De subtiliteiten van de keuze van isolatie voor het plafond

Problemen met warmteverlies vormen een brandend probleem in het Russische klimaat en koude winters. De kosten van verwarming en energie stijgen elk jaar. Om de verwarmingskosten te verlagen, wordt warmte-isolatie van woongebouwen gebruikt. Het is niet genoeg om de buitenmuren en de vloer te isoleren, om moderne ramen met dubbel glas te installeren. Door het dak op straat kan oplopen tot de helft van de warmte, omdat de warme lucht is geconcentreerd onder het plafond. Isolatie zal deze verliezen verminderen en meer comfortabele leefomstandigheden creëren.

Speciale functies

Thermische isolatie van het plafond bespaart verwarmingskosten in een privéwoning. Het helpt bewoners van appartementen om de kamertemperatuur tijdens het stookseizoen te verhogen. Een extra isolatielaag zal schimmel en schimmel op het plafond verwijderen.

Bij het bouwen van uw eigen huis moet u zich het belang van het behoud van warmte herinneren. en leg aanvankelijk de hoogte van het plafond, rekening houdend met de parameters van isolatie. Kies de methode, afhankelijk van het gebruik van de zolderruimte. Wanneer de zolder geen intensieve belasting impliceert, wordt de isolatie van de zolderverdieping zelf gebruikt. Als het dak als zolder wordt gebruikt, is het raadzaam om het plafond van binnenuit op te warmen.

Voor installatie op het plafond moet eerst een vochtscherm worden gelegd om de structuur tegen vocht te beschermen. Polyethyleen of anti-condensaat films, glassine en moderne membranen zijn geschikt als dampscherm. Als bulkisolatie wordt gebruikt, heeft de dampremmende laag ook een beschermende functie, waardoor de deeltjes niet door de naden van planken of platen in het interieur kunnen binnendringen.

Appartementenbezitters die op de bovenste verdiepingen wonen, moeten ook nadenken over onafhankelijke isolatie van het plafond van binnenuit. In het gebouw met negen verdiepingen, rekening houdend met de verslechtering van de woningvoorraad, wordt het noodzakelijk om de buitenmuren en het plafond te beschermen. Hiervoor kunt u verschillende soorten materialen gebruiken.Het belangrijkste doel van een juiste installatie is om een ​​monolithische isolatielaag te creëren om lekkage van warme lucht te voorkomen.

Typen materialen

Voor isolatie gebruikte materialen met een lage thermische geleidbaarheid. Ze onderscheiden zich door de methode van installatie en productieversie.

Er zijn de volgende soorten:

 • roll;
 • bulk;
 • slab;
 • schuim.

rolling

In de vorm van rollen of matten van verschillende grootten laat minerale wol. De vezels variëren afhankelijk van het materiaal waaruit het is gemaakt.

De grondstoffen zijn:

 • voor kamnevaty - legeringen van gesteenten;
 • slakkenwol - afval van metallurgie;
 • glaswol - zand, glas en dolomiet.

Voor vaak gebruikte isolerende plafonds:

 • glaswol - de leider in thermische isolatie, maar heeft problemen met de installatie;
 • Basaltwol verdient de voorkeur voor zelflegging.

Minerale wol is hygroscopisch en hoge luchtvochtigheid leidt tot vernietiging en verhoogde thermische geleidbaarheid. Dit niet-brandbare materiaal is universeel, geschikt voor houten en betonnen vloeren. Hoogwaardige isolatie kan worden bereikt met installatie onder het plafond en op zolder, waardoor de dikte van de laag verandert.Een laag gewicht en een laag warmtegeleidingsvermogen maken isolerende zoldervloeren met een laag tot 200 mm mogelijk.

Rollen verkocht en geschuimd polyethyleen met een dikte van 2-25 mm. Doeken van een isolon van kleine dikte worden gebruikt als substraat voor vloerbedekkingen. Geschuimd polyethyleen is geschikt voor thermische isolatie van muren en plafonds - vanaf 0,5 cm met een folielaag aan één zijde die warmte reflecteert. De geringe dikte en lichtheid maken het eenvoudig om de isolon op het binnenoppervlak van het plafond te installeren en verdere reparaties ermee uit te voeren. Het materiaal is duurzaam, vuurvast en vertoont hoge hitte- en waterdichtende eigenschappen.

massa

Bulkmaterialen omvatten:

 • stro;
 • zaagsel;
 • slakken;
 • de aarde;
 • geëxpandeerde klei;
 • schuim glas;
 • vermiculiet;
 • Ecowool.

Opwarming van zaagsel, stro en slakken wordt beschouwd als een traditionele methode, die al lange tijd wordt gebruikt. Met de ontwikkeling van de industrie en de productie van moderne isolatie-isolatie is de populariteit van natuurlijke materialen afgenomen.

Aarde als verwarming kan als tijdelijke maatregel op de zolder van een bad worden gebruikt. De losse laag moet langer zijn dan 20 cm.De beste optie is stro gemengd met natte klei met een dikte van 10 cm. Je kunt eenvoudig stro leggen op 30-50 cm Slak is een secundaire grondstof van metaalverwerking, die in de bouw wordt gebruikt als goedkope vuurisolator.

De beschikbaarheid en lage kosten van zaagsel is de bepalende parameter voor hun gebruik. De nadelen van zaagsel zijn overduidelijk - ze absorberen water goed, zijn gemakkelijk ontvlambaar, kunnen dienen als een behuizing voor knaagdieren en insecten. Na verloop van tijd gaan de isolerende eigenschappen achteruit, er moet een extra laag worden gelegd. Om de negatieve effecten van het gebruik van houtisolatie te verminderen, droogt u droog zaagsel gemengd met kalk of cement.

Expanded clay - poreus bulkmateriaal op basis van klei in de vorm van korrels van verschillende kaliber. Gevulde laag is afhankelijk van de externe weersomstandigheden van de regio en kan oplopen tot 50 cm. Uitgerekte klei onderscheidt zich door brandwerendheid en koudebestendigheid. Door de lage prijs en duurzaamheid is het een populaire milieuvriendelijke warmte-isolator.

Lagere warmtegeleidende eigenschappen, vergeleken met geëxpandeerde klei, heeft schuimglas. Deze gegranuleerde schuimmassa kan worden geproduceerd in blokken voor muurisolatie. De positieve eigenschappen van het materiaal zijn: duurzaamheid, sterkte, vorstbestendigheid, logbestendigheid, milieuvriendelijkheid. Synthetica trekt geen knaagdieren aan en dient niet als een gunstige voedingsbodem voor bacteriën. Maar schuimglas werd niet wijdverspreid gebruikt vanwege de hoge kosten ervan.

vermiculiet - natuurlijk micomateriaal, dat bij hoge temperatuur wallen krijgt, terwijl het een andere vorm aanneemt. Het heeft een lage warmtegeleidingscoëfficiënt, brandwerend, duurzaam en lichtgewicht, waardoor het materiaal een uitstekende warmte-isolator is. Het heeft adsorberende eigenschappen, absorbeert en geeft water af zonder afbreuk te doen aan de eigenschappen. Het enige negatieve is de hoge kosten.

Ecowool- moderne natuurlijke cellulose-isolatie. Stoffen opgenomen in de samenstelling ervan voorkomen verbranding en rotting. Het isolatieniveau is vergelijkbaar met minerale wol, maar een hoge dampdoorlatendheid leidt niet tot een afname van de warmtecapaciteit.

Ecowool kan op twee manieren passen. Op zichzelf zijn droge ecowolen verspreid over de zolder.Een andere methode bestaat uit het hechten met behulp van een speciale bevochtigings- en blaasinstallatie, waarmee het materiaal op de krat wordt aangebracht. De tweede methode is professioneler en verhoogt de thermische eigenschappen van ecowool met een derde.

Tegels

Het is gemakkelijk om met betegeld materiaal te werken en het is mogelijk om een ​​onafhankelijke installatie uit te voeren. Styling is vaak gebruikt schuim, omdat het betaalbaar, vochtbestendig, vorstbestendig, heeft een laag gewicht en lage kosten. Minus isolatieschuim - zwakke sterktekarakteristieken, bovendien wijst het gevaarlijke chemische verbindingen toe tijdens verbranding. Lage stoompenetratie stelt beperkingen aan de toepassing ervan met houten constructies.

Duurzamer van structuur zijn geëxtrudeerde polystyreenplaten. Het wordt ook penoplex genoemd. Vanwege hun dichtheid hebben ze een lagere thermische geleidbaarheid met een kleinere dikte, in vergelijking met schuimplastic. Penoplex vormt geen koude bruggen omdat het groeven heeft en niet vereist is voor het afdichten van de naden.

Kunstmatige materialen worden niet aanbevolen om houten huizen te verwarmen, omdat hout ventilatie nodig heeft.Als u een dampdichte laag schuim of schuimplastic op het plafond maakt, zal de stoom die uit de woonruimte komt de overlapping bederven en bijdragen aan de groei van schimmel en schimmel.

Traditionele grondstoffen voor het opwarmen van houten gebouwen zijn rieten. Ze worden geperst in de vorm van matten, voorbehandeld met ontstekingsremmende middelen. Dit goedkope materiaal zorgt ervoor dat de zolderkamer goed geventileerd kan worden en geen dampremmende laag nodig heeft.

schuim

Deze materialen omvatten moderne kachels met polyurethaanschuim en penoizol. Volgens de kenmerken is polyurethaan vergelijkbaar met penoplex, het wordt alleen in vloeibare toestand aangebracht, waardoor een duurzame luchtdichte coating ontstaat met hoge thermische isolatie-eigenschappen. Penoizol is een analoog van schuim in vloeibare vorm. Additieven in de samenstelling verbeteren de kwaliteit van het materiaal en maken het vuurvast.

Isolatie van isolatie is een professionele compressor met de vereiste dikte. Dit werk kan niet onafhankelijk worden gedaan, omdat het speciale dure apparatuur vereist. Voor de installatie van thermische isolatie, vraag een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie en installatie van deze kachels.

Selectiecriteria

Bij het selecteren van isolatie op het plafond, worden de kenmerken van het beschermende materiaal, installatiekenmerken, plafondmateriaal en de hoeveelheid materiële investeringen in aanmerking genomen.

Selecteer een kachel helpt dergelijke criteria isolatieproducten:

 • brandbaarheid;
 • gewicht en grootte;
 • duurzaamheid;
 • thermische geleidbaarheid;
 • milieuvriendelijkheid;
 • dampdoorlaatbaarheid.

De belangrijkste klacht van verschillende soorten thermische isolatie is hun ontvlambaarheid. Zaagsel, stro en schuim worden gemakkelijk ontstoken. Niet blootgesteld aan vuur vermiculiet, geëxpandeerde klei, schuimglas, aarde. Andere soorten kachels vormen geen vlam, maar bij hoge temperaturen smelten ze. Het is altijd noodzakelijk om te voldoen aan de brandveiligheidseisen, vooral bij het opslaan van brandbare materialen.

De parameter gewicht en grootte is belangrijk bij het installeren en transporteren van een bouwmateriaal. Het gewicht wordt in aanmerking genomen als een of twee mensen bezig zijn met het leggen van isolatie. Dikte is belangrijk bij het uitvoeren van interieurwerkzaamheden.

De duurzaamheid van de thermische isolatie is afhankelijk van de sterkte van het bronmateriaal., gebruiksomstandigheden en juistheid van de leglagen tijdens de installatie.Hoogwaardige thermische bescherming mag zijn eigenschappen niet veranderen met temperatuurdalingen en mechanische belasting.

Thermische geleidbaarheid - de hoofdindicator van het materiaal, die de mate van warmteoverdracht naar de omgeving kenmerkt. In deze zin hebben penoplex, polyurethaan, isolon, glaswol de laagste coëfficiënt. Het beste van alles gaat warmte claydite voorbij.

Alle soorten bulkisolatie en rietmatten worden geclassificeerd als milieuvriendelijk.

De dampdoorlatendheid van het materiaal is belangrijk voor houten constructies, omdat hout wordt blootgesteld aan vocht en vatbaar is voor condensatie. Minerale wol heeft de grootste dampdoorlatendheid. Kunstmatige isolatoren hebben waterafstotende eigenschappen, zijn vochtbestendig en geven slecht stoom af.

Er zijn twee soorten vloeren in het huis - van hout en beton op basis van de eigenschappen van deze structuren en kies het type isolatie. Voor een houten huis is het beter om de voorkeur te geven aan thermische bescherming tegen natuurlijke grondstoffen. Eco-vriendelijke materialen hebben een goede dampdoorlatendheid en laten houten vloeren ventileren. Voor beton en geschikte synthetische soorten.

Voor isolatie van de zolder van het dak, kunt u elke isolatie kiezen - bulk, rol, schuim of afscherming. Bovenop de kamers moet de dikte van de isolatielaag minder zijn dan tijdens extern werk. Onder het plafond worden meestal rol- en tegelmaterialen gebruikt.

Vaak is het criterium van keuze het budget dat aan reparaties wordt uitgegeven. Goedkope isolatie kan worden gekozen afhankelijk van het type vloer en de bedrijfsomstandigheden van de kamer. De beschikbaarheid van een bepaald type isolatie is ook afhankelijk van de kosten van alle werkzaamheden. Transport van algehele en zware materialen, verhuur van professionele apparatuur voor het aanbrengen van penoizol is ook inbegrepen in de totale kosten.

toepassingsgebied

Het verwarmen van het plafond in alle verwarmde ruimtes is noodzakelijk. Tijdens de installatie worden verschillende warmte-isolatoren gebruikt, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden van de kamer of het hele gebouw.

In een privé-huis is het absoluut noodzakelijk om het plafond te verwarmen als de dakpans zelf geen thermische bescherming bevat. Voor een huis met twee verdiepingen zal vloerisolatie helpen om de warmte op de eerste verdieping te houden. Op de begane grond is thermische isolatie vereist en eronder bevindt zich een kelder.Dit voorkomt tocht en elimineert warmteverlies via de vloer. In een ruime kelder wordt van binnenuit isolatie aangebracht. Bij het ontbreken van een dergelijke mogelijkheid, wordt de vloer verwarmd met behulp van materiaal.

Het is de moeite waard om na te denken over de isolatie van het dakterrasals het in de winter wordt gebruikt en is verwarmd. Er is meestal geen verwarming op het terras en het is niet nodig om warm te blijven. Wanneer een bad of een sauna zich in het huis of op het perceel bevindt, moet de verantwoorde bouw van een warm dak worden behandeld, omdat dit een plaats is met verhoogde brandgevaar en vochtigheid. Vuurvaste dampdoorlatende materialen worden geselecteerd voor de sauna.

Als het landhuis in de winter wordt bezocht, heeft de zolder noodzakelijk bescherming tegen hitte. Een niet-geïsoleerde structuur is moeilijk te verwarmen en er een aangename temperatuur in te behouden.

Tips en trucs

Met externe isolatie kunt u elk type geschikt materiaal kiezen, niet beperkt tot rol- of paneeltype. De beste optie is om buiten het plafond te installeren dan de bescherming tegen het plafond. Maar het appartement hoeft niet te kiezen. In dit geval zijn penoplex of basalt watten perfect voor thermische isolatie.

Hoogwaardige isolatie van de bovenste verdiepingen van de kamer kan tot 20% van de uitgaande warmte door het dak opvangen. Door de aanbevelingen van de fabrikant van thermische isolatiematerialen te volgen, voorkomt u vervelende fouten tijdens de installatie en het gebruik.

Over de fijne kneepjes van het kiezen van isolatie, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer