Fluorescentielampen

Verlichting is een essentieel kenmerk van elke kamer. Tegenwoordig worden verschillende soorten lichtbronnen gebruikt voor de organisatie ervan. Elk van hen heeft unieke optische parameters en is geschikt voor het oplossen van specifieke problemen. In een speciale groep moeten fluorescentielampen worden toegewezen, die zich hebben bewezen in verschillende industrieën.

Functies, voor- en nadelen

Fluorescentielampen, die vaak fluorescentielampen worden genoemd, onderscheiden zich door eenvoud en unieke lichtkenmerken. Deze producten worden gewaardeerd om hun economie en veelzijdigheid.

Onder de positieve aspecten van deze apparaten zijn verschillende functies:

 • Laag vermogen.Hiermee kunt u aanzienlijk elektriciteit besparen, waarbij dergelijke lampen alleen op LED na zijn.
 • Hoog rendement. Deze eigenschap is enkele malen hoger dan die van gewone gloeilampen met een wolfraamgloeidraad.
 • Lange levensduur. Als u ze correct bedient, kunnen de lampen tot 12.000 uur werken. Daarom worden dergelijke apparaten vaak gemonteerd op plaatsen waar het vrij moeilijk is ze te vervangen.
 • Verschillende kenmerken van de lichtstroom. De kleur kan veranderen, afhankelijk van de interne opvulling, terwijl het licht gelijkmatig over het volume verspreidt.

Fluorescentielampen zijn geen universele oplossing, omdat ze verschillende belangrijke nadelen hebben:

 • De lamp bevat kwikdamp. Deze stof is zeer gevaarlijk voor de mens. Daarom moeten dergelijke producten zorgvuldig worden gebruikt. Bij het verstrijken van de levensduur moeten de lampen worden weggegooid met behulp van speciale technologieën.
 • De kwaliteit van de verlichting is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe lager het is, hoe zwakker de lichtstroom zal zijn. Maar als de lampen in huizen worden gebruikt, is dit effect bijna genivelleerd, omdat de omstandigheden hier bijna altijd hetzelfde zijn.
 • Fluorescentielampen zijn erg gevoelig voor intermitterende black-outs.Als dit constant en onverwachts gebeurt, kan dit de levensduur van het apparaat verkorten. Experts raden aan deze alleen te gebruiken op die plaatsen waar het risico van een waaiervormige uitschakeling of het optreden van netspanningsdalingen minimaal is.
 • Het werk van goedkope modellen kan gepaard gaan met een onaangenaam geluid - een geroezemoes.

Apparaat en werkingsprincipe

Fluorescentielampen worden gemaakt in de vorm van flacons met verschillende vormen, maar ongeacht deze, ze bestaan ​​allemaal uit de volgende basiselementen:

 • fosfor (opalen diffuser, etc.). Het is een laag speciale verf die op de binnenkant van de lamp wordt aangebracht. Gebruikt om de lichtstroom te filteren en een bepaald spectrum te verkrijgen.
 • Glazen buis Het is volledig geseald. In de fles zitten ingespoten gassen (in de meeste gevallen kwik), die gelijkmatig over het volume zijn verdeeld.
 • Wolfraamspoelen. Ze bevinden zich aan de randen van de kolf. Hierop zijn speciale uitgangen aangesloten, die worden gebruikt om de lamp op het netwerk aan te sluiten. Bij sommige modellen worden kant-en-klare verbindingskabels gebruikt die de bediening vereenvoudigen.Elke helix is ​​gecoat met bariumoxide, wat perfect voldoet aan de functies van een kathode.
 • Frame. Dit omvat vaak het plafond dat de lamp bedekt. Deze elementen worden gebruikt voor het decoreren van producten.
 • Balastnik. Het apparaat moet zorgen voor de normale werking van het volledige systeem. Er zijn verschillende soorten vergelijkbare structuren die verschillen in de manier van besturing.

Het algoritme van de fluorescentielamp kan in verschillende opeenvolgende stappen worden beschreven:

 1. Stroom wordt geleverd aan de lampcontacten. In dit geval start de starter de gewenste spanning, die wordt doorgegeven aan de wolfraamspiraal.
 2. Tijdens deze periode ontstaat er een elektromagnetisch veld tussen de spiralen, die inwerken op inerte gasdampen. Dit leidt tot de vorming van ultraviolet licht.
 3. Door de luminescerende coating op het glas heen wordt ultraviolet omgezet in het zichtbare spectrum en naar buiten.

kenmerken

Fluorescerende lampen zijn te vinden in het dagelijks leven en in de industrie.

Fluorescentielampen onderscheiden zich door verschillende unieke parameters:

 • Vermogen. Dit cijfer kan variëren van 5 tot 58 watt.
 • Lichtstroom.Deze waarde verandert, afhankelijk van de hoeveelheid fosfor. Standaardmodellen voor binnenverlichting geven een doorstroming van 1 tot 3,6 duizend lm. Maar voor sommige energiebesparende aanpassingen kan dit cijfer ongeveer 400 lm bedragen voor een enkellaagse fosforcoating.
 • De kleurweergave-index varieert van 50 tot 98, afhankelijk van het type fosforoppervlak.
 • Kleurtemperatuur. Van deze waarde hangt af of de lichtstroom warm of koud zal zijn. In verschillende soorten lampen kan de kleurtemperatuur 3000-7000 K bereiken.

types

Lampen van dit type onderscheiden zich door sets van parameters, waardoor ze in bepaalde typen kunnen worden verdeeld.

Afhankelijk van de locatie aan de oppervlakte zijn de ontwerpen:

 • Verzonken - het frame van de lamp bij het installeren verbergt zich in een speciale nis in de muur. Deze producten zijn de meest voorkomende en praktische.
 • Overhead - het apparaat bevindt zich direct op het oppervlak.

Open-type armaturen kunnen worden onderverdeeld in lineair, hoekig en ringvormig. De eerste vandaag zijn overal te vinden.

Vrijwel alle soorten apparaten worden aangevuld met reflectoren en mechanische schakelaars.

Armatuurbehuizing kan ook verschillende kenmerken hebben.Stofdichte of hermetische frames zijn te vinden op de markt. Ze worden gebruikt voor gebruik in specifieke omstandigheden waarbij een conventionele lamp niet bestand is tegen de belasting.

Moderne kantoormodificaties worden aangevuld met een spiegelafschermingsraster, dat niet alleen licht diffundeert, maar ook originaliteit aan het product geeft.

Afhankelijk van het vermogen kunnen fluorescentielampen worden onderverdeeld in de volgende typen:

 • Stilstaat. Energie wordt door een standaard elektrisch netwerk aan de lamp geleverd. Ze zijn erop aangesloten met behulp van sockets of speciale adapters.
 • Self-contained. Lampen op batterijen zijn ideaal voor huishoudelijk gebruik, omdat ze u in staat stellen om het ontwerp te verplaatsen, ongeacht de locatie van het stopcontact.

Er moet speciale aandacht worden besteed aan beschermde armaturen. Dergelijke modellen zijn gemaakt van speciale materialen die bestand zijn tegen explosies. Gebruik ze in kamers met speciale omstandigheden. Deze ontwerpen houden perfect hoge belastingen in stand en worden ook aangevuld met de stof- en waterdichte behuizing en een beschermend metalen rooster.

Directionele verlichtingsinrichtingen kunnen worden onderverdeeld in enkele en modulaire systemen.De laatste versie van producten suggereert de mogelijkheid om constructies te gebruiken, zowel afzonderlijk als in een kleine bundel. Modules kunnen variëren in grootte en verbindingsmethode. Ze zijn meestal te vinden in kantoren of industriële gebouwen.

Afhankelijk van de toevoer en het verbruik van energie, kan het apparaat worden onderverdeeld in:

 • Gecompenseerd. Dergelijke lampen geven bij het ontsteken geen flikkering.
 • Ongecompenseerde. Op het moment van inschakelen verschijnt een flikkering die een bepaalde tijd kan aanhouden. Het gebruik van dergelijke apparaten in industriële installaties is ongewenst. Een groot aantal van hen kan leiden tot het smelten van de contacten van schakelaars en verlies van stroom in de draden.

Typen bevestigingen

Installatie van fluorescentielampen verschilt bijna niet van de installatie van andere vergelijkbare constructies.

Afhankelijk van de montagemethoden kunnen ze worden verdeeld in wand en plafond.

Het eerste type constructie is relatief zeldzaam. In de meeste gevallen worden ze gebruikt in de huiselijke sfeer als kleine schansen en andere soortgelijke apparaten. Wijzigingen in het plafond zijn veelzijdiger en praktischer.

De vaststelling van al deze elementen kan worden gedaan met behulp van verschillende standaardmethoden:

 • De behuizing op speciale kabels hangen. Deze methode wordt gebruikt in industriële faciliteiten waar u tientallen producten in rijen moet plaatsen. Installatie is mogelijk als speciale groeven voor bevestigingskabels op de behuizing van de lamp zijn aangebracht.
 • Stijve montage met montageplaten of lamellen. Vaak worden dergelijke systemen aangevuld met veel huishoudelijke apparaten. Deze methode kan worden gebruikt voor zowel plafond- als wandaanpassingen van producten.

vorm

Ontwerpkenmerken van fluorescentielampen worden tegenwoordig alleen beperkt door de lamp die in de behuizing wordt gebruikt. De meest populaire zijn lange frames, waarbij directe lampen worden gebruikt. Maar op de markt vindt u ronde modellen van apparaten die worden aangevuld met verschillende kleine verlichtingsapparaten.

In kantoren worden steeds vaker vierkante tegenhangers aangebracht die het pand goed verlichten. Er zijn meer verfijnde vormen die relatief zeldzaam zijn.

afmeting

De afmetingen van de lamp zijn ook afhankelijk van de binnenkant van de lamp.

Tegenwoordig zijn er verschillende populaire maten van vergelijkbare producten:

 • 2x36 cm. Het gewicht van het armatuur is niet groter dan 2,5 kg, terwijl het vermogen 49 W kan bereiken. De levensduur van dergelijke producten is ongeveer 50.000 uur.
 • 4x36 cm. Constructies kunnen al tot 2,7 kg wegen. Maar zo'n lamp met goede werking gaat 100 duizend uur mee.
 • 4 × 18 cm Huishoudmodellen die kunnen worden gebruikt bij een temperatuur van +1 tot +45 graden. Het gewicht van het product bereikt 3,5 kg en de gebruiksduur is 50.000 uur. De kracht van een dergelijke module is 33 watt.
 • 60x60 cm Universele vierkante lampen, die een vermogen tot 42 watt leveren. Ze kunnen worden gebruikt bij omgevingstemperaturen van -30 tot +40 graden.

Er zijn andere maten fluorescentielampen, maar deze zijn vrij zeldzaam en worden vaak op bestelling gemaakt.

materialen

De belangrijkste materialen voor de vervaardiging van fluorescentielampen zijn glas en metaal. Tegenwoordig op de markt zijn aluminiummodificaties die verschillen in kleur en textuur en die worden gekenmerkt door sterkte en duurzaamheid.

Heel vaak zijn plafondlampen gemaakt van verschillende soorten kunststof, polycarbonaat en andere polymeren.Glas wordt niet alleen in lampen gebruikt, maar ook voor het decoreren van frames.

Applicatie-opties

Het belangrijkste doel van fluorescentielampen is om een ​​comfortabele binnenomgeving te creëren waarmee u kunt werken, ongeacht het natuurlijke licht. Tegenwoordig worden dergelijke structuren veel gebruikt.

Afhankelijk van de applicatieomgeving, kunnen ze in verschillende typen worden verdeeld:

 • Huishouden. Een brede groep armaturen. Hier vindt u apparaten voor de badkamer, evenals keukenaanpassingen. Sommigen vormen een perfecte aanvulling op de woonkamers, maar ze zijn alleen te vinden in specifieke interieursstijlen.
 • Office. De meest voorkomende lampen zijn modellen voor het plafond "Armstrong". Ze zijn opgehangen en zorgen ervoor dat u de optimale verlichting in de kantoren en in de gang of receptie kunt organiseren.
 • Industrial. Apparaten van dit type verschillen in speciale technische kenmerken. Ze kunnen lage of hoge temperaturen verdragen. Hun behuizingen worden extra beschermd met duurzame materialen.

fabrikanten

De kwaliteit van de fluorescentielamp hangt niet alleen af ​​van de technische parameters, maar ook van het merk.

Tegenwoordig zijn veel bedrijven bezig met de productie van dergelijke producten, waaronder verschillende kwaliteitsfabrikanten:

 • SLV. Armaturen van het Duitse bedrijf behoren tot de hoogste kwaliteit in Europa. Het assortiment heeft enkele tientallen wijzigingen die geschikt zijn voor zowel kantoor- als residentiële gebouwen.
 • Novotech. Hongaarse lampen zijn betrouwbaar omdat de fabrikant de modernste technologie gebruikt. Het bedrijf produceert niet alleen fluorescerende, maar ook halogeen energiebesparende modificaties.
 • OMS. Slowaakse bedrijf richt zijn inspanningen op het voldoen aan de behoeften van zijn klanten. In het assortiment vindt u zowel dure ontwerpen als producten van een economy class.

Mogelijke problemen

Lampen van het Luminescent-type zijn eenvoudige en betrouwbare ontwerpen, maar soms kunnen ze falen. Voordat u op zoek gaat naar de oorzaak van een storing, hoeft u alleen maar te controleren of de stroom naar het apparaat stroomt. Controleer hiervoor de aansluitklemmen met behulp van speciale apparaten.

Er zijn verschillende andere veelvoorkomende soorten schade aan deze producten:

 • Struikelbeveiliging.Vaak gebeurt dit wanneer er een circuit in het elektrische netwerk is, evenals in het geval van een storing van de ingangscondensator. U kunt dit nadeel elimineren door de condensator te vervangen. Het is ook wenselijk om de contacten van de starter en de cartridge te controleren.
 • Gebrek aan ontbranding. Dit effect treedt op wanneer er een zwakke stroom in de kolf stroomt. Daarom wordt deze indicator in de eerste plaats gecontroleerd door een tester. Als, wanneer ingeschakeld, een luminescentie verschijnt aan de randen van de buis, is de oorzaak hiervan een startfout. Dit kan alleen worden opgelost door dit apparaat te vervangen. Soms kan slechts één uiteinde van een merrie schijnen. Hier moet je controleren of je de lamp hebt aangesloten.
 • Knipperende lichten. Dit fenomeen treedt op vanwege een kapotte starter, die wenselijk is om te vervangen of een kleine spanning in het netwerk.
 • Ongeautoriseerde opname. Als dit effect heel normaal is, kunt u het alleen repareren door een nieuwe lamp te installeren.

Hoe te kiezen?

Er zijn veel TL-verlichting.

Als u vergelijkbare producten selecteert, moet u enkele eenvoudige aanbevelingen overwegen:

 • Bepaal waar de lamp zal worden geïnstalleerd.Als het op straat moet worden geïnstalleerd, is het belangrijk dat het bestand is tegen extreme temperaturen en bestand is tegen klimaatfactoren.
 • Het is belangrijk dat de spanning van het elektrische netwerk een geschikte lamplamp is. Als dit niet wordt nageleefd, kan het gewoon lichtjes flikkeren of licht afgeven.
 • Ontwerp en afmetingen van de lamp. Vaak worden apparaten voor verschillende doeleinden gefabriceerd, dus ze kunnen totaal verschillend van grootte zijn. De stijl van het ontwerp moet overeenkomen met de stijl van de kamer.
 • Besteed aandacht aan de technische parameters. Het is belangrijk om niet alleen de stroom te kiezen, maar ook het type lichtstroom. Dit zal helpen een comfortabele verlichting te creëren voor een hoogwaardige uitvoering van de taken.

Hoe de gezondheid te controleren?

Storingen in fluorescentielampen worden vaak veroorzaakt door het uitvallen van systemen die de stroomstroom regelen en regelen:

 1. Choke. De normale werking van dit apparaat betekent niet dat dit gepaard gaat met andere geluiden.
 2. Starter. Om dit mechanisme te testen, moet het op de lamp en het stopcontact in serie worden aangesloten.
 3. Capaciteit van de condensator.

Controleer alle kenmerken van de lamp moet alleen met volledig losgekoppeld elektriciteit. Meten met een multimeter of ohmmeter. Om de weerstandsgegevens van de lamp te verkrijgen, moet u een element uit de lamp halen en vervolgens de sondes van het apparaat op de vrijgegeven uitgangen aansluiten.

Het is de moeite waard om te vermelden dat fluorescentielampen geleidelijk uit productie en gebruik worden verwijderd vanwege hun mogelijke gevaar - de aanwezigheid van kwik in de structuur. Moderne technologieën maken het mogelijk om dergelijke verlichtingsapparaten te vervangen door veiligere.

Mooi interieur

Dankzij fluorescentielampen kunt u de meest onverwachte en super-originele interieurs decoreren, bijvoorbeeld futuristisch. Dit is hoe ongewoon de keuken eruit ziet, op de wit geschilderde bakstenen muur waarvan er veelkleurige lampen zijn die lijken op Star Wars-zwaarden.

Met daglichtlampen vergeet u de donkerste nacht als ze verborgen zijn in het witte plafond van de woonkamer met dezelfde kleur van de vloer, muren en gordijnen voor de ramen. Lichte accenten zijn hier stoelen, een bank, tapijt en groene planten.

Ronde en vierkante lampen in verschillende kleuren vullen de woonkamer met een speciale sfeer,waardoor het ongebruikelijk en zelfs mysterieus wordt.

Hoe de TL-verlichting te vervangen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer