Gebrandschilderde plafonds: kenmerken en voordelen

 Gebrandschilderde plafonds: kenmerken en voordelen

Moderne glas-in-loodramen zijn helemaal niet die gebrandschilderde ramen die het licht slecht doorlaten, die in de Middeleeuwen werden gebruikt om tempels te versieren. Nu kan het glas in lood op niet minder dan tien verschillende manieren worden gemaakt en worden geïnstalleerd op het oppervlak dat de eigenaar wenst, inclusief het plafond. Bovendien is de installatie van het glas-in-loodraam veel eenvoudiger geworden en kunt u het desgewenst zelf maken.

De plafondglasramen hebben een groot aantal zowel esthetische als praktische voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is hun uniciteit en verbazingwekkende schoonheid.Het plafond van gebrandschilderd glas is het hoogtepunt van elke kamer, waar het ook is geïnstalleerd.

Bovendien vereisen deze plafonds geen speciale zorg - net voldoende om het gebruik van warm water en reinigingsmiddelen te voorkomen (u kunt geen vloeistof of poeder gebruiken).

Dit type plafond heeft nog andere voordelen:

 • Eenvoudige en korte installatie, zelfs als deze persoonlijk wordt uitgevoerd. Het ontwerp met een opgekleurd glas in lood lijkt op een ontwerper, die vrij eenvoudig te monteren is in elke configuratie.
 • Vanuit milieuoogpunt zijn de voordelen ook duidelijk - glas-in-glasplafonds bestaan ​​uit glas en metaal, er wordt geen chemie gebruikt in de materialen voor hun productie.
 • Het ontwerp is praktisch - elk beschadigd onderdeel kan gemakkelijk worden vervangen zonder de rest van de elementen te beschadigen.
 • Producten zijn eenvoudig schoon te maken.
 • Het is moeilijk om de glas-in-loodramen te doorbreken, als je dit natuurlijk niet opzettelijk doet.
 • Glas is niet gevoelig voor vocht. Het metaal is gevoelig, maar in het geval van een aluminiumprofiel is dit probleem geëlimineerd. Daarom kan dit type plafond in de badkamer worden geïnstalleerd.
 • Glazen plafond vergroot visueel de ruimte, zodat het kan worden gebruikt in kleine kamers met lage plafonds.

Soorten glas voor systeemplafonds

Tegenwoordig zijn er minstens tien manieren om gebrandschilderd glas te maken. De meeste bieden de mogelijkheid om zelf een glas-in-loodraam te maken.

 • Traditioneel (klassiek) de manier om een ​​glas in lood raam te maken vereist een speciaal kader dat zowel flexibiliteit als duurzaamheid heeft. Glaselementen worden in dit frame ingevoegd - elk in een eigen cel. Meestal is dit frame gemaakt van aluminium.
 • Film glasraam is het meest eenvoudige en betaalbare type voor zelfproductie. Dit kan met uw eigen handen thuis worden gedaan, want het is geen glas-in-loodraam, maar een appliqué. Glazen van de gewenste grootte zijn bedekt met een speciale glas-in-loodfolie. Deze techniek omvat ook een methode voor het afdrukken van foto's, die direct op het glas of eerder op de film kan worden aangebracht en vervolgens op het glas kan worden overgebracht. Bovendien kunt u de film tussen de glaslagen plaatsen.
vliezig
traditioneel
 • Werk aan de fusingtechniek gaat ervan uit dat de glasfragmenten als geheel worden gesinterd in speciale ovens. Met fusing kunt u zowel vlak als volumineus gekleurd glas krijgen.
 • Wat betreft het gefragmenteerde glas-in-lood, de productie ervan is alleen mogelijk in industriële productie. De technologie van zijn vervaardiging is zodanig dat afzonderlijke fragmenten van gespecificeerde kleuren worden gecombineerd in een enkel glas-in-loodraam. Het blijkt betrouwbaar, duurzaam en verliest de helderheid van verf in de loop van de tijd niet.
fragmentarisch
fusing
 • Zandstraal type gekleurd glas, anders eeuwig genoemd. Het wordt aangebracht met behulp van een straal zand, die onder druk staat. Met deze techniek kunt u een mat oppervlak van het glas in lood maken en niet alleen maar meerkleurig.
 • Contour (gelei) apparatuur vergelijkbaar met de tekening, want om een ​​glas in lood raam van dit type te verkrijgen, wordt glas geverfd met polymeerverven, met eerder aangebrachte randen van dezelfde polymeren of met een speciale samenstelling als de contouren van de toekomstige samenstelling.
zandstralen
contour
 • Geschilderde techniek niet anders dan tekengouache of acryl. Tekening wordt op dezelfde manier toegepast. Zowel gieten als schilderen zijn geen gebrandschilderd glas, maar imiteren het.
 • Een interessante etstechniekwanneer het glas wordt behandeld met een pasta met fluorwaterstofzuur. Het patroon op het glasoppervlak is mat en ruw van textuur.Met deze methode kun je een reliëfbeeld bereiken met een spel van licht en schaduw, waarbij je focust op wat de etsdiepte zal zijn.
Geschilderde techniek
Ets-techniek
 • Gebrandschilderd glas "Tiffany" creëer op deze manier: alle fragmenten van het toekomstige glas-in-lood worden rond de omtrek van de uiteinden op hun beurt gewikkeld met koperfolie, dan worden ze gecombineerd met een soldeerlamp en soldeer. Op deze manier kunt u niet alleen een vlak glasraam maken, maar ook een geometrische vorm geven. Deze techniek is zowel het moeilijkst uit te voeren als de vroegst bekende. Deze methode werd gebruikt om raamopeningen, plafonds en bogen in middeleeuwse gebouwen te versieren.

Bovendien is het mogelijk om gecombineerde technieken te gebruiken, bijvoorbeeld Tiffany en klassiekers, of ets en zandstralen.

Over het algemeen zal elk van de vermelde typen (behalve Tiffany) geschikt zijn voor gebruik in plafondontwerp.

Om monotonie bij de productie te voorkomen, kunt u deze bij de professionals bestellen of de filmmethode gebruiken, waarbij het glas is bedekt met een film met een voorbedrukt fotoprint.

Installatie van glas-in-lood plafond doe-het-zelf

De installatie van de meeste glas-in-lood schilderijen op het plafond lijkt op de installatie van het plafond van het Armstrong-type, omdat hun opstelling bijna op elkaar lijkt. Het enige verschil is welk type profiel en decoratieve inzetstukken moeten worden gebruikt. Glazen inzetstukken worden gebruikt voor glas-in-lood en geperst papier wordt voor hetzelfde doel gebruikt voor "armstrong".

Als je stap voor stap het plafond met glas in lood verf, krijg je het volgende algoritme:

 • De eerste stap is markup. Stel het niveau in van de toekomstige plafondconstructie. Op de plafonds markeer het punt waar de bevestigingsmiddelen zullen worden geïnstalleerd. Voor meer accurate opmaak is het het beste om een ​​laser niveau te gebruiken.
 • De volgende stap is om de hoeken aan de muren te monteren. Hun installatie wordt uitgevoerd in overeenstemming met de eerder gemaakte markeringen, hetzij op deuvels of op zelftappende schroeven. Gezien de zwaartekracht van een materiaal zoals glas, mag de afstand tussen de bevestigingen niet meer dan 30 cm zijn.
 • Verder zijn speciale instelbare ophangingen gemonteerd - "vlinders" met een stap van ongeveer 60 cm in elke richting.
 • Hierna kunt u doorgaan met de installatie van het profiel.Dit proces bestaat uit opknoping op hangers en installeren op een vliegtuig.
 • Aan het einde van de verzameling van profielen is het tijd om decoratieve verlichting te installeren. Wanneer het plafond van het gebrandschilderde glazen is verlicht, ziet het er indrukwekkender en aantrekkelijker uit dan het gebruikelijke plafond. De verlichting kan op verschillende manieren worden gebruikt: als spotlight en lichtstralen of LED-tape.
 • De laatste installatie wordt direct in glas-in-lood gemaakt. Ze investeren gewoon in de cellen die worden gevormd door profielen.

Gebrandschilderde glazen plafondschilderingen in het interieur

Er zijn 3 opties voor het installeren van een glazen plafond:

 • pendelversie (het beste dat kan worden bedacht voor kleine glas-in-looddoeken);
 • cassette ontwerp;
 • installatie in een doos met gipsplaatjes, waarin zich verborgen draden, communicatielijnen en plafond bevinden.
hangend
cassette ontwerp
in de doos

De derde optie is het meest lastig, omdat:

 • hij is omvangrijk;
 • vereist om de zijvlakken van de doos te versieren, als deze op het lagere niveau van de structuur met twee lagen is geïnstalleerd;
 • gipsplaat is niet bestand tegen de zwaartekracht van het glas, dus je hebt extra montage op metalen hangers nodig.

Het is onmogelijk om glas-in-loodplafonds te classificeren aan de hand van de aard van het patroon, omdat er heel veel variaties zijn en ze niet vatbaar zijn voor gradatie.

In vorm zijn ze verdeeld in de volgende typen:

 • koepel;
 • rond (ovaal);
 • plafond;
rondje
plafondlamp
domical
 • in de vorm van een vierkant of rechthoek;
 • gewoonte.

Voor hallen met een grote plafondhoogte en totale afmetingen is de koepel de meest succesvolle optie. Ze kunnen uitsluitend in de techniek van "Tiffany" worden gemaakt.

niet-standaard
vierkant

Plafonds met ronde vormen zien eruit als een kroonluchter met een grote diameter. Het is het beste om ze in de art deco of moderne stijl uit te voeren (de rest van het interieur moet natuurlijk in dezelfde stijl worden ontworpen). Maar etnische stijl kan ook een goede vondst zijn, als je het juiste patroon voor een bril kiest.

Het plafond heeft veel gemeen met het ronde type, maar in vorm benadert het waarschijnlijk de bal. De grootte ervan kan absoluut alles zijn. Plafondramen zien er meestal het mooist uit als ze in een nis worden geïnstalleerd. Het plafond gemonteerd in een kleine slaapkamer ziet er spectaculair uit.

De standaard vorm van het plafond met glas in lood is rechthoekig of vierkant.Ze zijn het gemakkelijkst te maken, respectievelijk zijn ze de meest budgetoptie. Bovendien kan dit type plafond worden gebruikt voor het versieren van gebouwen, ongeacht hun grootte en doel - zowel in de gang als in de keuken zal een rechthoekig glas-in-lood schilderij er even indrukwekkend uitzien.

Wat betreft niet-standaard vormen, hier wordt de verbeelding van de auteur door niets beperkt.

Glasfragmenten kunnen elke vorm en vorm aannemen. Een abstractie in de stijl van een loft kan bijvoorbeeld de illusie scheppen van een bodemloze, 'niet-hemelse' ruimte.

Verlichting in gebrandschilderd glazen plafond

Dankzij de verlichting van het glas in lood kan gewichtloos zijn, en je kunt het beeld diep en expressief maken. Het resultaat hangt af van welke techniek wordt gebruikt. Zonder het installeren van lichtbronnen, zal het moeilijk zijn om dit te bereiken, omdat het glasraam noodzakelijkerwijs goed moet worden verlicht. Verlichting helpt ook om de ruimte in de geselecteerde tinten te schilderen, waardoor een zeer speciale sfeer ontstaat.

Het is noodzakelijk om te overwegen hoe het aantal en het type van de geselecteerde lampen worden gecombineerd met het patroon op het glas-in-loodraam.Verborgen verlichting ziet er erg indrukwekkend uit als het licht uit het plafond lijkt te stromen zonder een enkele lamp te zien. Het is vooral interessant om te kijken naar matte plafonds, bijvoorbeeld gemaakt met behulp van zandstralen technieken.

Kroonluchters in gebrandschilderd glas worden niet gebruikt. In de regel is een andere achtergrondverlichting voldoende voor een hoogwaardige verlichting van de kamer.

Bij de installatie van het plafond van gebrandschilderd glas leer je van de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer