Hoe de muren met cementmortel te pleisteren?

Nivelleermuren met cementmortel is de meest voorkomende manier om oppervlakken in woningen af ​​te werken. Tegenwoordig willen velen leren om hun eigen handen te pleisteren. Maar voor dit moet je nadenken over hoe de oplossing is gemaakt, en de principes van de toepassing ervan op verschillende oppervlakken begrijpen.

Speciale functies

Cement stucwerk is zelf een zwaar materiaal. Als de laag die op de wanden wordt aangebracht te dik is en de voorbereiding voor het werk niet correct is, is het mogelijk dat de cementmortel niet op de wanden blijft plakken. Om dit te voorkomen, moet je de muren voorbereiden op decoratie. Er zijn veel manieren om ze voor te bereiden.

De meest gebruikelijke methode is met een metalen rooster. Het is te vinden in elke bouwmarkt en het kost een cent.Speciaal metalen gaas is bevestigd met deuvels aan het metselwerk. Het helpt niet alleen om de oplossing aan de muur te houden, maar voorkomt ook het kraken van de pleister.

Als je wilt sparen, kun je in plaats van het rooster een draad gebruiken die is gewikkeld op spijkers die tussen stenen zijn gehamerd. Dit proces zal echter meer tijd kosten.

In het geval van een betonnen muur is het voldoende om er een beetje over te krabben, en dan houdt de mortel ze goed vast. Voor sintelblok of shell is rock voorbereiding helemaal niet nodig. Het is voldoende om dergelijke oppervlakken met water te bevochtigen, zodat ze geen vocht uit de oplossing halen. Wacht tot het drogen het niet waard is.

Hoe een oplossing te bereiden?

Wanneer alles klaar is om de muren te bepleisteren, kunt u beginnen met het voorbereiden van de mortel. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om kant-en-klare droge mixen op basis van cement of met de toevoeging van gips, kalk of cementpleister te kopen.

Genoeg om ze met water te vullen. Je moet niet experimenteren met de hoeveelheid vloeistof - de verhoudingen worden op de verpakking getoond. Maar als er veel werk gepland is, dan zal het goedkoper zijn om een ​​oplossing met uw eigen handen te maken. Het zal niet moeilijk zijn om het voor te bereiden, het is belangrijk dat verhoudingen worden gerespecteerd.

De samenstelling van de oplossing omvat slechts drie componenten - het is zand, cement en water. Eerst moet je cement kiezen, omdat de samenstelling van de oplossing afhangt van wat voor merk het is. Cement is M400 en M500, wat de verhouding cement en zand betekent: M400 - één tot vier en M500 - één tot vijf. Dan moet je het zand voorzichtig zeven, zodat er geen vuil in zit. Het moet zonder kleiinsluitsels zijn, omdat de klei meer vocht absorbeert, waardoor zichtbare scheuren en andere schade aan het oppervlak van de wanden kunnen ontstaan.

De volgende stap is om de droge materialen in de mixer te mengen en de benodigde hoeveelheid water aan de oplossing toe te voegen. Het is noodzakelijk de zandcementmortel te verdunnen tot een zodanige consistentie dat deze zijn vorm behoudt, maar tegelijkertijd goed gewreven wordt op het oppervlak van de wand. Je kunt ook vloeibare zeep toevoegen aan de gips was meer mobiel. Eén lepel vloeistof is genoeg voor een emmer oplossing.

Bij het bereiden van de oplossing is het noodzakelijk om de verhoudingen te behouden, anders zal het mengsel te "vet" blijken te zijn. Dit betekent dat er te veel cement in de oplossing zit. Een dergelijke coating zal duurzaam zijn, maar zelfs een lichte krimp zal scheuren veroorzaken.

Het tweede uiterste is echter ook slecht.Als de oplossing te "mager" is, is dit ook niet goed. Dit kenmerk beschrijft een samenstelling waarin er te veel zand is en te weinig cement. Dit soort besparingen als resultaat zal nog steeds zijwaarts uitkomen: de oplossing zal te zwak blijken te zijn en de muren zullen snel worden bedekt met kale plekken.

Verbruikstarief per 1 m2

Beginnen met het gips muren, is het noodzakelijk om de hoeveelheid mortel te berekenen, omdat het voltooide mengsel zeer snel verdikt. Veel factoren beïnvloeden het verbruik van gips per 1 m2. De belangrijkste zijn de kwaliteit van de muren en een soort pleisterwerk. Ook hardt de bereide oplossing zeer snel uit, dus u moet de hoeveelheid van het mengsel tellen. Dit bespaart geld en verhoogt de productiviteit van wandafwerking.

Als de wanden glad zijn, zal de gipslaag minimaal zijn.maar in tegendeel, als er barsten of holtes zijn, zal de stroomsnelheid van de oplossing toenemen. Vaak gebruiken meesters gips om ernstige problemen in het reparatieproces op te lossen - om de gaten dicht te werken, om een ​​netwerk van scheuren te verbergen of om de muren eenvoudig te effenen. Een goede oplossing is in staat om al deze taken aan te kunnen.

Bij het afwerken van de wanden op 1m2 heeft droog gips twee tot drie keer minder nodig dan cement.De dikte van de laag, als het oppervlak ongelijk is, is één centimeter en het verbruik van de oplossing is ongeveer acht tot negen kg. Wanneer de muur vrij is van fouten, kan de laag worden verkleind tot 0,5 cm, respectievelijk zal de stroming ook met de helft dalen.

Bij het afwerken van cement is mortelgebruik twee keer zoveel als bij gips, ongeveer 16-17 kg. De samenstelling van deze oplossing is alleen zand en cement. Het is ook niet de moeite waard om op te slaan - u moet het materiaal van het merk M400 meenemen. Dan is de verhouding van materialen 4 kg cement en 13 kg zand.

Om het verbruik van de oplossing te verminderen, is het noodzakelijk om de basis voor te bereiden.

Houtwanden of wanden van houten balken, maar ook van beton moeten worden behandeld met een primer in twee lagen. Het maximale verbruik zal zijn bij het bepleisteren van wanden van een sintelblok, aangezien de wanden van dit type erg ongelijk zijn.

Speciale aandacht verdient een ongebruikelijke dekking. Voordat een laag pleister wordt aangebracht, wordt de vorige meestal verwijderd. Als de muren bijvoorbeeld eerder zijn versierd met kiezels of tegels, moeten ze met speciaal gereedschap worden gereinigd. Minimale verwerking vereist muren van schuimbeton of -oppervlak, versierd met schuim.

Aanvraagprocedure

Tot op heden geven velen de voorkeur aan het verplaatsen van de verantwoordelijkheid voor de reparatie van een huis of een appartement aan de werknemers. Inclusief gipswanden. Maar dit proces is niet echt zo tijdrovend en tijdrovend als het lijkt.

Het werk is vrij eentonig. Cementmortel kan met een spatel of troffel op de muur worden gegooid. Het wordt gegooid in een hoek van vijfenveertig graden vanaf de onderkant tot het moment dat de laag de hoogte van de bakens bedekt. Dan is het oppervlak in lijn met de regel. Om dit te doen, moet je het op twee vuurtorens plaatsen en het cementpleister oprekken, op en neer bewegen in zigzaggolven. Dus de oplossing valt gelijkmatiger en past strak tegen de muur.

Overtollige oplossing wordt terug in de deegmix verwijderd. Het oppervlak van de muren moet netjes zijn en zonder zichtbare onregelmatigheden of gipsuitgangen voorbij de randen. Als er wat onregelmatigheden zijn, worden deze met een kleine hoeveelheid van het mengsel gegooid en komen ze opnieuw overeen met de regel. Dit gaat door tot aan het plafond en alleen dan kunnen we verder gaan naar het volgende niveau, dat zich tussen de vuurtorens bevindt.

Wanneer het nodig is dat de dikte van de oplossing groter is, worden alle processen meer dan eens herhaald. Als de muren bijvoorbeeld zijn geplaveid of betegeld.De technologie is in dit geval: de eerste laag pleister wordt aangebracht, daarna droogt het uit en pas dan wordt de volgende laag aangebracht.

Als de laag te dik is, kan deze eenvoudig worden geschoven. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​metalen rooster te gebruiken dat de oplossing niet toelaat om dit te doen.

Nadat de oplossing droog is, kunt u doorgaan met de laatste fase van het afwerken van de muur, dit is het voegen van het oppervlak. Mechanisch grouten kost niet veel tijd en alles kan met de hand worden gedaan. Kneed hiervoor dezelfde oplossing als op het pleisterwerk, terwijl de consistentie enigszins dun moet zijn. Dit mengsel moet worden aangebracht op de muur en met behulp van een half voering om snel te malen om een ​​glad oppervlak te verkrijgen.

tips

Het advies van ervaren specialisten helpt altijd beginnende meesters die voor het eerst met gips werken. Er zijn geen moeilijkheden, maar toch zijn er momenten die een leek tot stilstand brengen.

De belangrijkste vraag waarmee de eigenaren hulp zoeken bij meer ervaren vrienden, is hoe ze een pleister voor werk kunnen kiezen. Er zijn vier hoofdtypen van dit materiaal.

Ze hebben allemaal verschillende kenmerken en worden voor verschillende doeleinden gebruikt:

  • Gevel. Dit materiaal is bedoeld voor gebruik buitenshuis. Gevelpleister wordt op straat gebruikt voor het afwerken van garages of schuren en voor het isoleren van hoeken in huizen. Daarmee, in de regel, het minst gedoe, maar voor een huis moet je het toch niet kopen.
  • Rough. Dit type gips wordt gebruikt om ongelijke wanden of muren met grote groeven te behandelen. Er wordt aangenomen dat deze laag wordt aangebracht voor een extra, waardoor het uiterlijk van de muur verandert. Deze aanpak zal aanzienlijk geld besparen bij het kopen van stopverf, omdat ruw gips goedkoper is. En onder een laag stopverf en mooi behang zullen alle gebreken van dit materiaal helemaal niet zichtbaar zijn.
  • Hoge kwaliteit. In tegenstelling tot de vorige is hoogwaardige stopverf niet meer gedekt. Het verwerken van wanden met dergelijk materiaal is de laatste fase. Een dergelijke pleister wordt al gebruikt voordat het behang wordt geplakt of voordat de tegel wordt gelegd. Ze heeft echter een soort minpuntje: ze kan geen ernstige scheuren, scheuren of andere onregelmatigheden aan.
  • Hoge kwaliteit. Dit is het duurste type gips.De wanden na een dergelijke behandeling zijn glad en gelijkmatig. Voor de voorbereiding van wanden voor het schilderen met voornamelijk hoogwaardige pleister. Maar voor andere taken is het niet erg geschikt.

Het volgende punt waar veel mensen om geven is het werk met gipswanden. Hier zijn er feitelijk geen speciale subtiliteiten. Het belangrijkste punt, dat in geen geval niet mag worden vergeten om onregelmatigheden op de wanden te voorkomen - ze moeten perfect glad en schoon zijn.

Voordat je klaar bent, moet je alle overbodige dingen verwijderen. Dan is het belangrijk om het oppervlak van vuil te reinigen en het ook te behandelen met een primer, die met een niet erg dunne laag moet worden aangebracht.

Een andere nuttige tip is dat u geen reparaties bij te hoge of te lage temperaturen uitvoert. Zowel warmte als koude zijn even schadelijk voor verstijvende pleister. Muren gemaakt in dit weer kraken veel sneller. Daarom is het beter om op het juiste moment te wachten.

Er is een andere manier om de levensduur van reparaties uit te breiden, naast het kiezen van de ideale omstandigheden voor de uitvoering ervan. Om ervoor te zorgen dat de mortel langer meegaat en er geen barsten zijn als de pleister opdroogt,het is noodzakelijk om stalen of polypropyleen gaas op de wanden te plaatsen met behulp van deuvels. Als het goed wordt gedaan, worden de muren duurzamer.

Het pleisteren van de muren met je eigen handen, zoals de praktijk laat zien, is niet een heel ingewikkeld proces. Nadat je de subtiliteiten van het werk hebt begrepen en het materiaal hebt gevonden dat geschikt is voor de realisatie van een bepaald idee, kun je een goede reparatie met je eigen handen doen, of op zijn minst de muren voorbereiden op verder werk dat door de vakmensen wordt uitgevoerd.

Hoe de muren met cementmortel te pleisteren, zie de volgende video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer