Spanningsplaat: hoe maak je ondergoed met elastiek?

Spanningsplaat, die de matras afdekt als een hoes, komt vrij stevig in het dagelijks leven van de moderne familie. Dergelijk beddengoed is een echte vondst voor diegenen die zich actief in hun slaap bewegen en niet willen ontwaken op een gerimpeld bed, weggestopt onder de onderrug.

Het laken heeft speciale elastische banden, over de rand genaaid of op de hoeken die aan de matras en eronder zijn bevestigd en laat de vellen gedurende de nacht plat blijven.

Voor- en nadelen

Veel positieve recensies op verschillende forums en sites signaleren een groot aantal voordelen van dergelijk bedlinnen op de gebruikelijke manier. De voordelen van het kopen of naaien van vellen van dit ontwerp zijn de volgende.

 1. Het trekvel beweegt niet naar buiten, kruimelt niet en raakt niet verstopt onder het menselijk lichaam, ook al beweegt het actief in een droom. Dit geldt vooral voor kinderen en adolescenten, maar ook voor volwassenen die onrustig slapen. Tegelijkertijd doet het materiaal van linnen er niet toe: zelfs een zijden laken zal niet weggaan en zich niet in plooien verzamelen.
 2. Het is veel eenvoudiger om de matras te vullen met een dergelijk laken, omdat deze altijd in de juiste maat zal passen en niet aan de zijkanten hoeft te worden vastgezet om te repareren. Tijdens het gebruik hoeft het bed niet elke dag te worden vervangen en minder vaak van kleding te worden veranderd, omdat het niet aarzelt en minder vies wordt.
 3. Het kan niet alleen werken in de vorm van een gewoon bed, maar ook als matrashoes en het beschermen tegen besmetting. Het reinigen van de matras is geen gemakkelijke taak, en een dergelijke hoes laat u toe om dit veel minder vaak te doen.
 4. De matras, aan de zijkanten gesloten door een gelijkmatig opgerekt canvas, ziet er veel netter uit en comfortabeler dan normaal. U kunt beddengoed kiezen in de kleur van het bed zelf, of, omgekeerd, in een contrasterende tint. Bekijk prachtig verschillende patronen en ornamenten, wandelend langs de rand van zo'n opgemaakt bed.

Helaas, met al zijn voordelen,Dit ongewone idee is niet zonder bepaalde nadelen. Een van de grootste zorgen van klanten over zo'n blad is de moeilijkheid om er voor te zorgen.

 1. Wassen met de hand is erg tijdrovend en tijdrovend, en de wasmachine veroorzaakt te snel dat een strakke kauwgom onbruikbaar wordt. Dit probleem kan worden opgelost met behulp van verschillende waterontharders. Dit kunnen speciale tabletten zijn voor wasmachines of wasverzachters. Bovendien worden tijdens het wassen kleine dingen vaak in de vellen gehamerd. Om een ​​paar sokken of een kleine sjaal niet te verliezen, hoeft u na het wassen alleen het canvas uit te doen. Of doe gewoon geen kleine dingen in het apparaat als u beddengoed wast.
 2. Het tweede probleem is het strijken van lakens, omdat het tandvlees het strakker maakt en het canvas niet zorgvuldig strijkt. Om dit op te lossen is vrij eenvoudig. Trek het laken met één hand op de strijkplank, zodat de hoek wordt afgeplat. In dit geval bevindt het strijkijzer zich in de tweede hand en passeert het gemakkelijk alle plooien, en maakt het recht. Bovendien kan dit laken worden gestreken door aan het matras zelf te trekken. Na zo'n strijken hoeft u het niet eens opnieuw op te starten, het zal correct op de juiste plaats liggen.

Beide nadelen kunnen als voorwaardelijk worden beschouwd, omdat na twee of drie wasbeurten van een vel elke persoon de hand op het werk krijgt en dergelijk beddengoed wast en strijkt. Tegelijkertijd zullen alle voordelen van het gebruik nergens verdwijnen.

De meeste gezinnen die zijn overgestapt van een normaal laken naar een stretchlinnen, keren niet langer terug naar de gebruikelijke sets, omdat ze volkomen ongemakkelijk lijken.

Wat zijn de?

In de winkels vindt u uitgerekte lakens en zelfs hele sets beddengoed van verschillende tinten en patronen. Het kunnen zowel monophonische doeken van pasteltinten zijn, als de echte kunstwerken. Vooral helder tegen deze achtergrond zijn kinderensets met verschillende strip- en sprookjesfiguren.

Maar het is mogelijk om vellen op een elastische band in te delen, niet alleen door te tekenen, maar ook door andere parameters. De samenstelling van de stof is te vinden onderstaand product:

 • calico sets;
 • percale vellen;
 • linnen van poplin;
 • breigoed;
 • zijden of satijnen kits;
 • warme badstofopties.

Bijna in alle varianten, behalve zijde en satijnen lakens, wordt katoenen draad gebruikt. Het verschil zit alleen in de dikte en de methode van het weven.Gebruik geen synthetische sets voor mensen van wie de huid bijzonder gevoelig is en vatbaar is voor irritatie.

De keuze van het kunstmatige materiaal voor een kinderbed is ook niet het meest succesvol.

Afhankelijk van de grootte van linnen is verdeeld in de volgende types:

 • 120x60 - deze maat wordt als kinderachtig beschouwd;
 • 200x90 of 200x80 zijn sets voor een eenpersoonsbed;
 • 200x110 en 200x120 - beddengoed van een en een half bed;
 • 200x140, 200x160 en 200x180 - voor een tweepersoonsbed;
 • 200x200 - standaardformaat met de naam "euro".

Bovendien kunnen de spanningsplaten variëren in ontwerp.

 1. Gum kan worden genaaid rond de omtrek van het vel, waardoor het een soort tas wordt.
 2. Gum kan alleen in de hoeken van een rechthoekig canvas worden genaaid.
 3. Het elastiek kan de vorm hebben van een lint, aan beide zijden van de hoek van het vel genaaid en op het matras gedragen, zoals een riem.

Doe het zelf

   Als je al de gebruikelijke laken hebt, dan is het gemakkelijk om te zetten in een spanning. Hiervoor hebt u slechts drie hulpmiddelen nodig:

   • brede elastische band of elastische tape;
   • naaimachine;
   • meetlint.

   Het hele proces van werken is vrij eenvoudig en kan zelfs door een beginneling worden uitgevoerd. Allereerst worden de metingen van de matras afgenomen.Het is noodzakelijk om de lengte, breedte en hoogte ervan te kennen. Daarna is het noodzakelijk om de voltooide plaat op een zodanige manier te snijden dat 4 vierkanten van een dergelijke breedte als de hoogte van de matras plus een paar centimeter weefsel voor de emissierechten in de hoeken worden gesneden. Daarna worden de zijkanten van de vierkante uitsparingen aan de verkeerde kant aan elkaar genaaid. Je zou een soort van zachte "doos" moeten hebben zonder een deksel.

   Span een elastische tape en speld met pinnen langs de omtrek van een genaaide doos en naai hem op een typemachine. Het is het beste om deze zigzagsteken te maken. Als in plaats van een elastische band een dikke elastische band is gekocht, kunt u eerst een klein koord rond de omtrek maken en dan een rubberen band erin doen en de uiteinden samen naaien. Op het afgewerkte vel moet je alle randen goed verwerken met een overlock of een gewone machine, waarna je het op de matras kunt trekken. Het gebruikelijke vel in twee uur veranderde in een comfortabel stuk.

   Hoe je met je eigen handen een laken op een elastische band kunt maken, zie je in de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer