Typen en stadia van de bouw van kassen

 Typen en stadia van de bouw van kassen

Helaas is niet al het grondgebied van Rusland bevorderlijk voor het vele maanden groeien van hun eigen groenten en fruit. In de meeste klimaatzones van het land is het zomerseizoen extreem kort, terwijl veel mensen de neiging hebben om zoveel mogelijk gewassen op hun perceel te telen voor hun latere oogst. In dit verband gebruiken hoveniers en tuinders graag kassen, met behulp waarvan het groeiseizoen toeneemt, waardoor het mogelijk is vroeg en overvloedig te oogsten. In sommige gevallen, in de aanwezigheid van een goed gebouwde kas, kunnen persoonlijk geteelde gewassen het hele jaar door worden geconsumeerd.

Natuurlijk is het voor deze doeleinden noodzakelijk om rekening te houden met een aantal kenmerken, die we in dit artikel in detail zullen bespreken.

Speciale functies

De met eigen handen gebouwde kas verwarmt altijd de ziel van de tuinier. Het ontwerp kan van de meest verschillende grootte en vorm zijn, en zelfgemaakte kassen zijn niet slechter in gebruik en functionaliteit. Het apparaat kan gemakkelijk worden gezien in de diagrammen en tekeningen, materialen voor de vervaardiging kunnen verschillen. Dikwijls wordt glasvezelversterking gebruikt als een frame, en er zijn ook geen problemen met een verwijderbaar afdekmateriaal - in feite is het polyethyleenfilm, glas of polycarbonaat. Rekening houdend met al deze kenmerken, is het mogelijk om een ​​dergelijke constructie op de site te bouwen in één weekend, en de geïmproviseerde gebouwen zijn op geen enkele manier inferieur aan de kwaliteit die in de winkel is verworven.

Voors en tegens

Handige zelfgemaakte kassen zijn erg populair bij bewoners van de zomer. De onmiskenbare voordelen kunnen worden toegeschreven aan het feit dat de serre gemaakt op de datsja zelf relatief goedkoop zal zijn. De budgetserre kan van verschillende materialen zijn gemaakt, het belangrijkste is om hem uit te rusten met een open dak en zorg te dragen voor de kwaliteit van de verlichting voor de planten.Over de minnen gesproken, natuurlijk, moet je er rekening mee houden dat je tijd moet besteden aan het bestuderen van de soorten en structuren, evenals om kennis te maken met de tekeningen en plannen voor de bouw in het land.

types

Kassen worden ontworpen rekening houdend met de botanische eigenschappen van die plantensoorten voor de behoeften waarvan de kas is gebouwd. Dit omvat ook de hoeveelheid doorgelaten licht en de temperatuur binnenin. Kas kan zowel het hele jaar door worden gebruikt als in een bepaald seizoen worden gebruikt. Over het algemeen zijn alle soorten kassen geschikt voor het telen van verschillende gewassen, of het nu Chinese kool of bloemen is.

In eerste instantie kunnen kassen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

 • vergieten;
 • gevel;
 • druppelvormige;
schuur
puntgevel
druppelvormig
 • koepel;
 • veelhoekig;
 • Nederlands.
koepel
veelhoekige
Nederlands
 • In de meeste gevallen worden loodsdaken gebruikt bij de bouw van kassen of serres, omdat dit type gebouw een doorgang heeft. Als gevolg hiervan is het eenvoudig om het pand binnen te gaan zonder rekening te houden met weersomstandigheden. Dit type kassen kan het beste worden geïnstalleerd aan de zuidkant van een woongebouw.
 • Kassen met zadeldaken zijn erg populair in ons land en zijn momenteel het meest voorkomende ontwerp.
 • Een traanvormige kas is een zeer duurzame constructie, hij passeert perfect zonlicht, houdt geen sneeuw op het oppervlak, maar het is nogal moeilijk te installeren, daarom worden dergelijke kassen zelden onafhankelijk gemaakt.
 • Koepelserre heeft een spectaculair uiterlijk en vereist geen groot materiaalverbruik, maar het grote voordeel is dat het vanwege de ontwerpeigenschappen kan worden geïnstalleerd in gebieden met seismisch gevaar. De belangrijkste taken in de constructie - goede afdichting en hoogwaardige isolatie.
 • Veelhoekige kassen verrukken het oog, laten perfect licht door en zijn niet bang voor windvlagen. De moeilijkheid bij de installatie is dat het nodig is om de ruimte zorgvuldig in te delen om de warmte gelijkmatig te verdelen.
 • De Nederlandse versie van kassen is betrouwbaar en duurzaam. Vanwege de schuine wanden dringt zonlicht binnen, waardoor de opbrengst aanzienlijk kan worden verhoogd.Deze optie is onder andere ook behoorlijk budgetvriendelijk.
 • Onlangs zijn de zogenaamde "cabines" - een broeikas die het uiterlijk heeft van een tunnel - wijdverspreid geworden onder de bewoners van de zomer. Meestal is het gebouwd voor de teelt van tomaten en paprika's. Dit soort kassen is functioneel, handig, vereist geen grote uitgaven, zorgt ervoor dat het stabiel een goede oogst ontvangt, waardoor het de optimale soort van zelfgebouwd op de site kan worden genoemd.

Ook kassen zijn verdeeld volgens het principe van beweging:

 • vouwing;
 • stilstaat.
stationair
vouwen

Vouwkassen begonnen relatief recent aan populariteit te winnen. Hun voordeel is dat het lichtframe gemakkelijk kan worden opgevouwen en indien nodig naar een andere plek in de achtertuin kan worden verplaatst. Tegelijkertijd is de kas zelf erg ergonomisch en heeft hij lage kosten, wat de aandacht van handelaren verdient.

Stationaire kassen daarentegen zijn al lang klassiekers van het genre geworden. Om de structuur van dit type te installeren, zijn een ondergrondse kelder en een frame van metaal nodig. Veel mensen hebben al lang de voorkeur gegeven aan dit soort broeikasgassen, omdat deze structuren gedurende de lange gebruiksjaren onder verschillende omstandigheden roem hebben verworven als krachtige en duurzame apparaten.Er is geen specifieke moeilijkheid bij het installeren van een dergelijke kas, het is ook vrij gemakkelijk te onderhouden.

Ook kunnen kassen worden verdeeld volgens het type initiële kenmerken - dit soort kassen zijn genoemd naar de naam van hun maker:

 • kas in Kurdyumov;
 • broeikas op "Mitlayder."
broeikasgassen in Kurdyumov
broeikas op "Mitlayder."

Greenhouse Kurdyumov is een autonome eenheid, anders wordt het 'smart' genoemd. Dit ontwerp wordt gekenmerkt door het vermogen om automatisch de temperatuur binnenin te houden, een speciaal voordeel is de aanwezigheid van druppelirrigatie van planten, waarvoor geen menselijke tussenkomst vereist is. Dit type structuren ondersteunt de mogelijkheid van natuurlijke bodemsanering in de bedden of in containers met planten. Greenhouse Mittleider wordt beschouwd als een speciale ondersoort van kassen. De onderscheidende kenmerken zijn de knowhow in de luchtventilatiesystemen in de kamer, de speciale opstelling van de frame-balken en stutten zorgen voor een solide constructie voor het afdekmateriaal. Meestal bevinden dergelijke kassen zich van oost naar west, wat grote kansen biedt voor planten om zonlicht waar te nemen.

Natuurlijke platen worden vaak gebruikt als basismateriaal voor de Mltlider-kas.waarmee u kunt "ademen" en de vorming van condensaat voorkomt.In de regel hebben dergelijke kassen een grote afmeting, wat een extra mogelijkheid biedt om een ​​speciaal microklimaat voor planten binnen te creëren. Meestal ziet een kas eruit als een laag gebouw met een zadeldak met een hoogteverschil. Een andere mogelijke optie is een boogvormig gebouw met een dak van twee niveaus.

Een andere optie van kassen - een kas met drie rijen. In de regel nemen dergelijke gebouwen een middelgroot of groot gebied in, de bedden daarin bevinden zich in drie niveaus, twee passen bevinden zich daartussen.

Boerderijkas bestaat uit een metalen frame, waarover de filmcoating is uitgerekt. Dit type kassen is zeer geliefd bij de bevolking, omdat het een lage kostprijs heeft, het is vochtbestendig en bestand tegen omgevingsinvloeden.

Veel tuinders werden verliefd op een bolvormige kas vanwege het ongewone uiterlijk en de uitstekende transmissie van zonlicht.

kenmerken van

Bij het kiezen van verbruiksgoederen voor toekomstige bouw, moet u er goed op letten hoe laat het jaar van het jaar waarin de kas voornamelijk zal worden gebruikt.

Winterkassen moeten zijn uitgerust met een verwarmingssysteem., het is beter om ze dicht bij het verwarmingssysteem thuis te installeren. In een ander geval, als een extra uitrusting, kunt u een oven in een kas plaatsen, maar dit zal extra moeilijkheden veroorzaken - de oven heeft extra aandacht nodig, hij moet worden verwarmd en, het allerbelangrijkste, hij moet worden beschermd tegen oververhitting, die gepaard gaat met temperatuurschommelingen. Winterkas moet worden geïnstalleerd op een solide fundering, dit type constructie vereist onder meer een extra versterking van het frame en het dak om mogelijke schade door hevige sneeuwval te voorkomen.

Er is ook een mogelijkheid om een ​​zogenaamde "broeikas thermoskannen" op de site te bouwen - deze structuur kan bogen op een kenmerk van speciale sterkte, omdat de fundering ervan twee meter de grond in gaat. De installatie van een dergelijke constructie heeft echter een aantal extra moeilijkheden - het is noodzakelijk een funderingsput te graven, de fundering moet afzonderlijk worden versterkt om vervorming te voorkomen, en thermoblokken worden gewoonlijk gebruikt als materiaal voor de wanden, die dan moeten worden verwarmd. Dit alles is vrij duur, dus in de tuinen zijn dergelijke kassen zeldzaam.

Zomerkassen stellen in de meeste gevallen een frame voor waarop een polyethyleenfilm wordt uitgerekt. Deze versie van de buitenste laag is het meest budget, en met zorgvuldig gebruik van de film is het best geschikt om twee seizoenen te serveren.

De creatie van de eenvoudigste kas op het zomerhuisje met zijn eigen handen vereist bepaalde voorbereidende werkzaamheden.

Het eerste ding om voor te zorgen is om de site voor te bereiden op de bouw. Probeer een site zo soepel mogelijk te kiezen, het is ook zeer wenselijk dat er geen obstakels zijn voor het binnendringen van zonlicht. Verder is de site goed gestempeld. Als de boom als basis wordt gekozen, worden de voorbereide platen behandeld met een antiseptische oplossing en rond de rand geslagen. In de hoeken van de dozen wordt wapening geïnstalleerd als extra versterking. Als het om een ​​of andere reden niet mogelijk is om een ​​aparte plaats toe te wijzen voor de bouw van een broeikas, is een alternatieve optie om één muur van een serre aan een gebouw te koppelen - dit kan een woongebouw of een bijkeuken zijn.

Bij het kiezen van een materiaal voor het frame, is het noodzakelijk om rekening te houden met al hun kenmerken. We mogen niet vergeten dat het frame zelf en de deuren een speciale sterkte moeten hebben, zodat de constructie tijdens de winterperiode niet kan worden beschadigd door wind, temperatuurschommelingen en sneeuwmassa's. Geen van de frame-elementen moet massief zijn en de penetratie van licht voorkomen. Als een inklapbaar ontwerp is bedoeld, moet deze bestaan ​​uit lichtgewicht materialen en zonder extra inspanningen kunnen worden gedemonteerd.

Kaders voor kassen kunnen worden gemaakt van de volgende materialen.

 • hout - het meest milieuvriendelijke en gemakkelijk te gebruiken materiaal waarvoor geen professionele apparatuur nodig is en dat geen gespecialiseerde vaardigheden impliceert tijdens het werk. Aangezien de boom de neiging heeft te rotten, moet speciale aandacht worden geschonken aan de voorbehandeling.
 • Aluminium profielen suggereren het creëren van een stijf maar lichtgewicht frame, terwijl het duurzaam is. Dit materiaal heeft hogere kosten, het gebruik ervan vereist het gebruik van apparatuur voor het aan elkaar bevestigen van onderdelen.
 • plastic (evenals metalen plastic) onderdelen hebben een laag soortelijk gewicht, zijn sterk genoeg, zijn niet onderhevig aan externe invloeden zoals verval of corrosieve veranderingen. Vanwege de flexibiliteit is het mogelijk om de vorm van onderdelen te wijzigen, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn om kassen met bogen of twee opritten te maken. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat plastic elementen verplichte bevestiging aan de fundering of de grond vereisen.
 • Stalen frames Ze zijn ook vrij wijdverspreid, maar ze hebben een tape-basis nodig. Als de elementen gegalvaniseerd zijn, gaan ze langer mee, omdat ze niet onderhevig zijn aan roest en corrosie.
 • gipsplaten Het is een succesvolle combinatie van een laag materiaalgewicht en bedieningsgemak. Uit de praktijk blijkt dat het frame van dit soort materiaal goedkoop is, gemakkelijk in gebruik, lang genoeg om te serveren en gemakkelijk te demonteren is. Gevels, gebogen kassen en kassen van Mitlider zijn er uitstekend uit voortgekomen.

Soms worden kozijnen gebruikt als frames - die worden gekenmerkt door uitstekende thermische isolatie en relatief installatiegemak.Het is echter noodzakelijk om rekening te houden met hun relatieve kwetsbaarheid - zelfs met zorgvuldige zorg zal de levensduur nauwelijks meer dan vijf jaar bedragen.

De volgende stap in het proces van het bouwen van een broeikasgassen na het kiezen van de juiste plaats, is het kiezen van een geschikte ondergrond. Het type hangt direct af van het gewicht van de geplande structuur, omdat in de meeste gevallen het raamwerk van kassen een beetje weegt, en het omhullende materiaal draagt ​​bovendien bij aan de constructie van het zeil, dat vaak vernietiging veroorzaakt door sterke windstoten.

 • De basis van baksteen is eenvoudig te installeren, betrouwbaar en zeer geschikt voor de meeste kassen. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat het leggen van een stenen fundering specifieke vaardigheden vereist en vrij duur is.
 • Steenfunderingen zijn met recht de meest duurzame en duurzaam. Hierop kunt u zware metalen frames installeren. Deze optie kan geen budget worden genoemd, in de regel worden steenfunderingen gemaakt voor hoofdkassen.
 • Beton is goedkoop en bevriest vrij snel, maar vereist het maken van bekistings- en framebevestigingen.
 • De boom wordt vaak gebruikt als een fundament, maar het is het overwegen waarddat de houten basis niet geschikt is voor kapitaalconstructie, omdat het onwaarschijnlijk is dat deze langer dan vijf jaar meegaat, zelfs met de meest zorgzame zorg.
 • In sommige gevallen is de bouw van een kas heel goed mogelijk om te doen zonder de fundering. We hebben het hier over draagbare kassen van kleine afmetingen, waarvan de windvlaag wordt verkleind door de grond met kleine haringen rechtstreeks op de grond te bevestigen.

Bij het kiezen van een coatingmateriaal is het noodzakelijk rekening te houden met alle voor- en nadelen van verschillende soorten materialen.

Gebruik in principe de volgende opties:

 • plastic film;
 • glas;
 • polycarbonaat.

Het meest betaalbare type afdekmateriaal is rekfolie.het kan echter niet bogen op duurzaamheid en zelfs de beste kwaliteit coatings moeten om de drie jaar worden vervangen. Een kas met bogen of bogen is meestal bedekt met twee lagen folie, wat uitstekende omstandigheden creëert voor planten in het gebouw. Het materiaal passeert perfect de stralen van de zon, maar om dezelfde reden is het onderhevig aan snelle slijtage en, als gevolg daarvan, een vermindering van de lichttransmissiecapaciteiten. Bovendien vormt zich vaak condensaat op het binnenoppervlak, wat ook kan worden toegeschreven aan de nadelen van dit type coating.Er zijn ook varianten van polyethyleen films, bovendien uitgerust met wapening. Deze optie is sterker, beter bestand tegen windvlagen en gaat langer mee.

Glas kan veilig worden toegeschreven aan de traditioneel gebruikte materialen in de productie van kassen met hun eigen handen. Glascoatings zijn duurzaam en hebben een uitstekende thermische isolatie, maar onthoud dat glas heel snel opwarmt en heel veel weegt. Een aparte moeilijkheid is de vervanging van gebroken glas.

Polycarbonaat is een soort massief doorzichtig plastic., de structuur is een materiaal met grote cellen. Het heeft voldoende slagvastheid en lichtdoorlatend vermogen, is zeer flexibel en daarom geschikt voor de bouw van kassen met gewelfde gewelven of in de vorm van een tunnel. Aangezien dit type coating uit met lucht gevulde cellen bestaat, kan worden betoogd dat dit de thermisch isolerende is van alle mogelijke opties.

Denk bij het overwegen van dit type dekking voor een potentiële kas ook aan de volgende nadelen:

 • wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, zal het materiaal onvermijdelijk instorten;
 • tijdens de installatiewerkzaamheden, vergeet niet dat polycarbonaat de neiging heeft sterk uit te zetten bij verhitting;
 • bij afwezigheid van beschermende elementen in de bevestigingsplaatsen van het honingraatmateriaal snel gevuld met stof of schimmel, waardoor de coating onbruikbaar wordt.

Houd bij het koppelen ook rekening met de volgende kenmerken:

 • Monteer het materiaal zo dat water langs de langsstroken van binnenuit kan stromen;
 • er is een ultraviolet filter aan één kant van het materiaal - deze kant zou buiten de kas moeten zijn;
 • monteer polycarbonaat op speciale zelftappende schroeven met een thermische ring erop, boor gaten in de platen voor.

Houd ook rekening met de volgende regels:

 • Een extreem transparant polycarbonaat is geschikt als afdekmateriaal. Ondanks de grote esthetische aantrekkingskracht van kleur, is het veel erger dan de stralen van de zon, het is beladen dat de kas zijn directe doel niet vervult.
 • Controleer de aanwezigheid van een laag met een UV-filter.
 • Kies de laagdikte afhankelijk van het seizoen waarin de kas zal worden gebruikt.In de zomer en de herfst moet de plaatdikte ongeveer 10-15 mm zijn, in de winter - minimaal 15 mm. Ook correleert deze waarde direct met de sterkte van het frame - hoe groter de dikte, hoe sterker de ondersteunende structuur zou moeten zijn.
 • Gebruik bij het samenvoegen van vellen speciale profielen, het gebruik van spijkers is absoluut onaanvaardbaar.
 • Bladen mogen niet overlappen.
 • Besteed aandacht aan de componenten en probeer er niet op te besparen - het gebruik van eindprofiel en eindbanden zal de duurzaamheid van de kas aanzienlijk verlengen.

Let bij het kiezen op de fabrikant. Vergeet niet dat de vrek twee keer betaalt, dus het is beter om geen Chinees materiaal te kopen, ondanks hun aantrekkelijke prijs. Onder de gerenommeerde in de markt in de afgelopen jaren, kunnen we het binnenlandse bedrijf Kinplast noemen. Dit bedrijf biedt een scala aan verschillende coatings - van goedkope tot premium opties.

Platen van het Russische bedrijf Aktual gaan ongeveer 8 jaar mee.

Dit is een goedkope optie, heeft een vrij zachte structuur, goed gemonteerd.

 • De Russisch-Israëlische productie "Poligal Vostok" biedt materiaal dat wordt gekenmerkt door starheid, flexibiliteit, installatiegemak, maar ook een hoog prijskaartje.
 • "Vinpul" is gemaakt in China, zeer zacht, fragiel, goedkoop, u kunt rekenen op de levensduur van 3 jaar.
 • "Sanex" is ook een vertegenwoordiger van de Chinese markt, behoorlijk hard aan het werk, niet erg handig voor installatie, het zal ongeveer 4 jaar dienst doen.
 • "Marlon" is vanuit het VK naar Rusland gebracht, het materiaal is vrij duur, maar zal dienen als u de werkingsregels gedurende minstens 10 jaar volgt.
Poligal East
Vinpul
Marlon

Omdat de markt op dit moment een groot aantal opties heeft, kun je in de war raken en een keuze maken tussen hen is niet van een te hoge kwaliteit.

Om dit te voorkomen, let op de volgende punten:

 • Het oppervlak van de vellen moet uniform en glad zijn, geen uitsteeksels, onregelmatigheden en spaanders hebben. Het mag ook niet in lagen uiteenvallen.
 • De ribben moeten een hoek van 90 graden maken en in geen geval mogen er golvingen zijn.
 • Probeer uit te zoeken bij de verkoper, onder welke voorwaarden het materiaal is opgeslagen. Onjuiste opslagomstandigheden verminderen de gebruiksduur snel. Vellen moeten horizontaal liggen, maar als ze verticaal worden opgeslagen met de nadruk op de rand of gevouwen, kan dit de kwaliteit van het materiaal verminderen.
 • Sommige bewoners van de zomer geven de voorkeur aan gemengde soorten afdekmaterialen.Bij deze optie zijn meestal de zijwanden beglaasd en is het plafond bedekt met een film. Sommige boeren dekken het frame liever met spingebonden doeken.

Afzonderlijk is het vermeldenswaard dat het in dezelfde kas niet wordt aanbevolen om verschillende soorten gewassen tegelijkertijd te verbouwen - met andere woorden, dezelfde kamer is niet geschikt voor zaailingen en fruit- en bessengewassen thuis. Dit aspect moet worden overwogen bij het kiezen van het type kas. Gebogen kassen, die een groot gebied bezetten, zullen geen grote voordelen opleveren. Hij vindt de optimale grootte van een eenvoudige kas 3 tot 6 meter - hij neemt niet veel ruimte in, je kunt eenvoudig genoeg aardbeien, komkommers of tomaten kweken in zo'n kas.

Voorbereiding van materialen

Bestudeer, voordat u aan het werk gaat, de beste projecten en tekeningen van de bronnen die ter beschikking van het publiek worden gesteld - hiermee kunt u het meest complete beeld van de geboden kansen zien. Natuurlijk kunt u zelf een schema maken, maar onthoud dat dit niet alleen de investering van extra tijdelijke en energiebronnen vereist. Bovendien kan er tijdens de berekeningen een fout optreden, wat kan leiden tot het verlies van de kwaliteitskenmerken door de kas.

Als u het schema van uitvoering van werk op punten presenteert, ziet een algemene beschrijving van de bouwfasen er als volgt uit:

 • bepaal het gewenste type constructie;
 • voorbereiding van de regeling;
 • frame creatie;
 • het uitvoeren van voorbereidend werk op het stuk grond waar het gepland is om een ​​kas te installeren;
 • stichting leggen;
 • montageframe;
 • monteer een doorschijnende coating.

Tijdens het zelfontwerp of de selectie van de kant-en-klare opties, kunt u uitgaan van de vereisten voor de voltooide structuur, evenals de beschikbare materialen en voorkeuren bij de keuze van gewassen. Meestal in de achtertuinen hebben gebogen structuren met een frame gemaakt van PVC-buizen - dit is een goedkope soort kas, vrij eenvoudig in uitvoering. Als voor de constructie een vlak platform wordt gekozen, kunt u het beste op het model met twee hellingen focussen. In het geval dat het de bedoeling is om een ​​kas naast de muur te plaatsen, is het logischer om deze te laten maaien. De basis kan een geometrische vorm van verschillende vormen hebben - een vierkant of rechthoek, een trapezium.

Voordat u de nodige bouwmaterialen aanschaft, moet u een berekening maken.Dit helpt om verdere uitgaven te voorkomen.

Wanneer het ontwerp is voltooid en het broeikasproductieschema is geselecteerd, is het noodzakelijk om te beginnen met het voorbereiden van de benodigde componenten voor de toekomstige constructie.

Als je de eenvoudigste optie neemt die in een paar dagen kan worden gebouwd, is de verzameling materialen als volgt:

 • Geïmpregneerd met antisepticum, behandeld met lijnolie of platen verbrand met een brander. Houd er rekening mee dat als u geld wilt besparen, u geen gespecialiseerd gereedschap kunt kopen, maar wel de beproefde, ouderwetse methoden voor het verwerken van hout en hout gebruikt. Als het geld het toelaat, kun je natuurlijk chemische stoffen in de fabriek kopen.
 • Polyvinylchloride (PVC) buizen. Voor het maken van het frame, bereken de benodigde hoeveelheid materiaal voor de constructie. Voeg na het maken van de berekening 10% toe in reserve, vooral als je een pijpenbuiger moet doen.
 • Duurzame polyethyleenfilm - hoe slijtvaster het materiaal is, des te langer zal het niet door een nieuw exemplaar vervangen hoeven te worden. Polycarbonaatplaten kunnen ook worden gebruikt indien gewenst.
 • Metalen staven of stukken hulpstukken, één meter lang.
 • Schroeven en spijkers.
 • Scharnieren voor montage van de ventilatieopeningen en deuren.
 • Accessoires - handgrepen voor deuren en ventilatieopeningen.
 • Speciale lussen voor het bevestigen van pijpen.

Als wordt besloten om HDPE-buizen te gebruiken voor het vormen van het frame, overweeg dan de volgende functies:

 • Pijpen dragen bij aan het creëren van dichtheid in het gebouw, wat gunstige omstandigheden creëert voor het rijpen van gewassen.
 • Dit materiaal is gemakkelijk te gebruiken en vereist geen speciale vaardigheden.
 • Met behulp van pijpbevestigingen is het eenvoudig om het te monteren en te demonteren indien nodig. Het frame is dus eenvoudig te monteren voor een warme klimaatperiode en opnieuw te verwijderen wanneer de kas niet zal worden gebruikt.
 • Het is niet nodig om extra wapening te gebruiken. De leidingen zelf hebben goede prestaties en zijn zelfvoorzienend in gebruik.
 • Kunststof, in tegenstelling tot hout of metaal, wordt minder beïnvloed door de omgeving. Afgewerkte producten hoeven niet te worden behandeld met anti-corrosie en andere beschermende stoffen.
 • Het gebouw kan goed dienen voor minstens een decennium.
 • Omdat het materiaal een laag soortelijk gewicht heeft, kan de kas met sterke windvlagen schommelen.In dit geval is het noodzakelijk om extra metalen elementen in de grond te installeren om de structuur te verharden.

Houd er rekening mee dat u metalen hoeken kunt gebruiken om de fundering te versterken.ze zullen de constructie kracht geven. Dit element wordt van binnenuit op de kruising tussen de planken gemonteerd. Als de basis van hout is, is het beter om te gebruiken voor het bevestigen van metalen beugels die aan de buitenkant zijn gemonteerd. De afgewerkte basis moet goed in de grond passen. Als er scheuren verschijnen, strooi ze dan met aarde.

Montage en installatie

Bij het monteren van het frame worden metalen hulpstukken vanaf de buitenkant in de grond gedreven op een afstand van niet meer dan een meter. Delen van kunststofbuizen die vooraf op de gewenste lengte zijn gesneden, worden op deze onbewerkte stukken geplaatst. Om ze aan elkaar te bevestigen, en om ze op een houten ondergrond te monteren, gebruikt u schroeven of spijkers, schroeven. Om de elementen horizontaal te installeren, worden plastic koppelingen, hoeken en kruisen van binnenuit voorgeboord, zodat pijpen de verbindingselementen kunnen passeren.

Wanneer polycarbonaatplaten als dekmateriaal worden gebruikt, zijn de stappen als volgt:

 • De beschermende film wordt van de vellen verwijderd, de bovenzijde wordt gemarkeerd met een marker. Voor het gemak van het werk, is het beter om een ​​paar labels op elk vel te maken.
 • Maak spaties voor de eindwanden - voor deze doeleinden wordt een blad van standaardformaat gesneden in drie gelijke delen van 2 bij 2 meter. Een van de delen wordt zodanig op het uiteinde aangebracht dat alle holtes verticaal zijn gerangschikt. De linkerkant van het vel is links uitgelijnd, de omtrek van de benodigde boog is getekend met een markering. Een vergelijkbare manipulatie wordt uitgevoerd op de rechterrand, waardoor het vel de contouren van twee semi-fuzzes krijgt. Daarna worden ze gesneden met een puzzel, met een tolerantie van 3-5 cm, op dezelfde manier uitgesneden aan het rechteruiteinde van het gebouw.
 • De afgesneden delen worden op de schroeven gemonteerd op een afstand van 30-50 cm van elkaar. Probeer het materiaal niet te veel te knijpen. Overtollig gesneden met een mes.
 • Het derde deel van het blad wordt gebruikt voor deuren en ventilatieopeningen. Blad wordt verticaal op de deuropening aangebracht. De contouren van de deur zijn omlijnd met een marge, blanks zijn uitgesneden en bevestigd.De overblijfselen worden gebruikt om de ruimte boven de deur te sluiten. Plaats voegen beter speciale profielen.
 • Om de bovenkant van de kas te sluiten, worden de vellen op de boog gestapeld, uitgelijnd op de onderranden en bijgesneden. Platen moeten iets boven het einde van het gebouw uitsteken, dan worden ze in de hoeken bevestigd.
 • Het tweede vel overlapt het eerste op de kruising, de hoeken worden gefixeerd en op de schroeven vanaf de onderrand geplaatst op een afstand van 40-60 cm van elkaar.

In dat geval, als de kas besloten heeft de kas met plasticfolie te bedekken, zijn de werkfasen als volgt:

 • De film is met nietjes of houten latten aan het frame bevestigd. Zet het op een zodanige manier vast dat er geen scheuren in het canvas zitten.
 • Het is noodzakelijk om de voor- en achterkant van het frame te bedekken met een film. In het gedeelte waar het de bedoeling is om de deur te maken, buigt de film naar binnen.
 • Meet de deuropening opnieuw, dan moet je het frame uit de buizen halen. De film wordt bevestigd aan het ontvangen frame, het overschot wordt afgesneden en de deur wordt opgehangen met behulp van scharnieren, raambladen worden ontworpen volgens hetzelfde principe. Als u van plan bent glazen deuren te maken, bestudeer dan zorgvuldig de bevestigingen van glas op metaal.
 • Deze kasoptie is alleen geschikt voor de zomer. De volgende en laatste fase na de bouw van de kas - grondvoorbereiding en het planten van zaailingen.

Zoals hierboven vermeld, moet deze voor de winterversie van de kas zijn uitgerust met een verwarmingssysteem. Met schijnbare complexiteit is het niet zo moeilijk.

Onder de soorten verwarming zijn de volgende:

 • zonne-energie;
 • technische;
 • biologisch.

Technisch is op zijn beurt verdeeld in de volgende ondersoorten:

 • water;
 • gas;
 • oven;
 • elektrisch.

Het type zonne-energie is gebaseerd op het broeikaseffect, dat wordt gevormd wanneer het natuurlijke licht de kasruimte binnendringt. Deze verwarmingsoptie wordt alleen gebruikt in de zomer als de zon actief is. In het koude seizoen, om het beste resultaat te bereiken, wordt een gemengd type gebruikt - een biologisch-technologische variant.

De soort wordt zowel in de winter als in de zomer gebruikt om de grond te verwarmen. Grond wordt van de planken verwijderd, waarna mest op de bodem wordt geplaatst, paard is het meest geschikt, omdat de afbraak ervan een grote hoeveelheid warmte produceert. Grondcontainers zijn gevuld met een derde mest.Naast mest kunt u ook compost gebruiken - een van de componenten is ook het product van de levensactiviteit van paarden. Giet de hele aarde terug in de rekken. Wanneer het ontbindingsproces begint, beginnen de wortels van de planten op te warmen. Bovendien zal het als een uitstekende meststof dienen, omdat mest en compost veel mineralen bevatten voor plantengroei.

De methode van elektrische verwarming is ook gemakkelijk te gebruiken. Voor deze doeleinden wordt een speciaal gelegde verwarmingskabel gebruikt. Lees de instructies vooraf. Houd er rekening mee dat de verwarmingskabel kan worden gekocht met een temperatuurregelaar, dus het is vrij eenvoudig om de optimale temperatuur voor de zaailingen te creëren.

Waterverwarming is als volgt geregeld: De hele omtrek van de kas heeft een dubbele rij pijpen, die in de elektrische boiler worden gelust. Om de ketel aan te sluiten, is het noodzakelijk om een ​​elektrische kabel te leggen. Houd er rekening mee dat de ketel in de kas kan staan ​​of tot het uiterste kan worden verplaatst. Deskundigen dringen erop aan dat de ketel moet worden gebracht en voorgeïsoleerd.Deze manipulaties worden gedaan met het oog op een meer uniforme verwarming. Je kunt de ruimte ook opwarmen met behulp van een warmtebron. De ketel wordt rechtstreeks bij de winkel gekocht of u kunt het zelf maken. Houd er echter rekening mee dat u in het tweede geval niet zonder speciale kennis en vaardigheden kunt. Verder is de procedure vergelijkbaar - pijpen worden gelegd van de ketel onder de rekken die teruglopen. Als brandstof kunt u elke vorm van vaste brandstof gebruiken: steenkool, hout, afvalhoutbewerking.

Als er vergassing in uw achtertuin aanwezig is, kan verwarming worden geregeld met behulp van gasbranders of verwarmingstoestellen, hiervoor moeten ze rond de omtrek van het gebouw worden geplaatst. Met een klein deel van de kas is het heel goed mogelijk om gasflessen te gebruiken. Als de kas een groot gebied beslaat, is het noodzakelijk om een ​​verbinding te maken met het algemene gassysteem van het huis. Gasbranders creëren kooldioxide, wat nodig is voor planten. Om de warmte gelijkmatig te verdelen, worden ventilatoren in het gebouw geïnstalleerd. Branders kunnen ook worden vervangen door een ketel in een gasfabriek, maar kijk zeker in het land van fabricage.

Aluminium radiatoren of elektrische convectoren worden gebruikt als een warmtebron voor elektrische verwarming van de kamer.die op gelijke afstand langs de gehele omtrek van het gebouw worden geïnstalleerd of aan beide zijden worden geplaatst, als het gebied van de kas de vorm heeft van een rechthoek. Een systeem van dit type is rechtstreeks verbonden met de voeding of het verwarmingssysteem.

Je kunt ook een oven maken in een kas die het best aan het einde van het gebouw staat. Horizontale schoorsteen wordt gelegd van de kachel rond de omtrek van de kas. Voor deze doeleinden, geschikte buizen gemaakt van metaal of metselwerk. Bij het verbinden van de schoorsteen en de verticale ovenstijgbeugel, moet je een kleine verhoging maken aan de interface. Hoe hoger de stijgleiding, hoe beter, omdat de kachel een goede tractie heeft. Vergeet bij dit type verwarming niet om vooraf brandstof aan te schaffen. U kunt de oven in een vooraf gemaakte uitsparing in de grond zetten.

Bovendien kan uit de gebruikelijke oven water worden gemaakt. Voor dit doel wordt het geïnstalleerd op de ketel voor waterverwarming, van waaruit de leidingen naar de tank zullen gaan met water. Leidingen en ketel worden doorgelust door bedrading rond de omtrek van de kamer.Er is ook een andere optie - om de pijpen langs elk van de racks te monteren, waardoor de bedrading naar vier verschillende leidingen wordt gegarandeerd.

We mogen niet vergeten dat planten de creatie van een speciaal microklimaat vereisen voor hun succesvolle ontwikkeling en groei; speciale apparatuur zal helpen om deze indicatoren in de kas te verbeteren, met behulp waarvan u de productiviteit en productiviteit van de geteelde gewassen kunt verhogen. Extra apparatuur vereist niet alleen extra verwarming, maar ook de mogelijkheid van ventilatie, irrigatie en verlichting. Zoals u weet, is het water geven van planten een nogal arbeidsintensief proces. Het automatische systeem helpt de eigenaar van de datsja te behoeden voor dit harde werk, terwijl tijd en water worden bespaard.

Goede kamerventilatie is uiterst belangrijk in een kas.omdat het de vorming van condensaat voorkomt en het algemene microklimaat verbetert, wat ongetwijfeld voordelen heeft voor planten. Goed gemaakte luchtuitwisseling beschermt culturen tegen oververhitting. Voor de natuurlijke beweging van lucht, volstaat het om de deuren en luchtroosters te openen, een extra geïnstalleerde ventilator of afzuigkap verhoogt de luchtcirculatie.

Bij een kort daglicht kunnen geen bronnen voor extra verlichting worden gebruikt. Speciale lampen helpen de zaailingen voldoende licht te krijgen in het vroege voorjaar of de late herfst.

Topprojecten

Zorg ervoor dat u de beste en meest voorkomende opties bekijkt, misschien bezoekt u uw eigen ideeën.

Voor komkommers

Afzonderlijk zou ik willen overwegen om een ​​kas voor komkommers te maken voor een van de meest geliefde groenten. Elke zomerveteraar weet dat komkommers warmte en een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Met een goede organisatie van de beschermde grond is deze groente minder vatbaar voor ziektes en kan hij meer opbrengst geven.

Voor een rijke oogst zijn de volgende vereisten nodig:

 • dagtemperatuur van de lucht - niet meer dan 30 graden, nachttijd - niet minder dan 16;
 • bodemtemperatuur is ongeveer 23 graden;
 • rustige lucht zonder tocht;
 • ongeveer 80% luchtvochtigheid;
 • hoge mate van verlichting;
 • toegang tot insecten als het ras betrekking heeft op bijenbestuiving;
 • robuuste ontwerpen voor verticale zaailingbeweging.

Vanwege het grote aantal benodigde onderdelen is het klimaat moeilijk te creëren in één ruimte.Overweeg de gemeenschappelijke nadelen en voordelen van elk type kassen voor een specifiek doel - de teelt van komkommers.

De voordelen omvatten eenvoud van ontwerp, gemak van creatie van schroot en bestaande materialen. Het kleine gebied en het interne volume zorgen voor een goede opwarming, het is goed verlicht en gemakkelijk toegankelijk voor insecten voor bestuiving. Onder de minnen zijn kenmerken zoals een kleine plantdichtheid - u kunt maximaal drie stukken per vierkante meter schikken, ongemak bij de verwerking van de grond en de oogst. Als u de planten water geeft met een gieter, bereikt het water de bladeren, wat brandwonden kan veroorzaken. De kas moet constant worden geopend en gesloten, anders zullen de culturen oververhit raken en afsterven.

Boogtype met film

De voordelen van dit type kas - het is eenvoudig te bouwen en vereist geen dure materialen, heeft voldoende interne ruimte voor het laten groeien van verticale struiken. Filmbekleding houdt vocht goed vast, draagt ​​bij aan de snelle verwarming van de grond en lucht, brengt licht perfect over. Nadelen: de film is van korte duur en vereist regelmatige vervanging,heeft slechte isolatieprestaties, dus in geval van vroege vorst zal de kas extra moeten worden afgedekt. Bij het bouwen van een dergelijke kas is het noodzakelijk om ventilatieopeningen te hebben, omdat bij het openen van de deuren er onvermijdelijk tocht zal zijn.

Gecoat met polycarbonaat

Voors: hoge structurele sterkte van het frame, hoge plafonds en voldoende interne ruimte. Polycarbonaat laat perfect zonlicht door, heeft een uitstekend vermogen om het te verspreiden. Biedt handige omstandigheden voor het bewateren van planten en grondbewerking, gemakkelijk te oogsten. Bijgeleverde ventilatieopeningen zorgen voor goede ventilatie en de afwezigheid van tocht.

Nadelen: hoge financiële kosten voor de aankoop van materialen of reeds afgewerkte producten. Polycarbonaat reflecteert sterk licht, waardoor energie verloren gaat. De coating en het frame vereisen constante zorg, in de winter is het noodzakelijk om sneeuw uit de kas te verwijderen. Moeilijke toegang tot bestuivende insecten.

Puntgevel met frames van geglazuurd hout

De voordelen zijn als volgt: een opmerkelijk ontwerp, dat al een klassieker is geworden, vertoont hoge thermische isolatie-eigenschappen.Goede opwarming van alle interne ruimte in de kamer. Het glas heeft een uitstekende lichttransmissie, bij het plaatsen van de ventilatieopeningen op het dak is de mogelijkheid van tocht uitgesloten. Het vermogen om een ​​groot aantal planten te planten, de beschikbaarheid van gemakkelijke toegang tot hen. Onder de nadelen kan worden opgemerkt dat de strengheid van het frame vereist dat de fundering vooraf wordt gelegd. De boom vereist verplichte voorafgaande en regelmatige nabewerking, anders zullen de frames snel gaan rotten. Het is ook vermeldenswaard dat glas een kwetsbaar en traumatisch materiaal is en ook geen verstrooiingseigenschappen heeft die kunnen leiden tot verbranding van bladeren van planten.

Met één oprit

Positieve eigenschappen: het is altijd aan de noordkant bevestigd aan het huis of aan de schuur, wat ervoor zorgt dat de helling naar het zuiden draait om de maximale hoeveelheid zonnestralen te verkrijgen. De ruimte heeft een snelle opwarming en behoud van warmte op lange termijn, en geeft ook ruimte bij het kiezen van bouwmaterialen. Negatieve kenmerken: als de zon actief is, zal het moeilijk zijn om oververhitting te voorkomen, hebt u gordijnen nodig en een kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem.Als de kas naast het huis wordt gebouwd, is een goede waterafdichting en bescherming van de kas tegen sneeuw en ijs noodzakelijk.

Mitlaydera

Het onbetwiste voordeel ligt in de speciale opstelling van de ventilatieopeningen - deze bevinden zich in het dak en liggen op het zuiden, waardoor er geen tocht mogelijk is en bijdraagt ​​aan het behoud van het optimale microklimaat. De kas is groot, heeft hoge plafonds en veel ruimte binnen.

De nadelen houden verband met de complexiteit van het ontwerp en het onvermogen om het zelf te bouwen, zonder nauwkeurige tekeningen en installatievaardigheden te hebben. Als de deuren gesloten zijn, zullen insecten niet binnen kunnen komen, of zelf bestoven soorten zijn geschikt voor een dergelijke kas, of je zult extra aasrassen moeten planten. De kas heeft onder andere zorgvuldigheid in acht.

In de vorm van een piramide

Voors: Het centrale gedeelte is ideaal voor de verticale teelt van komkommers. Het is goed verlicht, eenvoudig te installeren, alleen budgetmaterialen zijn nodig.

Nadelen: klein gebied, onhandig om voor planten te zorgen. Toegang tot insecten moeilijk. Het ontwerp is onstabiel en kan gemakkelijk door de wind worden meegesleept.

Voor tomaten

Serres in polycarbonaat creëren ideale omstandigheden voor het harmonieus rijpen van fruit. Tomaat verwijst naar gewassen die van zonlicht en warmte houden, de optimale temperatuur voor hun cultivatie is 22-25 graden. Als de grond een hoog kleigehalte heeft, moet humus, zaagsel of turf worden toegevoegd aan de grond met een snelheid van één emmer per vierkante meter.

Geplant zaailingen moeten regelmatig worden bewaterd totdat ze volledig zijn ontwikkeld. In het geval dat de nachten koel genoeg zijn, is het beter om de planten niet na zonsondergang water te geven, om de grond niet te hoog te laten worden. Gieter uit een gieter is logisch tijdens de warmste tijd van het seizoen. Vervolgens moeten zaailingen snijden en vastbinden, waardoor een uniforme verlichting en ventilatie van de bedden wordt gewaarborgd. Met deze variant van de teelt rijpen tomaten veel sneller en is er een mogelijkheid om een ​​goede oogst te oogsten. Daarna worden de planten aan de draadroosters of pennen bevestigd, waardoor ze ruimte krijgen voor verdere ontwikkeling.

Voor greens

In de koude winter is er niets beters dan een bos verse groenten, vooral als het met uw eigen handen wordt verbouwd. Wat vooral leuk is, zijn kasgroenten niet al te grillig in de zorg en geeft verschillende oogsten per jaar. Het groen is best mogelijk om te kiezen op basis van uw eigen voorkeuren.

De meeste mensen die winterkassen gebruiken voor het verbouwen van groenten, geven de voorkeur aan dille, selderij en peterselie.

 • Bij het kweken van dille is het noodzakelijk om het temperatuurregime strikt in acht te nemen - de thermometer mag niet onder de 15 graden komen. Bovendien vereist dille constant sproeien en verdraagt ​​niet de aanwezigheid van tocht en koude wind, dus wees uiterst voorzichtig bij het luchten van de kas. De eerste oogst kan met de nodige zorg in twee maanden worden verkregen.
 • Bij het kweken van peterselie zijn er verschillende nuances - ten eerste kan dit type plant worden gekweekt in de vorm van wortelgewassen of zaden. In de eerste variant moet het wortelgewas eerst in het zand worden gehouden, waarvan de temperatuur de twee graden niet overschrijdt, waarna het in sterk bevochtigde grond wordt geplant. Als het de bedoeling is om peterselie uit zaden te laten groeien, worden zaden die vooraf in vochtig weefsel zijn gerijpt in de grond geplant. In de regel duurt de ontkieming niet meer dan tien dagen. De oogst is ongeveer anderhalve kilo groen per vierkante meter.
 • Selderij houdt van goed bemeste zachte grond, mest van koeien of kippen is perfect als meststof. De temperatuur in de kas moet tussen de 15 en 20 graden zijn.Water geven voor planten vereist niet vaak, maar het meest overvloedig, terwijl het noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat het water de bladeren van de zaailingen niet raakt. Besteed speciale aandacht aan de verlichting, omdat de hoeveelheid gewas afhankelijk is van de lengte van de uren met daglicht.
 • Veel mensen houden erg van mint en gebruiken het graag tijdens het koken. Dit type plant verdraagt ​​vorst tot acht graden vorst, terwijl bij de laagste temperaturen boven nul spruiten ontstaan. Experts raden aan om hydrocultuur of biologische bodemverwarming met turf als bodem te gebruiken. Volg zorgvuldig het bodemvocht, droog het is strikt onaanvaardbaar. Als u van plan bent om munt te laten groeien, is het het beste om een ​​kas uit te rusten met een druppelirrigatiesysteem.
 • Mint, net als de meeste gewassen, tolereert geen temperatuurschommelingen, niet alleen omdat plotselinge sprongen planten kunnen vernietigen, zulke momenten kunnen ook leiden tot een gevaarlijke ziekte - echte meeldauw. Ook voor mint zijn uiterst gevaarlijke plagen spintmijten en de kaswittevlieg. Ze kunnen worden verslagen door de cultuur te verspuiten met industriële middelen of met populaire recepten die door de tijd worden geprobeerd.

Voor een betere zaaiing van zaden in de grond, moet je ze eerst in een diepgang drogen. Als u zaden niet direct kunt planten, is het mogelijk om zaailingen thuis te kweken, gevolgd door het gedurende 10-14 dagen in de grond te planten.

Niet alle tuiniers hebben de tijd en het verlangen om de fijne kneepjes van de technologie van het bouwen van een broeikas op de site met hun eigen handen te begrijpen. Op dit moment is de markt gevuld met kant-en-klare kassen met verschillende opties. Het eerste wat u moet doen is beslissen voor welk doel de kas wordt gekocht. Als we het hebben over het verbouwen van gewassen voor gezinsconsumptie, is dit één ding, maar als de tuinman een kas ziet als een manier om zijn inkomen te vergroten en het resulterende gewas wil verkopen, zal de situatie anders zijn. In het eerste geval kunt u langskomen met een goedkope optie, in het tweede geval zullen de financiële investeringen natuurlijk veel hoger zijn en zullen ook de onderhoudskosten van de kas stijgen.

Bepaal het model, rekening houdend met de bereidheid om een ​​stationaire kas te installeren of het is logischer om een ​​opvouwbare optie te kiezen. Overweeg alle voor- en nadelen - stationair wordt eenmaal geïnstalleerd en hoeft niet langer aandacht te krijgen,samenvouwbare dezelfde structuur moet twee keer per jaar worden gemonteerd en gedemonteerd.

Hoe maak je een kas met je eigen handen, zie de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer