Maten van dubbele vellen

Comfort tijdens de slaap hangt in belangrijke mate af van de kwaliteit en de juiste selectie van bedlinnen. Geen wonder dat de mensen zeggen "hoe naar bed te gaan - dus slapen." Momenteel wordt de Russische markt vertegenwoordigd door het grootste assortiment van deze producten van fabrikanten uit verschillende landen van de wereld, die elk hun eigen dimensionale normen hebben. Om daarom niet te worden verward met de keuze, is het de moeite waard om de algemene formaten van dubbele vellen in onze tijd te beschouwen.

Maatnormen

Momenteel alle producten op de markt kan worden onderverdeeld in drie grote groepen per land van herkomst:

 • goederen van binnenlandse bedrijven;
 • producten uit EU-landen;
 • Aziatisch beddengoed.

Tegelijkertijd zijn goederen van de eerste groep gestandaardiseerd in overeenstemming met de normen die zijn aangenomen in de Russische Federatie, goederen uit Europa voldoen aan de EU-regelgeving, en Aziatisch linnen kan voldoen aan zowel Russische als Europese normen.De goederen uit Turkije staan ​​uit elkaar, die vaak voldoen aan hun eigen normen.

Russisch

De maten van bedlinnen die zijn vrijgegeven in Rusland, Wit-Rusland, Tadzjikistan en andere landen van de voormalige USSR worden gereguleerd door de GOST 31307-2005 die in 2007 werd geïntroduceerd. Volgens dit document wordt een tweepersoonsbed als een bed beschouwd met een breedte van meer dan 140 cm. De minimale afmeting van een tweepersoonsbedblad in het document is een verhouding van 180x210 cm. En dit formaat hebben de meeste vellen in de bovengenoemde landen, gemarkeerd als tweepersoonsbedden, wel. Andere dubbele vellen toegestaan ​​door GOST:

 • 210x230 cm;
 • 220 x 215 cm;
 • 240x260 cm;
 • 220x220 cm

Dit soort linnen is exotischer, maar ze liggen nog steeds in de winkel. Daarom, zelfs als het wasgoed is gemaakt volgens GOST, is het de moeite waard om de specifieke maat op de verpakking te vinden. Gelukkig verplicht dezelfde GOST fabrikanten direct om de maat van het product aan te geven.

Soms wordt de Russische norm in acht genomen voor goederen die in China en Duitsland worden geproduceerd.

Europese

In Europa is er onmiddellijk verschillende standaard tweepersoonsbed maten:

 • Tweeling, de typische grootte van het blad waarin is 183x274 cm;
 • King, waarvoor het vel meestal een formaat van 274x297 cm heeft;
 • Queen met een afmeting van 305x320 cm;
 • Dubbel / Volledig, waarbij de vellen worden gekenmerkt door de afmetingen 229x274 cm;
 • Af en toe is de aanduiding 2-bed, waarvan de afmetingen identiek zijn aan het formaat van Twin.

Het is gemakkelijk te zien dat dubbele vellen het dichtst bij de Russische norm voor dubbel linnen liggen. Over het algemeen is Europees linnen aanzienlijk groter, wat betekent dat eigenaars van grote en niet-standaard bedden het gemakkelijk kunnen verkrijgen.

Soms worden dergelijke sets in plaats van klassieke bladen aangevuld met een optie op een elastische band, waarmee u het linnen op de matras veilig kunt bevestigen. Standaardafmetingen van dit element verschillen van de klassiekers:

 • voor Twin, de afmetingen van de vellen op een elastische band zijn 90x190 cm;
 • voor King heeft dit element een formaat van 150x200 cm;
 • in het geval van de Queen-standaard is de afmeting 180x200 cm;
 • Dubbele / volledige set komt overeen met afmetingen 140x190 cm.

Het is de moeite waard op te letten dat het veel moeilijker is om linnen op een elastische band aan te passen aan niet-standaard matrassen en bedden dan normaal.

Naast de maataanduiding zijn er nog andere belangrijke punten op de Europese sets:

 • De hoeslakens geven de aanwezigheid in de set vellen op elastiek aan;
 • Gemonteerd valletje verwijst naar een speciaal soort laken op een elastische band met een speciale pony die naar de vloer gaat.

Alle opgegeven afmetingen worden strikt nageleefd door bijna alle fabrikanten uit continentaal Europa, waaronder Italië, Frankrijk en Polen. Alleen Duitse producten, zoals hierboven vermeld, kunnen soms overeenkomen met Russisch GOST en niet met EU-regelgeving.

Familie optie

Het linnen dat op de Russische markt als "familie" is gemarkeerd, wordt meestal in Turkije gemaakt. Standaardbladformaten hiervoor zijn:

 • 229x274 cm;
 • 220 x 250 cm;
 • 240x260 cm

Het is gemakkelijk te zien dat sommige van deze formaten overeenkomen met die gespecificeerd in GOST, en sommige daarvan verschillen duidelijk van hen. Turks "familie" beddengoed is tussenmaat in grootte tussen Europees en Russisch, daarom is het voornamelijk geschikt voor standaard bedden en matrassen.

Hoe te kiezen?

Als u een blad kiest, moet u hoe dan ook voortbouwen op het formaat van de matras die u heeft. In dit geval geldt de regel: "beter is meer dan minder", omdat dit wasgoed de matras volledig moet bedekken, en niets verhindert dat u het overtollige eronder verwijdert.Daarom is het noodzakelijk om de afmetingen te kiezen op basis van de minimale berekening "breedte van de matras + de dubbele hoogte, lengte van de matras + hoogte". Dus, als de grootte van uw matras 120 bij 180 bij 20 cm is (breedte, lengte, hoogte), dan is de minimale bladgrootte 160x200 cm (120 + 20 + 20 = 160 en 180 + 20 = 200). Voor een standaard tweepersoonsmatras van 140x200x20 cm zijn de afmetingen van een geschikt vel daarom 180x200 cm.

Houd er rekening mee dat katoenen sets, evenals ondergoed gemaakt van katoenhoudende stoffen zoals satijn en calico merkbaar krimpen na het wassen, vooral in het geval van een temperatuurschending. Dit feit moet in aanmerking worden genomen bij het kiezen van een bed: het is niet nodig om een ​​set van dergelijke stof te nemen die direct naast uw matras past.

Over wat de formaten van dubbele vellen zijn, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer