Halogeenlampen

Verlichting speelt een van de belangrijke rollen in het leven van de moderne mens. Met zijn hulp zijn vele technologische en huishoudelijke processen georganiseerd. Het ontwerp van elk verlichtingsapparaat omvat het gebruik van speciale lampen die een lichtstroom genereren.

Deze mechanismen kunnen werken op basis van verschillende stoffen, die verschillen qua samenstelling en fysieke parameters. Deze halogeenlampen verdienen bijzondere aandacht onder al deze diversiteit. Producten zijn behoorlijk populair en worden veel gebruikt in de moderne industrie.

Wat is het?

Halogeenlampen zijn een soort gewone gloeilamp. Een kenmerk van dergelijke structuren is het gebruik van speciale gasvullers in plaats van gewone lucht.Het belangrijkste medium zijn de gassen van de halogeengroep.

Voor lampen van dit type worden verschillende basisstoffen gebruikt:

 • broom;
 • jodium;
 • chloor.

Soms kan de lamp worden gevuld met een mengsel van deze componenten, waardoor betere technische indicatoren kunnen worden verkregen. Een dergelijke structuur kan de afmetingen van de basis aanzienlijk verminderen.

Dergelijke energiebesparende gloeilampen kunnen worden gebruikt voor lampen en kroonluchters, evenals voor autokoplampen.

Er zijn verschillende technische kenmerken van dit product bekend:

 1. Lampvermogen kan binnen een zeer breed bereik variëren. Op de markt vindt u apparaten met indicatoren van 1 W tot 20 kW. Allemaal worden ze gebruikt om specifieke problemen op te lossen, zowel in het dagelijks leven als in de industrie.
 2. Levensduur halogeenlamp hangt af van zijn modificatie. Vaak is dit aantal niet meer dan 4 duizend uur. Houd er rekening mee dat bij gebruik van de softstart-technologie deze indicator kan worden verhoogd tot 12.000 uur.
 3. Kleurtemperatuur. De lamp wordt gekenmerkt door een goede kleurweergave, die volgens de classificatie gelijk is aan de spectrumindex Ra 99-100.Deze waarde wordt gevonden in zwarte lichamen die worden verwarmd tot een temperatuur van 2800-3000 K.

De opwarmtijd van de halogeenlamp is vrij kort, waardoor u na enkele seconden een warme lichtstroom krijgt.

Opgemerkt moet worden dat tijdens gebruik de kolf van het apparaat kan opwarmen tot zeer hoge temperaturen. Daarom is het gemaakt van speciaal kwartsglas, dat bestand is tegen dergelijke belastingen.

De basis van het product kan anders zijn, waardoor u het kunt verbinden met verschillende generators van elektriciteit. Sommige modellen hebben speciale uitgangen in de vorm van metalen draden, die alleen met behulp van speciale connectoren moeten worden aangesloten. Wat betreft de lichtstroom, deze waarde is vaak afhankelijk van het vermogen van de lamp. U kunt de geschatte cijfers in de tabel bekijken.

Opgemerkt moet worden dat alle kenmerken van halogeenapparaten enigszins kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant en de gebruiksomgeving.

Werkingsprincipe

Halogeenlampen zijn meer geavanceerde modificaties van conventionele gloeilampen.

Een dergelijke constructie bestaat uit verschillende hoofdcomponenten:

 1. Wolfraam gloeidraad. Dit element wordt uitgevoerd in de vorm van een spiraal, waardoor het werkgebied van het systeem kan worden vergroot. Op deze manier wordt veel meer licht geproduceerd dan een rechte draad zou genereren. Het optreden van lichtstraling treedt op vanwege de passage van stroom door wolfraam. Dit veroorzaakt dat het metaal fotonen genereert, die worden vrijgegeven in de externe omgeving.
 2. Gasvuller. Zoals reeds vermeld, worden in dergelijke lampen halogeenstoffen gebruikt. Deze component lost meerdere problemen tegelijk op. Allereerst voorkomt het gas de snelle verdamping van het wolfraamgloeidraad, wat uiteindelijk kan leiden tot de vernietiging ervan. Ook "forceert" het vulmiddel het verdampte wolfraam om opnieuw op de spiraal te precipiteren. Dit wordt bereikt door speciale chemische reacties waarin de componenten terechtkomen.

Houd er rekening mee dat in een dergelijke lamp de muren niet dof worden, omdat er praktisch niets op rust.

Tegelijkertijd kan in een kleine kolf onder hoge druk gas worden gepompt. Dit verlengt op zijn beurt ook de levensduur van het product meerdere keren.

Voors en tegens

De populariteit van halogeenlampen neemt elke dag toe. Dit wordt bereikt vanwege hun vele voordelen:

 1. Economy. Een soortgelijk effect wordt bereikt door de hoge lichtopbrengst. Dus, bijvoorbeeld, apparaten van dit type toewijzen van 15 tot 22 lm per watt vermogen. Op zijn beurt is deze waarde voor standaard gloeilampen niet groter dan 12 lm / W. Daarom kunt u met halogeen-tegenhangers bijna twee keer zoveel elektriciteit besparen. Houd er rekening mee dat deze indicatoren na verloop van tijd kunnen verbeteren, wat ook afhankelijk is van de specifieke fabrikant.
 2. Levensduur Het gebruik van halogenen maakte het mogelijk om deze indicator aanzienlijk te vergroten in vergelijking met klassieke analogen. De gemiddelde werkingsduur van een halogeenlamp is minimaal 2-5 duizend werkuren.
 3. Stralingsindicatoren. Lampen van dit type genereren een warme lichtstroom, wat qua indicatoren kan lijken op zonnestraling. Tegenwoordig kan het stralingsspectrum van deze apparaten variëren, waardoor u het kunt kiezen voor elke interieurstijl en werkomstandigheden.
 4. Dimensies. De technische kenmerken van halogeenlampen van vandaag zijn zeer divers. Ze kunnen net zo groot zijn voor straatverlichting en erg klein, waardoor u ze op voertuigen kunt installeren.

Maar halogeenlampen zijn geen unieke oplossing voor alle problemen van dit type.

Deze producten hebben veel nadelen, waaronder:

 1. Minimale weerstand tegen vocht. Dit komt door de structuur van kwartsglas, dat werkt als een beschermend materiaal. Maar vandaag is dit probleem vrij eenvoudig op te lossen met behulp van externe kolven van glas of ander materiaal. Ze spelen de rol van buffer en laten vocht niet naar de lamp zelf doordringen.
 2. Hoge verwarmingstemperatuur. Dit leidt ertoe dat de lamp ontsteking van dicht op elkaar staande elementen kan veroorzaken. Daarom worden ze niet aanbevolen voor gebruik in de buurt van stoffen die gemakkelijk vlam kunnen vatten. Deze functie is ook belangrijk om te overwegen bij het vervangen van de lamp. Voer alle bewerkingen uit die nodig zijn nadat het hele systeem is afgekoeld.
 3. De lamp is erg gevoelig voor vuil. Dergelijke verschijnselen kunnen leiden tot een snel falen van het systeem. Daarom is het wenselijk om alle bewerkingen met deze apparaten alleen in speciale handschoenen uit te voeren.
 4. Hoge kosten Dit komt door het feit dat de productie van een dergelijk systeem een ​​nogal arbeidsintensief proces is. Daarom kunnen veel andere alternatieve bronnen gebruiken in plaats van halogeenmodificaties.

Wat is beter dan LED?

De markt van verlichtingsinrichtingen ontwikkelt zich tegenwoordig snel, wat leidt tot het verschijnen van vele wijzigingen van verlichtingslampen. Een van de concurrenten halogeenlichtbronnen zijn LED-modellen. Elk jaar nemen ze een groeiende niche in, omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere producten.

Maar halogeenlampen hebben nog steeds een aantal belangrijke voordelen voor LED-tegenhangers:

 1. Kosten. De prijs van LED-aanpassingen is meerdere malen hoger dan op het apparaat op basis van de gloeidraad.
 2. Lichtspectrum. Veel eigenaren merken warme straling op van halogeenmodellen. Het licht van hen heeft een aangename geelachtige tint, die niet zo in de ogen wordt gesneden. LED-modellen werken vaak in het koude spectrum, wat weinig aanpassingstijd vereist voor dergelijke verlichting. Halogeen-apparaten verdelen het licht ook gelijkmatiger, terwijl LED-tegenhangers er niet over kunnen roemen.
 3. Directe verbinding. Halogeen apparaten kunnen werken vanuit een conventioneel elektrisch netwerk, waardoor het gebruik van step-down transformatoren wordt geëlimineerd. In het geval van LED's kan men niet zonder deze constructies.

Wat betreft de andere technische parameters, LED-lampen hebben hier een volledig voordeel. Ze verbruiken veel minder energie en verwarmen ook niet zoveel dat ze zelfs op verlaagde plafonds kunnen worden geïnstalleerd. Tegelijkertijd bevat de lamp geen gassen die, in hoge concentraties, het menselijk lichaam kunnen aantasten.

types

Het gebruik van halogeenlampen is erg breed, wat heeft geleid tot de opkomst van een groot aantal van hun typen. Dit product kan worden ingedeeld op basis van verschillende criteria, waaronder het type romp dat als een van de belangrijkste wordt beschouwd:

 • Lampen met externe lamp. Dit zijn de meest voorkomende aanpassingen van het huishouden. Naar buiten toe lijken ze op een gewone gloeilamp. Maar tegelijkertijd bestaat het ontwerp uit twee kolven. Een daarvan is uitwendig en is beschermend, terwijl in de tweede een wolfraamgloeidraad en een vulgas zit. Dit ontwerp elimineert de directe impact op de kwartsglazen lamp. Producten van dit type zijn uitgerust met bodemplaten, waardoor ze in standaardpatronen op kandelaars of lampen kunnen worden geschroefd. Op de markt zijn er twee soorten bases - E27 en E14.Wat betreft de externe kolven, ze kunnen transparant zijn of een matte of melkachtige afwerking hebben.
 • Lineair. Extern bestaat het mechanisme uit een lange kwartsbuis, die is uitgerust met twee contacten aan elk van de uiteinden. Gebruik in dergelijke apparaten de basismodellen R7s. Lampen van dit type zijn vrij goed bestand tegen mechanische spanning. Maar tegelijkertijd moeten veel aanpassingen alleen in het horizontale vlak worden geïnstalleerd. Dit is een van de nadelen van dit product. Ze worden gebruikt als bronnen van schijnwerper.
 • Met reflector. Deze producten worden aangevuld met een speciaal frame waarop een aluminium- of infraroodreflector wordt aangebracht. De lamp zelf met een wolfraamgloeidraad bevindt zich in het midden van het product. Lampen van dit type zijn vaak conisch. Met het reflectorsysteem kunt u de lichtstroom naar het gewenste punt richten. Het bovenste gedeelte van het lichaam is bedekt met transparant glas, dat soms bovendien UV-filter kan worden aangebracht. Producten met een hoge helderheid worden vaak alleen gebruikt in laagspanningsnetwerken. Daarom kunnen bijna alle soorten reflectorlampen werken op een spanning van 12-24 V.Fabrikanten vullen ze aan met verschillende soorten doppen - GY *, GZ *, GU *, G9 en G10.

Dit product is vandaag een van de meest populaire. Reflectorlampen worden heel vaak gebruikt om spot- en zonale kamerverlichting te organiseren.

 • Capsule. Deze lampen zijn klein van formaat, omdat het ontwerp zelf rechtstreeks uit een lamp van twee klemmen bestaat voor aansluiting. Vanwege hun lage vermogen zenden ze wat licht uit. Daarom worden ze heel vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden (lichtplanken, enz.). Opgemerkt moet worden dat deze lampen erg zwak zijn verwarmd. Sommige ontwerpers creëren met hun hulp lichtmeubelontwerpen om praktische bruikbaarheid te creëren. De producten worden aangevuld door verschillende soorten bases, waaronder GY6, 35, G4 en G9.

Een andere classificatie van halogeenlampen is netwerkspecificatie.

Er zijn 2 soorten van dergelijke structuren:

 1. Hoogspanning. Lampen kunnen rechtstreeks op een standaard 220V-netwerk worden aangesloten. Hiervoor hoeven ze alleen maar in de aansluiting te worden geschroefd of aangesloten. Vaak omvatten deze wijzigingen tweedelige modificaties, die worden aangevuld door standaard plinten.
 2. Laag voltage. Dit type product is het meest gebruikelijk.Ze werken in het netwerk met een spanning van maximaal 24 V. Aansluiting van dergelijke systemen wordt alleen uitgevoerd met behulp van speciale traploze transformatoren. Lampen van dit type stoten niet veel warmte uit, zodat ze bijna overal kunnen worden gebruikt. Vaak worden ze aangevuld met kleine kroonluchters.

afmeting

De verscheidenheid aan halogeenlampen is erg breed.

De afmetingen van dergelijke producten zijn voornamelijk afhankelijk van het type ontwerp:

 1. Lampen op basis van twee kolven of met een reflector hebben praktisch dezelfde afmetingen als een standaard gloeilamp. De vorm kan enigszins afwijken, wat al afhangt van de fabrikant.
 2. Kolf- of vingermodellen zijn kleine platte producten waarvan de lengte 1-2 cm kan worden. De dikte en breedte hangen af ​​van het type geïnstalleerde basis.

kleur

De lichtstroom van elk armatuur heeft een andere kleurtemperatuur. Deze indicator geeft aan welk lichtspectrum in de straal aanwezig is. Halogeenlampen genereren vaak een stroom in het gele spectrum.

Tegenwoordig zijn er op de markt verschillende soorten van dergelijke lampen:

 • oranje;
 • geel;
 • rood;
 • wit;
 • blauw.

De laatste drie lichtstromen zijn vrij zeldzaam, omdat dit spectrum niet klassiek is. Om een ​​vergelijkbare gloed te bereiken, veranderen veel fabrikanten de structuur en technische kenmerken van lampen.

toepassing

Technische kenmerken van halogeenlampen maken het niet mogelijk om ze overal te bedienen. Maar vandaag is de omgeving van hun gebruik vrij breed. Op de markt vindt u producten voor thuis als plafondlamp en gloeilampen voor kroonluchters, wandlampen of staande lampen. Producten zijn perfect voor schijnwerpers, omdat het zonder trapsgewijze transformatoren op het netwerk kan worden aangesloten.

Het is zeer zeldzaam om lampen te vinden die bedoeld zijn voor verlaagde plafonds. Maar schijnwerpers kunnen worden aangevuld met lichtbronnen met een laag vermogen, hoewel ze geleidelijk aan worden verdrongen door apparaten op basis van LED's.

Lampen voor de badkamer worden aangevuld met speciale beschermkappen, omdat de fles niet is ontworpen om in een vochtige omgeving te werken.

Beoordeling door fabrikanten

De moderne markt is verzadigd met een groot aantal halogeenlampen die kunnen worden gebruikt om verschillende problemen op te lossen.

Onder al deze diversiteit zijn er verschillende populaire fabrikanten:

 1. Philips. Het bedrijf is een van de leiders op dit gebied. Het produceert zowel standaardlampen als apparaten voor auto's. De producten zijn van hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Veel gebruikers geven de voorkeur aan alleen dit merk.
 2. Osram. Specialisten van het bedrijf besteden veel aandacht aan de kwaliteit van producten. Gloeilampen worden voortdurend getest op fysieke effecten om hun schade te minimaliseren.

Hoe te kiezen?

Bij de aankoop van dit product moeten verschillende parameters worden geëvalueerd:

 1. Vermogen en lichtopbrengst. De lamp moet een lichtstroom van een dergelijke sterkte geven die voldoende is voor een bepaalde ruimte.
 2. Voltage. Het is hierbij belangrijk of u van plan bent om het apparaat rechtstreeks op het netwerk aan te sluiten of transformators met step-down te gebruiken. Merk op dat laagspanningsvarianten veel minder energie verbruiken.
 3. Type dop. Het hangt allemaal af van het apparaat waarvoor je de lamp oppakt. Voordat u het koopt, moet u vertrouwd raken met de technische kenmerken van het oude model.

Kenmerken van de bediening

Correct gebruik van een halogeenlamp kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Een van de nadelige factoren die het leven beïnvloeden, is vet. Dit geldt niet alleen voor de keuken, die tijdens het frituren in de lucht wordt gevormd, maar ook voor de substantie die zich op mensenhanden bevindt. Vervang de lamp daarom alleen in speciale handschoenen. Als u deze factor wilt elimineren, kunt u producten met dubbele schaal gebruiken.

Veel deskundigen adviseren ongeveer om de zes maanden om de lampvoeten af ​​te vegen met alcohol om koolstofaanslag te verwijderen. Om een ​​vergelijkbare procedure te ondergaan, hebt u glas en groeven nodig waar de constructie is bevestigd.

Als het apparaat faalt, moet het worden weggegooid, omdat er in de samenstelling schadelijke stoffen zitten die slecht zijn voor mens en milieu. Daarom moeten dergelijke producten in het geval van defecten worden overgedragen aan speciale organisaties die de eigenschappen ervan kennen en deze correct verwerken.

Waar u op moet letten bij het kopen van een halogeenlamp, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer