Plafonds in een privéwoning: de keuze van materialen en afwerkingen

Wanneer de bouw van een landhuis voltooid is, begint het meest interessante en fascinerende - de binnenhuisinrichting. En hier begint het natuurlijk allemaal vanaf het plafond. Voordat u deze of andere soorten materialen en ontwerpopties kiest, moet u het hele ontwerp van de ruimte doordenken, aangezien het plafond moet worden gecombineerd met de muren en de vloer en de keuze van materialen en stijlen is tegenwoordig erg groot.

Soorten afwerkingen

Veel hangt af van het budget, dat gepland is om te besteden aan plafonds. Je kunt goedkope opties kiezen, maar alles doen zodat het er behoorlijk fatsoenlijk en stijlvol uitziet. Als er een mogelijkheid is om geld uit te geven aan dure materialen, is het beter om het ontwerp uit te voeren, met de nadruk op de huidige trends.Maar dan is het noodzakelijk om alle eigenschappen van materialen en de technologie van hun toepassing goed te bestuderen, als de reparatie met de hand wordt gedaan. Alleen door alle nuances te bekijken, kun je eindelijk beslissen wat je met het plafond wilt doen.

De meest voorkomende opties tot nu toe:

 • whitewash;
 • schilderij;
 • gips en stucwerk;
 • mozaïekpleister;
 • hangende en verlaagde plafonds;
 • houten structuren:
 • gipsplaten;
 • papier of vinylbehang;
 • keramische tegels;
 • tegel van schuim.

Afwerkingswerkzaamheden in een privéwoning zijn anders dan die in het appartement worden uitgevoerd. Hier moet u niet alleen op de schoonheid van het plafond letten, maar ook op de thermische isolatie. Pas wanneer dit allemaal is gebeurd, kunt u direct doorgaan met het ontwerp van het plafond, anders zal in de winter en de periode van langdurige regenval een mooi plafond verslechteren door vocht en vorst en onbruikbaar worden.

Het tochtoppervlak vereist geen extra uitlijning als wordt besloten om verlaagde plafonds te maken. Alle bedrading kan worden gesloten met behulp van een spanningsstructuur.

Vereiste hulpmiddelen

Voordat u met het werk begint, moet u letten op het feit dat alle benodigde gereedschappen bij de hand waren.Als er iets niet in het huis is, moet u van tevoren kopen, om het werk niet te onderbreken en niet te worden afgeleid door kleinigheden.

U hebt de volgende hulpmiddelen nodig:

 • spatels van verschillende grootte en dikte;
 • schroevendraaier;
 • boor;
 • niveau;
 • troffels;
 • Bulgaarse;
 • eenvoudige potloden;
 • lijn;
 • schroevendraaier.

Bij het voorbereiden van reparatiewerkzaamheden is het beter om een ​​paar lijnen, potloden en schroevendraaiers in reserve te houden, omdat deze kleine voorwerpen tijdens het herstelproces voortdurend verloren gaan en het tijd kost om ernaar te zoeken. Vergoelijken of schilderen is de meest eenvoudige en bekende optie waarvoor geen speciale vaardigheden en hoge kosten vereist zijn. Zodra het plafond goed is uitgelijnd, kunt u het wit beginnen te maken. Bedek in dit geval alle items met een tafelzeil of papier - meestal is er veel vuil uit de kalk.

Bij het kiezen van een schilderij moet je goed nadenken over de kleurkeuze. Witte kleur - dit is de beste optie, omdat hij zich niet met de tijd kan vervelen, en voor hem is het eenvoudig om het ontwerp van wanden en vloeren te kiezen. Bovendien vergroten felle kleuren altijd de ruimte.

Als de voorkeur wordt gegeven aan diepere en meer verzadigde tinten, moet u zich concentreren op uw eigen smaak en andere componenten van het ontwerp.Het is ook de moeite waard om te overwegen dat donkere lak ze bij lage plafonds visueel verlaagt. Maar als het niet uitmaakt, kun je met kleur experimenteren.

Gips of pleister

Zonder problemen kunt u de gipspanelen zelf installeren. Meestal zijn ze wit, maar dankzij een speciale verf kunnen ze na installatie worden geverfd in de schaduw die meer bij je smaak past.

Het ziet er goed uit op de oppervlakken in een sierpleister uit een landhuis met een gladde en getextureerde textuur van het plafondoppervlak. Het enige punt dat de moeite loont om op te letten bij gebrek aan ervaring in het werken met dit soort coating, is de studie van methoden voor het aanbrengen van gips en hun praktische toepassing. Het is de moeite waard om de pleister ergens op een onopvallende plek aan te brengen en te zien wat het resultaat zal zijn.

Getextureerde gips moet worden aangebracht met een laagdikte van één centimeter. Vervolgens worden afwisselend meerdere lagen aangebracht. Dientengevolge, zou de kleur rijk en diep moeten worden.

Er is een optie om het plafond nog origineler te maken met behulp van het mozaïek, dat in de vorm van sets wordt verkocht in hardware-winkels.Het vertegenwoordigt fragmenten van waaruit het mogelijk is om zowel een abstracte tekening als een hele foto te plaatsen. Dit mozaïek is met tegellijm aan het plafond bevestigd. De materialen waaruit de sets zijn gemaakt, kunnen heel verschillend zijn: keramiek, glas, kleine steentjes.

Als u het plafond in de vorm van een mozaïek in de badkamer of in de keuken wilt aanbrengen, er moet worden opgemerkt dat u tijdens het werk een speciale waterdichte lijm nodig heeft die bestand is tegen elk vocht. Hij moet er echter voor zorgen dat de tegel na een tijdje niet valt.

Hangende en verlaagde plafonds

Vloerconstructies in een privé-huis bemoeilijken de taak en u moet beslissen wat en hoe de elektrische bedrading, ventilatie en andere elementen van communicatie te sluiten. In dit geval helpen hangende structuren op gipsplaat of verlaagde plafonds dit probleem op te lossen.

Gipsplaatconstructie is gemonteerd op een framebasisdie is gemaakt van metalen profiel. Vervolgens wordt het frame ommanteld met gipsplaatplaten en in de laatste fase wordt een decoratieve coating aangebracht op deze vellen - schilderen of behang. U kunt de lampen bovendien plaatsen, wat een goede decoratie van het interieur van de kamer zal zijn.

Wat het spanplafond betreft, is er ruimte voor ontwerpoplossingen, omdat er een mogelijkheid is om met verlichting te spelen door schijnwerpers boven een bepaald deel van de ruimte te plaatsen. In dit geval kunt u materialen van verschillende tinten en structuren kiezen. Glanzende plafonds met goede verlichting stralen gewoon en matte uitstraling ziet er informeler uit. Maar bij het gebruik van mooie decorelementen, zullen die en andere afwerkingsopties er gunstig uitzien.

Velen zijn nu geneigd om matte plafonds te kiezen, althans omdat ze veel gemakkelijker te verzorgen zijn. Als de hoogte van het pand dit toelaat, kunt u proberen om meerdere niveaus te maken voor het plafondoppervlak.

Bij lage plafonds mag het oppervlak niet overbelast worden: gebruik geen grote kroonluchters en grote lampen, want dit veroorzaakt een atmosfeer van ongemak en ontlading.

behang

Dit traditionele type plafonddecoratie, zoals behang, behoort ook tot een van de eenvoudigste soorten decoratie. Het belangrijkste is een glad oppervlak en goede lijm. Het is niet aan te raden om te zwaar behang te kiezen met een complex patroon - het is beter om gewone versies of met een abstracte afdruk te gebruiken.Het loont de moeite verschillende soorten te proberen om bepaalde zones te markeren. Fotobehang ziet er ook goed uit, vooral in de kinderkamer.

Actueel was de toepassing van vloeibaar behang op het plafond. - Het ziet er prachtig uit. Het belangrijkste is om je goed voor te bereiden op het aanvraagproces. Hiervoor zal het eerst nodig zijn om het oppervlak goed te vullen, en daarna zal het nodig zijn om het plafond te drogen.

Houten structuren

Als het huis zich in het dorp bevindt en is gemaakt van hout, dan is het aangewezen om het plafond met hout te schuiven. Voor dit doel, geschikt multiplex, voering of paneel van latten. Het is goed mogelijk dat er een idee ontstaat om een ​​scharnierconstructie met een ontwerp te maken, vooral als het de bedoeling is om een ​​huis in een rustieke stijl te versieren.

De eenvoudigste manier is om de wandpanelen te gebruiken. Het is een houten plank, die smal of breed kan zijn en varieert in dikte. Ze zijn meestal gemaakt van haagbeuk, esp of eik. Voering is handig omdat het de defecten van het plafond kan verbergen, terwijl speciale oppervlaktevoorbereiding niet vereist is en u een dergelijk ontwerp heel snel kunt monteren.

Voor vloeren op de zolder en tussen verdiepingen worden balken en schilden gebruikt, die als basis dienen. In het geval van een schildplafond worden gewoonlijk gips en andere soorten decoratie gebruikt.

Als het plafond uit rails zal bestaan, moet u hun voorkant schuren en vervolgens vernis. U kunt blokhuislatten gebruiken die geen speciale training vereisen, warmte goed vasthouden en ruimte bieden voor verschillende interieuroplossingen. Het enige negatieve van deze rails - de hoge prijs.

Bij het kiezen van een boom bevelen deskundigen aan om soorten als populier, iepen of esp te gebruiken. Zorg ervoor dat u erop let dat houtproducten zijn behandeld met een brandwerende samenstelling en beits.

De oorspronkelijke oplossing kan een combinatie van materialen zijn - het gebruik van wisselplaten van spanningsweefsels of gipsplaatconstructies.

Schilderen zal helpen om een ​​houten plafond echt exclusief te maken. Je kunt een echt canvas op je hoofd maken of kleine gebieden in de vorm van decoratie rangschikken. En dat, en een ander radicaal het huis verandert en gasten verras.

Wat te isoleren?

Voordat u het materiaal voor het plafond in een privéwoning kiest, moet u rekening houden met de kwestie van isolatie, wat erg belangrijk is, omdat het afhangt van hoe comfortabel het in de winter in het huis zal zijn en hoe lang het plafond zijn oorspronkelijke uiterlijk zal behouden.

Er zijn twee opties voor het leggen van lagen voor isolatie - latten en het gebruik van een nietmachine. De materialen die voor deze doeleinden worden gebruikt, zijn geëxpandeerde klei, schuimplastic, glasvezel en minerale wol. De laatste optie wordt als het beste materiaal beschouwd, omdat het de warmte beter vasthoudt dan andere. Asfalt wordt op de isolatie gelegd en vervolgens wordt de mantel uitgevoerd.

Het is de moeite waard aandacht te besteden aan en ventilatie van de kamer. Om hoge luchtvochtigheid te voorkomen, zou het heel goed moeten werken. Anders wordt het een directe bedreiging voor de plafonds, omdat er schimmel op kan verschijnen, die met behulp van speciale middelen moet worden bestreden. Als dit probleem al bestaat, moet u de kamer goed afdrogen en het getroffen gebied behandelen met een speciale oplossing en het opnieuw drogen. Na dit alles, zou u moeten nadenken over het installeren van extra ventilatie.

Als voor de plafonds een houten coating wordt gekozen, moet deze van tijd tot tijd met speciale middelen worden behandeld om vocht te voorkomen.

Wat te kiezen?

Als er enige twijfel bestaat over welk materiaal u moet kiezen, moet u er op letten waar dit plafond zal worden geïnstalleerd. Een houten vloer in de badkamer of in de keuken is bijvoorbeeld geen goed idee, omdat de kans op het verschijnen van de schimmel aanzienlijk toeneemt. In dit geval is het beter om uitgerekt canvas te kiezen.

Bij het kiezen van plafonds voor een privéwoning, moet je je niet alleen richten op hun schoonheid, maar ook op praktisch gedrag. Als een landhuis bijvoorbeeld alleen in de zomer wordt gebruikt en in de winter niet wordt verwarmd, moet u geen houten en gipsplaat-plafonds installeren, omdat vocht en kou bijdragen aan de snelle vernietiging van materialen. Voor dergelijke gebouwen zijn kunststofpanelen of PVC-constructies meer geschikt.

De verandering van de temperatuur is niet erg voor de vinylfilm - het spannende doek van dit materiaal zal niet zijn uiterlijk verliezen, noch van hitte noch van kou.

Op voorwaarde dat het huis het hele jaar door wordt gebruikt en in de winter wordt verwarmd, kunt u een afwerking van hout kiezen.De voordelen zijn duurzaamheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid. Met de juiste zorg gaat een dergelijk plafond lang mee.

In dit geval passen en gipsplaat - het zal alle gebreken verbergen. En na de installatie kunt u het plafond op veel manieren versieren: gebruik gips, verf of behang. Spanplafonds zijn vochtbestendig en daarom geschikt voor elke ruimte. Als u voor de keuken of badkamer kunt kiezen voor bijvoorbeeld glanzende of matte opties, dan ziet u in de slaapkamer of op het kantoor er meer comfortabele stoffenbekledingen.

Bij het kiezen van een materiaal moet rekening worden gehouden met de nuance van hoe vaak het nodig is om de plafonds te wassen, welke kleur en textuur geschikt zijn - dit is al individueel voor elk gezin.

Het is niet nodig om speciale schoonheid te creëren in de stookruimte, het paneel en andere huishoudelijke ruimten. Er moet reinheid en orde zijn, en in de eerste plaats - het naleven van alle veiligheidsmaatregelen. In de stookruimte lopen verschillende leidingen meestal door het plafond. Je kunt ze niet sluiten, maar gewoon het plafond bepleisteren en wit maken. Maar als je echt alle communicatie van de ogen wilt verbergen, moet je vuurbestendige gipsplaat gebruiken.

Er moet worden nagedacht over het moment waarop toegang tot alle leidingen op elk moment mogelijk moet zijn. Daarom moeten gaten worden achtergelaten op de vereiste plaatsen en worden voorzien van roosters die, indien nodig, gemakkelijk kunnen worden geopend en het vereiste werk kan worden uitgevoerd.

   Er zijn veel materialen voor plafonddecoratie, evenals opties voor het combineren van verschillende texturen. Het blijft alleen om het ontwerp van de kamer te overwegen en te beslissen welk plafond geschikt is voor een bepaald huis, rekening houdend met alle bovengenoemde factoren.

   Hoe je de plafonds in een woonhuis kunt trimmen, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer