Sheet: types en regels van zorg

 Sheet: types en regels van zorg

Het hangt af van de kwaliteit van de nachtrust van je nacht hoe productief je dag zal zijn. Een belangrijke rol in hoe goed je slaapt, speelt door je beddengoed, een belangrijk element is een laken. Denk aan de soorten vellen op de Russische markt, de kenmerken van verschillende materialen en de regels voor hun verzorging.

Speciale functies

Het laken is een stuk stof van een bepaalde vorm dat het bed bovenop het matras maakt. De belangrijkste vereisten voor dit element zijn zachtheid, hygiëne, hygroscopiciteit en onderhoudsgemak. Producten voor volwassenen hebben meestal een rechthoekige vorm die overeenkomt met de vorm van moderne bedden.

In het geval van een bed voor kleine kinderen is de verscheidenheid aan vormen breder (bijvoorbeeld een plaat van dezelfde vorm of een ovaal product kruipt in een rond bed). Er worden hogere eisen gesteld aan kinderlaken - ze moeten gemakkelijk worden gewassen, grote hoeveelheden vocht opnemen, "ademen" en hypoallergeen zijn.

species

Nu heeft de Russische markt een breed scala aan vellen, die verschillen in grootte en gebruikte materialen, en op basis van productie. Er zijn twee structurele soorten producten:

 • klassiek, waarvan de randen eenvoudig kunnen worden weggestopt onder de matras;
 • opties op een elastische band die strak op de matras past.

Beide typen zijn beschikbaar in een aantal voorbeeldgroottes, waarvan de meest voorkomende enkele en dubbele vellen zijn. Als u een vel met genaaid elastisch rubber kiest, moet u speciale aandacht besteden aan de configuratie van het bed. Als uw bank of bed merkbare uitsteeksels heeft aan de randen (achterkant, armleuningen, decoratieve elementen), zal het product met een elastische band hoogstwaarschijnlijk in de steek gelaten worden, omdat het zeer moeilijk zal zijn om het te repareren.

Een ander belangrijk kenmerk van bedlinnen - de dichtheid van de filamenten.Er wordt aangenomen dat hoe hoger deze indicator, hoe zachter het product. Echter, zoals uit de praktijk blijkt, is een dichtheid van niet minder dan 450 draden per vierkante centimeter voldoende. Meer dicht ondergoed is veel duurder, terwijl het nog ruwer kan aanvoelen dan opties met minder threads.

Hoe een maat kiezen?

Ondanks het feit dat GOST in de Russische Federatie optreedt en de grootte van beddengoed regelt, zijn er in feite opties beschikbaar voor kopers voor alle afmetingen van gebruikte matrassen. Eenvoudige regels helpen u de juiste maat te vinden voor een klassiek blad:

 • de lengte van het product mag niet kleiner zijn dan de som van de lengte en hoogte van het matras;
 • de breedte van het product moet iets groter zijn dan de som van de breedte van de matras en de verdubbelde hoogte.

Dezelfde regels zijn van toepassing op de selectie van de optie op een elastische band, alleen hier is het noodzakelijk om de afmetingen nauwkeuriger te berekenen, zodat het product goed aansluit op de matras.

materiaal

Bovenal hangt de prijs, het comfort en de bruikbaarheid van bedlinnen af ​​van het soort materiaal dat wordt gebruikt voor de productie ervan. Lakens gemaakt van verschillende stoffen vereisen totaal verschillende zorg.Overweeg de kenmerken van de meest voorkomende materialen.

atlas

Voor het maken van deze stof wordt een speciale manier van weven gebruikt. Atlas onderscheidt zich door glans, zachtheid en tederheid. Dit effect wordt bereikt door de verticale hoofddraden door te voegen met horizontale. De belangrijkste draden voor het maken van satijn zijn hoofdzakelijk gemaakt van zijde. Extra draden kunnen worden gemaakt van katoen, viscose, ze kunnen ook synthetisch zijn. Met hoog comfort is satijnlinnen zeer duurzaam. Het absorbeert vocht goed, behoudt zijn vorm vele jaren, accumuleert niet statisch, veroorzaakt geen allergieën en irritatie. Niets zegt over de aanwezigheid van smaak als een luxe satijnen laken. Vooral indrukwekkend is het ondergoed in rode tinten.

Atlas kan niet in warm water worden gewassen, anders verliest het snel zijn vorm. Ongewenst en wasbaar in de machine. Het kan alleen worden gestreken zonder stoom, door een laag stof van binnenuit. IJzer mag niet heet zijn.

bamboe

Als een relatief nieuw product in Rusland, in Aziatische landen, heeft beddengoed van bamboevezels al lang het hart veroverd van miljoenen klanten. Dit materiaal heeft veel voordelen:

 • het is milieuvriendelijk, veroorzaakt geen irritatie en allergieën;
 • het is aangenaam tastbaar, het heeft een speciale zachtheid;
 • het materiaal is zeer duurzaam;
 • Door de hoge porositeit van de vezel kan het perfect lucht doorlaten, snel vocht opnemen en verdampen.

Tot de nadelen behoren de toegenomen zorgbehoeften. Dergelijke producten kunnen alleen in delicate modus worden gewassen zonder ze in een typmachine te drogen. Gebruik geen bleekmiddel, evenals ontharders. Het strijken van bamboe linnen hoeft niet erg heet te zijn.

batist

Dit is een manier om linnen of katoenen garen te weven. Tegelijkertijd wordt door het gebruik van getwijnd garen een grotere lichtheid van het materiaal verkregen met behoud van de sterkte. Belangrijkste voordelen:

 • de doorschijnendheid waardoor stof in een decor kan worden gebruikt;
 • de lichtheid en tederheid van het materiaal, wat het slapen op het laken bijzonder aangenaam maakt;
 • goede vochtopname capaciteit;
 • hypoallergeen.

Het is mogelijk om bedlinnen van cambric te wassen bij een watertemperatuur tot 30 ° C en alleen in delicate modus.

ongebleekt calico

Dit is een manier om dikke katoenen draden dik te weven. De belangrijkste voordelen van grof calico-vellen:

 • lange levensduur (de stof is bijna niet gekreukt, bestand tegen beschadiging, houdt de kleur lang mooi);
 • milieuvriendelijk en hygiënisch;
 • verlichten.

Het verzorgen van grof linnen is relatief eenvoudig:

 • watertemperatuur tijdens wassen voor gekleurd grof calico - tot 50 ° С, voor wit - tot 90 ° С;
 • je zou zulke kleding niet samen met synthetische stoffen moeten wassen;
 • het is beter om producten van calico te drogen op een plaats beschermd tegen de directe zonnestraling;
 • strijkt linnen moet zijn voordat het volledig droogt.

Wafel doek

Deze vellen zijn gemaakt van katoen. Ze worden gekenmerkt door verhoogde zachtheid, comfort, uitstekende opname van vocht. Het is noodzakelijk om ze te wassen in de modus van delicate was, in water niet warmer dan 30 ° C.

viscose

Dit is een kunstweefsel waarvan het materiaal voor de productie van natuurlijke cellulose is. Belangrijkste voordelen:

 • duurzaamheid en slijtvastheid;
 • vermogen om lucht goed door te laten en vocht te absorberen;
 • zachtheid;
 • hoge droogsnelheid.

Ook viscose:

 • aangenaam om aan te raken;
 • verzamelt geen statische lading;
 • zeer hygiënisch.

Waslinnen van viscose is alleen mogelijk in de modi van zacht wassen. Het is beter om het in een typemachine in te drukken, je kunt het niet losdraaien. Het vel viscose mag niet worden verwarmd boven 50 ° C.Daarom kan het niet worden gekookt, gedroogd op een hoge temperatuur en gestreken met een heet strijkijzer.

jacquard

Dit materiaal is gemaakt van een mengsel van synthetische en natuurlijke draden. Tijdens de productie wordt complex weven gebruikt, waardoor een karakteristiek reliëf wordt gevormd op het oppervlak van het weefsel, dat vele jaren bewaard blijft. De belangrijkste voordelen van jacquard-producten:

 • uitstekende esthetische eigenschappen (het is niet voor niets dat elite sets van dit materiaal zijn gemaakt);
 • hoge slijtvastheid en duurzaamheid;
 • mogelijkheid om snel te drogen;
 • gebrek aan elektrificatie;
 • materiaal blijft koel in de zomer en warm in de winter.

Basisbehoeften voor verzorging:

 • waswater mag niet warmer zijn dan 30 ° C, bleekmiddel mag niet worden gebruikt;
 • spinnen is niet toegestaan ​​en tijdens het drogen moet u het wasgoed beschermen tegen direct zonlicht;
 • Het is mogelijk om een ​​dergelijk blad van binnenuit te strijken bij een temperatuur van maximaal 120 ° C.

crepe

Deze stof is gemaakt door zijde te weven met behulp van gedraaide garens. Hierdoor is crêpe linnen aangenaam om aan te raken, elastisch, beetje gerimpeld. De zorgvoorschriften zijn vergelijkbaar met zijde: je hoeft het alleen met de hand te wassen in warm water zonder bleekmiddel, niet strijken, blootstelling aan hoge temperaturen vermijden, niet losdraaien.

tafelzeil

In gebruikelijke sets voor volwassenen wordt het beddengoed van een waterafstotend tafelzeil niet gevonden. Maar onder de kinderopties zijn tafelzeilplaten heel gewoon, omdat dit materiaal waterdicht is en zeer gemakkelijk te reinigen. Vaak hebben dergelijke producten een extra absorberende laag die bijvoorbeeld is gemaakt van polyester. Een andere toepassing van tafelzeil - matrasbeschermers voor bedpatiënten. De kenmerken en vereisten zijn hier hetzelfde als in het geval van een kinderbed, alleen de standaardafmetingen verschillen.

Was zeefdruk niet nodig, maar veeg ze af met een sopje. Producten moeten worden beschermd tegen blootstelling aan hoge temperaturen, wat betekent dat u ze ook niet hoeft te strijken.

latex

Dit materiaal wordt zeer zelden gebruikt voor de vervaardiging van conventionele platen. Maar in de sets ondergoed voor verschillende erotische spellen is zwarte latex of vinylplaat heel gebruikelijk, omdat latex opmerkelijke glij-eigenschappen heeft en zeer aangenaam aanvoelt. Zorg voor latexvellen is heel eenvoudig - veeg ze af met een vochtige doek.

vlas

Dit materiaal ziet er grof en te simpel uit.Maar het linnen ervan is hygroscopisch, ademt perfect, heeft een massage-effect op een slapend persoon. Dergelijke vellen zijn zeer duurzaam, accumuleren geen elektrische lading en veroorzaken geen allergieën. Ze zijn milieuvriendelijk en hebben zelfs een bacteriedodend effect. Producten zijn pretentieloos in zorg - breng machinaal wassen aan, kook, strijk op hoge temperatuur (vooral als het materiaal niet volledig droog is). Men hoeft het drogen in drogers alleen te vermijden, en voor het wassen is het aan te bevelen om het wasgoed lichtjes in te wassen en 1 uur in warm water te weken.

microfiber

Dit materiaal is geweven polyestervezels met een dikte van verschillende microns. Dit vel gaat heel lang mee, terwijl het zijn vorm en uiterlijk behoudt. Het materiaal is bestand tegen vervuiling, ademt goed (dus verkoelt een slapend persoon). Unpretentious microfiber en verzorging - het droogt snel, verdraagt ​​wassen bij temperaturen tot 60 ° C. Maar het kan alleen in de modus tot 50 ° C worden gedroogd en het is niet de moeite waard om te koken. Het strijken van deze was is beter, niet erg heet strijken.

percale

Dit materiaal is een dunne katoenen stof met een verhoogde dichtheid, uiterlijk vergelijkbaar met batist.Met een hoge weerstand en slijtvastheid, is perkalondergoed heel licht en elegant. Het is prettig aanvoelend en veroorzaakt geen irritatie. Was dergelijke platen op een watertemperatuur van maximaal 60 ° C.

polypropyleen

Polypropyleen produceert voornamelijk wegwerpbare vellen die zijn ontworpen voor massage of medisch gebruik. Hun taak is om het meubilair te beschermen tegen vervuiling, en klanten tegen de mogelijke infectie van verschillende ziekten. Ze worden meestal geleverd op rollen, hebben een standaardmaat van 60 bij 100 cm. Aangezien het product na gebruik wordt weggegooid, is het uitgesloten om voor hen te zorgen. Het is voldoende om op te slaan in een droge en schone ruimte op kamertemperatuur.

satinet

Sateen is gemaakt van katoen, dus het is duurzaam, duurzaam, zacht, duurzaam van vorm en kleur, niet geëlektrificeerd, absorbeert vocht en passeert lucht. Het moet worden gewassen op een temperatuur niet hoger dan 60 ° C, los van synthetisch. Omdat het materiaal bijna niet gekreukeld is, kan het nooit worden gestreken.

sits

Dit is een goedkope katoenen stof. Het is duurzaam, tactiel aangenaam, licht, behoudt zijn vorm goed.Het moet apart van synthetisch linnen bij een temperatuur tot 50 ° C worden gewassen. Het is beter om chintz op een lage temperatuur te strijken als het nog niet is gedroogd.

gebreide artikelen

Dit is een manier om een ​​web van verschillende draden te weven: katoen, zijde, wol, synthetische stoffen, enzovoort. Daarom zijn de mate van comfort gebreide vellen en zorgvoorwaarden afhankelijk van de materialen die worden gebruikt bij de productie.

Hoe u een laken voor beddengoed kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer