Bakstenen muurdikte: waar hangt het van af en hoe zou het moeten zijn?

 Bakstenen muurdikte: waar hangt het van af en hoe zou het moeten zijn?

De sfeer van comfort in het huis hangt niet alleen af ​​van het prachtige interieur, maar ook van de optimale temperatuur erin. Met een goede thermische isolatie van de muren in het huis ontstaat een bepaald microklimaat, dat constant wordt onderhouden en waardoor een persoon gedurende het hele jaar van comfortabele leefomstandigheden kan genieten. Daarom is het bij de constructie van woningen noodzakelijk om bijzondere aandacht te schenken aan een dergelijke indicator als de dikte van externe en interne vloeren.

Wat levert het op?

Elke bouwconstructie begint bij het ontwerp en de aanleg van de fundering. Het is in dit stadium van het werk dat nodig is om de juiste berekeningen uit te voeren voor de berekening van de wanden, op basis van technologische analyse. Een van de belangrijkste parameters in de constructie wordt sindsdien beschouwd als de dikte van de bakstenen muur de volgende operationele kenmerken van het toekomstige object hangen ervan af.

  • Geluids- en warmte-isolatie. Hoe dikker de overlapping, hoe beter de kamers worden beschermd tegen externe ruis. Daarnaast zal het huis tevreden zijn met de hitte in het koude seizoen en koel in de zomer. Om woningen te voorzien van een bepaald microklimaat en het gezinsbudget te besparen voor de aanschaf van dure bouwmaterialen, volstaat het om wanden van standaarddikte uit te leggen en ze extra te isoleren.
  • Stabiliteit en sterkte van de structuur. Partities moeten niet alleen bestand zijn tegen het totale gewicht van alle vloeren, maar ook extra vloeren, uitbreidingen. Bovendien is het nodig om weerstand te hebben tegen de schadelijke effecten van de omgeving. Daarom heeft de dikte van de wanden in dit geval direct invloed op de duurzaamheid van het gebouw. De dikste behoefte om lagplafonds te maken, omdat zij het zijn die de grootste belasting hebben.Wat betreft de lagerpartities, kunnen ze worden gemaakt met een minimale dikte, met behulp van een goedkoper materiaal.

Om ervoor te zorgen dat baksteenconstructies betrouwbaar lang meegaan, voordat ze hun dikte kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met de klimatologische omstandigheden in de regio waar het is gepland om een ​​huis te bouwen. Overlappingen in Siberië moeten bijvoorbeeld dikker worden gemaakt dan in de zuidelijke gordels, waar zelfs in de winter de minimumtemperatuur niet onder 0 C daalt. Ook de dikte van de wanden hangt af van de ontwerpkenmerken. In gebouwen met meerdere verdiepingen is het belangrijk om nauwkeurig de belasting op de vloer te berekenen en ondersteunende structuren van verschillende dikte te plaatsen. Een belangrijke rol wordt gespeeld door de esthetische uitstraling van het gebouw, om de massaliteit van de muren te verbergen, wordt aanbevolen om verschillende manieren te gebruiken om stenen te leggen.

Parameter relatie

De dikte van bakstenen muren is afhankelijk van veel parameters, dus voordat u begint met het bouwen van uw eigen behuizing, moet u niet alleen het totale oppervlak, de belasting van de fundering, maar ook de operationele kenmerken van het materiaal berekenen. Voor hoge en grote ruimtes zijn vloeren dik gemaakt, zoals voor het bouwmateriaal,dan kiezen recent voor de bouw van huizen meestal een baksteen.

Het wordt als het meest betrouwbaar beschouwd, maar elk uiterlijk kan verschillen in sterkte. Bovendien kunnen de blokken worden ingedeeld volgens verschillende schema's die het huis niet alleen warmte behouden, maar ook een esthetisch uiterlijk. Meestal is de eerste laag van de structuur silicaatmetselwerk (het is goed bestand tegen de vermogensbelasting), de tweede is het isolatiemateriaal en de derde is de decoratieve afwerking.

Met steenzicht

Dragende muren van gebouwen zijn meestal aangelegd met bakstenen. Het komt in vele vormen, die elk verschillend van structuur en grootte zijn. Daarom is de dikte van de vloeren afhankelijk van de eigenschappen en kwaliteit van dit materiaal. Bijvoorbeeld, corpulente blokken, in vergelijking met geperforeerde, zijn superieur in thermische geleidbaarheid, sterkte en duur. Producten met holtes aan de binnenkant zijn veel goedkoper, maar hun prestaties zijn lager.

De grootte van een steen kan een-, anderhalf en dubbel zijn. Enkele producten worden vervaardigd in standaardafmetingen van 250 × 120 × 65 mm, anderhalve (verdikt) - 250 × 120 × 88 mm en dubbel - 250 × 120 × 138 mm. Gezien de bovenstaande afmetingen kan worden gezegd dat het bouwmateriaal in lengte en breedte hetzelfde is, het enige verschil is de dikte.De dikte van de wanden hangt af van deze laatste parameter. Voor de constructie van massieve constructies is het daarom het beste om een ​​dubbele steen te kopen, en de lagerblokken en binnenpartities moeten worden voorzien van enkele blokken of anderhalf blokken.

Met metselwerk type

Tot op heden hebben voor de constructie van bakstenen gebouwen verschillende opties voor het leggen gebruikt, die elk afhankelijk zijn van de ontwerpkenmerken van het object en de dikte van de wanden bepalen. Als u kiest voor een halfbebouwing, dan is de plafonddikte 120 mm, één steen - 259 mm, twee stenen - 510 mm (naast de blokken, 10 mm cementmortel, die de lagen vult) en 2,5 stenen - 640 mm. Om het type metselwerk te kiezen, moet u rekening houden met de voorwaarden van het ontwerp van het gebouw. Zo kunnen dragende wanden in meerdere stenen en eenvoudige scheidingswanden, waarop geen belasting wordt uitgeoefend, in één blok worden gelegd.

Minimale score

De bouwmarkt wordt vertegenwoordigd door een enorm scala aan materialen, maar veel ervan zijn niet universeel, omdat ze niet aan alle eisen kunnen voldoen. Daarom, wanneer het is gepland om een ​​nieuw huis te bouwen, raden experts aan om de voorkeur te geven aan een baksteen.Het heeft typische afmetingen, die meestal 250 × 120 × 65 mm zijn en waarmee u wanden van een bepaalde dikte kunt leggen. Voor bakstenen metselwerk van woonobjecten, is het belangrijk om rekening te houden met de belasting van het frame en de fundering, omdat hun betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid ervan afhangen.

Om ervoor te zorgen dat de wanden niet alleen bestand zijn tegen het gewicht van de hoofdelementen, maar ook tegen andere soorten vloeren, wanden en daken, moet hun minimale dikte 25 cm zijn. Zo'n figuur wordt verkregen door één steen te leggen, het wordt aanvaardbaar geacht voor structurele sterkte en zorgt voor een normale hittebehoud.

De optimale waarde en normen voor SNiP

De dikte van de muur van een bakstenen huis wordt beschouwd als een van de belangrijkste parameters tijdens de bouw, daarom wordt het beheerst door normen volgens GOST en moet het voldoen aan alle normen. Tot op heden zijn er normen GOST R 55338-2012 (voor de constructie van externe structuren) en GOST 2 4992-81 (voor metselwerk interlokale bakstenen muren). Volgens de wettelijke voorschriften kan de standaard wanddikte variëren van 0,12 tot 0,64 m. Het dunste metselwerk is 0,5 baksteen, de dikte is niet groter dan 0,12 m. Dit is de optimale waarde, die meestal wordt gekozen voor de constructie van binnenwanden en kleine hekken.

Metselwerksteen 1 voorziet muren met een dikte van 0,25 m en is geschikt voor de bouw van schuren en andere hulpuitbreidingen. Scheidingsvlakken in een of anderhalve laag worden ook vaak geïnstalleerd tussen appartementen en in huizen in de zuidelijke regio's van het land, waar klimatologische omstandigheden geen extra isolatie vereisen. In dit geval is de breedte van de wanden niet groter dan 0,38 m. De sterkste en meest betrouwbare is leggen in 2 (0,51 m) en twee en een halve bakstenen (0,64 m), het is ontworpen voor voorwerpen die onder barre klimatologische omstandigheden zijn geplaatst. Daarnaast is het voor hoogbouw volgens GOST ook aan te raden om de dikte van alle draagstructuren in twee lagen te maken.

Voor buitenmuren

Aangezien de steen een duurzaam materiaal is, is het voor de constructie van externe structuren raadzaam om de optimale dikte van 38 cm te kiezen. Dit wordt verklaard door het feit dat het veel rendabeler is om het gebouw te isoleren en te versterken dan om de dikte van de scheidingswanden te vergroten. Zware constructies verhogen de belasting van de fundering aanzienlijk en kosten veel meer om materiaal te kopen. Ze zijn meestal ingedeeld in twee stenen bij de bouw van grote industriële faciliteiten.

Ter compensatie van de minimale dikte van de buitenmuren van 38 cm is mogelijk door extra installatie van gevelbeplating en gevelisolatie van de gevel met gips. In dit geval kan het leggen van stenen het beste worden gedaan volgens het type "bron", waardoor een laag thermische isolatie tussen de twee scheidingswanden wordt gecreëerd.

Voor interne ondersteunende structuren en scheidingswanden

De wanden in het huis zijn ontworpen om het totale gebied in afzonderlijke kamers te verdelen en moeten de functies van warmte- en geluidsisolatie vervullen. Daarom kunnen interne structuren die geen invloed hebben, 12 cm dik worden gemaakt. De stenen worden "rand" uitgelegd. Bovendien kunt u ook een berekening van 6,5 cm uitvoeren, in dit geval krijgt u een dunne scheidingswand met een licht geluid en warmte-isolatie, maar dit bespaart het gezinsbudget. Om de vermogensbelasting op de wanden met een dikte van 0,12 m te verminderen, is het noodzakelijk silicaat holle of poreuze blokken aan te brengen, die verder geïsoleerd kunnen worden.

Aanbevelingen van specialisten

In de afgelopen jaren hebben veel landeigenaren er de voorkeur aan om zelf huizen te bouwen, omdat dit aanzienlijk geld kan besparen.Om het gebouw solide te laten zijn en meer dan tien jaar mee te gaan, is het niet alleen nodig om een ​​project op de juiste manier op te stellen, hoogwaardige bouwmaterialen te gebruiken, maar ook om de dikte van externe en interne vloeren nauwkeurig te berekenen.

Beginner-meesters hierin zullen het volgende deskundige advies helpen.

  • De dikte van de wanden bestaat uit de binnenste, middelste en buitenste delen. Daarom, om partities goed te kunnen indelen, moet je speciale aandacht besteden aan de hoeken. Hiertoe wordt het hoofdpunt geselecteerd en worden er vuurtorens uit geplaatst. Steen moet met een verband worden gelegd en een bepaald patroon toepassen. Na elke rij met lijnen moet u de muren op verticaliteit controleren. Als dit niet gebeurt, kan de kromming in het vlak verschijnen en de dikte ongelijk zijn.
  • De breedte van de ondersteunende structuren wordt aangeraden om te worden berekend op basis van de kenmerken van de klimaatzone waarin het huis wordt gepland. Tegelijkertijd mag het niet minder zijn dan 38 cm. In de noordelijke gebieden moet de dikte van de vloeren echter worden verhoogd tot 64 cm.
  • Om materiaal te besparen en de optimale wanddikte te verkrijgen, is het noodzakelijk om blokken "goed" aan te brengen.Het resultaat zullen twee scheidingswanden zijn die zich op een afstand van elkaar bevinden met een breedte van 140 tot 270 cm. De ruimte ertussen kan worden opgevuld met zaagsel, licht beton of slak.
  • Aangezien binnenwanden dunner zijn gemaakt dan externe wanden en geen extra thermische isolatie vereisen, moeten ze worden gelegd met een minimale dikte van 25 cm. Om de belasting op dergelijke structuren gelijkmatig te verdelen, moeten de verbindingen van binnen- en buitenwanden worden versterkt met een speciaal raster of een versterking om de vijf rijen metselwerk. Wat de wanden betreft, hun dikte kan 51 cm zijn en ze zijn ook versterkt. Bij het leggen van 1,5 bakstenen worden extra steunen met een doorsnede van 38 x 38 cm vervangen.
  • Voor interieur partities die niet van invloed zijn en alleen de ruimte zone, kunt u elke dikte kiezen. Tussen de kamers en in de badkamer kunt u bijvoorbeeld een oplegging van 0,5 baksteen maken en voor de bijkeuken en andere bijkomende ruimten is het leggen in een "rib" met een dikte van 65 mm geschikt. Dergelijke structuren om de 2-3 rijen metselwerk moeten met draad worden versterkt. Als echter de dikte van het metselwerk toeneemt, krijgt de ruimte een hogere thermische en geluidsisolatie, maar tegelijkertijd nemen de kosten voor het verwerven van materiaal toe.
  • Als buitenmuren "onder de verbinding" worden geplaatst, hangt hun esthetische uiterlijk af van de samenstelling en kwaliteit van de cementmortel. In dit geval moet de dikte van alle naden hetzelfde zijn, daarom moeten alle holten en holtes gelijkmatig worden gevuld met een oplossing. Omdat dergelijke structuren niet erg dik zijn, zullen isolatiemateriaal en een goede afwerking met het gebruik van tegenover elkaar liggende platen hun warmtebehoud helpen vergroten.
  • Bij het bouwen van muren is het ook belangrijk om te onthouden dat elke afwijking in hun dikte onvoorspelbare gevolgen kan hebben. Daarom is het tijdens het leggen onmogelijk om veranderingen in hun hoogte toe te staan, evenals om de afstand tussen de openingen te verkleinen of hun aantal te vergroten.

Op het metselwerk van de hoek van één steen leer je van de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer