Allerlei gloeilampen

Goede oude gloeilampen, waar ooit veel vraag naar was en die in elk huis aanwezig waren, worden vandaag weer populair en worden relevant, ondanks het feit dat de productie van dergelijke producten langzamerhand erodeert. Veel kopers kiezen voor dergelijke lichtbronnen vanwege hun duurzaamheid.

Het is niet ongebruikelijk dat oude lampen die van de grootouders zijn overgebleven 5-10 jaar dienen. De meeste consumenten zijn van mening dat moderne opties niet van zo'n leven kunnen bogen, dus de selectie van gloeilampen moet worden benaderd, met kennis van al hun nuances en eigenaardigheden.

Ontwerpkenmerken

De geschiedenis van de uitvinding van gloeilampen begon in 1840, toen de Engelsman aan het ministerie de eerste gloeilamp van de wereld uitvond, die een spiraal van platina heeft.In 1874 ontving de Russische ingenieur Alexander Lodygin een patent op een gloeilamp van het gloeidraadtype. In dit model werkte de koolstofstaaf in een vacuümvat als een warmte. Dergelijke verlichtingsapparaten werden in 1875 verbeterd door VF Didrichson. Hij pompt alle lucht eruit en brengt een kleine hoeveelheid haar aan.

Russische ingenieur Alexander Lodygin

In de jaren '70 en '80 van de negentiende eeuw was de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison bezig met onderzoek om gloeilampen te verbeteren en modellen te ontwikkelen die minstens 40 uur konden werken. In die tijd waren dergelijke apparaten een echte sensatie en werden ze al snel populair.

In de loop van de tijd werden gloeilampen voortdurend verbeterd en in 1910 bedacht William Coolidge een geavanceerdere productiemethode met een speciale wolfraamgloeidraad. Iets later verdrong dit deel de vroegere soorten draden.

Thomas Edison
William Coolidge

Deze lampen worden niet alleen als lichtbron gebruikt, maar ook als decoratief element van het interieur.

Het principe van de werking van dergelijke verlichtingsinrichtingen is gebaseerd op het verwarmen van het filamentlichaam met behulp van geladen deeltjes.Een dergelijk metaal zoals wolfraam heeft het hoogste smeltpunt, dus wordt het gebruikt bij de constructie van dergelijke gloeilampen. Dit materiaal heeft in dit geval de vorm van een draad, opgerold in een spiraal.

Ook in het ontwerp van gloeilampen zijn dergelijke details als de lamp, houder en stroomingangen. Om te voorkomen dat wolfraam oxideert, wordt het gloeilichaam geïsoleerd in een gesloten glazen vat dat is gevuld met een substantie zoals een inert gas. Meestal wordt hiervoor argon gekozen, maar krypton of zelfs stikstof is redelijk geschikt. In kolven van glas is er altijd een speciale houder nodig voor het filamentlichaam. Met behulp van een gesloten kapje zijn voor dit onderdeel de nodige elektroden aanwezig. Ook in dit ontwerp zijn er speciale molybdeenhouderhaken die constant in contact staan ​​met een spiraal van wolfraam.

Het is ook vermeldenswaard dat in alle gloeilampen er zo'n belangrijk detail als basis is. Dergelijke componenten zijn alleen afwezig in speciale versies voor autoverlichting. Zowel op de Russische als Europese markten zijn er gloeilampen waarin de basis een draad heeft.

Voor- en nadelen

Net als elk ander verlichtingsapparaat heeft de gloeilamp zijn eigen voor- en nadelen.

Laten we aan de slag gaan om kennis te maken met de voordelen van dergelijke producten:

 • Het grote voordeel van gloeilampen is hun lage kosten. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten lampen in de winkels, maar de meest betaalbare lampen zijn de goede oude Ilyich-lampen;
 • Bovendien worden deze producten onmiddellijk in- en uitgeschakeld. Je hoeft niet te wachten tot ze warm worden en in brand vliegen;
 • Zulke lichtbronnen werken niet alleen van directe, maar ook van wisselstroom;
 • Veel consumenten zeggen dat deze bollen niet flikkeren, en dit betekent dat ze geen nadelige invloed hebben op het gezichtsvermogen en de algemene toestand van het huishouden;
 • Gloeilampen kunnen bogen op een ongeëvenaard niveau van kleurreproductie;
 • In veel gevallen kunt u de kracht van de lichtstroom onafhankelijk veranderen. Om dit te doen, hoeft u alleen maar een speciale dimmer in te slaan.

Ondanks een aanzienlijk aantal voordelen hebben dergelijke verlichtingsarmaturen hun eigen nadelen.

Deze omvatten het volgende:

 • Niet de langste levensduur. Dit geldt met name voor moderne gloeilampen;
 • Bovendien zijn dergelijke verlichtingsbronnen niet de meest economische, dus met hun regelmatig gebruik tegen het einde van de maand, kunnen rekeningen met een vrij grote hoeveelheid komen;
 • Het is vermeldenswaard dat gloeilampen "bang" zijn voor stroompieken. Vaak leiden dergelijke gebeurtenissen tot hun burn-out.

kenmerken van

De belangrijkste technische eigenschappen van gloeilampen zijn de volgende parameters.

Levensduur

Helaas kunnen gloeilampen niet beschikken over een lange levensduur. In dit opzicht zijn ze inferieur aan bijna alle andere soorten lampen. Soortgelijke problemen zijn verbonden met de gloeidraad die zich in het binnenste gedeelte van de met gas gevulde lamp bevindt. Dergelijke onderdelen slijten vrij snel en werken niet meer. Men moet in gedachten houden dat de belangrijkste kracht van de lichtstroom van dergelijke bollen ligt in het infrarode veld dat onzichtbaar is voor het menselijk oog. In het proces van verbranding verdampt het materiaal van dergelijke gloeilampen, hierdoor wordt de wolfraamdraad dunner en breekt deze eenmaal.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat in omstandigheden van extreme temperaturen dergelijke lichtbronnen kunnen falen.

Kleuroverdracht en temperatuur

De temperatuur van de gloeilampen heeft slechts één manifestatie, in tegenstelling tot de LED-opties. Het is echter onmogelijk om niet op te merken dat de verlichting van de Iljitsj gloeilamp warm en zeer comfortabel uitkomt. Zijn schaduw is dicht bij lichtgeel. Onder de kleurweergave wordt verstaan ​​het conformiteitsniveau van de natuurlijke kleur van het object en de tint daarvan onder de "stralen" van kunstverlichting. In dit opzicht is het kleurenspectrum ten minste 100%.

Stroomverbruik

Deze factor wordt voornamelijk beïnvloed door de kracht van de gloeilamp. Deze parameter wordt bepaald door watt. Met een productvermogen van 50 watt is het energieverbruik 50 watt / uur. Als de kracht van een lamp 100 W is, verbruikt deze twee keer zoveel energie. In de regel werken deze lampen minstens 6-7 uur per dag. Het blijkt dat een apparaat met een vermogen van 100 watt per dag ongeveer 700 watt verbruikt.

Basistype

Het lichte gedeelte in de gloeilamp is verbonden met het apparaat vanwege een speciaal functioneel element dat de basis wordt genoemd. Vergelijkbare onderdelen hebben een ander ontwerp en andere structuur, maar de meest voorkomende zijn de varianten van Edison, met een rode draad.Op de verpakking van deze componenten staan ​​de letters "E" of "K". Aan deze waarden worden in de regel getallen toegevoegd die de diameter van de basis aangeven. De meest gebruikelijke zijn momenteel de delen met de volgende markeringen: "E14", "E27", en ook "E40". Sommige moderne gloeilampen worden aangevuld door een dop van het "G" -type. Zo'n detail heeft een structuur die lijkt op twee kleine pinnen met contacten.

Gasvulling

Om de lichtemissie van het apparaat krachtiger en helderder te maken, wordt een inert gas gebruikt bij de productie van gloeilampen. Ze zijn gevuld met een glazen fles. Tijdens het verbranden creëert dit vulmiddel een verzadigde luminescentie. Natuurlijk wordt niet alleen inert gas, maar ook een mengsel van stikstof of argon in Ilyich-bollen gepompt. Een dergelijke vulling zorgt voor een minimaal verlichtingsniveau.

In dure kopieën in het binnenste deel van de fles is xenon of krypton. Dergelijke stoffen worden gekenmerkt door een zwakke thermische geleidbaarheid, zodat het licht dat door het apparaat wordt uitgestraald, sterker is.

types

Er zijn verschillende soorten gloeilampen.

Beschouw ze in meer detail.

 • Vacuum. Dergelijke verlichtingsapparatuur is een van de meest eenvoudige en veel voorkomende. Deze gewone modellen worden Edison-lampen genoemd. In hun binnenste gedeelte zit een draad van metaal of wolfraam. Bij verhitting zenden dergelijke onderdelen licht uit;
 • Argon. Dergelijke gloeilampen hebben argon in het binnenste gedeelte van de gloeilamp. Het wordt vaak gecombineerd met stikstof. Vergelijkbare opties worden ook stikstof-argon genoemd;
 • Krypton. Deze modellen zijn grotendeels herhalende argon, maar daarin zijn de kolven gevuld met krypton, waardoor de bol een helderder en meer verzadigd emissiespectrum kan produceren;
 • Xenon. Dergelijke lampen zijn een van de helderste en verzadigde. Licht van hen komt in het proces van het verbranden van xenon.

Gloeilampen worden ook gedeeld door hun hoofddoel.

 • Algemeen doel. Dit zijn de meest eenvoudige gloeilampen die kunnen worden gebruikt voor zowel eenvoudige als decoratieve verlichting. Dit soort lampen is vaak uitgerust met moderne ingebouwde structuren. Tegenwoordig weigeren veel consumenten dergelijke producten te kopen, omdat ze te veel elektriciteit verbruiken.De belangrijkste technische kwaliteiten van dergelijke modellen zijn te vinden in de onderstaande tabellen;
 • Decoratief. In de regel heeft de fles in dergelijke producten een ingewikkelde en ongebruikelijke vorm, ver van de gebruikelijke opties. De meest gebruikelijke en populaire modellen zijn kaarsen;
 • Lokale verlichting. Dit type verlichting wordt meestal gebruikt voor handmatige verlichting of in industriële omgevingen. Deze apparaten verbruiken niet veel energie en hebben een lage spanning;
 • Illuminative. Dergelijke verlichtingsinrichtingen hebben in de regel felle kleuren en zien er zeer elegant uit. Deze varianten worden geverfd door het buitenoppervlak van een speciale laklaag te voorzien. Het is echter vermeldenswaard dat deze afwerking niet de meest duurzame is. Ook gebruiken veel fabrikanten een meer praktische methode voor het aanbrengen van verf door middel van kleursproeien in het binnenste deel van het vat;
 • Spiegelen of reflexen. Dergelijke exemplaren zijn ideaal voor het lokaliseren van de lichtstroom, omdat er altijd een onderdeel is bedekt met een speciale reflecterende spiegellaag (zilvergecoat).Dergelijke lampen worden vaak gebruikt om etalages, schappen en andere soortgelijke objecten te verlichten;
 • Zoeklicht. Deze naam is een elektrische lamp, gekenmerkt door hoge spanning en krachtige lichtopbrengst. In de regel worden vergelijkbare opties gebruikt voor straatverlichting. De meeste zijn stof- en vochtbestendig, waardoor ze duurzaam en slijtvast zijn. Vaak zijn dergelijke bewegingsapparaten bewegingssensoren;
 • Vervoer. Deze lampen voor speciale doeleinden worden op verschillende voertuigen gebruikt. Ze zijn ook bestand tegen vocht en stof;
 • Design. Anders worden dergelijke opties interieur genoemd. Deze lampen zijn geschikt voor woninginrichting. Voor straatverlichting passen ze nauwelijks;
 • Flikkeren. In dergelijke gevallen wordt een speciale bimetalen schakelaar in serie met de gloeidraad geïnstalleerd, waardoor de gloeilampen in een flikkerende modus werken.

Dimmers en bewegingssensoren

Dimmer is een dimmerregeling in het huis. In de regel wordt dit item geregeld door de afstandsbediening. Het kan zowel drukknop als aanraking zijn.Met een dergelijk apparaat kunt u de levensduur van een gloeilamp verlengen door het licht en de scherpte van de opname te "verzachten".

Alle dimmers zijn onderverdeeld in twee typen:

 1. mechanische;
 2. Electronic.

Een dergelijke nuttige dimmer wordt zelden gebundeld met verlichtingsarmaturen. In de regel moet je het apart kopen. Uitgerust met dergelijke lampen en bewegingssensoren. Deze onderdelen worden het meest gebruikt bij straatverlichting. Dergelijke apparaten brengen de eigenaars van de woning op de hoogte van het binnendringen van een buitenmens of een dier op hun grondgebied met behulp van licht.

Enige tijd nadat het object uit het "gezichtsveld" van de sensor is verwijderd, gaat het lampje uit, wat een zeer economische oplossing is.

Vormen en maten

De meest populaire en mooiste zijn de volgende vormen van verlichting met gloeilampen.

 • Bladvorm;
 • Spiraal opties;
 • Kaarsvorm in de wind;
 • Bolvormige en buisvormige exemplaren;
 • In de vorm van een esdoornblad;
 • Bloemen en planten;
 • Kerstbomen;
 • Loop.

De afmetingen van dergelijke verlichtingsapparaten kunnen verschillen. Als u op zoek bent naar een eenvoudige en mobiele optie voor een kleine kamer, dan is het beter om de voorkeur te geven aan minilampen,laag gewicht en onopvallend ontwerp. Hun vorm kan heel verschillend zijn, van rond tot hoekig en lang. In de meeste gevallen is de diameter van de afgeronde opties zo klein als het model als geheel.

Als u op zoek bent naar een groot en kwalitatief goed model in een ruime kamer, dan is het onwaarschijnlijk dat miniatuur-armaturen bij u passen. In dergelijke omstandigheden kunt u een indrukwekkender lamp van de oorspronkelijke vorm plaatsen.

Natuurlijk is de juiste keuze van een verlichtingsarmatuur afhankelijk van de interieurstijl en smaakvoorkeuren van de eigenaars.

kleur

Bij gloeilampen worden vaak niet alleen de spiegel toegepast, maar ook kleurdepositie. Het kunnen bijvoorbeeld de volgende kleuren zijn: blauw, oranje, rood, wit, geel, groen, paars, goud, zilver, roze, kleurloos mat.

Gloeilampen en stijloplossingen

Retro-stijllampen onderscheiden zich door de niet-triviale vorm van een wolfraamgloeidraad. Vaak hebben deze modellen een indrukwekkend formaat en aanzienlijk gewicht. Ze kunnen niet alleen in retro-interieurs worden gebruikt, maar ook in vintage en zelfs klassieke ensembles. Vintage lampen kunnen zowel afgeronde als langwerpige vormen hebben.In dergelijke modellen zijn er vaak fundamenten van oude metalen. Het kan ook een mooie imitatie zijn van brons, gestileerd antiek.

Lampen met hoekige details en een spiraalvormig wolfraamgloeidraad zien er geweldig uit in de loftstijl "zolder". In moderne interieurs (hi-tech, minimalisme) passen de lampen op het snoer of de rails perfect. Ze kunnen worden aangevuld met chromen of matte metaaltinten.

fabrikanten

Zou moeten lijst verschillende populaire bedrijven, produceert prachtige en hoogwaardige gloeilampen:

 • OJSC "V. A. V.S. "(Rusland);
 • Online (Rusland);
 • Svetlov (Rusland);
 • Economie (Rusland);
 • Tungsram (Hongarije);
 • Philips (Nederland);
 • OJSC "Brest Electro-Lamp Plant" (Wit-Rusland).

Verlichtingstoepassing

Moderne gloeilampen kunnen in alle omstandigheden worden gebruikt, of het nu een woonkamer of een tuinperceel is. De meest voorkomende zijn tegenwoordig inbouwspots vanwege het kleine formaat. Dergelijke modellen kunnen in elk plafond worden geïnstalleerd: strekken of ophangen.

Vaak worden gloeilampen geïnstalleerd in elegante wandlampen en kunnen ze in het huis en daarbuiten zijn.Voor straatverlichting is het kiezen van een gesloten lamp, die niet bang is voor regen, wind en temperatuurveranderingen.

Gloeilampen kunnen ook op plafondkroonluchters worden geïnstalleerd. Ze kunnen veel horens hebben en voor elk daarvan moet je een gloeilamp kopen. Tijdens de werking zal een dergelijk artikel niet de meest economische zijn, maar het geeft het huishouden een aangenaam en warm licht.

Gloeilampen worden gebruikt om terraria te verlichten. Het kan bijvoorbeeld de woning van kleine schildpadden of hamsters zijn. Voor industriële en brandgevaarlijke gebouwen wordt aanbevolen om lokale verlichting te selecteren. Soms zijn gloeilampen te vinden in de klok - zo'n ontwerpoplossing kan de rol aannemen van een helder accent van het interieur.

Hoe te kiezen?

Voordat u een gloeilamp koopt, weeg alle voors en tegens die het bezit. Ja, het geeft een aangenaam en niet-irriterend licht, maar het is absoluut oneconomisch en verbruikt veel elektriciteit. Bepaal de kracht van het apparaat. Vergeet niet dat hoe krachtiger de lamp, hoe meer elektriciteit hij verbruikt. Als je een mooi en origineel product in het interieur wilt brengen, kijk dan naar de voorgestelde varianten van interessante vormen (kaarsen, kerstbomen of bladeren).

Probeer contact te maken met alleen bekende en bekende fabrikanten. Zo wordt het risico van het kopen van een gloeilamp die in de eerste uren na aankoop zal branden aanzienlijk verminderd.

Hoe het leven verlengen?

Elke opname van dergelijke bollen is een grote belasting voor hen, omdat het weerstandsniveau sterk toeneemt in hun kolven, waardoor de veren dunner worden. Het is mogelijk om de levensduur van een gloeilamp alleen te verlengen met een speciale dimmer of dimmerschakelaar. Dergelijke apparaten zorgen voor een soepeler opname van de gloeilamp, wat een positief effect heeft op de levensduur. Bovendien wordt het niet aanbevolen om dergelijke modellen te installeren in ruimten die gevoelig zijn voor extreme temperaturen.

Hoe te verwijderen?

Bij het bepalen van het gebruik van gloeilampen die de eigenschappen van de consument hebben verloren, moet eraan worden herinnerd dat ze vaak inert gas bevatten. Het is niet zo gevaarlijk voor de gezondheid van de mens, maar vereist nog steeds verwijdering. Om dit te doen, verzamelt u alle niet-werkende gloeilampen en neemt u deze mee naar een speciaal ontvangstpunt. Er zijn er in elke grote stad. In deze organisaties voeren experts veilige verwijdering van gloeilampen uit.

Modieus en mooi interieur

Gloeilampen zien er geweldig uit in veel stijlen. Ze kunnen zowel streng als solide zijn, en elegant en leuk.

De eerste optie kan worden toegeschreven aan discrete lampen, die vaak te vinden zijn in kantoren of elegante woonkamers. Wat betreft de meer positieve en "winderige" modellen, dan kunnen ze veelkleurige slingers van lampen omvatten.

Goed geselecteerde lampen zien er goed uit in de keuken. Ze kunnen ook in de slaapkamer in de buurt van het bed worden geplaatst. Hiervoor is het beter om rustige en harmonieuze modellen te kiezen.

Hoe maak je een retro slinger van gloeilampen met je eigen handen, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer