpenbuiger. Handmatig werken is in dit geval niet alleen moeilijk, het laat ook niet toe om de nodige nauwkeurigheid te verkrijgen. De rompconstructie begint aan de uiteinden van de constructie. De stukken buis worden meestal verbonden door te lassen met gebruik van tees en hoeken, als u de hoogste sterkte wilt bereiken.Maar als het de taak is om met uw eigen handen een inklapbare kas te maken, moet u koppelingen gebruiken. De laatste stap is om het kashuis te bedekken met polycarbonaat.

    Voor het bevestigen van vellen met schroeven met thermische ringendie interfereren met de penetratie van water in de celstof. De cellen zelf moeten onder een hoek of verticaal worden geplaatst, omdat in het horizontale vlak het vocht zal beginnen te stagneren en het materiaal bederft.

    Een kas in de vorm van een "huis" met een full-size dak met duigek zou moeten worden uitgerust met zowel een toegangsdeur als luchtroosters. Experts doen een miniatuurkas met een boogconfiguratie met slechts één deur, zonder ventilatieopeningen.

    Het voordeel van de vorm van de boog is dat een dergelijke kas zeer stabiel en praktisch is. De aerodynamische kwaliteit van het ontwerp maakt het mogelijk om krachtige windstoten effectief over te brengen, om ophoping van sneeuw en ijs te voorkomen. Het probleem kan alleen zijn om de leidingen correct te buigen. Naast het gebruik van een buigmachine en het inschakelen van professionals, kunt u ook eenvoudiger hulpmiddelen gebruiken, waaronder een radiuspatroon.

    Het profiel buigen zonder te verwarmen kan met de toevoeging van vulstof zijn, hoewel voor elementen dunner dan 1 cm dit niet nodig is. Als nog steeds relatief dikke componenten worden gebruikt, vergemakkelijkt de toevoeging van zand of colofon het werk merkbaar, waardoor het gemakkelijker en sneller wordt om de dikke buis te buigen. Sommige thuiswerkers gebruiken veren met grote diameter die in de holte van de buis kunnen worden gestoken. De mechanische eigenschappen van een dergelijke "assistent" verschaffen buiging zonder de dwarsdoorsnede van profielen over de gehele lengte van de pijp te veranderen.

    Een andere manier om het werkstuk de gewenste vorm te geven, is een buigbord met gaten erin geboord. De inkepingen dienen om de staven te rangschikken, die de nadruk zullen leggen. Door de pijp tussen een paar stangen in de plaat op de vereiste afstand van elkaar te plaatsen, begint het profiel te buigen, waarbij de kracht geleidelijk van het midden van het stuk metaal naar de omtrek ervan wordt verplaatst. Het is heel goed mogelijk om het werk op deze manier te doen, maar het zal heel moeilijk zijn, en het resultaat zal afhangen van de geleverde inspanningen.

    Zeer dikke buizen moeten na het voorverwarmen beter worden gebogen. Het vullen van het profiel met zorgvuldig gezeefd zand zorgt voor een gelijkmatige bocht.Omdat het nodig is om met verwarmd metaal te werken, is het noodzakelijk om beschermende handschoenen te dragen. Het is ook belangrijk om voor de veiligheid van de vuurbron te zorgen.

    De volgorde van acties is als volgt:

    • piramidale houten kappen maken (hun lengte is 10 keer de breedte van de zool, op het breedste punt mogen twee pijpen vrij naar binnen komen);
    • in de pluggen maken de groeven, ontworpen om de hete gassen naar buiten te brengen;
    • brand het gewenste gedeelte van het profiel;
    • het vulmiddel is bevrijd van zeer grote deeltjes (bedrukt op het oppervlak) en van zeer klein (ze kunnen in het metaal samensmelten);
    • zand wordt onderworpen aan calcinatie bij een temperatuur van 150 graden;
    • plaats aan de ene kant van de buis een luchtdichte plug die geen groeven heeft;
    • vanuit de tegenovergestelde richting, binnen de profielpijp, moet je een trechter binnengaan, met behulp waarvan je gecalcineerd zand in de holte kunt plaatsen;
    • rammelen van de muren (het geluid zou moeten worden gedempt);
    • na het vullen van de buis met zand, gebruikt u de tweede plug;
    • het buigpunt is gemarkeerd met krijt, het segment is grondig in een bankschroef bevestigd nadat het op het sjabloon is aangebracht;
    • de gelaste buis moet worden gebogen met de plaatsing van de verbindingen aan de zijkant (deze mag niet in de richting van de lassen worden gebogen);
    • verwarming langs de markeringslijn moet roodgloeiend zijn;
    • door het metaal zacht te maken, wordt het gebogen in één gecontroleerde beweging.

     De gekoelde staaf wordt gecontroleerd met een sjabloon voor het geval dat. Als het resultaat perfect is, worden de pluggen verwijderd en wordt het zand uitgeschud. Indien nodig, is het het beste om metalen elementen met elkaar te koppelen.

     De opening tussen de verticale palen moet 1 m zijn. Als polyethyleenfolie wordt gebruikt als afdekmateriaal, is het wenselijk om de afstand tot 60 cm te verkleinen. Dergelijke indicatoren worden bepaald door het optimale niveau van belasting op de pijpen. Er zijn situaties waarin de afstand moet worden vergroot. Dan moet het ontwerp worden versterkt.

     Graaf vervolgens een put met een diepte van 0,8 m, die met cement wordt gegoten in een langsbasis (de hoogte is 0,15 m). Vervolgens wordt de basis dwars op de langselementen gelast. Metalen hoeken helpen de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de kas te vergroten. Een steen wordt onder de basis geplaatst, soms wordt een ondiepe groef gevormd.

     De constructie van het frame wordt voorafgegaan door:

     • leggen van afdekmateriaal;
     • plaatsing van bogen bovenop;
     • markeringen met markeringen.

     Bij het snijden van bekledingsmaterialen een reserve van ongeveer 20 mm achterlaten.Het frame is op de volledig bevroren oplossing gemonteerd, de eerste boog is aan alle langsdragers gelast. Tijdens de installatie, net als bij de installatie van het laatste profiel, wordt een schietlood gebruikt om fouten te minimaliseren. De volgende onderdelen zijn verbonden met jumpers (naar het oordeel van professionals is het raadzaam om te beginnen met het lassen van de boog aan de hoogste springer).

     Installeer de laatste boog, bevestig de jumpers aan het uiteinde. Hun profiel heeft een doorsnede van 20x20 mm, omdat het laadniveau klein is. Met vastliggend afdekmateriaal, snijd je openingen voor ramen en deuren. Elk gewricht van deze soort wordt behandeld met siliconen voor maximale afdichting.

     Door deze aanbevelingen strikt na te leven, is het mogelijk om een ​​kas te bouwen die meer dan 10 jaar meegaat en bijna geen onderhoud vereist. En als u alle berekeningen maakt zodat er minder segmenten zijn, zal het werk relatief goedkoop zijn.

     Zie de volgende video om te leren hoe je een broeikas maakt uit een gevormde buis.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer