Lampenkappen: opties voor ontwerpen en functies naar keuze

 Lampenkappen: opties voor ontwerpen en functies naar keuze

Lampenkappen zijn niet alleen nodig om te beschermen tegen te felle kleuren. Vaak spelen ze een meer decoratieve functie, bijvoorbeeld wanneer elite rotan-modellen worden geselecteerd of een kamer is ontworpen in een bepaalde stijl. Er moet niet alleen rekening worden gehouden met de mogelijke variaties van de lampen, maar ook met de keuzemogelijkheden van de fabrikant en de nodige zorg voor de lampenkap.

Wat betekent het en waarvoor is het nodig?

Een lampenkap is een speciale kap die over de lamp wordt gedragen. Vanuit de Franse taal wordt dit woord vertaald als "dimmer", wat onmiddellijk het beoogde doel aangeeft: de lichtstroom verstrooien, het verzachten met een ondoorzichtig lampenkapmateriaal.Naast de hoofdfunctie is recentelijk een soortgelijke dop voor decoratieve doeleinden in toenemende mate gebruikt.

Verschillende materialen en vormen waarin lampenkappen kunnen worden gemaakt, stellen u in staat het juiste model te kiezen voor absoluut elke stijl, beginnend bij verfijnde barok en eindigend met een opzettelijk grof rustiek.

Door het licht te breken, kan de lampenkap de sfeer in de kamer volledig veranderen. Het verspreidt niet alleen de verlichting, maar soms verandert de kleur van de lichtstroom, waardoor er stralen doorheen gaan. In sommige gevallen lijkt het meer dan ongebruikelijk, bijvoorbeeld als het gaat om gebeeldhouwde lampenkappen. Ze zenden licht ongelijk uit en creëren interessante hoogtepunten. Als de belangrijkste lichtbron zijn ze niet geschikt, maar om een ​​licht accent te creëren dat het meest geschikt is.

Aldus vervult de lampvoet vele functies, die elkaar op competente wijze complementair maken, waarbij lampenkappen onder de favorieten blijven bij het kiezen van verlichting. Ondanks de omvang, die vaak een veeleisende klant kan schrikken, betaalt dergelijke functionaliteit volledig voor de relatief grote afmetingen van de lampenkappen.

types

Het scheiden van lampenkappen wordt uitgevoerd volgens verschillende criteria, waarvan de belangrijkste de locatie van de constructie is.

Dus, stel plafond-, tafel- en vloeropties in:

 • Hangende hangende lampenkap - eenvoudige en duidelijke vorm van de lamp. Meestal wordt een dergelijke kroonluchter gebruikt als de belangrijkste lichtbron en wordt deze aangevuld met LED-verlichting vanwege het onvermogen om de vereiste hoeveelheid licht te creëren. Dergelijke modellen worden in verschillende configuraties uitgevoerd, waaronder de ontwerper voor de kristallen kroonluchters met de lamp.
 • Desktop-modellen verschillen in een grote verscheidenheid aan maten en vormen, maar meestal gebruiken middelgrote varianten in de vorm van amforen. Ze laten het licht niet in de ogen vallen, zelfs niet als de bureaulamp als leesbed wordt gebruikt. Over bedlampjes gesproken, het is onmogelijk om niet te vermelden dat de lampenkap op de lamp vaak wordt gebruikt. Het is bevestigd met een clip aan de gloeilamp zelf.
 • Vloermonsters zijn een volledige vervanging van schansen om lokale verlichting te creëren. Ze kunnen willekeurig groot en groot zijn. De configuratie van het plafond is ook verschillend, maar wordt meestal onderaan in het brede model gebruikt.

De indeling in prijsniches voor economy, elite of middle-class modellen is gebaseerd op de materialen die zijn gebruikt om de lampenkappen te maken. Modellen uit natuurlijke stoffen zijn bijvoorbeeld a priori bij de bovengrens van de prijs vanwege de hoge kosten van de gebruikte grondstoffen.

afmeting

De grootte van de lampenkap is de diameter. Er zijn grote, middelgrote en kleine modellen:

 • Grote constructies gebruikt als een verlaagd plafond of vloermodellen. Vaak spelen ze een accentrol en trekken ze de aandacht naar zichzelf. Bij het installeren van een groot vloermonster, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe harmonieus de afmeting van het plafond is afgestemd op de basis. Zorg ervoor dat u zich concentreert op een gevoel van evenwicht.
 • Medium Caps goed geschikt voor installatie zowel aan het plafond, op de tafel als op de vloer. Als u een voorbeeld van een geschikte vorm opneemt, kunt u het interieur diversifiëren met behulp van een ongebruikelijke nuance. Praktische middelgrote hanglampen worden voornamelijk geïnstalleerd in functionele ruimtes: keukens, badkamers, gangen.
 • Mini lampenkappen ze vormen een aanvulling op de multi-track kroonluchters aan het plafond of worden gebruikt als een frame voor kleine leeslampen.Kleine lampenkappen zijn het meest "grillig" omdat ze vereisen dat je zorgvuldig de keuze van het verlichtingselement in overweging neemt. De kleine dop bevindt zich in de buurt van de gloeilamp en daarom mag hij om veiligheidsredenen niet snel opwarmen.

Wanneer u het interieur van de kamer maakt, kunt u lampen combineren met lampenkappen van verschillende afmetingen. Deze techniek zal helpen de kamer er interessanter uit te laten zien en de aandacht van de kijker te vestigen op de details.

ontwerp

Volgens hun ontwerpkenmerken zijn genaaide lampenkappen op het frame en modellen op een plastic achterkant verdeeld.

 • In het eerste geval is er veel ruimte voor experimenten met de vorm. Het blijkt niet alleen eenvoudige geometrische modellen te construeren, maar ook complexe. Deze opties zijn echter niet zonder nadelen: de aanwezigheid van een groot aantal steken verbergt niets, en in sommige gevallen is het niet mogelijk om de nodige sfeer in de kamer te creëren.
 • Bij het ontwerpen van een lampenkap op een substraat is er geen behoefte aan een complex ijzeren frame, omdat zijn rol volledig wordt vervuld door het substraat. Dit is zowel een voordeel als een nadeel, omdat er geen mogelijkheid is om een ​​model met een complexe vorm te creëren.Voor de dop op het substraat wordt slechts één verbinding gemaakt, en metalen delen - cirkels voor het bevestigen van de lampenkap worden alleen aan de basis bevestigd.
geborduurde lampenkappen op het frame
op een plastic ondergrond

Lichte tinten kunnen worden bevestigd met een clip op de lamp zelf, maar veel vaker vindt u een optie wanneer de houder wordt bevestigd aan de bovenste ring. Bevestiging aan de onderste ring komt veel minder vaak voor vanwege het feit dat het wordt gebruikt voor vlakke vormen: platte cilindertrommel, kubus en dergelijke.

Zware capsulemodellen worden tegelijkertijd en voor de onderste en voor de bovenste ring bevestigd om de lampenkap zo strak mogelijk te bevestigen. Meestal wordt dubbele montage gebruikt voor grote staande lampen.

vorm

Een verscheidenheid aan configuraties is verbluffend. Samen met typische vormen, zoals een cilinder of een kubus, zijn er ook ongebruikelijke vormen: een concaaf rijk, een halfrond met een rand en andere. Klassieke vormen hebben afgeronde hoeken. Deze omvatten:

 • cilinder;
 • concave cilinder;
 • round;
 • koelies;
concave cilinder
Cooley
bolvormig
cilinder
 • crinoline;
 • recht Empire;
 • recht ovaal;
 • concave rijk;
 • Tiffany (met of zonder guirlandes) en anderen.
crinoline
recht rijk
recht ovaal
Tiffany

Moderne interieurs gebruiken vaak meer rechthoekige modellen en geometrische 3D-vormen:

 • vierkante optie;
 • kubus;
 • bal;
 • lange cilinder enzovoort.
bal
vierkante optie
kubus
lange cilinder

Bij het kiezen van een variant van een of andere vorm, moet je je zeker richten op de stijl van het interieur, de moderniteit en de geest. Van dit hangt grotendeels af van de laatste blik van de hele situatie.

Onthoud ook dat modellen op verschillende frames verschillende variaties van vormen openen. Voor klassieke interieurs heeft het de voorkeur om geborduurde petten met ribben te kiezen, voor moderne - op een plastic ondergrond. Formulieren die worden geopend bij gebruik van deze frames zijn optimaal voor deze twee hoofdstilistische groepen.

Het is vermeldenswaard dat vandaag de cilinder de meest veelzijdige is. Het kan opnieuw worden gemaakt met behulp van een gewoon frame en met behulp van plastic zal het uiteindelijke uiterlijk echter opvallend anders zijn.

materialen

Bij het uitvoeren van delen van de lampenkap worden verschillende materialen gebruikt:

 • montuur meestal wel metaalIn sommige gevallen kan het ook de rol van decoratie spelen. In dergelijke situaties is het frame van gesmeed staal niet bedekt met een top. Kies voor decoratieve doeleinden koper, brons, zwarte materialen.
 • Kunststof rug Het kan ook op geen enkele manier worden afgedekt, in welk geval het tegelijkertijd ook een lampenkap is. Het is mogelijk om eenvoudige geometrische vormen te vormen, u kunt echter een tweezijdige kleur kiezen, bijvoorbeeld om de lampenkap binnen oranje en buiten grijs te maken.
 • Direct over caps gesproken, kan worden opgemerkt dat de meest voorkomende modellen zijn van stof. Ze kunnen tot een klasse van luxe behoren en redelijk betaalbaar zijn. De duurste modellen bevatten een zijden stoffen kap. Ondanks de prachtige originele look verliest het snel kleur en moet het regelmatig worden vervangen.
 • Een beetje beter zijn dingen linnen doek. Het past perfect in bijna elk interieur vanwege de ongewone textuur en de hoge slijtvastheid.
 • In oosterse interieurs is van toepassing organza. Bij het kiezen van materie moet er rekening mee worden gehouden dat lampenkappen zijn gemaakt van textiel dat is behandeld met stoffen tegen vuur,en zorg ervoor dat je op zoek bent naar een vergelijkbaar label in de kenmerken.
 • De interessantste modellen omvatten kant lampenkappen. Ze zenden licht zo uit dat er ingewikkelde schaduwen ontstaan, waardoor een buitengewone atmosfeer ontstaat.
 • gevlochten de dop kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Een rieten model gemaakt in de macramatechniek komt vaker voor, maar recent zijn ook rotan monsters wijdverspreid.
 • glas het plafond is een klassieker van het genre. Het kan worden gemaakt van transparant of mat glas, aangevuld met een verscheidenheid aan gesneden details of bubbels. Afhankelijk van hoe mat het glas, verschilt de dissipatieve capaciteit ook.
 • hout De lampenkap wordt niet alleen gebruikt in ecologische interieurs. Vaak vindt u zo'n model in de sauna of het bad. In het bijzonder ongebruikelijke monsters worden gemaakt met Himalayazout, als gevolg daarvan zien ze eruit als grote zoutkristallen.

kleur

In de trend zijn zowel gedempte modellen van neutrale kleuren, en helder.

De meest populaire kleuren omvatten het volgende:

 • oranje;
 • purple;
 • groen;
 • rood;
 • frambozen;
 • geel;
 • zwart;
 • wit;
 • turquoise;
 • ijs;
 • kalk;
 • blauw;
 • beige;
 • transparent;
 • zilver;
 • bordeaux.
7 foto

Metalen gesmede lampenkappen kunnen worden uitgevoerd in ingetogen kleuren: zwart, zilver en dergelijke. Ze worden meestal gecombineerd met glazen doppen. Als voor het metaal een stoffen model wordt gekozen, is het niet nodig om ervoor te zorgen dat ze allebei in dezelfde kleur zijn gemaakt.

Soms is het veel interessanter om naar contrasterende combinaties te kijken, bijvoorbeeld een black metal-basis en een gouden stof.

Heel vaak worden geen monofone lampenkappen gekozen, maar gemaakt van textiel met een patroon. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat hetzelfde weefsel wordt herhaald in de rest van de inrichtingsdetails, bijvoorbeeld kunnen gordijnen, bekleding van stoelen en dergelijke daaruit worden genaaid. Om verschillende prints te combineren, moet je een subtiele artistieke flair hebben, anders zal het resulterende duet niet het gewenste effect produceren en zal het belachelijk lijken.

Als je niet zeker bent van je mogelijkheden, is het beter om de kleurrijke dop niet in de kamer te gebruiken.

decoratie

Een eenvoudige lampenkap ziet er vaak saai uit. Je kunt zelf een interessant en uniek exemplaar maken.De meest ongewone manier is om een ​​lampenkap met decoupage te vernieuwen. Met behulp van deze techniek is het mogelijk om de meest ongewone patronen te maken, omdat de keuze aan kant-en-klare opties enorm is. Decoupage wordt vaak thuis gedaan zonder extra uitrusting aan te schaffen.

De glamoureuze uitstraling van de lampenkap kan worden gegeven als u de onderrand verfraait met een pony. Fringe kan op hetzelfde moment zijn, ongeacht het type, franje lampen zien er feestelijk en elegant uit.

Vergeet niet dat dit type decoratie meer de voorkeur heeft voor traditionele interieurs. In de meeste moderne kamers zullen dergelijke modellen er belachelijk uitzien.

Met lint gestikte applicaties boven een gewoon plafond geven het een vleugje rustieke romantiek. Meestal worden bloemmotieven gebruikt, maar buigingen kunnen ook worden gebruikt.

Over het algemeen kun je lampenkappen met alles versieren: kant, backstage, strikken, applicaties, decoupage, gestencild schrijven, kwastjes. De keuze van geschikte opties wordt alleen beperkt door de verbeeldingskracht en smaakvoorkeuren van de eigenaar.

stijlen

Elke stijl heeft zijn favoriete modellen lampenkappen.Voor sommige stijlen kunnen ze elkaar overlappen of zelfs bijna dupliceren.

Het moet zich richten op een aantal van de meest populaire bestemmingen:

 • Provence of Chebbi Chic welkom keuze van modellen "antiek". Over het algemeen wordt de stijl van country muziek, evenals retro, gekenmerkt door de keuze voor oudere modellen, vergelijkbaar met die van oudere familieleden. Voor de Provence en Chebbi chic worden stofvormige kegelvormige modellen met een lichte crèmekleur met een groot bloemenpatroon gekozen. Je kunt kiezen uit heel veel afwerkingen: kant, franje, lintborduurwerk, backstage en dergelijke. De lampenkap moet er zo zelfgemaakt mogelijk uitzien.
 • Voor modellen in oosterse stijl gekenmerkt door een overvloed aan kleuren. Interessante look Tiffany plafondlampen, samengesteld uit veel veelkleurige fragmenten. Weefselmodellen zijn gemaakt van doorschijnende, meerkleurige sjaals, alsof ze over het frame zijn gedrapeerd. Het verdient de voorkeur om luxe stoffen met felle verzadigde kleuren te gebruiken.
 • Voor loftstijl het is raadzaam om het gebruik van lampenkappen volledig te laten varen. Als u modellen gebruikt, moet u kiezen voor een metalen of houten hemisfeer.

fabrikanten

Op de moderne markt kunt u producten van verschillende fabrikanten vinden.

 • Favorieten op de markt van lampenkappen worden terecht erkend Europese modellen. Italië, Spanje, België bieden uitstekende componenten, niet alleen caps, maar ook bases. Afzonderlijk is de aanschaf van dergelijke elementen veel goedkoper, terwijl tegelijkertijd de ontwerpbenadering de creatie van het eigen model van de auteur van de lamp garandeert.
 • Chinese ontwerpen Vaak is de hoge kwaliteit niet verschillend, maar er is een uitzondering op elke regel. Fabriek Chinese lampenkappen, gemaakt met alle regels en met een certificaat van overeenstemming, zijn zeer acceptabel in kwaliteit, op hetzelfde moment dat hun prijs aanzienlijk lager is dan voor Europese modellen.
 • Turkse lampenkappen Zelden zijn ze los van de basis te vinden, voornamelijk het armatuur wordt als een kit geleverd. Het is onmogelijk om er niet op te wijzen dat de kits goed doordacht zijn, van hoge kwaliteit en van een redelijke prijs zijn. Turkije staat op de lijst van landen - leiders in de productie van verlichtingsapparatuur, dus proberen Turkse fabrikanten met al hun macht om met zo'n hoge rang overeen te komen.
Chinese
Italiaans
Turks

Hoe te kiezen?

De kap voor de lamp moet na reparatie worden geselecteerd, wanneer alle details van de situatie al zijn ingenomen. Het is een feit dat een vooraf gekochte staande lamp gewoon niet in het afgewerkte interieur past en dat het gebruik van een ongeschikt model alle ontwerpinspanningen tenietdoet.

Als er een probleem is met het kiezen van een kap onder het meubilair, let dan op het licht gestoffeerde meubilair in uw kamer. In de regel past een enkele tint van dezelfde tint perfect.

Het maakt niet uit of het wordt geselecteerd op het plafond, op de vloer of op de tafel - deze regel werkt in elke situatie even goed.

Kies voor het kinderdagverblijf voor heldere patronen met tekeningen, bijvoorbeeld met de karakters van het geliefde cartoonkind. U kunt de lampenkaptoepassingen met verschillende kleine dieren, sterretjes, auto's vasthouden.

Voor de slaapkamer is het het beste om een ​​neutraal model te kiezen dat de slaap niet afleidt. De beste keuze zijn niet-contrasterende lampenkappen. In een grijs-citroenkamer bijvoorbeeld, zien zowel grijze lampenkappen als lichte citroenkleurige producten er goed uit. Het is belangrijk dat de ogen rusten als ze naar de lampenkap kijken.

Let op de lichttransmissie van de dop, vooral als deze wordt gebruikt voor nachtkastjes: het licht mag niet te fel zijn.

Hoe te geven?

Zorgen voor verschillende materialen lampenkappen moeten anders zijn:

 • De eenvoudigste is om voor glazen modellen te zorgen. Veeg ze eenvoudig af met een microvezeldoek en sterk vuil kan worden verwijderd met een vochtige doek. Voor volledige reiniging volstaat het om de plafondlampen te verwijderen, ze te "baden" in een oplossing van water en afwasmiddelen en deze te polijsten met een niet-pluizende wafelhanddoek.
 • Houten lampenkappen worden gereinigd met houtpoetsmiddelen. Gewoon water voor een boom is destructief, omdat het leidt tot de achteruitgang van een dergelijk kwetsbaar materiaal. Gebruik ook geen schurende sponzen: ze zullen lelijke krassen achterlaten op de gelakte houten coating, waardoor de lampenkap hopeloos zal worden beschadigd.
 • Stofopties vereisen een meer delicate aanpak. Ze moeten regelmatig met een stofzuiger van stof worden gereinigd. Het is noodzakelijk om het apparaat op minimaal vermogen te gebruiken, nadat u eerder een nat gaasje op de buis hebt gedaan: op deze manier zal het verzamelde stof niet door de kamer verspreiden en zal het niet opnieuw op de lampvoet vallen.
 • Het grondig reinigen van de stoffen dop gebeurt met een spons gedrenkt in warm zeepsop.Het is noodzakelijk om plaatsen met sterke vervuiling af te vegen, waar mogelijk zonder de plaatsen van bevestiging van een raamwerk te beïnvloeden. Het wordt niet beschermd door anti-corrosie coating, dus het kan roesten.

Mooi interieur

Hieronder staan ​​enkele voorbeelden van lampenkappen, die op harmonieuze wijze zijn geselecteerd voor de omgeving.

Wanneer de vloerlamp van dezelfde stof is gemaakt als sommige sierdelen, krijgt de hele kamer een meer afgewerkte look. Een poef, kussens op een eenvoudige, discrete bank en een vloerlamp op een interessante gebeeldhouwde basis is een prachtig trio.

 • In het interieur van de Scandinavische stijl is het vaak de lampenkap die het accent geeft, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet afwijkt van het algemene beeld. Merk op hoe het hangende model bij de desktop past: de dop is afgestemd op de kleur van de basis.
 • Onlangs is het in de mode om grote pompeuze kristalconstructies te beschermen met behulp van eenvoudige cilindrische lampenkappen. Kleuren kunnen variëren, maar meestal worden witte, beige, zwarte en lila tinten gebruikt.

Hoe je een lampenkap maakt met je handen, zie de volgende video:

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer