LED-plafondverlichting: de voor- en nadelen

Het plafond van een modern huis maken lijkt op kunst. Tegenwoordig kan zelfs een laconiek ontwerp onherkenbaar worden veranderd. Neem op zijn minst de LED-verlichting: met zijn hulp kun je de esthetische perceptie van het plafond radicaal veranderen en soms zelfs de grenzen van het bovenste plafond volledig wissen. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van deze verlichting bekijken, de basisplaatsingscriteria bestuderen, waarmee je de ruimte van ruimtes visueel kunt veranderen.

Wat is het?

LED-plafondverlichting is een nieuwe generatie verlichting. Het gaat om lampen van een speciaal type, gekenmerkt door hoge kwaliteit en prestatiekenmerken. Het verschilt van de gebruikelijke lampen van het centrale type en vanwege de bijzonder intense lichtstroom kan het de functie van de hoofdverlichting vervullen.Als de kracht van de lichtbronnen klein is, kunnen dergelijke verlichtingsapparaten een extra verlichting zijn.

Functies en voordelen

Een onderscheidend kenmerk van dergelijke bollen is onschadelijkheid. In het proces zenden ze geen gifstoffen uit, bevatten ze geen kwik, dus het is absoluut veilig voor het lichaam. Dit licht raakt geen stroom (het is laagspanning). Dit feit sluit de mogelijkheid van vuur uit. Deze achtergrondverlichting heeft geen UV-effect op de huid, zoals gloeilampen.

Het licht is zacht, aangenaam voor de ogen. Het is wetenschappelijk bewezen dat LED-licht iemands emotionele toestand kan normaliseren, waardoor nerveuze opwinding wordt verminderd. Volgens de nieuwste medische gegevens veroudert dergelijke verlichting de huid niet en kan het de regeneratie van weefsels versnellen, evenals neuronen. Dit maakt het gebruik van dergelijke verlichting in alle kamers mogelijk, zonder angst dat dit bij langdurig gebruik een negatieve invloed kan hebben.

Geen enkel ander type verlichting heeft zoveel mogelijkheden om een ​​ruimte in te richten. Tegelijkertijd is het mogelijk om de plafondverlichting met succes te combineren met de wandverlichting, selecteer het gewenste deel van de muur, als het nodig is om de kamer in aparte functionele gebieden te plaatsen.Met relatief kleine vormen kan dit licht de kamer behoorlijk helder verlichten. Hierdoor kan het worden gebruikt in kleine appartementen (bijvoorbeeld "Chroesjtsjov", "Stalin", "Brezhnev"), zonder het plafond te overbelasten met massieve lampen.

Via dergelijke apparaten kun je de tekortkomingen van de ontwerpkenmerken van een kamer verslaan, de aandacht van hen afleiden en zichtbare onvolkomenheden aan de voordelen van een interieurcompositie geven. De mogelijkheden voor dergelijke verlichting zijn geweldig. Als u het ontwerp van het plafondgebied correct benadert, kunt u de muren visueel hoger en breder maken, waardoor de ruimte wordt verbeterd en het gemakkelijker wordt. Sommige systemen, met een succesvolle combinatie met plafondranden, wissen de randen van het plafond volledig, waardoor de ruimte luchtig aanvoelt (bijvoorbeeld door de achtergrondverlichting van de diodes te gebruiken in een strakke plafondsamenstelling met fotoprint).

Deze lichtbronnen zijn uniek in vergelijking met andere lampopties. Ze bevatten geen zware metalen, ze zijn vaak compatibel met dimmers en hebben een minimale pulsatiecoëfficiënt. In sommige ontwerpen is het mogelijk om de hellingshoek van de lichtstroom te selecteren.Een opmerkelijk feit is een breed assortiment doppen, waarmee u de juiste verlichtingsoptie kunt kiezen.

Dit licht heeft een aantal voordelen:

 • Minimale verwarming. Een onderscheidend kenmerk van de LED-achtergrondverlichting is de minimale verwarming van de lichtbronnen. Dit elimineert de mogelijkheid van letsel bij het aanraken van de ingeschakelde lamp, evenals het gebruik van deze apparaten in ontwerpen met ingebouwde verlichting (niet elk type armatuur heeft een isolerend substraat nodig).
 • Variabiliteit van vormen. LED-verlichting verschilt niet alleen een breed scala van soorten lampen. Het is opmerkelijk dat verschillende lampen van verschillende typen van hetzelfde ontwerp gelijktijdig kunnen worden gebruikt bij het ontwerpen van de plafondverlichting, waardoor de perceptie van de plafondzone van de ruimte verandert. In dit geval kun je het plafond de illusie van volume geven.
 • Economy. LED-verlichting bespaart energie door het meeste in licht om te zetten. In vergelijking met andere soorten lampen is het ongeveer 10 keer zuiniger. Hiermee kunt u elke lichte compositie uitvoeren, zonder angst voor elektriciteitsrekeningen.
 • Type lichtstroom. Geen enkele andere achtergrondverlichting heeft de mogelijkheid om de tint van de lichtstroom te veranderen. Deze systemen hebben veel mogelijkheden voor het decoreren van het plafond, inclusief het veranderen van de tint van de gloed op verzoek van de huiseigenaar. Verlichting kan monochroom of regenboog zijn. In dit geval zijn de diodes bestand tegen stroompieken en falen ze niet bij ongevallen in het voedingsnetwerk.
 • LED werk. In tegenstelling tot andere lichtbronnen produceren LED-lampen tijdens bedrijf geen geluid. Ondanks hun ongecompliceerde oriëntatie knipperen ze niet, dus irriteren ze niet het netvlies en de oogzenuw. In de meeste soorten kan de intensiteit van de gloed echter naar wens worden aangepast.
 • Duurzaamheid. De levensduur van zo'n achtergrondverlichting is ongeveer 100.000 uur. Dit licht bereikt de intensiteit van het licht onmiddellijk, het hoeft niet te worden opgewarmd om helderder te schijnen. Door de afwezigheid van filamenten is het bestand tegen trillingen en heeft het een zekere mate van bescherming. Het is niet bang om haar handen aan te raken, de levensduur hiervan zal niet afnemen.
 • Temperatuur. Deze lampen hebben een kleurtemperatuurschaal. Optioneel kunt u het licht oppikken van 2600 tot 10000 K.Het bereik van tonen voor constante verlichting omvat warme en koude tonen van donkergeel tot blauw en violet. Dit is handig omdat de koper de mogelijkheid heeft om een ​​apparaat te kiezen met de juiste temperatuur om rond de vensterindeling te spelen met een gebrek aan natuurlijk licht.

Met veel positieve eigenschappen en voordelen, LED-verlichting is niet zonder gebreken:

 • De hoogwaardige kwaliteit van LED-verlichtingsapparaten is kenmerkend voor voornamelijk hoogwaardige armaturen met een hoogwaardige voeding. Goedkope analoge drivers kunnen flikkeren, zoals fluorescentielampen.
 • Ondanks het vermogen van de achtergrondverlichting om de spanning te verminderen, past het zich volgens onderzoek aan de werkmodus aan, waardoor de afgifte van serotonine toeneemt. Voor mensen met slapeloosheid kan het wat ongemak veroorzaken.
 • Vanwege de speciale vraag naar dergelijke producten worden vaak vervalst, wat niet de mogelijkheid uitsluit van het kopen van een nep. In dit geval is er geen zekerheid dat de achtergrondverlichting onschadelijk is en de ogen niet irriteert. De enige uitweg zou zijn om het te gebruiken op plaatsen met minder gebruik (bijvoorbeeld een opslagruimte).
 • In het proces, LED-lampen degraderen, wat hun prestaties in een paar jaar beïnvloedt. Dit kan een verlies aan intensiteit van de flux zijn.
 • Als de verlichtingselementen op grote afstand van elkaar staan, verliest de verlichting in de ruimte uniformiteit.
 • In de kettingvarianten werkt de achtergrondverlichting niet meer als een van de LED's uitvalt, omdat het hele netwerk wordt gestoord.
 • Kwaliteit LED-verlichtingsproducten zijn duur. Als u een apparaat met hoog vermogen voor composiet achtergrondverlichting koopt, heeft dit invloed op het budget.

Verlichting opties

Tot op heden zijn LED-lampen voor het plafond van verschillende typen:

 • Contour - achtergrondverlichting met een diffuse gloed, tijdens het vormen van een enkele lichtstrook;
 • Richtingsverlichting - zodanig gemonteerd dat de lichtstroom langs het plafond wordt gericht en verlicht;
 • Spot - compacte armaturen gemonteerd in het plafond, waarvan de lichtstroom naar beneden is gericht;
 • Dacht - de plaatsing van het licht in de plafondlampen.

Bovendien wordt elk type gekenmerkt door zijn eigen vorm. Plafondverlichting is onderverdeeld in verschillende variëteiten.Het kan werken, glijden en accentueren (volgen). Modellen bestaan ​​uit categorieën van industriële, kantoor-, commerciële verlichting, lampen voor sportfaciliteiten, onderwijsinstellingen. Indien gewenst, en creatief ontwerp, zijn veel van hen geschikt voor een bepaalde interieurstijl.

Het volledige assortiment van vergelijkbare producten is onderverdeeld in:

 • LED-lintverlichting op een flexibel substraat, verbonden met het netwerk via een compacte gelijkrichter;
 • paneeldioden op een stijve basis met een diffusor of variëteiten in de vorm van snit in strips van LED-strips;
 • LED-schijnwerpers en schijnwerpers met ingebouwde reflector.

Vanuit het oogpunt van efficiëntie is het rendabeler om panelen voor plafondverlichting te nemen. Voor gelijkmatige lichtverdeling zijn spots echter beter: als ze zich op dezelfde afstand van elkaar bevinden, zijn er geen donkere vlekken en schaduwhoeken in de kamer. Tapes zijn vooral goed voor plafonds met een complexe configuratie. Hiermee kunt u krullende lijnen accentueren en het plafond van twee of meer niveaus van uniciteit geven. Tegelijkertijd worden ze goed gecombineerd met accentverlichting van het plafond en zijn ze met name geschikt voor het ontwerpen van spanplafonds met een patroon.

Hoe te kiezen?

Haast u niet om onmiddellijk lampjes op de LED's te kopen. Eerst moet je de winkel bezoeken en een optie of meerdere modellen kiezen. Let bij het selecteren van de LED-achtergrondverlichting niet op het aantal bedrijfsuren: controleer of het model een radiator heeft en waar het van is gemaakt. Dit apparaat verwijdert de temperatuur van de LED-eenheid. Koop geen plastic radiator, het is beter om een ​​model te kiezen met een koelsysteem in de vorm van een geribbeld aluminium oppervlak.

Houd bij het kiezen rekening met de volgende nuances:

 • selecteer een transparant type lichtbronnen: in de matrassen zijn de aanwezigheid en het type van de radiator niet zichtbaar;
 • controleer het model op pulsatie;
 • goede LED's zijn bedekt met fosforen;
 • kwaliteitsproducten hebben een informatieve component in het pakket;
 • extern zou de achtergrondverlichting geen openingen, onregelmatigheden, ruwheid moeten hebben;
 • Geef de voorkeur aan rassen met de mogelijkheid om van kleur te veranderen (RGB).

Bij het kopen van kant-en-klare pakketten of flexibele tape, moet u rekening houden met de totale capaciteit. Hiervan is afhankelijk van de intensiteit van de verlichting van het plafond en het totale energieverbruik. Deze indicator is belangrijk in die fase waarin de kwestie van de verlichting wordt opgelost als de belangrijkste verlichting of als extra. Om de verlichting voldoende te laten zijn, is het noodzakelijk om 20% toe te voegen aan het berekende vermogen.Het type kelder is belangrijk (vooral voor embedded en overhead modellen).

Overweeg het doel van de kamer:

 • zachte, warme kleuren zijn nodig om de slaapkamer of zithoek te verlichten;
 • op kantoor moet het licht gelijk zijn aan het daglicht;
 • voor het verlichten van het plafond van de badkamer en de badkamer zal een neutrale toon het doen;
 • in de woonkamer moet je een kleur kiezen met de mogelijkheid om een ​​neutrale, warme en witte kleur te kiezen.

Neem geen kleuren monochroom lint: rode, groene, blauwe, groene kleuren met dagelijks gebruik gedurende een lange periode zullen de psyche gaan indrukken. Het is beter om rassen te kopen met een andere kleur.

Accommodatie opties

De plaatsing van LED-verlichting hangt af van het ontwerpidee van de plafondverlichting. Indien gewenst kan deze verlichting worden gebruikt in de woonkamer, slaapkamer, kinderkamer, badkamer, studeerkamer, bibliotheek, hal, gang en zelfs een berging. In dit geval is het voordeel van een dergelijke verlichting dat hij geschikt is in verschillende ontwerprichtingen: hij ziet er harmonisch uit in de klassieke, moderne, etnische, vintage stijlen van het interieur.

Meer plaatsingsmogelijkheden voor de tape.Het kan in de structuur worden ingebed: dit geeft het plafondvolume. Zelfs een laconiek ontwerp ziet er 's avonds bijzonder uit als het plafond is versierd met een kanten patroon van lichtgevend lint, bliksem, realistische compositie met fonkelende sterren in de avond. De flexibiliteit van het substraat stelt u in staat om verschillende patronen op de tape te leggen. Bovendien kan het worden aangevuld met glasvezel, waardoor het effect van het ontwerp van de plafondzone niet-overdraagbaar is. Interieur plafondverlichting maakt het een realistisch beeld.

De panelen worden overwegend op één of twee plaatsen van het plafond geplaatst, dit zijn ingebedde soorten verlichting. Meestal worden ze gebruikt om individuele functionele gebieden te verlichten (bijvoorbeeld de keuken, hal en gang, een studie). Accentspots worden gebruikt langs de contouren van de doos of de gebogen randen van de plafondniveaus. In combinatie met de lintverlichting geven ze de samenstelling van de verlichting volledig weer, zonder met elkaar te concurreren.

Instelbare kantellichten zijn goed voor creatieve styling. Ze brengen bijvoorbeeld perfect de sfeer van stijlen loft, grunge, brutalisme over.Zulke apparaten zijn zelfvoorzienend, ze worden in grote hoeveelheden gebruikt om het plafond te verlichten en hun plafondbalken te versieren. Ze zijn beter te combineren met de panelen, desgewenst kunt u ze toevoegen aan wandverlichting.

Hoe te installeren?

De installatie van LED-achtergrondverlichting is afhankelijk van het type. Als dit ingebouwde variëteiten zijn, worden ze samen met de installatie van het plafond gemonteerd. De tape kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het is gemakkelijk om te benadrukken met zijn hulp, het vereist geen betrokkenheid van een specialist van buitenaf. Manieren zijn afhankelijk van het idee van design. Vaker wordt het geïnstalleerd in een sokkel en een doos van gipskarton.

Dit kan een beknopte onderstrepingsbox op de omtrek zijn. In dit geval lijmen of bevestigen ze de plint, in eerste instantie op het ontwerp van het plafond, met een tussenruimte van 8-10 cm van het plafond. Vloeibare nagels zijn meestal voldoende voor fixatie. De tape wordt direct aan de achterkant van de dakrand bevestigd met een kleverige kant en verwijdert de beschermende laag van het substraat. Sluit vervolgens de voeding aan en maak verbinding met het netwerk.

Als de achtergrondverlichting moet worden gebruikt tijdens de installatie van een plafond met twee niveaus, wordt ofwel een opening van 10 cm (voor het tapekanaal) of een opening overgelaten voor de achtergrondverlichting.Bij de installatie van het spanplafond in het canvas kan de lekke band worden gemaakt die nodig is voor de diodes aan de uiteinden van de vezeldraden. Als de LED-lichtbronnen met achtergrondverlichting zorgen voor de installatie van een kroonluchter, wordt deze uitgevoerd na het ontwerp van het plafond zelf. De bedrading is echter van tevoren doordacht.

Tips en trucs

Bij het uitvoeren van de plafondverlichting met LED-apparaten, is het de moeite waard om vooraf over de compositie na te denken. Een klassieke kroonluchter samen met laconieke puntdioden ziet er niet mooi uit. Dit lijkt vooral ongepast als de lampen qua stijl en design verschillen. In elk geval is het belangrijk om te overwegen dat als de LED's de centrale verlichting vervangen, andere soorten lampen uit het plafond worden verwijderd.

Voor zelfinstallatie is het eenvoudiger om kant-en-klare kits te kopen. Het kan bijvoorbeeld een flexibele tape zijn, die op rollen van 5 m wordt verkocht. Het kan 1 of 2 rijen LED's hebben die verschillen in smetbestendigheid. Op bepaalde intervallen op het markeerde de plaats van de snede. De intensiteit van de gloei hangt af van de grootte van de diodes. Hoe groter en vaker ze zich bevinden, hoe helderder het LED-licht.

Koop geen tapemateriaal met het aantal LED's per 1 m, gelijk aan 30 stuks, en het model, waar er 240 zijn. Je kunt stoppen met gemiddeld 60 tot 120 stuks per meter. Let in dit geval op: als u een ontspannen atmosfeer nodig heeft, mag het aantal lichtbronnen niet groter zijn dan 60, terwijl de grootte klein moet zijn. Als de volledige vervanging van een klassieke kroonluchter is bedacht, is het de moeite waard om een ​​lint met dubbele rij te kopen.

Bij het monteren van het plafond, pak de diodenlampjes op, zodat deze gemakkelijk kunnen worden vervangen wanneer de lamp is doorgebrand. Let daarom op het type basis en de vorm van de lampen: een niet-standaard versie is moeilijker te vinden in de winkel.

Bij het monteren van de achtergrondverlichting met de afkorting RGB-combinatie wordt uitgevoerd op basis van kleur:

 • R is rood;
 • G - groenig;
 • B - blauw (blauw).
 • Het vierde contact is 12 of 24 V.

Verlicht de verlichting onder de plint en is niet aan de muur gelijmd: in dit geval is te zien dat het ontwerp van het plafond visueel eenvoudiger is. Als het licht is ontworpen met de overgang naar de muur, probeer het dan te sluiten met een trottoirband. Wanneer een kroonluchter en een lint worden gecombineerd, is het zinvol om een ​​ringvormig niveau rond de kroonluchter te maken, waarbij de rand met een lint wordt omlijst. Het plafond ziet er dus origineel en mooi uit, terwijl de lampen zelf het risico lopen gefragmenteerd te lijken.

Mooie voorbeelden in het interieur

Laten we ons wenden tot voorbeelden van mooi design van het plafond met LED-verlichting in het appartement.

Een voorbeeld van een combinatie van lint- en spotlichten, waarin harmonie wordt bereikt.

Het benadrukken van het gastenverblijf maakt de sfeer speciaal. Het gebruik van een warme schaduw verzacht het effect van de blauwe achtergrondverlichting.

Een ongebruikelijke oplossing voor liefhebbers van creatief: in de middag is het plafond volledig laconiek, 's avonds is de bliksem zichtbaar op het doek.

Het identieke ontwerp van de plafond- en wandlampen met LED's maakt de sfeer van de slaapkamer gezellig.

Een goede oplossing is een veelkleurige regenboogverlichting: de aanwezigheid van vrolijke kleuren, bij elkaar gezet, geeft de ruimte een positieve perceptie.

Het markeren van een klein gebied geeft het gevoel van een open raam weer en vult de ruimte met lucht.

Het benadrukken van de spanningsstructuur van een plafond op twee niveaus met de mogelijkheid van een afzonderlijke gloed van punt- en lintlampen, geeft een speciale sfeer.

Decoreren van het plafond met lintverlichting met accentspots maakt de plafondruimte elegant. Met de mogelijkheid van een afzonderlijke achtergrondverlichting kunt u het lichtpatroon variëren.

     Ingebouwde LED-lampjes kunnen een realistische fonkeling van sterren overbrengen.

     Je kunt naar opties van een subrooster van spanplafonds in deze video kijken.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer