De subtiliteit van het wassen van plafonds

Het huis schoonmaken - een integraal onderdeel van het leven van elke persoon. Tijdens de algemene schoonmaak probeert de gastvrouw netheid door het hele huis te brengen, aandacht te besteden aan zelfs de kleinste details, maar niet altijd tijdens dergelijke wereldwijde operaties, heffen we onze ogen op naar het plafond om het ook te wassen. Natuurlijk moet het plafond worden onderhouden, omdat er zich ook stof en vuil op ophoopt, zelfs als het niet zo zichtbaar is voor het blote oog. Vooral aangetast door de vervuiling van het plafond in de keuken als gevolg van de ophoping van roet op het koken. Laten we de belangrijkste soorten plafonds in moderne huizen en manieren om voor hen te zorgen onderzoeken.

Algemene aanbevelingen

Bereid gemakkelijke toegang voor op het werk:

 • De trapladder of tafel, waarvan het gemakkelijk is om bij het te reinigen oppervlak te komen, past perfect.
 • Het is raadzaam om geen dweilen, borstels met een harde pool en bezems te gebruiken - ze kunnen gemakkelijk het oppervlak van het plafond krassen. Een borstel met korte zachte borstelharen of een stofzuiger met een speciaal mondstuk is geschikt voor voorreiniging tegen zichtbaar vuil.
 • Gebruik voor nat reinigen een spons, flanel of een andere zachte doek.
 • Kleine vlekken kunnen eenvoudig worden verwijderd met een eenvoudige schoolwisser. Reinig na deze procedure het gebied met een droge doek om de strip te verwijderen.
 • Je hebt ook een bekken of emmer nodig.
 • Bij het reinigen van het plafond tegen vuil, onvermijdelijk spatten van reinigingsmiddelen en mogelijke vallende druppels van bovenaf, is het raadzaam om uzelf te beschermen door een veiligheidsbril te dragen.
 • Bereid rubberen handschoenen voor om je handen te beschermen.
 • Gebruik voor het begin van het werk een reinigingsmiddel om een ​​klein deel van het web op een minder zichtbare plaats te reinigen - bijvoorbeeld boven de deur. Dit is noodzakelijk om de veiligheid te garanderen voor de kleur en textuur van het oppervlak.

Geschilderd plafond

Sinds de oudheid in Rusland werden plafonds wit gemaakt met gewoon krijt en lykovoy-bast, er was geen sprake van het wassen van zo'n plafond, dus de kalkwas werd ongeveer een keer per jaar bijgewerkt.In het geval het gebleekte oppervlak begon af te brokkelen, werd het plafond eenvoudigweg gewassen en opnieuw wit gemaakt.

Momenteel wordt het plafond vaak geverfd met op latex gebaseerde verbindingen., acryl- of olieverf. En hoewel de laatste niet als zeer milieuvriendelijk wordt beschouwd, omdat de coating de poriën van het plafond verstopt en voldoende ventilatie voorkomt, kunt u met een dergelijke coating vrijelijk nat reinigen van het geverfde oppervlak.

Voor het wassen van deze plafonds kan een oplossing van gewone zeep worden gebruikt: klop het schuim en roer het in warm water, en een oplossing van afwasmiddel is ook perfect. Na de procedure, droog het oppervlak en laat het drogen.

Keukenplafonds zijn vaak bedekt met een wateremulsie - zo'n samenstelling is bang voor water, omdat de vorming van vlekken en strepen mogelijk is. Gebruik speciale doekjes om dit canvas schoon te maken.

behangen

Het veronderstelt alleen chemisch reinigen met een borstel of een stofzuiger. U kunt het stof verwijderen met een licht vochtige doek of spons, maar u moet niet op dezelfde manier worden weggevoerd om schade aan het behang te voorkomen. Dezelfde aanbevelingen zijn van toepassing op gipsplaatplafonds.

Plastic tegel

Dit type plafond is geliefd vanwege de weerstand tegen vuil, relatief lage kosten en onderhoudsgemak.

Een zeepoplossing is perfect voor het reinigen van dit plafond. Maar let op: wasmiddelzeep is 72% alkalisch, wat het uiterlijk van het plafondoppervlak nadelig kan beïnvloeden.

Azijn en wodka doen goed werk met verontreinigingen, maar het wordt niet aanbevolen om ze te gebruiken voor plastic met een patroon - er is een mogelijkheid van schade aan het beeld.

Bleach zal helpen om de kleur van de vergeelde tegels bij te werken - 2-3 eetlepels van het product per 2 liter water. Probeer de panelen in één richting te wassen om vlekken te voorkomen.

Het gebruik van melamine spons wordt veel gebruikt in de strijd voor de zuiverheid van plastic panelen, maar in het begin is het zinvol om het op een onopvallende plaats te testen, omdat een negatieve reactie van kunststof mogelijk is.

stof

Dergelijke dekking wordt vaak gebruikt in woonkamers en kinderdagverblijven.

De ophoping van stof door textiel wordt een probleem. Daarom moet u, om voor een dergelijk plafond te zorgen, zich aan de volgende regels houden:

 • regelmatig stofzuigen;
 • tijdige verwijdering van vlekken;
 • het schoonmaken van vervuiling kan het beste gebeuren vanaf de randen van de plek naar het midden;
 • Laat u niet meeslepen door overmatig gebruik van vloeistof - weefseloppervlakken verdragen geen overmatig vocht en kunnen reageren met het uiterlijk van ongewenste vlekken;
 • vermijd het gebruik van gechloreerde reinigingsproducten;
 • reinig het oppervlak na het reinigen met een papieren handdoek.

spanning

Houders van verlaagde plafonds zijn iets eenvoudiger, omdat dergelijke coatings bijna geen vuil ophopen en als gevolg daarvan uitstekend zijn voor de keuken, waar vet altijd naast het temperatuurverschil ligt.

Het spanplafond moet voorzichtig worden gewassen, om overmatige druk op het oppervlak te voorkomen. Een zeepoplossing en een zachte doek of spons zijn ook geschikt voor het reinigen van een dergelijk plafond.

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen die aceton, kerosine of zuren bevatten. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen - als er een emulsievervenvlek op het plafond zit, verzacht u deze eerst met warm water en verwijdert u deze met een rubberen spatel.

Je moet ook afzien van het gebruik van schurende en sodooderzhaschih poeders.

Glanzend plafond kan worden gereinigd met op alcohol gebaseerde producten. voor het wassen van ramen en spiegels. Ook geschikt spuitbus voor alle glasoppervlakken of ammoniakoplossing, in de volksmond bekend als ammoniak. Ze helpen ook om sporen van pennen en markeringen op het plafondoppervlak te verwijderen. Om glans toe te voegen, kunt u eenvoudig de doek met een oplossing van alcohol afvegen, vervolgens afspoelen met water en droogwrijven.

Momenteel zijn er veel speciale gereedschappen voor de verzorging van spanplafonds, die verkrijgbaar zijn in de vorm van een spray.

Na het werk moet de ruimte worden geventileerd zodat de plafondfolie volledig kan drogen.

Tegels

Plafonds van dit type zijn nu wijdverspreid vanwege hun gebruiksgemak, in het bijzonder de vochtbestendigheid. De enige moeilijkheid bij het verzorgen van de schuimbekleding is het poreuze oppervlak van de tegel, evenals de aanwezigheid van getextureerde elementen erop. Om het vuil van de groeven te verwijderen, is het beter om een ​​spons van zacht schuimrubber en een oplossing van natriumorthofosfaat met water te gebruiken. Deze tool moet het oppervlak voorzichtig spoelen totdat het plafondoppervlak volledig is gereinigd van stof en hardnekkig geel.Voor de daaropvolgende verwijdering van geur kunnen tegels worden gewassen met een oplossing van azijn - de geur zal verdwijnen in een korte periode van tijd.

hangend

Bij het kiezen van een reinigingsmiddel voor de verzorging van verlaagde plafonds, moet de voorkeur worden gegeven aan chemicaliën zonder aceton, een afwasmiddel zonder korrels en schuurmiddelen is geschikt. Ook opties van de wasvloeistoffen met de inhoud van alcohol of ammoniak zijn mogelijk. Let bij het wassen van het plafond op de plinten en spoel ze daarna af met schoon water en droog ze af met een zachte doek of keukenrol.

Plafonds kunnen ook worden schoongemaakt met een stofzuiger., maar voordat u begint te werken, moet u ervoor zorgen dat de constructie stevig is bevestigd om schade aan de platen te voorkomen.

rek

Rackplafonds zijn tegenwoordig niet ongewoon. Gebruik bij het onderhoud van modellen van dit ontwerp geen poeders en reinigingsmiddelen die schuurmiddelen bevatten, omdat deze het gladde chroomoppervlak beschadigen en het uiterlijk van het metaal aantasten. Bij het kiezen van een spons is het beter om iets uit een pluisvrij of niet-geweven materiaal te gebruiken. Spuitbussen voor het reinigen van ramen geven een dergelijk plafond snel een glans.

Na het vuur

In deze situatie is het oppervlak bedekt met roet en roet, als u het probeert te wassen met een borstel, zullen er kleine deeltjes in de poriën van het oppervlak vast komen te zitten en is het onmogelijk om ze daar te verwijderen.

Neem de volgende aanbevelingen:

 • Zorg allereerst voor uw bescherming - draag kleding die u zonder spijt na het werk kunt achterlaten, maak een hoed, een gasmasker, rubberen handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Bedek de vloer om te voorkomen dat zwarte strepen vallende deeltjes van het branden op het.
 • Bij de maximale zuigmodus van de bestaande, verzamel alle koolstofafzettingen, raak het te reinigen oppervlak niet aan met een pijp, indien mogelijk - gebruik hiervoor een industriële stofzuiger.
 • Met een borstel met stijve borstelharen begin je het roet en roet weg te vegen, de bewegingen moeten scherp zijn om roet in het oppervlak te voorkomen. Probeer deze manipulatie in één richting uit te voeren.
 • Sponzen voor een open haardbril zijn perfect voor de volgende fase - je moet scherpe bewegingen maken om de resterende sintel schoon te maken, je moet ook in één richting bewegen.
 • Vervolgens wordt een zeepoplossing in de tank bereid met behulp van zeepkrullen of afwasmiddel.Met behulp van een vod of spons met snelle, schokkerige bewegingen, wordt het plafondoppervlak zo vaak als nodig gewassen.
 • Na het drogen moet het plafond worden geprimed, waarna het gereed is voor plamuren en verven.

Hoe het verlaagde plafond te wassen, zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer