Plafondpanelen: selectiecriteria

De noodzaak om het plafond te repareren veroorzaakt veel problemen. Niettemin zijn er tegenwoordig veel opties om het plafond zonder veel moeite bij te werken. Een snelle en eenvoudige manier is om plafondpanelen gemaakt van verschillende materialen te gebruiken.

Speciale functies

De markt voor plafondpanelen is de laatste jaren snel gegroeid. Verschijn innovatieve materialen, nieuwe technologieën en vooral een groot aantal ontwerpvarianten. Het plafond in een modern huis kan wit zijn, gekleurd, lijken op een sterrenhemel, gemarkeerd van binnenuit. U kunt de optie kiezen die geschikt is voor uw huis.

Vóór de start van de afwerking moet de mogelijkheid van overlapping worden geëvalueerd: of het plafond bestand is tegen de extra belasting en wat voor soort, of het zal afbrokkelen, of de bedrading moet worden gewijzigd. Het wordt aanbevolen om oude kalk en pleister van het basisplafond te verwijderen als deze eraf valt.Als het plafond erg onregelmatig is of overloopt, moet het oppervlak worden schoongemaakt en geprimed.

Om de juiste hoeveelheid materiaal te kopen, gebruikt u een eenvoudige formule: verdeel het oppervlak van het plafond door het gebied van één stuk (deze gegevens worden weergegeven op de verpakking), terwijl u ongeveer 10% toevoegt voor willekeurige breuk of schroot van het materiaal.

Als u na de installatie nog steeds afwerkmateriaal hebt, sla het dan op. Als u het afwerkingselement moet wijzigen, hoeft u niet naar de winkel te rennen op zoek naar een 'vergelijkbaar stuk'.

Voors en tegens

De afwerking van de plafondpanelen heeft veel voordelen:

 • een verscheidenheid aan afwerkingen zal u in staat stellen om de beste verhouding voor u te kiezen in termen van prijs / kwaliteit;
 • de afmetingen van de elementen zijn verschillend, dus u kiest de optie voor zowel zeer kleine als grote panden;
 • interieurbekleding kan worden gecombineerd met isolatie. Sandwichpanelen zijn bijvoorbeeld een echte vondst voor de koude kamer van een loggia of veranda in de cottage;
 • De meeste materialen waaruit moderne afwerkingen zijn gemaakt, zijn niet bang voor vocht, zodat ze kunnen worden gebruikt in een vochtige ruimte;
 • paneelafwerking is onmisbaar wanneer er zichtbare gebreken in de overlapping zijn - scheuren, naden en hoogteverschillen;
 • verberg bedrading en andere communicaties zijn het gemakkelijkst onder de vierkante elementen ingesteld door de "cassette-methode";
 • deze afwerking is geschikt voor bijna iedereen;
 • Het is niet nodig speciale gereedschappen te kopen. Installatie van decoratie vereist geen gebruik van dure of zeldzame bouwuitrusting;
 • als een element om de een of andere reden is beschadigd (dit kan per ongeluk gebeuren doordat de kurk onder de champagne niet goed wordt afgevuurd, een bal wordt gegooid door een kind of een lek), dan kunt u het snel en gemakkelijk vervangen;
 • de meeste moderne afwerkmaterialen voor wanden en plafonds zijn gemakkelijk schoon te maken en te wassen;
 • zelfs plastic producten vallen onder de categorie "milieu", omdat ze geen schadelijke stoffen afgeven, geurloos zijn en bestand tegen zonlicht. Moderne technologieën en kwaliteitscontrole maken deze materialen absoluut veilig voor mens en dier;
 • veel afwerkingsmaterialen voor plafonds zijn erg licht en oefenen praktisch geen druk uit op de vloer;
 • Afwerkingsmaterialen voor het plafond hebben veel texturen en tinten, dus u vindt de juiste optie voor elk interieur;
 • plastic heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.

Er zijn enkele panelen in de afwerking van de panelen, die trouwens weinig zijn:

 • op grote oppervlakken ziet zo'n decoratie er "rustiek" uit;
 • hoe goedkoper het afwerkingsmateriaal, hoe minder het u van dienst zal zijn;
 • onbedoelde krassen of stoten zullen de paneelafwerking gemakkelijk verpesten;
 • beloften van fabrikanten zijn niet altijd gerechtvaardigd - helaas kunnen zonnestralen de kleur van zowel witte als gekleurde materialen beïnvloeden, en sommige afwerkingen kunnen uiteindelijk beginnen af ​​te brokkelen.
 • panelen worden vaak geassocieerd met kantoordecoratie en sommige mensen willen ze niet alleen gebruiken vanwege de kenmerken van esthetische waarneming.

types

Tegenwoordig zijn er een groot aantal soorten plafondpanelen. De eenvoudigste manier om plafondpanelen te verdelen volgens criteria zoals de installatiemethode:

 • Bekend met vele "cassette-ophanging." Zo'n plafond is een kooi van metalen hoeken met vierkante cellen van 50 vierkante centimeter tot 1200.Dankzij de hoek worden vierkanten met zijden gevormd, waarop het plafondpaneel wordt gelegd.
 • Rackmontage. Smalle lamellen, bevestigd op een houten of metalen kist, zijn tegenwoordig te vinden in de decoratie van de plafonds van badkamers, keukens, woonkamers in privéhuizen en appartementen. Tussen de lamellen zit een stoot of verbinding in de groef.
 • Lijmen van panelen. Polyurethaanschuim en polyurethaan voeringen worden vaak eenvoudig "geplant" op lijm. Als het plafond gelijkmatig is, kunt u met een speciale lijm lichtgewicht afwerkingsmaterialen lijmen, bijvoorbeeld MDF en plastic platen. Het belangrijkste is dat ze een gladde basis hebben. Afwerking met lijmen zal een laag plafond besparen voor verdere verlaging, vooral als het niet nodig is de bedrading of andere communicatie te verbergen.

Het moet gezegd worden dat de decoratieve panelen van dezelfde materialen verschillend kunnen worden gemonteerd.

Natuurlijk houtwerk blijft populair vandaag. Wandbekleding (houten lat) ziet er nog steeds fantastisch uit op plafonds en muren. De voering is in verschillende maten en kleuren, maar de algemene regel is al lang bekend - deze afwerking is bevestigd aan een houten of metalen frame (uit een metalen profiel) met behulp van klemmen.

Vierkante houten panelen zijn niet zo gebruikelijk als lattenafwerkingen, omdat ze veel duurder zijn (bijvoorbeeld een uit hout gesneden eik) en de installatie van een massief houten frame vereisen.

Houtafwerking voelt beter in droge ruimtes, maar de moderne bouwmarkt biedt een groot aantal impregnaties, verven en vernissen, waardoor hout kan worden beschermd tegen een agressieve externe omgeving.

Een alternatief voor de traditionele houten bekleding zijn de kurk- en bamboeplaten. Bamboepanelen zijn onlangs uit Aziatische landen naar ons toe gekomen, maar zijn al populair geworden, omdat ze veel positieve eigenschappen hebben. Gemaakt van gecomprimeerde bamboe latten, bamboe panelen zijn elastisch, duurzaam, mooi, niet bang voor vocht en temperatuurveranderingen.

Kurkplaten, zoals bamboe, zien er heel origineel uit, bovendien beschikken over uitstekende geluidsisolerende en warmte-isolerende eigenschappen.

Minerale panelen gemaakt van zaagsel en houtstof worden steeds populairder door het gebruik van speciale polymeerbanden, waardoor de panelen een andere textuur en vorm kunnen krijgen.Minerale afwerkingsmaterialen kunnen een natuurlijke boom, verschillende rassen van een steen en een metselen nabootsen.

Plafondpanelen van metaal verschillen sterk in prijs en uiterlijk. De geverfde panelen in composiet aluminium zijn licht en duurzaam, maar niet goedkoop. Goedkope panelen van nikkel of gegalvaniseerd staal zien er niet slechter uit, maar zwaarder in gewicht. Opgemerkt moet worden dat een lichte en duurzame metalen afwerking met een polymeercoating u lang van dienst zal zijn - veel modellen hebben een garantie van meer dan 50 jaar.

Metalen plafondafwerking vandaag geproduceerd als een spiegel en met een matte afwerking., geperforeerd en glad, met polymere verf en zonder het, kan zowel op het rek als op de cassette worden gemonteerd. Er zijn zelfs metalen panelen onder de boom. Ontwerpers raden aan om metalen panelen in woonhuizen te gebruiken, maar deze worden meestal gebruikt in afwerkingskeukens en badkamers.

Als u metalen lamellen koopt, raden wij u aan om onmiddellijk ijzeren geleiders te kopen die geschikt zijn voor hen, evenals plafondplinten om de opening tussen het plafond en de wanden te verbergen.

De opening tussen het plafond en de muur is noodzakelijk, omdat de metalen panelen geen lucht toelaten en de ruimte van het hoofdplafond nog moet worden geventileerd. Als u het plafond moet demonteren, helpt het gat u bovendien om het paneel eenvoudig los te maken.

Panelen van polyvinylchloride in het interieur van het appartement zijn heel gebruikelijk. Een verscheidenheid aan vormen en texturen, kleuren en tinten, de mogelijkheden van digitaal printen geven de meest fantastische projecten leven. Tegelijkertijd is de prijs van de meeste modellen laag. Plastic afwerking is niet bang voor temperatuurschommelingen en vocht, vervaagt niet en verandert niet van kleur met de tijd. De installatie van plastic is vergelijkbaar met de installatie van de voering en zelfs een beginnende meester zal in staat zijn om het uit te voeren.

Er zijn plastic panelen en nadelen, die moeten worden gezegd. Ten eerste kunnen kunststof en polymeren niet worden gebruikt in ruimten waar de temperatuur boven de 70 graden kan stijgen (bijvoorbeeld in een bad). Ten tweede zijn kunststofpanelen vrij gemakkelijk te beschadigen en vereisen ze een zorgvuldige hantering.

Plafond- en wandpanelen gemaakt van polyurethaan of schuim zijn geschikt voor eenvoudige decoratie met hun eigen handen. Gewoonlijk zijn ze eenvoudig aan het plafond gelijmd, hoewel je ze natuurlijk op een cassette kunt plaatsen.Deze decoratie is bestand tegen opnieuw schilderen tot 7 keer, zodat u ze indien nodig eenvoudig kunt bijwerken.

Sandwichpanelen bestaan ​​uit drie lagen, waarbij de middelste laag isolatie is, de bovenste en onderste lagen van kunststof zijn. Een uitstekende oplossing voor loggia's, balkons en dachas, waarmee twee problemen tegelijk kunnen worden opgelost - om de ruimte op te warmen en een decoratief effect te geven.

Spiegelpolystyreen en spiegelglaspanelen zijn beschikbaar. Polystyreen is lichter van gewicht en breekt niet als het valt, maar de spiegel ziet er steviger uit en het ziet er mooier uit, omdat het reflecterende effect op deze tegel wordt gecreëerd zoals op gewone spiegels - door amalgaam aan te brengen. Spiegelende afwerking ziet er geweldig uit in verschillende gebieden, visueel uit te breiden en "hoogte toe te voegen." Moderne spiegeltegels kunnen variëren in kleurtinten - van zilvergrijze tot warme gouden tinten.

Decoratieve acrylpanelen vormen meestal een spectaculaire vervanging voor glas. Ziet er goed uit in elke kamer en ziet er elegant uit met verlichting van binnenuit. Gecombineerd met hout en metaal, geschikt voor zowel klassieke als moderne interieurs.

ontwerp

Het plafondontwerp is geen uitvinding van moderne vakmensen. Het is voldoende om de fresco's en mozaïeken van het oude Griekenland en Rome te herinneren, de versiering van gebeeldhouwde panelen op de plafonds in middeleeuwse kastelen, de artistieke schilderkunst van het barokke paleisinterieur en de elegante interieuroplossingen van een moderne inrichting. Inderdaad, het plafond heeft altijd veel aandacht gekregen. Moderne afwerkingsmaterialen zijn zo divers dat zelfs een beginnende meester met zijn eigen handen een echt meesterwerk kan creëren - duurzaam, praktisch en, natuurlijk, erg mooi.

De meeste afwerkingspanelen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën - mat en glanzend. Glanzende afwerking maakt de kamer ruimer en de lage plafonds - visueel hoger. Als de ruimte vrij klein is, zullen de glanzende panelen er goed uitzien met een schijnwerper - talloze lichtstralen en een spiegelend oppervlak geven het effect van "spiegels in spiegels" op een kleine badkamer of hal. Een interessante oplossing voor de badkamer zou zijn om smalle panelen met glanzende inzetstukken te gebruiken.

Als u twijfelt aan de relevantie van kleurenpanelen of panelen met een patroon, gebruik dan universele witte klassiekers, geschikt voor interieurs van verschillende stijlen.Een wit plafond is perfect voor een slaapkamer, met name een kleine, witte panelen met textuur voor muren en mat witte naadloze voor het plafond zullen helpen om ruimer en luchtiger te worden, met een gebrek aan natuurlijk licht.

Tegenwoordig wordt een groot aantal decoratieve panelen geproduceerd met imitatie van de textuur van dure houtsoorten, zodat zelfs klassieke interieurs en interieurs met antiek meubilair kunnen worden versierd met spectaculaire decoratieve panelen.

Met de panelen kunt u een plafond op twee niveaus maken en de ruimte in een studio of in een ruime kamer plaatsen.

Het ontwerp van de gang of gang - het "gezicht" van uw appartement. Acrylpanelen met verlichting zijn ideaal voor het afwerken van het plafond. Ze kunnen trouwens een "schaakbord" zijn (afwisseling van witte en zwarte panelen), dat kan worden gedupliceerd of versterkt in de decoratie van de vloer en muren. De zwart-witte afwerking is altijd spectaculair, het maakt de ruimte interessant, licht en stijlvol, maar de dominantie van zwart moet worden vermeden en de halverlichting moet worden overwogen. De zwarte en witte afwerking past ook goed bij spiegeloppervlakken - deze elementen van het decor in de gang zijn eenvoudigweg noodzakelijk.

Nieuw in modern design - toepassing voor het afwerken van de zogenaamde 3D-panelen. Ze worden zowel voor het plafond als voor de wanden gebruikt. Dit is een speciaal soort afwerking waarmee je een soort driedimensionaal beeld kunt creëren. U kunt selecteren dat de panelen vloeiend zijn, maar met een toegepast patroon in 3D. Door het gebruik van moderne digitale printtechnologie voor afbeeldingen op afwerkingsmaterialen ziet het patroon eruit als een volume.

Er is ook een paneel met een factuur die als een volumedecoratie op het plafond zal lijken - golven, honingraten, bloemenornament en nog veel meer. Dit is een originele en moderne afwerking, die één belangrijk nadeel heeft: stof zal zich onvermijdelijk verzamelen in de plooien van het reliëfornament. Het is de moeite waard eraan te denken dat overmatige verzadiging van de ruimte met 3D-elementen vermoeidheid en stress kan veroorzaken, waardoor het zicht wordt belast, dus u moet het hele plafond niet met dergelijke panelen inkorten - combineer 3D met een gladde afwerking, verbeter het effect van de diepte van het decor met kleine lichten, voeg elementen van een heldere inrichting toe , met respect voor de principes van harmonie en elegantie.

Tips om te kiezen

Er zijn zoveel panelen voor decoratie dat het soms moeilijk is om in zulke aantallen te navigeren.

Onze tips helpen u bij het maken van de juiste keuze:

 • Hoe kleiner de ruimte, hoe "rustiger" de decoratie moet zijn. Prachtig gebeeldhouwd plafond is geschikt in de woonkamer of grote eetkamer, maar absoluut niets in een kleine keuken, hoe mooi het u ook mag schijnen.
 • Voor het afwerken van donkere tinten is extra spotverlichting vereist.
 • Voering (zowel hout als metaal) ziet er het beste uit in de keuken, badkamer of loggia.
 • Kies voor de hal of woonkamer panelen die worden gecombineerd met de algehele stijl van het interieur, terwijl de panelen "onder de boom" van lichte kleuren bijna in elke stijl passen.
 • Afwerkingspanelen zijn vrij licht en vrij zwaar. Zorg ervoor dat u de overlap evalueert in termen van de mogelijkheid om het ontwerp van het nieuwe plafond te weerstaan.
 • Gelijktijdig met de aanschaf van plafondpanelen koopt u meteen alle extra elementen (plinten, schroeven, profiel, houten balken, enz.). Op basis van het afwerkingsmateriaal dat u voor uw plafond hebt gekozen, kunnen ervaren adviseurs in de ijzerhandel u helpen al het andere te vinden dat u nodig hebt.
 • Als het huis kinderen en dieren heeft, kies dan voor sterke, dichte materialen die bestand zijn tegen mechanische stress.

Mooie voorbeelden in het interieur

   Klassieke cassette houten lambrisering gaat niet uit de mode. Dit is een duurzame en mooie afwerkingsoptie, geschikt voor zowel een appartement als een privéwoning.

   Zelfs een economische versie van de afwerking kan er elegant uitzien dankzij het plafond afgezet met panelen van moderne materialen van lichte kleuren.

   Scandinavisch minimalisme is een stijl waar veel mensen van houden. Rack-plafondafwerking past perfect bij een dergelijk interieur in een appartement en niet in een cottage.

   Acrylpanelen zien er goed uit in elk interieur. Dit is een veelzijdige afwerking die er goed uitziet in de keuken, in de slaapkamer en in de hal.

   Voering, zowel kunststof als houten - afwerkingsmateriaal is niet alleen economisch, maar ook eenvoudig te installeren. Een mooi en net plafond zal zelfs voor een beginnende meester blijken.

   Moderne plafondafwerking van schuim ziet er origineel en mooi uit en is zeer eenvoudig te installeren - net vastgelijmd aan het plafond.

   Door de plafondpanelen af ​​te werken, kunt u een verscheidenheid aan ideeën belichamen, waaronder de droom van plafonds met meerdere niveaus. Voor dergelijke plafonds wordt een individueel project ontwikkeld en de installatie vertoont een zekere complexiteit, maar het resultaat is uitstekend.

   Hoe u PVC-panelen aan het plafond kunt installeren, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer