Hoe de dichtheid van stof kiezen voor beddengoed?

Een zoete droom en een aangename nachtrust in een comfortabel en zacht bed is de sleutel tot een succesvolle start van de dag. En de wens om in een stapel luchtige en ademende stoffen te weken, kan alleen worden gedaan in goed gekozen beddengoed. Daarom is het erg belangrijk om bij het kiezen van een geschikt product aandacht te besteden aan parameters zoals de materiaaldichtheid.

Kwaliteitsindicatoren

De eigenschappen van het materiaal worden beïnvloed door andere parameters. Dit is de dikte van de vezels, de methode van interliniëring, het draaien van de draden, hun lengte, de dichtheid van de pasvorm aan elkaar.

De juiste stof voor het naaien van beddengoed moet een oppervlaktedichtheid van 120-150 g / m² hebben. En om het oppervlak glad te houden, moeten de vezels lang, dun en sterk zijn. Als er korte draden worden gebruikt die onderling met knopen zijn verbonden, wordt de stof ruw en niet-uniform.

Van hoe strak gedraaid garen afhankelijk is van de duurzaamheid en zachtheid van het product. Hoe sterker de draai, hoe sterker en harder het doek. En bedlinnen van licht gedraaide vezels voelt aangenamer en zachter aan.

types

De belangrijkste indicator die de kwaliteit van een materiaal kenmerkt, is de dichtheid. Het is van twee soorten: lineair en oppervlak.

Lineair is een indicator die de dikte van de draden kenmerkt door de verhouding van de massa van het weefsel tot zijn lengte. Het wordt uitgedrukt in kg / m.

Er zijn lage dichtheid (van 20 tot 30), gemiddeld-laag (van 35 tot 45), gemiddeld (van 50 tot 65), gemiddeld-hoog (van 65 tot 85), hoog (van 85 tot 120) en zeer hoog (van 130 tot 280).

Oppervlakte - een parameter die de vezelmassa (in grammen) per 1 m² bepaalt. Deze waarde wordt aangegeven op de verpakking van beddengoed of op een rol materiaal.

Er wordt aangenomen dat hoe hoger de oppervlaktedichtheid van het weefsel, hoe beter het is. Maar te dicht materiaal kan zwaar, zwaar en onaangenaam voor het lichaam zijn. Daarom is het beter om rekening te houden met de waarden van beide parameters.

Weeftechnieken

Voor het naaien van bedlinnen gebruikte stoffen meestal met een glad (hoofd) weefsel.

 • vlakte - de afwisseling van dwars- en lengtevezels in een verhouding van 1: 1.Voorbeelden: calico, chintz, ranfors, poplin.
 • Satijn (satijn). Bij deze methode worden de dwarsdraden (inslag), die enkele longitudinale draden bedekken, op het vooroppervlak van het canvas weergegeven. Het resultaat is dat de stof een beetje los, zacht en soepel aanvoelt. Voorbeeld: satijn.
 • Twill. Als resultaat van deze methode op het canvas verschijnen hobbels (diagonaal litteken). Voorbeelden: halfzijden voeringmaterialen, twill.

Grondstoffen

Voor de productie van bedlinnen gebruikte stoffen van:

 • natuurlijke plantaardige vezels (vlas, katoen, eucalyptus, bamboe) en dierlijke oorsprong (zijde);
 • synthetische;
 • en mengsels (combinatie van natuurlijke en synthetische garens).

Kenmerken van materialen

De meest geschikte grondstof voor bedlinnen is katoen, omdat het bestaat uit de zuiverste natuurlijke vezels van plantaardige oorsprong. Katoenen stof ademt goed, absorbeert vocht, wast gemakkelijk, verwarmt bij koud weer en is niet duur.

Katoen produceert veel verschillende materialen: calico, chintz, satijn, ranfors, percale, flanel, polykatoen, jacquard, gemengde stof in combinatie met vlas.

 • ongebleekt calico - sterk en hoogwaardig materiaal met een gewone weefmethode.Moeilijker om aan te raken, maar beddengoed van dit materiaal is sterk en van hoge kwaliteit. Er zijn verschillende typen: hard (de stof met de hoogste dichtheid, ongeverfd), gebleekt, bedrukt (met een kleurenpatroon), geverfd (monofoon). De gemiddelde dichtheid van grof calico voor beddengoed varieert van 110 tot 165 g / m².
 • Ranfors - weefsel dat is verkregen uit katoen dat het vezelbehandelingsproces heeft ondergaan met een alkalische oplossing (mercerisatie). Het materiaal is zeer duurzaam, hygroscopisch. Het canvas is glad, soepel en zijdeachtig. Het heeft een dichtheid van 120 g / m². Het is gemaakt van de beste variëteiten katoen en is duurder dan calico.
 • Bij de vervaardiging van popeline draden van verschillende dikte worden aangebracht. Kruis - dikker, aandeel - dunner. Daarom verschijnen er kleine stoten (littekens) op het oppervlak. Dit beddengoed is zacht en mooi, krimpt niet, vervaagt niet. De gemiddelde dichtheid van de stof is van 110 tot 120 g / m².
 • satinet oppervlakkig vergelijkbaar met flanel, doordat de voorkant van het materiaal glad is en de achterkant wollig is. Twisted yarn double, weaving twill. De dichtheid van gewone satinet varieert van 115 tot 125 g / m². Hoogwaardige stof is meer dicht - 130 g / m².Er zijn verschillende soorten: gewoon, jacquard, bedrukt, bedrukt, crêpe, mako (de meest dichte, hoogwaardige en dure satijn), streep, comfort (elite, zacht, zacht, ademend).
ongebleekt calico
Ranfors
popeline
satinet
 • Jacquard Satijn - katoenen stof met reliëf dubbelzijdig patroon, verkregen door een speciale verweving van draden. Het ondergaat geen rek, behoudt zijn vorm lange tijd, absorbeert vocht goed en is niet bang voor temperatuurveranderingen. Wordt gebruikt voor het naaien van beddengoed elitklassa. De dichtheid is 135-145 g / m².
 • vlas - de meest milieuvriendelijke stof, in het productieproces dat geen chemische componenten gebruikt. Het heeft antiseptische eigenschappen en een massage-effect. Verwijdert goed vocht, bewaart het microklimaat van het lichaam, koelt af in de hitte en verwarmt in de kou. Er is slechts één min - vlas kan tijdens het wassen krimpen. De dichtheid van vlas is 125-150 g / m².
 • zijde - Dit is het duurste materiaal van dierlijke oorsprong. Zacht en zacht, met een kenmerkende glans, de stof is erg gevoelig voor temperatuurveranderingen. Het vereist zorgvuldige zorg, omdat het zich uitstrekt en instort onder invloed van zonlicht.Zijde kwaliteit wordt gemeten in speciale eenheden van mama, die wordt bepaald door het gewicht van 1 m² stof. De ideale waarde is 16-22 mm. Een aangename glans wordt verschaft door de driehoekige doorsnede van de filamenten en de breking van licht.
 • sits - comfortabel voor het lichaam en niet veeleisend in de verzorging van katoenen stoffen. Het wordt gekenmerkt door een hoge slijtvastheid, vochtdoorlatendheid. De dichtheid is laag 80-100 g / m², omdat de draden dik zijn en het weven zeldzaam is. Verschilt in lage kosten.
Jacquard Satijn
vlas
zijde
sits
 • polykatoen - een mengsel van katoen en polyester. Katoen van 30 tot 75%, de rest is synthetisch. Het beddengoed van deze stof is zeer slijtvast, hoeft niet te worden gestreken, het is gemakkelijk te wassen. Om deze reden wordt het meestal gebruikt in hotels. Er zijn echter ook negatieve eigenschappen: laat lucht slecht door, rolt naar beneden en elektriseert.
 • flanel - puur katoen met een zeer zachte structuur. Zacht, warm en hypoallergeen materiaal geschikt voor pasgeborenen. Nadelen - na verloop van tijd de pellets.
 • Bamboevezel beddengoed bezit antiseptische werking, hoge hygroscopiciteit. Het oppervlak van het canvas is glad en zijdeachtig. Het product heeft een delicate was nodig.Het nadeel is de hoge prijs.
 • Tencel - zijdezacht weefsel met bacteriostatische eigenschappen, afgeleid van eucalyptus-cellulose. Dergelijk beddengoed wordt niet vervormd bij het wassen, laat de lucht goed passeren en absorbeert vocht. Maar het vereist een delicate verzorging (vloeibaar middel), drogen (niet in direct zonlicht) en voorzichtig strijken (van de verkeerde kant).
polykatoen
flanel
Bamboevezel
Tencel

Om het juiste product te kiezen, moet u rekening houden met de basiskenmerken van de meest voorkomende materialen voor het naaien van bedlinnen.

Dichtheidstabel

doek

Oppervlaktedichtheid, g / m2

ongebleekt calico

110-160

Ranfors

120

sits

80-100

batist

71

popeline

110-120

satinet

115-125

Jacquard Satijn

130-140

vlas

125-150

flanel

170-257

Biomatin

120

Tencel

118

percale

120

mahr

300-800

aanbevelingen

  Stoffen met hoge dichtheid zijn geschikt voor dagelijks gebruik, omdat ze beter bestand zijn tegen schuren en vervagen. Om dezelfde reden is het materiaal geschikt voor pasgeborenen. Regelmatig vervangen en heet wassen zullen het product niet bederven.

  Een dergelijke dichte stof past ook bij de persoon die veel in bed keert. Trouwens, in dit geval moet je denken aan een laken met een elastische band.

  De keuze van de juiste was hangt af van voor wie het bestemd is. Producten met een lage en gemiddelde dichtheid zijn bijvoorbeeld geschikt voor mensen met allergieën en mensen met een gevoelige huid. Maar er moet aan worden herinnerd dat dun materiaal snel vervaagt, vervormt en bedekt raakt met pillen.

  En als u hoogwaardig en mooi beddengoed presenteert als een geschenk voor een connaisseur van comfort, is dit het beste bewijs van aandacht, respect en zorgzaamheid.

  Hoe u de dichtheid van stof voor beddengoed kiest, zie de volgende video.

  Comments
  auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer