Een kader kiezen voor de kas

Tuinieren groeit vaak van een gemeenschappelijke hobby naar een bedrijf dat winst begint te maken. Om groenten en fruit te laten groeien in een koude lente en niet te lange zomer, is het noodzakelijk om een ​​kas op de locatie uit te rusten. Het kan van elke vorm en afmeting zijn, gemaakt van een enorme verscheidenheid aan materialen, maar elke kas gaat in de eerste plaats vanuit het frame.

Speciale functies

Het frame is een ondersteunende structuur waarop een lichtdoorlatende coating is gemonteerd: polycarbonaat, film of glas. De materiaalkeuze voor het frame moet op een verantwoorde manier worden benaderd, omdat een bepaald aantal taken aan het frame wordt toegewezen. Het frame, waaraan de doorschijnende coating is bevestigd, bepaalt niet alleen de vorm van de kas zelf, maar houdt ook een bepaalde temperatuur binnen, terwijl het bestand is tegen de weersomstandigheden.En het belangrijkste is dat het frame eenvoudig te monteren en lichtgewicht materiaal is.

materialen

Om het materiaal van het frame te bepalen, moeten de hoofdsoorten kassen worden bekeken, afhankelijk van het type structuur en de vorm van de shelter. Er zijn twee hoofdsoorten kassen - zomer en winter. Dit laatste verschilt van het eerste meer robuuste ontwerp, de aanwezigheid van de fundering en het verwarmingssysteem. Het is duidelijk dat de bouw van een kleine winterkas in het land of in de buurt van een privé-huis veel duurder zal zijn dan het installeren van zelfs een vrij grote zomerkas.

De vorm van de coatingkassen kan worden onderverdeeld in de volgende types:

 • gevel "huis" of een bijnawandige broeikas met enkele wand;
 • bolvormig, gewelfd of gebogen;
 • trapezium;
 • veelhoekige kas van de moeilijke vorm.

Om het materiaal van het frame te bepalen, moet u ook het materiaal van de coating bepalen. Een van de meest voorkomende is polyethyleenfilm. Door de lage kosten van het materiaal kan de kas jaarlijks worden bedekt met een nieuwe film, met behoud van de vereiste temperatuur in de structuur. Als er extra componenten in polyethyleen zijn,U kunt de warmteopslag verbeteren en de penetratie van zonlicht verbeteren.

Voor de constructie van zomerkassen is versterkte polyethyleenfilm in de grootste vraag.dat is sterker dan normaal. Voor alle verdiensten is de film een ​​zeer kwetsbaar materiaal met een korte levensduur. Het creëert het effect van een "membraan", waardoor condensaat zich aan de binnenkant ophoopt en dat de vrije circulatie van lucht in de kas voorkomt.

De tweede variant van het materiaal kan glas zijn, dat het licht het beste doorlaat en een hoge thermische isolatie heeft. Fruit en groenten worden door glas beschermd tegen dauw, regen en andere neerslag. De nadelen van glas zijn de hoge kosten, broosheid en een grote demon, waardoor er problemen zijn bij het beglazen van een kas.

Tegenwoordig vervangt cellulair polycarbonaat een goedkope film en duur glas, ondanks het feit dat hij ook een erg duur materiaal is. Het wordt geproduceerd in de vorm van grote vellen met een dikte van 4-32 mm. Polycarbonaat heeft een uitstekende transparantie, hoge thermische isolatieprestaties en een laag gewicht. Het is gemakkelijk te buigen en samen te stellen zonder het breken in gevaar te brengen.Het kan echter worden vervormd als de temperatuur daalt. Polycarbonaat verliest na verloop van tijd zijn hoge transparantie en moet volledig worden vervangen.

De meest gebruikte materialen voor kasdek zijn spingebonden en agrofibre. Dergelijke materialen zijn gemaakt van polymeervezels en lijken vooral op een stof van wit en zwart.

Een warme tuin op de site kan met uw eigen handen worden uitgerust of besteld om te worden opgesteld door professionals, maar in elk geval kunnen drie soorten materiaal worden gebruikt om alle soorten kassen in te richten: hout, kunststof en metaal.

hout

Hout is het meest populaire materiaal voor het bouwen van een kas. Werken met een boom vereist een minimum aan hulpmiddelen en basisvaardigheden om met hen te werken. Dit is het goedkoopste framemateriaal waarmee u alle soorten coatings kunt gebruiken, maar het heeft verschillende belangrijke nadelen.

Hout is meer vatbaar voor rotting dan andere materialen., vooral in contact met de grond, dus de houten basis zal ongeveer 4 jaar blijven staan. Ook daaruit is het onmogelijk om een ​​winterkas uit te rusten. Behandeling met antischimmelmiddelen helpt niet veel, dus om de levensduur van het hout te verlengen, kan het raamwerk in metalen buizen worden geplaatst.Het tweede nadeel is dat het houten hout niet buigt, waardoor het onmogelijk is om een ​​rond dak of wanden van de kas te maken. Bij het bedekken van harde hoeken van een dergelijk frame met cellulair polycarbonaat, worden veel kleine scheuren gevormd, die moeten worden afgedicht.

plastic

Meestal zijn frames voor kassen gemaakt van PVC-buizen, die perfect zijn gebogen, gemakkelijk aan elkaar zijn gelijmd of met gewone plakband zijn samengevoegd. Kunststof is een goedkoop materiaal met een lage thermische geleidbaarheid, het is eenvoudig om het vervormde onderdeel te vervangen door een nieuw exemplaar, zonder het hele frame te demonteren. Hij is echter, net als de boom, niet geschikt voor de bouw van een winterkas, omdat deze snel wordt bedekt met scheuren van lage temperaturen en niet wordt vastgemaakt aan de betonnen fundering. Kunststof kan niet worden gebruikt in combinatie met een polycarbonaatcoating, omdat dit laatste veel harder is dan het frame zelf. Over het algemeen is de constructie van PVC-buizen zeer onbetrouwbaar en kan deze zelfs door windstoten worden vervormd.

metaal

Het ijzeren frame is de beste oplossing voor het maken van een grote winterkas uit beschikbare materialen. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de constructie van de fundering, aangezien de metalen frames van constructies een aanzienlijk gewicht hebben.Het meest gebruikte materiaal zijn gevormde buizen, aluminium of verzinkte profielen.

Aluminiumprofielen hoeven niet te worden geverfd, ze zijn sterk genoeg om polycarbonaat als coating te gebruiken, maar licht van gewicht en gaan heel lang mee. Onder de tekortkomingen kunnen de hoge kosten van het materiaal en de complexiteit van een handgemaakte installatie worden opgemerkt. Het kopen van kant-en-klare pakketten voor de bouw van kassen beperkt de omvang en vorm van die opties die op de markt van bouwdiensten en materialen worden gepresenteerd. Bij handmatig assembleren wordt het ook moeilijk om een ​​bepaald aantal profielen te kopen die in grote hoeveelheden worden verkocht.

Profielen voor gipsplaat zijn gewoon gegalvaniseerd en ze kunnen ook worden gebruikt voor de bouw van een warme tuin in het land of achter het huis. Hiervan kunt u rechthoekige en veelhoekige kassen maken, maar het is onmogelijk om gebogen of bolvormig te bouwen, omdat het gegalvaniseerde profiel praktisch niet verbuigt. Tegen een lage prijs, ze zijn sterk genoeg, wegen weinig en dienen lange tijd. Het allerbelangrijkste is dat het noodzakelijk is om een ​​dergelijk frame zorgvuldig te bedekken, omdat scherpe verbindingen in het profiel een dunne film of carbonaat kunnen beschadigen.

Vanuit een profielpijp is het eenvoudig om een ​​raamwerk te lassen voor de grote stationaire winterkas. Stabiele leidingen zijn eenvoudig te bevestigen aan beton, houden de vorm van een bocht en zakken bijna nooit in de loop van de tijd in. Hoge thermische geleidbaarheid kan worden verminderd door het metaal te verven met een lichte kleur en een coating met cellulair polycarbonaat. Het is erg belangrijk om de profielen op speciale apparatuur of handmatig te buigen, zodat het frame voldoende soepel en stabiel is. Bij afwezigheid van een dergelijke vaardigheid kan het frame volledig worden gelast en al in afgewerkte vorm worden verkregen.

Tekeningen en diagrammen

Na het selecteren van de structuur en het materiaal, begint de fase van het opmaken. Als u geen speciaal millimeterpapier bij de hand hebt, kunt u gewone tetrad-vellen in een kooi gebruiken. Het is ook heel handig om de elementen van de tekening erop te plaatsen. Alle constructies van het project moeten worden uitgevoerd met een eenvoudig potlood, omdat het gemakkelijker is om het te wissen in het geval van een fout in de berekeningen. Als je ontwerpervaring hebt, kun je ook een speciaal tekenprogramma gebruiken, bijvoorbeeld Compass of Autodesk AutoCAD.

Het is noodzakelijk om een ​​plan in ten minste twee vormen te maken - van de lange kant van de muur en van het einde.Ook een uitstekend idee van de afgewerkte kas geeft haar project in isometrisch opzicht.

Ontwerp wordt in fasen uitgevoerd.

 • Schaaldefinitie. Om dit te doen, moet u de geplande grootte van de kas nemen en deze in een verhouding omzetten zodat de afbeelding op een klein blad past. Als u bijvoorbeeld een grote vierkante kas met afmetingen van 6x6 meter kiest, kunt u een vierkant tekenen met een zijde van 20 cm, waarna de schaal van de tekening 1: 30 is.
 • Tekening van de externe contouren van de kas met een gegeven lengte, breedte en hoogte.
 • De basis of basis van de kas wordt bepaald en toegepast, afhankelijk van de gekozen constructie.
 • Getekende muursteunen. In het geval van het ontwerpen van een enkel of dubbel dak, wordt het daksysteem in dit stadium ook getekend.
 • Aan de tekening zijn diverse horizontale elementen en openingen toegevoegd - lateien, ramen en deuren.
 • De laatste detaillering wordt uitgevoerd en er worden verschillende aantekeningen gemaakt over het afgewerkte ontwerp, het type materiaal en bevestigingsmiddelen. U kunt bijvoorbeeld specificeren dat een 20x20 of 25x25 mm dik profiel zal worden gebruikt voor de constructie van de kas, de coating zal polycarbonaat zijn en het polycarbonaat zal met een zelftappende schroef en sluitring aan het frame worden bevestigd.

Elk type kassen heeft zijn eigen ontwerpkenmerken.Bijvoorbeeld, de hoogte van een gewelfde kas overschrijdt gewoonlijk niet de hoogte van een gebogen polycarbonaatplaat. Afhankelijk van de standaard hoogte, zal het dak van een dergelijke kas op een niveau van 1,9 tot 2,1 meter liggen. Omdat een gebogen kas een gebogen frame nodig heeft om een ​​tekening te maken, moet de buigradius worden berekend. Een dergelijke straal mag de maximaal toelaatbare buigradius van polycarbonaatplaten die door de fabrikant zijn opgegeven niet overschrijden.

Voor een kas van maximaal 3-4 meter lang kunt u aan de uiteinden slechts twee bogen gebruiken als verticale steunen. Als de lengte van de kas meer dan 4 meter bedraagt, is het nodig om extra steunen toe te voegen op een afstand van 1-1,5 meter van elkaar. Dergelijke bogen zijn bevestigd aan een rechthoekige metalen basis van de kas en horizontale geleidingen onderling.

Voor een enkele of voorgevormde kas is het noodzakelijk om de juiste hoek van het dak te kiezen - het mag niet minder zijn dan 20 graden en niet meer dan 45. Voor het kader is het wenselijk om een ​​duurzaam staalprofiel te gebruiken en om de sterkte tussen de verticale en horizontale elementen te verzekeren, voeg extra diagonale beugels toe.Voor het gemak van het berekenen van de afmeting van een dergelijke kas, kan men uitgaan van de lengte en breedte van een standaard polycarbonaatplaat. Het is dan niet nodig om een ​​voldoende sterk materiaal in de breedte of lengte door te snijden om het gebied met de vereiste afmeting te bedekken.

Koepelserre (geocupol) is het moeilijkste type kas, maar ook de beste in termen van verlichting en weerstand tegen sterke wind en sneeuw. Zo'n structuur wordt gecreëerd door een groot aantal zeshoeken of driehoeken in een enkel systeem te verbinden. Het is natuurlijk eenvoudiger om een ​​kas te bouwen met driehoekige elementen. Een stabiele geocupal kan bijna elke afmeting worden gebouwd, maar de meest optimale is een diameter van 4 m en een hoogte van ongeveer 2 meter. Met dergelijke afmetingen duurt het ongeveer 35 driehoekige elementen met een kantlengte van 1,23 m en ongeveer 30 stukken met een lengte van 1,09 m. Om het exacte aantal te berekenen, kunt u een speciale rekenmachine gebruiken.

Installatiedetails

Voordat u het frame direct met uw eigen handen monteert, moet u van tevoren beginnen om alle materialen en gereedschappen gereed te maken. Kopen in de hardware store bevestigingsmiddelen, lood, metaalscharen of zaag en shuropovert.

Daarna kunt u doorgaan met het bouwproces.

 • Het platform wordt gewist en genivelleerd op de plaats waar de installatie van het frame is gepland. Het is ook noodzakelijk om de plaats van onkruid en gras grondig schoon te maken, omdat ze in kasomstandigheden zullen groeien en gekweekte planten zullen verdringen.
 • De markering op het gebied is gemaakt en de ondergrond is indien nodig uitgerust. Om het te bouwen, moet je de bovenste laag van de zode verwijderen en een dubbele circuitmarkering met pinnen en een snoer instellen. Vervolgens wordt een sleuf van de vereiste grootte gegraven, afhankelijk van het gekozen kasontwerp en het gebruikte framemateriaal. De afgewerkte greppel is bekleed met een speciaal membraan voor bescherming tegen vocht en wordt gegoten met een mengsel van zand en grindcement. Om de fundering te versterken, kunt u bovendien metalen pinnen langs de omtrek van de sleuf invoegen of zelfs een afzonderlijk frame ertussen monteren.
 • De montage zelf wordt uitgevoerd, hetzij direct op de voorbereide site, hetzij in de buurt ervan, om het afgewerkte wrak gemakkelijker op de juiste plaats te kunnen overbrengen.
 • We verdelen het hout of profiel in stukken van de gewenste lengte in overeenstemming met de tekening. Hout wordt gezaagd, metaal wordt gesneden met een speciale schaar, plastic wordt afgebroken of gesneden met een mes.Bij het bouwen van een gebogen kas wordt het profiel met de gewenste hoek handmatig of met behulp van speciale apparatuur gebogen.
 • De eerste gaat baseren. Hout is verbonden met schroeven, plastic is gelijmd en metaal kan worden gelast met een speciaal apparaat.
 • Vervolgens worden de einddelen onmiddellijk geassembleerd met de deuropeningen en bevestigd aan de voltooide basis.
 • Indien nodig worden extra verticale steunen, horizontale en diagonale geleiders gemonteerd en bevestigd.
 • Het afgewerkte frame wordt op de fundering geïnstalleerd of eenvoudigweg op de juiste plaats overgebracht en gefixeerd. Daarna kunt u doorgaan met het bijsnijden of beglazen van de voltooide constructie.

Voordat het materiaal kan worden uitgerekt, kan het frame worden geverfd of behandeld met verschillende oplossingen tegen verrotting of corrosie.

tips

Bij het monteren van een aluminium frame is het beter om geperforeerde hoeken te kopen, dit zal de montage en coating van de kas aanzienlijk vereenvoudigen. Het ontwerp van de zomerkas kan inklapbaar worden gemaakt. Daarna wordt de levensduur aanzienlijk verlengd door de hele herfst-winterperiode in een warme droge kamer te bewaren. Als de kas het niet begrijpt, is het nodig om er op tijd sneeuw van te verwijderen om het risico op vervorming en het breken van het dak te voorkomen.

Als de kas zich niet in de buurt van een vaste verblijfplaats bevindt, wordt de sneeuw in een buitenhuis buiten de stad niet altijd tijdig schoongemaakt. In dit geval moet u een versterkte structuur bouwen, die is geselecteerd afhankelijk van de weersomstandigheden in de regio. Dergelijke kassen hebben in de regel een metalen frame met een dikte van meer dan 1,2 mm. Een extra dunne boog gelast van onderaf aan de hoofdboog kan fungeren als een versterker van de bogen van een kas. Extra dwars- of lengtemoeren kunnen in het bovenste gedeelte van de geveltop houten kas worden geplaatst. En het is ook mogelijk om de afstand tussen de verticale en horizontale elementen van het frame te verkleinen, waardoor de structuur ook betrouwbaar wordt versterkt.

De transparantie van polycarbonaat wordt beïnvloed door de dikte van de plaat. Polycarbonaat met een dwarsdoorsnede van 4 mm zou beter de zonnestralen kunnen laten dan polycarbonaat met een dwarsdoorsnede van 8 mm. Deze laatste is echter veel sterker en minder gevoelig voor vervorming bij verwarmde en gekoelde omgevingslucht.

Het minst vaak voorkomende type kas is een verzonken kas. In dit geval is boven het oppervlak alleen het dak en de rest van de ruimte bevindt zich ondergronds.Voor de zomerperiode wordt het dak van een dergelijke kas verwijderd en worden er zaailingen in gekweekt.

Je kunt experimenteren met een niet-standaard vorm of materiaalkeuze voor de kas, het een klein opvouwbaar ontwerp maken of een echte glazen kas bouwen. Het belangrijkste is, na alle voordelen en nadelen te hebben bestudeerd, om zorgvuldig te kiezen en een dergelijke kas zelf te kunnen assembleren.

Hoe je een frame kiest voor de kas, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer