Metselwerkmuren in één baksteen

 Metselwerkmuren in één baksteen

Het leggen van baksteen is niet de eerste eeuw wordt beschouwd als verantwoordelijk bouwwerk. De legmethode in 1 steen is beschikbaar voor niet-professionals. Op snelheid winnen ervaren metselaars natuurlijk niet, maar hun eigen nauwkeurigheid is gratis. Hier, net als in andere bouwgevallen, is de oude regel 'het geval van de meester is bang' relevant.

Soorten stenen

De kwaliteit van de baksteen heeft grote invloed op de eigenschappen van het gebouw. Klassieke keramische rode baksteen is gemaakt op een temperatuur van 800-1000 graden.De klinker verschilt alleen van keramiek door zijn hogere productietemperatuur. Dit geeft hem meer kracht. Silicaatsteen heeft een groter gewicht, waardoor het moeilijk te leggen is, evenals slechte isolatie en lage weerstand tegen vocht. Een zeker voordeel is een lagere prijs, maar het wordt bereikt door de kwaliteit van grondstoffen. Vuurklei baksteen is een vuurvaste klei, niet vatbaar voor vernietiging bij hoge temperaturen. Vuurvast wordt gebruikt voor kachels en open haarden, zijn werkeigenschappen - snelle verwarming en langzame afkoeling.

Naast de materialen die voor de fabricage worden gebruikt, verschillen bakstenen in structurele kenmerken. Ze zijn corpulent en hol. De eerste zijn niet onderhevig aan bevriezing, voorkomen de penetratie van vocht, zijn goed geschikt voor constructies met grote belastingen. Holle baksteen wordt gebruikt waar lichtheid en goede warmtegeleidbaarheid nodig zijn.

Kenmerken van eenrijig metselwerk

Een bakstenen huis is een reeks nauw verbonden kleine onderdelen die een monolithische structuur creëren. Elke steen heeft drie dimensies: lengte, breedte en hoogte.Als het wordt gezegd over het leggen in een rij, is het duidelijk dat de dikte van deze rij gelijk is aan de grootste afmeting. In de standaardversie van de steen is 25 centimeter. Boven de twintig meter wordt de steen niet in één rij geplaatst vanwege de kritische toename van de belasting. In dergelijke gevallen wordt meerdere lagen gebruikt.

Een steen is een stuk thermisch bewerkte klei van een standaardvorm. Elke kant van het product heeft zijn eigen naam. Pastel is de grootste kant, de middelste kant is de lepel en het kleinste uiteinde is de zak. De moderne productiekwaliteit is zodanig dat het, voordat het wordt gelegd, wenselijk is om zeker te stellen hoe exact de afmetingen van de verschillende partijen van de resulterende producten overeenkomen. De kwaliteit van de toekomstige constructie hangt ervan af.

Metselwerk in 1 baksteen wordt gebruikt voor de bouw van kleine gebouwen en scheidingswanden. Een uiterst belangrijk punt met betrekking tot de toekomstige kwaliteit van de constructie is de geometrie van de steen. De randen moeten strikt afwijken bij 90 graden, anders kunnen de defecten van de structuur niet worden vermeden. Om de sterkte van het metselwerk te vergroten, moeten verticale voegen met een offset worden gemaakt. Het ontvangen van de naadoffset wordt een ligatie genoemd.Het aanbrengen van een aantal kopvlakken met het kleinste oppervlak van een baksteen wordt tychkovoy genoemd. Als het echter een baksteen naar buiten leggen met een langere zijde is, is het een lepel.

De regel van het stapelen van een enkele rij: de eerste en laatste rij zijn altijd tychkovymi. In deze gevallen wordt gebroken of beschadigde baksteen nooit gebruikt. Ketenmetselwerk is de manier waarop de rijen van tychkovy en lepel elkaar afwisselen. De juistheid van de plaatsing van de hoeken zorgt voor het succes van de andere delen. Tijdens de constructie van het gebouw worden eerst twee hoeken gemaakt, die worden verbonden door rijen stenen, waarna de bocht van de derde hoek komt, die ook is verbonden. De vierde hoek vormt de afgewerkte perimeter. Muren worden altijd rond de perimeter-bypass gebouwd. In geen geval kan je om de beurt geen muren bouwen.

Voor de constructie van een kolom of structuur met een kolom zijn 1,5-2 stenen vereist. In één rij leggen is toepasbaar bij de bouw van de kelder van het huis. In dit geval zijn dit seizoensgebonden vakantiehuisjes, badhuizen, kleine bijgebouwen. Zoals eerder vermeld, is enkelwandig metselwerk alleen van toepassing bij de constructie van lage gebouwen.

berekening

Standaard baksteen is een product van 25 centimeter lang, 12 centimeter breed en 6,5 centimeter hoog. De verhoudingen zijn vrij harmonieus. Als je de grootte van een enkele steen kent, kun je gemakkelijk de kwantitatieve behoefte aan het gebruik ervan bepalen. Er wordt aangenomen dat als de mortel 1,5 centimeter is, er ten minste 112 stenen zullen worden besteed voor elke vierkante meter metselwerk. Een baksteen die beschikbaar is geworden na productie en transport is misschien niet ideaal (met chips, enz.), Plus een stapelaar heeft misschien niet zo goede vaardigheden. In dit geval is het passend om 10-15% van de benodigde hoeveelheid materiaal aan de berekende hoeveelheid toe te voegen.

112 stenen per vierkante meter worden 123-129 stuks. Hoe meer ervaren de werknemer, hoe kleiner het aantal extra stenen. Dus 112 stenen per meter is een theoretisch minimum en 129 stuks is een praktisch maximum. Beschouw het eenvoudigste voorbeeld van berekening. De hoogte van de muur is 3 meter en de lengte van 5 meter geeft een oppervlakte van 15 vierkante meter. Het is bekend dat voor 1 vierkante meter van eenrijig metselwerk 112 standaard bakstenen nodig zijn. Sinds vijftien vierkante meter moet het aantal stenen in 1680 met nog eens 10-15% toenemen. Als gevolg hiervan zijn er niet meer dan 1.932 stenen nodig om deze muur te leggen.

Wat zou de oplossing moeten zijn?

Mortel - een fundamenteel belangrijk product dat de betrouwbaarheid van de constructie garandeert. Het bestaat uit slechts drie elementen: cement, zand en water, die in verschillende verhoudingen kunnen worden gemengd. Het zand moet droog en gezeefd zijn. Nadat het zand met cement is gemengd en met water is gevuld, wordt het mengsel grondig gemengd. Water neemt aanvankelijk 40-60% van het volume in beslag. De resulterende massa moet voldoen aan de vereisten van plasticiteit.

Hoe hoger de cementkwaliteit, hoe minder volume nodig is. Ook cementkwaliteit bepaalt de sterkte ervan. M 200 is bestand tegen een belasting van 200 kilogram in een volume van één kubieke centimeter, M 500 respectievelijk 500 kilogram, enz. Als de kwaliteit lager is dan M 200, moet de oplossing van beton en zand één voor één worden aangebracht. Als beton sterker is, wordt de oplossing volgens het principe gemaakt: een deel van beton bestaat uit drie delen zand en soms minder. Bevochtiging van stenen vóór het leggen zorgt voor een betere grip.

Gebruik geen te vloeibare oplossing. Vier delen zand worden gebruikt voor de onderste rijen per cementonderdeel. Wanneer echter 60% van de muur zal worden opgericht, voor een grotere structurele sterkte, moet de cementconcentratie toenemen tot de volgende verhouding: 1 deel cement tot 3 delen zand.

Het is niet nodig om te veel bouwmix per keer te produceren, omdat de oplossing snel zijn plastic eigenschappen verliest. Water kan er niet aan worden toegevoegd, omdat het zijn eigenschappen niet verandert. Houd er rekening mee dat bij het leggen van een holle steen, het mengsel veel meer nodig zal hebben, omdat het leeg raakt tijdens het aanbrengen. Bovendien moet de oplossing zelf stijver zijn.

De omgevingstemperatuur beïnvloedt de stapelaar meer dan de eigenschappen van het mengsel, maar het is beter om stil te werken als de lucht niet wordt afgekoeld tot minder dan +7 graden Celsius. Naarmate de temperatuur onder deze drempelwaarde daalt, nemen de risico's van verslechtering van de eigenschappen van de oplossing toe. Hij kan vykrashivatsya zijn, wat de kwaliteit van het leggen van kracht aanzienlijk vermindert. In dit geval zijn er speciale additieven, maar deze verlagen de stemming van de klant duidelijk, omdat ze de kosten verhogen.

De regels en technologie van baksteen leggen doe het zelf

Zoals bij elke serieuze bouwonderneming, moet je hier eerst de gereedschappen voorbereiden. Ze zijn meestal als volgt: een metselaarspaan, een hamer, een felgekleurd bouwkoord, meestal een niveau, metalen haakjes, een loodlijn, een vierkant.De bakstenen en mortel moeten klaar zijn voor gebruik van het begin tot het einde van het proces. In de aanwezigheid van een tank moet worden voor de vervaardiging van een oplossing, en nog beter - een betonmixer. Doe niet zonder een paar emmers voor de afgewerkte oplossing en schep voor het roeren.

Voordat praktisch met bakstenen wordt gewerkt, is het noodzakelijk om de contouren van de toekomstige structuur te identificeren. Uiteraard moet de fundering klaar zijn om te leggen. Op de eerste rij is het logisch om het hoogste punt van het werkoppervlak te bepalen en dit met stenen te markeren. Vereist om bestand te zijn tegen het vlak van leggen op het hoogste punt. Voor controle wordt een koord gespannen tussen de hoeken van de toekomstige structuur. Vuurtorens worden ook gebruikt (stenen in middelste posities tussen toekomstige hoeken).

Voor gebruik wordt de oplossing grondig gemengd. Toen lag hij in een strook voor een nummer. Voor de bondermethode is de breedte van de strook 20-22 centimeter, voor leggen volgens de lepelmethode - ongeveer twee keer minder (8-10 centimeter). Voorafgaand aan het plaatsen van de bakstenen mortel wordt geëgaliseerd met een troffel. De installatie van stenen gebeurt vanuit de hoek. De eerste twee stenen moeten tegelijkertijd aan beide zijden van de hoek worden aangebracht.De oplossing wordt meestal genivelleerd van het midden naar de rand. De baksteen wordt precies gelegd, waarna een glad oppervlak wordt bereikt door licht te tikken. Deze acties moeten aan elke kant van de hoek worden uitgevoerd.

Het geleidesnoer wordt zo gespannen dat het langs de bovenranden van de stenen loopt die in de hoeken van de hele toekomstige structuur zijn gelegd. Het leggen gaat van de hoek naar het midden in overeenstemming met de positie van het koord. De eerste rij moet de uiteinden van de baksteen eruit zetten. Verdere leggen wordt afwisselend uitgevoerd, volgens het schema: loodrecht - parallel. Na een bepaald aantal rijen (in de regel zijn er niet meer dan zes), wordt een wapeningsnet gelegd.

Verticale naden in aangrenzende rijen mogen niet samenvallen, anders leidt dit niet alleen tot scheuren, maar ontstaat er ook een instortingsgevaar. De constructie van hoeken moet speciale aandacht krijgen, omdat ze de basis vormen voor stabiliteit. Nadat het roeien met een troffel is voltooid, worden de naden gladgemaakt, waarbij de oplossing naar binnen wordt gedrukt.

Professionele tips

De eerste stap is om te kiezen welke steen zal worden gebruikt. In principe kan het een gezichtsbehandeling zijn of voor binnenmetselwerk.De beroemdste klassieke rode baksteen verandert zijn parameters lang niet. In alle andere gevallen is het noodzakelijk om de specifieke afmetingen van het product en het doel van de constructie te evalueren. Witte (silicaat) baksteen wordt als de goedkoopste optie beschouwd. Hij verschilt niet van rood in formaat, maar weegt meer. Het wordt niet aanbevolen om constructies in een rij te bouwen die zich op meer dan 8 meter afstand van elkaar bevinden als gevolg van hogere belastingen op de constructie. Het aantal andere soorten stenen moet worden berekend op basis van het verbruik per vierkante meter en in overeenstemming met de toegestane belasting.

Voor het leggen moet een steen worden bevochtigd met water om de interactie met de mortel te verbeteren, dit is vooral belangrijk in warme en droge omstandigheden. Het belangrijke punt is dat het leggen altijd wordt uitgevoerd vanuit het gebouw, het koord wordt gebruikt als een gids. Beginnen is vanuit de hoeken van het toekomstige gebouw. Het vereist maximale nauwkeurigheid in combinatie met het gebruik van een plumb en level. Verticale en horizontale stapelvlakken moeten constant worden gecontroleerd, en hoe onervarener de handler, hoe vaker.

Leggen leidt altijd vanuit de hoeken en blijft zich rond de omtrek verspreiden, onder de hand, wat handig is voor de geleider.De hoeken lopen in de hoogte voor op de muur, niet minder dan vier rijen. Na de vijfde rij wordt het noodzakelijk om het verticale vlak continu te bewaken met een loodlijn. Het wordt gebruikt aan de buitenkant van de structuur.

Manieren en schema's

De muren in één steen leggen heeft twee technische methoden. Het verschil zit niet alleen in de manipulaties, maar ook in de dichtheid van de gebruikte mortel.

Naadloos metselwerk "Vprizyk"

Het is goed voor een meer vloeibare mortel en structuren, die dan moeten worden gepleisterd. De oplossing wordt direct op het hele oppervlak van de serie uitgelegd. De aangebrachte mortel wordt geëgaliseerd met een troffel, de baksteen wordt gelegd en drukt tegen het oppervlak. Verhoog het oppervlak met de mobiliteit van stenen. De dikte van de aangebrachte oplossing mag niet meer dan 2 centimeter zijn. Aan de rand is een opening zonder een oplossing tot twee centimeter. Dit voorkomt extrusie van de oplossing.

"Vprizhim" leggen

Het gebruikt een dikkere oplossing, omdat het pleisteroppervlak dat niet zal doen. Na het aanbrengen van de oplossing plaats je baksteen aan de zijkant. Dit biedt contact met de zijkant en verticale stiksels.Hier zijn nauwkeurigheid en maximale nauwkeurigheid belangrijk, omdat in geval van een fout de kwaliteit van het werk niet kan worden gecorrigeerd. Tijdens het leggen wordt de baksteen tegen de troffel gedrukt, die vervolgens wordt uitgetrokken. De vereiste voegbreedte wordt door druk gegarandeerd. In de praktijk zijn horizontale naden ongeveer 1,2 centimeter, verticaal - 1,0 centimeter. Tijdens het proces moet u controleren of de dikte van de naden niet is gewijzigd.

De methode is nogal bewerkelijk, omdat er meer bewegingen nodig zijn. Inspanningen worden beloond door het feit dat het metselwerk dichter is.

Het proces van het leggen en nivelleren van hoeken

Hoeken leggen is een kwalificatietest. Ketenligatie wisselt geknoopte en lepelrijen af, en frequent testen garandeert de kwaliteit van het werk. De belangrijkste vereiste is constante controle van het snoer, hoek, verwijdering van de vlakken door middel van lood en waterpas. Het is noodzakelijk om de aanwijzingen van de horizontale en verticale richting strikt te volgen. Fouten of onnauwkeurigheden in de hoeken zijn niet toegestaan. Afstemming wordt gemaakt met een hoeksteen, elke rij wordt afzonderlijk bestuurd.

Metingen moeten vaker worden gedaan dan de master-ervaring. Voor ligatie van de voegen van de rijen, waar de omstandigheden het gebruik van hele stenen niet toestaan, worden delen van het materiaal gebruikt, die ter plaatse moeten worden gemaakt. Dus, we kunnen concluderen dat het leggen in één rij zelfs voor een beginner beschikbaar is. Het belangrijkste ding - de implementatie van bouwregels, nauwkeurigheid, goed oog en nauwkeurigheid. En natuurlijk speelt de kwaliteit van de oplossing een belangrijke rol.

Hoe je de juiste lay-out in één steen kunt maken, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer