Grove calico en satijn voor beddengoed: eigenschappen en verschillen van stoffen

 Grove calico en satijn voor beddengoed: eigenschappen en verschillen van stoffen

De keuze voor bedlinnen is een vrij belangrijke kwestie, waarvan het comfort en de kwaliteit van de slaap direct afhankelijk zijn. Echter, de materialen die worden gebruikt voor het naaien van sets, vandaag zijn er best veel, waaronder op een speciale account grof calico en satijn. Daarom is het voor het maken van de juiste keuze noodzakelijk om een ​​goed idee te hebben van de eigenschappen van elk materiaal, de positieve en negatieve kenmerken ervan.

Overzicht van textielsamenstellingen

Tegenwoordig vindt u beddengoed sets van een verscheidenheid aan natuurlijke, synthetische en gecombineerde stoffen. Ze kunnen verschillende weef-, voelbare eigenschappen, kleuren en een heleboel andere verschillende parameters hebben. Daarom is het vrij moeilijk om een ​​geschikte optie in de bestaande variëteit te kiezen.Maar uit de volledige lijst met materialen zijn vooral sets van satijn en calico in trek, waarvan de belangrijkste kenmerken hieronder in detail zullen worden besproken.

De geschiedenis van grof calico is afkomstig uit Aziatische landenwaar aanvankelijk deze grondstof was bedoeld voor het afstemmen van bovenkleding en linnengoed. Gedrukte ruwe calico vond zijn gebruik in de vervaardiging van de kleding van kinderen en van vrouwen. Tegenwoordig is dit materiaal gebruikt als grondstof voor het afstemmen van dekbedovertrekken, lakens en kussens. Dit komt door de massa positieve eigenschappen van de stof, evenals de aanvaardbare kosten.

Grove calico, in feite, is een katoen dichte stof met loodrecht weven van draden. Zonder verwerking lijkt het materiaal sterk op een papieren doek, vandaar de al lang bestaande naam van de witte calico, die linnen wordt genoemd. Het weefsel onderscheidt zich door de achtergrond van de resterende grondstoffen van katoen door een hoge mate van uitvoerbaarheid en slijtvastheid, bij het geven van de materiële tinten en patronen, worden uitsluitend van natuurlijke oorsprong afkomstige kleurstoffen gebruikt.

Wat de dichtheid betreft, varieert deze parameter in het bereik van 50-140 filamenten per 1 cm2.De productiekosten zijn gebaseerd op het type vezels dat wordt gebruikt voor het weven. Gewoonlijk, hoe dunner de draad, hoe sterker en dichter het weefsel, en daarom zullen de kosten van het eindproduct hoog zijn.

In de schappen van winkels zijn verschillende soorten grove calico te vinden, van waaruit u beddengoed naait:

 • geverfde grondstoffen - meestal zijn het enkelkleurige producten;
 • gedrukt materiaal - dergelijke producten hebben een veelkleurig patroon, ornament, enz.;
 • gebleekte calico - lichtere grondstoffen;
 • Grondstof - gemaakt maar niet verwerkt, wordt niet gebruikt voor het naaien van kleding.

Gebleekt linnen heeft de laagste kosten, dergelijk ondergoed wordt verkocht in een monochromatische lichte kleur en een gemiddelde mate van stijfheid. Effen gekleurd beddengoed heeft ook een enkele kleur, maar kan van verschillende kleuren zijn. Gedrukte grof calico is het populairst, omdat het deze optie is die wordt gepresenteerd in een breed scala aan kleuren. Dergelijk materiaal heeft de voorkeur om te worden gebruikt voor het naaien van sets en luiers voor kinderen als gevolg van de zachtheid van textiel.

De stof kan niet alleen katoen omvatten, maar ook andere kunstmatige garens, dankzij welke fabrikanten de slijtageweerstandscoëfficiënten van hun producten verhogen.Een meer nauwkeurige lijst van binnenkomende materialen in de kit wordt meestal op het productlabel aangegeven.

Satijn werd ook voor het eerst gemaakt in het oosten, van waaruit de stof zich geleidelijk over de hele wereld verspreidde. De vraag naar een dergelijk materiaal leidde tot dergelijke kwaliteiten van stof als sterkte, lange levensduur, bovendien, de grondstof bezat schoonheid en zachtheid, die vaak werd vergeleken met zijde. Het materiaal wordt nu gebruikt voor het naaien van beddengoed en voor de vervaardiging van kleding en stoffering voor gestoffeerde meubels.

Satijn verzamelt geen vervuiling op het oppervlak, dus het kan veilig worden gebruikt., zelfs als het huis een pluizig huisdier heeft. Wat betreft de duurzaamheid, is gebleken dat satijnlinnen perfect meer dan driehonderd wasbeurten onderhoudt, maar niet krimpt. Als een apart voordeel van het materiaal, kan men positieve emoties en comfort uitdrukken wanneer u dergelijk linnen in bed gebruikt.

Uiterlijk van producten van sateen valt op door zijn presentability. Om deze indicatoren te verbeteren, nemen fabrikanten vrij vaak hun toevlucht tot het proces van het merceriseren van textiel, waarvan de essentie de verwerking van grondstoffen met alkali is, die producten glans geven.Bovendien kan tijdens de productie de kalandertechnologie worden gebruikt, wanneer het materiaal de uitrolprocedure met verwarmde rollen doorloopt, waardoor het mogelijk is om de ronde draad gebruikt voor de vervaardiging van katoenweefsel in een vlakke draad te draaien.

Satijn valt op door zijn weven, omdat tijdens de productie van grondstoffen zijde en katoenen garens worden gebruikt, die worden gedraaid door de methode van dubbel weven.

Als resultaat van dit werk wordt een uniek zacht satijnoppervlak gevormd en voegt een dichte gedraaide draad glans en reflecterende eigenschappen toe aan het materiaal. Het materiaal behoort tot de categorie van dichte textielproducten, dus het aantal draden per 1 cm2 varieert van 120 tot 140.

In de uitverkoop kunt u de volgende soorten sateen vinden:

 • gebleekt;
 • gedrukt;
 • Vlot.

Ook bed sets worden vaak gemaakt van speciale variëteiten van dit materiaal:

 • zijdesatijn, waarbij katoen en zijden draden worden gebruikt;
 • Jacquard - een materiaal dat is vervaardigd met een geweven patroon, deze producten hebben geen verkeerde kant;
 • mako-satijn is een grondstof waarvan de introductie het gebruik van alleen katoenen garens met zich meebrengt, waardoor producten een unieke glans krijgen.

De kosten van eenvoudige of bewerkte satijn overtreffen de prijs van grof calico aanzienlijk, dit is te wijten aan de eigenaardigheid van het weven van het eerste materiaal, maar de duurzaamheid van producten betaalt voor de prijs die door de fabrikant is opgegeven voor afgewerkte producten.

Vergelijking van voor- en nadelen van weefsels

Omdat beide stoffen behoorlijk populair zijn, zoals gebruikt voor het naaien van bedlinnen, moeten de positieve en negatieve kenmerken van elk materiaal worden overwogen. Satijn heeft de volgende voordelen:

 • de stof is niet vatbaar voor kreuken, dus strijken na het wassen is niet verplicht;
 • wol, haar en ander vuil kleven niet aan het materiaal;
 • sateen geleidt geen elektriciteit;
 • het materiaal onderscheidt zich door slijtvastheid en krimpt niet zelfs na wassen bij hoge temperatuur;
 • beddengoed van sateen onderscheidt zich door de hoge aantrekkelijkheid van uiterlijk;
 • hoge tactiele indicatoren, wat een gunstig effect heeft op de slaapkwaliteit;
 • het materiaal is enigszins minderwaardig aan zijde qua gladheid, maar heeft een meer betaalbare prijs;
 • in de regel bevat de verkeerde kant ruwheid, wat het mogelijk maakt om te voorkomen dat het bed tijdens het slapengaan van het bed rolt;
 • De stof heeft het vermogen om warmte vast te houden, zodat deze zonder problemen tijdens het koude seizoen kan worden gebruikt;
 • materiaal behoudt de helderheid van kleuren voor een lange tijd.

Net als elk ander materiaal heeft satijn enkele nadelen:

 • vanwege de eigenschappen van goede warmteopslag in een sterk verwarmde ruimte, kan dit oververhitting veroorzaken;
 • het is onwaarschijnlijk dat satijn harmonieert met zijde of andere materialen als gevolg van het verschil in ruwheid, wat een onevenwichtige sensatie kan veroorzaken;
 • ondanks de lagere kosten in vergelijking met satijn en zijde, is satijnen beddengoed nog steeds een duur product.

Ongeacht het feit dat de calico in sommige parameters nog steeds inferieur is aan satijn, heeft de stof de volgende positieve eigenschappen:

 • meer betaalbare productiekosten;
 • calico accumuleert de warmte goed, zodat het niet afkoelt wanneer het in de winter wordt gebruikt;
 • voor liefhebbers van natuurlijkheid is het materiaal de meest geschikte optie, omdat dergelijke beddengoedsets meestal niet worden gebeitst, maar eenvoudig worden gebleekt;
 • het materiaal vereist geen speciale zorgcondities, waardoor het beddengoed in elke modus in een machine kan worden gewassen;
 • calico is een dubbelzijdig materiaal, dus beddengoed kan aan elke kant worden gemaakt;
 • grondstoffen met een hoge dichtheid of de toevoeging van synthetisch garen zijn praktisch niet gerimpeld;
 • gekleurde sets behouden in de regel hun oorspronkelijke kleur en helderheid van kleuren gedurende een lange tijd;
 • het materiaal is licht en hypoallergeen;
 • perfect ademend.

Er zijn nadelen voor beddengoed en nadelen:

 • voor mensen met een bijzonder gevoelige huid kunnen dergelijke sets een beetje ruw aanvoelen;
 • de aanwezigheid van kunstmatige draden kan de vorming van een spoel op het oppervlak veroorzaken;
 • de volledig natuurlijke samenstelling zal worden geplooid.

Wat is beter?

Bedlinnen bestaat niet alleen uit een set bestaande uit een laken, een dekbedovertrek en een kussensloop, maar producten die grotendeels afhankelijk zijn van comfort tijdens rust, maar ook van het uiterlijk van de slaapkamer en de stemming in het algemeen. Het is echter vrij moeilijk om een ​​gemeenschappelijke mening te vinden over welke stof het nog steeds beter is om producten te kopen - van calico of sateen.

In elk afzonderlijk geval kunnen de prioriteitsparameters en vereisten voor bedlinnen het kleurontwerp, de dichtheid van het materiaal, de kosten van de voltooide set en andere nuances zijn.

Wat betreft de kwestie van voorkeuren bij de keuze tussen grof calico en satinet, kunnen we het volgende opmerken: beddengoed van grof naar bed wordt beschouwd als een ideale optie voor mensen die de voorkeur geven aan minimalisme in combinatie met een betaalbare prijs en praktische bruikbaarheid. Wat sateen betreft, zal dit soort materiaal voor linnen in de slaapkamer relevant zijn voor degenen die in de eerste plaats dergelijke vastgoedproducten als kwaliteit aanbrengen en bereid zijn er een hogere prijs voor te betalen.

Maar beide materialen, elk op zijn eigen manier, manifesteren zich perfect in termen van uitbuiting, dus de keuze zal betrekking hebben op persoonlijke voorkeuren.

ongebleekt calico
satinet

beoordelingen

Volgens beoordelingen van veel consumenten verheugen satin en grove calico-sets zich over hun bruikbaarheid tijdens gebruik gedurende een vrij lange tijd en een groot aantal wasbeurten.

Volgens sommige reacties wordt grove calico nog steeds gekenmerkt als een duurzamer materiaal dat de levensduur van beddengoed beïnvloedt in vergelijking met satijn. In deze kwestie speelt echter het handelsmerk van producten en technologieën die worden gebruikt in het productieproces van deze producten een belangrijke rol.

Veel positieve beoordelingen zijn te vinden in verband met sets satijnen vanwege het ontbreken van de noodzaak om ze na het wassen te strijken.Daarnaast hebben huisvrouwen die luxe waarderen, maar die ongemak ervaren terwijl ze op gladde zijde rusten, een uitstekend alternatief gevonden voor zichzelf in satijnen sets die opvallen in het bestaande assortiment met een presenteerbaar uiterlijk, zachtheid en schoonheid.

Reacties over gekleurd ondergoed bevatten soms informatie over enig kleurverlies na een tiental wasbeurten. Maar over het algemeen zijn satijn en calico niet geneigd tot afstoten, dus kunnen ze zonder angst met andere dingen worden gewassen.

Op wat voor soort beddengoed beter is, gemaakt van grof calico of satijn, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer