Lampen voor bad

Niet voor niets werd in Rusland de uitdrukking "te wassen voor het donker" gebruikt, omdat het niet mogelijk was om fakkels of kaarsen te installeren onder hoge vochtigheid, en de ramen zelf waren altijd klein, zodat er zoveel warmte kon worden verbruikt. Momenteel is de markt voor verlichtingsarmaturen in het algemeen en verlichting voor het bad in het bijzonder oververzadigd met verschillende modellen, zelfs de meest veeleisende smaak vindt hier een product naar hun zin.

Speciale functies

Er zijn bepaalde kenmerken van de verlichting en elektriciteit in het bad, veel hangt af van de veiligheid van de apparaten, evenals van andere omstandigheden - kamertemperatuur en luchtvochtigheid. Samenvattend kan worden geconcludeerd dat in de wachtkamer deze parameters ongeveer gelijk zijn aan de parameters van de atmosfeer die heerst in de badkamer in een gewoon appartement.

Als het bad zodanig is ontworpen dat er voldoende stoom in de kamer komt direct voor de stoomruimte om het op te hopen of om condensaat te laten vallen, dan is het tijdens de bedrading noodzakelijk om deze plaats op de een of andere manier in het diagram te markeren.

De eigenaardigheid is zodanig dat hier alleen een model met een waterdichte behuizing geschikt zal zijn voor een efficiënte werking van de verlichtingsinrichting.

De moderne markt heeft verschillende universele opties voor bedrading voor installatie in ruimtes met hoge luchtvochtigheid, ze hebben een gespecialiseerde uitvoering. De prijs van dergelijke materialen is echter vrij hoog, wat niet gunstig is voor degenen die een kleine stoomruimte voor zichzelf en hun gezinnen bouwen.

In dit opzicht is er een alternatieve oplossing voor het probleem, gebaseerd op het feit dat het belangrijkste aandachtspunt bij het bedraden van elektriciteit, zoals eerder vermeld, de temperatuur en het vochtgehalte in de kamer is.

Voorheen werd de bedrading onder dergelijke omstandigheden gelegd in vooraf voorbereide buizen, ze werden gegalvaniseerd en volledig bedekt met thermische isolatie. U kunt deze methode nu gebruiken, maar u moet ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • bij het leggen van buizen is het noodzakelijk om ze zo te maken dat ze boven alle capaciteiten en leidingen met water waren;
 • er zijn gloeiend hete elementen in de kamer - kachels of andere verwarmingstoestellen; het is noodzakelijk om elektrische verlichtingsdraden zo ver mogelijk van hen af ​​te leggen;
 • als de bedrading normaal is in zijn eigenschappen, dan moet hij voordat hij door een pijp wordt gelegd, worden omwikkeld met een beschermende laag van glasweefsel, de vereiste dikte is ongeveer 2 mm.

Het is noodzakelijk om de schakelaars en aansluitingen die we in de wachtkamer kunnen gebruiken niet te vergeten, het is beter om apparaten met een waterdichte behuizing daar te installeren.

Maar in geen geval kunt u de contact- en verbindingsapparaten in de stoomkamer of in de kamer voor haar bevestigen, ze moeten buiten worden verwijderd en geïnstalleerd - u kunt in de ontspanningsruimte of de kleedkamer.

species

Er is een breed scala aan verlichtingsproducten op de markt, maar niet elk model is geschikt voor een bad, omdat het verschil in temperatuur en hoge vochtigheid in de kamer niet genoeg is voor een verlichtingsarmatuur.

Er zijn verschillende hoofdtypen verlichtingsarmaturen voor het bad, waaronder waterbestendig, hittebestendig, LED,vochtbestendig, laagspanning, draadloos enzovoort. Alles moet op volgorde worden verteld:

Halogeenlampen

De meest resistente lampen voor hoge temperaturen - halogeen. De kracht van dergelijke lampen varieert van 20 tot 35 watt, de maximale verwarming voor hen zal 400 graden zijn. Een belangrijk aspect is dat de spanning die de lampen gebruiken niet gevaarlijk is voor mensen en dat hun contacten worden beschermd tegen vocht. Bovendien hebben halogeenlampen een aangenaam uiterlijk, het is mogelijk om de tinten van verschillende kleuren te selecteren.

LED-verlichting

LED-lampen - een van de meest economische en milieuvriendelijke verlichtingsopties, maar in de stoomkamer is het beter om ze zo laag mogelijk te plaatsen, omdat ze warmte en vocht vrij moeilijk overbrengen. Dergelijke lampen worden vaak gebruikt als achtergrondverlichting, ze kunnen achter de planken worden geplaatst, ze zullen in staat zijn om de kamer met verschillende kleuren te benadrukken, omdat hun spectrum vrij breed is.

De kamer met LED's zal altijd goed verlicht zijn, terwijl deze lampen geen grote hoeveelheid elektriciteit verbruiken.

Langwerpige buisvormige LED's worden in de regel op het plafond geplaatst, u moet er rekening mee houden dat daar de concentratie van stoom en vocht maximaal zal zijn; dergelijke lampen moeten bestand zijn tegen de gespecificeerde omstandigheden.

Als u waterdichte lampen voor een bad koopt, moet u verschillende aspecten overwegen:

 1. Op de doos of het armatuurframe moet u informatie bekijken over hoe hoog de mate van bescherming van dit model tegen vocht is, hiervoor is er een bepaalde internationale classificatie; Een IP-waarde van 45 of hoger is acceptabel.
 2. Naast het feit dat de lampen vochtbestendig en ook hittebestendig moeten zijn - in de stoomruimte kan de luchttemperatuur variëren van 60 tot 120 graden en moet de lamp zijn ontworpen voor dergelijke temperatuurschommelingen; Welnu, voor plafondmodellen zijn de normen zelfs nog hoger, omdat ze moeten werken bij temperaturen tot 300 graden Celsius.

Het is belangrijk dat de lampen worden afgedicht, omdat anders vocht of water in het apparaat kan binnendringen en de werking kan verstoren. Goede afdichtmiddelen zijn rubber en siliconen.

Glasvezel

De beste waterdichte lampen kunnen glasvezellampen worden genoemd. Door een glasvezelverlichtingsapparaat aan te schaffen, bent u zeker van de vochtbestendigheid, zelfs zonder aandacht te besteden aan de mate van bescherming. Dit is mogelijk vanwege de specifieke eigenschappen van het materiaal, het is in staat om alleen lichtgolven door te laten, maar geen elektriciteit.Dergelijke lampen kunnen ook in watertanks en zwembaden worden gebruikt.

Het voordeel van deze lampen zal ook een vrij zacht licht zijn, wat zal helpen om een ​​gezellige sfeer te creëren en te ontspannen.

Net als light-emitting diodes verbruiken glasvezellampen een vrij kleine hoeveelheid energie en hebben een lange levensduur.

model

Bij het kiezen van verschillende modellen armaturen moet men ook uitgaan van waar het precies zal worden geïnstalleerd, de temperatuur en vochtigheid van de lucht zijn ook doorslaggevende factoren waarop zij vertrouwen bij het zoeken naar een geschikte optie.

Als het licht in de stoomruimte moet worden gehouden, moet u het vooral niet op een potentieel gevaarlijke plaats installeren - in de buurt van verwarmingselementen. Een goede optie is de plaatsing op het plafond of op de kruising van de muren.

Een dergelijke plaatsing wordt vaak onderschat, maar tevergeefs: de hoeklamp past niet alleen goed in het interieur, maar zal ook niet interfereren met mensen die in het stoombad zitten en hun hoofd bezeren.

Modellen van horizontale armaturen op de plaats waar het plafond en de wanden zijn verbonden, kunnen ook een redelijk geschikte optie worden genoemd. Decoratief scherm voor hoekige of horizontale type armaturen kan worden gekocht bijwinkel of doe het zelf, dan kunt u bovendien worden geïnstalleerd in de hoek van de sauna-ledstrip, met behulp van niet-brandbaar materiaal om het aan de muur te bevestigen.

Op zich zal de LED-tape er in het bad erg voordelig uitzien, bovendien is hij tamelijk ongevoelig voor hoge temperaturen en hoeft hij niet veel elektriciteit te gebruiken.

Als u de decoratie van het pand in het bad op een creatieve manier wilt benaderen, kunt u met uw eigen handen een aantal verlichtingselementen maken. Hier moet echter worden begrepen dat dit niet gaat om zelfassemblage van een elektrisch apparaat, maar veeleer om het inrichten van een bestaand apparaat, door extra elementen te creëren. Het interieur van de stoomkamer wordt vaak gedomineerd door houten materialen, zodat de vervaardiging van het rooster of de lampenkap van hout een geschikte stilistische beslissing zal zijn.

Dergelijke houten lampenkappen dragen niet zozeer een esthetische functie als het beschermen van wandlampen tegen beschadiging en direct water. Bovendien wordt met behulp van het rooster de verlichting zachter en diffuser - het wordt nog comfortabeler en aangenamer om in de kamer te zijn.U hoeft zich geen zorgen te maken over het materiaal voor de vervaardiging van dergelijke decoratieve elementen, het is mogelijk om de resten te gebruiken die niet werden weggegooid nadat ze naar de wanden of plafonds van het bad waren gekeerd, het zal ook helpen om een ​​enkel stilistisch concept te behouden.

Als het echter gewenst is om de stoomkamer te vullen met geuren die ontspanning en onthechting van alledaagse problemen bevorderen, kunt u een semi-antieke lampenkap van larikshout of ceder maken, bovendien zijn deze materialen ook vrij sterk en duurzaam.

Om de lampenkap of het rooster onafhankelijk te maken, is het noodzakelijk om elementen voor het frame en verschillende kleine lamellen te hebben die aan de boven- en onderkant van het afgewerkte product worden bevestigd. Natuurlijk zijn er bij de fabricage van de lamp bepaalde punten die de moeite waard zijn om aandacht te schenken aan:

 • De grootte van de lamp zelf bepaalt de lengte van de rail voor de lampenkap, er mogen ook geen scherpe hoeken zijn, ze moeten gepolijst of afgerond zijn, dit is noodzakelijk vanuit het oogpunt van veiligheid, evenals om een ​​meer esthetische uitstraling te geven aan het product.
 • De vorm en het type van het raster variëren, afhankelijk van de grootte van de lamp zelf, bijvoorbeeldals we een raamwerk nodig hebben voor een wandlamp, dan moet het gemaakt worden in de vorm van een halve cirkel of rechthoek; het rooster voor de hoeklamp wordt gemaakt in de vorm van een trapezium.
 • Bevestig deze lampen het best op de schroeven, maar vanuit het oogpunt van veiligheid moeten ze van binnen worden verborgen, zodat ze bij verwarming geen schade aanrichten.

Bij het verlichten van andere kamers in het bad, kunt u lampen gebruiken die niet langer voldoen aan dergelijke strikte kenmerken. Traditioneel is een wachtkamer ingericht met een kroonluchter die zich in het midden van het plafond bevindt of een paar lampen die rechtstreeks in het plafond zelf worden geïnstalleerd.

Moderne modellen van kroonluchters en lampen, gestileerd als antiquiteiten of het gekozen concept zullen er harmonieus uitzien. Dergelijke lampen kunnen letterlijk een helder accent worden in het interieur van de kamer.

materialen

Er zijn verschillende armaturen op de markt die in een sauna of een bad kunnen worden geïnstalleerd en als het model al is geselecteerd, moet u nadenken over het materiaal waaruit een dergelijk apparaat zal worden gemaakt.

Ruimteverlichting wint aan populariteit met behulp van Himalayazout. Het is een materiaal gevormd op de bodem van een droog meer ongeveer tweehonderdvijftig miljoen jaar geleden.Het unieke zout van deze soort is dat het meer dan 90 mineralen bevat en bij verhitting deeltjes vrijgeeft die de menselijke gezondheid positief beïnvloeden.

Het is dankzij deze eigenschappen van het Himalaya-zout dat het werd gebruikt in baden en sauna's, en vanwege zijn hoge dichtheid werd zout een bouwmateriaal - er werden bakstenen van gemaakt, gebruikt als decoratief element of als stoomgenerator.

Populair en Himalaya zoutlampenmaar vaak voor baden fungeert het eerder als een onafhankelijk bouwelement, de wanden van dergelijk zout bij het verwarmen van de kamer creëren het effect van de zeekust. Dergelijke dampen dragen bij aan de preventie en behandeling van bronchitis en zelfs astma, negatieve zoutionen dragen bij aan de desinfectie van lucht.

Alle producten uit het Himalaya zout zenden ionen uit, echter, bij bepaalde temperaturen - meer dan 60 graden Celsius, zal de lucht meer verzadigd zijn met nuttige stoffen.

Het is ook noodzakelijk om te voldoen aan de voorwaarden van de noodzakelijke vochtigheid in de kamer - niet meer dan 50%, omdat anders het zout water zal absorberen, en dit zal niet effectief zijn.

Het is om deze reden dat het gebruik van Himalayazout winstgevender is voor een privébad, dat niet is ontworpen voor een grote stroom bezoekers, het materiaal daarin kan niet snel vochtig worden.Zelfs in een gewoon Russisch stoombad moet je na elk gebruik de kamer grondig luchten, wachten tot de muren droog zijn, zodat het zout zijn eigenschappen niet verliest.

Over het algemeen is de schaal waaruit de lamp is gemaakt erg belangrijk, omdat deze verschillende hoofdfuncties heeft: de lichtbron beschermen tegen schadelijke invloeden, maakt het licht zachter door het te diffunderen, wat het stoombad comfortabeler maakt. De lamp gemaakt van hout voldoet aan al deze criteria, het heeft onmiskenbare voordelen:

 • een houten lamp zal perfect worden gecombineerd met de inrichting van een stoomkamer, met muren en een plafond, omdat ze vaak ook van hout zijn;
 • het is mogelijk om zo'n lamp met je eigen handen te maken, om het een interessante vorm te geven, om op te voeren met een prachtig ornament;
 • heel aangenaam om aan te raken.

In het recreatiegebied kunt u ook een keramische lamp installeren, dat wil zeggen dat de basis van dit materiaal is gemaakt, bestand tegen temperaturen.

U kunt glas gebruiken bij het decoreren van badverlichting, maar zet dergelijke lampen niet in de stoomkamer zelf - dit is niet veilig.

Accommodatie opties

Zoals eerder vermeld, zijn er vrij veel verschillende armaturen die geschikt zijn voor installatie in baden en sauna's. Maar elke kamer heeft zijn eigen verschillen, en de verlichting voor hen is de bijbehorende bijbehorende parameters:

In de stoomkamer

Om de lamp in de stoomcabine te installeren, moet u eerst voorzichtig zijn keuze benaderen. Het ding is dat het kan worden gezegd dat het de hoofdruimte in het bad is, het is verzadigd met stoom, vocht en hete lucht. Al deze factoren beïnvloeden de selectie van de lamp, niet elk model voldoet aan deze kenmerken. Bovendien spreekt een te heldere en contrastrijke verlichting ook niet voor bepaalde soorten lampen, voor het heilige der heilige van de baden is zacht licht nodig om te helpen ontspannen.

Omdat de stoomkamer zijn eigen speciale microklimaat heeft, is het mogelijk om een ​​lamp erin te installeren, alleen helemaal bovenin de muur of bij de voegen - in de hoeken. Dit komt door het feit dat het plafond en de wanden één van de heetste oppervlakken in de stoomkamer zijn, naast dat dit handig kan worden genoemd, het licht van achteren stroomt en de ogen van degenen die in het bad rusten niet belasten.Je kunt glasvezellampen installeren, dan zal de verlichting zeker zacht en diffuus zijn, het zal helpen om te ontspannen.

Een belangrijk punt is dat dergelijke lampen een hoge mate van bescherming hebben en volkomen veilig zijn in ruimtes met hoge temperaturen.

U kunt ook kiezen voor LED-lampen, ze zijn hittebestendig, hebben verschillende verlichtingsmodi en een rijk kleurengamma, waarmee u eenvoudig energie kunt besparen, naast dat de LED's een lange levensduur hebben. Maar in ieder geval moet de lamp worden gesloten met een beschermend frame of een hittebestendige kap, ook om de omgeving te creëren en extra bescherming, kunt u het licht bedekken met een houten grille met een prachtig ontwerp.

In het bad, als de lampen aan het plafond zijn gemonteerd, moeten ze bestand zijn tegen een temperatuur van 250 graden, als ze aan de muur hangen, en dan minder - ten minste 100 graden Celsius.

Dergelijke lampen zijn gemaakt van hittebestendig materiaal, keramiek of porselein, het lichaam is bovendien versterkt, waardoor het luchtdicht is.

In wassen

In tegenstelling tot de stoomkamer is het in de wasruimte daarentegen noodzakelijk om een ​​helder en krachtig licht te houden, omdat deze kamer niet bedoeld is als ontspanning, maar om na een stoomcabine te worden gewassen.Om deze reden is het licht in de gootsteen ingesteld om contrast en scherp te zijn, maar het mag de persoon in de kamer in het gezicht nog steeds niet raken.

Maar hier is het ook noodzakelijk om voorzichtig te zijn, deze kamer heeft een bron van vocht, het is noodzakelijk om lampen en draden te beschermen tegen onopzettelijk binnendringen van water. De schakelaar moet zich buiten de gootsteen bevinden om te voorkomen dat er water naar binnen komt, voor hetzelfde doel hebben alle lampen beschermende waterdichte frames of plafondlampen.

In de kleedkamer

In de kleedkamer kan de verlichting vrijwel worden gemaakt, omdat de kamer geen speciale temperatuurdalingen en vochtconcentraties kent. De klassieke optie zou een kroonluchter in het midden van de kamer zijn, of een paar lampen die op het plafond zijn gemonteerd. Het licht van dergelijke lampen is helder, maar doet geen pijn aan de ogen en zorgt over het algemeen voor een redelijk comfortabele sfeer in de kamer.

Het is ook mogelijk om het stilistische ontwerp van de kleedkamer op een bepaalde manier uit te voeren, dan kunnen de lampen op de muur worden geplaatst en worden uitgevoerd volgens het algemene concept van het interieur.

In de ontspanningsruimte

In de rustruimte, evenals in de wachtkamer, is er een bepaalde vochtigheidscoëfficiënt. Daarom moet u er bij het installeren van lampen zeker van zijn dat deze ten minste 1 beschermingsklasse hebben.Lampen voor dergelijke kamers passen heel gewoon, van 75 tot 100 watt, je kunt ook conventionele plafondlampen of schansen installeren.

Voor een sauna, in het algemeen, is hetzelfde temperatuurverschil voor verlichting typisch, u moet letten op de classificatie van het internationale beschermingsniveau, zorg ervoor dat de lampen hittebestendig, hittebestendig en luchtdicht zijn.

Welke lamp te kiezen en hoe te installeren?

Deskundigen zijn het erover eens dat het voor het maken van de verlichting in het bad niet nodig is om fluorescentielampen te kiezen, omdat ze niet bestand zijn tegen hoge temperaturen en vochtigheid.

Het is beter om halogeen- of LED-lampen te kiezen, een glasvezellamp zal ook werken, maar dit alles moet worden bevestigd met een beschermende kap. In de kleedkamer kunt u twee lampen tegelijkertijd gebruiken door de lichtbron parallel in te schakelen om de helderheid van de kamerverlichting te vergroten.

Dit wordt ook gedaan zodat er een zogenaamd back-uplichtje is. Als er een brandt, kan een ander het vervangen - zo kan de wachtkamer altijd worden verlicht.

Een interessante optie zou zijn om kleine LED-lampen op het plafond van de kamer te installeren, ze zijn gestipt rond de omtrek geplaatst, LED's voor badkamers zijn goed voor dergelijke doeleinden.Het is eerder een optie voor een wachtkamer of een rustruimte, omdat hoge temperaturen het lint van LED-lampen niet altijd goed zullen laten werken.

LED-armaturen kunnen ook worden gebruikt als noodverlichting in een stoombad, dit wordt gedaan door een kleine 12-volt batterij en meerdere veelkleurige strips van LED's te installeren: ze markeren mogelijk traumatische plaatsen in de stoomruimte, waarna de LED's zijn aangesloten op een speciale unit met een spanningsindicator netwerk.

Het wordt niet aanbevolen om lampen met gloeilampen in het Russische bad te bevestigen, omdat ze het risico van verhoogde spanning van het netwerk kunnen veroorzaken, daarnaast hebben ze geen speciale bescherming. De beste optie voor een stoombad is een 12-volt halogeenlamp met een keramische patroon, en een verzegeling met een speciale rubberen ring.

Een goede bescherming van de lampen is ook het frame, dat bovendien als decoratief element fungeert.

Vergeet niet dat het installeren van de verlichting in het bad op zich niet de moeite waard is, dit is een risicovolle kamer vanwege voldoende hoge temperaturen.Zorg ervoor dat u voldoet aan alle voorschriften die zijn vastgelegd in een reeks regels voor elektrische installaties.

Eerst moet je de stroomkabel bij de dichtstbijzijnde elektriciteitsbron houden, dan moet de kabel aan de buitenkant van het gebouw worden gemonteerd, dit alles gebeurt via een speciale doos, vergeet niet te onthouden over aarding.

Je kunt ook de lamp alleen in het bad zetten, er zijn verschillende stappen:

 • Eerst moet je de plaatsen aangeven waar de lampen zich zullen bevinden, en om met een potlood of een marker de plaatsen van de draden te markeren; Het is erg belangrijk om de afstand tussen de lampen te berekenen, als het nodig is om verschillende bronnen van verlichting te maken.
 • Vervolgens moet u stroom geleiden, die in een speciale golf wordt geplaatst, die beschermt tegen hitte.
 • Voorafgaand aan het begin van alle werkzaamheden is het noodzakelijk om de bedrading nauwkeurig te controleren.
 • Vervolgens worden de wanden ommanteld, gaten worden eruit gesneden in overeenstemming met de vorm van de lampen, waarvan de exacte parameters in het paspoort worden aangegeven.
 • De installatie van de penarmaturen verschilt van de overhead, de eerste draad wordt gesneden en vervolgens aan de cartridge bevestigd en de tweede wordt de montageplaat bevestigd.
 • Als het de bedoeling is om lampen te installeren met een vermogen van 12 W, dan is het noodzakelijk om een ​​transformator aan te sluiten die de toevoer van elektriciteit naar het vereiste vermogen vermindert; het moet in het frame worden gelegd.
 • De lampen worden pas vastgeschroefd nadat alle verlichting is gemonteerd.

De belangrijkste regel bij het installeren van verlichting in een bad is om voorzichtig te zijn en alle afmetingen van een inbouwarmatuur van tevoren te controleren, omdat verkeerd gekozen parameters het hele uitzicht van het bad kunnen bederven.

Lees meer over de lampen voor het bad die u uit de volgende video zult leren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer