Neonlichten

 Neonlichten

Dergelijke moderne vertegenwoordigers van armaturen als neonlampen bieden tegenwoordig de meest spectaculaire lichtstroom van alle bestaande verlichtingsapparaten, die enorme mogelijkheden opent voor hun actieve gebruik. Maar om ze goed te kunnen gebruiken, moet je goed op de hoogte zijn van het product zelf, om alle voor- en nadelen te weten, met name het gebruik in ontwerp.

Wat is het?

Neonlampen worden op veel verschillende gebieden gebruikt, van complexe verlichting van gebouwen tot interieurontwerp.

Een neonlamp is een speciale buis van glas die is gevuld met een kleine hoeveelheid substantie die onder niet veel druk in deze buis wordt gedreven.Als een bepaalde stof bevat deze lamp het edelgasneon, waaraan het zijn naam ontleent.

Maar er worden ook andere inerte gassen gelanceerd in neonlampen. Echter, het woord neon in onze dagen wordt alle neonlampen genoemd, zonder aandacht voor het feit dat neon of een ander inert gas daarin wordt gebruikt.

Neonlichten zijn anders.

Typische neon is onderverdeeld in soorten als:

 • Open neon - Dit is wanneer de buizen van glas zichtbaar zijn en hun licht niet verborgen is. "Open" gas maakt tekenen van een ander plan - het kunnen inscripties zijn en het imago van het bedrijfslogo;
 • Gesloten neon - buizen zijn verborgen achter de panelen, waardoor een nette achtergrondverlichting ontstaat. Gebruik dergelijke neon bij het maken van lichte dozen en bulkmeldingsbrieven;
 • Tube met contre gebruikt om letters te maken die zachtjes de onderkant van het label markeren. Dit is hoe het halo-effect tot stand komt.
Tube met contre
Gesloten neon
Open neon

Werkingsprincipe

Een kenmerkend kenmerk van de gebruikelijke buis met een helder inert gas is het feit dat elk deeltje materie erin een gevulde schaal heeft, zodat het niet actief interacteert met andere atomen en om ten minste één elektron ervan los te maken, is veel energie vereist.Aan het einde van de buis bevindt zich de elektrode. Dergelijke lampen kunnen zowel van AC als DC kwalitatief werken, maar met deze optie zal slechts een fragment van de buis in de buurt van 1 elektrode gloeien.

Daarom zijn de meeste gaslampen die we kennen hoofdzakelijk aangedreven door een wisselstroom met een enorme spanning - ongeveer 15 duizend volt. Dit is vrij genoeg om een ​​elektron van een gasatoom los te maken van zijn baan. Als de spanning aanzienlijk kleiner wordt gemaakt, zal het elektron eenvoudigweg niet genoeg energie hebben om aan het atoom te ontsnappen.

Na dit alles verwerven de atomen die elektronen hebben verloren een positieve lading en worden naar de negatief geladen elektrode getrokken. Tegelijkertijd worden vrije elektronen aangetrokken door de plus. Al deze gasdeeltjes (het zogenaamde plasma), sluiten het elektrische circuit van de lamp. Als resultaat van dit hele proces verschijnt een heldere neongloed.

Vaak vervangt een dergelijk apparaat zelfs de populaire ledstrip als lichtbron. Deze achtergrondverlichting is net zo mooi als de LED, maar het neonlicht ziet er vaak veel spectaculairder uit.By the way, dat de tape van LED's, dat de neonlamp eenvoudig met je eigen handen te installeren is.

Meer duidelijk is het proces van het maken van neonlampen, dat kun je zien in de onderstaande video.

Voors en tegens

Het gebruik van apparaten met neon om verschillende objecten te verlichten heeft zijn positieve en negatieve aspecten.

Een van de voordelen van dergelijke lampen zijn:

 • Neon heeft een speciale gloed en het licht dat daardoor wordt geproduceerd geeft geen contrasterende schaduwen;
 • Je kunt een groot aantal verschillende tinten vinden;
 • Met behulp van controllers kunt u de intensiteit van het licht van de lamp en de kleur ervan aanpassen;
 • Het licht gaat vloeiend, zonder donkere lobben en strekt zich uit tot 360 graden;
 • Apparaten van hoge kwaliteit kunnen zonder onderbrekingen tot 20 jaar meegaan;
 • De achtergrondverlichting verwarmt de lamp niet veel, omdat de temperatuur nooit hoger is dan 50 graden, waardoor deze lampen veilig zijn;
 • De buizen zijn recht en kunnen in vrijwel elke mogelijke vorm worden gemaakt, wat de mogelijkheden van hun werking aanzienlijk vergroot: de buis kan zelfs in de oorspronkelijke vorm worden gemaakt om een ​​bepaald ontwerp te versieren;
 • Het vermogen om zelfs op ontoegankelijke plaatsen te monteren;
 • Zachte gloed en matige helderheid, die de ogen niet irriteren, geen lawaai op het werk.

Maar dit gas heeft niet erg goede kanten:

 • De kracht van neonlampen is minder dan die van gewone lampen en is ernstig inferieur aan lampen met LED's. Dergelijke buizen gebruiken gemiddeld 10 watt per uur per meter;
 • Gevaarlijke componenten kunnen worden gebruikt in gas in buizen en koorden. Dit vereist speciale zorg bij het monteren van de constructie. Gebruikte buizen worden niet weggegooid met gewoon afval - ze hebben aparte afvoer nodig;
 • Lampen van glas zijn nogal fragiel als 1 van hen breekt, dan is er een mogelijkheid dat naburige apparaten onmiddellijk uitgaan;
 • Verlichting van dergelijke lampen kan onveilig zijn als ze verkeerd worden geïnstalleerd - een boogontlading kan optreden als de dichtheid van een glazen buis wordt vernietigd;
 • De achtergrondverlichting geeft niet zo veel lichtkracht dat het voldoende was voor de gebruikelijke verlichting van de kamer en kan daarom niet worden gebruikt als hoofdverlichtingstoestel, maar alleen als een licht voor decoratie. In een ruimte met dergelijke verlichting moet u verschillende conventionele lichtbronnen installeren.

afmeting

Bij de vervaardiging van de buis kan deze naar wens worden gebogen of u kunt een buis van glas op elke gewenste lengte bouwen. Van een dergelijk product kunt u niet alleen elke letter, maar ook het hele woord en de inscriptie maken en kunt u elk lettertype gebruiken.

Buizen met neon, in tegenstelling tot TL-apparaten, kunnen verschillende parameters hebben, waardoor ze kunnen worden gebruikt bij het maken van reclameverlichting van verschillende vormen.

Vooral populaire verlichting inert gas is in de productie van brieven van kunststof en metaal, omdat dupliceren hun ingewikkelde vorm kan geen andere lamp.

De diameter van dergelijke buizen kan van 5 mm tot 2 cm zijn.

In het algemeen geldt dat hoe groter de diameter van het product is, hoe lager de druk van de inerte substantie erin zal zijn en dat er veel minder vermogen nodig is om te verbranden.

Het beste is het licht in 1 draad van letters van 30 tot 40 cm hoog, in 2 draden van 40 tot 80 cm, in 3 draden van 80 tot 120 cm.

Het grootste voordeel van neonlampen voor het maken van verlichting is hun miniatuurformaat, van 10 tot 18 mm. Dankzij deze functie kan neonverlichting worden geïnstalleerd achter de dakrand van ramen en in de nissen van kamers, langs de plinten en op andere moeilijk bereikbare plaatsen.

kleur

Het moet duidelijk zijn dat de lamp met neon alle kleuren kan laten schijnen.Neonlampen - de dichtstbijzijnde "familieleden" van fluorescerende apparaten. Glazen buizen zijn gevuld met verschillende soorten gassen en het type gas dat u kiest, kan de kleur van de verlichting beïnvloeden:

 • Buizen gevuld met neon zelf kunnen rood en oranje licht geven;
 • Helium verlicht de ruimte blauw en roze;
 • Argon schijnt met lila en blauw licht;
 • Krypton geeft blauwachtige en witte kleuren, soms - groene tint;
 • Voor andere kleuren worden onzuiverheden van deze gassen gebruikt of worden fosfors geïntroduceerd, bijvoorbeeld kwikdampen.

Neonverlichting kan afhangen van hoe de excitatie-energie verschilt van het origineel. Deze dimensies, zoals de energieparameter van het elektron, hebben hun eigen interval. Dientengevolge, het blijkt dat elk elektron in een staat van opwinding zijn eigen ontvangt, karakteristiek alleen daarvoor, golflengte van licht. Het blijkt dat het neonlicht een unieke gloed geeft.

Ondanks het feit dat voor de hand liggende concurrenten - fluorescentielampen in onze dagen zeer veel gevraagd zijn - houden neonproducten hun hoge posities in de wereld van moderne verlichtingsapparatuur.

toepassing

Verlichting met de hulp van zo'n populair gas besteedt veel aandacht aaninterieurdecoratie van de entertainmentindustrie - het is vaak te zien in restaurants en aan de plafonds in nachtbars, in casino's en dure clubs, en het wordt ook behoorlijk veel op verschillende plaatsen gebruikt. Het belangrijkste effect van een dergelijke verlichting wordt getrokken door het spel van heldere gloeitinten van de gebruikte gassen, die helpen om een ​​unieke atmosfeer of visuele illusies te creëren.

Door voor uw huis lampen met neon te kiezen, kunt u een mooi ontwerp krijgen dat overal een feestelijke sfeer creëert.

En om de lamp van glas te bedienen, vanwege zijn unieke kwaliteiten, is het mogelijk in buitenomstandigheden. Verlichte borden, spectaculaire inscripties, verlichte huizen. Neonlichten zijn zelfs te zien op de start- en landingsbanen van het vliegveld.

Lampen en koorden, die inerte gassen bevatten, worden tegenwoordig overal gebruikt.

Ze worden het meest gebruikt voor:

 • stijlvolle inrichting van het appartement;
 • onzichtbare verlichting voor thuis creëren;
 • ontwerp van buitenconstructies, gebouwen of monumenten;
 • reclame verlichting;
 • registraties van handelsvloeren.

Het nogal brede bereik van het gebruik van dergelijke producten thuis is te wijten aan verschillende voordelen,waaronder de kwaliteit en schoonheid van de lichtstroom:

 • Verlichting van het interieur van het meubilair. Behalve het markeren van de ruimte zelf, kunt u ook meubelstukken benadrukken. Dit geeft elke kamer echt ongebruikelijke tonen. Gestoffeerde meubels, bedden en meubels van glas zijn vaak onderworpen aan deze "nadruk": dit zijn voornamelijk kasten en tafels. Deze stap voegt de "club" -toon toe aan het interieur, omdat het meer geschikte huizen zijn, ingericht in een moderne stijl;
 • Verlichting van verschillende accessoires in het huis. Samen met meubelstukken kan inert gas worden verlicht en accessoires en de originele inrichting van de kamer: schilderijen en verschillende nissen in de muur, grote spiegels en planten. Maar als je zo'n stijlvol hoogtepunt van de dingen in de kamer creëert, houd er dan rekening mee dat dit misschien niet lang zal duren;
 • Een functioneel plan markeren. Verlichting van neon in een appartement kan niet alleen een helder accent zijn, maar ook andere taken. Met een dergelijk lichteffect kunt u dus de trappen van een ladder of plint verlichten. Iedereen die zijn voeten ten minste één keer in zijn leven in totale duisternis heeft gevoeld, kan de voordelen van dit idee begrijpen.Sommige autobezitters gebruiken een achtergrondverlichting van neon in de cabine van uw auto.
 • Vaak wordt dergelijke verlichting gebruikt en voor keukenschort of eettafeloppervlak. Neon is ook ideaal om de schakelaar in het donker te verlichten.
 • Neonverlichting van gipssculpturen en verschillende figuren. Er is nog een andere interessante manier om zo'n origineel achtergrondlicht te gebruiken: het kan verschillende gipsproducten en framefiguren van glas of stof verlichten, en deze structuren kunnen met de hand worden gemaakt of op bestelling worden gemaakt. Het is goed mogelijk om je een modern interieur voor te stellen, waarbij niet alleen lampen, maar correct verlichte sculpturen fungeren als lichte producten. Of een stijlvolle gloeiende lamp in de vorm van een vogel of een boom van glas die van binnenuit wordt verlicht.
 • Zeer populair zijn stijlvol matglas kolommendie aanvullende bronnen voor binnenverlichting worden. "Vormstukken" van bijna transparante synthetische materialen geven ook een warm, gezellig licht met de hulp van inert gas.

Neon in verschillende interieurstijlen

Neonlichten in een appartement kunnen op deze manier worden gebruikt:

 • Verlichting van elk type plafond;
 • Verlichting van de dakrand van ramen;
 • Verlichting van speciale panelen op de muur;
 • Verlichting van muren, podia, trappen;
 • Nissen en scheidingswanden maken;
 • Zonering van de ruimte, verlichting van de vloer rond de omtrek van de kamer, creatie van verschillende lichtvormen.

Mooi interieur

Neonlampen bieden een enorm aantal mogelijkheden voor ware creativiteit. Met hun hulp veranderen veel ontwerpers stereotypen dat inertgasverlichting alleen geschikt is voor ruimtes met een agressief interieurontwerp. Maar met zijn hulp in de kamer kunt u een ongewone en warme sfeer van comfort creëren.

De perfecte combinatie - een lamp met neonlicht en plafondlijsten. Deze lamp is geschikt voor spanplafonds en voor gipsplaatstructuren. Met deze opties zal het plafond visueel iets hoger lijken.

Als u de helderheid van dergelijke lampen wijzigt, kunt u zorgvuldig een gebied in de kamer selecteren en het origineel origineel donker maken, wat zeer geschikt is voor kleine appartementen of studio's.

De neonlichten zien er heel mooi uit in de slaapkamer, het belangrijkste is om de juiste lichtkleur te kiezen.De meest populaire zijn in dit geval de groene, paarse en lichtblauwe kleuren, waarmee de alkoofbedden worden onderscheiden.

De verlichting van de bar door neon maakt het tot het accent van de hele keuken. Heldere verlichting onder de bar zal het zicht op de werkruimte in de keuken kwalitatief verbeteren. Neon kan ook lagere kasten transformeren. Blauwe en witte kleuren zijn een uitstekende keuze voor extra verlichting van de keuken, vooral omdat ze de sfeer van een luxueuze avond perfect benadrukken en het uitzicht vanaf de ramen van een appartement of vanaf de zijkant van de deuren effectief versieren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer