Het plafond in een privéwoning: hoe isoleren van de zolder?

Als het huis een zolder heeft, dan moet het worden geïsoleerd, omdat elke eigenaar klaar is om te vechten voor de hitte in zijn huis. Daarom moet het proces van het aanbrengen van het plafond aan de zijkant van de zolder met volledige verantwoordelijkheid worden behandeld en correct worden uitgevoerd.

Kenmerken: voor- en nadelen

Volgens de bekende canon van de natuurkunde beweegt warme lucht naar boven naar het plafond. Daarom komt de warmte met het "koude dak" en het onvoldoende verwarmde plafond naar buiten. Dit wordt de term 'warmteverlies' genoemd. Door het dak van het huis kan 25-40% van de warmte achterblijven. Om de straat niet te verwarmen, is het zinvol om werkzaamheden aan thermische isolatie uit te voeren.

Thermische isolatie van het plafond vervult verschillende functies tegelijkertijd:

 • houdt de warmte binnen in de kamers in het koude seizoen - de lucht warmt op en stijgt op, maar vindt geen "maas in de wet" voor de uitgang en gaat weer naar beneden, blijft in het huis;
 • voorkomt de penetratie van warmte in de zomer, zodat de ruimte wordt ondersteund door een gunstig microklimaat met optimale temperatuuromstandigheden;
 • minimaliseert de penetratie van overmatig lawaai, behoudt de rust en stilte in het huis tijdens wind, regen of storm.

Alle isolatiewerken moeten worden voorbereid, omdat het ongeletterde gebruik van isolatiemateriaal en niet-naleving van de technologie op zijn best tot condensatie zal leiden en in het slechtste geval een echt brandgevaar in het huis zal veroorzaken.

Hieronder vindt u de kenmerken van materialen die worden gebruikt voor de isolatie van vloeren.

Typen en materialen van isolatie

Traditioneel wordt zolderisolatie gebruikt:

 • basalt minerale wol of fiberglas;
 • schuim kunststof;
 • polyurethaan;
 • geëxpandeerde klei, vermiculiet en andere bulkmaterialen;
 • Ecowool.

Huiseigenaren gebruiken vaak traditionele methoden van opwarming met zaagsel en stro vermengd met klei.

Isolaties variëren sterk in hun prestaties.en hun prijzen variëren in een vrij groot bereik. Daarom moet u elke groep materialen afzonderlijk beschouwen.

zaagsel

Thermische isolatie met behulp van zaagsel is een van de oudste manieren om de ruimte te isoleren. Zaagsel wordt gebruikt in die regio's waar de productie van houtbewerking op grote schaal wordt ontwikkeld - daar materiaal kan bijna gratis worden gekocht.

Het is beschikbaarheid en goedkoopheid die de belangrijkste voordelen van het materiaal zijn geworden.

Van de minnen moet worden opgemerkt hoge ontvlambaarheid. Dit gebrek wordt echter gemakkelijk gecompenseerd door de competente toepassing van moderne installatiesystemen. Een ander nadeel is dat vroeg of laat, ratten en muizen houtsnippers "oppakken". Om een ​​dergelijke ongewenste buurt te voorkomen, wordt zaagsel vermengd met kalk, dat knaagdieren afstoot.

Minerale wol

Minerale wol wordt gebruikt voor het verwarmen van de zolderruimte, het plafond, gevels, balkons en loggia's.

Dit materiaal heeft uitstekende consumenteigenschappen en heeft vele voordelen:

 • relatief lage kosten;
 • installatiegemak;
 • niet geschikt voor ratten en muizen;
 • lage ontvlambaarheid

Naast de voordelen heeft minerale wol ook nadelen:

 • watten kan niet worden geperst - de effectiviteit kan met 30-40% worden verminderd;
 • materiaaleigenschappen verslechteren als het nat is, want als een dak lekt in het huis, zal vocht zich ophopen in de isolatie, wat niet alleen de eigenschappen verergert, maar ook een gunstige voedingsbodem wordt voor schimmels en schimmels;
 • isolatie mag niet worden gebruikt in een huis waar mensen met astma en andere aandoeningen van de luchtwegen leven.

Uitgebreide klei

Eenvoudige en duurzame isolatie.

De voordelen zijn duidelijk:

 • laag gewicht;
 • lage thermische geleidbaarheid;
 • milieuveiligheid;
 • bestand tegen lage temperaturen en branden.

Het gebruik van geëxpandeerde klei vereist geen speciale technische opleiding, want om werkzaamheden aan de isolatie van het plafond uit te voeren, volstaat het om het behandelde oppervlak met dit materiaal te bedekken, nadat een dampdichte laag is voorgevuld.

Expanded clay is geschikt voor het leggen op zolders met een groot aantal buizen en vloeren.

geëxpandeerd polystyreen

Dit is hetzelfde schuim. Het is bij iedereen bekend, het wordt veel gebruikt voor snelle en effectieve isolatie van plafonds en gevels van gebouwen. Het is eenvoudig om met polyfoam te werken: hiervoor is het noodzakelijk om exacte metingen uit te voeren en niet om overtollig materiaal van een hele plaat af te snijden.

De voordelen van polystyreen zijn:

 • laag gewicht;
 • het is gemakkelijk te snijden;
 • het is bestand tegen vocht en extreme temperaturen;
 • heeft een lage brandbaarheid;
 • ecologisch veilig;
 • geen medium voor schimmelvermeerdering;
 • niet gebruikt voor knaagdieren;
 • heeft lage kosten en beschikbaarheid.

Polyfoam mag niet op zolder worden gebruikt met een groot aantal buizen, omdat in dit geval de coating eenvoudigweg als een puzzel moet worden opgevouwen.

Polyurethaanschuim

Dit is een speciaal gespoten materiaal. De toepassing ervan vereist speciale vaardigheden en professionele apparatuur.

Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt in ruwe klimaatzones - dit komt door de uitzonderlijk hoge prestaties:

 • polyurethaanschuim vult eventuele openingen, vormen een naadloze hermetische coating;
 • het bevriezen, vormt een dichte laag waarop u kunt lopen zonder vrees voor de verschijning van deuken;
 • vanwege de lage thermische geleidbaarheid en waterabsorptie nemen de isolerende eigenschappen niet af bij temperatuursomstandigheden en vochtigheidsniveaus;
 • vereist geen voorafgaand gebruik van hitte en waterdichte materialen voor installatie.

Van de minnen kan hoge produceerbaarheid worden opgemerkt, omdat het werken met polyurethaanschuim professionele apparatuur en speciale vaardigheden vereist.

Ecowool

Dit is een relatief nieuw materiaal dat bestaat uit fijne cellulosevezels.

Een van de voordelen zijn:

 • lichtgewicht - ecowool kan met elke laag worden aangebracht, zonder angst de zoldervloer zwaarder te maken;
 • veiligheid - isolatie is gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen, bevat geen schadelijke en giftige stoffen;
 • is een ongunstig medium voor de reproductie van schimmels en schimmels vanwege zijn "conserverende" eigenschappen;
 • behoudt buitengewoon hoge prestaties gedurende een lange gebruiksperiode;
 • lage ontvlambaarheid en zelfdovend vermogen.

Welke moet je kiezen?

Hieronder zijn enkele aanbevelingen die zal helpen bij het bepalen van de juiste keuze van isolatie voor de zolder in een woonhuis:

 • Als u van plan bent zelf thermische isolatie aan te gaan, moet u de voorkeur geven aan geëxpandeerde klei, schuimplastic of minerale wol. Om met ecowool en polyurethaanschuim te werken, hebt u gespecialiseerde apparatuur en een technische training nodig - deze materialen kunnen het best aan professionals worden overgelaten.
 • Als de zolderverdieping gemaakt is van gewapend beton, is het het beste om claydite als verwarming te gebruiken, maar het is beter om houten vloeren te beschermen met minerale wol of cellulosewatten, omdat deze materialen als "ademend" worden beschouwd en ze condensaatvorming en vernietiging van hout voorkomen.
 • Heeft ook een grote invloed op de materiaalkeuze en het geplande budget. Als de eigenaar van het huis bijvoorbeeld toegang heeft tot zagerijafval, kunt u eenvoudig zaagsel en spaanders gebruiken. Dit is de meest milieuvriendelijke en tegelijkertijd goedkope methode voor thermische isolatie.

Hoe de dikte van de laag berekenen?

Om de dikte van de noodzakelijke isolatielaag te berekenen, moeten speciale berekeningen worden uitgevoerd. Het zal niet moeilijk zijn om een ​​online calculator te gebruiken. In algemene termen is het berekeningsschema gebaseerd op de fysieke parameters van de stoffen en vastgestelde bouwnormen.

In Moskou hebben SNiP's bijvoorbeeld vastgesteld dat de isolatie van alle soorten vloeren weerstand tegen warmteoverdracht moet bieden, R = 4,15 m2С / W. Wanneer een schuim met een warmtegeleidingsvermogen van 0,04 W / ms wordt gebruikt, wordt de vereiste dikte van de bekleding berekend als: 4,15 x 0,04 = 0,166 m.Polyurethaanschuim heeft een laagdikte van 125 mm nodig en geëxpandeerde klei moet 415 mm hoog worden.

Technologie werkt

De technologie van thermische isolatie werkt direct afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt.

Bulk materialen

De technologie van het werken met bulkmaterialen wordt als het gemakkelijkst beschouwd. Om het plafond te beginnen zorgvuldig schoongemaakt, schoongemaakt van vuil en puin. Daarna wordt een laag hydro- en dampscherm op het oppervlak gelegd. Meest gebruikte "Izospan", aluminiumfolie, dakleer of polyethyleen.

Het geselecteerde materiaal wordt in stroken gesneden en overlapt. Daar bovenop is het wenselijk om een ​​laag zachte klei aan te brengen, waarna de isolatie in slaap valt.

In de eindfase wordt een mengsel van zand en beton aangebracht bovenop de geëxpandeerde klei en genaaid met vloerplaten.

Plaatmontage

Bij vloerplaten (bijvoorbeeld schuim) worden technische werkzaamheden in verschillende fasen uitgevoerd.

Om te beginnen overlapt de dampremmende laag over de zolder. Daarna worden de platen direct gelegd. Het moeilijkste is om ze correct te knippen, wat vrij moeilijk is, gezien de zwakke flexibiliteit van het materiaal en de stroombaarheid.

Alle gaten in de gewrichten zijn gevuld met schuimom de vorming van "koude bruggen" te voorkomen. Bovendien wordt schuim verwerkt op het punt van binnenkomst van ventilatiepijpen en elektrische bedrading. Breng bovenop de platen een andere laag dampscherm aan.

sproeien

Deze werken vereisen speciale uitrusting en worden uitgevoerd door professionele teams in verschillende fasen. Nadat elke laag polyurethaanschuim is aangebracht, vindt een opschuimings- en stabilisatiestap plaats. Als gevolg hiervan wordt het oppervlak naadloos en hermetisch.

Dit is een effectieve methode waarmee u in de kortst mogelijke tijd grote hoeveelheden werk kunt uitvoeren.

Handige tips en trucs

Elk materiaal voor het isoleren van het plafond van de zolder heeft zijn voor- en nadelen. De keuze hangt grotendeels af van de persoonlijke voorkeuren van de eigenaar van het pand, zijn financiële situatie en toekomstige plannen voor het gebruik van de zolder. Natuurlijk is het beter om de voorkeur te geven aan milieuvriendelijke materialen die geen allergieën veroorzaken in huishoudens en die geen gevaar vormen voor het leven en de gezondheid van volwassenen en kinderen.

Na isolatie kunt u de zolder omzetten in extra woonruimte., organiseer daar een opslagruimte voor het opslaan van onnodige zaken of maak zelfs een kleine ruimte.Maar dit is ter beoordeling van de gastheer.

Hoe je het plafond op de zolder goed kunt opwarmen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer