Mozaïekpaneel: originele ideeën voor interieurdecoratie

 Mozaïekpaneel: originele ideeën voor interieurdecoratie

De definitie van "mozaïek" wordt een patroon of ornament genoemd, bekleed met steenfragmenten, stukken keramische tegels of glasfragmenten. Het oude Griekenland wordt als zijn geboorteplaats beschouwd - het was daar, zoals historici geloven, dat zij voor het eerst de muren en gewelven van tempels met gekleurde kiezelstenen gingen versieren. Later begon dit type activiteit in verschillende landen, waarbij elke natie er iets van zichzelf aan overhield.

Speciale functies

Er zijn twee manieren om een ​​mozaïek te maken: direct en omgekeerd.

In het eerste geval worden de fragmenten van het toekomstige product op het oppervlak neergelegd met de afwerkingszijde naar boven.Deze techniek wordt gebruikt voor het leggen van mozaïekpanelen op vlakke horizontale oppervlakken. Alle fragmenten van de toekomstige foto worden op lijm op een speciaal gaas gelegd. Vervolgens wordt het raster overgebracht naar een permanente verblijfplaats en vervolgens worden de naden overschreven.

Als het oppervlak van de mozaïekapplicatie een gebogen vorm heeft, breng dan de omgekeerde installatie aan. Meestal wordt deze manier van leggen gebruikt als de basis voor de compositie stof of karton is. De tegel wordt op de basis met de voorkant naar beneden gekleefd en vervolgens wordt de basis gemaakt - de hele compositie wordt bij elkaar gehouden met een speciale oplossing. Wanneer de basis hard wordt, wordt het papier of de doek van de voorkant verwijderd. Grouting gebeurt ter plaatse.

Tegenwoordig worden verschillende technologieën gebruikt om mozaïekpanelen te maken:

 • Matrix technologie Het wordt als het gemakkelijkst beschouwd om te produceren. Mozaïekelementen worden geassembleerd tot geprefabriceerde geprefabriceerde fragmenten op papier of netbasis van ongeveer 30 cm. In de winkels kunt u kant-en-klare composities kopen die uit dergelijke fragmenten bestaan, en u hoeft ze alleen maar in een bepaalde volgorde te repareren met een speciale lijm. Ze kunnen eentonig zijn,en veelkleurig, afhankelijk van het idee van de kunstenaar en de reikwijdte. Hun vorm is meestal vierkant of rechthoekig, minder vaak worden andere vormen gevonden.
 • Kunst technologie Het wordt voornamelijk gebruikt bij het uitvoeren van exclusieve bestellingen op individuele schetsen. Dit is een zeer delicaat, nauwgezet handwerk, vergelijkbaar met handschilderen - met behulp van deze technologie wordt het mogelijk om hele schilderijen en zelfs portretten na te maken. Hiervoor kunnen zowel hele tegels met een normale vorm als delen worden gebruikt - hoe kleiner de mozaïekelementen, hoe hoger de artistieke waarde en bijgevolg de kosten. Artistieke technologie helpt bij het focussen op de verschillende elementen van de afwerking of, omgekeerd, om eventuele onvolkomenheden te verbergen. Om de esthetische eigenschappen van het eindproduct te verbeteren, wordt een artistieke voeg aangebracht - voor elk onderdeel wordt een geschikt kleurbereik geselecteerd.
 • Gemengde technologie - de naam spreekt voor zich. Het combineert enkele elementen van de productie van de eerste twee technologieën. Door deze aanpak kunt u een hoge kwaliteit bereiken en op sommige niveaus besparen.werkt.

Mozaïektegels zijn zeer wispelturig in hun werk, het vereist nauwgezetheid en veel geduld.

Productiematerialen

Afhankelijk van waar het decoratieve paneel wordt geplaatst, kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Vloerbedekkingen moeten een speciaal uithoudingsvermogen, slijtvastheid en mag niet glijden, zodat de patronen op de vloer voornamelijk uit steen, met een mat antislip oppervlak. Moderne fabrikanten bieden een breed scala aan marmer, graniet en andere tegels voor mozaïeken gemaakt van natuursteen. Ook voor de vloer worden vaak keramische tegels gebruikt.

Je kunt hele kunstwerken plaatsen met kleine details die onderbroken zijn. niet alleen voor de vloer, maar ook om de muren te versieren. Hiervoor passen niet alleen marmer of keramische tegels, maar ook glas. In tegenstelling tot steentegels heeft een mozaïek van gebarsten glas een zeer mooie schittering en een prachtig lichtspel.

Een van de soorten glastegels is smalt - het heeft een hoge sterkte, aantrekkelijke glanzende glans en een uitstekende kleurweergave.Smalt wordt vaak gebruikt om de bogen van tempels, paleizen van cultuur, theaters en andere openbare instellingen te versieren. Hieruit komt vaak het hele beeld te voorschijn, terwijl de tegels zelf met de hand worden getypt. Voor een speciale kleurweergave worden speciale kleurstoffen aan het glas toegevoegd en dankzij de geavanceerde technologie kunnen duizenden verschillende tinten van verschillende kleuren worden verkregen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om goud en mirror smalt te verkrijgen, dat er in het binnenland erg ongebruikelijk en duur uitziet.

Klassiek smalt wordt geproduceerd door kleine stukjes af te breken uit een grote hele formatie. Geponst stukken worden onregelmatig gevormd en ongelijksoortig. Dit is hun belangrijkste voordeel. De fabriek smalt heeft enkele overeenkomsten met gewoon glasmozaïek, alleen de kwaliteit van de modules is veel hoger. Deze twee soorten combineren vaak met elkaar bij het afwerken van een interieur. Bij het afwerken van het interieur van kamers met een hoge luchtvochtigheid, zoals een zwembad, een hamam of een badkamer, combineer je meestal verschillende soorten verschillende smalt.

Voor het ontwerp van verschillende kolommen en andere oppervlakken met complexe vormen worden vaak metalen mozaïek gebruikt.Het ziet er zeer indrukwekkend uit, evenals duurzaam en onpretentieus in de zorg. Staal en aluminium worden het meest gebruikt om het te maken. Van deze materialen worden verschillende imitaties voor goud of platina gemaakt.

Moderne technologieën maken het mogelijk om mozaïekdoeken te maken uit een breed scala aan materialen. Voor deze doeleinden zijn zeekorrels, houten balken, fragmenten van flessenglas, kurk perfect.

Soms kunnen de meest onverwachte materialen worden gebruikt - bijvoorbeeld zaagsel en zelfs plastic folie.

Stijl en ontwerp

Het mozaïek verspreidde zich over de hele wereld, en elke natie voegde iets toe aan dit soort kunst, alleen vreemd aan deze natie. Vandaag kunnen we verschillende stijlen onderscheiden. Beschouw enkele van hen in meer detail.

Alexander-mozaïek verscheen in de IVe eeuw na Christus. Het kreeg zijn naam ter ere van de grote commandant Alexander de Grote en portretteerde afleveringen van zijn campagnes. Het kleurenpalet wordt gedomineerd door verschillende natuurlijke tinten - het is rood, roodbruin, wit en geel. Figuur kenmerk van deze stijl, strak aangelegd op een bepaalde grens.Mozaïekelementen zijn uit marmer of glas gesneden en op een speciale manier gepolijst. Tegelijkertijd zijn ze nooit verder gegaan dan de aangegeven limieten.

Byzantijns mozaïek verscheen rond de 6e-7e eeuw. en heeft zijn relevantie voor deze dag niet verloren. Het is zeer gewaardeerd en gemakkelijk herkenbaar dankzij enkele van zijn functies.

Ten eerste is het opgemaakt uit smalt - het is Byzantium dat wordt beschouwd als het thuisland. Ten tweede is het noodzakelijkerwijs een gouden achtergrond. Voor verschillende tinten gemengd verschillende soorten metalen in verschillende verhoudingen. Het kan koper, kwik en zelfs gouddeeltjes zijn. Alle afgebeelde objecten hebben volkomen duidelijke contouren en correcte verhoudingen - de elementen hebben de vorm van een kubus. Daarom lijkt het beeld in de buurt van de foto enigszins ruw en wordt het vanaf een bepaalde afstand in al zijn glorie onthuld.

Klassieke voorbeelden van scènes afgebeeld met behulp van een Byzantijns mozaïek zijn te zien in vele tempels in Italië, bewaard gebleven uit de oudheid. Vandaag kunt u bij deze techniek absoluut alle afbeeldingen uploaden. Dit kunnen mythische dieren zijn zoals draak- of fantasiebloemen.Geen slechte looks in deze stijl en het mariene thema - vissen, dolfijnen, kustlandschappen.

Florentijns mozaïek vernoemd naar de gelijknamige stad Florencewaarin ze voor het eerst verscheen. Het is gemaakt van natuursteen - meestal van zee kiezels, en wordt beschouwd als een van de meest complexe in uitvoering. Florentijnse stijl kenmerkt zich door de elementen van dichtbij te leggen, waardoor er vrijwel geen ruimte is voor voegen en voegen. En omdat alle fragmenten uit de natuur de meest uiteenlopende vormen en schakeringen hebben, is het een heel arbeidsintensief proces om ze samen te voegen.

Mikhailovsky-mozaïek is ontstaan ​​in de Middeleeuwen op basis van de Byzantijnse school. In de beschreven techniek hebben alle tinten groen en goud de overhand. De plots van het mozaïek zijn voornamelijk bijbels - in deze techniek is de Hagia Sophia in Kiev geschilderd. Vanwege de verschillende tinten is het beeld niet statisch, maar levendig en interessant, waarvoor deze stijl over de hele wereld wordt gewaardeerd.

Sofia-mozaïek heeft een meer divers kleurenpalet.dan de vorige school. Voor dit mozaïek werden stukjes smalt van verschillende vormen gebruikt - vierkant, ovaal en zelfs driehoekig.In dit geval pasten ze niet zo zorgvuldig als de Florentijnse meesters deden.

Roman mozaïek is ook opgemaakt van smalt. Het maakt gebruik van zeer kleine stukjes, wat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid van de foto. Deze techniek is vooral goed voor het weergeven van mensen, natuurlijke landschappen en verschillende vertegenwoordigers van flora en fauna. Dankzij deze techniek is het met name goed mogelijk om bloemen en dieren in beweging te brengen.

Russisch mozaïek is gemaakt van steen. Het voordeel ten opzichte van andere stijlen is dat een dergelijk mozaïek kan worden gemaakt op gebogen oppervlakken waarop het onmogelijk is om klassieke technologieën toe te passen. In de Russische mozaïektechniek kun je kleine ambachten maken zoals kisten of schrijfinstrumenten. De essentie ervan ligt in het feit dat de basis van het toekomstige beeld is gemaakt van duurzame, maar niet erg dure steen, waarop platen van halfedelstenen van ongeveer 5 cm2 zijn geplakt.

Voor deze doeleinden gebruiken ze meestal malachiet, agaat, lapis lazuli en andere stenen met een prachtige textuur.

Toepassingsgebied

Je kunt elk oppervlak verfraaien met een mozaïekpatroon.Meestal versieren mozaïeken muren en vloeren zowel binnen als buiten. Soms versieren ze op deze manier de muren van huizen, en een mozaïekpad op het tuinperceel kan het onherkenbaar transformeren.

In de kathedralen is het ook te zien in de bogen. In het dagelijks leven zijn dergelijke panelen vaker te vinden in de interieurs van verschillende gebouwen. Wanneer het nodig is om een ​​groot gebied te versieren, worden de panelen meestal in steen gelegd of worden er modulaire elementen gebruikt. Het is ook mogelijk om kant-en-klare composities te kopen voor het huis, die niet alleen aan de badkamer kunnen worden gelijmd, maar ook om een ​​of meerdere keukenwanden te decoreren, bijvoorbeeld een werkschort.

Sommige bewonderaars van dit soort kunst geven er de voorkeur aan zich niet te beperken tot versieringen in de bijgebouwen en te decoreren met mozaïekschilderijen en woonkamers. Voor deze doeleinden zijn er ook kant-en-klare oplossingen. En als u een soort exclusief wilt, dan zijn er veel fabrikanten die een mozaïekdoek kunnen maken volgens een individuele schets. Een woonkamer met een foto van malachiet of een slaapkamer met een glazen paneel ziet er bijvoorbeeld indrukwekkend en ongewoon uit.

Tegelijkertijd is het onjuist te geloven dat het mozaïek er alleen goed uitziet in grootschalige projecten. Hieruit kunt u kleine schilderijen maken, het aanrecht in de keuken versieren of het meubilair inrichten.

Hoe doe je het zelf?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken dat mozaïek heel moeilijk is, kan zo'n ornament met de hand worden geassembleerd.

Het proces voor het maken van een decoratief venster gebeurt in verschillende fasen:

 • Een tekening selecteren en een schets maken.
 • Omgaan met schets. De geselecteerde afbeelding moet worden gescand en vervolgens met behulp van een speciaal computerprogramma om de lay-out van de mozaïekelementen te bouwen.
 • Om te beslissen over de keuze van het materiaal en de bevestigingsoplossing. Als u een glastegel kiest om een ​​mozaïek te maken, moet u deze lijmen met speciale lijm die wordt aanbevolen door de fabrikant of consultant in de winkel. Steen en keramische tegels moeten worden geplant met een speciale oplossing van cement, lijm en water. Om de oplossing gelijkmatig op de muur of vloer aan te brengen, wordt een getande spaan gebruikt.
 • Bereiding van de base en de oplossing. Het oppervlak waarop de toekomstige foto zal worden geplaatst, moet vrij zijn van stof en puin.Voordat u tegels plakt, moet u een voorlopige markering op de muur aanbrengen.
 • Het is noodzakelijk om vellen of stukjes mozaïek één voor één te lijmen, en niet te vergeten om speciale kruisen tussen hen in te voegen - afstandhouders.
 • Voegen voegen. Nadat alle elementen van het paneel zijn bevestigd, is het noodzakelijk om de voegen af ​​te dichten met een speciale voeg, deze met een rubberen troffel op het hele oppervlak aan te brengen en alle holtes tussen de tegels zorgvuldig te vullen.

Overtollige oplossing moet worden verwijderd en als het droogt, wast u alle resten af ​​met een vochtige spons.

Het proces van het maken van een paneel wordt duidelijk weergegeven in de onderstaande video.

Mooie voorbeelden in het interieur

De mogelijkheden voor het toepassen van mozaïektechnologie zijn bijna eindeloos. Het kan worden gebruikt in alle residentiële en niet-residentiële gebouwen. Het belangrijkste ding - om het juiste materiaal te kiezen. Dus, bijvoorbeeld, voor een badkamer en badkamers is het beter om keramische tegels te kiezen met een speciale beschermende coating van kalkaanslag en blootstelling aan licht. Deze tegel is ook geschikt voor de keuken - hij kan een schort, vloerbedekking of aanrecht aanbrengen.

Als u de haard wilt decoreren, is het voor deze doeleinden beter om hittebestendig glas te kiezen. Mozaïeken kunnen ook wastafels, trappen en vensterbanken versieren.Je kunt de muren volledig decoreren of een decoratief inzetstuk maken. De afbeelding ziet er origineler uit als u vakkundig materialen combineert - glasinzetten worden bijvoorbeeld in een keramische samenstelling gebruikt.

Als het mozaïek over de hele muur hangt, kun je de illusie van een waterval creëren door tegels van dezelfde kleur te gebruiken, maar met verschillende tinten, die vloeiend uit elkaar vloeien. Deze inrichting is rustgevend en ontspannend. Als je van heldere accenten houdt, wil je misschien naar de glimmende tegel kijken - goud of spiegel. Dergelijke versieringen voor de amateur en in grote hoeveelheden kunnen echter vervelend zijn. Maar zoals een fragmentarische compositie er indrukwekkend uitziet.

De combinatie van elementen met verschillende texturen - bijvoorbeeld matte en glanzende elementen in een mozaïekpaneel - lijkt oorspronkelijk. Het ziet er anders uit, afhankelijk van de hoek waaronder het licht valt.

  Vrijmoedig en ongewoon ziet eruit als een compositie met elementen van fusing-baked glass. Het ziet er bijzonder aantrekkelijk uit in combinatie met parelmoer, steentjes, bergkristal, maar ook met smalt en andere soorten afwerkingsmaterialen.

  Met behulp van mozaïeken kun je niet alleen abstracte patronen maken, maar ook doeken van beroemde meesters reproduceren, en je eigen meesterwerken maken.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer