Spaarlampen

In de moderne wereld speelt kunstverlichting een grote rol. Elektrisch licht omringt ons overal: op het werk, thuis, in winkelcentra, cafés en restaurants. In de omstandigheden van een voortdurend groeiend energieverbruik en daarmee het stijgende tarief voor verbruikte energie, moet men nadenken over het verminderen van materiaalkosten, niet ten koste van de kwaliteit van de kamerverlichting. Energiezuinige lampen kunnen deze taak met succes het hoofd bieden.

Wat is het?

Al meer dan een eeuw verlichtte de voor iedereen bekende gloeilamp onze appartementen, huizen en verschillende instellingen. Maar de laatste tijd is een spaarlamp steeds populairder geworden. Dit is dezelfde gloeilamp, die een grotere lichtopbrengst heeft, vergeleken met een conventionele gloeilamp,en het energieverbruik wordt gekenmerkt door een kleinere waarde.

De oneconomische en energie-consumerende lamp van gloei is al lange tijd niet in trek in de Europese landen. In Rusland werd het alleen in 2013 opgeheven.

Het werd vervangen door een energiebesparend model, dat aanzienlijk energie bespaart.

Karakteristiek, apparaat en werkingsprincipe

Voor de kenmerken van een lamp, ongeacht het type, zijn er bepaalde parameters. Deze omvatten lichtopbrengst (efficiëntie), stralingsintensiteit (lichte temperatuur) en efficiëntie.

De lamp verbruikt een bepaalde hoeveelheid energie, gemeten in watt, en in reactie straalt deze een lichtstroom uit, gemeten in lumen. Bij 1 watt verbruikte elektriciteit stoot het een bepaalde hoeveelheid licht uit. Als we uitgaan van de gebruikelijke gloeilamp van 75 W, dan is de efficiëntie ongeveer 900 Lm. Vergelijkbare efficiëntie is bij energiebesparende typen met een kleiner vermogen.

Een belangrijke parameter is de kleurtemperatuur, die de golflengte aangeeft die wordt uitgestraald door het lichtemitterende element, gemeten op een Kelvin-schaal. Met behulp hiervan kunt u de kleur van de lamp bepalen.Het laagste cijfer voor modellen met zacht wit licht is 2700 K. De gemiddelde indicator heeft een waarde van 4200 K en behoort tot de varianten met daglicht, terwijl de varianten met koud wit licht de hoogste indicator hebben - 6400 K.

Een andere belangrijke parameter is de levensduur van de lamp. Deze waarde is afhankelijk van het type en ontwerp.

Om alle parameters te vergelijken die kenmerkend zijn voor verschillende soorten spaarlampen, moet u de correspondentietabel raadplegen.

parameters

Meeteenheid

Gloeilamp

Spaarlampen

halogeen Lyuminiestsentnaya LED-licht

macht

watt

75

45

15

10

Lichtstroom

lm

ongeveer 900

ongeveer 900

ongeveer 900

ongeveer 900

Lichtefficiëntie

Lm / watt

≈12

≈20

≈60

≈90

Energieverbruik per uur

kW / h

0,075

0,045

0,015

0,01

Energieverbruik (10 uur werk per dag)

Watt / jaar

273,75

164,25

54,75

36,5

Levensduur

uur

1 000

3 000

3 000

50 000

Elk van de spaarlampen heeft zijn eigen apparaat.

Het gemakkelijkste apparaat halogeenlamp. Het is vergelijkbaar met de gloeilamp, maar heeft enkele verschillen. In de kolf zit een paar buffergas.

Een heel ander apparaat heeft fluorescentielamp. Het heeft een behuizing met een elektronisch opstart- en voedingscircuit dat is aangesloten op een gasontladingslamp.In de kolf bevinden zich elektroden die zich aan verschillende uiteinden bevinden, een inert gas dat bijdraagt ​​aan een langere levensduur van het product en kwikdamp. In deze buis is bedekt met een laag fosfor.

Het principe van de werking ervan is eenvoudig. De stroom gaat naar de elektroden, die beginnen op te warmen. Wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt, emaneren ze een stroom van negatief geladen elementaire deeltjes die botsen met kwikatomen. Als gevolg van deze botsing treedt ultraviolette straling op die, die een fosforlaag raakt, wordt omgezet in zichtbaar licht.

Fosforen zijn te vinden in verschillende fracties. Uit de chemische samenstelling, of beter gezegd uit de verhouding van activatoren, worden verschillende soorten fosfors verkregen met hun eigen stralingsspectrum. De kleur van de lamp kan verschillende tinten aannemen: blauw, roze, geelachtig en andere kleuren.

Het werk van de lamp, namelijk de wanden van de kolf, wordt beïnvloed door de omgevingsluchttemperatuur. De schommeling in temperatuur leidt tot een afname van de lichtstroom van de lamp. Standaardproducten verminderen de lichtstroom bij luchttemperatuur niet van 15? С tot 40? С. De beste lichtopbrengst treedt op als de temperatuur binnen 20-25 ° C wordt gehouden.

Het temperatuurregime voor lampen met een maximaal vermogen ligt in verschillende andere limieten.

De lichteigenschappen van de lamp, waarvan het vermogen een waarde van 125 W heeft, nemen niet af als de omgevingsluchttemperatuur varieert van -15 ° C tot +10 ° C. Bij een afwijking van deze limieten neemt de lichtstroom af. De procentuele reductie is verschillend en hangt af van de richting waarin de oscillaties plaatsvinden.

LED-modellen zijn anders dan de fluorescerende typen apparaten. In de kolf zijn LED's in één circuit aangesloten. In de interne structuur is de bestuurder. Het is noodzakelijk om de AC-netspanning naar DC te converteren. Deze ontwerpeigenschappen hebben invloed op het gewicht van de lamp, die ligt tussen 120 en 130 g. En deze is 5 en soms 6 keer zwaarder dan een gloeilamp.

Verschillen met gloeilampen

Alle lampen hebben een efficiëntie of efficiëntie. In energiebesparende modellen kan deze 80% bereiken (afhankelijk van het ontwerp van een bepaald model). In een conventionele lamp is de efficiëntie in de regel niet meer dan 18%. Als we 100 watt verbruikte energie als basis nemen, kan de gloeilamp slechts 18 watt omzetten, de resterende energie verwarmt de spoel.

Een belangrijk voordeel van energiezuinige apparaten is de duurzaamheid. De levensduur van een luminescerend, en met name LED, model is meerdere malen langer dan die van een conventionele gloeilamp. Ze hoeven niet vaak te worden vervangen en daarom kunnen ze veilig worden geïnstalleerd op moeilijk bereikbare plaatsen (hoge plafonds, trappenhuizen, nissen).

Energiebesparende modellen, vergeleken met conventionele gloeilampen, verwarmen minder, en daarom zijn minder ontvlambaar. Meer vermogen en minder warmte zorgen ervoor dat ze kunnen worden geïnstalleerd in de nissen van spanplafonds, kroonluchters, wandlampen en andere complexe structuren. De verwarmingstemperatuur van economische opties bereikt dergelijke limieten niet, waarbij het mogelijk zou zijn om de draden en andere kunststofelementen van de patroon te smelten.

Het onbetwiste voordeel van economische opties is aanwezigheid van verschillende lichte tinten, dankzij welke u naar eigen inzicht een tint kunt kiezen.

Bovendien maakt de aanwezigheid van verschillende lichtkleuren het mogelijk dat ze niet alleen thuis, maar ook in verschillende industrieën worden gebruikt.

In tegenstelling tot gloeilampen, is er een garantie voor elke energiebesparende lamp.

Maar er zijn nadelen aan economische lampen.

De kosten van deze opties zijn meerdere malen hoger dan de prijs van gloeilampen. Maar gezien hun levensduur en energiebesparing, is de aankoop van energiebesparende producten winstgevender voor het budget.

Sommige soorten energiezuinige apparaten zijn schadelijk voor de gezondheid.

Allereerst lijden mensen die een verhoogde gevoeligheid voor licht hebben. Langdurige blootstelling aan spaarlampen kan verschillende huidziekten verergeren. Dergelijke lampen zijn ook gevaarlijk voor mensen die lijden aan epilepsie, omdat ze een aanval van migraine en duizeligheid kunnen veroorzaken.

Vergeet het stroboscoopeffect van spaarlampen niet. De intensiteit van de gloed van een dergelijke lamp verandert honderd keer in 1 seconde bij een huidige frequentie van 50 Hz, dat wil zeggen, het lampje gaat branden en gaat honderd keer per seconde uit (flikkert).

Flikkering is niet merkbaar voor het menselijk oog, maar het heeft een negatief effect op het menselijk brein, waardoor het werkelijke bewegingspatroon wordt vervormd.

Fluorescerende modellen bevatten kwikdamp. Het gehalte varieert van 1-70 mg.

types

Tegenwoordig is er een breed scala aan soorten energiezuinige verlichtingsapparatuur.Ze zijn onderverdeeld in producten voor thuis, industriële bedrijven en gespecialiseerde opties die bepaalde functies uitvoeren.

Voor industriële en industriële gebouwen, fluorescerende lampen met een blauwe tint van licht, met een hoge lichtopbrengst, waarvan de kleurtemperatuur niet hoger is dan 6500 K.

Gebruik voor thuisgebruik meestal compacte modellen met een kleurtemperatuur van maximaal 6000 K. Lampen van natuurlijk licht geven een zachte, zonnig witte tint. De kleurweergave kan goed zijn en kan acceptabel zijn, het hangt allemaal af van de aangegeven nummers op de verpakking.

Het eerste cijfer toont de kleurweergave-index. Het ideaal wordt beschouwd als de waarde van 100, en hoe dichter dit cijfer bij de waarde ligt, hoe beter de kleurweergave van de lamp. De resterende twee cijfers geven de kleurtemperatuur aan. Producten met het eerste cijfer van 8 of 9 hebben een goede kleurweergave.

Lampen met warm wit licht kunnen zowel voor industriële als voor huishoudelijke doeleinden worden gebruikt.Specimens die wit uitstralen met een roze tintlicht worden gebruikt in de catering en warm wit licht met een gele tint wordt in woonhuizen gebruikt.

Voor de slaapkamers en keukens zijn geschikte knipperende lampen met een kleurtemperatuur van ongeveer 2700 K geschikt.

In het dagelijks leven kunnen lampen worden gebruikt in kroonluchters en verschillende armaturen. Sommige soorten kunnen worden uitgerust met dimmers. Deze apparaten zijn ontworpen om de helderheid van de verlichting soepel in te stellen. Modellen met dimmers zijn uitgerust met een speciale eenheid, omdat fabrikanten consumenten waarschuwen met een speciaal label. Dimbare lampen zijn erg handig in gebruik, indien nodig kan het licht worden gedimd of omgekeerd, maak het helderder.

Voor thuisgebruik hebben sommige fabrikanten gloeilampen ontwikkeld die ongebruikelijk van vorm en functie zijn. Er zijn modellen met ingebouwde verschillende modi, die kunnen worden bediend via Wi-Fi. Daarnaast hebben ontwerpers modellen ontwikkeld die geen plafond en kroonluchter nodig hebben. Deze lampen hebben een ongewone vorm en zijn daarom tegelijkertijd een lamp.

Heel vaak flikkeren energie-efficiënte verlichtingsarmaturen wanneer de lichten uit zijn.De redenen hiervoor kunnen verschillende zijn. Dit verschijnsel houdt verband met een schakelaar met LED-verlichting. Door de LED te verwijderen, kunt u flikkeringen elimineren.

Om de lichtstroom te benadrukken, worden spiegelmodellen gebruikt. Meestal worden deze opties gebruikt in plafond-, punt- en tafellampen.

Er zijn opties voor straatverlichting.

Dergelijke lampen moeten een hoge lichtstroom en een lange levensduur hebben.

classificatie

Twee soorten lampen behoren tot energiebesparende lichtbronnen: fluorescent en LED. Conventioneel omvatten de economische opties halogeenmodellen.

Fluorescerende modellen

Luminescerende modellen zijn onderverdeeld in lineaire en compacte versies. Beide opties hebben een identiek actieprincipe, maar verschillen in sommige indicatoren.

Lineaire modellen hebben een grotere afmeting, vergeleken met de compacte versies, en zijn onderverdeeld in rechte, ringvormige en U-vormige modellen.

De directe modellen zijn gebaseerd op een lange glazen buis met metalen staven die aan de uiteinden zijn bevestigd, waardoor de buizen via klemmen met het netwerk worden verbonden.Deze apparaten verschillen in diameter en lengte van de buis, evenals er verschillen zijn met betrekking tot de breedte van het basiselement. Het voorschakelapparaat van deze variant bevindt zich op het lichaam, terwijl het voor compacte modellen zich in de basis bevindt.

In de regel hangt het stroomverbruik af van de afmetingen van het product. Hoe groter het apparaat, hoe hoger het debiet. Grote apparaten worden gebruikt om productie-installaties, kantoren, grote zalen en andere ruimtes te verlichten.

Compacte fluorescerende modellen hebben een iets andere bolvorm. Typisch, deze variëteit wordt gekenmerkt door een boogvormige of een spiraalvormige lamp, die kan worden gebruikt in kroonluchters en andere lampen. Modellen met een spiraalvormige lamp verschillen van andere in hogere kosten, omdat de fabricagetechnologie iets gecompliceerder is in vergelijking met andere fluorescentielampen.

LED-opties

De meest moderne lichtbron is de LED-lamp, omdat deze het minst verbruikt onder energie-efficiënte apparaten van elektriciteit en verreweg de veiligste in gebruik is.

Naast de LED's op het bord en de driver, bevat het ontwerp van dit type een radiator die de LED's en een diffuser helpt koelen. Het laatste element is nodig voor de uitzetting van de lichtstraal. Immers, de hoek die het gebied bedekt wanneer de gloed, overschrijdt in de regel geen 60 graden.

Vormen en soorten dop

De basis is een element van de lamp. Hiermee wordt het bevestigd aan de cartridge in de verlichtingsinrichting, evenals door de contacten die zich buiten bevinden, wordt een elektrische stroom uitgevoerd. Socles variëren in type en vorm.

De meest voorkomende typen zijn onder meer de schroefdraad (E) en de pen (G) met een eigen markering. De basis met schroefdraad voldoet aan verschillende afmetingen, waarbij de laatste twee cijfers de diameter van de basis in millimeters aangeven. De meest voorkomende typen zijn E-27 en E-14. De ronde vorm van de lamp is de meest voorkomende, maar er zijn lampen met een kleine basis, waarin de lamp een heel ongewone uitstraling heeft. "Kaars in de wind" met E14-basis geschikt voor open armaturen zonder lampenkappen.

Pinbases hebben een verscheidenheid aan vormen. Lange fluorescentielampen hebben een kleine, ronde basis en in compacte modellen hebben ze meestal vlakke vormen. Het aantal pinnen varieert van 1 tot 5 stuks.

De meest gebruikte twee-pins basis, die vaak zijn uitgerust met inbouwspots.

kleur

Zuinige lampen worden in verschillende industrieën gebruikt. Zoals bekend is de kleur van de lamp afhankelijk van de fosfor die op het binnenste glasoppervlak van de lamp is afgezet. Maar soms wordt, naast de fosforlaag, de kleur van de lamp beïnvloed door de kolf zelf, die kan worden gemaakt van glas van verschillende kleuren. Meestal worden deze modellen gebruikt voor decoratieve kleurenverlichting.

Maar er zijn modellen die alleen in nauwe industrieën worden gebruikt. In de forensische wetenschap wordt bijvoorbeeld een model gebruikt met behulp waarvan verschillende biologische sporen kunnen worden gedetecteerd. Dit model behoort tot de fluorescerende soort, maar heeft een aanzienlijk verschil, namelijk de zwarte kleur van de fles. Het model heeft zijn naam, de lamp van Wood.

Beoordeling van populaire merken

Op de Russische markt zijn veel fabrikanten van elektrische energiebesparende producten.

  • Het bekendste is het Nederlandse bedrijf. Philips, die een van de eersten was die krachtige, zuinige lampen te koop aanbood. Dit bedrijf produceert ze in een breed scala en uitstekende kwaliteit.
  • Duits bedrijf Osram bezig met de productie van lampen sinds 1985.

Hun modellen worden gekenmerkt door een lange levensduur en kunnen een groot aantal herstarts verdragen.

  • vennootschap navigator en Camelion verscheen niet zo lang geleden op de Russische markt, maar wist al zijn consument te winnen. Het bedrijf Camelion produceert drie soorten spaarlampen, die geschikt zijn voor alle soorten producten voor binnenverlichting en die tegen een betaalbare prijs worden verkocht.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van een lamp moet je rekening houden met veel punten. Allereerst de kracht van de lamp, het type verlichtingsapparaat en de locatie.

Het vermogen moet overeenkomen met het type van uw armatuur, beter als deze kleiner is dan of gelijk is aan het aangegeven vermogen van het apparaat. In de ingebouwde spots zijn de LED-varianten meer geschikt, omdat ze een lichte opwarming en acceptabel vermogen hebben. Voor een kroonluchter moet u geen lampen boven de 12 w kiezen, als deze luminescent zijn en meer dan 7 w, als deze LED is.

Bij het kiezen van een lamp voor buitenverlichting moet naast vermogen ook rekening worden gehouden met niet altijd de gunstige effecten van de omgeving. In het paspoort geven fabrikanten de mate van bescherming tegen vocht, het binnendringen van vaste stoffen aan, evenals de temperatuur waarbij de lamp zal werken zonder de lichtstroom te verminderen.

Werkingsregels en manieren om de levensduur te verlengen

Om de levensduur van de spaarlamp te verlengen, moet u bepaalde regels kennen.

Bij montage in een patroon is het beter om het lichaam vast te houden, met name voor fluorescentielampen, waarvan de lamp wordt weergegeven door dunne buizen. Zet ze niet vaak aan en uit. Modellen met een klein vermogen kunnen beter niet worden uitgeschakeld of gebruiken opties met een dimmer.

Installeer het apparaat niet in een gesloten verlichting, want er is een mogelijkheid van oververhitting van de lamp, wat de levensduur negatief beïnvloedt.

De markt biedt een enorme hoeveelheid zuinige lampen tegen verschillende prijzen.

Te goedkope lampen voldoen niet altijd aan de aangegeven tijd en daarom is het beter om producten van bekende merken in gespecialiseerde winkels te kopen.

Hoe te verwijderen?

Elke lamp heeft zijn levensduur, aan het einde waarvan hij moet worden weggegooid. Het weggooien van fluorescentielampen kan moeilijk zijn. Ondanks het feit dat afgedankte kwikhoudende lampen tot de eerste klasse van gevaar behoren, en niet tot huishoudelijk afval,in de meeste nederzettingen zijn er geen gespecialiseerde punten voor het ontvangen en weggooien van deze apparaten.

Omdat de fles is gemaakt van glas, bestaat de mogelijkheid van beschadiging. Een gebroken fluorescentielamp moet zorgvuldig worden verzameld in een container met water, vooraf handschoenen aan te hebben gedragen, waarna u het ministerie van noodgevallen moet bellen en de kamer enkele uren moet ventileren.

In de volgende video leert u meer over spaarlampen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer