Houten plafonds: ontwerpopties

Het originele interieurdesign benadrukken vandaag het traditionele houten plafond. Afwerkingsarray is niet alleen geschikt voor grote huizen, maar ook relevant en wanneer u een standaard appartement maakt. Dankzij de nieuwe verwerkingstechnologieën van dit materiaal, is het mogelijk om een ​​passende sfeer te creëren en belangrijke details te benadrukken.

Speciale functies

Bij het plannen van reparaties geven velen de voorkeur aan spanplafonds of verlaagde plafonds. Dergelijke opties zijn eenvoudig te gebruiken en worden in korte tijd geïnstalleerd, maar ze hebben niet de juiste milieuvriendelijkheid, in tegenstelling tot hout.

De voordelen van een houten plafond:

 • de afwerking ziet er uitstekend uit, zelfs zonder speciale houtbehandeling, verven of verven;
 • het is mogelijk om het materiaal in elke kleur te verven of een combinatie van tinten te kiezen, een ornament te plaatsen, extra elementen te gebruiken;
 • natuurlijke kleur en unieke textuur van natuurlijk hout ziet er nobel uit, voegt zijn eigen charme toe aan het interieur;
 • de boom houdt de warmte binnen, beschermt tegen binnendringen van geluiden en geluiden;
 • het is mogelijk om de plafondlampen en ventilatiesystemen in te bouwen;
 • milieuvriendelijkheid van natuurlijk hout maakt de lucht in de ruimte schoner, zonder schadelijke stoffen af ​​te geven;
 • de combinatie van materiaal met elke vorm van decoratie vergroot de grenzen voor het creëren van nieuwe afbeeldingen in het interieur;
 • De prijs voor het afwerken van het plafond met een array is anders, het hangt af van het type hout en hoe het wordt verwerkt.

Natuurlijk hout dient lange tijd, heeft een mooie uitstraling, kan niet alleen als decor worden gebruikt, maar ook bepaalde belastingen aan. De belangrijkste positieve eigenschap van de boom is de natuurlijkheid en ademende eigenschappen die comfort bieden. Maar er zijn nuances die van hout een complex decorelement maken - dit is het gewicht van de structuur en de complexe zorg voor het materiaal. Kortom, vanwege deze functies, mensen de voorkeur aan een eenvoudiger afwerking.

Maar deze nuances kunnen worden verslagen, bijvoorbeeld massieve structuren kunnen worden gebruikt als dragers, die niet alleen het interieur interessant zullen maken, maar ook functioneel zullen zijn.Het gebruik van lichtere composietmaterialen zal een goede vervanging zijn voor de array, niet minderwaardig voor hem in eigenschappen en uiterlijk.

De zorg voor dergelijke plafonds zal geen problemen opleveren als het hout tijdens het installatieproces correct wordt verwerkt, met inachtneming van de volgende stappen:

 • natuurlijk materiaal polijsten;
 • coating met beschermende componenten - was of olie;
 • toepassen van veilige formuleringen - vernis, verf om te beschermen en een esthetische uitstraling te geven.

Verder zal het tijdens het bedrijf alleen nodig zijn om het hout te onderhouden, nieuwe lagen van bescherming bij te werken en periodiek toe te passen. Dergelijke functies zullen positieve eigenschappen aan het plafond toevoegen en het gebruik ervan uitbreiden. Het plafond, dat hout wordt genoemd, moet van hoge kwaliteit zijn.

Typen materialen

Hoe nobeler het hout, hoe mooier het plafond. Bovendien suggereren variëteiten van de array bepaalde architecturale structuren. Populaire houtsoorten kunnen worden beschouwd als grenen en eiken, ze hebben uithoudingsvermogen en een aanvaardbare prijs.

Bij het gebruik van hout als een plafondafwerking, is het de moeite waard om de eigenaardigheden van de structuur in ogenschouw te nemen.Een structuur gemaakt van een kern vereist bijvoorbeeld een complexe productie en tijdens bedrijf kan, als het bord niet goed wordt verwerkt, scheuren ontstaan. Maar tegelijkertijd is zo'n array duurzaam en niet bang voor vocht.

Materiaalopties voor plafond:

 • Lambrisering. Dit zijn platen van hetzelfde formaat, al geslepen en overbrugd, met groeven voor montage. Maak voeringen van verschillende rassen: naaldvariëteiten, beuken, eiken, enz. Producten kunnen in verschillende kleuren worden geverfd of een natuurlijke schaduw hebben.
 • De panelen. Gebruik voor de productie veel voorkomende soorten: vuren, dennen, maar ook exotische en waardevolle soorten - mahonie, wengé. De lagen fineer worden onder druk aan elkaar gelijmd, waardoor kant-en-klare panelen worden gemaakt. Producten hebben duurzaamheid, uitstekende uitstraling en een lange levensduur.
 • Platen. Het is gemaakt van waardevolle houtsoorten, waardoor ze bestand zijn tegen water, schimmels, schimmels en vuil, waardoor ze kunnen worden aangebracht op plaatsen met een maximale vochtigheidsgraad. Was geïmpregneerde producten zijn duurder geprijsd en hebben de hoogste prestaties.
 • Multiplex. Het is bestand tegen slijtage en een lange levensduur.De samenstelling ervan bestaat uit meerdere lagen hout die aan elkaar zijn gelijmd. Multiplex is eenvoudig te installeren, het oppervlak van het plafond, gemaakt van dit materiaal, is geverfd of getint. De textuur van hout is niet zo voor de hand liggend en nobel als die van massieve of gefineerde platen.
 • Plafond filet. Producten lijken op een sokkel gemaakt van hout. Deze afwerking verbergt de gebreken van het plafond, onregelmatigheden en gebreken. Galteli hebben een natuurlijke kleur van hout, hun lengte is ongeveer 120 cm, wat zorgt voor een snelle montage. Producten kunnen worden gefineerd of gelamineerd.
 • Houten behang. Dit materiaal is toepasbaar op zowel muren als plafond. Verschillende behangsmaak en schoonheid van textuur. Met moderne technologie van hun productie kunt u verschillende ontwerpideeën toepassen voor houten behang. Producten gemaakt van fineer, zeldzame houtsoorten, bevestigd op een ondergrond van papier of kurk. Dit materiaal beschermt perfect tegen geluid, is eenvoudig te installeren en te onderhouden, terwijl vocht het houten behang beïnvloedt en ze worden blootgesteld aan mechanische schade.
 • Imitatiehout. Het is een geschaafd board met stoffering, in zijn verwerkingstechniek lijkt het op clapboard, maar veel breder dan dat. Het materiaal wordt gebruikt als een imitatie van de ondersteunende structuur in het plafondgedeelte van de kamer.
 • Valse balken. Dergelijke structurele elementen zijn hol van binnen, waardoor er communicatiedraden in gelegd kunnen worden. En uiterlijk zijn dit de gebruikelijke plafondvertragingen, waarmee de functie van de drager visueel wordt uitgevoerd. Valse balken zullen dienen als een uitstekende plaats voor het monteren van armaturen, zowel ter plaatse als centraal.

Je kunt het plafond ook inkorten met onedrukt karton, stukjes staven, onbewerkt hout of met gebeeldhouwde planken.

stijlen

Hi-tech stijl gekenmerkt door een heldere geometrie van de lijnen die compositorisch zijn verzameld in een samenhangend geheel. Het interieur oogt stedelijk, ondersteunt de houten balk die wordt gebruikt om het plafond af te werken. Het ontwerp kan de vorm hebben van geometrische vormen of vertragingen simuleren. Volgens het kleurenschema moet het plafond overeenkomen met de afwerking van de vloer en muren. Bij het ontwerpen van een ontwerp, is het de moeite waard eraan te denken dat de hi-tech functie de afwezigheid van onnodige details in het interieur is.

Landelijke stijl Houten panelen of universele lambrisering vormen een aanvulling. Het is ook interessant om het plafond af te werken met hout in combinatie met steen of andere natuurlijke elementen. Het kleurenschema van de stijl is natuurlijke tinten, bruin walnoot, licht grenen, witte beuk, etc.p. Een huiscomfort geeft de kamer een interieur, bekroond met een open haard en houten meubilair.

De combinatie van het mooie en het utilitaire is een teken Art Nouveau. Op plafonds is het acceptabel om rond gevormd natuurlijk hout te combineren met moderne objecten in het interieur. De afwerking van het plafondgedeelte zal in perfecte harmonie zijn met brede glanzende dakspaan in combinatie met getextureerde houtblokken. En de decoratie wordt aangevuld met een florale versiering op de muren en een parket houten vloer.

Chalet stijl vond zijn wortels in Zwitserland, het weerspiegelt de prachtige huizen van dit land. De monumentaliteit van plafonds en een zekere somberheid, verweven met comfort, kenmerkt het. Het gebruik van massieve balken of hout rond de omtrek van het plafond, geassembleerd in verschillende structuren, zal zeer nuttig zijn. Het interieur van het chalet is niet felle kleuren, het is donker en rijke kleuren - kastanjebruin, groen, bruin, moeras.

Eco-focus zegt dat het gecreëerde plafond en het hele interieur alleen uit veilige materialen mag bestaan. Hout wordt gebruikt met een uitgesproken textuur om het oorspronkelijke uiterlijk sterk te demonstreren.Dit komt tot uitdrukking in de balkstructuren die op het plafond zijn geplaatst en die de decoratieve elementen aanvullen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals gips of papier. Ook in de stijl van eco hout kan worden aangevuld met een steen fractie van mineralen in de vorm van panelen of extra afwerking van marmer, graniet elementen.

Exotisch en interessant ontwerp kenmerkt zich Japanse stijl. Gemonteerde plafondconstructie in het land van de rijzende zon, meestal van de plafondfilets of houten panelen van donkere tinten. De terughoudendheid van het interieur in Japanse stijl maakt het mogelijk om een ​​eenvoudige geometrie voor plafonds te kiezen. Dit zijn rechte lijnen, aangevuld met details met een Japans motief.

Ook plafonds met houten balken zijn welkom. loft of provence. Ziet er prachtig uit en heeft een Scandinavisch design.

ontwerp

Het creëren van een interieur met behulp van een plafond gemaakt van hout, is het de moeite waard te onthouden enkele van de kenmerken van dit materiaal, dat zal het algemene zicht op de kamer verder beïnvloeden:

 • Rassen met donkere tinten maken een ruimte visueel kleiner, zodat hun gebruik geschikt zou zijn voor grote en ruime kamers;
 • lichte houten plafonds zijn geschikt voor kleine ruimtes, ze voegen het visuele volume eraan toe;
 • het gebruik van verschillende soorten hout als decoratie-element, creëert een exclusief decor;
 • vanwege het vermogen van de boom om licht te verstrooien, is de indruk dat de ruimte grijs is, maar een goed gekozen ontwerp en correct geplaatste lichtbronnen zullen dit probleem oplossen;
 • het plafond van de boom, afhankelijk van het materiaal en ontwerp, verkleint de hoogte van de kamer.

Het is noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat elke kamer een afzonderlijk element van de stijl is, dat verweven is met zijn doel. Daarom moeten de kleuroplossing en het materiaal voor de afwerking individueel voor elke kamer worden gekozen.

Boom in het interieur mag niet worden misbruikt, oververzadiging geeft alleen een negatieve indruk. Als er een wens is om de aanwezigheid van hout te isoleren, is het de moeite waard dit te doen, bijvoorbeeld op de rand van het plafond of om te beperken tot langsbalken. In dit geval moet de kleur van de vloer een paar tonen donkerder dan het plafond worden gekozen, en in het ontwerp van de muren doen zonder opdringerige inrichting.

Relevant is altijd geweest de vervaardiging van het plafond en de vloer van hout. In sommige richtingen is het zelfs mogelijk om hetzelfde patroon op de oppervlakken te gebruiken. Maar het kleurenschema van de vloer zou in dit geval een paar tonen donkerder moeten zijn, wat harmonie aan het interieur zal geven.

Als er een wens is om het plafond nog steeds donker te maken en de houtsoort het toelaat, dan is het optimaal om het oppervlak te bedekken met een matte transparante vernis in meerdere lagen, waardoor een beetje glinstering ontstaat.

Hoe te kiezen voor verschillende kamers?

Voor elke kamer in het huis, worden de stijl van het plafond en het materiaal voor de productie ervan gekozen in overeenstemming met de functionaliteit van de kamer.

Voor de daadwerkelijke voering van de keuken. Het heeft waterafstotende eigenschappen, wat onmisbaar is voor deze kamer. De constructie van het wandpaneel volgens het doorn-groef principe maakt het eenvoudig om de kap in het plafond te integreren of om gaten voor de buizen te maken, en de ophangstructuur is handig voor het geleiden van draden en communicaties. Hetzelfde materiaal is geschikt in de badkamer of in het toilet. Vaak op het plafond van de keuken toepassen gelamineerde delen gemaakt van hout of gelakt in meerdere lagen. Dit is nodig voor een snelle en praktische reiniging, naast het elimineren van de vorming van schimmels en schimmels.

Het kleurenschema van het plafond in de keuken - het is lichte tinten, visuele ruimte van de kamer. Optioneel kunt u felle kleuren gebruiken, in combinatie met meubels.

Een woonkamer in een privéwoning is de plek waar de hele familie samenkomt, waardoor het opklaren van het plafond met hout gezelligheid en comfort in deze kamer zal creëren. Bijvoorbeeld brede balken of constructie van panelen en lamellen zou geschikt zijn voor de woonkamer. En de aanwezigheid van een open haard in de kamer en meubels gemaakt van hout vullen dit interieur perfect aan. Hoge plafonds in de woonkamer kunnen worden geslagen met donker hout, waardoor ze worden overschaduwd door lichtbronnen. In dit geval kunt u in dezelfde ruimte verschillende verlichtingsopties gebruiken, bijvoorbeeld schijnwerpers, ingebouwde balken en de hoofdluchters, schijnwerpers die op elkaar zijn gericht. Een dergelijke lichte verlichting zal helpen de textuur van hout op het plafond te benadrukken en de woonkamer in zones te verdelen.

In de slaapkamer, afhankelijk van de stijl van de kamer, kunt u lattenplafonds gebruiken of balken. Deze kamer is een hoek van vrede en vrede, dus de massaliteit van de details is hier niet nodig. De hoofdkleuren voor deze kamer zijn pastelkleuren - lichtbeige, crème, poederkleur, lichtblauw, lavendel, olijf.In dit geval zal het nodig zijn om hout te schilderen, maar als er nog steeds een wens is om gestructureerde opties op het plafond te gebruiken, dan moet je kiezen voor rotsen van lichte tinten. Het beste in de slaapkamer is de vervaardiging van het plafond en de vloer van hout. Deze combinatie zal kamerzachtheid en warmte toevoegen. Hetzelfde plafond kan worden gekozen voor de gang.

Mooie voorbeelden in het interieur

De plafonddecoratie met donker getinte panelen komt overeen met witte muurkolommen die versierd zijn met een dakspaan en die de stijl van de kamer benadrukken en een contrast creëren. En het meubilair van natuurlijk hout in het kleurengamma met het plafond zorgt voor harmonie in het interieur. Alle schoonheid van de textuur van de array zal de verlichting benadrukken, die zich rond de omtrek van het plafond bevindt in de vorm van ingebedde apparaten, en de schans op de kolommen met geellichtlampen zal de bekleding van het meubilair benadrukken in beige tinten.

De donkerbruine gestikte houten balken van lariks zorgen voor een ruige, antieke look in een dorpshuis. Door een dergelijk uniek plafond met lichtgekleurde muren te combineren, kun je het effect van monumentaliteit zien grenzend aan eenvoud.Een houten plafond versierd met gips bas-reliëfs aan de randen accentueert de ecostijl, en als u kiest voor meubels met glazen elementen, zal het ontwerp van de kamer verfijnder zijn.

   Niet alleen stijlvolle gipsplaatontwerpen hebben verschillende niveaus, maar het gebruik van hout is ook een interessante en ongebruikelijke optie. Ten koste van verschillende niveaus van ruimtegebieden, waardoor het plafond een visuele ingewikkeldheid krijgt. Het is mogelijk om een ​​roosterstructuur van rails of panelen te maken, terwijl de vierkanten direct of diagonaal worden geplaatst. Het is mogelijk om de originaliteit van het ontwerp te benadrukken met decoratieve balken die aan het eind zijn bevestigd, het is genoeg om het houten oppervlak te bedekken met vernis of oliën, met de nadruk op hun textuur. Een harmonieuze verlichting zorgt voor een perfecte weergave van de elementen en geeft het interieur een uniek karakter.

   Hoe je een houten plafond afdekt, kun je zien in deze video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer