Lampen voor een bad in de stoomcabine: de selectiecriteria

 Lampen voor een bad in de stoomcabine: de selectiecriteria

De verlichting van het bad is anders dan wat we in een gewone woning hebben. De moderne opvatting van de opstelling van deze ruimte omvat de overweging van twee componenten: veiligheidsnormen en esthetische aantrekkelijkheid. Om te begrijpen hoe een lamp in het bad te kiezen, overweeg dan de basiscriteria waaraan hij moet voldoen, en onderzoek de nuances van elke variëteit.

vereisten

Het is geen geheim dat het bad een plaats is met een hoge luchtvochtigheid. Dit geldt met name voor de stoomkamer, waar vocht opkomt en een negatief effect heeft op schakelaars, stopcontacten en verlichting.Om deze reden moeten de verlichtingsinrichtingen in het bad op de juiste manier worden geplaatst, wat in de ontwerpfase wordt besloten.

Er mag geen stopcontact of schakelaar in de stoomkamer zijn. Ze worden naar een wachtkamer of andere kamer met een lagere vochtcoëfficiënt gebracht en verbonden op een hoogte van minstens 80 cm van de vloer.

Overweeg de basisvereisten voor armaturen in de stoomkamer, die niet lager mogen zijn dan de vastgestelde normen van IP-54. Deze apparaten zullen onder moeilijke omstandigheden moeten werken, zoals wordt aangegeven in de vorm van een rood IP-54-pictogram over de veiligheid van de lamp bij gebruik in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid:

 • IP betekent internationale bescherming;
 • 5 - graad van bescherming tegen stevige voorwerpen;
 • 4 - bescherming tegen lekkage van stoom en vocht.

Er zijn 4 hoofdcriteria waaraan aandacht moet worden besteed.

 • Alle componenten van het verlichtingsapparaat voor het stoombad moeten hittebestendig zijn. Dit betekent dat ze bestand moeten zijn tegen temperaturen tot 120 graden.
 • Het armatuurlichaam moet luchtdicht zijn. Deze regel is vooral belangrijk voor apparaten die gloeilampen gebruiken. Elke lamp moet een gesloten deksel hebben.
 • Het is belangrijk dat de cover van het apparaat duurzaam is. Het ontwerp moet niet alleen willekeurige mechanische effecten weerstaan. Er is ook een sterke temperatuurdaling, die het plafondmateriaal niet zou moeten beïnvloeden.
 • De helderheid van de lamp moet matig zijn. Bad - een plek om te ontspannen, het is niet nodig om een ​​fel licht te creëren. Het is belangrijk dat de gloed zacht en diffuus was.

Keuze van behuizing en lampvermogen

De behuizing van de hittebestendige verlichtingsinrichting voor de wanden en het plafond van de stoomkamer is anders. Als het armatuur in een muur wordt gemonteerd, moet het bestand zijn tegen een temperatuur van ongeveer 250 graden. Wanneer het apparaat aan de muur is bevestigd, is het voldoende om 100 graden te markeren.

Het materiaal van het plafond kan zijn:

 • porselein;
 • keramiek;
 • hittebestendig plastic.

Het is noodzakelijk dat de verzegeling is gemaakt van rubber of siliconen. Dus vocht kan niet in het plafond komen.

Hangende verlichting mag niet in de stoomcabine worden gebruikt - het is beter lampen van het bijna-oppervlaktype te kopen.

Het maximaal toegestane vermogen van lichtbronnen mag niet hoger zijn dan 60-75 watt. Als de kracht van de lampen groter is, zal het plafond opwarmen. De aanbevolen spanning is 12 V.Om dit te ondersteunen, hebt u een transformator nodig die buiten de stoomcabine moet worden geplaatst.

Principes van locatie

Installatie van lampen voor een bad in de stoomcabine is onderworpen aan bepaalde principes van plaatsing.

 • Het is onmogelijk om verlichtingsapparatuur in de buurt van de oven te installeren, zelfs rekening houdend met het feit dat de lampen hittebestendig en waterdicht zijn. Geen enkel apparaat is ontworpen voor een krachtige stoomstoof.
 • Vermijd onnodig gele en koude schaduw van de lichtstroom. Je kunt de ruimte niet uitrusten met een groot aantal apparaten - het is schadelijk voor de ogen en zal druk op het netvlies veroorzaken.
 • De plaats van de apparaten moet zodanig zijn dat deze tijdens elke beweging niet kan worden aangeraakt door het hoofd, de handen of de bezem.
 • Om ervoor te zorgen dat het apparaat de ogen niet raakt, moet het zo worden geplaatst dat het zich achter de rug of in de hoek van de stoomkamer bevindt.
 • Ideale plaatsing is de wandmontage van de lamp op een afstand gelijk aan de helft van de hoogte van de muur. Dus de belasting op het apparaat zal minder zijn.

species

Tot op heden worden lampen voor een stoombad in een bad ingedeeld op basis van het type apparaat en de bron van de lamp. Overweeg de soorten modellen.

traditioneel

Deze apparaten zijn niets meer dan klassieke lampen in gesloten plafondlampen die op een muur of plafond zijn gemonteerd. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een beknopte vorm (vaak rond), bestaat uit een betrouwbare en hermetische behuizing, evenals hittebestendig glas, voornamelijk van het matte type. Deze modellen hebben lage kosten, waardoor ze populair zijn onder kopers. Qua functionaliteit zijn ze betrouwbaar, maar de bepalende factor is het type lichtbron dat onder het plafond wordt gebruikt. Het ontwerp heeft geen onderdelen die gevoelig zijn voor corrosie onder invloed van vocht, ze zijn uitgerust met een speciale waterdichte pakking. Modellen zijn onderworpen aan de vastgestelde beschermingsnorm.

LED-licht

Deze apparaten staan ​​tegenwoordig stevig in de top drie van meest populaire modellen, ze hebben veel variëteiten. Het grote voordeel van deze apparaten is de weerstand tegen de effecten van temperatuur en vocht. Afhankelijk van het type armatuur kan deze zelfs op de bodem van het zwembad worden gemonteerd, dus dit apparaat is geschikt voor een bad dat veel beter is dan andere soorten. Het uiterlijk van dergelijke apparaten hangt af van de wens van de koper.

Een onderscheidend kenmerk van gesloten apparaten is de aanwezigheid van een speciale siliconenfilm.die lichtbronnen beschermt. De afmetingen van de LED's kunnen verschillen, wat wordt weerspiegeld in de intensiteit van de lichtstroom. De aanwezigheid van de film maakt het licht zacht en diffuus. De vorm van LED-lampen zijn puntmodellen, panelen en flexibele diodetape met verschillende diodendichtheden per vierkante meter.

Glasvezel

Deze apparaten zijn glasvezels met lichtbronnen aan de uiteinden. Uiterlijk lijken ze op een lamp in de vorm van een pluim met gloeiende uiteinden. Deze verlichting heeft een hoge mate van veiligheid, omdat vezeloptische vezels bestand zijn tegen temperaturen tot 200 graden. Ze zijn niet bang voor extreme omstandigheden, deze lampen zijn duurzaam, zorgen voor een paar gelijkmatig en zacht licht.

Het voordeel van deze verlichting is het feit dat het onafhankelijk kan worden gedaanzonder de hulp van een expert van buitenaf. In dit geval is een belangrijke factor de installatie van de projector buiten vocht en warmte (in een andere kamer), terwijl de draden zelf naar de stoomkamer kunnen gaan, bijvoorbeeld een wandpaneel.Bovendien, hoe groter de dikte van de straal, des te meer ontwerpmogelijkheden (u kunt bijvoorbeeld een sterrenhemel recreëren met fonkelende sterren van verschillende grootte).

Lichtbronnen

Op type lichtbronnen zijn lampen verdeeld in verschillende categorieën. Overweeg de basis, om hun relevantie in de stoombad te begrijpen. Onwetendheid over deze nuances kan een gevaarlijke situatie veroorzaken.

Gloeilampen

Deze lichtbronnen zijn klassieke Ilyich-lampen. Ze hebben een gloeidraad, stralen voornamelijk warm licht. Het voordeel is de prijs, maar ze hebben meer nadelen. Ze zetten het grootste deel van de verbruikte elektriciteit om in warmte - een klein deel ervan komt aan het licht (niet meer dan 5% van het totale verbruik). Tegelijkertijd worden de lampen en zonder de hitte zo heet dat het aanraken ervan brandwonden kan veroorzaken. Ze zijn oneconomisch, ze voegen warmte toe aan het plafond, ze zijn gevaarlijk voor de stoomkamer. Deze omvatten halogeenlampen, waarvan de eigenschappen enigszins beter zijn.

fluorescerende

Deze modellen zijn niets meer dan de gebruikelijke spaarlampen, die een hoge prijs hebben en die worden geadverteerd als onschadelijk.Ze zijn een lichtgevende 11-Watt gasontladingsbuis die UV-straling omzet in zichtbaar licht met fosfor en kwikdamp ontlaadt. Ze zijn elektroluminescent, met een koude kathode en een warme start, terwijl ze flikkeren en zoemen. Hun levensduur is langer dan die van gloeilampen, vergeleken met hen, produceren deze rassen minder koolstofdioxide in de lucht en zijn onstabiel tot spanningspieken. Tijdens dit proces komt er kwikdamp vrij in de kamer.

LED-licht

Deze lichtbronnen worden als onschadelijk beschouwd. Hun prijs verschilt niet veel van die van fluorescerende. Bij minimale kracht schijnen ze fel genoeg, in feite zijn ze energiebesparend, bevatten ze geen kwik. De levensduur van dergelijke lichtbronnen is langer dan die van andere analoge bronnen.

Hun luminescentie is gericht, daarom zal het niet mogelijk zijn om alle ruimte zonder schaduwhoeken met een dergelijke lamp te verlichten. Als u echter een lintlamp rond de omtrek gebruikt met twee rijen dioden, kunt u een gestage stoombadverlichting verkrijgen. Door de elasticiteit van de tape kan de omtrek zonder de noodzaak van knippen worden gelegd.Het is gemakkelijk te repareren, waardoor u hoekige verlichtingsopties kunt uitvoeren.

Hoe te kiezen?

Kies een lamp voor een bad in de stoomcabine, waar je op moet letten een paar nuances, waarvan de kennis de werking van het apparaat zal verlengen en u niet zal laten nadenken over de veiligheid ervan.

 • Geef bij voorkeur de voorkeur aan een apparaat met een mat mistnevellicht. Hiermee wordt de gloed zacht en diffuus.
 • Gebruik geen draagbare voedingen met netvoeding.
 • Verwijder daglichttoestellen die kwik bevatten uit de keuzelijst. Naast het feit dat ze tijdens het werk in de lucht worden afgegeven, zal de concentratie van gifstoffen, in geval van accidentele gevolgen, bijzonder gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Als de temperatuur in de stoomkamer hoog is, kunnen deze lichtbronnen barsten.
 • De klasse van sockets mag niet kleiner zijn dan IP 54, terwijl de switch kan worden geëtiketteerd tot IP 44, maar niet lager.
 • Het is logisch om glasvezellampen te kopen: deze zijn veiliger dan gloeilampen, hebben een aangename, lichte gloed voor de ogen.
 • Als de stoomkamer en de wasruimte worden gecombineerd, let dan vooral op de veiligheid van armaturen. Als dit apparaat aan de muur is bevestigd, zorg dan voor een extra lampenkap of scherm.
 • Als het budget het toelaat, stop dan je keuze op modellen met aanraakbewegingssensoren.
 • Naast wandverlichting hebt u mogelijk noodverlichting nodig. In dit geval is LED-tape de beste oplossing.

Vergeet bovendien de 4 gouden inkoopregels niet:

 • Je moet lampen en armaturen kopen in een gerenommeerde winkel met een goede reputatie;
 • Dit product kan niet worden gemaakt van goedkope grondstoffen;
 • controleer indien mogelijk de werking van de lampen in de winkel;
 • Neem geen goederen met korting, dit is het eerste teken van een huwelijk.

installatie

Monteer de verlichting in de stoomkamer met hun eigen handen onder de kracht van elk hoofd van het gezin. Om het zelf goed te doen, moet u het voorlopige schema verzorgen in de vorm van een bedradingsschema, dat de plaats van de lampen aangeeft. Daarnaast is het belangrijk om een ​​draad met de gewenste doorsnede aan te schaffen, die afhankelijk is van het aantal lampen. Het is noodzakelijk om een ​​berekening van de belasting uit te voeren en de organisatie van de aarding te bestuderen.

Overweeg een korte stapsgewijze instructies voor het installeren van de achtergrondverlichting in het bad.

 • De locatie van de lamp is gemarkeerd met een kruis. Als u van plan bent twee apparaten te installeren, moeten deze symmetrisch zijn.
 • De voeding wordt uitgevoerd door middel van een driekernige draad, verpakt in een beschermende golf.
 • De pakking wordt weg van de insteekverlichting uitgevoerd om het smelten van de draden in het proces van de lampen uit te sluiten, de draad aan de krat of het frame te bevestigen door middel van speciale klemmen.
 • Bij het aansluiten van een groep verlichtingsapparaten wordt de kabel in een lus met lussen geplaatst. Als u apparaten met kleine montagekapjes wilt installeren, moet u een enkele draad gebruiken die uit de aansluitdoos loopt.
 • Het is noodzakelijk om de bedrading te controleren, waarvoor de lamphouder en draad worden gebruikt. Vertrouw niet op een fasetester: deze laat geen nulverlies zien. Als het resultaat positief is, moeten de gestripte uiteinden van de draden worden geïsoleerd.
 • Nadat de bedrading is uitgevoerd, wordt de gevelbekleding uitgevoerd terwijl tegelijkertijd de gaten voor de lampen worden uitgesneden. De diameter van het vereiste gat wordt aangegeven in het paspoort van het specifieke product. Hiertoe voert u de markering uit en gebruikt u vervolgens een boormachine of een schroevendraaier.
 • Als het model van het oppervlaktetype is, wordt de montageplaat met deuvels bevestigd, waardoor contact met de draad wordt vermeden.Na het maken van de stroomverbinding, let op de polariteit. Vervolgens wordt de lamp met schroeven bevestigd.
 • Voor het monteren van het insteeksmodel worden de lussen uit de draad gesneden, waarna de twee resulterende kabeluiteinden door draaien worden verbonden met de keramische patroon, waarbij wordt geprobeerd de uiteinden van de schroeven onder het aansluitblok te maken. In dit geval kan men niet doen zonder het op te rollen met tape.
 • Als het lampvermogen 12 W is, moet een step-down transformator aan het circuit worden toegevoegd. Doe het door het gat voor de lamp, met een transformator naar 1 apparaat (dus het zal gemakkelijker zijn om te veranderen indien nodig).
 • Aangezien de apparaten zonder lampen zijn gemonteerd, is het in dit stadium noodzakelijk om de werking ervan te controleren.
 • Rest nog steeds om het deksel te sluiten en het differentieel te controleren als er meerdere lampen zijn.

Wanneer licht in de stoomkamer wordt geleid, kan vlas niet als afdichting van het plafond worden gebruikt: het expandeert onder invloed van vocht en draagt ​​bij tot condensatie in de lamphouder.

Zie de volgende video voor meer informatie over het aansluiten van elektrische bedrading in het bad.

fabrikanten

Na bestudering van de belangrijkste criteria voor het kiezen van een armatuur voor een stoombad en installatietechnieken, rijst de vraag om een ​​bepaald merk met een goede reputatie te kiezen.Op de moderne markt zijn veel modellen.

Vooral populaire producten zijn producten van Turkse en Finse fabrikanten. Bijvoorbeeld Finse handelsmerken. Tylo en Harvia aanbieden aan de aandacht van kopers gespecialiseerde vochtbestendige modellen voor baden.

Deze producten worden gekenmerkt door hoge kosten, wat wordt gerechtvaardigd door hoogwaardige prestatiekenmerken. Modellen van de merken hebben een body van metaal en hout, kunnen worden uitgerust met een plastic lens. Ze zijn veilig, waardoor hun waardering in dit segment toeneemt.

Naast deze bedrijven zijn er veel producten op de vraag. Linder, steinel. Volgens de beoordelingen verschillen deze modellen echter, hoewel ze hittebestendig zijn en zijn voorzien van bescherming tegen vocht, in feite niet qua vochtbestendigheid. Je kunt ook naar de producten van het bedrijf kijken TDM Electric.

Interessante opties

Om de mogelijkheden van de ontwerpbenadering van het ontwerp van verlichting in de stoomkamer te beoordelen, kunt u verwijzen naar voorbeelden van fotogalerijen.

 • Aanvaarding van het gebruik van uitsteeksels onder de glasvezelverlichting bij de overgang van muur naar plafond.
 • Verlichting rond de omtrek van het plafond met een tape-armatuur met kleurverandering en glasvezeldraden zorgt voor de gewenste sfeer en het originele uiterlijk van de sauna.
 • Een voorbeeld van het gebruik van LED-achtergrondverlichting met extra wandverlichting in de vorm van symmetrische lampen, afgesloten door roosters.
 • Het gebruik van schijnwerpers en glasvezelstrengen creëert een stijlvolle combinatie van stoomruimteverlichting. Het gebruik van aangrenzende muren in combinatie met een eenvoudig patroon gecreëerd door het licht, ziet er ongewoon uit.
 • Het gebruik van punt-, lineaire en ingebouwde lampen creëert een speciaal effect, waardoor gezinsleden ondergedompeld worden in een atmosfeer van ontspanning.
 • Het gebruik van puntverlichting rond de omtrek van een ontwerp met een gebroken plafond zal het mogelijk maken om de mate van verlichting van de stoomkamer te regelen.
 • Gecombineerde verlichting met LED-strip RGB-type met meerkleurige LED's en een wandlamp zorgen voor een speciale sfeer in de stoomkamer.
 • Krachtige lampen in de hoeken boven de zitbanken zijn volkomen veilig: ze zijn uitgerust met staven in dezelfde stijl met het decor aan de muur.
 • Een voorbeeld van een lineair gesloten wandarmatuur: door de houten lamellen worden de lampen beschermd tegen onbedoelde mechanische schade.
 • Het ontvangen van de locatie van lampen in de hoeken van het stoombad creëert een ontspannen sfeer: zacht en warm licht komt niet in de ogen, waardoor huiseigenaren maximaal kunnen ontspannen.

Leer hoe u kunt besparen op het kopen van een lamp voor een bad, dat kunt u uit de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer