Hoe plamuur gipsplaten plafond?

 Hoe plamuur gipsplaten plafond?

Drywall is een veelzijdig materiaal voor het egaliseren van verschillende oppervlakken. Tegenwoordig wordt het heel vaak gebruikt voor het aanbrengen van plafonds. Verplicht proces na installatie is de uitlijning van de basis met behulp van speciale oplossingen. Dit is nodig in het geval dat het plafond van plan is om er behang op te schilderen of te lijmen. Om het optreden van scheuren te voorkomen, is het belangrijk om een ​​bepaalde volgorde van bewerkingen te volgen, evenals kwaliteitsoplossingen te gebruiken.

We selecteren stopverf

Gipsplaten bestaan ​​uit geperst gips, dat wordt vastgehouden door een speciaal papierframe.Daarom moeten plamuur gipsplafonds alleen composities zijn, die goed met dergelijke stoffen kunnen paren. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten plamuren.

Afhankelijk van de samenstelling kunnen de volgende soorten producten worden onderscheiden:

 • Gipsmengsels. Oplossingen zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Maar gips absorbeert vocht zeer goed, dus ze zijn niet geschikt voor plafonds in de badkamer of in de keuken. Het is raadzaam om ze te gebruiken in droge ruimtes met minimale temperatuurverschillen.
 • Cementputty. Een prima alternatief voor gipskartonplafonds. Na het drogen behoudt de laag pleister kalm een ​​hoge luchtvochtigheid, zonder te barsten. Daarom kunnen ze worden toegepast in de badkamer, waar speciale microklimatische omstandigheden.
 • Polymeerformuleringen. Materialen worden verkregen uit verschillende componenten met de toevoeging van polymeren. Deze stoffen veranderen de fysieke eigenschappen drastisch. Experts raden aan deze te gebruiken voor het maken van afwerkvloeren, omdat ze gelijkmatig liggen en een gelijkmatige laag vormen. Met behulp van polymeerplamuur is het eenvoudig om het plafond voor het schilderen te organiseren.

Een andere gradatiemix voor drywall is het niveau van gereedheid.

De meest populaire zijn droge oplossingen die verder moeten worden gemengd met water. Op de markt van vandaag zijn er kant-en-klare plamuren die na aankoop direct op gipsoppervlakken kunnen worden aangebracht.

Bij de aankoop van dergelijke mengsels is het belangrijk om aandacht te besteden aan het beoogde doel. Tegenwoordig worden oplossingen gebruikt voor het starten en afwerken van nivellering. Beginnerskitjes verschillen in een grofkorrelige structuur van de korrels, waardoor een perfect gladde basis niet mogelijk is.

instrumenten

Je kunt het verlaagde plafond met je eigen handen afwerken zonder een bepaalde ervaring te hebben.

Om deze taak te vereenvoudigen, moet u een set hulpgereedschappen opslaan:

 1. Mengtank en bouwmixer. Er zijn elektrische gereedschappen nodig als de hoeveelheid werk groot is en u snel een oplossing van hoge kwaliteit moet voorbereiden. Wanneer de ruimte klein is, kan het mengen handmatig worden gedaan.
 2. Brede verfborstel en spatels. De grootte van het laatste gereedschap wordt afzonderlijk geselecteerd. Je moet verschillende soorten spatels hebben, omdat ze nodig zijn in bepaalde delen van het plafond.
 3. Schuurnet en verschillende afmetingen zwevend.Wordt gebruikt voor het egaliseren van oppervlakken na uitharden van de oplossing.
 4. Verf gaas. Het hoofddoel van het product is maskeren en de naden fixeren.

Voorbereiding van het oppervlak

Voordat u aan het plafond begint te werken, is het wenselijk om de ruimte maximaal te bevrijden van meubels en onnodige zaken. Tijdens het plamuren kan er veel vuil zijn, dat dan moeilijk schoon te maken is.

Begin met de voorbereiding van het plafond met behulp van schroeven. De bevestigingen moeten zo worden ingeschroefd dat hun kop niet boven het oppervlak van de gipsplaat uitsteekt. Je kunt het controleren door aan te raken. Als dergelijke defecten aanwezig zijn, worden met behulp van een handmatige schroevendraaier schroeven in de diepte van het materiaal geschroefd.

Vorm geen te diep gat, omdat dit kan leiden tot de doorbraak van het frame of de kromming ervan. Het is noodzakelijk dat de kop slechts iets dieper wordt ten opzichte van het bovenste vlak.

Soms gebeurt het tijdens de installatie dat de schroef het laken sterk aandrukt en op deze plaats ontstaat een kleine indrukking. Het is mogelijk om dit defect te corrigeren door de bevestigingsmiddelen naar een nieuwe plaats te draaien, maar alleen met minder inspanning. Wanneer alles gereed is, worden alle gaten op de locaties van de schroeven met mortel afgedicht.Het wordt aangebracht op de groeven met een spatel, waarbij dwarsbewegingen worden uitgevoerd.

De volgende stap is om de naden tussen de vellen uit te lijnen.

Dit proces is eenvoudig en omvat verschillende opeenvolgende bewerkingen:

 • In eerste instantie wordt alle stof met een gewone borstel van het oppervlak van het plafond verwijderd. Als de opstelling gipsplaat gebruikt zonder een fabrieksrand, worden de voegen in een hoek van 45 graden gesneden. Als de afschuiningen nog steeds aanwezig zijn, moet u controleren of het papier aan de uiteinden niet loslaat. Als een dergelijk fenomeen aanwezig is, moet het zorgvuldig worden afgesneden met een administratief mes.
 • Daarna, met behulp van een schildermes langs de naad, moeten verschillende dunne sneden worden gevormd. Ze zijn nodig voor een betere hechting van de oplossing met gips.
 • In dit stadium wordt het hele plafond voorzien van speciale oplossingen. Gebruik hiervoor geen alkydformules, omdat deze de structuur van het papier beschadigen en de oorspronkelijke sterkte verliest. Het is noodzakelijk om alleen gespecialiseerde vloeistoffen van hoge kwaliteit te gebruiken die bedoeld zijn voor gips.
 • De voorbereiding wordt voltooid door de bevroren oplossing op de locaties van bevestigingsmiddelen te malen.Deze stap is belangrijk, omdat het aantal aangebrachte stopverflagen en de kwaliteit van het oppervlak ervan afhangen.

Naad afdichting

Plafondplamuur begint met deze stap. Om een ​​solide systeem te krijgen, moeten alle verbindingen tussen de platen verder worden versterkt met een krappe netten. U kunt het in gespecialiseerde winkels kopen, u hoeft alleen de gewenste celgrootte te selecteren.

De technologie om de naden te vullen is vrij eenvoudig en bestaat uit de volgende stappen:

 1. De voegen vullen met een kleine hoeveelheid oplossing. Het is belangrijk dat het mengsel de fossa niet volledig vult, omdat het moeilijk is om de versterkingsband te bevestigen.
 2. Serpyanka monteren. Plaats het langs de naad zodat het strikt in het midden ligt. Om het gaas te fixeren, wordt het materiaal enigszins in de oplossing gedrukt. Het is belangrijk om het raster niet te veel te buigen om geen boog te krijgen.
 3. Alignment. Na het repareren van de serpyanka, moet een andere laag pleister worden aangebracht om deze te sluiten. Hiermee kunt u een relatief vlak oppervlak bereiken. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd met een brede spatel, die de breedte van de naad en het aangebrachte gaas bestrijkt.

Bij het aanbrengen van stopverf is het wenselijk elke laag een beetje droog te geven.Het is dus mogelijk om het volgende deel van het mengsel gelijkmatig te verdelen.

We versterken de hoeken

Gipsplafonds hebben niet alleen één vlak. Tegenwoordig zijn meerlagige dozen, die het decoratieve oppervlak vormen, bijzonder populair geworden. Deze structuren worden gekenmerkt door de aanwezigheid van interne en externe hoeken, die het wenselijk is om te versterken. Afhankelijk van het type hoek worden dergelijke bewerkingen anders uitgevoerd.

intern

Voor dergelijke systemen worden geperforeerde hoeken gebruikt, langs de randen waarvan een serpyanka-net is bevestigd. Ze laat toe om lakens onderling te verbinden, terwijl ze tegelijkertijd een rechthoekige verbinding hebben ontvangen.

De binnenhoek wordt met een kleine hoeveelheid oplossing aan het oppervlak bevestigd. Vervolgens wordt, met hetzelfde mengsel, ook de serpyanka gefixeerd en uitgelijnd met de basis van het vel. Gebruik daarna een stopverf voor de hoekige spatel en lijn de hoek uit met het niveau.

extern

Hoeken van dit type zijn iets lichter om op te lossen. Aanvankelijk wordt een kleine hoeveelheid van de oplossing aangebracht aan het einde van het vel. Daarna wordt er een constructie van aluminium en kunststof in geperst. Wanneer het waterpas is, verwijder de rest van het mengsel met een spatel.

Voor een perfect vlakke hoek, stopverf in verschillende lagen. Bovendien moet elk van hen uitdrogen, zodat u de kwaliteit van de coating in de volgende stap kunt regelen.

Afwerking stopverf

Deze fase is de finale, omdat het een al mooi en glad oppervlak mogelijk maakt.

Afwerking houdt de volgende bewerkingen in:

 1. Gebruik een brede spatel om het mengsel gelijkmatig over het plafond te strekken. Het is belangrijk dat de dikte van de oplossing niet groter is dan 2-3 mm. In een ander geval kan dit leiden tot kraken of uit de stopverf vallen.
 2. Maak de spatel schoon voordat u de oplossing op een nieuw gebied aanbrengt. Het oppervlak wordt ook gevormd door het materiaal in een dunne laag uit te rekken.
 3. Als je het optimale effect niet hebt bereikt, kun je proberen om een ​​ander laag stopverf op het uitgangsmateriaal te plaatsen. Dergelijke herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd met de tijd, wanneer het plafond geel wordt van ongunstige factoren.

De kwaliteit van de uitlijning hangt af van de hoek waaronder de spatel beweegt. De beste indicator is een waarde van 15 graden.

Dit zal het mogelijk maken om een ​​uniforme coating te verkrijgen zonder een weefsel van meerdere lagen te vormen. Alle werkzaamheden aan de uitlijning van het plafond zijn wenselijk om uit te voeren in een ruimte waar de temperatuur varieert van +5 tot +30 graden.

Drogen stopverf mag alleen in een relatief vochtige kamer zonder blootstelling aan direct zonlicht. Te snelle verdamping van water zal leiden tot de vorming van kleine scheuren, waaruit het mogelijk zal zijn om alleen de nieuwe stopverf te verwijderen. Wanneer de dekvloer droog is, moet deze worden geschuurd. Dit gebeurt met een rasp en fijn schuurpapier.

Het plaatsen van een gipsplaatplafond is een tijdrovende en langdurige procedure, die naleving van alle regels en de keuze van alleen hoogwaardige mortels vereist.

Raadpleeg de volgende video voor meer informatie over hoe u plafondplastiek op de juiste manier plaatst.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer