Lampenkappen en plafond voor een bad

Een modern bad is niet alleen een plek om te wassen. Velen komen hier om te ontspannen, vermoeidheid te verlichten of om te gaan met stress. Dit wordt niet alleen bereikt door het contrast van de temperaturen, maar ook door zachte, gedempte verlichting, die de ogen niet irriteert en niet op de zenuwen werkt. Speciale lampenkappen en plafondlampen gemaakt volgens bepaalde technologieën zullen hierbij helpen.

Hoe te kiezen?

Het bad heeft meerdere kamers. Als de rustruimte geen speciale eisen stelt aan verlichtingsapparatuur, moet het stoombad (op grond van zijn functies) worden uitgerust met speciale lampen.

Het plafond in de stoomruimte moet aan de volgende vereisten voldoen:

 1. Vochtbestendigheid. Dit wordt bereikt door de dichtheid van het product: er zit een speciale pakking tussen de kast en het glas.De internationale beveiligingsindicator moet IP54 en meer zijn.
 2. Hittebestendigheid. Het is belangrijk dat de badlichtbron bestand is tegen temperaturen van meer dan 100 ° C.
 3. Het licht moet gedempt, diffuus en zacht zijn.
 4. Veiligheid: het product mag niet barsten.
 5. Brandwerendheid.

Het is heel belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor bescherming, want hij is het die alle bovengenoemde functies biedt:

 • hout: natuurlijk materiaal, milieuvriendelijk. Goed voor badkamers.
 • plastic: moet hittebestendig zijn, bestand tegen temperaturen boven 100 °.
 • aluminium: het moet ook hittebestendig zijn. Bijzonder opmerkelijk is het plafond van dun aluminium met een reflector. Hiermee kunt u de lichtstroom kwalitatief verdelen en uw ogen beschermen tegen fel licht.
 • glas: Er wordt mat materiaal met anti-fog effect gebruikt. Het kan van verschillende vormen zijn, metalen delen geven een speciaal effect. Vanwege de hermetische behuizing in een dergelijk plafonds is het toegestaan ​​om gloeilampen te gebruiken.
 • Himalayazout: het is niet alleen mooi, maar ook nuttig, omdat zo'n pleister een genezend effect heeft.Bij verwarming geeft het zout nuttige stoffen af ​​in de atmosfeer, ioniseert de lucht, doodt bacteriën, neutraliseert allergenen. Zoutlampen zijn zeer nuttig in de strijd tegen ziekten van de luchtwegen, huid.

Ze normaliseren het werk van het zenuwstelsel en helpen om te gaan met stress.

De vorm van onderscheidende rechthoekige, cilindrische plafondlampen, producten in de vorm van een bal, andere geometrische vormen. Er zijn ook driehoekige producten. Ze worden meestal in de hoeken van de kamer geplaatst, het bespaart ruimte. Bovendien is het vrij gemakkelijk, omdat een dergelijke ruimte zelden voor enig doel wordt gebruikt. Een dergelijk plafonds ziet er zeer indrukwekkend en mooi uit.

Wat betreft de locatie van de lampen in het bad in het algemeen, raden ze niet aan ze in de buurt van de kachel te plaatsen.

Zelfs de meest hittebestendige verlichtingsapparaten zijn niet bestand tegen de hete lucht die er uit komt.

Hang het plafond niet aan het plafond. Zoals je weet, is de warme lucht geconcentreerd aan de bovenkant en het condensaat zal zich verzamelen op de lamp. Het is beter om het op de muur te installeren - dichter bij het plafond, maar niet erop.En het belangrijkste: dit ontwerp moet zodanig worden geplaatst dat het de rest niet hindert.

Welke lampen zijn beter te gebruiken?

Aangezien het bad een specifieke plaats is (in termen van vochtigheid en temperatuur), kunnen niet alle lampen erin worden gebruikt. De gloeilamp moet bijvoorbeeld voorzichtig worden gebruikt, omdat deze kan barsten als er water in komt. Het is geschikt voor een afgesloten plafond - bijvoorbeeld glas. De beschermingsklasse moet voldoen aan IP56.

Maar het is beter om het niet te riskeren. Er zijn tenslotte veel meer moderne versies van verlichtingselementen:

 1. Halogeenlampen: goed genoeg optie voor een stoombad. Ze zijn niet bang voor hoge temperaturen, omdat er een reflector in is geplaatst en ze kunnen zelf worden verwarmd tot temperaturen boven 300 ° C. Een van de voordelen van dit element - bescherming tegen vocht en mechanische stress. De kracht van dergelijke lampen is 30W.
 2. Fluorescentielampen: ze zijn ook hittebestendig, plus voor alles - en energiebesparende elementen. Door een dimmer op een dergelijke lamp aan te sluiten, kunt u de helderheid van het licht aanpassen en interessante verlichting in de kamer creëren.
 3. Glasvezel: Dit is een draad gemaakt van glas of acryl, waardoor de lichtstroom, geregeld door de projector, passeert. Het verdient de voorkeur om acryl te gebruiken, omdat het lichter is. Dit materiaal heeft alle eigenschappen die een badlamp zou moeten hebben. Hiermee kunt u verschillende verlichtingsopties creëren - in de vorm van decoratieve verlichting. Het hangt allemaal af van waar de vezel zich bevindt.
 4. LEDs: Tegenwoordig is dit waarschijnlijk de meest economische en langetermijnoptie. Met hun hulp kunt u verlichting in verschillende kleuren maken. Het enige negatieve - ze zijn niet te hittebestendig, vanwege wat ze dichter bij de vloer zouden moeten bevinden.

In eenvoudige bewoordingen is het een hek dat de lamp bedekt.

Het voert verschillende functies uit:

 • Beschermend: als plotseling het plafond of de gloeilamp barst, bevinden alle stukken zich in de lampenkap en niet op de kop.
 • Voorkomen van brandwonden door lichtverstrooiing.
 • Decoratief.

Lampenkappen voor baden zijn er in verschillende vormen:

 • In de vorm van een rooster: het bestaat uit langwerpige latten die aan elkaar zijn bevestigd. Een dergelijk rooster kan rechthoekig, driehoekig zijn, in de vorm van een trapezium.Er zijn ook halfronde modellen die de lamp bijna van alle kanten omlijsten. Reiki kunnen strikt parallel aan elkaar worden geplaatst, worden overschreden en je kunt je verbeeldingskracht tonen en ze een speciale vorm geven.
 • In de vorm van een scherm: Dit is een dun canvas met gaten voor de doorgang van licht. Dergelijke producten worden gesneden in de vorm van verschillende patronen: bladeren, bloemen, Afrikaanse motieven. Schermen zijn hoekig en aan de muur.

Voor de vervaardiging van dergelijke beschermende producten met deze materialen:

 • klei;
 • glas;
 • plastic;
 • keramiek;
 • zijde.

Maar de meest geschikte en meest gebruikte grondstof is nog steeds hout.

Van bomen gebruikte dergelijke opties:

 • Linden: vochtbestendig materiaal. Het produceert een delicaat aroma. Een belangrijk voordeel is een betaalbare prijs.
 • Cedar, Abash: ze zijn hitte- en vochtbestendig. Hun vezel heeft een mooie en ongewone structuur. Deze boomsoorten hebben een hogere prijs.
 • Wijnstok, berkenschors: deze producten zijn perfect voor degenen die besloten hebben om met hun eigen handen een lampenkap te maken. Ze zijn gemakkelijk te hanteren, niet bang voor water.
 • Heel effectief producten bekijken waarin verschillende rassen van een boom worden gecombineerd.

Het is de moeite waard om een ​​paar kenmerken van houtmaterialen op te merken. Vertegenwoordigers van naaldbossen zijn niet geschikt voor het bad. Bij verhitting stoten ze teer uit, wat brandwonden kan veroorzaken. Lariks en ceder verzadigen de kamer met een zeer aangenaam aroma.

Kenmerken van beschermende hekken

Beschouw het volgende:

 1. Omdat de lampenkap een beschermend apparaat is, moet het een sterkte en duurzaamheid hebben.
 2. U zou een structuur moeten gebruiken die gemaakt is van milieuvriendelijk materiaal, zodat het bij verhitting geen giftige stoffen afgeeft.
 3. Het product moet een goede lichttransmissie hebben en de lichtstralen zachtjes verspreiden, zonder brandwonden en scherpe ogen te veroorzaken.
 4. Weerstand tegen vuur en vocht: gebruik geen producten gemaakt van papier en stoffen.

Hoe doe je het zelf?

Om een ​​traliewerk houten lampenkap met je eigen handen te maken, heb je het volgende nodig:

 1. Maak voordat u begint een schets van het model.
 2. Het frame voorbereiden op de schets. Het moet een plafond met een lamp bevatten.
 3. Nu is het noodzakelijk om de muur te corrigeren. Om dit te doen, legt u in haar lampenkap een folie op. Het zal dienen als een reflector.Dankzij de folie zal het licht uniform zijn en zullen de schaduwen van de roosters niet op de muren worden geprojecteerd.
 4. Simuleer het rooster. Welke vorm de componenten zullen zijn, hangt af van uw verbeeldingskracht. Het belangrijkste is om ze harmonieus te laten lijken en hun eigenschappen niet te verliezen. Het hout moet worden geschuurd, zodat de lamellen glad en gelijkmatig zijn.
 5. Gebruik lijm of hardware om de elementen van het rooster onderling te bevestigen. De laatste zijn aan de binnenkant van het product bevestigd, zodat ze niet opvallen. Reiki kan direct of gekanteld worden verbonden om ze een diamantvorm te geven.
 6. Aan de basis van het frame moet je een gat maken om toegang te krijgen tot de gloeilamp.

Het product is klaar voor gebruik.

Hoe je een lamp voor een bad met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Er is ook de mogelijkheid om een ​​schaduwontwerp te maken van wilgentakken - door te weven. Dit is een nogal ingewikkelde manier, maar dergelijke producten zien er delicaat en zeer interessant uit:

 1. Wilgentakken moeten voordat ze beginnen te werken worden gestoomd, zodat ze flexibeler en flexibeler worden.
 2. Na het drogen, moet je 3 hengels nemen en ze in een verticale positie verbinden. Dit is de basis van het product.
 3. Dan moet je de basis vlechten met behulp van de overgebleven takken, waarbij je ze voor alle drie de staven begint. U moet doorgaan met werken totdat u de top van de verticale structuur bereikt.
 4. Aan het plafond is zo'n lampenkap bevestigd met houten latten.

Er zijn veel verlichtingselementen voor een bad. Door vast te houden aan alle aanbevelingen, kiest u de geschikte optie voor uzelf en zorgt u voor een aangename en veilige rust voor uzelf en anderen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer