Hoe een lamp te kiezen voor een verlaagd plafond?

Het is beter om het ontwerp van de verlichting voor het verlaagde plafond toe te vertrouwen aan professionals - een interieurontwerper of een elektrotechnisch ingenieur. Als u dit werk liever zelf doet, heeft u waarschijnlijk informatie nodig over hoe u niet alleen geschikte plafondlampen kunt kiezen, maar ook lampen voor hen. Het gaat over hen die in ons artikel zullen worden besproken.

Speciale functies

Nadat de wanden in de kamer zijn gepleisterd, gaat de elektricien over tot de installatie van elektrische bedrading en plaatst hij stopcontacten voor toekomstige armaturen per tag of ontwerp. Nadat alle tocht- en afwerkingswerkzaamheden aan de wanden zijn uitgevoerd en het verlaagde plafond is gemonteerd, gaat u verder met de volgende fase - de selectie van lampen voor plafondverlichting.

Voorbeelden van verlaagde plafonds omvatten gipsplaatconstructies., betegelde modellen, cassettetype-opties, rek, rek. Het verlaagde plafond biedt volop mogelijkheden bij de keuze van een vorm en een ontwerp zowel de bedekking, en plafondlampen en lampen voor hen.

types

Momenteel kunnen lampen voor verlaagde plafonds worden opgedeeld in verschillende categorieën op basis van verschillende functionele kenmerken. Afhankelijk van het type lichtbron worden de volgende typen onderscheiden: halogeen, LED, fluorescent, gloeilamp, energiebesparing. De eigenaardigheid van hun keuze hangt af van verschillende factoren: uiterlijk, veiligheid, richting van de lichtstroom.

halogeen

Dergelijke lampen zijn gevuld met buffergas. Ondanks het feit dat halogeenlampen milieuvriendelijk zijn en een lange levensduur hebben, hebben ze een hoge warmteafgifte en besparen ze geen energieverbruik, dus het is beter om ze te installeren op plaatsen waar periodiek licht nodig is. Het kan een badkamer, toilet, kleedkamer, gang zijn.

In de lamp bevindt zich een metalen spiraal omgeven door halogeendampen van ofwel jodium of broom.Hierdoor verdampt het metaal van de helix niet en neemt de levensduur van de lamp aanzienlijk toe.

Voordelen van halogeenlampen:

 • het licht van de lamp zelf is zeer comfortabel voor de ogen, ogen worden niet moe in de kamer waar ze zich bevinden;
 • verbruik niet zo veel energie, economische optie;
 • langer in gebruik en hoeven niet vaak te worden vervangen;
 • breed scala van vormen;
 • compactheid.

Ze hebben echter ook bepaalde nadelen.

 • De verwarmingstemperatuur van de kolf kan toenemen als gevolg van een aantal omstandigheden, daarom wordt het niet aanbevolen om ze in het verlaagde plafond te plaatsen.
 • Als er vervuiling op het glasoppervlak verschijnt, mislukt de lamp, omdat het glas op deze plek kritieke temperaturen kan bereiken en kan barsten.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat dergelijke lampen alleen in handschoenen en uiterst zorgvuldig moeten worden geïnstalleerd om hun integriteit te behouden. Bij de verkoop van halogeenlampen worden vaak handschoenen meegeleverd in de set waarin de lamp moet worden geïnstalleerd.

LED-licht

De veiligste en meest economische optie op het gebied van energieverbruik. Ondanks het feit dat het vrij duur is in vergelijking met andere soorten lampen, hebben ze een zeer lange levensduur (15-20 jaar), zijn ze niet gevoelig voor spanningspieken, zijn ze duurzaam en verwarmen ze niet.Vanwege hun veiligheid wordt aanbevolen dat dergelijke lichtbronnen worden geïnstalleerd in kinderkamers, maar ook op plaatsen waar familieleden de meeste tijd doorbrengen, bijvoorbeeld in de woonkamer, op kantoor, in de keuken van een appartement of huis.

Voor een verlaagd plafond - dit is de beste oplossing. Deze lampen hebben veel voordelen en slechts één minpuntje.

profs:

 • energiebesparing;
 • minder schadelijk voor het milieu van alle soorten lampen;
 • het licht van deze lampen is gunstig en comfortabel voor het menselijk oog, omdat het zo dicht mogelijk bij zonlicht staat;
 • het aantal aan en uit cycli doet er niet toe;
 • LED-lampen dienen van 50 tot 100.000 uur in een continue modus;
 • een breed scala aan lampvormen.

Het enige negatieve is de hogere kosten in vergelijking met alle andere soorten verlichting. De hoge kosten worden echter volledig gerechtvaardigd door de duur van het gebruik en de zeldzaamheid van de vervanging.

Gloeilampen

Dit is het oudste type gloeilampen. Al meer dan een eeuw is het geesteskind van Thomas Edison mensen over de hele wereld tevreden. Het is een metalen spiraal ingesloten in een thermosfles.

De voordelen van deze lamp, naast de oudheid van zijn uitvinding, omvatten lage kosten, evenals het vermogen om bij verschillende temperaturen en vochtigheid te werken.Maar de minnen zijn veel meer, vooral in combinatie met verlaagde plafonds.

Ecologisch verantwoord bij gebruik en bij verwijdering. Op dit moment wordt de gloeidraad eerder gebruikt in hangende lampen in de loftstijl. Een voorbeeld is een lamp in de vorm van een grote gloeilamp of gloeilampen omhuld met glazen bollen voor interieurs in een moderne of hightech-stijl.

Laten we het nu hebben over de nadelen.

 • Deze lampen worden erg heet en verlaagde plafonds kunnen er niet tegen. Als er gloeilampen in het plafond worden ingebouwd, blijft de warmte die ze uitstoten in de ruimte tussen de plafonds en wordt het ontwerp van de plafonds beschadigd.
 • Niet economisch. Deze bollen zetten slechts ongeveer 2% energie om in licht.
 • De lamphouder is groot, zodat hij niet compatibel is met de ophangingsstructuur.

Energiebesparing

Het weglaten van de creatie van Edison in termen van economie werd gecorrigeerd en deze lampen ontstonden.

profs:

 • warm licht;
 • Je kunt ze installeren in de hangende structuur, als de kracht klein is en buiten, als de lamp krachtiger is.

  Energiebesparende typen hebben verschillende nadelen.

  • Ze worden niet aanbevolen om vaak aan en uit te schakelen. Dergelijke lampen hebben een bepaald aantal cycli: hoe vaker ze aan en uit gaan, hoe minder ze zullen werken.
  • Elektronica is dun en onverenigbaar met water en vochtigheid, dus dit soort verlichting is niet geschikt voor badkamers en zwembaden.
  • Menselijke ogen zijn zo'n verlichting erg beu. Het licht van spaarlampen is heel scherp en verschilt van zonne-energie.
  • Als de lamp breekt, kan de menselijke gezondheid eronder lijden. Energiebesparende lampen bevatten kwik en vergiftiging met kwikdamp is uiterst gevaarlijk voor de mens. Daarom moet u in geval van schade aan de lamp de kamer zorgvuldig reinigen en ventileren.

  fluorescerende

  Omdat de lamp van een dergelijke lamp is gevuld met kwik, kan schade daaraan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bovendien is dit type lamp gevoelig voor stroomstoten en is het onveilig voor het milieu, omdat ze moeilijk kunnen worden weggegooid vanwege de afgifte van kwikdamp.

  Ondanks dit feit zijn ze veel zuiniger dan gloeilampen en zijn ze behoorlijk duurzaam. Ze worden aanbevolen om te worden geïnstalleerd in industriële gebouwen, bij de ingangen van woongebouwen, in magazijnen, in kelders, dat wil zeggen, waar een persoon de minimale hoeveelheid tijd is.

  Use cases

  Naast lampen die zijn ingebed in een verlaagd plafond of zijn bevestigd met een ophanging, is er nog een andere optie om de kamer te verlichten. Bij het installeren van een verlaagd plafond kan plexiglas of matglas worden gebruikt en kunnen de lichtbronnen zelf in het oppervlak worden geplaatst (in dit geval kunnen fluorescentielampen of LED-strips worden gebruikt) en kunnen de schijnwerpers in de coating zelf worden ingebed.

  LED-strip in het plafond kan van kleur veranderen. In dit geval wordt het oppervlak zelf een grote bron van verlichting. In dit geval zijn er drie verlichtingsmogelijkheden: met behulp van een lichtplafond, ingebouwde lampen of gelijktijdig gebruik van beide.

  Na onderzoek van alle lichtbronnen op de markt, hun voor- en nadelen, kan worden geconcludeerd dat de meest duurzame, zuinige, qua energieverbruik en milieuvriendelijke opties lampen zijn die een LED-lamp gebruiken. De keuze van de fabrikant, de wijze van installatie, de locatie, het aantal lampen hangt af van hun eigen voorkeuren, het doel van de ruimte, de stilistische oriëntatie van het interieur, het ontwerp van het plafond.Gelukkig kunt u met deze moderne keuze aan lampen en soorten lampen deze taak vereenvoudigen en vergemakkelijken.

  Soorten lampen

  Alle lampen voor een verlaagd plafond kunnen worden gegroepeerd volgens de installatiemethode: opgeschort, verzonken, punt, overhead, spot.

  • Hangende zogenaamde omdat ze op een afstand van het plafond zijn gemonteerd met behulp van speciale ophangingen (kabels, pijpen). Bovendien hebben dergelijke lampen soms de mogelijkheid om de hoogte aan te passen. Dergelijke modellen kunnen uit een of meer lampen bestaan, waarmee u de helderheid van het licht kunt aanpassen en individuele lichtbronnen kunt uitschakelen.
  • Onder de hanglampen kunnen ook afzonderlijke groepsvlekken onderscheiden worden. Een opvallend kenmerk van de spot is de aanwezigheid van een beweegbare beugel, die wordt gebruikt om de gerichtheid van de verlichting te veranderen. Bovendien zijn de spots gemakkelijk te installeren, vergroten ze visueel de ruimte, zijn ze verkrijgbaar in verschillende configuraties die passen in elke stijl van het interieur, behalve misschien klassiek en modern.

  Het is raadzaam om dit type armatuur te installeren in openbare gebouwen waarin een groot aantal lichtbronnen die naar een specifiek gebied zijn gericht, bijvoorbeeld in musea, op tentoonstellingen, vereist is.Meestal kunnen hanglampen worden gecombineerd met ingebouwde modellen.

  • Verzonken armaturen botsen tegen speciale panelen in de verlaagde plafonds zelf. In het pand zijn meestal meerdere van dergelijke apparaten gemonteerd. Onder de ingebouwde armaturen kan een afzonderlijk groepspunt worden onderscheiden.

  Dit type is op zijn beurt verdeeld in twee ondersoorten: statisch, met een constante hoek van verlichting en draaien, waarvan de verlichtingshoek kan worden gewijzigd. Roterende producten verlichten elk geselecteerd binnengebied, afhankelijk van de richting van de lichtstraal. Statische modellen schijnen strikt omlaag. Onder deze lampen vindt u ook voorbeelden van verschillende vormen, kleuren en maten.

     Vaak worden dergelijke lampen, als decoratie, aangevuld met hangende veelzijdige glazen bollen of andere geometrische vormen van glas, waardoorheen het licht passeert en wordt gebroken. Voor deze modellen worden lampen van verschillende kleuren en configuraties gebruikt, bijvoorbeeld met imitatie van een brandende vlam, in andere gevallen wordt de lamp zelf gemaakt in de vorm van een zeester.

     • De bovenbehuizing wordt rechtstreeks aan het plafond zelf bevestigd.Vaak zijn ze uitgerust met reflecterende elementen om een ​​groot deel van de ruimte te kunnen verlichten. Modellen worden gepresenteerd in verschillende vormen.

     U leert meer over ingebouwde armaturen door de volgende video te bekijken.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer