Calico of poplin - wat is het beste voor bedlinnen?

 Calico of poplin - wat is het beste voor bedlinnen?

Goed geselecteerde textiel - dit is belangrijk in het interieur. Het hangt niet alleen af ​​van het comfort en de sfeer van het huis, maar ook van een positieve houding voor de hele dag. Immers, volledig ontspannen en genieten van het aangename ontwaken is alleen mogelijk in comfortabele bedden. En de meest populaire stoffen hiervoor zijn calico en popeline. Maar welk materiaal is beter, dat kun je alleen te weten komen door hun kwaliteitsparameters te vergelijken.

Speciale functies

De meeste mensen kiezen voor natuurlijke producten, omdat ze lucht goed kunnen doorlaten, zweet absorberen, geen allergieën veroorzaken, zich niet opstapelen en weten hoe ze het microklimaat van het lichaam kunnen houden, het in de kou kunnen verwarmen en het in de hitte kunnen koelen. Katoen is de meest natuurlijke grondstof van plantaardige oorsprong.Wol en dressings zijn gemaakt van zachte en lichte vezels.

Stoffen op basis van katoen worden gekenmerkt door hoge sterkte, goede hygiënische prestaties en lage prijs. Van hen zijn: cambric, calico, mahr, viscose, jacquard, crêpe, microfiber, perkal, chintz, flanel, popeline, ranfos, polycotton, satijn. De meest populaire zijn Calico en Poplin.. Het is noodzakelijk om erachter te komen welk materiaal de voorkeur heeft voor bedlinnen.

Vergelijking van formuleringen

Calico is een milieuvriendelijke natuurlijke stof gemaakt van katoenvezels. Meestal is het katoen, maar in sommige van zijn variëteiten zijn verlijmingen van synthetische vezels toegestaan, bijvoorbeeld: percale, supercotton (polykatoen). Synthetische stoffen (nylon, nylon, viscose, microfiber, polyester, spandex en andere polymeervezels) zijn niet altijd slecht. Soms verandert het drastisch de eigenschappen van het materiaal ten goede. Weefsel voor bedlinnen dat dergelijke vezels bevat is minder gerimpeld, het wordt duurzamer en elastischer en de kosten van een dergelijk product worden verlaagd.

Als er veel kunststoffen zijn, stopt het materiaal met ademhalen, waardoor er binnenin een broeikaseffect ontstaaten begint statische elektriciteit te accumuleren. Trouwens, Chinese calico bevat tot 20% synthetische stoffen.

Poplin is ook gemaakt van katoen. Hoewel er soms stoffen zijn met de toevoeging van andere vezels. Het kunnen zowel kunstmatige als natuurlijke vezels zijn of hun mengsel.

Overzicht van voor- en nadelen

Textiel is niet alleen een materiaal dat bestaat uit verweven vezels. Het is een combinatie van kwaliteiten als textuur, tactiele sensaties, kleuren, sterkte en milieuvriendelijkheid. Daarom kun je kiezen tussen grof calico en popeline, alleen door ze in verschillende categorieën te evalueren.

factuur

Calico heeft een effen linnenbinding - het is een afwisseling van dwars- en lengtescheringdraden, die een kruis vormen. Dit is een tamelijk dicht materiaal, omdat er tot 140 draden zijn gerangschikt in 1 cm². Afhankelijk van de waarden van de oppervlaktedichtheid is de grof calico van verschillende typen.

  • Lichtgewicht (110 g / m²), standaard (130 g / m²), comfort (120 g / m²). Beddengoed van deze soort wordt gekenmerkt door hoge sterkte en lage gevoeligheid voor krimp.
  • Suite (dichtheid 125 g / m²). Dit is een dun en delicaat canvas, gekenmerkt door hoge duurzaamheid, kwaliteit en hoge kosten.
  • GOST (142 g / m²).Gewoonlijk naaien van kinderen slapende sets.
  • Ranfors. Vanwege de hoge dichtheid is dit type grof calico vergelijkbaar met poplin. Hier bevat 1 cm² maximaal 50-65 draden, terwijl in andere varianten er slechts 42 draden zijn, de oppervlaktedichtheid 120 g / m².
  • Gebleekt, eenkleurig (dichtheid 143 g / m²). Meestal naaien van dergelijke materialen beddengoed voor sociale instellingen (hotels, pensions, ziekenhuizen).

Poplin heeft ook een gewone weefmethode, maar het gebruikt draden van verschillende dikte. Langsdraden zijn veel dunner dan dwarse draden. Dank aan deze technologie op het oppervlak van het canvas gevormde reliëf (fijn litteken). Afhankelijk van de verwerkingsmethode kan poplin zijn: gebleekt, veelkleurig, gedrukt, eenkleurig. De dichtheid varieert van 110 tot 120 g / m².

Bescheiden zorg

Calico is een praktisch en goedkoop weefsel dat geen speciale zorg vereist. Sets van het kunnen 300-350 wasbeurten weerstaan. Het wordt aanbevolen om het te wassen op een temperatuur niet hoger dan + 40 ° С. Het is verboden om bleekmiddel te gebruiken, zelfs het poeder zou voor gekleurd linnen moeten zijnen het product zelf wordt binnenstebuiten gekeerd. Calico, zoals elke natuurlijke stof, is zeer gevoelig voor licht, dus het mag niet worden gedroogd in direct zonlicht.De stof krimpt of stretcht niet, maar als er geen synthetische toevoegingen in zitten, is deze erg gerimpeld. Daarom is het noodzakelijk om de calico te strijken, maar het is beter niet vanaf de voorkant.

Poplin is beter niet te veelvuldig te wassen. Na 120-200 wasbeurten verliest de stof zijn presenteerbare uiterlijk. En voor het wassen van het bedlinnen is het beter om binnenstebuiten te keren. De was moet op een temperatuur zijn die niet hoger is dan + 30 ° C en zonder bleekmiddel. En het wordt ook niet aangeraden om het product tijdens het handenwassen krachtig te knijpen. Droog beter in de open lucht en in de schaduw. Wat het strijken betreft, is popeline minder grillig. Deze stof is zo zacht en elastisch dat er geen nauwgezet strijken nodig is en soms kan het materiaal volledig worden gestreken.

verschijning

Calico is een materiaal met een mat, enigszins grof en hard oppervlak. Loszitten, zichtbare verdikkingsoppervlakken van de vezels en individuele zegels geven het doek wat ruwheid.

Poplin is een reliëfdoek met karakteristieke glans. Uiterlijk is het meer presentabel en in zijn zachtheid lijkt het erg op satijn. De naam van het materiaal spreekt voor zich. Van de Italiaanse taal, vertaalt het als "pauselijk".Dit betekent dat de stof werd genoemd ter ere van het hoofd van de katholieke wereld, omdat er ooit gewaden werden genaaid voor de paus en zijn gevolg.

eigenschappen

Calico, als een milieuvriendelijke stof, heeft een hoge hygiëne (ademt, absorbeert zweet, veroorzaakt geen allergieën, accumuleert niet statisch), lichtheid, het vermogen om gebruikers jarenlang te behagen met uitstekende sterkte en het vermogen om heldere kleuren te behouden.

Poplin voldoet ook aan alle noodzakelijke Europese milieunormen en heeft goede prestaties. Een respectabele uitstraling van het materiaal in combinatie met pretentieloze zorg maakt het echt uniek onder zijn "broers".

Overigens zijn er de laatste tijd zelfs poplin-doeken met een 3D-effect verschenen die volume geven aan het afgedrukte beeld.

Kosten van

Calico overwoog terecht de keuze voor minimalisten. Stof uit de serie "goedkoop en boos." Bijvoorbeeld, een enkele beddengoed set van gewone gedrukte ruwe calico met een dichtheid van 120 g / m² kost van 1.300 roebel. En dezelfde set poplin-kosten vanaf 1400 roebel. Dat wil zeggen, er is een verschil in prijzen voor producten gemaakt van deze stoffen, maar volledig onmerkbaar.

beoordelingen

Afgaande op de meningen van klanten verdienen beide stoffen speciale aandacht. Ze hebben unieke kenmerken en verdienen de liefde van sommige gebruikers en het respect van anderen. Iemand geeft de voorkeur aan de esthetische kant van het product, iemand wil zich omringen met zeer milieuvriendelijk en natuurlijk textiel.

Maar in elk geval moet de keuze alleen plaatsvinden op basis van persoonlijke behoeften, verlangens en voorkeuren.

In de volgende video vindt u het verschil tussen de beddengoedstoffen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer