Hoe een vel op een elastische band te naaien?

In de afgelopen paar jaar hebben elastische vellen gestaag populariteit gewonnen over de hele wereld, ook in Rusland. Dit feit wordt verklaard door het feit dat hoge matrassen op veren wijd verspreid zijn. Voor deze producten zijn vellen vereist met een goede pasvorm.

Vellen met een elastische band komen optimaal overeen met een soortgelijke taak, de elastische band fixeert de stof stijf en laat deze niet vervormen. De kosten van een vel met een rubberen band zijn merkbaar hoger, daarom naaien enthousiaste minnaressen er vaak zelfstandig in, vooral omdat deze operatie geen hoge kwalificatie vereist.

Voor- en nadelen

Moderne bedden zijn uitgerust met een verscheidenheid aan matrassen van latex tot lente. Soms kan de hoogte van het product 25-30 cm bedragen en om zo'n bed te maken met een blad met een elastische band, moet je twee eenvoudige vellen gebruiken om het te naaien.Maar eerst worden deze vellen in één weefsel genaaid en pas daarna naaide kauwgum.

Als u alle regels van het naaien op de juiste maat volgt, zullen de vellen met een elastische band de matras vrij strak omsluiten, terwijl de vorm ongewijzigd blijft. Op de handelsvloeren is altijd in de aanwezigheid van een dergelijk product. Ouderwetse bladen hebben zich van de beste kanten bewezen: ze verfrommelen en "houden" de vorm niet vast. Maar niet iedereen kan ze betalen, dus veel huisvrouwen hebben een vraag over hoe ze zoiets met hun eigen handen kunnen maken.

Niets is hier onmogelijk. Productietechnologie is niet ingewikkeld. Voordelen van de applicatie:

 • het laken op een elastische band ziet er esthetisch uit;
 • het is meer functioneel, verfrommelt niet en klonst niet "op een hoop";
 • de matras is bijna onzichtbaar, minder vies;
 • in kinderbedden zijn vellen met elastiek onmisbaar, vooral als er een film op zit.

Een van de nadelen is het feit dat het vel ongeschikt is om te strijken. Bij het opbergen is het het beste om de producten in kleine rollen te rollen die compact in een linnenkast kunnen worden opgeborgen.

Vorm selectie

Voor het naaien van vellen van 160x200 cm, is katoen of linnen materiaal het meest geschikt.Vlas is een tamelijk dichte stof die bestand is tegen een groot aantal wasbeurten. Het absorbeert vocht en passeert lucht. Vlas en katoen accumuleren geen elektrostatische lading, veroorzaken geen huidirritatie en allergieën.

Katoenen stoffen en satijn worden beschouwd als de best verkochte katoenen weefsels. Ze zijn ideaal voor elk moment van het jaar en worden beschouwd als slijtvast, hebben een goede warmtegeleidingscoëfficiënt.

  Om de juiste maat te kiezen, moet u allereerst de exacte afmetingen van de matras bepalen. Op elk product van deze soort is er een label en het bevat alle nodige informatie:

  • de eerste regel geeft de lengte van het product aan;
  • de tweede bevestigt de breedte;
  • de derde naam is de hoogte van de matras.

  Het vel kan ovaal of rond zijn in overeenstemming met de vorm van het matras. Rechthoekige vormen zijn meestal voor volwassenen. De grootten van vellen zijn de volgende (in centimeters):

  • 120x60;
  • 60x120;
  • 140x200;
  • 90x200.

  Euro-producten zijn meestal van één kleurenschema, dus het maken van een keuze is geen probleem - alleen in omvang. Jersey-lakens zijn erg goed - ze zijn zacht en zacht.Behoud hun vorm na vele cycli van passage door de wasmachine. En ze kunnen niet strijken, wat een voordeel is. Modern verfbestendig, dus dingen worden niet na verloop van tijd vergoten.

  Berekening van de benodigde hoeveelheid materiaal

  Om de vereiste hoeveelheid weefsel voor de vellen op een elastische band te berekenen, is het noodzakelijk om de parameters van de matras te begrijpen. Als het bed met een matras 122x62 cm groot is en de hoogte van het matras 14 cm is, moet de berekening als volgt worden uitgevoerd:

  De nummers 122 en 62 worden toegevoegd tot 14 cm (de hoogte van de matras). In dit geval wordt de parameter 136x76 cm verkregen. Om een ​​tandvlees te naaien, is een bepaalde hoeveelheid materie vereist, ongeveer 3 cm aan alle zijden. Het blijkt dat het materiaal 139x79 cm nodig heeft.

  Een patroon maken

  Om het materiaal goed te kunnen snijden, is het nodig om een ​​schema te maken - een tekening, anders is er een echte kans om extra materie te spenderen.

  Op een schoon vel papier met een liniaal en een driehoek is het nodig om een ​​diagram te tekenen op een schaal van 1: 4, waarbij de hoogte van de matras wordt toegevoegd aan de schematische vierhoek. Vervolgens wordt, volgens de verkregen parameters, een papieren patroon gemaakt (krant of tekenpapier).Het afgewerkte patroon wordt aangebracht op de recht gemaakte stof (deze kan op de vloer of tafel worden uitgespreid).

  Houd er rekening mee dat katoenen stoffen krimpen. Als u een blad op een elastische band naait van een ruwe calico van 230 cm breed, moet u de stof nemen met een marge, dat is ongeveer 265 cm.

  Het patroon wordt op de stof zelf gemaakt, dus het moet perfect glad zijn. Aan elke kant wordt 10-12 cm toegevoegd, deze worden gebruikt om de matras te bedekken, u moet ook rekening houden met een kleine hoeveelheid materiaal voor het elastiek.

  Het zal nodig zijn om alle vier hoeken harmonieus "te passen" zodat er geen vervormingen van de stof zijn. Voordat u begint, is het raadzaam om elke parameter verschillende keren te controleren. Het is belangrijk dat het patroonmatras overeenkomt met 100%. Soms moet je om verschillende redenen de stof vergroten, dit moet bovenaan gebeuren, de naad bevindt zich dan onder de kussens. Het wordt aanbevolen om te onthouden:

  • complexe zomen heeft geen zin, je kunt gemakkelijk in de war raken;
  • hoe groter het tandvlees, hoe meer marge het heeft;
  • in de resulterende rechthoek moeten de hoeken afgerond zijn, dus elke rand moet tot 0,8 cm worden opgetrokken en ook goed worden gestreken;
  • 3 cm steken en naadsteken.

  Het is noodzakelijk om rekening te houden met de aanwezigheid van een kleine opening in de naadnaden, waar de vlecht zal worden ingebracht. Een speld wordt in het lint vastgemaakt en in het trekkoord gestoken, waardoor het tandvlees langs de gehele omtrek van het vel wordt getrokken. Beide uiteinden van de tape worden dan aan elkaar of elk afzonderlijk afgedicht.

  Het volgende moet worden opgemerkt als aanbevelingen:

  • het tandvlees moet centimeters zijn tien keer langer dan de omtrek van het matras zelf, en na het inbrengen in het trekkoord wordt het ingesteld op de vereiste hoeveelheid spanning met het afsnijden van een extra lengte;
  • natuurlijke stof moet worden gewassen, vervolgens gedroogd en gestreken om te krimpen.

  Stap voor stap beschrijving van de vervaardiging van het product

  Om een ​​blad op een elastische band met uw eigen handen te naaien, moet u een kleine masterclass leren.

  De snit van de stof wordt meestal 2x1 m genomen. Als de vereiste maat ontbreekt, kan een van de twee oude vellen worden gemaakt. Meestal zijn absorberende stoffen geschikt voor vellen:

  • vlas;
  • katoen;
  • bamboe.
  vlas
  katoen
  bamboe

  Er zijn ook materialen gemaakt van vlas, katoen, PVC-draden. Flanel en knitwear zijn ook populair, ze zijn zacht en aangenaam om aan te raken.In het koude seizoen hebben vellen van dergelijke materialen meer de voorkeur. Het voordeel van deze materialen is dat ze flexibel zijn en goed uitrekken. Het is niet nodig om complexe berekeningen uit te voeren met inachtneming van krimptoleranties, het is op dit punt dat fouten en onnauwkeurigheden het vaakst worden tegengekomen.

  Traditioneel natuurlijk materiaal kan niet "werken" zonder krimp, dus in de berekeningen moet u altijd een voorraad van 10-15 cm toevoegen. Nadat alle noodzakelijke berekeningen zijn voltooid, wordt de kwestie in de hoekpunten vastgelegd. Het moet opnieuw zorgvuldig worden gemeten, waarbij alle parameters worden vastgelegd. Hoe kleiner de fout, hoe beter het ding zal blijken, hoe langer het zal dienen. Als er geen vragen zijn, is het naaien op alle hoeken gedaan met twee naden. De kroon van het werk zal een volwaardige hoes zijn die strak op de matras moet passen.

  Om een ​​gom in een materiaal in te brengen, zijn er twee manieren.

  1. In de eerste versie worden de randen van de stof langs de hele omtrek gevouwen, een lint of lint moet van de buitenzijde worden genaaid.
  2. De tweede optie is wanneer de materie rond de omtrek wordt gebogen, het blijkt de naad, die bij professioneel gebruik wordt genoemd: kuliska.Vervolgens wordt het elastiek doorgelaten, waarvan de uiteinden stevig worden vastgemaakt.

  Deze twee methoden worden het meest gebruikt, omdat ze eenvoudig en betrouwbaar zijn.

  Zoals reeds vermeld, is het strijken van dergelijk bedlinnen moeilijk, daarom gebruiken professionals vaak de derde methode voor het inbrengen van een elastische band. Het elastiek wordt alleen in de hoeken bevestigd, respectievelijk blijft er op elke hoek 22 centimeter over, dat wil zeggen dat er ongeveer 85-90 cm elastiek nodig is.Het materiaal wordt ook gebogen door strijken, de stof wordt in de hoeken genaaid. Vervolgens worden alle plaatsen afgekapt op een typemachine. Je kunt alles in drie uur doen.

  Laatste methode: sluitingen worden op de hoekpunten van het blad gefixeerd. Klammer heeft elastiekjes genoemd in een professionele omgeving. Voor grotere betrouwbaarheid en duurzaamheid worden ook transversale tapes vaak gebruikt. In de laatste twee versies kan het vel met 6 cm worden verkleind.

  Het vel heeft een extra steun, wat betekent dat het nog meer uitgerekt kan worden. Bovendien, van een dergelijke technologie aanzienlijke besparingen van materie. In veel goede hotels vindt u zogenaamde bretels op matrassen - dit zijn klemmen die echt op dit kledingstuk lijken.

  Als extra apparaten voor het bevestigen van de trekvellen worden verschillende clips of clips gebruikt, die aan de leiding of klemrand worden bevestigd. Dergelijke eenvoudige apparaten kunnen de levensduur van de stof verdubbelen. * +

  Vellen met elastische banden zijn in de vraag in de besmettelijke afdelingen van vele ziekenhuizen. Het is een effectief hulpmiddel dat voorkomt dat ziekteverwekkers op het matras komen. Met deze factor kunt u tastbare middelen besparen voor ongeplande desinfectie.

  Het strijken van dergelijke dingen is eenvoudig: het laken wordt uit de hoeken gedraaid, ze worden samengevouwen en vervolgens in de "Stoom" -modus gestreken.

  Als u vellen met elastiek wast, gebruikt u een stof die de vezels van de stof verzacht en het water zachter maakt. Nadat het wassen is voltooid, is het aan te raden om de kwestie van de aanwezigheid van kleine wasvoorwerpen te controleren, soms komen ze daar.

  Vaak wordt het vel op een elastische band gebruikt als een matras, die het product beschermt tegen besmetting. Zo'n eenvoudig accessoire verlengt de levensduur van matrassen, vooral latex. Het onderwerp is vrij relevant, omdat dergelijke matrassen een vrij hoge prijs hebben.Stof voor deze doeleinden meestal gebruikt dichte - linnen of katoen.

  Badstof lakens zijn zeer functioneel in de winter, het materiaal heeft een goede thermische geleidbaarheid en voelt aangenaam aan. Dergelijke producten kunnen niet worden toegepast op mensen die gevoelig zijn voor allergische reacties.

  Als het elastiek van een kleurenpagina een teken is van een goede stijl, is het gemakkelijk om het juiste materiaal in online winkels te vinden.

  Het hechten van het tandvlees is aanbevolen lijn, die "zigzag" wordt genoemd. Dit gebruikt een speciale "voet". Het wordt aanbevolen om een ​​dure brede elastische band van een gerenommeerde fabrikant te gebruiken, dit is een betrouwbare garantie dat het artikel lang meegaat.

  Tools voor werk:

  • scharen;
  • driehoek liniaal;
  • Whatman-papier;
  • naaimachine;
  • markt;
  • meter houten of metalen liniaal;
  • draden en naalden.

     Het naaien van dergelijke producten is niet het moeilijkste werk, maar praktische ervaring moet aanwezig zijn. Het is het beste voor een nieuwe persoon om zijn berekeningen verschillende keren opnieuw te controleren en nette, correcte patronen te maken. Ze vertegenwoordigen in dit geval de onderwatersteen. Als u een fout maakt, kan het materiaal worden beschadigd.Dan zal het onvermijdelijk alles opnieuw moeten tekenen en dit zou extra kosten met zich mee brengen.

     Hoe u een vel op een elastische band naait, zie de volgende video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer