Subtiliteiten van het apparaat van autowatering in de kas

Teelt van groentegewassen in uw tuin - wat kan beter, verse tomaten en komkommers uit de tuin zijn heel verschillend van smaak in vergelijking met de winkels. In de regel wordt dit alles in kassen gekweekt. En achter al deze pracht heeft zorg nodig, en vooral - water geven. Hoe automatisch sproeien in de kas kan worden geïmplementeerd, wordt in het artikel besproken.

Speciale functies

Het verzorgen van een tuin kost te veel energie, soms hebben mensen simpelweg niet de mogelijkheid om hun tuinwebsite te bezoeken met de nodige frequentie voor regelmatig onderhoud. Daarom is het in toenemende mate mogelijk om in de kassen een verscheidenheid aan automatische bewateringssystemen te zien. Na eenmaal in een dergelijk systeem te hebben geïnvesteerd, zal het mogelijk zijn om gedurende verscheidene jaren van zijn ononderbroken werk te genieten.

Selectiecriteria

Nadat u het systeem van automatisch waterbeheer op uw site had gepland,u moet het optimale ontwerp rechtstreeks voor uw geval kiezen en dan zal het gebruik ervan nuttig en aangenaam voor u zijn.

Hier zijn enkele selectiecriteria die moeten worden bepaald in de planningsfase van het systeem:

 • uw financiële mogelijkheden evalueren - u kunt een automatisch systeem met uw eigen handen doen, er weinig moeite en geld aan hebben besteed, of u kunt eenvoudig een kant-en-klaar systeem aanschaffen;
 • beslissen waar precies het water zal worden gedaan, en voor de teelt van welke planten je het zult gebruiken;
 • De juiste berekening van het pompvermogen is geen gemakkelijke taak, die afhankelijk is van een groot aantal factoren, zoals het type landschap, de afstand tot een waterbron, het aantal waterplanten;
 • u moet een waterfilter plannen bij de ingang van het systeem, dit zal zorgen voor een langdurige ononderbroken werking van automatische bewatering gedurende meerdere jaren.

types

Nu over het belangrijkste: het bereik van irrigatiesystemen is tegenwoordig zeer overvloedig, probeer hun basistypen te begrijpen.

Druppelirrigatiesysteem

Een andere naam voor dit systeem is puntensproeiing. Meestal vindt u dit type automatische besproeiing op de schaal van kleine tuinpercelen. Het grote voordeel van dit type systeem is lage kosten.Water met een kleine druk wordt via de slangen toegevoerd vanuit een autonome structuur (een tank die bijv. Uit een put vult) en gaat via druppelaars rechtstreeks naar de wortels van planten.

Een ander voordeel van dit irrigatiesysteem is dat door de langzame en uniforme bevochtiging van de grond, de grond aan de wortels altijd nat wordt gehouden en nooit uitdroogt. Nog een voordeel: de hele plant haalt het water, maar niet het onkruid, wat meestal onvermijdelijk is als het water uit de gieter komt.

Er zijn twee opties voor het leveren van een infuussysteem: Of je maakt zelf gaten en past druppelaars, of het is eenvoudiger, je kunt een speciale slang kopen, daarbinnen is een speciaal capillair labyrint dat de stroming van water vertraagt ​​en laat vallen in druppels. Dit apparaat wordt druipband genoemd.

Een van de variëteiten van druppelirrigatie is micro-irrigatie. Het onderscheidt zich door een lage waterconsumptie (bereikt door microscopisch kleine druppels) en wordt het meest gebruikt in miniserres op stadsbalkon, voor bloemen in potten of in wintertuinen.

Automatische regenwatering

Deze methode van irrigatie simuleert de natuurlijke omstandigheden van de omgeving wanneer de planten worden bewaterd met regendruppels. In dit geval is de opname van vocht niet alleen de wortels van de gewassen die door u zijn geplant, maar ook het oppervlak van de bladeren. Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat er een hoge luchtvochtigheid in de kas ontstaat, wat vooral belangrijk is voor komkommers. Maar onkruiden houden van dit microklimaat.

Ondergrond water geven

De structuur van de irrigatie van dit type is vergelijkbaar met druppelirrigatie met slechts één verschil - de toevoerslangen bevinden zich onder een laag grond. Ondergrondse irrigatie heeft een belangrijk voordeel: de aarde wordt niet nat op het oppervlak en vormt daarom geen vaste korst, die regelmatig moet worden losgemaakt. Aan de andere kant heeft dit type watergeefsysteem ook een nadeel: waterinlaten raken vaak verstopt.

materialen

Bekijk nu de belangrijkste soorten materialen die kunnen worden gebruikt bij het ontwerp van een automatisch irrigatiesysteem.

 • Metalen buizen. Duurzaam en duurzaam materiaal, maar met veel gebreken. Bijvoorbeeld de gevoeligheid voor corrosie, het arbeidsintensieve proces om dergelijke leidingen te installeren,praktisch ontoegankelijk voor de gewone man in de straat, en vereist daarom de betrokkenheid van een specialist, die de kosten van een dergelijk project verder verhoogt. Extra accessoires voor metalen buizen, zoals fittingen en kranen, zijn vrij duur.
 • PVC-buizen. Anders - PVC-buizen. Zijn de zwaarste van alle producten op basis van polymere materialen. Het vermogen om temperatuurveranderingen te weerstaan, ongekende weerstand tegen externe invloeden, verhoogde sterkte - de belangrijkste voordelen van dit materiaal. Gebruikt voor grondirrigatiesystemen en voor intra-grond. Het is heel eenvoudig om PVC-buizen met elkaar te verbinden, dit proces vereist geen speciale vaardigheden, het wordt uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde kleefstoffen en fittingen.
 • Polyethyleen buizen. Dit materiaal wordt gekenmerkt door elasticiteit, wat vooral belangrijk is in de periode van koud weer, wanneer de kans op bevriezen van water in de leidingen groot is, omdat als een dergelijk incident zich voordoet, de leidingen eenvoudig kunnen barsten. Polyethyleenbuizen worden tegen deze problemen beschermd. Voor montage zijn speciale lasvaardigheden vereist die gemakkelijk te beheersen zijn.
 • Polypropyleen buizen. Zeer vergelijkbaar in eigenschappen met polyethyleen, maar zijn een meer economische optie. Ze zijn bestand tegen hoge druk, zijn niet gevoelig voor corrosie, licht, bestand tegen chemicaliën, breken niet. Gekoppeld door lassen, evenals polyethyleen buizen.

Alle bovenstaande materialen hebben uiteraard betrekking op de professionele installatie van duurzame systemen voor automatisch sproeien, die u weliswaar zelf kunt monteren, maar nog steeds vrij moeilijk om het te doen zonder speciale kennis. In de praktijk wordt druppelirrigatie vaak geïmplementeerd in kassen met behulp van eenvoudige plastic flessen. Flessen water geven is de meest economische optie, maar ook de meest kortstondige.

Volgens de classificatie, fles zelf water geven verwijst naar druppelbevloeiing.

Basis montagemogelijkheden:

 • flessen zijn geschorst;
 • geïnstalleerd in de nabijheid van het wortelstelsel;
 • graaf in een ondiepe diepte.

Het eenvoudigste flessenstelsel kan met de hand worden gemaakt.

  De beste optie voor de capaciteit voor flesirrigatie is het volume van een fles van 2 liter. In het deksel zijn verschillende gaten gemaakt in de grootte van ongeveer 2 mm (handig met behulp van een hete spijker).Snijd vervolgens de bodem van de fles af, het is beter om dit niet tot het einde te doen, zodat de bodem kan worden gebruikt als afdekking om verdamping van vocht en puin te voorkomen. De fles wordt met een diepte van niet meer dan 15 cm onder een hoek van 45 graden in het gat geïnstalleerd. De frequentie van de locatie van de flessen - elke 15 cm bodem. De installatie moet zo zorgvuldig mogelijk worden uitgevoerd om het wortelsysteem van de plant niet te beschadigen.

  Apparaat lay-out

  Wat kassen betreft, zijn er drie hoofdpunten die automatisering vereisen:

  • automatisch sproeisysteem;
  • automatisering van ventilatie (opening van deuren en ramen);
  • automatische vochtregeling.

  Automatisch water geven

  Voordat u begint met de installatie van het systeem voor automatisch uitademen, is het de moeite waard om u goed voor te bereiden. Het is noodzakelijk om te beginnen met het tekenen van het plan van een site met de exacte afmetingen en een ordening van planten, het is verplicht om alle afstanden tussen hen te specificeren. Vervolgens moet u de geschatte locatie van het toekomstige waterleidingsysteem markeren, moet u alle vertakkingspunten en pijpverbindingen tellen en markeren om de aankoop van extra fondsen te vereenvoudigen.

  Nadat u alle geplande leidingen hebt getekend, moet u nadenken over de bron van de watervoorziening. - het kan een gecentraliseerd watervoorzieningssysteem zijn of, als het niet mogelijk is om het aan te sluiten, een gewoon vat. Houd er rekening mee dat het vat zich op een hoogte van ongeveer 2 m bevindt (ervan uitgaande dat u geen pomp gaat kopen) en om te voorkomen dat het water in bloei komt, moet het volledig bedekt zijn van de zonnestralen.

  We denken ook na over de locatie van slangen en leidingen - in de grond, alleen op het oppervlak van de aarde of opgehangen. Voor irrigatie in de grond is het noodzakelijk om rekening te houden met de druk van de grond op de pijpleiding, dus u moet producten met dikkere wanden kiezen. Wanneer de lay-out van de grond niet opnieuw de bloei van het water mag vergeten, mogen de buizen in dit geval niet transparant zijn.

  Voor het druppelsysteem is een filter vereist., omdat de slangen tijdens het gebruik voortdurend verstopt raken. Het is wenselijk om het druppelirrigatiesysteem te automatiseren, hiervoor worden speciale controllers gebruikt. Met behulp van de controller is het mogelijk om de machine te verbeteren door sensoren van vochtigheid, regen, temperatuur. Meer eenvoudige automatiseringsopties zijn mechanische of elektronische watertimers.

  Automatisch luchten

  Een goede automatisering van de kas kan werkelijk verbluffende resultaten bereiken bij de teelt van groentegewassen, omdat elke tuinman weet dat de hitte de planten beïnvloedt, is zeer destructief, vooral in de kas, waar oververhitting hoogst waarschijnlijk plaatsvindt onder de brandende stralen van de zon.

  Automatische luchten is van 2 soorten:

  • vluchtig systeem, voorzien van elektrische stroom;
  • autonoom systeem, werkt zonder externe elektriciteit.

   Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. Dus, de systemen die op de stroombron zijn aangesloten, zijn krachtiger, de gegevens van de temperatuursensor geven een duidelijke opdracht aan het apparaat wanneer het mechanisme moet worden geactiveerd. In dit geval betekent stroomuitval de dood voor de planten.

   Autonome systemen zijn hydraulisch, bimetaal en pneumatisch. Bimetaallampen die het zwakst zijn, mogen alleen op lichtroosters worden geïnstalleerd. De hydraulische aandrijving is vrij gewoon en heeft een goede capaciteit, het is ook mogelijk om het hydraulisch systeem thuis te maken.

   Vochtregeling

    Planten als gevolg van een overvloed of gebrek aan vocht in de kas kunnen pijn doen met verschillende kwalen, bijvoorbeeld schimmelziekten houden erg van omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. In de uitverkoop kunt u apparaten vinden om dit proces te beheersen, op het juiste moment dat ze vocht in de grond voeren en een optimale waarde van 60-70% bereiken. De organisatie van de vereiste vochtigheidsgraad kan de opbrengst meerdere keren verhogen.

    montage

    Je kunt automatische bewatering in de kas organiseren met je eigen handen. Eigengemaakte druppelirrigatie - een rendabele investering voor villa's en tuinen, waar er geen mogelijkheid is om elke dag te komen. Het is het gemakkelijkst om zelf te sproeien in de broeikas van het druppeltype, daarom zullen we het installatieprincipe ervan overwegen.

    Als uw systeem geen water in het vat neemt, maar bijvoorbeeld in een vijver of bron, moet u een pompstation installeren.

    Volgende in serie in het systeem is een filter voor water. Sommigen slaan dit stadium over, maar nog steeds in gevallen van waterinname uit externe bronnen, zullen zandkorrels of andere deeltjes in het systeem terechtkomen, waardoor het hele systeem kan worden uitgeschakeld door het eenvoudig met vuil te verstoppen.

    Wat betreft de waterdruk in het systeem,bij gebruik van verschillende bronnen van watertoevoer, zal de druk in elk individueel geval anders zijn. Om ergens onvoldoende waterpas te stellen, wordt daarom ergens op een overmatige druk, speciale regelaars of versnellingsbakken gebruikt. Om erachter te komen wat de vereiste druk van uw systeem is, moet u direct op de druppelslang of tape letten, want deze impliceren elk een eigen werkdruk. Druppelbelasting is bestand tegen een druk tot 4 bar, druipband met een wanddikte van 8 mm is bestand tegen 0,8 - 1 bar. Versnellingsbakken zijn van verschillende types, maar het meest geschikt voor automatische systemen is doorstroming.

    Vervolgens wordt een elektromagnetische watertoevoerklep aangesloten op de controller in het systeem geplaatst. Zijn taak is eenvoudig: bij het programmeren van de controller stuurt deze op een bepaald moment een signaal naar de klep en deze wordt op zijn beurt geopend of gesloten. In dit knooppunt is alle automatisering van het proces van automatisch sproeien. Sommige magneetventielen hebben ook een handmatige opening. Dit is een belangrijke en erg handige functie.

    Kies een normale tuinslang, de diameter moet optimaal zijn van 3 tot 8 mm (exact de diameter van het lumen wordt in aanmerking genomen), het zal onze watertoevoerbron verbinden:watertoevoersysteem of zelfs maar een emmer - met een hoofdleiding, die rechtstreeks water zal leveren aan de druppelslangen, worden banden of externe druppelaars eraan vastgemaakt. De hoofdleiding is in wezen een eenvoudige polyethyleen pijp. De verbinding tussen de slang en de pijpleiding wordt uitgevoerd door speciale hulpstukken die gemakkelijk bij elke winkel te vinden zijn.

    De hoofdpijplijn is verbonden met de druppeltapes door de zogenaamde startconnectoren. In de pijpleiding wordt een gat met een dergelijke afmeting geboord dat de rubberen afdichtingen die zijn inbegrepen, krap zijn. Vervolgens wordt een startconnector in dit gat gestoken en vastgezet door de moer te draaien. Wanneer u startconnectoren koopt, moet u op de aanwezigheid van een kraan letten, omdat niet alle fabrikanten deze apparatuur met een kraan aanvullen. Het is dus mogelijk om de gedeeltelijke bewatering van het systeem te regelen, waarbij een of ander bed wordt uitgeschakeld. De druppeltape is al op de startconnectoren aangesloten, hij is ook eenvoudig met een moer aangedraaid.

    Als u geen lekkende tape gebruikt, maar eenvoudige slangen, wordt tijdens de installatie een schroef in de slang geschroefd (niet door!). Tegenover elke plant om de stroomsnelheid aan te passen, kunt u deze met 1-2 slagen losdraaien.

    Helemaal aan het einde van de installatie vergeet niet om het uiteinde van de druppeltape of slang aan te sluiten.

    Regeling van druppelen automatisch water geven is voorbij. Zoals je kunt zien, is het niet zo moeilijk om een ​​comfortabel leven in een kas te regelen.

    Tips en trucs

    In dit gedeelte zullen enkele aanbevelingen worden gedaan om het systeem van autowatering beter te organiseren.

    Watertips:

    • laat niet zowel uitdrogen als overtollig vocht toe;
    • water geven is beter in de ochtend of avond;
    • om te begrijpen dat de grond voldoende bevochtigd is - u kunt controleren hoeveel centimeters het nat is (optimaal 30-50 cm);
    • het is beter om de voorkeur te geven aan water geven met warm water verwarmd door de zon;
    • vergeet niet om de grond los te maken;
    • tijdens perioden van droogte is zeldzaam en overvloedig water geven beter dan frequente en kleine volumes.

      Met betrekking tot het operatieproces:

      • vergeet niet om de filters schoon te maken;
      • vóór het bewaren voor de winter, zorg ervoor dat het water volledig uit het volledige systeem wordt verwijderd;
      • sensoren en batterijen voor de winter is het beter om een ​​warme kamer binnen te brengen;
      • magneetventiel voor de winter is ook beter om schoon te maken;
      • zorg ervoor dat er geen blokkades in het systeem zijn.

      Hoe de installatie van druppelirrigatie is, zie de volgende video.

      Comments
       auteur
      Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

      Inkomhal

      Woonkamer

      slaapkamer