Wat is beter voor beddengoed: percale of satijn?

 Wat is beter voor beddengoed: percale of satijn?

Tegenwoordig is het kopen van bedlinnen geen gemakkelijke taak, niet vanwege een gebrek, maar integendeel vanwege de ruime keuze. Fabrikanten gebruiken traditionele, gebruikelijke stoffen van de oudere generatie en technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Interessante exotische nieuwigheden zijn verschenen: stoffen gemaakt van bamboe en eucalyptusvezels. Gemengde banen met niet-uniforme samenstelling van draden worden actief gebruikt. Maar de onbetwiste favoriet onder de massaconsument was en blijft katoenen linnen. Laten we stilstaan ​​bij twee soorten katoenweefsel: satijn en perkali.

De samenstelling en soorten satijn

Op zichzelf zijn zowel satijn als perkaal gewoon verschillende manieren van weven. Vanwege variaties in de opstelling van de belangrijkste (verticaal) en inslag (horizontaal gerichte) draden, krijgt het weefsel volledig verschillende mechanische en technologische eigenschappen. Het uiterlijk hangt er ook van af. Satijn is gemaakt van dubbel getwist garen. Katoenen variëteiten met een lange stapel worden gebruikt. Gedraaide inslaggarens, verstrengeld met de belangrijkste zeldzame stap, creëren een zijdezachte voorkant van de stof, de overblijfsel blijft mat.

De samenstelling kan of 100% katoen zijn of niet-uniform. Aanvankelijk was satijn, dat zijn geschiedenis leidde vanuit de Chinese provincie Quanzhou, vanwaar de schepen van buitenlandse handelaren het over de hele wereld vervoerden, een weefsel van zijden vezels van speciaal dicht weefsel. Vervolgens pasten de Chinezen zo'n methode toe op katoenen garens en kregen ze een uitstekende, goedkope stof met een glanzend satijnen oppervlak dat luxe zijde imiteerde. Moderne technologie heeft het assortiment satijnen stoffen uitgebreid. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten, afhankelijk van de dichtheid, samenstelling, verwerking.

 • Gewone en bedrukte satijn - Katoenen weefsels met een dichtheid van respectievelijk ongeveer 85-100 en 150 draden per centimeter. Dit is niet erg hoge dichtheid, dus wordt goedkoop beddengoed van zo'n satinet genaaid. Voor zeer budgettaire opties wordt pigmentkleuring toegepast, die alleen het oppervlak van het materiaal beïnvloedt; dergelijke producten kunnen na verloop van tijd vervagen en vervagen. Betere reactieve kleuring dringt diep door in de vezels en laat het patroon op de stof helder en helder achter, zelfs na vele wasbeurten.
 • Bedrukte satijn - dichtheid is maximaal 170 threads, in feite is het dezelfde bedrukte stof, maar het is gekleurd volgens de grootte van het eindproduct: kussenslopen of dekbedovertrekken. Effectieve en harmonieuze sets met een ongewoon ontwerp worden verkregen. Katoenvezels ondergaan een mercerisatieproces - een caustische alkalibehandeling om de sterkte van de draden te vergroten en de later aangebrachte verf beter te fixeren.
 • Jacquard satijn - deze stof combineert de voordelen van zijdeachtig satijn en traditioneel jacquardweefsel, waardoor aan beide zijden luxueuze reliëfpatronen worden gecreëerd. Er wordt een dichtheid van 170-220 draden per vierkante centimeter gebruikt, dus de stof is bijzonder duurzaam.Jacquard-satijn is gemaakt van 100% katoen en kan worden gemengd: met toevoeging van viscose of polyester.

Een kleine toevoeging van kunststoffen geeft extra elasticiteit en sterkte, vereenvoudigt wassen en drogen, vermindert krimp. Het beddengoed van jacquard-satijn ziet er erg toonbaar uit.

 • streep - Jacquard satijn met een kleed in de vorm van strepen en geometrische vormen. Vergeleken met typische jacquards met een rijk bloemenornament, is stripe de strikte versie. Het is ideaal voor premiumkits. De afwisseling van matte en satijnen strepen van zowel het gezicht als de binnenkant maakt het ondergoed bijzonder voortreffelijk.
 • Mako - voor de vervaardiging ervan wordt katoen met een lange stapel gebruikt, dat in Egypte wordt verbouwd zonder gebruik van pesticiden. De dichtheid is ongeveer 220 strengen. Het blijkt extreem dicht, duurzaam, maar licht en dun canvas. Dankzij ecologische netheid en uitstekende technologische kwaliteiten, worden alleen luxe kleding gemaakt van mako-satinet.
 • Zijde satijn - Een dure optie met de toevoeging van zijde.
 • Polisatin - gemengde of synthetische stof, visueel lijkend op een natuurlijke analoog met een zijdeachtig gezicht.Het droogt zeer snel, krimpt niet en vervormt niet, onderhoudt de kleur goed. Polysatin naait vaak kits met 3D-printing. Het nadeel is slecht ademend vermogen. Kan elektriseren.
 • Twill Satin - een interlacingmethode die twee manieren combineert, waardoor deze stof iets losser en minder dicht is dan klassiek satijn.

De voor- en nadelen van satijn

Ongeacht welke vezels worden gebruikt, het weefsel met satijnweefsel zal dicht, zacht en zijdeachtig zijn, met een enigszins glanzend oppervlak. Het onderscheidt het van andere stoffen: gewoon katoen, calico, calico. Satijnen beddengoed heeft de volgende voordelen:

 • zijdeachtig uiterlijk maar lagere prijs;
 • eenvoudig weggaan: stof plooit praktisch niet, droogt snel;
 • hoge duurzaamheid: in de luxe categorieën met een hoge dichtheid - tot 300 wasbeurten;
 • natuurlijk satijn is een milieuvriendelijk materiaal, elektriseert niet, is hygroscopisch, passeert lucht;
 • perfect houdt warmte, zoals een set van beddengoed is ideaal voor herfst en winter;
 • de onderste matte kant glijdt niet over de basis van de bank of matras, in tegenstelling tot zijde.

Onder de tekortkomingen kan worden opgemerkt dat soms de satijnen gladheid van de voorzijde van dergelijk ondergoed ongemakkelijk kan zijn - zijden pyjama's zullen erover glijden. Satijnen stoffen (met uitzondering van mako-satijn) kunnen tijdens de zomer te warm lijken voor sommige mensen om te slapen.

Welnu, de kosten van linnen van hoogwaardige soorten satijn (jacquard, riem, mako) zijn veel hoger dan die van gewone katoenen sets.

Satijn jacquard
Polisatin

Percale: samenstelling en variaties

De basis van perkal van natuurlijk textiel, die in India is uitgevonden, is een variëteit van lange nietjes. Niet-getwiste garens zijn zeer nauw met elkaar verweven en vormen een glad dun canvas. Bovendien worden de vezels behandeld met een onschadelijk bindmiddel - een mengsel, dit maakt de stof ongelooflijk duurzaam en niet onderhevig aan slijtage en beschadiging, verwijdert het haar.

Vanwege dergelijke eigenschappen werden eerder percelen vaak gebruikt door vliegers om vliegtuigen en zeilers te bedekken om te zeilen, het werd ook gebruikt voor het naaien van tenten. Percale beddengoed is een hoogwaardige, niet goedkope set, omdat deze stof wordt beschouwd als een van de beste voor de productie van beddengoed.Kussenslopen zijn er ook van genaaid: een dichte weving laat geen veren en veren los.

De samenstelling van de percale is:

 • 100% katoen;
 • met de toevoeging van lijnzaad;
 • met een kleine hoeveelheid polyester.

Gemengde opties zijn meer betaalbaar. Polyester voegt elasticiteit van de stof toe, het is minder gerimpeld.

Voor- en nadelen van percals

De kleuren op het fluwelen oppervlak van de percals zijn perfect vastgelegd, daarom zijn alle ontwerpoplossingen van toepassing op deze stof. Andere voordelen zijn:

 • zeer hoge duurzaamheid - het wordt geleverd door adhesieve impregnering, zodat het wasgoed bestand is tegen maximaal 1000 wasbeurten, het vormt geen pellets;
 • behoudt de helderheid van kleuren, vervaagt niet en vervaagt niet;
 • goed ademend vermogen, ondergoed "ademt";
 • hygroscopisch;
 • geeft aangename tastbare gewaarwordingen, glijdt niet weg;
 • natuurlijke samenstelling geschikt voor allergieën.

Maar deze stof is niet perfect. De speciale samenstelling die het een ongekende sterkte geeft, compliceert de zorg, maakt de stof humeurig tijdens het wassen. Percale vereist strijken - het is verfrommeld materiaal.

nadelen:

 • de complexiteit van zorg, omdat je moet wassen op gemiddelde temperaturen, zonder te weken,bleekmiddel en lage spinsnelheid (in natte toestand is de perkal erg gerimpeld);
 • Strijken wordt niet aanbevolen bij maximale temperaturen, niet hoger dan 150 graden;
 • hoge kosten.

Welke is beter?

Iedereen kiest zelf wat de voorkeur verdient: satijnglans satijn of fluweel perkali. Percale zal het lichaam in de zomer aangenaam koelen en satijn zal in de winter warm worden. Satijn verliest in kracht, maar is gemakkelijk schoon te maken: het vereist geen strijken en beperkingen bij het wassen. Maar de aanraking is soepel en non-slip perkaal meer bekend.

De prijs van hoogwaardige sets van deze stoffen zal ongeveer gelijk en hoger zijn dan die van producten van andere soorten katoen, bijvoorbeeld calico. Maar voor producten gemaakt van sateen is er een bredere prijsverdeling: u kunt een zeer goedkope set losse weefstoffen kopen en u kunt veel geld uitgeven aan een luxe jacquard-satijn luxeset.

percale
satinet

beoordelingen

Tevreden klanten, die hebben gekozen voor een perkalbedset, merken op dat dit linnen bestand is tegen talloze wasbeurten, terwijl het even helder, soepel en duurzaam blijft. Negatieve beoordelingen worden vaak geassocieerd met mislabeling of een oneerlijke fabrikant.wat zorgt voor een perkale goedkopere grove calico of opzettelijk ten onrechte de samenstelling aangeeft, waardoor een synthetisch additief verborgen blijft. Dezelfde problemen worden soms gevonden bij kopers van satijnlinnen, wanneer polysatin wordt verkocht onder het mom van natuurlijk.

In de volgende video leer je meer over stoffen voor beddengoed, waaronder calico, perkali en satijn.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer