Schijnwerpers in de badkamer

 Schijnwerpers in de badkamer

Bij het plannen van reparaties in de badkamer, worden velen geconfronteerd met een moeilijke keuze van kunstmatige verlichting in de volledige afwezigheid van natuurlijk. In de moderne markt van verschillende elektrische apparaten worden schijnwerpers steeds populairder, omdat ze vanwege hun unieke eigenschappen verschillende belangrijke functies tegelijk kunnen uitvoeren en ook voldoen aan belangrijke parameters: compactheid, helderheid, vochtbestendigheid.

Wat zijn ze?

Spotlights zijn kleine apparaten (fluorescente of halogeenlampen),die dankzij het speciale frame in verlaagde plafonds worden gemonteerd, waardoor er voldoende lichtstroom is om de badkamer te verlichten. De speciaal uitgeruste koffer beschermt de ingebouwde lampen maximaal tegen binnendringend vocht en vermindert het risico op kortsluiting aanzienlijk. Door het ontwerp geven deze bronnen het interieur een harmonieus, esthetisch uiterlijk.

Vooral populaire producten uit verschillende landen: Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje. Dit zijn voornamelijk halogeenlampen. Huishoudelijke fabrikanten geven de voorkeur aan modellen met gloeilampen, die niet veel verschillen in ontwerp, maar veel goedkoper zijn.

Wat te kiezen en hoe te vervangen?

Voordelen van halogeenlampen:

 • redelijke prijs;
 • grote lichtopbrengst;
 • continue werking.

Vanwege het vrijkomen van een grote hoeveelheid warmte, wordt de installatie van deze apparaten alleen gebruikt in hangende en verlaagde plafonds.

LED-monsters (LED's genoemd), die zijn gebaseerd op lichtdioden.

Op dit moment is het een van de meest voorkomende soorten die verschillende voordelen biedt:

 • langdurige werking (tot 50.000 uur werk);
 • hoge lichtopbrengst;
 • ze geven wit licht af, wat een gunstig effect heeft op het gezichtsvermogen;
 • laag stroomverbruik.

Maar deze onbetwiste voordelen kunnen sommige van de tekortkomingen niet verbergen:

 • hoge kosten (4-5 keer duurder dan vergelijkbare modellen met andere lichtbronnen);
 • moeilijke installatie uitsluitend via een transformator.

Ondanks de nadelen, zijn deze monsters nu erg in trek omdat ze vele modificaties van patronen hebben voor zowel standaardlampen (E27) als andere typen (E14, de zogenaamde G4-, G5-, G9-minions).

Gloeilampen. Deze soort ontving ook zijn klanten, die de voorkeur geven aan een lage prijs, bruikbaarheid en gebruiksgemak. Consumenten gebruiken het stereotype dat zich lange tijd heeft ontwikkeld met alleen dergelijke elektrische apparaten en is een soort gewoonte geworden.

Maar verlies de huidige nadelen niet uit het oog:

 • kleine bron;
 • korte levensduur.

Uiterlijke kenmerken zijn ook erg belangrijk bij het kiezen van lampen in de badkamerruimte. In elke gespecialiseerde winkel kunt u een model kiezen voor elke smaak en kleur, dat in harmonie is met elk interieur.

In de badkamer moet u speciale waterdichte lampen gebruiken.

Niet elke koper kan in één oogopslag een standaard apparaat onderscheiden van een vochtbestendige. De speciale markering van de goederen met de letters IP geeft aan dat het elektrische apparaat is beschermd tegen vocht. En de cijfers die volgen, tonen de mate van bescherming (IP44 - van accidentele spatten, IP55 - van direct contact met een stroom water) - hoe hoger de IP-index, hoe veiliger het apparaat. In dergelijke armaturen zijn de verbindingsopeningen en de opening tussen het glas en de lamp zelf voorzien van betrouwbare rubberen pakkingen.

Vochtbestendige apparaten worden als volgt uitgevoerd:

 • volledig begraven in het plafond;
 • ga staan;
 • hebben de vorm van een plafond;
 • kan decoratieve details en design combineren in kleur.

De bron die boven het plafond uitsteekt, geeft meer licht, reflecteert van de lamp naar het plafond en snelt naar beneden.

Hoe je in de volgende video montagelichten kunt maken,

Is het mogelijk om de lamp in het apparaat te vervangen?

Voor puntverlichting worden in de regel twee soorten kelder gebruikt:

 • met een normale rechtse draad voor een standaard cartridge.Het vervangen van een dergelijke lamp is niet moeilijk;
 • lampen met basistype G en de modificaties ervan, die voor montage twee pennen, geleiders en bevestiging van de installatie hebben. Gebruik bij het vervangen van een dergelijk aggregaat geen geweld. Wanneer de pinnen de groef raken, zal een opvallende klik optreden, wat aangeeft dat er een moment is opgetreden. Als dit niet gebeurt, probeer dan niet te duwen, probeer opnieuw, trek aan een element dat hoogstwaarschijnlijk niet in de groef valt.

Er zijn andere bronnen waar het onmogelijk is de lamp te vervangen die in de lamp zelf is ingebouwd. In het geval van een storing, moet u de hele verlichtingsarmatuur vervangen. En voor dit is het beter om contact op te nemen met een expert over de installatie van deze typen.

species

Verlichtingsapparaten volgens soortgelijke principes zijn onderverdeeld in types:

 • Bij wijze van installatie: intern (of ingebouwd) en extern (of overhead, anderszins vlekken). Verzonken (hebben een metalen behuizing met bevestigingselementen voor de lamp) zijn gemonteerd op elk oppervlak waaronder een vrije ruimte is: hangende of verlaagde plafonds, gipsplaatstructuren, muren, kasten. LED-dioden worden vaak gebruikt.

Overhead of spot (een montageplatform hebben, dat aan de lichtbehuizing is bevestigd) worden op massieve plafonds of betonnen plafonds geplaatst, waar het niet mogelijk is om uitsparingen te maken voor het installeren van interne modellen. Ze zijn ontworpen om een ​​specifiek deel van de ruimte te verlichten en hebben een gerichte lichtstroom. Meestal worden ze in de spiegel geïnstalleerd.

 • Op locatie: plafond, vloer, muur. Plafondmodellen komen vooral veel voor in moderne badkamers. Ze bevinden zich op een vrij grote hoogte en zijn zo veilig mogelijk te gebruiken. Kan worden uitgerust met een bewegend mechanisme (draaien) voor onafhankelijke selectie van de richting van de verlichting. De nieuwste ontwerpontwikkelingen laten toe om sommige modellen in de vloer te verankeren, waardoor een uniek effect ontstaat, vooral in de vloer met een decoratie in de stijl van 3D.
 • Door verschillende soorten gloeilampen te gebruiken binnen een bepaald model (zoals hierboven beschreven).
 • Volgens het materiaalwaarvan ze zijn gemaakt: glas, kristal, gegoten, gestempeld. Specialisten voor installatie in PVC spanplafonds (beperking van het vermogen van een 35 W halogeenlamp) adviseren het kiezen van gestempelde degenen, omdat ze een plaats hebben om een ​​speciale thermische ring in te brengen,die praktisch niet opwarmen. Maar het zal merkbaar zijn bij het installeren van gegoten monsters, die de esthetische waarneming aanzienlijk bederven.
 • Op type apparaat: draaien (laat je de richting van het licht veranderen door een speciale socket te draaien) en gefixeerd of niet zwenkbaar (die stevig aan het plafond zijn bevestigd en hun lichtstroom op één plek is gefixeerd).

Los daarvan wil ik opmerken dat er gedimde (of dimbare) LED-lampen zijn, waarmee u de kracht van de lichtstroom kunt veranderen door een extra ingebouwde eenheid (dimmer) te gebruiken. Met behulp van dimmer kan de verlichting variëren van tien tot honderd procent.

Met dergelijke bronnen kunt u een gezellige en ongewone sfeer in het huis creëren.

Het enige nadeel van deze structuren is de voldoende hoge prijs, dus hoe praktisch het zal zijn om een ​​dergelijke optie te verkrijgen, is aan jou.

afspraak

Wandopties

Naast de veel gebruikte plafondverlichting, zijn de laatste tijd enkelwandige lampen in de vorm van schansen in toenemende mate gebruikt. Ze bevatten een paar gloeilampen, maar vervullen tegelijkertijd de functie van inrichting en zien er geweldig uit, met de nadruk op onze kijk op de spectaculaire decoratie.Een voldoende groot plafond in de vorm van een kogel, die met schroeven stevig aan de muur is bevestigd, zal ook geschikt zijn als wandmodel. Het belangrijkste ding dat hij het ontwerp benaderde en voldoende helderheid had.

De spiegel in de badkamer speelt een belangrijke rol en vereist daarom een ​​afzonderlijk licht. En hier zal de wandversie het handigst zijn, die in de vorm van meerdere ingebouwde schijnwerpers of ledstrips rond de omtrek kan zijn.

Ideeën in de "Chroesjtsjov"

Zelfs een kleine badkamer in de "Chroesjtsjov" zal met nieuwe kleuren spelen met optimaal geselecteerde lampen die een bepaalde visuele illusie zullen creëren, de kamer zullen uitbreiden en de gebreken verbergen of de hoogtepunten van het interieur zullen accentueren.

Heldere verlichting kan de wanden "duwen" en ontwerpers wordt geadviseerd gebruik te maken van diverse verlichting met gedimde LED-lampen die de kracht van de lichtstroom kunnen regelen.

'S Morgens kunt u ze inschakelen voor maximale helderheid om het lichaam te helpen wakker worden en' s avonds - om de intensiteit van de verlichting te verminderen om u voor te bereiden op de avondrust en -slaap.

In een kleine badkamer worden functionele gebieden gemarkeerd met licht:

 • de gemakkelijkste manier is om je te concentreren op elk item;
 • selecteer een bepaald object met een lichtstraal die op verschillende plaatsen wordt verzameld;
 • Verlicht verschillende zones met kleurverlichting. Dit kan worden bereikt door verschillende lampen van verschillende kleuren op het plafond te plaatsen en ze op de juiste plaats te richten;
 • gebruik aan-uit-bronnen voor verschillende zones (de kleur van de lampen komt mogelijk niet overeen).

Een goede spiegelverlichting helpt ook om het kleine badkamergedeelte te verslaan:

 • kies een uniforme verlichting met meerdere horizontaal geplaatste lichten op een hoogte van ongeveer 1,5 - 2 meter;
 • omlijst een kleine spiegel met twee symmetrische lampen die licht gelijkmatig verdelen zonder schaduwovergangen;
 • verlichtingstoestellen langs de contour van het accessoire leggen;
 • armaturen kunnen zowel aan de muur als op het glas zelf worden gemonteerd met behulp van speciale lijm.

stijlen

Ieder van ons droomt dat de woning, en in het bijzonder de badkamer, er modern, goed verzorgd uitzag. Het helpt om innerlijke bevrediging te bereiken, esthetisch genot, bevorderlijk voor positief, helpt om in een goed humeur te blijven:

 • Beschouwd als de meest populaire klassieke stijl ontwerp, dat terughoudendheid, elegantie en een zekere eenvoud inhoudt. Laconische versies van armaturen zijn hier aanvaardbaar zonder overmatige decoratie, wat de schoonheid en elegantie van het interieur kan benadrukken.
 • Een andere aantrekkelijke badkameroptie kan in stijl worden gemaakt. Highttech (hi-tech). Lampen in deze richting zijn gemaakt van glas, plastic, kunnen een verscheidenheid aan metalen elementen en een glanzend oppervlak hebben, wat de stijl gunstig zal benadrukken. Maar tegelijkertijd is ook de overvloed aan creatief decor niet typerend. In vorm kunnen ze rond zijn, in de vorm van een trapezium en andere figuren.

De nieuwste acquisitie is LED-strip. Een dergelijk ontwerp zal niet alleen worden gewaardeerd door jongeren, maar ook door hun tijdgenoten van de oudere generatie, die eenvoud, elegantie en elegantie kunnen waarderen.

 • De meest modieuze richting van de jaren 20-30 van de vorige eeuw - art-decostijl erg populair vandaag. Zijn motto is geometrie zonder ascese. Kenmerkend zijn geometrische vormen met een regelmatige vorm: bol, kubus, octaëder (of octaëder). Vaak worden deze lampen geassocieerd met de tempels van de oude Azteken en de piramides van de Egyptenaren.Geïnstalleerd, in de regel, in dure hotels, luxe herenhuizen, luxe restaurants.
 • De helderste richting in het ontwerp kan worden opgeroepen modern (of ar nouveau). Dure materialen (kwarts, marmer, leer, natuurlijk hout, glas) en zeer soepele en gebogen lijnen zijn kenmerkend voor de stijl. Soms gebruikt halfedelstenen en inlays. Elk model wordt als exclusief handwerk beschouwd, omdat het idealiter op maat gemaakt is en niet bedoeld is voor massaproductie.
 • stijl bionics Het is gebaseerd op het woord "bio" en personifieert harmonie met de natuur. Vormen worden ook geleend van de omgeving: zeeschelpen, beelden van bladeren, honingraten van bijen, zoals insecten.
 • stijl deconstructie alsof het twijfelt aan de wetten van fysica en gewone vormen, en interessant zal zijn voor liefhebbers van virtual reality en computertechnologie. De nadruk ligt op het achtergrondlicht, waardoor optische illusies ontstaan. LED-tape wordt veel gebruikt.
 • minimalisme gaat niet uit van overdadige sieraden en kleurvariëteit. Grijs en wit zijn de hoofdkleuren van deze trend. Lampen moeten er heel eenvoudig en gemakkelijk uitzien, dus ze hebben een eenvoudige geometrische vorm en zijn vaak gemaakt van glas.
 • Stijl "Ironie" verscheen aan het einde van de vorige eeuw.Duizeligheid en humor verschenen in de interieurontwerpen. Tegenwoordig passen inbouwspots in dit gebied perfect in de kinderkamer of badkamer.
 • Voor stijl neoklassieke gekenmerkt door luxe en stevigheid, wat de aanwezigheid van dure materialen impliceert: kristal, glanzende elementen van chroom. Deze richting heeft vloeiende lijnen en vormen.
 • eclecticisme - een van de meest populaire in Rusland, waar ze zich vaak niet aan één richting houden. Het impliceert het tegelijkertijd mengen van verschillende stijlen, niet beperkt tot fantasie: bronzen lampen, verlicht door LED-tape, kunnen in een moderne badkamer gunstig uitpakken.

Dit is geen volledige lijst van alle ontwerpopties, omdat de verdeling van puntfixures in stijlen zeer voorwaardelijk is, omdat het erg moeilijk is om de grenzen van de ene of de andere richting te bepalen.

Varianten van de locatie van lampen in het interieur

Wanneer u het type lamp en het type lamp hebt gekozen, rijst de vraag: hoe kunnen de lichtbronnen het best worden gerangschikt en hoeveel ervan zijn nodig voor deze kamer? Een goede plaatsing is erg belangrijk.

Moet rekening worden gehouden met:

 • het gedeelte van de kamer (voor een kleine badkamer heeft u niet zoveel lampen nodig als voor de hal of de woonkamer);
 • zonale verdeling;
 • als er vensters zijn, dan zijn hun nummer en locatie;
 • ruimte ontwerp (in de kamer en in de badkamer worden de lampen heel anders geplaatst).

Als we bedenken dat dat één-punts apparaat is ontworpen om 2 vierkante meter te verlichten. m, dan is een kamer van 20 vierkante meter. m, ze hebben er tien nodig, en voor de badkamer op 4 vierkante meter. m - slechts twee.

Maar dit zijn slechts benaderende berekeningen voor oriëntatie. Als je een groter aantal verlichtingsapparaten installeert, word je alleen maar beter, omdat ze de ogen niet verblinden als kroonluchters.

De meest populaire locatie-opties zijn:

 • Cirkel of twee halve cirkels.
 • Oval.
 • Crosswise.
 • Rechthoek.
 • Boog (of boog).
 • Wave.
 • Driehoek.
 • Star.
 • Chaotisch.

Alles overgeleverd aan uw smaak en harmonie met het interieurontwerp.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer