Kenmerken van de ventilatieopeningen van het apparaat voor kassen

Om een ​​hoge opbrengst in de kas te verkrijgen, is het noodzakelijk om de juiste wijze van ventilatie te waarborgen. Het venster kan deze taak goed aan. Een dergelijk ontwerp moet van hoge kwaliteit en zeer efficiënt zijn. Om dit resultaat te bereiken, moet u bekend zijn met de functies van de ventilatieopeningen van het apparaat voor kassen.

Speciale functies

Huisjes, uitgerust met kassen, hebben hun eigenaars altijd blij gemaakt met een geweldige oogst. In de winter zijn de polycarbonaatkassen, die momenteel het populairst zijn, optimaal voor het onderhoud van de planten. Maar met toenemende zonneactiviteit in het voorjaar en de zomer, verandert de situatie.

Polycarbonaat laat licht heel goed door, maar laat tegelijkertijd geen lucht circuleren.

De temperatuur in de kas wordt te hoog en kan een nadelig effect hebben op de gekweekte planten. Daarom is in dit ontwerp de ontluchting vooral belangrijk.

Het beweegbare deel van de kas, bedoeld voor ventilatie, wordt een ontluchting genoemd. Met dit apparaat kunt u uw eigen microklimaat in de kas creëren, wat een gunstig effect heeft op de teelt van verschillende soorten groentegewassen.

Het venster heeft de volgende kenmerken:

 • voorkomt het risico van condensatie;
 • zorgt voor de juiste beweging van luchtmassa's;
 • elimineert overdag sterke oververhitting van lucht in de kas;
 • minimaliseert temperatuurverschillen tussen dag en nacht;
 • zal de aanpassing van planten mogelijk maken voordat ze in de volle grond worden geplant.

Het raam in de kas laat geen houtluizen, bladluizen, slakken, allerlei plagen en bacteriën achter, die altijd in warme en vochtige ruimtes voorkomen. Kassen, waarin de aangegeven omstandigheden worden nageleefd, zullen blij zijn met een uitstekende oogst.

inrichting

De opstelling van de ventilatieopeningen in kassen kan verschillen in grootte, locatie en openingsmechanisme. Het laatste kenmerk is het meest significant.Voor de organisatie van een goede luchtcirculatie kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke of geforceerde ventilatie.

In een op zichzelf gemaakte film- of glazen kas, gebruik je meestal de eenvoudigste en goedkoopste manier om de kas uit te rusten met het juiste microklimaat - natuurlijke ventilatie. Natuurlijke ventilatie houdt in dat er lucht wordt uitgewisseld via open deuren, ramen, ventilatieopeningen. De oververhitte en vochtige lucht van de kas wordt geleidelijk vervangen door straat, meer vers.

Aangezien warme lucht de neiging heeft om op te staan, moet u het raam op het dak plaatsen en de zijdelingse locatie van de deur zorgt voor luchtstroom.

Een dergelijke ventilatie biedt voldoende goede omstandigheden in een kleine kas, maar vereist een verplichte monitoring door de persoon. Voor grote serres is dergelijke ventilatie echter niet genoeg.

Voor grote kassen is geforceerde ventilatie aanwezig. Zo'n ventilatie is uitgerust met een ventilator. Aan de bovenkant van de structuur is een afzuigventilator geïnstalleerd, waarvan de kracht voldoende moet zijn om de warme lucht effectief te elimineren.Inrichtingen voor luchtstroom geïnstalleerd op de wanden, gegeven de locatie van de planten. Directe doorstroming van koudere luchtmassa's kan ze schaden. Dit beluchtingsapparaat wordt meestal gebruikt naast natuurlijke ventilatie en sluit menselijke controle niet uit.

De volledige afwezigheid van handmatige aanpassing van het microklimaat in de kas zal in staat zijn om een ​​automatisch ventilatiesysteem te bieden.

automatisering

Automatische systemen die zorgen voor ventilatie in de kas zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • hydraulische;
 • bimetaal;
 • elektrisch.

hydraulisch

Het automatisch openen van de ventilatieopeningen op de hydraulische aandrijving is betrouwbaar. Dit hendelsysteem kan in de winkel worden gekocht of zelf worden gedaan.

Het principe van de werking van het mechanisme is gebaseerd op het vermogen van vloeistoffen om uit te zetten bij verwarming. Fabrieksapparaten omvatten een hydraulische cilinder met vloeistof (paraffine of olie) en een beweegbare staaf bevestigd aan het ventilatievenster. Wanneer de lucht in de kas wordt verwarmd, expandeert de vloeistof in de hydraulische cilinder en duwt de staaf naar buiten, waardoor de ventilatie geleidelijk wordt geopend. De lucht wordt gekoeld, de vloeistof versmalt en de luchtopening sluit.

Een doe-het-zelfsysteem werkt als communicerende schepen.

Een van de schepen bevindt zich hieronder en fungeert als een thermostaat. Het is luchtdicht, half gevuld met vloeistof, half lucht. Een ander vat bevindt zich aan de bovenkant en voert de functieweging uit. De flap moet op de draaiende centrale as worden bevestigd. Aan de ene kant van de vleugel wordt weging geconstateerd, aan de andere kant - een contragewicht.

Wanneer de temperatuur in de kas stijgt, zet de lucht in het onderste vat uit en duwt de vloeistof in het bovenste vat en de ontluchting gaat open. Wanneer de temperatuur in de kas afneemt, werkt het systeem in omgekeerde volgorde en wordt het raam gesloten.

Dit ontwerp kan worden gedaan met behulp van gewone plastic flessen.

Dit is het eenvoudigste, maar tegelijkertijd effectieve automatische systeem voor het openen van de ventilatieopeningen. Om het te maken, is een minimum aan inspanning en materialen besteed.

Het nadeel van dit systeem is een lange koelvloeistof. Bij een koude klik zal het venster ongeveer 20-30 minuten sluiten. Onderkoeling kan rampzalig zijn voor komkommers en andere gewassen die geen kou verdragen.

bimetaal

Bimetaal ventilatoren bestaan ​​uit twee metalen platen met een verschillende mate van uitzetting bij verwarming. De hete lucht in de kas verwarmt de platen en een ervan is gebogen in een boog en opent de klepflappen. Wanneer de lucht afkoelt, keert het metaal terug naar zijn oorspronkelijke staat en sluit het apparaat.

De meeste bimetalen automatisering maken is vrij eenvoudig. Materialen die nodig zijn voor de fabricage zijn altijd te vinden op de datas. U hebt twee metalen platen nodig: vinylkunststof en dakijzer. Ze blijven bij elkaar. Eén uiteinde is gefixeerd en de tweede is verbonden met het vensterblad van de stengel. Het resultaat is een goed automatisch systeem. Het enige nadeel van deze schijf is een klein vermogen, dus het is alleen geschikt voor lichtgewicht constructies.

elektrisch

Elektrisch type ventilatie is uitgerust met temperatuurrelais en ventilatoren. Wanneer lucht oververhit raakt, wordt het relais geactiveerd en wordt de kap ingeschakeld. Dit systeem is krachtig, compact en reageert snel op temperatuurverschillen. Een belangrijk nadeel is de afhankelijkheid van elektriciteit.Als dit type ventilatie wordt gebruikt in de kas, is de aanschaf van reserve-stroombronnen vereist.

Om planten te beschermen tegen oververhitting, in het geval van een stroomuitval, zal het gebruik van alternatieve energiebronnen (zonnepanelen, windenergie) helpen. Vanwege de noodzaak om extra items aan te schaffen, zijn deze systemen duur. Maar het is mogelijk om de kracht van de elektromotor te kiezen. Voor zwaardere constructies zal geld moeten uitgeven aan een sterke rit, en voor lichtgewicht dunne zullen doen.

afmeting

Om de ventilatie in de kas goed te organiseren, moeten de afmetingen en het aantal ventilatieopeningen correct worden berekend. Het gebied van de openingen met luiken moet 20-30% van het vloeroppervlak in de kas zijn. Deskundigen adviseren om één ventilator te hebben voor elke twee meter.

Kassen van 3x6 meter zijn erg populair bij groentetelers. De mogelijkheid om een ​​structuur met een lengte van 6 meter te installeren bevindt zich op bijna elk gebied. Bij het creëren van ventilatie in een serre van deze omvang, is het noodzakelijk om 3-4 ventilatieopeningen van 400x1200 mm uit te rusten.

Om de installatie van de ventilatieopeningen te vereenvoudigen, worden de maat en vorm gewoonlijk aangepast in de opening tussen de twee proximale frame-elementen. Als het nodig is om een ​​kleinere structuur of een andere vorm te installeren, wordt daarvoor een apart frame gemaakt, met dezelfde materialen als voor de basis van de kas.

Hoe maak je jezelf?

Na het bekijken van de functies van de ventilatieopeningen van het apparaat, kunt u een zelfgemaakte machine van geïmproviseerde middelen maken. Eerst moet je de juiste plaats kiezen voor het toekomstige ontwerp, rekening houdend met de locatie van de frame rails en de fysieke eigenschappen van lucht.

In de regel worden de voorstechniekontwerpen buiten op draaibare scharnieren bevestigd. Het bevestigingsmechanisme heeft geen grote invloed op het microklimaat in de kas. Maar als het in de toekomst gepland is om een ​​automatisch apparaat te gebruiken, is het noodzakelijk om van te voren uit te denken hoe het te bevestigen.

Wanneer alle tekeningen en berekeningen zijn gemaakt, is het noodzakelijk om het materiaal en gereedschappen gereed te maken.

Voor het werk zijn de volgende componenten nodig:

 • ijzerzaag;
 • knife-cutter;
 • schroevendraaier;
 • zelftappende schroeven met een compactor en een brede kap (zulke schroeven voorkomen dat er water in de kas komt als het regent);
 • bestand om profielranden te verwerken;
 • verbindingsdetails voor bevestiging van een profiel.

Bij het maken van een ventilator moet de volgende reeks worden gevolgd:

 • eerst wordt een gat op de juiste plaats gesneden; u moet zorgvuldig handelen, rekening houdend met de omvang van alle emissierechten;
 • de basis voor de lat wordt uitgesneden, de zijkanten van het frame moeten 0,5 cm kleiner zijn dan de zijkanten van het ventilatiegat;
 • door het profiel met een montagetape aan te spannen, worden in de hoeken verstijvingsribben gevormd en, indien dit niet genoeg is, wordt een diagonale rail toegevoegd;
 • montage is voltooid, als alles goed uitkomt, worden scherpe hoeken van de structuur gepolijst met een bestand;
 • het frame wordt bedekt met een primer of gebruikelijke verf en wordt verbonden met polycarbonaat;
 • alle gaten in de plaat moeten worden afgedekt met afdichtmiddel of andere middelen;
 • de rand van de opening is verlijmd met rubber en de vleugel is op zijn plaats;
 • Scharnieren, bout en stop zijn bevestigd.

Een eenvoudig hydraulisch systeem gemaakt van een auto schokdemper kan worden toegevoegd aan de structuur. Vloeistof die op temperatuur zal reageren, is hier smeerolie. Om een ​​hydraulische automatische doe-het-zelfmachine te maken, hebt u een auto-schokdemperstang, een gasveer, een cilindrische metalen buis voor olie en twee kranen nodig.

Naar het gewenste venster is bevestigd aan de schokdemperzuiger.

Kranen zijn aan beide zijden op de buis gemonteerd. Men zal werken om de olie te vullen, de tweede - om af te tappen, evenals om de druk in de cilinder aan te passen. De netjes bijgesneden veer sluit aan op de oliecilinder.

Nu, wanneer de temperatuur in de kas zal toenemen, zal de olie in de buis uitzetten en de staaf naar buiten duwen, waardoor het venster wordt geopend. Als de temperatuur daalt, keert de olie terug naar het vorige volume en gaat de klep dicht. Het ontwerp wordt als goedkoop beschouwd en is eenvoudig uit te voeren.

tips

Om de kas te voorzien van een competent ventilatiesysteem, is het noodzakelijk om vertrouwd te raken met de aanbevelingen van specialisten. Als u de subtiliteiten van de werking van de ventilatieopeningen kent, bent u zeker van een goede opbrengst en een ononderbroken werking van het apparaat.

 • Heel vaak zijn kassen door een scheidingswand in verschillende delen verdeeld. Om te zorgen voor de constructie van goede ventilatie, is het noodzakelijk om afzonderlijke ventilatieopeningen in elke sectie te plaatsen.
 • De locatie van de kas zelf speelt een belangrijke rol bij de berekening van het geventileerde gebied. Ventilatieopeningen hebben meer nodig als ze op de grond staan, waar een kas is, met een hoge luchtvochtigheid.Zelfs in het fabrieksontwerp is het verhogen van hun aantal.
 • Bij het organiseren van luchtroosters, moet de windroos worden overwogen. Extra gaten mogen niet worden geplaatst aan de kant waar de wind constant waait. Als deze voorwaarde niet wordt nageleefd, zal er een sterke trek in de kas zijn.
 • Het is noodzakelijk om het raam uit te rusten met een beperkende ketting. Met een onverwachte windvlaag wordt de structuur niet beschadigd.
 • Openingen in de kas zijn misschien niet genoeg. Dit wordt bepaald door de aanwezigheid van condensaat. Als er druppels op de kaswanden verschijnen, moeten er extra vensters worden toegevoegd.
 • In geval van slechte weersomstandigheden (sterke wind of regen), kunt u eindopeningen installeren. Dergelijke ventilatoren helpen sterke luchtstromen te voorkomen.

Om onnodige kosten van krachten en materialen te elimineren, is het in het stadium van tekeningen en berekeningen nodig om alle details van het ventilatiesysteem in detail te overdenken.

De kwaliteit en kwantiteit van het gewas hangt af van de werking van dit apparaat in de kas.

Zie onderstaande video voor informatie over het installeren van een raam in de kas.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer