Fluorescentielampen

De markt voor elektrische producten is enorm. Elke koper kan kiezen wat het beste bij hem past. Verkrijgen vaak fluorescentielampen - een relatieve nieuwigheid onder vergelijkbare producten.

Wat het is, voor- en nadelen

Meer recent zijn kopers actief geïnteresseerd in spaarlampen. Deze apparaten worden zo genoemd omdat ze in vergelijking met gloeilampen zuiniger zijn. Ze zijn geschikt voor bijna alle kroonluchters, daarom zijn ze populair. Naast deze functie heeft het product vele voordelen die een belangrijke rol spelen bij de aankoop.

Dus deze lampen:

 • Het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Kopers zullen het verschil met gloeilampen opmerken nadat ze aan het eind van de maand een "betaling" voor het licht hebben ontvangen.
 • Serveer heel lang. De lamp kan ongeveer 15.000 uur werken. Maar het is heel individueel, omdat sommige apparaten langer of korter schijnen.
 • Bijna niet opwarmen. De brandwond is vrij moeilijk te krijgen.
 • Deze apparaten zijn veel goedkoper dan LED, maar duurdere gloeilampen. Het is vermeldenswaard dat het gebruik van fluorescentielampen - een meer economische optie dan anderen. Een dergelijk apparaat kan langer meegaan dan een dozijn gloeilampen - ondanks het feit dat de kosten als 1 tot 10 worden gerelateerd.

Maar deze verlichtingsinrichtingen zijn niet zonder nadelen. Voor sommigen zullen ze dienen als een reden om te weigeren te gebruiken, terwijl ze voor anderen de voordelen overtreffen.

De nadelen zijn als volgt:

 • Het is gebaseerd op ultraviolet licht, maar het effect is uitgesloten omdat de intensiteit duizenden keren lager is dan die van zonlicht.
 • In tegenstelling tot gloeilampen en LED-apparaten is het toepassingsbereik van dergelijke apparaten beperkter.
 • In vergelijking met LED - dergelijke apparaten zijn kwetsbaarder.

kenmerken van

U kunt voor elk interieur een lamp kiezen, omdat moderne fabrikanten een verscheidenheid aan vormen en kenmerken van het product bieden.Moderne modellen zijn er in verschillende maten, capaciteiten.

macht

Hoe langer de buis, des te groter zijn kracht. Als we de spiraal- en U-vormige varianten vergelijken, zijn ze gelijk in kracht, hoewel de eerste versie compacter is.

Kleurtemperatuur

Deze indicator wordt gemeten in Kelvin. Meestal staat op de verpakking met de lamp deze waarde aangegeven. Het warmste witte licht heeft een temperatuur van 2700 K, gewoon warm wit (TB) - 3000 K. Natuurlijk licht (E) - 4000 K, koud wit (CB) - meer dan 5000 K. Dit is het zogenaamde daglicht.

Als de karakteristiek minder dan 5000 K is, zal het licht een roodachtige tint vertonen. Als de temperatuur 5000 K overschrijdt, wordt de kleur van het licht groen.

plint

Een zeer belangrijke indicator, zonder dat het moeilijk is om een ​​geschikte gloeilamp te vinden, omdat er een risico is om een ​​product te kopen met een te grote of kleine basis. Het materiaal waaruit de lampen zijn gemaakt is hetzelfde, maar er is een verschil in grootte. Een indicatie van welke basis vereist is, is op de kroonluchter.

Meestal zijn lampen en kroonluchters onderverdeeld in verschillende categorieën (afhankelijk van de grootte van de kelder):

 1. Voor decoratieve verlichting wordt een 2D-basis gebruikt. Het is ook toepasbaar als een verzegelde - in doucheruimtes. Maar in dergelijke ruimtes kun je vaak de basis G23 vinden.
 2. Hetzelfde type G23 wordt gebruikt in wandlampen, en niet alleen in badkamers.
 3. In levensomstandigheden zijn de meest voorkomende basen 2G7, G24Q1, G24Q2, G24Q3. Ze worden aangetroffen onder industriële omstandigheden.
 4. De maximale energiebesparing wordt geleverd door schijnwerpers. Hun basis is meestal G53.
 5. De meest populaire en populaire basis is de E27. Het is bedoeld voor de gebruikelijke cartridge, die overal wordt gebruikt.
 6. Gloeilampen met een E14-basis worden in een kleinere cartridge geschroefd, deze wordt minder vaak gebruikt.
 7. De grote basis van de E40 komt minder vaak voor, maar soms heb je er alleen lampen bij nodig.

het merken

Op verpakkingen met een lamp is gemarkeerd. Voor het kopen is het belangrijk om te weten wat de letters op het etiket betekenen. Het bestaat uit vier letters en cijfers (met behulp van deze kunt u het vermogen bepalen). De eerste letter geeft het type product aan: bijvoorbeeld L - lamp. De tweede geeft de kleur van licht aan:

 1. L - luminescent;
 2. D - daglicht;
 3. UV - ultraviolet.

Er zijn verschillende soorten wit licht. De meest voorkomende koudwit, wit, warm wit, natuurlijk wit. In de markering worden ze gemarkeerd met de letters HB, B, TB en E.

Er zijn rode, blauwe, groene opties.In dergelijke gevallen staat de markering ook op de eerste letter van de kleur.

De derde letter is de kleurkwaliteit en de vierde is een ontwerpfunctie:

 • Р - reflex;
 • Bij - de buis of een kolf heeft de U-vormige vorm;
 • K - ring of rond;
 • A - amalgaam (nu zeldzaam gevonden);
 • B - er is de mogelijkheid van een snelle start.

Veiligheidsniveau, verwijdering

Deze lampen kunnen worden gebruikt bij temperaturen van -15 tot +40 graden. Intacte gloeilampen zijn volkomen veilig voor mensen. Maar tegelijkertijd is de afvalklasse waartoe ze behoren giftig. Dit komt door het feit dat de fles kwikdamp bevat, gevaarlijk voor levende wezens.

Als u een gebruikte lamp wilt weggooien, moet u deze doorgeven aan een speciaal ontvangstpunt. Zodat u het milieu kunt beschermen tegen blootstelling aan schadelijke stoffen.

In geen geval mag de lamp worden gebroken. Als dit per ongeluk is gebeurd, moeten de fragmenten zo zorgvuldig mogelijk worden verzameld, met een masker en handschoenen eerder. Voor een grondige verzameling, is het het beste om een ​​stofzuiger te gebruiken.

Wanneer de fragmenten zijn verwijderd, moet u de kamer stofzuigen en de luchttemperatuur daarin verlagen, indien mogelijk.

Levensduur

Deze lampen gaan drie tot vijf keer langer mee dan gewone gloeilampen. Elk type lamp, deze indicator is individueel en begint bij drieduizend uur. Meestal werken ze vanaf tienduizend uur. De term wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur, de kwaliteit van het product, de frequentie van in- en uitschakelen.

Elke opname verlaagt de levensduur met ongeveer twee uur en kan tot 17% van de aangegeven periode op de verpakking zijn, maar dit past in het normale bereik.

Het komt voor dat een zeer hoogwaardig apparaat met de juiste zorg tot twintig duizend uur meegaat. Het gebeurt echter dat de apparaten niet meer werken na meer dan tweeduizend uur werk. Om de levensduur te verlengen, mag u het apparaat niet meer dan vijf keer per dag aan en uit zetten. Maar je hoeft het niet lang open te laten.

Apparaat en werkingsprincipe

Een gewone fluorescentielamp bestaat uit:

 1. glazen cilindrische kolf;
 2. glazen voet;
 3. elektroden;
 4. contactpennen;
 5. cap;
 6. stengel (het zogenaamde gat waardoor lucht uit de fles wordt gepompt);
 7. inert gas;
 8. kwikdruppels;
 9. fosfor.

Afhankelijk van het model heeft het product een kolf of een buisje. Het aantal basen - één of twee, ook afhankelijk van het model.De elektroden bevinden zich aan de binnenkant en de binnenkant van de lamp is bedekt met fosfor.

Wanneer elektriciteit wordt toegevoerd, vindt er een ontlading plaats tussen de elektroden, er loopt een stroom door het gas en er verschijnt ultraviolette straling.

Dit is waar de eigenschap fosfor van pas komt. Hiermee kunt u deze straling vertalen in licht dat zichtbaar is voor het menselijk oog.

types

Er zijn veel soorten fluorescentielampen.

Classificaties zijn anders, bijvoorbeeld door welke kleur het licht van de lamp is. Ze komen in koel wit, warm licht. Fluorescentielampen zijn populair.

Voor speciale gebouwen worden explosieveilige, waterdichte, stof- en vochtbestendige lampen gekozen.

Dankzij moderne technologie zijn apparaten op de markt verschenen. met bewegingssensor. Het is erg handig. Dergelijke opties hebben vaak de voorkeur van degenen die regelmatig vergeten het licht uit te doen wanneer ze de kamer verlaten. Maar meestal worden dergelijke apparaten in de ingangen geïnstalleerd om elektriciteit van het hele huis te sparen. Ze worden alleen opgenomen als iemand de kamer binnenkomt.

Een ander modern apparaat - dimmer opties. Dimmers worden heel lang gebruikt. Ze zijn ontworpen voor gebruik met gloeilampen.Een nieuwe fase in de ontwikkeling die ze precies in de moderne tijd hebben gekregen. Dimmer - een speciaal apparaat waarmee de helderheid wordt geregeld.

Toen dimmers voor het eerst verschenen, waren ze praktisch de enige manier om elektriciteit te besparen. Nu met zo'n taak om energiebesparende lampen aan te kunnen. Dimmers zijn nu vooral gericht op het maken van accenten in het lichtontwerp van de kamer. Er is een mogelijkheid om het licht aan te passen aan verschillende behoeften.

Het is belangrijk op te merken dat niet elke lamp is aangepast om te werken in combinatie met een dimmer. Een dergelijke mogelijkheid moet op de verpakking worden vermeld.

Soms vind je een verouderd model met ballast. Hiermee kunt u de stroom tot het gewenste niveau verlagen, zodat het ontwerp niet faalt.

Voor dit doel worden elektromagnetische activeringselementen of elektronische analogen gebruikt - in modernere modellen.

De tweede optie verdient de voorkeur, omdat dergelijke lampen bijna ophouden te flikkeren. Bovendien wordt het geluidsniveau dat het apparaat afgeeft aanzienlijk verminderd. Zo'n gerommel is bekend bij velen die minstens één keer in oude poliklinieken zijn geweest.

Fluorescentielampen variëren in vorm.

Lineaire lampen kunnen U-vormig of ringvormig zijn. Volgens GOST-6825-64 moeten dergelijke apparaten een diameter van 38 mm hebben. Dankzij deze parameter van de lamp is het mogelijk om zelfs bij lage temperaturen een dergelijke lamp te ontsteken.

Afzonderlijk moet gezegd worden over compacte fluorescentielampen. Deze lampen hebben een gebogen bolvorm, waardoor ze in kleinere lampen kunnen worden geplaatst. U kunt dus een volledige vervanging van gloeiende fluorescentielampen bereiken.

kleur

Aangezien deze lampen vaak als decoratief worden gebruikt, kunt u zwarte, gele, rode en blauwe versies vinden. Kleurverlichting zal de uitstraling van de kamer verfrissen en het mysterieus maken, romantiek. Het helpt om op een bepaalde manier af te stemmen. Met de mogelijkheid om interessante kleuroplossingen te kiezen, zijn dergelijke lampen erg populair.

De meest populaire kleuren zijn echter nog natuurlijker.

In elektronicawinkels vindt u meestal dergelijke opties:

 1. Koud blauwachtig. Hun tweede naam, die meer bekend en herkenbaar is - "fluorescentielampen".Dergelijke opties zijn goed voor kantoorruimte of thuiskantoren. Bovendien wordt deze kleur gebruikt in bureaulampen. Hiermee kunt u afstemmen op de werkmodus, en daarmee kunt u de tinten nauwkeuriger bekijken.
 2. Warm. Hun eigenaardigheid is dat ze een kalme geel licht bieden, dat is zeer aangenaam voor het oog. Dergelijke apparaten zijn zeer geschikt voor woonkamers, omdat dergelijke verlichting ideaal is om te ontspannen. In dit licht lijkt de kamer meer comfortabel en ontspannend te zijn.
 3. Witte lampen - Dit is een tussenoptie tussen de andere twee. Ze zijn populair onder degenen die liever iets ertussenin hebben. Deze kleur van lampen is verdeeld in twee typen: neutraal wit en koud wit.

Het zijn de fluorescentielampen die worden gebruikt voor het lichte ontwerp van de kamer - vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren. Met behulp van dergelijke verlichtingsapparaten kunt u zeer interessante decoratieve oplossingen realiseren. Ontwerpers kunnen de nieuwe elektrische producten gebruiken om een ​​uitstekend interieur te creëren waarin het aangenaam zal zijn om te leven en te zijn.

Fluorescentielampen worden gebruikt voor laconieke moderne kamers, maar ook voor meer geavanceerde, zoals land en barok.

vorm

Dergelijke verlichtingsapparaten zijn er in verschillende vormen, omdat ze in verschillende omstandigheden worden gebruikt.Er zijn de volgende opties:

 1. De U-vormige;
 2. dunne enkele pin;
 3. midden - met twee pinnen;
 4. gesloten;
 5. met dubbele vrouwelijke connector;
 6. ronde ring.

Lange buisvormige versies worden vaak gevonden in verschillende instellingen, thuis worden dergelijke lampen zelden gebruikt.

Nog minder vaak worden vierkante exemplaren gevonden, hoewel lampen van welke vorm dan ook hun toepassingsgebied en hun klanten vinden.

afmeting

De grootte van de fluorescentielamp hangt af van verschillende indicatoren. Allereerst - van het behoren tot een of ander type. De kolf T5 heeft een diameter van 16 mm en T6 - 26 mm. In het dagelijks leven worden voornamelijk compacte, miniatuur-, korte lampen gebruikt, terwijl langere versies worden gebruikt in de industrie en openbare instellingen.

Compacte lampen kunnen de grootte hebben van 27 × 13 × 135 tot 27 × 13 × 235. Miniatuurlampen moeten indicatoren hebben die overeenkomen met GOST 15150-69. Korte lampen kunnen een E27-basis hebben, geschikt voor de meeste lampen die worden gebruikt bij het aansteken van een huis.

Sommige opties worden gebruikt in autokoplampen.

Soorten lampen

Lampen kunnen worden onderverdeeld in twee grote groepen: plafond en meubilair.

 • Meubilairapparaten zijn meestal draadloos. Ze worden gevoed door batterijen of oplaadbare batterijen, zodat ze geen elektrische draden hoeven te dragen, lelijk uitsteken, bijvoorbeeld een kledingkast.
 • Plafondinrichtingen worden gebouwd in zwevende of verlaagde plafonds. De beste manier om dergelijke apparaten te installeren, hangt aan de belangrijkste verlichtingsdozen.

.

Lampen kunnen worden onderverdeeld in lampen met één lamp, twee lampen, drie, vier lampen. Deze karakteristiek wordt bepaald door het aantal lampen dat in de lamp kan worden geplaatst.

Fluorescentielampen worden ook gebruikt voor straatverlichting.

Om erachter te komen in welke soorten straatlantaarns TL-lampen worden gebruikt, volstaat het om naar elke verlichte straat te gaan en naar de lampen te kijken die zijn geïnstalleerd op lantaarns, zoeklichten en bij ingangen.

berg

Lampen zijn plafond en muur. De meest gebruikte zijn de eerste. Ze zijn ontworpen om in de appartementen te worden geplaatst.

In sanatoria gebruiken ziekenhuizen en ziekenhuizen vaak wandlampen die zich boven het bed bevinden. Ze hebben een zachte individuele gloed.Met zo'n apparaat kun je comfortabel en veilig lezen: je ogen worden niet moe.

Plafondapparatuur is anders. Ze zijn ingebed en boven het hoofd, raster, rek, punt.

Omvang van de verlichting

Fluorescentielampen waren lange tijd alleen van belang in termen van werking in speciale instellingen (scholen, stadions, ziekenhuizen). Voor al zijn bestaan, dit type verlichting, die bijna gelijktijdig met de gloeilamp verscheen, trok lange tijd niet de aandacht van het grote publiek.

Het voordeel van deze lampen, als het minimale energieverbruik, dat de regeringen van veel landen nu dwingt om te eisen dat ze gloeilampen vervangen door apparaten van dit type, werd niet op de juiste waarde geschat. De ongelijke groei van de populariteit van dergelijke apparaten is te wijten aan de technische problemen bij de installatie van deze apparaten.

In het algemeen is het echter veel meer bereid om dergelijke lampen te kopen. Het toepassingsgebied van dergelijke apparaten begon geleidelijk uit te breiden: ze namen hun toevlucht tot het gebruik van dergelijke lampen in zwembaden en zelfs bij de ingangen van appartementsgebouwen.Nu vervangt dit type lampen de rest, zelfs in landen waar het vervangen van apparaten van het ene type door het andere niet verplicht is.

Voor de installatie van deze lampen zijn nu geen speciale technische hulpmiddelen en vaardigheden vereist. Het is mogelijk om de fluorescente gloeilamp te vervangen zonder noemenswaardige inspanningen, aangezien de productie van dergelijke gloeilampen met een E27-basis al lang is vastgesteld.

Het toepassingsgebied van fluorescentielampen is erg breed: er is nog steeds geen analoog op de plaatsen waar de toepassing aanvankelijk werd gevonden. Er is nog steeds niet zo'n economische apparatuur als fluorescentielampen - ondanks de urgentie van het probleem met energiebesparing. Deze apparaten worden vooral gebruikt waar grote hoeveelheden kunstlicht nodig zijn.

Het is de moeite waard om stil te staan ​​bij de plaatsen waar deze lichten worden gebruikt, zoals appartementen en een fotostudio.

Wat residentiële gebouwen betreft, wordt de vervanging van gloeiende fluorescentielampen geassocieerd met de ontwikkeling van technologie. Deze lampen kunnen nu overal worden geïnstalleerd. Natuurlijk is de keuze van dergelijke lampen voor het huis ook te wijten aan decoratieve oplossingen.

Je kunt echt de voordelen van deze lichtapparaten waarderen bij het maken van foto's: een fotostudio heeft niet zulke mogelijkheden als grote ondernemingen, dus de noodzaak van een grote hoeveelheid kunstlicht moet hier worden gecorreleerd met de efficiëntie van lichtapparaten.

Moderne studiofotografie is bijna onmogelijk zonder het gebruik van fluorescentielampen. Ze zijn op dit gebied onvervangbaar: fotografen hebben eenvoudigweg geen keus - in termen van een combinatie van prijs, energieverbruik en bezette ruimte heeft dergelijke apparatuur geen analogen.

Bovendien staan ​​fotografen niet voor de vraag om lichtapparaten te combineren met het interieur, het is gewoon zinloos om andere verlichtingsopties te overwegen bij het maken van foto's.

fabrikanten

Tegenwoordig wordt een groot aantal fluorescentielampen gepresenteerd op de Russische elektrische goederenmarkt. Fabrikanten van deze apparatuur kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen. Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan binnenlandse fabrikanten van energiebesparende verlichtingsapparatuur. Russische lampen in elektronicawinkels zijn zeer talrijk, maar het aandeel van binnenlandse producenten in het segment van spaarlampen is niet significant.

Dit komt doordat de kwestie van elektriciteitsbesparing in Rusland niet zo acuut was als in het buitenland.

Nu moeten de Russen de vruchten plukken van zo'n onverantwoordelijke houding ten opzichte van hulpbronnen en geïmporteerde energiebesparende apparatuur kopen. De binnenlandse fabrikanten waren echter bereid om de belangstelling voor dergelijke apparaten te vergroten, zodat het vandaag de dag al mogelijk is om grote spelers op deze markt te identificeren die uitsluitend producten van hoge kwaliteit aanbieden:

 • Gauss. Een van de voordelen van deze lampen is het benadrukken van het ongewone uiterlijk, hoge kwaliteit en beschikbaarheid. Ze kunnen zowel in winkels als in de meeste gespecialiseerde winkels worden gekocht - overal in ons land.
 • "Optogan". Producten met deze naam zijn gericht op de realiteit van de Russische realiteit. Producten "Optogana" verschillen in lage prijs. Bovendien is OptoGan de basis van alle binnenlandse producten in dit segment, omdat het de enige fabrikant met volledige cyclus in Rusland is.
 • ASD - Het is de grootste importeur van fluorescentielampen in Rusland.
 • "Svetlana-Optoelectronics". Deze fabrikant heeft zichzelf op de binnenlandse markt gevestigd voor meer dan 20 jaar succesvolle ervaring. Onder de voordelen kunnen we de constante uitbreiding van het bereik onderscheiden.

Een uitgebreid segment van de binnenlandse markt wordt bezet door onbekende fabrikanten. Dit is een product dat zogenaamd in China is gemaakt. De namen op het etiket zijn in de regel niet bekend bij de koper en dergelijke producten zijn korte tijd op de markt.

Dergelijke producten hebben een korte levensduur en kunnen eigendommen en gezondheid schade toebrengen. Experts adviseren om geen producten van niet-gespecificeerde productie aan te schaffen, die willen besparen. Zo'n poging om te sparen kan slecht eindigen.

Als we het hebben over Chinese producten van goede kwaliteit, dan zijn er verschillende merken:

 1. Selecta. Producten van dit bedrijf staan ​​vooral bekend om zijn hoogwaardige plafondlampen.
 2. Camelion. Het voordeel van deze producten kan een democratische prijs worden genoemd.
 3. Estare. Producten van dit merk voldoen aan de nieuwste vereisten.

Alle Japanse en Europese fabrikanten van fluorescentielampen kunnen aan één groep worden toegeschreven. In deze landen is de kwestie van energiebesparing acuut lang genoeg geweest.

Als u producten koopt van merken als Philips, Osram en dergelijke, bestaat er geen twijfel over de kwaliteit van de gekochte goederen.

Hoe te kiezen?

Bij het kopen van een nieuwe fluorescentielamp is het belangrijk om een ​​paar belangrijke regels te onthouden. Zonder hun naleving zal het werk van het product u niet tevreden stellen. dus:

 • Lampen die in het huis moeten worden geïnstalleerd, moeten elektronische voorschakelapparaten hebben. Het is beter om elektronische degenen te kiezen, omdat ze geen ruis veroorzaken en praktisch niet flikkeren.
 • Tegelijkertijd is het voor de lamp beter om er een set reservelampen voor te kopen. Na lang aankopen kunt u de kenmerken van uw lamp vergeten en een vooraf gekochte lamp lost het probleem op.
 • Als de te kopen lamp wordt gebruikt in een ruimte met een groot aantal mensen, moet de kleurweergave-index 80 zijn en hoger.
 • Voor decoratieve verlichting (bijvoorbeeld in de keuken) kunt u lampen kopen, waarvan het glas ondoorzichtig is. Dit zal het mogelijk maken om zich te ontdoen van de lichte hoogtepunten, die op glanzende oppervlakken en zeer blinde ogen verschijnen.
 • Het moet van tevoren weten of het mogelijk is om lampen met helderheidsregeling te gebruiken. Ze worden dimmers genoemd. Meestal staat op de verpakking met de lamp de mogelijkheid om te delen.
 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de armatuur overeenkomt met het verlaagde plafond. De maten in de winkels zijn anders, dus het is gemakkelijk om de juiste optie te kiezen.

Ideeën in het interieur

Je kunt dergelijke bollen in alle kamers plaatsen. De verschillen zijn alleen in de kleur die de lamp afgeeft, in kracht, vorm.

Want de gang zal goed zijn die lampen die een zacht, maar niet het meest heldere licht uitstralen. Goed zal extra lampen zien in de buurt van de spiegel. Door het huis te verlaten, zal de eigenaar zijn uitrusting in detail kunnen onderzoeken en de eventuele gebreken kunnen verhelpen. Om dit te doen in een goed verlichte kamer is veel gemakkelijker.

Ongeveer dezelfde lamp kan in de badkamer worden geplaatst, in de buurt van de spiegel, maar het is belangrijk om te onthouden dat het in dit geval goed moet worden beschermd tegen water. Aan het plafond raden ontwerpers aan om een ​​paar compacte lampen te plaatsen, die ook waterdicht moeten zijn. Het is de moeite waard om een ​​warm licht te nemen - tot 3300 K.

In de woonkamer wordt de hal aanbevolen om verschillende verlichtingsarmaturen op te hangen om de mate van verlichting van de kamer te regelen - afhankelijk van de behoeften.U kunt dus de kamer volledig verlichten of alleen in een deel van de kamer licht geven.

In de keuken zal veelzijdige verlichting ook relevant zijn. Ontwerpers onderscheiden in de regel twee hoofdlichtzones: algemene verlichting en lokale verlichting boven de eettafel. De warmte van het licht moet worden geselecteerd, met de nadruk op het algehele ontwerp van de kamer. Niet elk interieur is geschikt voor warme gloeilampen, ook als u een warm licht prefereert.

Het creëren van een unieke sfeer in de kamer is niet zo moeilijk. Licht ontwerp zal de ruimte opfrissen, met moderne apparaten kunt u het licht aanpassen aan verschillende behoeften.

Progress is al lang geleden van start gegaan, dus nu is het een goed moment om te profiteren van de prestaties.

7 foto

In de volgende video leert u meer over fluorescentielampen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer