Strekplafondspots

 Strekplafondspots

Om de indeling van de ruimte te voltooien, moet u voordat u de spanplafondbedekking installeert, het belangrijkste probleem in overweging nemen: verlichting. Typisch, in kamers met spanconstructies, spot of hanglampen worden gebruikt. Voor decoratief licht en gebruik ledstrip. Natuurlijk wil elke eigenaar in zijn huis een prachtig ontwerp zien dat met behulp van licht kan worden gerealiseerd. Deskundigen bevelen echter in de allereerste plaats aan om op de soorten lampen te letten.

Voor elk specifiek interieur moet een bepaald type worden geselecteerd.

Speciale functies

Bij het plannen van de verlichting van een kamer moet u speciale regels volgen die de ergonomische eigenschappen van de kamer verbeteren.

Het is belangrijk om de volgende criteria te overwegen:

 • De plaats van de lampen moet bijdragen aan uniforme verlichting in de kamer;
 • De helderheid van de lampen mag niet te hoog zijn, zodat het licht de ogen niet irriteert;
 • Kleuren moeten natuurlijk blijven en niet worden vervormd door de verlichting.

Bovendien mogen verlichtingselementen geen destructief effect hebben op het canvas, er harmonieus uitzien in het ontwerp en ze hebben ook een handige bevestigingsmethode.

Daarom is het noodzakelijk om de voorkeur te geven aan schijnwerpers. Ze voldoen aan alle gestelde eisen en zijn perfect voor spanningsstructuren.

kenmerken

Er zijn verschillende specifieke criteria die helpen bij het kiezen van de meest geschikte verlichtingsoptie:

 • Stralingsintensiteit;
 • vermogen;
 • Warmteoverdracht met minimale prestaties;
 • Een harmonieuze combinatie met het algemene interieur van de kamer.

Om verlichtingsapparaten met succes te selecteren, moet u letten op het type kelder, beschermingsniveau, vermogen, spanning en lichtstroom.

Voeding is niet van toepassing op alle verlichtingselementen.Diode- en halogeenlampen vereisen bijvoorbeeld soms de aansluiting van een voedingseenheid. Het is mogelijk om uit te zoeken of een dergelijke verbinding noodzakelijk is, door alle kenmerken van het apparaat in detail te bestuderen. De ingangsspanning kan 12 of 24 volt zijn.

Daarnaast is het belangrijk om het ontwerp van de lamp te beschouwen. Het negeren van deze parameter kan de combinatie met het interieur nadelig beïnvloeden en de achtergrondverlichting zal niet succesvol zijn. Ook belangrijk is de grootte van de lamp.

Elementen van het LED- en halogeentype moeten worden geselecteerd rekening houdend met de noodzaak om de voeding ermee te verbinden. Hiertoe bepaalt u de plaats waar de stroombron zal worden geplaatst.

De meest correcte locatie is de dakrand. In dit geval hoeft de vervanging, indien nodig, niet de hele constructie te ontmantelen.

types

Tegenwoordig bieden fabrikanten van schijnwerpers hun klanten een vrij groot aantal van deze producten. Daarom kan iedereen de apparaten zelf kiezen op basis van hun wensen en vermelde vereisten. Ze verschillen niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua technische parameters.

We kunnen dus verschillende parameters onderscheiden waarmee deze apparaten kunnen verschillen:

 • Bij wijze van installatie;
 • Volgens de gebruikte lampen;
 • In vorm;
 • Door macht;
 • Op grootte en andere parameters.

Om verlichtingsarmaturen te installeren, moet de integriteit van het spanningsweefsel worden verbroken. Daarom is het in eerste instantie noodzakelijk om aandacht te besteden aan het type installatie van elementen. Dergelijke lampen kunnen worden ingegoten (ingebouwd) en gemonteerd (extern). In de eerste uitvoeringsvorm vindt de installatie plaats in speciale nissen, en in de tweede uitvoeringsvorm wordt de montage uitgevoerd op elk oppervlak, op voorwaarde dat deze vlak is.

De volgende stap is om het type lamp te kiezen.

Ze zijn onderverdeeld in de volgende typen:

 1. gloeilamp;
 2. halogeen;
 3. LED (LED);
 4. energiebesparing.

Gloeilampen worden beschouwd als een goedkope optie, omdat hun kosten meerdere keren lager zijn dan andere. Voor precisieapparaten wordt het gebruik van een gloeilamplamp aanbevolen. Ze kunnen licht gelijkmatig verspreiden en minder opwarmen. Dit type lamp is geschikt voor punt- en gesloten verlichtingsarmaturen.

Er is echter een bepaald gebrek aan het gebruik ervan. Ze zijn te groot.De lengte van de cartridge, waarin de basis zich bevindt, bereikt 12 centimeter. Vanwege dit moet de afstand tussen de plaat van het plafondoppervlak en de decoratieve coating ongeveer hetzelfde zijn. Natuurlijk kunnen al deze tekortkomingen worden geëlimineerd met behulp van groeven gemaakt met een frees.

Maar dergelijke radicale maatregelen kunnen worden vervangen door lampen te gebruiken met een eenvoudigere montagemethode.

Halogeenlampen in hun eigenschappen zijn vergelijkbaar met de vorige vorm. Er is echter een aanzienlijk verschil - er zit een buffergas in de kolf.

Hierdoor hebben ze een aantal voordelen:

 • met dezelfde mate van helderheid, heeft de lamp met de draad kleinere afmetingen;
 • bevatten een enorme verscheidenheid aan vormen en maten.

Het blijkt dus dat deze producten meer licht geven, maar tegelijkertijd kunnen worden gemonteerd in meer compacte armaturen. Het is vooral handig dat ze geschikt zijn voor dergelijke apparaten, die stof- en waterafstotende eigenschappen hebben. Bovendien is de cartridge, die voor hen nodig is, ook veel kleiner van formaat. De afstand die vereist is tussen de overlap en de decoratieve coating is 5-6 centimeter.

Ook kunnen halogeenlampen tot 4000 uur worden gebruikt.

Wat betreft de LED-lampen, ze zijn gemonteerd in de bundel-LED's. In tegenstelling tot anderen, werken dergelijke lampen op gelijkstroom. Ze zorgen voor een continue stroom van licht. Ze zijn echter verbonden via een wisselstroomtransformator.

Een ander voordeel van LED's is een langere levensduur. Ze kunnen tot 5 jaar worden gebruikt. Tegelijkertijd is het verbruik van het energieverbruik aanzienlijk lager dan bij de vorige soorten.

Energiebesparende (fluorescente) lampen onderscheiden zich door hun vermogen om niet op te warmen. Bovendien verbruiken ze een zeer kleine hoeveelheid elektrische energie. Het heeft echter tijd nodig voor ze oplaaien.

Een andere vorm van classificatie wordt beschouwd als de vorm van verlichtingselementen. Om breuk van het spanningsweefsel te voorkomen, is het beter om lampen te gebruiken die een cirkelvorm hebben. Het is vermeldenswaard dat het in dit geval niet om het hele element gaat, maar alleen om het landingsplatform. Dat zij verantwoordelijk is voor het installeren van de lamp.

Een van de belangrijkste parameters bij het selecteren van verlichting is vermogen.Het is belangrijk om rekening te houden met de maximale prestaties en de afstand van het oppervlak tot de lamp.

De vastgestelde vermogenslimieten zijn te wijten aan het feit dat PVC-folie, die wordt gebruikt in plafondconstructies, de neiging heeft te smelten en te vervormen bij een temperatuur van meer dan 60 °.

Om dergelijke ongewenste effecten te elimineren, wordt het aanbevolen om lampen te installeren met een vermogen tot 60 watt. Soms kun je krachtigere armaturen installeren. In dit geval zal het echter nodig zijn om thermische isolatie te bieden op de plaatsen van geïnstalleerde apparaten.

Bij het selecteren van lampen is het de moeite waard om hun locatie te bekijken. Het is noodzakelijk om de aanraking van het canvas met het verlichtingselement uit te sluiten Zo kunt u de mogelijke vervorming van het plafond voorkomen. Daarom is het noodzakelijk om een ​​kleine opening tussen het landingsplatform en de afdichtingsring te laten.

Afzonderlijk is het de moeite waard om de puntdraaiende lichten te benadrukken, die scharnieren in hun ontwerp hebben. Ze worden vlekken genoemd. Hun hoofddoel is om zowel de hele kamer als geheel, en het afzonderlijke deel (zone) ervan te verlichten.

Een andere interessante verlichtingsoptie wordt vertegenwoordigd door dubbele (dubbele) lampen van het punttype.Ze zijn enorm populair geworden onder gebruikers vanwege de mogelijkheid om er meerdere lampen tegelijkertijd in te plaatsen.

vorm

Vaak gebruiken eigenaren van plafondconstructies van het spanningstype de standaardvorm van schijnwerpers - rond. Het voldoet aan alle vereisten, zorgt voor normale verlichting en ziet er harmonieus uit in elk interieur.

Er zijn echter ook andere vormen van verlichtingselementen. Vooral populair zijn vierkante lampen. Ze zien er ongebruikelijk uit en bieden u de mogelijkheid om een ​​bepaalde charme aan het ontwerp toe te voegen. Het is vermeldenswaard dat u bij het kiezen van een bepaalde vorm van verlichtingstoestel de relevantie ervan zorgvuldig in het algemene interieur van de ruimte moet beschouwen. U hoeft zich niet te concentreren op het vinden van een niet-standaard oplossing, zodat in de toekomst het plafond van uw huis aantrekkelijk zou zijn.

Vandaag de dag kunt u op de markt producten vinden die niet alleen rond en vierkant zijn, maar ook andere geometrische vormen. Ook niet de laatste in de lijst zijn meer verfijnde vormen, zoals een bloem.

tekeningen

De volgende originele toevoeging aan het interieur zijn de tekeningen in schijnwerpers.In dit geval kunt u uw verbeelding de vrije loop laten. U kunt verschillende kleuren en patronen kiezen voor verlichtingselementen.

Met deze innovatie zal de kamer mysterieus en uniek zijn. Prachtig beschilderde lampen laten niemand onverschillig. Bovendien vindt een breed scala aan patronen zijn toepassing in elke stijl: van klassiek tot modern.

afmeting

Voor schijnwerpers wordt uitgegaan van een standaard diameter. De index varieert van 60 tot 85 millimeter. Dankzij dergelijke afmetingen is dit type verlichting geschikt voor het plaatsen van spannende doeken. Grote maten zijn niet handig genoeg tijdens de installatie. Ze vereisen extra ruimte en lijken omslachtig.

De grootte van de puntelementen moet worden geselecteerd afhankelijk van de parameters van de ruimte zelf. In kleine ruimtes is het bijvoorbeeld beter om lampen met een kleinere diameter te installeren om ruimte te besparen.

Materialen en kleuren

Naast het hoofddoel heeft het licht een decoratieve functie. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal en de kleur van de verlichtingselementen.

Om de juiste keuze te maken met betrekking tot dit criterium, kunnen apparaten worden onderverdeeld in bepaalde categorieën:

 • In sommige kamers, zoals een badkamer, is geen speciale ontwerpbenadering vereist. Voor verlichting in zo'n ruimte wordt vaak gebruik gemaakt van conventionele lampen met een buitenring. Ook zijn speciale genoegens overbodig in het interieur dat is ontworpen in de stijl van minimalisme. In dit geval kunt u alleen met kleur experimenteren.
 • Als u het interieur wilt laten herleven, kunt u lampen gebruiken die zijn versierd met decoratieve tinten. De verscheidenheid van hun vormen stelt u in staat de meest geschikte optie te vinden. Bovendien zijn ze relevant in veel stijlen.
 • Als je een soort licht- en schaduwspel wilt, dan is het aan te bevelen je ogen met kristallen naar de plafondlampen te richten. Ze worden ook aangeboden in verschillende variaties.

Het is vermeldenswaard dat heel vaak in dezelfde kamer verschillend gebruik wordt gemaakt van hun ontwerpelementen van verlichting. We moeten echter niet vergeten dat ze in dezelfde stijl moeten worden gemaakt. Zoals de praktijk laat zien, is de keuze van het uiterlijk van de lampen een van de moeilijkste, omdat het nogal moeilijk is om met zo'n diversiteit te bepalen.

Afzonderlijk moeten glazen of kristallen schijnwerpers worden aangewezen. Fabrikanten konden met hun hulp alle voordelen van compacte lampen en de schoonheid van chique kroonluchters combineren.

Als u dergelijke modellen kiest, krijgt u hoogwaardige verlichting met een elegant ontwerp.

Voor een interessante lichttoevoer worden ook armaturen met witte of zwarte coating aanbevolen. Met een dergelijk ontwerp wordt de verlichting zacht en gedempt, niet irriterend voor de ogen.

De volgende variatie is het punt van de verlichtingselementen, die een glanzende afwerking hebben. Ze onderscheiden zich door hun veelzijdigheid, omdat ze passen in bijna elk type kamerontwerp.

Voor liefhebbers van luxe zijn lampen met een bronzen oppervlak aanwezig. Brons geeft luxe en kan het plafond benadrukken, bijvoorbeeld in de klassieke stijl van decoratie.

Wat het kleurenschema betreft, hangt het in deze kwestie allemaal af van de persoonlijke voorkeuren van de eigenaar, evenals van ontwerpideeën. Moderne fabrikanten staan ​​klaar om hun klanten een breed palet aan kleuren te bieden.

Met hun hulp kunt u de verlichting in uw huis origineel en ongewoon maken.

Locatie opties

Om ervoor te zorgen dat spotverlichtingsapparatuur het gunstigste interieurontwerp benadrukt en tegelijkertijd profiteert, is het noodzakelijk om hun arrangement van tevoren te plannen. Er zijn verschillende variaties op de lay-out van de verlichtingselementen. Hier zijn enkele van hen:

 • Ovale plaatsing - elementen bevinden zich op het oppervlak van het plafond en vormen een ovaal. Deze verdeling verlaat het midden van de kamer zonder licht of in een donkere staat. Om deze leegte te vullen, kun je een prachtige kroonluchter installeren;
 • circulaire - in dit geval gebeurt alles andersom: het midden is zo verlicht als mogelijk, de hoeken blijven donker;
 • hoekig - voornamelijk gebruikt in combinatie met de kroonluchter;
 • Twee halve cirkels - impliceert ook de aanwezigheid van een kroonluchter, omdat de nadruk vooral op de hoeken ligt;
 • Kruis positie - is een alternatief voor de hoofdverlichting. Door de optimale afstand tussen de lampen kunt u de hele kamer met licht bedekken.
 • rechthoek - maakt de ruimte visueel groter;
 • boog - verdeelt de ruimte in verschillende zones. De installatie vindt plaats op de plaats die u wilt selecteren;
 • golf - een uitstekende oplossing voor het probleem van onregelmatigheden van het plafond;
 • afbeelding - kunt u originaliteit aan de kamer geven. Met behulp van een doordacht schema kunnen verlichtingsapparaten in elke vorm worden gerangschikt, alsof ze een bepaald beeld op het plafond weergeven. Wanneer u deze methode gebruikt, moet u echter rekening houden met parameters zoals de hoogte, afmetingen en het type geselecteerde fixtures. Afhankelijk van deze criteria, kunt u een unieke plafonddecoratie in uw huis maken.

Hoe een plafondlamp kiezen voor verschillende kamers?

Wanneer het tijd is om de verlichtingselementen op de spanstructuur te installeren, moet u enkele tips bestuderen voor het kiezen van de optimale verlichting in elke specifieke ruimte.

Eerst moet u de nuances van het monteren van armaturen begrijpen, afhankelijk van het aantal niveaus in het spancanvas. Een plafond op één niveau heeft dus veel voordelen. Dat is waarom het erg populair is bij het kiezen van spanningsstructuren. Het is gemakkelijk te installeren en benadrukt tegelijkertijd heel goed het ontwerp van de kamer. Op een plafond met één niveau kunt u lampen van elk type installeren, gezien de vorm van de kamer en de hoogte.

Het plafond op twee niveaus wordt gekenmerkt door de complexiteit van vormen.Hiermee kunt u de ruimte eenvoudig opdelen in afzonderlijke zones. Hetzelfde kan gedaan worden met verlichting. Bovendien biedt de installatie van lampen op de plafonds van dit type ruimte voor uw verbeelding. In dit geval kunt u het meest originele idee voor het decoreren van het plafondoppervlak realiseren.

Als de ruimte verlichting met een kroonluchter omvat, is het beter om een ​​methode te kiezen om puntelementen te plaatsen waarin het centrale deel van het oppervlak vrij blijft.

Tegelijkertijd moeten zowel de hoofd- als extra lichtbronnen in vorm en afmeting met elkaar worden gecombineerd.

Het volgende criterium is de vorm van de ruimte. Voor een rechthoekige ruimte is het dus beter om het juiste type instrumentlay-out te gebruiken. Voor kleine en smalle, ovale lichtverdeling is perfect. Het is dus mogelijk om het visueel uit te breiden en het lichter en ruimer te maken.

Misschien wel de belangrijkste parameter die in detail moet worden bestudeerd, is het doel van de kamer. In verschillende kamers is een bepaald niveau van licht vereist, evenals het aantal verlichtingsarmaturen.

De verlichting in de slaapkamer moet zacht en gedempt zijn. Daarom is het vaak mogelijk om te doen zonder de belangrijkste lichtbron - kroonluchters. Deze taak kan heel goed omgaan met schijnwerpers. Met hun hulp kunt u elke zone in de kamer selecteren. Bovendien kunnen ze in elke vorm worden geplaatst. Het is niet nodig om vast te houden aan een bepaalde volgorde en symmetrie.

De hal is een origineel visitekaartje van eigenaren van het huis. Het eerste dat gasten zien bij het betreden van het appartement, is immers deze kamer. Mooie, en vooral, comfortabele verlichting zal indruk maken en een mening vormen over de aanwezigheid van smaak van de eigenaar. Het licht is hier niet te helder, maar het moet de hele ruimte bedekken.

In een dergelijke ruimte wordt, gezien zijn kleine formaat, de hoekpositie van de verlichtingselementen aanbevolen.

Ook in de gang mag je niet misbruik maken van een groot aantal lichtbronnen. Aangezien dit een soort voortzetting van de gang is, moet het ontwerp de plot voortzetten, daaruit afleiden.

Wat betreft de badkamer en het toilet, dan is er ook geen geschikte set van lichtbronnen.Slechts een paar lampen die in harmonie zijn met het interieur en de ogen niet irriteren met overmatige helderheid.

In de hoofdkamer zelf - de woonkamer, moet de verlichting zo correct mogelijk zijn. Dit is waar iemand het grootste deel van de dag doorbrengt. Bovendien vond men in moderne huizen vrij vaak de vakbond en de eetzaal. Met behulp van spotverlichting kunt u de ruimte eenvoudig opdelen in verschillende comfortabele zones. Het is ook erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de keuze van de kroonluchter, die de rol van de belangrijkste lichtbron speelt. Wat betreft de elementen van het punttype, wordt hun locatie geselecteerd rekening houdend met het type spanningsstructuur, evenals de afmetingen van de kamer.

Bij het kiezen van verlichting voor de kinderkamer, is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat u het vaak in het midden van de nacht moet gebruiken. Om de baby niet te irriteren met helderheid, maar tegelijkertijd is het gemakkelijk om alles te zien wat je nodig hebt, kun je een bepaald aantal apparaten selecteren voor het aansteken van een specifiek gebied, dat een aparte voeding heeft. U kunt dus een soort nachtlampje maken. De rest van de lichtverdeling is ook afhankelijk van de parameters van de ruimte zelf.

Bovendien kunt u de originele vormen en soorten elementen kiezen die deze zullen versieren en het ontwerp van de ruimte aanvullen.

Een ander gebied dat de nodige aandacht met betrekking tot licht vereist, is het terras. Besluiten over de regeling van verlichting voor haar, moet u overwegen de relevantie ervan. Natuurlijk, in deze situatie doen zonder de belangrijkste bron van licht.

Spotlights maken deze taak volledig af. Het is voldoende om na te denken over de variatie van de optimale locatie van elk element. Bereken hiervoor het juiste aantal apparaten en maak een schema van hun verdeling. Krachtindicatoren zijn beter om medium te kiezen, waardoor een onopvallend, maar tegelijkertijd vrij helder licht wordt bereikt.

Mooie ideeën voor interieurontwerp

Na het bekijken van de soorten puntelementen en de verschillende opties voor hun locatie op het plafond van het spanningsmembraan, kunt u beginnen met het ontwerpen van uw huis. Je kunt altijd zelf een prachtig interieur ontwerpen. Als u niet volledig zeker bent van uw creatieve vaardigheden, kunt u hulp zoeken bij specialisten.Professionele ontwerpers staan ​​altijd klaar om aan een nieuw project te werken en houden rekening met al uw wensen.

Het is ook de moeite waard om kennis te maken met enkele succesvolle ontwerpideeën. Dit maakt het mogelijk om ervoor te zorgen dat de verlichting met schijnwerpers niet alleen mooi is, maar ook een praktische oplossing.

In dit geval is het ontwerp van het licht gemaakt in de stijl van minimalisme. Het is echter voldoende om een ​​comfortabel recreatiegebied te verlichten. Het licht is onopvallend en wordt aangevuld met staande lampen.

Een uitstekend voorbeeld van hoe het met behulp van puntelementen mogelijk is om rationeel ruimte te gebruiken. Ondanks de aanwezigheid van donkere kleuren in het interieur, bleek de verlichting zacht en harmonieus. Bovendien konden schijnwerpers de ruimte in afzonderlijke comfortzones verdelen.

Dit type ontwerp heeft betrekking op niet-standaard oplossingen. Met behulp van puntlichtbronnen hebben ontwerpers het zogenaamde effect van de sterrenhemel in werkelijkheid vertaald. Een dergelijke verlichting zal weinig mensen onverschillig laten en speciale originaliteit toevoegen aan het interieur.

Hier is een manier om licht te verdelen over een spanplafond met meerdere niveaus.Hoewel er veel armaturen zijn, veroorzaakt het algemene beeld geen overbezetting. Integendeel, deze opstelling benadrukt perfect het algehele ontwerp van het plafondoppervlak en ziet er elegant uit.

Nog een voorbeeld van het feit dat u met een minimum aan verlichtingselementen moeiteloos comfort en enige verfijning in de ruimte kunt bereiken. Deze lichtverdeling zorgt voor een gezellige sfeer en bevordert een goede rust.

In de volgende video kun je uitzoeken welke lampen beter geschikt zijn voor verlaagde plafonds.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer