Pleistermuren: kenmerken en subtiliteiten van het proces

Pleister is een veelzijdig en erg populair materiaal. Het wordt gebruikt in vele afwerkingswerken en is een onmisbaar onderdeel in de reparatie van elk huis. Zowel een ervaren als een thuismeester kunnen het gemakkelijk aan. Vandaag gaan we dieper in op de kenmerken en subtiliteiten van het aanbrengen van gips.

Wat is het?

Vrijwel alle reparaties, met uitzondering van communicatie, beginnen met gips. Het is een mengsel dat componenten zoals zand, cement, kalk en een bepaalde hoeveelheid water bevat. Gips is nodig voor ruwe afwerking, het kan ook dienen als een geschikte basis voor verschillende decoratieve elementen. Ze kan verschillende oppervlakken afwerken - het belangrijkste is om de juiste samenstelling te kiezen en goed te kneden.

Speciale functies

Pleister wordt met recht herkend als een van de populairste afwerkingsmaterialen. Het wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, reparatiewerkzaamheden in een woning zijn uiterst zeldzaam zonder. Een dergelijke samenstelling kan dienen als basis voor elke afwerking of als een afgewerkte afwerking van een oppervlak. Het is vermeldenswaard dat deze afwerking ook stilistische eigenschappen heeft, het gebruik van lichte pleister op de wanden kan bijvoorbeeld de kamer visueel uitzetten en lichter maken.

Momenteel zijn er zoveel variëteiten van hoogwaardige gips, het wordt geproduceerd door vele merken. Zelfs de meest veeleisende consument kan de perfecte optie vinden. In de winkels vindt u niet alleen interieur, maar ook gevelpleister. De meeste mengsels worden gekenmerkt door uitstekende prestaties en sterkte-eigenschappen. Natuurlijk hangt er veel af van hoe u de pleister aanbrengt: als het werk niet correct werd uitgevoerd, zal het mengsel niet lang meegaan.

Het belangrijkste kenmerk van het materiaal is het vermogen om verschillende gebreken en onregelmatigheden van de muren te verbergen. Daarom wordt het vaak gebruikt in het voorbereidende werk voordat het belangrijkste afwerkmateriaal wordt aangebracht, bijvoorbeeld behang of een schilderij worden geplakt. Bovendien kan de pleister bogen op zijn pretentieloosheid in het basismateriaal - hij kan worden aangebracht op verschillende oppervlakken: beton, baksteen, steen, hout, gipsplaat en alle andere materialen. Deze functie suggereert dat de pleister toegestaan ​​is voor gebruik in verschillende woningen: van een normaal stadsappartement tot een landhuis of een plattelandsvilla.

Hoogwaardige gips absorbeert geen vreemde geuren, die vaak niet de meest aangename zijn. Dankzij deze functie kan dit mengsel worden gebruikt in het ontwerp van balkons en loggia's, evenals in eetzalen en keukens.

Veel consumenten kiezen voor gips, omdat het geluidsisolerende eigenschappen heeft. Natuurlijk kan de laag niet zo dicht zijn dat alle externe ruis wordt geabsorbeerd, maar tot op zekere hoogte wordt de ruimte beschermd tegen onnodige geluiden. Gezien de bovengenoemde kenmerken verwijzen interieurontwerpers in hun ontwikkelingen naar dit decoratieve afwerkingsmateriaal.Zoals eerder vermeld, kan het worden gebruikt om het beeld van een kamer fundamenteel te veranderen en zelfs zijn structuur te "transformeren".

Stukadoorswerk is vrij eenvoudig en betaalbaar., het hoeft geen speciale kennis en uitgebreide ervaring met reparatiewerkzaamheden te hebben. Voor het aanbrengen heeft het geen complexe voorbereiding van de basis nodig en soms is het helemaal niet nodig.

De meeste moderne pleisters zijn behoorlijk duurzaam en betrouwbaar. Ze zijn niet bang voor extreme temperaturen en zware klimatologische omstandigheden. Natuurlijk kan een mengsel van twijfelachtige productie van lage kwaliteit niet bogen op dergelijke eigenschappen, daarom raden deskundigen ten sterkste aan om alleen van toepassing te zijn op hoogwaardige merkproducten.

Pleister heeft ademende eigenschappen. Vanwege deze bijzonderheid worden de coatings die met dit mengsel zijn afgewerkt "ademend", daarom verschijnen er geen schimmels of schimmels. Het materiaal vormt een milieuvriendelijke en volledig veilige coating, die praktisch is en bestand tegen mechanische schade. Hierdoor kan de compositie worden gekozen om een ​​verscheidenheid aan kamers te ontwerpen, ook in de kinderkamer.Het geeft geen schadelijke stoffen af, zelfs niet bij hoge temperaturen, daarom zal de gezondheid van kleine huishoudens niet in gevaar komen.

Een ander kenmerk van het gips is de hoge plasticiteit. Deze eigenschap maakt de oplossing behoorlijk buigzaam en gemakkelijk te gebruiken. Met gips kun je alle complexe structuren afwerken en originele tekeningen, patronen en andere decoratieve elementen maken.

Typen mengsels

Veel consumenten geloven dat de pleister een enkel mengsel is en geen variëteiten heeft - deze mening is verkeerd. In feite kunt u in de winkels van bouw- en afwerkingsmaterialen veel verschillende soorten gips tegenkomen, met zijn eigen onderscheidende eigenschappen en componenten in de compositie. Beschouw ze in meer detail.

Het structuurmengsel verschilt van andere oplossingen in zijn structuur: het is grof en zeer visceus. Vulstoffen in de samenstelling van dergelijke mengsels zijn vlasvezels, hout, mica en speciale kruimel (van minerale oorsprong). Deze pleister kan alleen worden gekocht voor de wanden van baksteen, beton of hout.Bovendien is het geschikt voor zowel interne als externe werken. De gevels van gebouwen die met dergelijke pleisterwerk zijn versierd, zien er heel aantrekkelijk uit.

Met dit materiaal kunt u veel van de gebreken verbergen, omdat het speciale deeltjes heeft in zijn samenstelling. Het is toegestaan ​​om het veilig te gebruiken voor het nivelleren van vloeren, maar lang niet alle mengsels kunnen deze taak aan. Voor het aanbrengen van getextureerd gips hoeven de bases niet lang te worden voorbereid en worden ze ijverig geprepareerd - ze worden voldoende gedroogd en gereinigd van overtollig vuil en oude afwerklagen als ze van de muren af ​​bewegen. Dit wordt gevolgd door het stadium van het aanbrengen van een speciale kleefsamenstelling, zodat het pleisterwerk "goed" past met de overlapping.

Getextureerde gips heeft een groot aantal positieve eigenschappen:

 • Het is vochtbestendig en heeft geen last van contact met water.
 • Vormt een ademende coating. Dankzij deze eigenschap zullen de wanden in de kamer niet worden blootgesteld aan schimmels of schimmels.
 • Kan verschillende oppervlakken herhalen. Het kan bijvoorbeeld een spectaculaire imitatie zijn van metselwerk, natuurlijk leer, mooi hout met zijn natuurlijke structuur of stof.
 • Breng dit mengsel aan zonder het gebruik van speciaal gereedschap.Bovendien is het niet nodig om specialisten te betrekken bij de toepassing ervan, aangezien zelfs een onervaren gebruiker in staat zal zijn om met dergelijk werk om te gaan.

Van alle soorten materialen is dit een van de meest populaire, omdat het een relatief betaalbare prijs heeft.

Er zijn verschillende subtypes van gestructureerde pleister:

 • Het lam Dit mengsel bestaat uit steenkorrels met verschillende afmetingen. In de regel wordt het toegepast op bases van minerale oorsprong. Als gevolg van hun gebruik zijn de oppervlakken korrelig.
 • Bontjas Ze creëert een enigszins ruwe en pluizige textuur op de muren. Het hoofdbestanddeel van dit mengsel is beton.
 • Schorskever Dit soort gips is samengesteld. Het heeft een stenenvuller. Nadat het is aangebracht, wordt het oppervlak van de basis gegroefd en lijkt het op gegeten hout.

Een ander type pleisterwerk, structureel, heeft een dunnelaagsamenstelling, het is gemaakt op basis van acryl of silicaat. In de samenstelling is er marmer kruim of kwartsdeeltjes. Wat het uiterlijk betreft, het is korrelig en niet-uniform.Structurele pleisterwerk wordt gebruikt voor verschillende doeleinden: voor de decoratie van scheidingswanden in gebouwen, en voor de decoratie van gevels van verschillende structuren.

Er zijn verschillende soorten mixen:

 • Fijn. Dit mengsel vormt na drogen een bijna gladde laag.
 • Medium korrelig. Deze oplossing vormt een enigszins ruw en gebosseleerd oppervlak op de muur.

Het structurele mengsel heeft een goede hechting met de meeste minerale oppervlakken. Bovendien kan het worden gebruikt voor de afwerking van gewone gipsplaten of gelamineerde spaanplaat.

De voordelen van deze pleister zijn:

 • Hoog ademend vermogen.
 • Bestand tegen vocht.
 • Overdraagbaarheid van temperatuurverschillen.

Deze samenstellingen worden geproduceerd in verpakkingen van 9, 18, 50 kg. De winkels leveren kant-en-klare mengsels waaraan geen kleurcomponenten zijn toegevoegd. Het is noodzakelijk om dergelijke pleisters aan te brengen met behulp van een troffel op een volledig droog en schoongemaakt oppervlak van de basis. Deskundigen raden sterk af contact met dit afwerkingsmateriaal in ruimtes met hoge luchtvochtigheid. Als u betrokken bent bij het ontwerp van de gevel, moet u dit niet doen in de regen en wanneer de luchttemperatuur minder dan 7 graden is.Opgemerkt moet worden dat structurele gips wordt vaak gebruikt voor het afwerken van hekken en poorten.

Een ander soort gips - Venetiaans - is een van de meest luxueuze. Na transfer naar de basis vormt het een coating die lijkt op prachtige marmer of rijke onyx. Het is echter noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat het werken met dergelijke afwerkingsmaterialen voldoende ervaring en een bepaalde vaardigheid vereist van de meester. Anders zal het oppervlak van het terrein niet zo spectaculair zijn. Dergelijk gips is vrij duur, dus consumenten wenden zich er niet vaak toe. Het effect dat het binnenshuis creëert, rechtvaardigt echter de hoge prijs. Vanwege het nobele uiterlijk wordt een dergelijke pleister vaak gebruikt bij het ontwerpen van uitgebreide interieurs in stijlen zoals barok, rococo, rijk, klassiek, neoklassiek of art-deco.

Dergelijke mengsels worden aangebracht met behulp van speciale dunne spatels en extreem dunne slagen. Volgens experts moet de Venetiaanse pleister worden aangebracht in 5-6 lagen, maar elke laag moet volledig uitdrogen.

Het is mogelijk om de Venetiaanse mix op de verschillende manieren toe te passen als het gebeurt:

 • Matt.
 • Glossy.

Beide opties zien er erg indrukwekkend uit. De keuze van de optimale oplossing hangt af van de stijl van de situatie en de wensen van de eigenaars.

Bovendien wordt vaak een of ander kleurenschema toegevoegd aan de Venetiaanse pleister. Venetiaanse pleister kan niet alleen als basisafwerkingsmateriaal worden gebruikt, maar ook als basis voor een andere coating. Het kan bijvoorbeeld een luxe fresco zijn, een complex en ingewikkeld paneel of mozaïekdoek. Dit soort gips kan niet alleen dure stenen nabootsen, maar ook edele metalen, omdat het een speciaal pigment bevat. Met behulp van een dergelijk afwerkingsmateriaal kunt u het effect van een ruimere en vrijere ruimte binnenshuis creëren. Het wordt bereikt door het gebroken licht.

Vergeet niet dat dit gips alleen geschikt is voor binnenshuis decoratie. Voor buitenbeplating is het niet nodig om aan te brengen. Venetiaanse pleister wordt geproduceerd in verpakkingen van 8 kg en 16 kg. Het moet op een droog en schoon oppervlak worden aangebracht. Bovendien moet het vooraf uitgelijnd zijn.

Het zogenaamde "gekleurde" type gips is geclassificeerd als specifiek en is gemaakt op basis van acryl- en marmerchips.

Een dergelijk afwerkingsmateriaal heeft een aantal kenmerken:

 • Het past mooi op minerale basen.
 • Verschilt in vochtbestendigheid.
 • Het is best moeilijk.
 • Verkrijgbaar in een palet van 15 aantrekkelijke tinten.
 • Het kan in slechts één laag worden toegepast.

Voordat gekleurde pleister wordt aangebracht, moet de basis worden voorbereid door deze grondig te reinigen en te drogen. Om lelijke voegen niet zichtbaar te maken op het oppervlak van de vloeren, moet het mengsel in een hoek worden gebracht. Gekleurde pleister kan zowel voor interne als externe werken worden gebruikt.

Er is een roller-mengsel dat te onderscheiden is door een milieuvriendelijke en veilige samenstelling, het bevat vulstoffen van natuurlijke oorsprong. Na applicatie vormt het op basis van een interessante textuur met kleine kanaaldeukjes. Rolpleister kan worden gebruikt voor de verwerking van de gevel, evenals voor de registratie van scheidingswanden in woon- en kantoorpanden. Het kleuren van dergelijke oplossingen of hun oppervlaktekleuring is mogelijk. Rolpleister moet worden aangebracht met een speciale brede troffel.Vervolgens moet het mengsel worden gewreven met een troffel in ronde, verticale of dwars bewegingen.

Het is de moeite waard om latex-plastic op te merken, want met dit mengsel kunt u een glad oppervlak op de wanden creëren, dat een lichte glans heeft. Bijzonder aantrekkelijke en dure look-coating, imitatie van steen of marmer. Een dergelijk afwerkmateriaal is slijtvast: het is niet onderhevig aan de vorming van lelijke scheuren. Bovendien is het vochtbestendig, daarom kan het oppervlak, afgewerkt met latexpleister, worden gewassen als er vuil op verschijnt. Het materiaal kan naar eigen goeddunken worden getint: het kan absoluut elke tint zijn om het mengsel het effect van een stenen structuur te geven, u moet de oplossing minder zorgvuldig en scrupuleus mengen.

Latexpleister moet worden aangebracht op een perfect vlak basisoppervlak. Platen moeten worden voorbehandeld met een stopverf en een diepe penetratieprimer om het gewenste resultaat te bereiken.

Als u de originele en ongewone coating wilt vinden, moet u in de winkel "natte zijde" gips zoeken.Na uitharden zien deze coatings eruit als een stof, die er best interessant uitziet. Als onderdeel van een dergelijk mengsel zijn er speciale paarlemoercomponenten die spectaculair spel creëren en ze imiteren het oppervlak van fijne zijde.

Het is ook mogelijk om kleuren toe te voegen aan dergelijke composities, maar in eerste instantie zijn ze verkrijgbaar in de volgende kleuren:

 • White.
 • Golden.
 • Granaatappel.
 • Zilver.
 • Bronze.

Gecreëerde coatings hebben een hoge vochtbestendigheid: ze kunnen worden onderworpen aan nat reinigen, zonder bang te zijn dat de coating de helderheid van de kleur verliest of gaat barsten. Heel vaak wordt dit type pleister gebruikt in de decoratie van de keuken.

"Sea Breeze" is een andere decoratieve coating, die een onovertroffen uiterlijk heeft en een doorschijnende structuur heeft, die een onopvallende en nauwelijks merkbare tint van parelmoer heeft. De samenstelling van een dergelijk mengsel is vaak gevuld met fijnkorrelig zand.

Het materiaal kan klelering ondergaan, maar wordt in eerste instantie in de volgende paletten vervaardigd:

 • White.
 • Red.
 • Golden.
 • Chameleon.

Experts raden aan om de "zeewind" uitsluitend te gebruiken voor binnenhuisarchitectuur.

Voor extra isolatie van de kamer kunt u hoogwaardige hittewerende pleister gebruiken.

In de compositie zijn er speciale vulstoffen die de effectiviteit verhogen en de kwaliteit verhogen:

 • Schuimglas.
 • Piepschuim (in de vorm van korrels).
 • Geschuimd perliet.
 • Vermiculiet.

Populairst zijn polystyreenschuim en perlietmengsels, in het laatstgenoemde geval, is het pearlite aanwezig - een speciaal component dat een mineraal van vulkanische oorsprong is. Hitteafschermend gips is vrij licht, omdat er in de samenstelling kleine vulstoffen zitten. Dankzij deze functie kan het mengsel worden gebruikt om het meest comfortabele microklimaat binnenshuis te creëren. In sommige gevallen staat het gebruik van een hittewerende samenstelling de eigenaars toe aanvullende extra isolatievellen van polystyreen of minerale wol te weigeren.

Een ander populair type gips is een akoestisch mengsel. Het is noodzakelijk om het geluidsniveau in de kamer aanzienlijk te verminderen.In het bijzonder vaak worden vergelijkbare composities behandeld in de decoratie van grote industriële gebouwen, bioscopen en sporthallen, waar externe geluiden gebruikelijk zijn. Akoestisch gips is onmisbaar als architecturale kromlijnige vormen aanwezig zijn in de ruimte, het is ook mogelijk om het gebruik van hangende akoestische structuren te weigeren als de installatie ervan niet mogelijk is. Consumenten zeggen dat het veel leuker en comfortabeler is om in een kamer met een dergelijke decoratie te zijn, vooral als de vloeren zijn gedecoreerd met harde materialen.

Het waterdicht maken van een soort pleister bestaat in de regel uit speciale waterdichte polymeren. Het is noodzakelijk voor de voorbereiding van speciale waterdichtingslagen in kamers of gebouwen met een hoge luchtvochtigheid. Acryl-, epoxy- en polyurethaanharsen worden gebruikt als een barrière-vloeistof voor dergelijke pleister. Om het mengsel waterafstotend effectiever te maken, moet de oplossing worden aangebracht met een speciaal cementpistool (ook wel een toncrete-machine genoemd).

Er is een ontsmettende pleister, die ook wel aftappen wordt genoemd. Het is ideaal voor het afwerken in ruimtes met hoge luchtvochtigheid. Met behulp van dergelijke mengsels is het mogelijk om hoogwaardige drainage van vloeren uit te voeren zonder overmatige mechanische effecten te produceren. Dergelijke samenstellingen hebben een poreuze structuur, waardoor het verdampingsgebied opmerkelijk toeneemt.

Silicaatpolymeerpleister wordt meestal geproduceerd in de vorm van een pasklare oplossing die niet gekneed hoeft te worden. Dit afwerkingsmateriaal is absoluut veilig en milieuvriendelijk. Bovendien kunt u in de winkels silicaatpleisters van verschillende kleuren vinden. Allereerst worden dergelijke mengsels geproduceerd voor gevelafwerking, maar deskundigen zeggen dat ze ook binnenshuis kunnen worden gebruikt. Silicaatmortel zal interessant zijn om in het interieur van de keuken, loggia of balkon te kijken.

De voordelen van dergelijke pleister omvatten:

 • De mogelijkheid om aan te brengen op betonnen, gipsplaat en kalksteenbodems.
 • Verhoogde dampdoorlatendheid.
 • Niet vatbaar voor vervorming.
 • Weerstand tegen regen.
 • Geen onaangename en doordringende geur.
 • Rijke kleuren.
 • Verhoogde sterkte.
 • Eenvoudig in gebruik.
 • Brandveiligheid.

Toepassen van dit mengsel moet erg snel zijn, een onervaren meester met dergelijk werk kan het niet aan. Bovendien is silicaatpleister noodzakelijk om de basis te bedekken, behandeld met een speciale primer. Serveer zo'n mengsel is niet erg lang.

Als u een milieuvriendelijk soort gips wilt kopen, moet u overwegen optie om kleimengsel te kopen, dat veel positieve eigenschappen heeft:

 • Kleipleister absorbeert snel vocht en geeft vocht op. Vanwege deze kwaliteit zijn deze coatings erg lang.
 • Lage kosten.
 • Kleipleister beschermt de basis perfect tegen mechanische schade.
 • Dit mengsel is elastisch, dus het is eenvoudig aan te brengen en probleemloos.
 • Kleipleister is geschikt voor het afwerken binnen en buiten het huis.
 • Met een vergelijkbare samenstelling is het mogelijk om significante verschillen op het oppervlak van de wanden te egaliseren.

Wat betreft het gebrek aan oplossingen van klei, deze omvatten:

 • Het ontbreken van een duidelijke formulering voor de vervaardiging van mengsels. Specifieke verhoudingen voor de vervaardiging van dergelijke gips bestaan ​​niet, waardoor elke meester het op zijn eigen manier maakt.
 • De mogelijkheid van scheuren. Als de oplossing in klei te snel wordt gedroogd, kan deze barsten.
 • Een zeer klein aantal ervaren vakmensen. Tegenwoordig wordt leempleister zelden gebruikt, daarom zijn er weinig echt ervaren werknemers die goed bekend zijn met dit materiaal.

Welke is beter?

Het is moeilijk om te bepalen welk gips het beste is, omdat de keuze van een geschikt mengsel afhangt van de ruimte waarin u repareert. Voor een koele kamer is de beste optie bijvoorbeeld een hittewerend mengsel en in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid zijn oplossingen voor ontsmetting en waterdichtheid ideaal.

Bij het ontwerpen van een mooi en stijlvol interieur, zou u een van de spectaculaire decoratieve mengsels moeten kiezen. De duurste en meest luxueuze van allemaal is Venetiaans pleisterwerk, het is zij die wordt erkend als de beste optie als het gaat om het creëren van een pompeus ensemble. De keuze van de optimale decoratieve compositie hangt af van de stijl en "sfeer" van het interieur.

Om vreemd geluid in de kamer te voorkomen, moet u een speciale pleister voor geluidsisolatie gebruiken.

Bij het kiezen van de beste optie voor het afwerken van uw huis, moet u letten op de samenstelling en prestaties. Hoogwaardige gips moet dampdoorlatend, waterdicht en duurzaam zijn. Dergelijke coatings dienen niet alleen voor vele jaren, maar behouden ook een aantrekkelijk uiterlijk gedurende een lange tijd.

toepassingsgebied

Verschillende soorten gips zijn geschikt voor een breed scala aan werken, bijvoorbeeld:

 • De meeste formuleringen kunnen worden gebruikt voor interieurdecoratie. Zelfs silicaatmengsels die zijn ontworpen om de gevel af te werken, mogen worden gebruikt bij het ontwerp van de interne ruimte van de woning.
 • Sierpleister wordt in de regel gebruikt voor interne reparatiewerkzaamheden.
 • Voor gevelwerken kiezen vaak niet alleen silicaat, maar ook structurele, textuur en roller-mengsels.
 • Voor het afwerken van stenen funderingen is het raadzaam mengsels op basis van cement te gebruiken. De dikte van de aangebrachte laag mag niet meer dan 3 cm bedragen.
 • Betonnen vloeren kunnen worden gestuukt, maar eerst moeten ze worden behandeld met primer-mengsels, waaronder kwartszand en meel. Voor dergelijke bases worden cementpleisters aanbevolen die gips of gipsen kalkmortels bevatten.
 • Als de wanden in het gebouw zijn gemaakt van gas- of schuimblokken, dan is het aan te raden om te eindigen met een poreuze pleister met diepe penetratie.
 • Dergelijk materiaal zoals schuimplastic kan ook worden onderworpen aan gipsbehandeling. Gebruik hiervoor een universeel gevelmengsel (als we het hebben over het ontwerp van de gevel) of minerale samenstelling.

Universeel gevelpleister - een betrouwbaar en vochtbestendig mengsel dat niet bang is voor extreme klimatologische omstandigheden en extreme temperaturen. Deze samenstelling is perfect voor buitendecoratie, hij gaat nog langer mee en ziet er netter uit als u er een speciaal versterkt gaas onder installeert.

 • Minerale mengsels worden ook vaak gebruikt voor gevelafwerking. De basis van dergelijke samenstellingen is Portland-cement met normale witte kleur, evenals kalk en verschillende vulstoffen. Dergelijke oplossingen zijn zeer sterk en hebben een hoge adhesie met vele oppervlakken, waaronder het bovengenoemde schuim.
 • Moderne akoestische mengsels met verbeterde geluidsisolerende eigenschappen worden gebruikt bij de decoratie van lawaaierige gebieden.Dit kan een concertzaal, een bioscoop en andere soortgelijke ruimtes zijn. Natuurlijk kan het ook in een normaal woonappartement in een nieuw gebouw of in een privéwoning worden gebruikt.
 • Latexmengsels kunnen op een groot aantal verschillende oppervlakken worden aangebracht, maar ze moeten van tevoren worden voorbereid - gecoat met een stopverf en een speciale primer.
 • Universal is een moderne gipspleister. Het kan worden aangebracht op dichte minerale basen, schuimbeton met een celstructuur, silicaatbodems (cellenbeton, baksteen), evenals warmte-isolatoren van synthetische oorsprong, zoals polystyreen of schuim. Bij het kiezen van een dergelijk mengsel dient men in gedachten te houden dat het bepaalde atmosferische verschijnselen niet tolereert, omdat het niet waterdicht en afwasbaar is.

kleur

Gips kan verschillende kleuren hebben, het hangt van deze indicator af hoe de kamer waarin de reparatie wordt gemaakt eruit zal zien. De winkels verkopen verschillende formuleringen. In de regel worden pleisters in afgewerkte vorm gerealiseerd en het enige wat u hoeft te doen is er een of ander pigment aan toe te voegen. Het is echter noodzakelijk om op dit moment heel voorzichtig te handelen om het niet te overdrijven en niet om de schaduw te fel en grof te maken.

Na de juiste toepassing van het geverfde mengsel moet de afwerking worden voltooid.met overlappingen hebben geschilderd met een speciale verf- en lakcompositie. Hier kunt u verschillende tinten combineren, maar als u niet wilt experimenteren, kunt u dezelfde kleur kiezen die oorspronkelijk was. Om de muren een geschikte kleur te geven, kunt u ook een speciale kleurstof aan de pleister toevoegen. Houd er echter rekening mee dat u in dit geval de overlapping opnieuw moet schilderen om ze er weelderiger en verzadigd uit te laten zien.

Gips kan absoluut elke kleur hebben, de meest populaire zijn pastel composities:

 • Blue.
 • Green.
 • Pink.
 • Peach.
 • Lichtgeel.
 • Turquoise.

Als je het interieur wilt verfraaien met ongebruikelijke tinten, moet je je wenden tot decoratieve composities, zoals 'zeewind' of 'natte zijde', omdat deze gouden, zilveren en bronzen kleuren kunnen hebben.

Hoe de stroom berekenen?

Alvorens verder te gaan met de afwerking, moet het verbruik van gipsmengsel per m² worden berekend.

Het kan op deze manier worden berekend:

 • Eerst moet je de gewenste dikte van de laag berekenen.
 • Verder is het noodzakelijk om de basis vrij te maken.
 • Daarna moet je het oppervlak ophangen, bakens of speciale lamellen plaatsen.
 • Op verschillende sites moeten belangrijke punten worden gevonden. Verder zal de basisafwijking van een normaal en vlak vlak daaruit worden bepaald. Hoe meer punten u selecteert, hoe beter het resultaat zal zijn.
 • Nu moet u alle afwijkingen meten, deze optellen en delen door het aantal gemarkeerde punten.

Om deze berekeningsmethode begrijpelijker te maken, is het de moeite waard om een ​​specifiek voorbeeld te geven:

 • U moet bijvoorbeeld een mortel afdekken met een oppervlakte van 10 m² M, afgeschuind op 50 mm (houd er rekening mee dat de maximale afwijking 5 cm kan zijn).
 • In het geval van het ophangen van drie punten, krijgen we de afwijkingen - 1 cm, 3 cm, 5 cm.
 • Het is noodzakelijk om de resultaten toe te voegen - 1 + 3 + 5 = 9 cm.
 • Nu is het noodzakelijk om de resulterende waarde te delen door het aantal hellingspunten - 9: 3 = 3 cm.
 • Op basis van de verkregen resultaten kunnen we concluderen dat voor een nette en uniforme basiscoating het noodzakelijk is om de middelste laag, die 3 cm is, over te brengen.

Na het bepalen van de middelste laag moet bekend zijn met de aanbevelingen van de fabrikant over de kwestie van het berekenen van het verbruik van materiaal. In de regel wordt dit aangegeven per vierkante meter, op voorwaarde dat een laag van 10 mm wordt aangebracht. Deze informatie staat op de verpakking.In het geval van hoge kwaliteit gips problemen in dit geval zou niet moeten zijn.

Op een droge oplossing geeft Knauf Rotband bijvoorbeeld aan dat het ontwerp van een vierkante meter basis met een laag van 10 mm 8,5 kg gips kost.

Op basis van deze indicatoren kunt u een verdere berekening maken:

 • We vermenigvuldigen de norm (in dit geval 8.5) met de gemiddelde dikte, die we daarvoor hebben berekend - 8.5x3 = 25.5 kg.
 • Dientengevolge verkregen we het verbruik van de Knauf Rotband-oplossing voor het afwerken van een vierkante meter basis.

instrumenten

Als je van plan bent het plafond in de kamer te pleisteren, dan U hebt de volgende hulpmiddelen en aanvullende mixen nodig:

 • Spatel.
 • Vuurtorens.
 • Rasp.
 • Drill.
 • Cellulaire calico met afmetingen 1.5x1.2 mm, 2x2 mm, 5x5 mm, 10x10 mm.
 • Troffel (troffel).
 • Speciale metalen troffel.
 • Netto capaciteit.
 • Rollen, stempels. Dergelijke apparaten zijn veel handiger om het getextureerde mengsel aan te brengen.
 • Paint. Het is nodig als je gips een eenvoudige witte kleur heeft en niet geverfd is.
 • Watergedragen vernis. Hij zal de verflaag moeten repareren.
 • Primer voor schilderen.

Technologie werkt

Als u wilt dat de gepleisterde oppervlakken er esthetisch en zorgvuldig uitzien, moet u de juiste applicatietechnologie en bepaalde stadia van de afwerking volgen.Eerst wordt de basis voorbereid, daarna kunt u doorgaan met het markeren van de vloeren en hun primer. Het zal ook nodig zijn bakens te installeren. Pas na deze etappes kunt u de muren met gips bedekken. De laatste fase is het ontwerp van de hoekpercelen en platforms bij de vloer en het plafond.

Hoe maak je een mengsel?

Vóór de directe voorbereiding van gips is het noodzakelijk om rekening te houden met de basis waarop het zal gaan.

 • Cement- en kalkopties moeten worden gebruikt voor buitendecoratie van gebouwen. Ze zijn ook geschikt voor gebieden met een hoge luchtvochtigheid.
 • Kalk- en gipssamenstellingen kunnen worden gebruikt voor decoratie van muur- en plafondfunderingen in ruimtes met lage vochtigheidsgraden.
 • Gipsmengsels waarin er een milieuvriendelijke klei is, ideaal voor de ondergrond van steen en hout.

Bij het voorbereiden van de pleister moet worden gebaseerd op de volgende aanbevelingen van professionele meesters:

 • Alle materialen worden aanbevolen om door een speciale zeef met cellen van verschillende groottes te passeren.
 • Gebruik voor het bereiden van het mengsel een aparte doos met een diepte van minstens 10 mm en niet meer dan 20 mm.
 • Welke oplossing u ook kiest om de wanden af ​​te werken, deze moet grondig worden gemengd om een ​​homogene massa te verkrijgen zonder klonters en afdichtingen. Om dit te doen, kunt u een speciale peddel van hout gebruiken, met een lengte van ongeveer 1 m. Als de structuur van het mengsel heterogeen is, zal het materiaal niet "overlappen" met de overlapping en zal het van slechte kwaliteit zijn.
 • Met gemengde gips, wees ervan overtuigd dat het voldoende vetgehalte heeft. Voor dit doel is het noodzakelijk om het mengsel in het mengsel te prikken. Een kwaliteitsoplossing zal een beetje aan het instrument blijven kleven. Als het voorbereide gips te strak aan de riem hangt, is het noodzakelijk om er aggregaat aan toe te voegen om het vetgehalte te verlagen. Als de compositie daarentegen helemaal niet is gelijmd, is het noodzakelijk om een ​​component met een bindmiddel eraan toe te voegen.

Laten we eens nader bekijken hoe verschillende oplossingen moeten worden voorbereid.

Voor cement-kalk Soorten gips vereisen 1 deel cement, 3-5 delen zand en 1 deel kalk.

 • Het is noodzakelijk om de kalkoenpot te nemen en in een emmer te doen. Denk eraan dat plastic verpakkingen hier niet geschikt voor zijn.
 • Giet water in de emmer bij kamertemperatuur. Giet het zo dat het de kalklaag volledig bedekt.
 • Nu is het eerder nodig om de emmer met een deksel te bedekken en deze met iets zwaar aan te drukken, omdat onder de omstandigheden van het koken de kalk vaak uit de randen van de schaal stroomt.
 • Daarna moet je wachten tot de chemische reactie van alle componenten van de compositie stopt.
 • Vervolgens moet u het mengsel door normaal gaas laten persen.
 • Na een dag kan deze kalkmortel worden gebruikt voor het bepleisteren van vloeren in de kamer.
 • Maak vervolgens een droge zand-cementmix (1 tot 3).
 • Giet het limoenmengsel in een bak met droge ingrediënten en meng goed tot de mortel glad is.

Voor de vervaardiging van kalkmortel Je hebt 1 deel limoenmix en 3 delen zand nodig.

 • De kalk moet met behulp van water worden "afgeschrikt", zodat uiteindelijk een kwaliteitsoplossing tot stand komt.
 • Voeg water en zand toe aan de kalkcontainer - deze componenten zullen het gemakkelijker maken om de samenstelling op het substraat aan te brengen.
 • Roer de oplossing grondig zodat er geen klonten en plakkerige stukken in achterblijven.
 • Gooi de resten van zand in kleine porties erin. Giet tegelijkertijd water.
 • De bereidheid van de samenstelling kan worden bepaald door het uiterlijk - het moet een normaal vetgehalte en een gemiddeld niveau van dichtheid hebben.

In gips en kalkpleister 1 deel gips in een droge vorm, en ook 3 delen speciaal deeg uit een limoen komen binnen. Deze oplossing moet onmiddellijk na de bereiding worden aangebracht, omdat deze zeer snel droogt.

 • Los eerst droog gips op met water. Het resultaat is dat je veel op een deeg moet lijken.
 • Voeg kalk toe aan de eerste component en meng goed.

Hoe de bakens instellen?

Vuurtorens zijn nodig om op ideale wijze vlakke oppervlakken van de wanden te bereiken, deze details zijn zichtbaar op gebouwniveau. In de regel worden metalen geleiders gebruikt als bakens, ze worden aan de wanden bevestigd met een eenvoudige gipsmortel, omdat deze snel droogt en vast wordt, waardoor het profiel betrouwbaar op de juiste plaats wordt gehouden.

Het is noodzakelijk om een ​​zekere afstand te handhaven bij het installeren van bakens. De optimale stap is 1,5 m van elkaar verwijderd. Het is noodzakelijk dat bij het uitlijningsproces de regel volgt op twee naast elkaar gelegen bakens. De verticale metalen geleiders moeten worden gecontroleerd met een loodlijn. Als uw toolkit slechts kleine en korte niveaus heeft,dan kunt u in plaats daarvan een balk gebruiken met een indrukwekkende lengte, het is noodzakelijk om het aan de gids te bevestigen en het te doen voordat de gipsmortel volledig is uitgehard.

opleiding

Voordat de pleister wordt aangebracht, is het uiterst belangrijk om de voet van de wanden goed te prepareren.

Hiervoor heeft u nodig:

 • Ontdoe u van de voormalige materialen voor afwerking en coatings op conceptbasis. Alle verf, behang of oude decoratieve pleister moet worden verwijderd. De startlaag van afwerking kan alleen op zijn plaats worden achtergelaten als deze sterk genoeg is, anders moet hij van de fundering worden geslagen.
 • Verder is het noodzakelijk om de basis te kloppen met behulp van de hamer. Dit is nodig om zwakke plekken te identificeren die patchen met stopverf of cementzand vereisen.
 • Als er metalen onderdelen in de muur zitten, zoals spijkers of schroeven, moeten deze worden verwijderd. Wat de wapening betreft, wordt het gesneden met behulp van de slijpmachine en gecoat met een middel met anticorrosie-eigenschappen.
 • Begin niet met het aanbrengen van de oplossing zonder het meubilair en andere voorwerpen met folie te bedekken.
 • Vervolgens moet je een primer op de wanden aanbrengen.Deze fase moet niet worden verwaarloosd, omdat de levensduur van de pleister er rechtstreeks van afhankelijk is.

De primer is niet alleen nodig om de duurzaamheid van de pleister te garanderen, het werkt ook als een antiseptische laag en verbetert de ventilatie van afwerkingsmaterialen. Het wordt aanbevolen om een ​​diepe indringingsgrond te gebruiken voor bakstenen en betonnen voetstukken, en de gebruikelijke "Betonokontakt" is redelijk geschikt voor eenvoudige en soepele fundamenten.

Verworven primer moet in de verfbak worden gegoten. Vervolgens moet u een constructieborstel of -roller erin dompelen, het gereedschap voorzichtig op een speciaal canvas knijpen, rechtstreeks op de vaat installeren en vervolgens het volledige gebied van het bestaande terrein bewerken. Vergeet niet dat u na het aanbrengen van de startlaag 2-3 uur moet wachten en vervolgens de procedure opnieuw moet herhalen.

Laat deze overlap 10-12 uur drogen. Na het behandelen van de basisprincipes met primer, kunt u bakens installeren.

toebrengen

Na het grondig voorbereiden van de basis, evenals hun primer, kunt u direct doorgaan met het aanbrengen van de pleister. Dit werk is niet al te ingewikkeld, en een thuismeester, die niet over een schat aan ervaring beschikt, kan het aan.

Overweeg het proces van het aanbrengen van gips op het voorbeeld van een gipsmortel:

 • Eerst moet u de oplossing goed kneden met alle vereiste componenten en de nodige gereedschappen voorbereiden voor de klus. Als de vloeren van baksteen of beton zijn gemaakt, moeten ze vóór het bevochtigen met water worden bevochtigd. Dergelijke coatings absorberen het sterk, waardoor gips niet snel sterker wordt totdat het volledig droog is, wat er toe zal leiden dat er lelijke scheuren in ontstaan.
 • Het is raadzaam om de muren af ​​te dekken met een spuitpistool. Als dit niet in uw toolkit staat, kan dit proces worden uitgevoerd met een eenvoudige natte spons.

De voorbereide oplossing kan op twee manieren op de wanden worden aangebracht:

 • "Shroud". Door deze versie van de applicatie vaker ervaren meesters. Met dergelijk werk, de oplossing "is nakidyvaetsya" op het oppervlak van de basis, en vervolgens uitgerekt tot de gewenste schaal. Voor een onervaren gebruiker is het beter om zo'n methode te weigeren.
 • Een beginner moet het mengsel op een brede spatel typen en naar het oppervlak van de basis verplaatsen, en dan uitrekken met een speciaal gereedschap - troffel.

Vervolgens moet u de regel nemen en deze loodrecht op de bakens fixen.Voer dit apparaat van onder naar boven uit, maak lichte zigzagbewegingen. Het puntige deel van de regel zal de extra pleister afsnijden, die dan kan worden gebruikt om de resterende openingen te sluiten. Als tijdens het aanbrengen van gips luchtbellen werden gevormd, dan moest het mengsel van deze plaatsen worden verwijderd en vervolgens opnieuw worden aangebracht en grondig worden geëgaliseerd. Aan het einde van de nabewerking moet je de regel herhalen op de basis, maar nu kun je de tool gewoon van onder naar boven leiden. Het wordt aanbevolen om deze procedure tot 5 keer uit te voeren, met als resultaat dat u een perfect glad en net oppervlak moet hebben.

Aan het einde van alle werken blijven alleen plaatsen in de hoeken, evenals in de buurt van de vloer en het plafond, onbehandeld. Deze gebieden hoeven alleen te worden voltooid nadat het resterende gebied volledig is gedroogd.

Afwerking van hoeken en gebieden bij de vloer en het plafond

Deze werken zijn de finale. Gipspleister moet zo snel mogelijk worden aangebracht op hoeken en gebieden in de buurt van de vloer en het plafond.

Afronding van de resterende gebieden wordt aanbevolen om vanaf het plafond te beginnen. Om dit te doen, moet je de oplossing opnieuw voorbereiden en vasthouden aan dezelfde consistentie,zoals in de decoratie van de hoofdoppervlakken. De resulterende oplossing moet op een smalle spatel worden getypt en vervolgens voorzichtig worden uitgerekt. Als je een lichte overlap krijgt, wees dan niet bang. Dan kun je erop gaan met schuurpapier. Evenzo moeten de onvoltooide gebieden bij de vloer worden ingekort. De resterende gepleisterde gebieden moeten ook worden genivelleerd met behulp van de regel, het overtollige decoratieve materiaal verwijderen. Hoeken moeten worden verwerkt met een vergelijkbare technologie, het is echter de moeite waard om de haaksheid van de vloeren constant te controleren met behulp van een vierkant. In dit geval, in plaats van de bakens, zal het referentiepunt het reeds afgewerkte wandoppervlak zijn.

Aan het einde van alle werken, moet je ervoor zorgen dat er geen scheuren op de muren zijn, als ze nog steeds gevormd zijn, dan moeten ze worden verzegeld met een vloeibare samenstelling en geëgaliseerd met een regel. Pas na deze acties kunt u alle bakens verwijderen en de resulterende assen verzegelen en egaliseren. Daarna moet het gestuukte oppervlak worden geschuurd met schuurpapier.

fabrikanten

Een van de meest bekende en populaire fabrikanten, produceert hoogwaardige en duurzame gips, Het is de moeite waard om de volgende grote bedrijven te benadrukken:

 • Knauf (Duitsland).
 • Ceresit (Duitsland).
 • "Mijnwerkers" (Rusland).
 • Volma (Rusland).
 • Weber Betonit (Frankrijk).
 • Zijdepleister (Rusland).

beoordelingen

De meeste consumenten kopen gips van buitenlandse merken. De kwaliteit van de producten past in de regel volledig bij hen - met zeldzame uitzonderingen: vaker zijn mensen niet van streek door de slechte kwaliteit van de resulterende coatings, maar door de kosten van het afwerken van mengsels. De producten van het Franse merk Weber Betonit of het grote Duitse bedrijf Knauf zijn bijvoorbeeld niet goedkoop. Het is ook vermeldenswaard dat er vrij veel goedkope imitaties van gipsmengsels van deze merken in winkels zijn. Kopers die met dergelijke producten worden geconfronteerd, zijn gefrustreerd over het gebruik ervan.

Consumenten wijzen op de goede kwaliteit van Russische pleisters, maar vaak krimpen ze een beetje en kosten vaak meer dan buitenlandse mengsels.

Tips en trucs

Experts raden het gebruik van uitsluitend hoogwaardige en merkmaterialen aan voor decoratie. Zoek niet naar te goedkope mengsels, omdat ze in de regel een zwakke hechting hebben, niet lang dienen en een aanzienlijke krimp geven.

Verwaarloos de voorbereiding van de basis voor het aanbrengen van gips, anders kan de afwerking zorgeloos blijven liggen en niet genoeg "vastgrijpen" met de basis.

            Kies dampdoorlatende en vochtbestendige melanges.Dergelijke samenstellingen gaan lang mee en zijn resistent tegen slijtage. Bovendien zullen gevaarlijke bacteriën of schimmel en schimmel zich niet vermenigvuldigen op hun oppervlak.

            Wees voorzichtig bij het toevoegen van kleur aan het gipsmengsel: als het te veel is, zal het resultaat je niet bevallen - de compositie zal te fel zijn.

            Over de kenmerken en de fijne kneepjes van het proces van pleistermuren, zie de volgende video.

            Comments
             auteur
            Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

            Inkomhal

            Woonkamer

            slaapkamer