Het plafond "Grilyato": de voor- en nadelen

Tegenwoordig trekken veel commerciële gebouwen voor verschillende doeleinden de aandacht van het ongewone futuristische ontwerp van de plafondruimte, gemaakt met behulp van open hangende structuren van Grilyato, die zijn gemaakt in de vorm van monolithische cellenplaten met ingebouwde verlichting.

Grilyato's verhoogde belangstelling van industriële bouwdeelnemers in roostervierplafonds verklaart hun fenomenale duurzaamheid, niet veeleisend onderhoud en de mogelijkheid van maskering in de technologische niche tussen de constructie en de vloerplaten van alle technische communicaties. Voordat u koopt, moet u weten wat dergelijke systemen zijn, wat hun mogelijkheden zijn, voor- en nadelen, en ook rekening houden met de belangrijkste nuances van de assemblagetechnologie.

Speciale functies

Grilyato is een van de variëteiten van het hangende plafondsysteem met opgehangen cassettes, een volumegrille die op een dunne gekleurde aluminiumband is vervaardigd. In overeenstemming met de dikte van het metaal en de grootte van de cellen, wegen de plafonds tussen 2-6 kg / m².

Hun ontwerp omvat:

 • Rand L-vormige profielendie verantwoordelijk zijn voor de vorming van ondersteunende frames op het juiste niveau rond de omtrek van de kamer, zorgen voor de kwaliteit van het aanleggen van het plafond aan de muren.
 • Verschillende soorten gidsen - Langsligger, dwarse ondersteuning, tussenverbindingssoort vader / moeder - worden gebruikt om het frame van het elektriciteitsraster te monteren. Standaard bestaat het metalen rooster uit vierkanten met een zijde van 600 mm.
 • Cellen klaar voor plakken van een dunwandig metalen profiel, dat afmetingen kan hebben van 3x3, 4x4, 5x5, 7.5x7.5, 10x10, 15x15, 20x20 cm.
 • Uniform systeem van bevestigingsmiddelen in de vorm van veerhangers, waarmee het vermogensframe op de punten van het kruis van de geleiders aan de basis is bevestigd.

Een beetje geschiedenis

Plafondsystemen Galyato - de uitvinding van Italiaanse ontwerpers, is wijdverspreid in ons land.Grilyato diende als een prototype van het plafond voor zo'n triviaal huishoudobject als een tuinhuisje met een gaasplafond. Dergelijke prieeltjes ten koste van hun roosterstructuur hielpen inwoners van de zuidelijke regio's om druiven te laten groeien en vervulden verschillende belangrijke functies tegelijkertijd. Net plafond fungeerde als een hekwerk waarvoor snor wijnstok hingen, en biedt toegang voldoende hoeveelheden van de zon, op hetzelfde moment de wijnstokken te beschermen tegen de brandende zon.

In de twintigste eeuw werd de Italianen in de mode te maken terrassen rooster elementen, en pas later belichaamde de idee in het creëren van valse plafond Grilyato, die zijn naam te danken heeft aan het Italiaanse woord grill - «net». Grilliato-technologie werd geleend door ontwerpers die zich bezighielden met het vinden van een niet-standaard plafondontwerpoplossing.

In 1970 werd hout gebruikt om dergelijke structuren te vervaardigen, en het gebruik van aluminium voor dit doel begon pas later te worden toegepast. De eerste monsters van Grilyato hangsystemen hadden een aanzienlijk gewicht en hun installatie was vrij duur.

Voors en tegens

Tegenwoordig is dit type hangende constructies de belangrijkste concurrent van minerale-vezelplafonds van Armstrong, dankzij de vele voordelen van roosteroplossingen.

voordelen:

 • Vocht en hygiëne. Deze eigenschappen van cellulaire systemen maken ze beschikbaar voor installatie in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad. Dergelijke structuren zijn niet bang voor lekken, pathogenen, schimmels en schimmels.
 • Cellulaire structuur biedt absoluut ademend vermogen inter-ceiling zone, waardoor de dure ventilatieapparatuur volledig werkt, en in geval van brand, zijn verbrandingsproducten eenvoudig te verwijderen.
 • Goede geluidsisolerende eigenschappen door de roosters uit te rusten met platen die de geluiden absorberen die gepaard gaan met het werk van klimaatbeheersingssystemen.
 • Laat stroom- en communicatiekabels verbergenen, plastic pijpen voor watervoorziening en verwarming, luchtkanalen voor uitlaat- of inlaatventilatiesystemen.
 • Milieuvriendelijkheid. Aluminium, waarvan profielen en metaalrollen zijn gemaakt, wordt beschouwd als een milieuveilig materiaal, met uitzondering van de afgifte van toxische verbindingen.
 • Hoge reflectiviteit metalen profiel en geavanceerd verlichtingsontwerp vanwege de variabiliteit van de installatie van elektrische apparaten.
 • Eenvoudige demontage structuren voor overdracht naar een ander gebied zonder het oorspronkelijke uiterlijk van de vakwerkpanelen te verliezen en de integriteit van het vermogensframe te schenden. Schone installatie, probleemloos transport over lange afstanden en goede onderhoudbaarheid.
 • Lange levensduur - ongeveer 30 jaar, zoals bij de vervaardiging van moderne cellulaire systemen met behulp van hoogwaardige grondstoffen. Dergelijk aluminium is immuun voor UV-straling, het is zeer goed bestand tegen corrosie en is bestand tegen sterke schommelingen in temperatuur.

nadelen:

 • Ze kosten aanzienlijk duurder dan andere plafonds, vanwege de hoge kosten van aluminium.
 • De bewerkelijkheid van het op tijd installeren van het plafond, vooral wanneer er gangen worden dichtgenaaid, waarbij u voortdurend randroosters, kamers met nissen of uitstekende hoeken en veel aansluitpunten voor elektrische apparaten moet afsnijden. Dit alles leidt tot een toename van de installatiekosten met bijna 50%.
 • Grilyato, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn geen brandwerende of brandwerende constructies, maar hun installatie elimineert de extra brandveiligheid van de kamer. Vuurbestendige structuren hebben de neiging te volharden in het epicentrum van een brand gedurende een bepaalde tijd en niet instorten.Brandwerende constructies kunnen in vergelijkbare omstandigheden blijven, met behoud van chemische / fysische weerstand en sterkte-eigenschappen. Het verwarmen van aluminium tot 140 ° C veroorzaakt een verlies aan metaalsterkte en tot 660 ° C - een overgang naar een vloeibare toestand.
 • Het gebrek aan volledige toegang tot technische systemen, hoewel veel bronnen het tegenovergestelde beweren. Natuurlijk kruipt een hand met een schroevendraaier of tang in een gat van 20x20, maar het is niet mogelijk om serieuze reparatie- en installatiewerkzaamheden van hoge kwaliteit te produceren. Met Grilyato kunt u alleen de plafondruimte inspecteren zonder de hele constructie te demonteren, zoals het geval is met het Armstrong-systeem. Wanneer er fouten worden gedetecteerd, moeten de panelen in het probleemgebied worden gedemonteerd, waarna het mogelijk is om het veersysteem te onderhouden.

Typen en kenmerken

Verlaagde plafonds Grilyato ingedeeld volgens verschillende criteria. Door het type constructie zijn ze volledig gemonteerd en vrij dragend. In het eerste geval worden cellulaire modules bevestigd aan de gepenetreerde energieprofielen door te klikken.

Hele assemblages

Dergelijke plafonds worden beschouwd als duurzamer en zien er visueel uit als een vlak met een uniforme textuur, vanwege het feit dat de tralie / krachtprofielen dezelfde breedte hebben.

Ook zijn hun kosten hoger dan die van cantilever-oplossingen, installatie is moeilijker en indien nodig kan het ook moeilijk zijn om de plafondruimte te bereiken.

Voor het installeren of verwijderen van modules in een hele assembly zijn bepaalde vaardigheden vereist. Omdat het metalen profiel van het rooster een dikte heeft van maximaal 0,4 mm, dreigt de beginnende persoon bij het duwen / duwen deze te vervormen.

console

Deze structuren worden geïnstalleerd met behulp van krachtige T-profielen en de modules worden in de cellen van het frame geplaatst volgens het principe van platen in Armstrong-systemen.

Hun aankoop zal met 13-15% goedkoper zijn. In dit geval kunt u veilig werken in de plafondzone zonder bang te hoeven zijn voor schade aan de panelen. Visueel T-profielen, die de hoofdcellen scheiden met een zijde van 60 cm, zullen echter goed worden onderscheiden. Een dergelijk ontwerp kan in strijd zijn met het algemene concept van het ontwerp van de ruimte, wat een reden kan zijn om het te laten varen ten gunste van het ontwerp van de hele constructie.

Bekijk raster

De roosterplafonds van Grilyato onderscheiden zich door afdekprofielen - geverfd, gevernist, geanodiseerd of de textuur van alle materialen nabootsen.

Afhankelijk van de prestaties van mobiele modules, worden modellen onderscheiden:

 • in de klassieke versie;
 • gemaakt door analogie met blinds;
 • met piramide ontwerp;
 • niet-standaard multi-level opties.

standaard

Gebruik bij het monteren van klassieke roosters U-vormige profielen. De afmetingen van de cellen mogen de hoogte van de basis niet met meer dan 3% overschrijden, op voorwaarde dat de hoogte van de wanden in de kamer maximaal 3 meter bedraagt. Standaardsystemen hebben de mogelijkheid om ruis te onderdrukken die alleen van bovenaf komt, met een voortplantingsbereik van maximaal 10 dB.

Dergelijke structuren worden naadloos geïntegreerd in architecturale oplossingen, ze worden eenvoudig samengesteld en zijn goedkoop, en dit is vanwege hun relevantie.

piramidale

Door profielen met een Y-vormige sectie te gebruiken, kunt u cellen maken in de vorm van afgekapte piramides, die illusively volume toevoegen aan de ruimte door hoogte toe te voegen. Dergelijke modellen zijn het meest voordelig om te gebruiken bij het ontwerpen van gebouwen met een complexe geometrie - met hellingen, zolder, plafonds met meerdere niveaus, veelhoekige driedimensionale elementen.

In dit geval wordt de plafond-plafondruimte aanzienlijk minder bekeken dan bij het installeren van standaardmodellen. Om deze reden mogen de cellen van piramidevormige modellen afmetingen hebben die 8-10% hoger zijn dan de hoogte van de platen.Het niveau van ruisonderdrukking van boven naar beneden is tot 18 dB, van onder naar boven - tot 12 dB. Bij het installeren van piramidevormige constructies is het noodzakelijk voorzichtig te zijn, omdat door onvoorzichtig hanteren de roosters kunnen buigen.

Grilyato blinds

Roosters, gemaakt naar analogie van jaloezieën, hebben een hoge dichtheid van cellen. Dit is het meest "dove" soort grilyato rastersystemen, dat onvervangbaar wanneer het nodig is om de subplastische zone tot het maximum te sluiten en te zorgen voor hoogwaardige maskering van communicatie. Dit geldt voor brede luchtkanalen van een krachtig ventilatiesysteem van toevoer- en uitlaattype.

Dergelijke ventilatiesystemen worden vaak geïnstalleerd in entertainmentinstellingen, zodat niet-rokende gasten "rustig" aan dezelfde tafel kunnen communiceren met rokers zonder elkaar te hinderen. Jaloeziemodellen imiteren ook realistisch houten plafond. Hoewel voor de installatie van Grilyato-jaloezieën bijna hetzelfde bedrag moet worden betaald als voor de constructie van de array, is deze beslissing in veel gevallen echter gerechtvaardigd, omdat u hierdoor de eigenaar kunt worden van niet-brandbare, vocht- en rottingsbestendige vloeren.

multilevel

De profielen van de "vaders" met de openingen in het bovenste deel bieden de mogelijkheid om extra lagerelementen aan te brengen, waardoor de assemblage van de volgende secties kan worden gemaakt door de structuur naar boven te verschuiven.

Deze technologie wordt in zeldzame gevallen gebruikt, omdat de vorming van uitsteeksels met een uitgesproken hoogteverschil een nogal arbeidsintensief proces is dat het gebruik van een grote hoeveelheid duur aluminium vereist.

Daarom is het bij het bouwen van meerlaagse plafondsystemen veel rendabeler om de gecombineerde installatietechniek te gebruiken:

 • Gebruik voor het monteren van het framedeel van een meerlagig girdensysteem С- / U-vormige gegalvaniseerde profielen;
 • galvaniseren van verticale oppervlakken - zijwanden - met gipsplaatplaten;
 • horizontale openingen om te gebruiken voor de installatie van de ondersteunende frames van het cellulaire plafond;
 • de lagerframes zijn bedekt met roosters en eronder bevinden zich elektrische apparaten.

Het gebruik van meerkleurige profielen zal visueel de verschillende ontwerpniveaus benadrukken, waardoor het ontwerp van de plafondruimte expressiever wordt. Bij het bijwerken van het ontwerp van het plafond, zal het voldoende zijn om de kleurenmodules op sommige plaatsen te veranderen, zodat het oppervlak met nieuwe kleuren zal spelen.

kleur

Opgeschorte systemen Grilyato beschikt over een verscheidenheid aan ontwerpoplossingen met verschillende vormen van cellen en kleuren. Naast de keuze voor basiskleuren - zwart, wit, beige, goud, chocolade, superchroom, zilver en geborsteld aluminium, bieden fabrikanten modellen die in RAL zijn geverfd.

Een breed palet aan kleuren zal uiteindelijk helpen om de saaie monochrome oplossingen van plafonds te laten varen in een monotone witte versie, soms sterk dissonant met het originele interieurontwerp.

U kunt het plafond in toon aan de uitrustingsstukken bestellen, in een toon die overeenkomt met het algemene palet van het interieur, of in bedrijfskleuren van het bedrijf, die altijd gunstig ontvangen wordt door vaste klanten en waarmee u uw klantenbasis kunt uitbreiden.

Toepassingsgebied

Aanvankelijk werden dampdoorlatende systeemplafonds met geluidsisolerend vermogen gebruikt in industriële installaties, waar het noodzakelijk was om technische systemen onder de basisbasis te plaatsen zonder de bouwvoorschriften te overtreden en te voldoen aan brandveiligheidseisen.

Tot op de dag van vandaag blijven de fabrikanten van de beste Grilyato-plafonds bedrijven die vuurvaste bouwconstructies produceren.

Het wijdverspreide hangende plafond dat Grilato op de een of andere manier heeft bijgedragen aan de wereldwijde economische recessie, die eind jaren negentig van de vorige eeuw plaatsvond. Er ontstond een felle strijd om kopers tussen fabrikanten. Toonaangevende bedrijven brachten ontwerpers in verwarring om utilitaire producten decoratieve kwaliteiten te geven, dus raster hangende systemen verschenen in een stijlvol ontwerp dat zich niet schaamde om op openbare plaatsen te worden gemonteerd.

Modern Grilyato verschillen in universaliteit van toepassing.

Ze zijn gemonteerd op vrijwel alle overdekte openbare voorzieningen, of het nu gaat om transportterminals, productiefaciliteiten, winkelruimte, administratieve voorzieningen, amusementsfaciliteiten of sportfaciliteiten.

Met betrekking tot de mogelijkheid van registratie van de ophangsystemen van woonruimten, blijft de oplossing van dit probleem ter beoordeling van de gebruikers. Als je niet in de war bent door de 'doorschijnendheid' van de cellulaire structuur waardoor communicatie kan worden gezien, u heeft een kamer met hoge plafonds en bent een fan van niet-standaard oplossingen in het interieur, u kunt veilig overwegen om Grilyato te installeren.

Installatieschema

Een van de voordelen van Grilyato is de mogelijkheid tot zelfassemblage, maar niet in het totale pand, maar in een appartement. Voorafgaand aan het bestellen moet het plafond het vereiste aantal componenten berekenen voor de installatie in een bepaalde ruimte. Anders kostbare materiaaloverschrijdingen.omdat kamers met zijkanten met veelvouden van 600 mm vrij zeldzaam zijn.

De voorbereidende fase impliceert de noodzaak van een juiste verdeling van roosterelementen voor snijden. Om te beginnen met het berekenen van het plafond, beginnen ze met het tekenen van een raster met de opstelling van hele cellulaire fragmenten en panelen om te trimmen. Montage van draagprofielen wordt berekend op basis van het ontwerp van het geselecteerde model van het ophangsysteem en het rasterpatroon voor trimmen.

Voorafgaand aan de installatie, is het ook noodzakelijk om het aantal elektrische apparaten te bepalen en alle installatiewerkzaamheden bij de installatie van hulpprogramma's te voltooien. Vergeet niet om vertrouwd te raken met de instructies voor het samenstellen van het gekochte model en de aanbevelingen van de fabrikant.

montage

Wanneer u van plan bent om het veersysteem met uw eigen handen samen te stellen, houd er dan rekening mee dat bij het werken met Grilyato het strikt noodzakelijk is om de assemblagetechnologie te volgen.Omdat de roosterprofielen zwaar en broos zijn, is een sterke bevestiging van het laadframe aan de basis vereist. Roosters worden uitsluitend gesneden met een profielsnijder.anders zal het plafond met versnipperde randen uitkomen, wat dan onmogelijk te verhullen is.

Werkorder:

 • Voorbereiding van de stichting - reiniging, behandeling met een diep doordringende primer voor beton, kleur die bij het profiel past. In een lage kamer is de basis beschilderd met donkere verf.
 • Het werkoppervlak markeren onder de rand: een controlemarkering wordt in elke hoek geplaatst, vervolgens worden de tussenliggende segmenten afgesneden door middel van een koord en wordt het horizonniveau ingesteld. De hoogte van de plafondhoogte moet minstens 20 cm zijn.
 • Installatie van randprofiel. Bij het kiezen van bevestigingsmiddelen - schroeven (minimale afmeting - 16x4, 2) - en een stap van 30 tot 60 cm worden afgestoten van het materiaal van de wanden. Installatie op een betonnen of houten ondergrond kan worden gedaan met een grote stap, en als de basismaterialen zwak zijn, dan met een kleinere.
 • Montage van draagprofielenvanaf de lange muur van de kamer. Na het aansluiten van de drager en de ondersteuningsprofielen, ga naar de installatie van intermediate.Tijdens het installatieproces moet er voor elk paar overspanningen, rekening houdend met de stap van 60 cm, één ophanging zijn.
 • Monteer alle ophangingen op de basis is gedaan met schroeven met polypropyleen deuvels. Tegelijkertijd lijnt u het frame ongeveer uit op de ophangingen langs de horizonlijn.
 • De uiteindelijke belichting van het vermogensframe in een horizontale positie met daaropvolgende bevestiging van openingen 60x60 voor installatie van apparatuur voor ten minste twee ophangingen in elke hoek gelegen langs een diagonale as.
 • Bevestigingsarmaturenbretels worden gebruikt als bevestigingsmiddelen.
 • Bouw onvolledige modules, pasvorm ter plaatse en uiteindelijke installatie.
 • Installatie van complete roosters op een soortgelijk principe.
 • Verlichting verbinden en het testen van de prestaties van het verlichtingssysteem.

Om de plafondconstructie een voltooide look te geven, is het belangrijk om de juiste elektrische apparaten te selecteren. Om dit probleem op te lossen aanbevolen om te gaan met spotlight-spots, die gemakkelijk ingebed zijn in grillato-roosters.

Naast rasterfixaties, apparaten met één lamp en twee lampen met een gerichte gloed U kunt overwegen originele armaturen te installeren met prismatische of opalen diffusers.

tips

Als u plafonds met cellen correct wilt selecteren en wilt leren hoe u ze moet onderhouden, moet u naar de volgende aanbevelingen luisteren:

 • In de plafonds van Grilyato kunt u plafondlampen installeren om interessante lichteffecten te krijgen of originele lichtpatronen te creëren. De keuze voor een dergelijke verlichtingssysteemoplossing houdt in dat op basisbasis elektrische apparaten aan het plafond moeten worden bevestigd, aangezien de constructies niet bedoeld zijn voor dergelijke extra belastingen.
 • De transparantie van het ophangsysteem wordt beïnvloed door de grootte van de cellen in de modules. Door het grootcellige model zijn alle communicaties in de plafondruimte perfect zichtbaar. Bij het vormen van de kosten wordt de inverse relatie cruciaal: hoe kleiner de cel, hoe duurder het plafond. Hier is het belangrijk om een ​​compromisoplossing te vinden - de optimale combinatie van prijs met de maskeerbaarheid van het plafond.
 • Grilyato zal lang tevreden zijn met een spiegelglans onder de voorwaarde van systematische natte behandeling met behulp van een niet-agressief reinigingsmiddel.
 • Bij de installatie van Grilyato in appartementen is het belangrijk ervoor te zorgen dat het ontwerp de uitstraling krijgt van een volwaardige decoratieve module, die wordt vergemakkelijkt door de toevoegingen in de vorm van solide hi-fi-inzetstukken en een gesloten kader.
 • De Grilyato-bekleding van het entreegebied, waar doordrenkte kleding, schoenen en paraplu's vaak opdrogen, is voordeliger dan de Armstrong-installatie, waarvan de platen kunnen opzwellen door de dampen die zich in de tussenzone verzamelen.
 • In badkamers zorgt de plaatsing van het waterbestendige Grilyato-systeem, hoewel gerechtvaardigd, niet voor het binnendringen van condensaat. Omdat het destillaat stof bevat, verliest het plafond na verloop van tijd de oorspronkelijke helderheid van de kleur en ontstaan ​​er vlekken op het oppervlak. Daarom is het beter om een ​​vrijstaande structuur te installeren in badkamers of toiletten, waar modules eenvoudig kunnen worden verwijderd om te worden schoongemaakt.

Mooie voorbeelden in het interieur

De fotoselectie omvat de oorspronkelijke ontwerpopties voor plafondruimtes met Grilyato-cellulaire systemen:

 • Grilyato-plafonds kunnen worden geïntegreerd in veel moderne interieurstijlen - van avant-garde en minimalisme tot hi-tech en loft, maar ook klassieke.
 • De ideale plaatsen om Grilyato te installeren zijn garages en werkruimtes.Het is in het binnenste van dergelijke gebouwen dat ontwerpen met gedreven geometrie, aangepaste proporties en een beknopt ontwerp zeer welkom zijn.
 • Bij het ontwerpen van lange gangen of inloopzones kan het gaasplafond fungeren als een bestemmingshulpmiddel. Het is alleen nodig om twee soorten plafondsystemen te combineren, bijvoorbeeld een standaardontwerp met grillluiken.
 • In de woonkamers speelt Grilyato vooral als een onafhankelijk decor, waardoor de visuele aantrekkingskracht van het interieur wordt vergroot. Een succesvolle implementatie van deze optie voor het afwerken van de plafondzone zal afhankelijk zijn van voldoende hoogte van de wanden.
 • Dot-illuminators en profiel in chroomkleur is een van de meest effectieve en praktische ontwerpen van Grilyato. Zo'n oplossing ziet er niet alleen erg mooi uit en transformeert het interieur, maar verandert ook illusiever de geometrie van de ruimte, want chroom heeft een uitstekende reflectiviteit.

Hoe het plafond Grilyato te installeren, zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer