Een lavalamp kiezen

 Een lavalamp kiezen

Lavalampen kunnen 'relikwieën uit de jaren 60' of 'hippie-woonaccessoires' worden genoemd. Gedurende een halve eeuw hebben ze het Britse interieur gedecoreerd met hun niet-sterke, maar verbluffende licht. Het was in Groot-Brittannië in 1963 dat de eerste verkoop van deze "stukken van magie," zoals ze oorspronkelijk werden genoemd, begon. Sindsdien zijn miljoenen modellen van deze uitvinding wereldwijd verkocht.

Geschiedenis van

"Lavalamp" is een lamp met binnenin zwevende bubbels. Deze lampen met hun heldere kleuren en grillige bewegingen van bubbels hebben immense populariteit gewonnen in Groot-Brittannië in de jaren 60 van de XX eeuw. De Britse 'generatie van liefde' ving het verband tussen de onvoorspelbare aard van de lavastroom en de geest van die decennia.Het was de tijd van Carnaby Street, de Beatles en het begin van verkenning van de ruimte. Het eerste model werd gemaakt in de vorm van een raket en werd Astro Lamp genoemd.

Nadat de Beatles-drummer Ringo Starr één van deze lampen had gekocht, begon de verkoop ervan in de miljoenen te tellen. En ze groeiden op nadat Ringo Starr speelde in de populaire Britse film Doctor Who. Op dat moment verklaarde de advertentie de lamp een prachtig geschenk "voor zijn familie, vrienden en, verdorie, voor zichzelf."

Het idee van de oprichting wordt toegeschreven aan Edward Craven Walker, die in 1948 de aandacht vestigde op de timer voor het koken van eieren in een bar in Hampshire (Engeland).

De timer was een glazen vat met water en een stuk was. Dit vat werd in een pan met kokend water geplaatst, waar het ei gekookt was. Toen het gesmolten was, begon er een stuk was snel in de fles te bewegen, wat aangaf dat het ei was gekookt.

Het apparaat was gepatenteerd door een man genaamd Dunnett, die tegen die tijd al was gestorven. Walker dacht na over de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van dit ontwerp. Het product dat hij presenteerde, bevatte een gloeilamp die warmte leverde om de was te laten smelten.Hij begon aan dit project in de tweede helft van de jaren 50 met Crestworth, gevestigd in Dorset, Engeland.

In de laatste versie van Walker bestond het mengsel dat in de pot was geplaatst uit olie, was en meer dan een dozijn andere ingrediënten. De samenstelling van dit mengsel is gepatenteerd. Het mengsel werd in een glazen pot op een vergulde stand geplaatst. Beschikbare kleuren voor "lava" omvatten rood of wit en voor vloeistof - geel of blauw.

In 1963 richtte Walker een lampenfabriek op in Pula, Engeland, genaamd Crestworth, Ltd. Het jaar daarop kochten Amerikaanse leiders tijdens een tentoonstelling in Hamburg de rechten om ze in Noord-Amerika te produceren.

Ze begonnen het Lava Lite-model te verkopen via hun eigen Lava Brand Motion Lamp in Chicago, dat later bekend werd als Lava Manufacturing Corp. Sinds enkele jaren heeft de verkoop wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht.

De verkoop begon in de jaren 70 te vertragen, maar Walker bleef het bedrijf leiden tot de jaren 80. In 1995 werd dit bedrijf gekocht door een ondernemer genaamd Cressida Granger voor haar bedrijf Mathmos. Mathmos herstelde de populariteit van lavalampen, waarvan de omzet groeide van ongeveer 2.500 eenheden per jaar in de jaren 80 tot meer dan 800.000 in de late jaren '90.

Mathmos is de enige officiële fabrikant van Lava Lamp in het Verenigd Koninkrijk. En toch, ondanks de achteruitgang van de Britse productie, wanneer veel beroemde merken verdwijnen of productie overbrengen naar landen met goedkopere arbeidskosten, blijft Mathmos in zijn fabriek in het zuidwesten van het VK, nog steeds met behulp van de beroemde formule van Craven-Walker.

Volgens veel gewone mensen wordt de magie en populariteit van deze lamp geassocieerd met de beweging van de lava in de lamp. De onvoorspelbare aard van de stroom, waarin licht en chaos worden gemengd, trekt mensen aan.

Functies, samenstelling en ontwerp

Een lavalamp is een lamp met gekleurde olieachtige vloeistof die op en neer stroomt en lijkt op gesmolten lava. Naarmate de vloeistof stijgt en valt, verandert deze van vorm en verandert in bolletjes van verschillende groottes, wat een magisch effect geeft door de voortdurend veranderende patronen.

De belangrijkste componenten van de lamp:

 • Houder. Voor het plaatsen van vloeistoffen wordt de transparante glazen cilinder gebruikt. De klassieke vorm is een zandloper van ongeveer 25,4 cm (10 inch).
 • Vloeibare componenten. De exacte samenstelling van de ingrediënten die in de Lava Lite-lampen worden gebruikt, is het geheim van het bedrijf, maar sommige ingrediënten zijn bekend, waardoor je uiteindelijk het effect van lava kunt krijgen. Een mengsel van isopropylalcohol en water plus minerale olie kan worden gebruikt in een lavalamp. Andere materialen die kunnen worden gebruikt als ingrediënten in de oliefase omvatten benzylalcohol, cinnamylalcohol, diethylftalaat en ethylsalicylaat.
 • Andere additieven die in vloeistoffen worden gebruikt omvatten verschillende olie- en wateroplosbare kleurstoffen. Het soortelijk gewicht van de waterfase kan worden ingesteld door natriumchloride of soortgelijke materialen toe te voegen. Bovendien kan een hydrofoob oplosmiddel zoals terpentine en soortgelijke verfoplosmiddelen aan het mengsel worden toegevoegd om lava beter af te voeren. Antivries ingrediënten kunnen ook worden toegevoegd om de snelheid waarmee lava wordt verwarmd te verhogen.
 • Warmtebron In een lavalamp wordt een gewone gloeilamp gebruikt als een bron van licht en warmte. Het type gloeilamp is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de lava niet oververhit raakt.Haggerty Enterprises somt verschillende soorten lampen op die geschikt zijn voor hun apparaten, afhankelijk van het model: een 40 watt-lamp, een 100-watt-reflectorlamp met een interne koeler, sommige modellen gebruiken fluorescentielampen, ondanks het feit dat ze geen hoog vuur genereren stromen.

 • Hardware. Dit is een keramische basis waarin elektrische apparaten worden geplaatst: een lamp met een patroon, een draad en een schakelaar. Een schuimrubberlaag met een dikte van 0,635 cm kan worden gebruikt als een pakkingmateriaal voor het afdichten van de kamer.Voor het regelen van de temperatuur van de lamp kunnen deze worden uitgerust met een dimmer of een kleine ventilator.

Hoe werkt het?

Het lava-effect is te wijten aan de interactie van vloeistoffen in de lamp. Deze vloeistoffen worden geselecteerd op basis van hun dichtheid zodat een van hen vrij in de andere zweeft. Bovendien worden ze geselecteerd op basis van hun uitzettingscoëfficiënt, zodat bij verhitting een ervan sneller stijgt of daalt dan het andere. Wanneer de hitte van de lamp de zwaardere vloeistof op de bodem verwarmt, komt deze naar de oppervlakte.

Tegen de tijd dat de lava de top bereikt, begint deze te koelen, wordt dichter en zinkt naar de bodem. Wanneer de lava afdaalt, nadert hij de gloeilamp, warmt opnieuw op en het proces herhaalt zich keer op keer, waardoor een constant veranderend patroon van kleurgolven wordt gecreëerd die op en neer bewegen in het glas.

types

Lavalampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en stijlen. Het originele Century-model, dat nog steeds wordt geproduceerd, was het populairste model in de jaren 60 en 70. In dit model is de vergulde basis geperforeerd met kleine gaten die sterrenlicht nabootsen, en de container is gevuld met rode of witte lava en gele of blauwe vloeistof.

De lamp Enchantress Planter Lava Lite is versierd met plastic bladeren en bloemen. Continental Lava Lite is het enige model dat kaarsvlam gebruikt om lava te verhitten. Er is ook een mediterrane lamp Lava Lite, gedecoreerd met zwart smeedijzer.

Decoratieve vloer-lavalampen - een waar genoegen voor liefhebbers van modern design. Ze zijn een combinatie van functionaliteit en verbluffende verlichting. Het bewegende licht ziet er uitzonderlijk mooi uit en geeft de inrichting een exotische sfeer.

Een leuke en aantrekkelijke lavalamp voor kinderen kan die ouders helpen die niet alleen een kinderkamer willen creëren, maar ook een kamer die hun kinderen leuk zullen vinden. Kinderen van verschillende leeftijden kijken graag naar de fascinerende dans van veelkleurige bubbels.

Veel kinderen zijn bang in het donker en de lavalamp is een uitstekend middel om nachtelijke angsten te verwerken. Onderzoek naar de rode kleurschakeringen van lava vermindert de belasting van de ogen, ontspant het kind en helpt hem geleidelijk in slaap te vallen.

afmeting

Wat betreft de hoogte, het meest voorkomende bereik van deze waarde is van 35 tot 75 cm. Er zijn andere lampen, zowel groter als kleiner, maar dit bereik is de meest voorkomende. Daarnaast zijn er zogenaamde gigantische vloerlampen, waarvan de hoogte 1 m of meer bereikt. Ze zien er echt geweldig uit en voegen een magische gloed toe aan elk huis.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het in geval van een grote lamp meer tijd kost om de lava te verwarmen en te laten stromen. Soms is het mogelijk om een ​​grote lavalamp in al zijn glorie slechts een paar uur te bewonderen.

Grote lavalampen geven bovendien behoorlijk veel warmte af.Overweeg dit feit bij het kiezen van een plek om te plaatsen.

Kleuren en inrichting

Bij het kiezen van een lavalamp is de kleurkeuze van cruciaal belang:

 • Blauw of blauw en geel De lavalamp is ideaal voor een kinderkamer ingericht in warme kleuren. De koudere tinten brengen het algehele kleurenschema in evenwicht.
 • rood lavalampen, qua ontwerp, worden meestal geassocieerd met muziek, zoals pop of rock and roll. Ze creëren een passende aura, zoveel clubs gebruiken ze. Door de heldere kleur draagt ​​zo'n lamp vurige en gedurfde energie, wat een positief effect kan hebben op iemand die moe is of zijn motivatie om te werken heeft verloren. Daarom is het een goede optie voor installatie op de desktop.
 • Als u ook van blauw en rood houdt, zodat u niet kunt kiezen, kies dan purper de lamp. Violet is een mengsel van blauw en rood, helder en vet, maar tegelijkertijd koel en rustgevend.
 • Soothing werkt ook combinatie van groene was en blauwe vloeistof. Deze lamp is ideaal om te ontspannen, zodat hij kan worden gebruikt in de slaapkamer of voor yoga.
 • Glitterlamp in staat om explosies van schittering door het hele huis te creëren! Gebruik elke lamp met prachtige kleuren en sparkles en voeg zoveel je wilt naar je huis toe als je wilt!
 • Maar je kunt niet op één kleur stoppen, maar kiezen veelkleurig de lamp. U zult zien hoe krachtig het volledige kleurenpalet in één lamp kan worden verbonden, zodat u zich er niet vanaf kunt scheuren!

Je zult je eindeloos omdraaien en de lamp omdraaien om naar de kleuren te kijken die keer op keer dansen met elkaar!

9 foto

Bedrijfsregels en voorzorgsmaatregelen:

 • Schud de lamp niet en laat anderen, vooral kinderen, niet schudden. Neem ook speciale voorzorgsmaatregelen, zodat de lamp niet kantelt.
 • Gebruik de lamp niet langer dan acht tot tien uur. Het is gewoon niet bedoeld voor permanent werk. Koelperioden zijn nodig, zodat de ingrediënten kunnen uitharden en hun eigenschappen behouden. Gebruik timers of koop een paar lampen die indien nodig om beurten werken.
 • Bewaar de lamp op een koele plaats uit de buurt van direct zonlicht.Lampen die worden blootgesteld aan direct zonlicht, in de regel geleidelijk vervagen en lava erin, gaan langzamer.
 • Aangezien het apparaat zelf tijdens het gebruik aan hitte onderhevig is, houdt u de lamp uit de buurt van ontvlambaar materiaal. Plaats de lamp altijd op een niet-ontvlambaar oppervlak.
 • Draai het deksel van de bovenlamp niet los. Toegang tot het interieur is alleen via het gat voor de gloeilamp en alleen voor de vervanging ervan. Gebruik een kleine gloeilamp met een vermogen van 40 W of volg de aanbevelingen van de fabrikant op. Gebruik geen gloeilampen met een hoger vermogen.
 • Luchtbellen in de lamp zijn speciaal ontworpen om goed te werken, dus voeg geen vloeistof toe aan de container.
 • In het geval van een storing met een lekkage, gebruik handschoenen om het te verzamelen en de kamer te ventileren. Wees voorzichtig bij het verzamelen van gebroken glas.

Mooi interieur

 • Een grote rode lavalamp ziet er geweldig uit in dit moderne interieur. Staander van transparant glas en zwart gepolijst hout in harmonie met de situatie en benadrukt de schoonheid van de lamp.
 • Ga terug in de tijd met deze prachtige oranje wax lavalamp. Een groot voordeel voor een retro-ontwerp, perfect voor plaatsing in een gezellige slaapkamer op een nachtkastje of in een kantoor.
 • Een prachtige tafellamp gevuld met fel oranje lava zorgt voor een mooi contrast met een donkere achtergrond. De lamp creëert zachte verlichting en wordt een ongewone feestdecoratie.
 • De hoogwaardige lavalamp bestaat uit een cilindrische glazen container en een metalen voet. De rijke blauwe kleur van lava op de achtergrond van een transparante container creëert een gevoel van luchtigheid en ruimte.
 • Deze klassieke 70 cm hoge lavalamp zal een prachtige decoratie voor uw kamer zijn. Dansen druppels is vooral prachtig en aantrekkelijk in het donker. Als u wilt ontspannen en de spanning wilt verlichten, is deze lamp een geweldige oplossing.
 • Decoratieve en praktische lavalamp, die als nachtlamp wordt gebruikt. Duurzaam metalen frame biedt weerstand tegen slijtage en beschadiging.

Hoe je een lavalamp met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer