Hoe regel je het plafond met je eigen handen?

 Hoe regel je het plafond met je eigen handen?

De technologieën van de afgelopen decennia maken het mogelijk om plafondbedekkingen te maken met alle functies van textuur, en soms met complexe 3D-geometrie. De gladde, geverfde witte of delicate tonen van het verfoppervlak worden echter nog steeds geassocieerd met het concept 'plafond' en het is onwaarschijnlijk dat deze ooit uit de ontwerppraktijk zal verdwijnen. Er zijn verschillende manieren om dit resultaat te bereiken, en ze laten je allemaal toe om aan deze taak te voldoen zonder de betrokkenheid van specialisten. Om het plafond met je eigen handen te nivelleren, moet je niet de duurste tool hebben, een paar vrije dagen, en vooral, om te weten voor welk type afwerking je voorbereid bent.En wie kan dit beter weten dan een huiseigenaar?

Speciale functies

Er zijn drie effectieve, relatief goedkope en ook eenvoudig om de technologie te implementeren: gips, gips en gipsplaat. Om een ​​keuze te kunnen maken voor een bepaald geval, is het noodzakelijk om kennis te maken met de onderscheidende kenmerken van elk afzonderlijk geval.

Harde stopverf is de plastic nivelleringsstructuur. De stopverfmassa bestaat uit kleine deeltjes en een polymeer, waardoor het letterlijk aan het oppervlak "lijft". Putty is zeer eenvoudig aan te brengen. Ze werken met spatels van verschillende breedtes. Gipspleister dat wordt gebruikt voor binnenhuisdecoratie, is in staat om een ​​gelijkmatige laag te geven met een dikte van 2 tot 5 millimeter, dit is het belangrijkste "bereik".

In sommige gevallen kan de laag oplopen tot 2 cm, maar men mag dit niet als een constante parameter laten leiden. De zogenaamde startplamuur geeft een ietwat ruw oppervlak. Afwerking stopverf vormt een oppervlak zo glad als het menselijk oog kan onderscheiden. Na het drogen kan de laag stopverf behandeld worden met schuurlinnen (wat trouwens de fouten die gemaakt zijn, kan corrigeren). De kleur van het materiaal is wit, soms grijsachtig.

In natte ruimtes worden op cement gebaseerde plamuren gebruikt, omdat gips bang is voor vocht. Plamuren worden meestal op de markt gebracht als droge mengsels, maar er zijn ook kant-en-klare formuleringen.

Pleisterwerk, wanneer er behoefte is aan een veel substantiëlere egalisatielaag. Normale dikte - 2 cm; met extra wapening (versteviging) kan deze waarde worden verhoogd tot 5 cm. Het bepleisteren van plafonds met een conventionele mortel en zandmortel wordt vanwege de moeilijkheid van aanbrengen niet gebruikt. Kalkzandmortel volgens de huidige normen is ook niet voldoende plastisch en wordt zelden gebruikt. Nu werken ze met gipspleister of cementpleister. De namen mogen u niet misleiden: ze onderscheiden zich van traditionele verbindingen door polymeeradditieven die een hoge plasticiteit en hechting (hechtvermogen aan het oppervlak) bieden.

Pleisters worden verkocht als een droge mix in papier of karton. Voor het aanbrengen wordt het mengsel met water afgesloten en geroerd. Gebruik voor werk de regel, water en normale niveaus, spatels, poluterki en andere hulpmiddelen.

Het is noodzakelijk om het verschil tussen gips en gipspleister te begrijpen.Zonder naar hetzelfde bindmiddel te kijken, worden de deeltjesgrootte en samenstelling van elk mengsel gekozen afhankelijk van het doel. Als je een stopverflaag in 4-5 cm stopt, zal deze na een tijdje gewoon instorten. Daarom is het noodzakelijk om strikt binnen het door de fabrikant aangegeven kader te handelen.

Het apparaat van een gipsplafond omvat de creatie van een duurzaam frame van speciale metalen profielen en deze vervolgens te bedekken met gipsplaat - gipskartonplaten. In feite is het een soort vals plafond, een technologie die fundamenteel verschilt van de toepassing van egalisatiemiddelen. "Afstemming" betekent hier de mogelijkheid om een ​​volledig vlak horizontaal oppervlak te creëren op elke gegeven hoogte. Voor het bevestigen van profielen aan de wanden is een pons (of een boormachine met een schokmodus) noodzakelijk.

Om de visuele uitlijning van het plafond succesvol te laten zijn, moet u alleen hoogwaardige materialen voor het werk kopen, dan kunt u het plafond zelf nivelleren.

Voors en tegens

Zelden blijkt het plafond met één stopverf waterpas te worden gezet. In de regel is gips nodig. Daarom kunnen we hun kwaliteit samen evalueren. Het voordeel van de pleisterlaag is dat de dikte niet meer is dan nodig voor de egalisatie zelf,dat is 2-3 centimeter. Pleister is relatief goedkoop, duurzaam, met de inachtneming van technologie geen scheuren.

Gipsplaattechnologie heeft een aantal voordelen:

 • het vermogen om eventuele gebreken in het basisplafond te verbergen;
 • de aanwezigheid van een interceiling-ruimte waarin draden, leidingen, luchtkanalen kunnen worden geplaatst;
 • extra functies van het plafond: de mogelijkheid om warmte- of geluidsisolatie te regelen;
 • elke configuratie van het verlichtingssysteem in de kamer;
 • minimaal voorbereidend werk;
 • snelheid van installatie;
 • de mogelijkheid om eenvoudig een nieuw, geometrisch correct vlak te maken;
 • gebrek aan "natte" processen (alle werkzaamheden worden in volledige zuiverheid uitgevoerd);
 • gebruiksklare gipspleisterbekleding heeft slechts een dunne laag stopverf nodig;
 • verschillende versies van de GKL: voor natte ruimtes en met verbeterde brandwerendheid;
 • het creëren van decoratieve oplossingen van twee of meer niveaus.

Het grootste nadeel is er een, maar erg belangrijk: de constructie van profielen en banen grootboeken vermindert de hoogte van de kamer met minstens 5 centimeter.

Soms is er informatie over speciale mastiek, die kan worden gebruikt om vellen CC direct op een betonnen basis te lijmen,maar hier moet u de mogelijke risico's afwegen. Het is juister om aan te nemen dat er geen opties zijn om de gipsplaat rechtstreeks op het betonnen plafond te plaatsen. Het enige alternatief is mogelijk voor eigenaren van gladde plafondoppervlakken van hout, maar ook hier is het beter om niet zelfstandig aan de slag te gaan.

De eigenaar van de ruimte moet beslissen hoe hoog de vereisten zijn voor de geometrie van het vlak. Verdere beslissingen zijn ervan afhankelijk.

De omvang van alle afwijkingen van het vlak kan in twee groepen worden verdeeld:

 • onregelmatigheden op een klein (tot een halve meter) gebied: heuveltjes of holtes, scheuren, naden tussen de vloerplaten;
 • onregelmatigheden op grote schaal (tot het gehele plafond), inclusief afwijkingen van de horizon.

Defecten van de eerste groep zijn letterlijk opvallend; als ze niet worden geëlimineerd, zal de blik steeds weer op hen terugkomen.

Defecten van de tweede groep zijn nauwelijks merkbaar, meestal gissen we er niet naar. Zo lijkt het oppervlak bijvoorbeeld glad en alleen als u een regel van twee meter of drie meter (rail) toepast, wordt een spleet van 2-3 centimeter ("put") gevonden of, omgekeerd, een verdikking ("buik").Een apart geval is de afwijking van het horizontale vlak als geheel (verschillende hoogte van de wanden). Een hoek van het plafond en de muur (schil) kan 2-3 centimeter hoger zijn dan het tegenovergestelde. Het oog onderscheidt een dergelijke afwijking niet; het wordt gedetecteerd met behulp van een speciaal gereedschap.

Het is gemakkelijk om kleine foutjes aan te pakken met behulp van stopverf, in het slechtste geval - met een laagje pleisterpleister. Maar om de onregelmatigheden van het tweede type te elimineren, zijn speciale mengsels nodig, een versterkende (verstevigende) mesh-inrichting en als er een grote afwijking van de horizon is, moet u een hangende structuur maken. Dat wil zeggen, arbeid moet veel meer worden toegepast.

Hoe het oppervlak voorbereiden?

Afwerking decoratieve coating moet worden aangebracht op een goed voorbereid oppervlak.

Meestal verwachten de eigenaars in eerste instantie een van de opties:

 • betonnen monoliet: onregelmatigheden van het beton zelf, onbedekte gebieden van roestige versterking, resten van oude plamuur, gips, behang, soms schimmel (badkamer) of vet (keuken);
 • de overlapping van betonplaten: allemaal hetzelfde, plus diepe voegen en hoogteverschillen tussen de platen, (tot 3-4 cm);
 • houten plafond: planken of gordelroos.

Voor gips en stopverf is het principe eenvoudig: alles wordt verwijderd, tot puur beton:

 • De overblijfselen van de oude stopverf, emulsie, behang, tweemaal bevochtigd met een interval van een uur, vervolgens verwijderd met een spatel.
 • Gips en losse elementen worden neergehaald met een houweel of een hamer.
 • De naden tussen de platen zijn tot de maximale diepte geborduurd.
 • Olieverf is de grinder met een draadmondstuk (snoerborstel) verwijderd. Als er geen gereedschap is, maak dan een hoogwaardige inkeping met een beitel. Gebruik geen chemische wasbeurten.
 • Roestige vlekken worden verwijderd met een oplossing van sterk verdund zuur.
 • Schimmel en schimmel vereisen een zorgvuldige behandeling met antiseptica.
 • De "gepenetreerde" wapening is overschilderd met olieverf om roestvlekken op het oppervlak van de afwerking te voorkomen.

Het is de moeite waard om een ​​huishoudelijke chemicaliënwinkel te bezoeken: er zijn speciale compounds te koop om oud behang, roestvlekken, vettig vuil te verwijderen. Tijdens het werk is het noodzakelijk om beschermingsmiddelen aan te brengen: een bril, handschoenen. Voor de molen zou het goed zijn om een ​​behuizing met een pijp voor een stofzuiger te vinden.

Een droge reiniging volstaat voor een gipsplaat-plafond: het verwijderen van afbrokkelende lagen, het dichten van naden en grote scheuren.

Technologieën en methoden

Laten we ons nu proberen voor te stellen hoe tijdrovend elke methode is.

Gipsplaat

De constructie van het plafond van gipsplaatplaten (GCR) is geen bijzonder moeilijke taak, maar vereist wel een zorgvuldige kennismaking met de normen en aanbevelingen in elk stadium van het werk.

Langs de omtrek van de kamer worden geleiders, - profielen ud, op een gegeven hoogte genageld. Een rooster wordt op het plafond gelegd, waarvan de lijnen ophangingen ophangen. Plafondprofielen leiden cd loodrecht op de rails en worden vervolgens aan de ophangingen bevestigd. Aan de profielen vastzetten cd's van gipsplaat.

Als het nodig is dat het vlak van het verlaagde plafond zo dicht mogelijk bij het echte plafond ligt (deze optie is wenselijk als het doel is om zoveel mogelijk kamerhoogte te behouden), is de taak van de eerste markeringstrap het niveau van het laagste punt van het plafond naar alle wanden over te brengen.

Werken onder het plafond met een waterniveau is onhandig, dus cirkelvormige markeringen kunnen onderaan worden uitgevoerd en dan terug naar de top worden overgebracht.

Dit gebeurt in de volgende volgorde:

 • vind het laagste punt van het plafond, breng het niveau over op elke muur en maak een markering;
 • van het merkteken gebruikmakend van het niveau en regels trekken een verticale lijn naar beneden;
 • maak op deze lijn, ongeveer op ooghoogte, nog een markering. Meet en registreer de resulterende afstand tussen de onderste en bovenste markeringen;
 • gebruik het waterniveau om de hoogte van de onderste markering op alle wanden van de kamer over te brengen. Ten minste van elk van de twee zijden van de hoeken tussen de muren moet op het merkteken;
 • van elk ontvangen merkteken verticaal naar boven de gemeten afstand meten;
 • Volgens de gevonden merken weerstond het vervende constructiekoord de lijn langs de omtrek.

Natuurlijk, met een laser-niveau, zou men dit niet allemaal kunnen doen, maar zo'n speciaal gereedschap is, in de regel, alleen onder bouwers.

Wanneer het niveau van het laagste punt van het plafond wordt overgebracht naar alle wanden, op dit niveau, langs de gehele omtrek, worden profielgeleiders ud gemonteerd. Hun bovenzijde is ingesteld op het niveau van de onderbroken lijn. Om het ud-profiel te fixeren, worden er gaten in geboord met een stans van 45-50 cm en een pen-spijker erin gehamerd.

De lengte van de cd-profielen van het plafond moet gelijk zijn aan de breedte van de kamer (of de lengte, als ze meegaan), minus ongeveer 5 mm.Profiel gesneden molen, metaalschaar of ijzerzaag. Kant-en-klare cd-profielen worden in geleiders geschoven op twee tegenover elkaar liggende wanden, in een rechte hoek geplaatst en vastgezet met zelftappende schroeven (of, in het gewone spraakgebruik, "vlo"). Plafondprofielen hebben exact dezelfde afstand - ofwel 60 of 40 centimeter. In dit geval vallen de voegen van gipsplaten op het profiel.

In dit stadium is het frame gemaakt van plafondprofielen parallel aan elkaar. Nu worden over elk profiel met een tussenafstand van 50-60 centimeter bevestigingsplaten-ophangingen (U-vormige beugels) op de plafondbasis vastgeschroefd of genageld. Ze geven de hele structuur stijfheid en het vermogen om het totale gewicht van de platen GK te behouden.

Voordat u cd-profielen aan suspensies koppelt, moeten ze exact in één vlak worden uitgelijnd. Dit probleem is eenvoudig opgelost: in het midden van de kamer, over de profielen, wordt een sterke zijden draad getrokken en vastgemaakt aan de ud-geleiders. Het profiel bevindt zich boven de thread; hij wordt net genoeg opgetild om een ​​opening van een millimeter te vormen en vervolgens met schroeven aan de ophanging bevestigd, eerst aan de ene kant en vervolgens aan de andere kant.U moet ervoor zorgen dat het andere profiel op dit moment de draad niet raakt en de opmaak niet onderdrukt.

Tegen de tijd dat de installatie wordt geïnstalleerd, moeten er vellen gipsplaat enkele dagen in de kamer liggen. Het blijft nu om ze met schroeven vast te maken aan het afgewerkte frame.

Zo kunt u ook het doorzakkende plafond in een woonhuis of appartement repareren.

gips

Na het reinigen van de basis en het afdichten van de naden, gaat u verder met het uitlijnen van het gipsmengsel.

Het bevat een aantal bewerkingen:

 • Priming. Het bepleisteren van betonnen plafonds wordt nooit uitgevoerd zonder voorafgaande oppervlaktebehandeling. Op een schone, gedroogde basis zet u een van de speciale primers zoals Betonkontakt. Dit mengsel dient niet alleen als een diepe penetratieprimer, maar bedekt ook het oppervlak met een laag deeltjes die een sterke binding met de pleisterlaag vormen. (Om aan te raken lijkt een dergelijk ruw oppervlak op emery).
 • Het apparaat bakens. De vuurtoren is een speciaal metalen profiel met perforaties langs de randen en een vlakke rand in het midden. De lengte is 3 meter en de "hoogte" heeft een pitch: er zijn bakens van 8, 10 millimeter of meer. Hoe groter de hoogte van de vuurtoren, hoe dikker de gipslaag zal worden.Voor het plafond is het beter om bakens te kopen met een hoogte van 6 mm.

Vuurtorens worden op het niveau gelegd en "bevriezen" de oplossing. Wanneer de schilder de regel in twee bakens leidt, wordt de overtollige oplossing afgesneden en blijft er een plat oppervlak over. Door geduld te tonen bij het installeren van bakens, kunt u het oppervlak van elk gebied met een nauwkeurigheid van één tot twee millimeter bepleisteren.

Vuurtorens parallel aan elkaar. Met behulp van bouwsnoer klopte een lijn evenwijdig aan de muur. De afstand tot de muur is ongeveer 30 cm. Verder worden ze geleid door de lengte van de bestaande regel: voor een instrument van twee meter kan de afstand tussen de bakens 160-180 cm bedragen.

Het is noodzakelijk om te berekenen dat de afstand vanaf de tegenoverliggende muur dit niet mag overschrijden.

Vuurtorens blootstellen, gebruikmakend van het waterniveau. Hang het hele vliegtuig op. Op het laagste punt boren ze een gat voor de plug en schroeven ze in, waardoor er 6 mm op het oppervlak achterblijven. Vervolgens vinden ze op de gemarkeerde lijn een ander punt, schroef de schroef in en draai het niveau net genoeg om het te verdraaien zodat de doppen van beide op hetzelfde niveau liggen. Vervolgens schuiven ze langs de lijn naar het derde niveau, enzovoort. 2-3 schroeven worden op twee meter geschroefd.Aan het einde van het werk worden zelftappende schroeven op alle lijnen geïnstalleerd, zodat alle doppen op hetzelfde niveau liggen. Leg daarna een beetje pleister op de lijn, leg een baken en laat het zinken met de regel, totdat het tegen de deksels van de schroeven rust. In deze positie moet het blijven totdat de oplossing het op betrouwbare wijze grijpt. De nauwkeurigheid van de installatie wordt vele malen opnieuw gecontroleerd, omdat het succes van het hele bedrijf ervan afhangt. Geïnstalleerde bakens laten drogen tot de volgende dag.

 • Voeg een oplossing toe. Professionals geloven dat het beter is om een ​​gipsmengsel te gooien, maar voor een beginner is het best geschikt om het met een spatel te verspreiden. De oplossing wordt toegepast tussen twee vuurtorens en dan volgen ze meestal de vuurtorens en verwijderen ze het overschot. Als ze klaar zijn, gaan ze niet naar de volgende rijstrook, maar via één. Voeg de resterende strips toe als de oplossing droog is.

Door pleister op bakens kunt u een redelijk vlak oppervlak tegelijk aanbrengen. Voor de volgende laag wordt een meer vloeibare oplossing bereid en deze keer worden de regels genivelleerd met cirkelvormige bewegingen of gewreven met een schraper. Na droging is een dergelijk oppervlak gereed voor het afwerken van puttying of voor het plakken met dicht behang.

 • Versterking. Als een laagdikte van meer dan 2 cm vereist is, is het noodzakelijk om wapening te gebruiken met speciale netten (gemaakt van glasvezel, plastic, gegalvaniseerd staal, enz.). Bij het aanbrengen van de eerste laag wordt het gaas "gemalen" naar de basis, in andere gevallen wordt het met schroeven geschroefd. Als de dikte 4 of meer centimeter moet zijn, wordt er een ander gaas tussen de lagen gelegd.

stopverf

Om verder kraken te voorkomen, worden de naden tussen de platen in de voorbereidende fase gevuld met een van de speciale elastische composities.

Dikkere lagen veroorzaken startplamuur. De afwerklaag mag niet groter zijn dan 2 mm.

Als de stopverf in twee lagen is gemaakt, wordt een fijnmazig gaas ("spinnenweb") tussen de lagen gewreven. Zegel de naden met stopverf kan perfect glad zijn. Het belangrijkste ding - het gebrek aan vuil in de naden.

tips

 • Als er geen regel of goede latten zijn, kunt u een gipsplaatprofiel gebruiken.
 • Aluminium bakens kunnen na de pleister niet worden verwijderd, omdat ze niet aan corrosie onderhevig zijn.
 • Vloeibare dure verf is beter te nemen in winkels, omdat je op de markten nep kunt kopen.
 • Als u de bakens niet over, maar langs de platen instelt, kunt u het verbruik van gips verminderen.Maar dit moet alleen worden gedaan als de geometrie van het plafondvlak vrij is, anders kunnen de besparingen leiden tot verliezen.
 • Cement-gebaseerde gipsmengsels zijn vaak goedkoper dan gips. Het is echter voldoende om opnieuw te berekenen, rekening houdend met het materiaalverbruik, aangezien het duidelijk wordt: hun prijs is bijna hetzelfde. In dit geval wordt gips beschouwd als meer milieuvriendelijk en geschikt voor huisstof.

Als de laatste laag voor het afwerken van de pleister stopverf, zal het sterk vergemakkelijken van het lijmen van licht behang of schilderen met witte verf.

 • Voor het berekenen van het aantal gipsplaatvellen en -profielen is het handig om een ​​tekening te maken, waarbij alle details worden genoteerd.
 • Voor het markeren is het beter om een ​​zwarte draad te kopen, omdat deze beter te zien is.
 • Als de gidsen ud-profielen in de "Chroesjtsjov" op speciale pakkingen liggen, voegt het isolerende eigenschappen aan het plafond toe.
 • U kunt geen acrylprimers gebruiken voor gipsplaat, dit leidt tot een schending van de structuur van de plaat.
 • Primersamenstellingen met "vulmiddel" moeten van tijd tot tijd worden geroerd, zodat de zware deeltjes niet aan de onderkant blijven.

Het plaatsen van de boog van het plafond is snel noodzakelijk om een ​​volledig plafondblad te bekomen als gevolg van de reparatie.

Hoe je het plafond kunt egaliseren met gips, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer