Mozaïek op lijm: soorten en kenmerken van leggen

Afwerking - de laatste fase van reparatie en esthetische renovatie van de kamer. Fabrikanten van bouwmaterialen bieden een enorm scala van hun producten en nieuwe oplossingen voor de decoratie van elke ruimte. Een van de opties voor de decorkamer - mozaïek. De samenstelling van het mozaïek is een levendige artistieke plot, opgebouwd uit een groot aantal kleine details. De verscheidenheid aan materiaal dat bij dit soort werk wordt gebruikt, zal de meest veeleisende klanten verrassen en biedt een kans om alle geplande projecten te implementeren.

Speciale functies

Mozaïek is een miniatuurkeramiektegel, bestaande uit afzonderlijke elementen van 1 tot 1 cm.

De gelijke afstand tussen de details stelt u in staat om de illusie te creëren van de integriteit van het beeld en ongelooflijk mooie kleuren.

Door een oppervlak te creëren met verhoogde sterkte, betrouwbaarheid en hoge prestatiekenmerken kon het mozaïek een leidende positie innemen in de rangschikking van de verkoop van afwerkingsmaterialen en een onmisbaar materiaal worden in het ontwerp van de badkamer, het zwembad en de keuken. Een breed scala aan kleuren met elementen van vlekken en vlekken, de mogelijkheid om reliëfoppervlakken en effecten van veroudering te creëren, het gecombineerde gebruik van materialen van verschillende typen en texturen - dit alles maakt het mozaïek tot een uniek en onmisbaar hulpmiddel in de handen van professionele ontwerpers en beginnende ontwerpers.

Fabrikanten presenteerden de meesters van het moderne mozaïek op een polymeergaas of siliconen. De verbinding van kleine rechthoekige segmenten in het reservoir van de vereiste grootte maakte het mogelijk om mozaïekwanden te maken zonder nauwgezet werk met elk fragment van het patroon.

Het werken met een mozaïek op het rooster verhoogde niet alleen de snelheid van afwerking, maar verhoogde ook de verbinding van de tegel met het werkoppervlak.

Gezien de kenmerken van dit type afwerkingsmateriaal, het is mogelijk om alleen onder bepaalde voorwaarden aan het werk te gaan:

 • een vlak werkoppervlak - stampen met gips of de basis van gipsplaat monteren helpt onregelmatigheden en valpartijen in het niveau van de mozaïeklaag te voorkomen;
 • gebrek aan stof en andere vervuiling op de muur basis;
 • oppervlaktebehandeling met primers met hoge penetratie-eigenschappen.

Mozaïekweefsel heeft verschillende verschillen met keramische tegels:

 • de eenvoud van het snijden van mozaïeksamenstellingen laat je toe het te gebruiken in gebieden met een complex terrein;
 • de mogelijkheid om unieke elementen van het decor op de spiegels en frames te creëren;
 • regelmatige reiniging van het vuil zal het oorspronkelijke uiterlijk behouden en de levensduur van het tegeloppervlak verlengen;
 • de mogelijkheid om een ​​mozaïek van de gewenste grootte te bestellen.

Mozaïek soorten

Moderne technologieën maken het mogelijk om elementen in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen in één laag te gebruiken.

Fabrikanten produceren verschillende soorten mozaïek:

 • achtergrond - er is geen patroon of patroon (verschillende vormen, maten en kleuren van elementen versterken het effect van de visuele afstand van het oppervlak bij het afwerken van kleine gebieden);
 • in de vorm van een paneel - een afbeelding van kleurplots met elementen van dezelfde vorm en grootte;
 • Mixen - een willekeurige combinatie van veelkleurige tegels in een enkele ontwerpoplossing.

Eigenschappen, uiterlijk en kenmerken van mozaïeksamenstellingen hangen af ​​van het gebruikte materiaal en kunnen worden geclassificeerd.

Ze zijn van verschillende typen:

 • Glass. Universeel materiaal voor achtergrondgebruik en voor composities in de vorm van panelen. De glasmassa wordt gekenmerkt door duurzaamheid, vochtbestendigheid, hittebestendigheid en hoge sterkte. Een breed scala aan kleuren, de mogelijkheid om pigmenten en verven te gebruiken, het spel van licht op het glasoppervlak maken het materiaal esthetisch en aantrekkelijk bij het ontwerpen van de badkamer, het zwembad en de gevel van het gebouw.
 • Smaltovye. Ze zijn gemaakt op basis van glas met de toevoeging van kaliumzouten, hebben een ondoorzichtige verzadigde structuur en behouden alle eigenschappen van glasmozaïek. Weerstand tegen slijtage en vernietiging van het oppervlak maakt het mogelijk om ze toe te passen in gemeenschappelijke ruimtes, gangen en op trappen.
 • SLR. Een ongewone versie van glasmozaïek, bestaande uit gladde elementen van verschillende kleuren en vormen die licht en objecten kunnen reflecteren. Composities van dit materiaal kunnen alleen achtergrondinformatie zijn, een fragiele structuur hebben,in kamers met een hoge luchtvochtigheid krijgt u een doffe schaduw en een onesthetische uitstraling.
 • Keramiek. Ze hebben de eigenschappen en kenmerken van tegels, maar verschillen in de kleine afmetingen van de elementen. Een breed scala aan kleuren, patronen, reliëfs en insluitsels op het oppervlak, verschillende vormen en productiemethoden, hoge sterkte en slijtvastheid maken het mogelijk om de compositie toe te passen voor de keuken, het zwembad, de gebouwen en de open haarden.
 • Metal. Moderne en stijlvolle gevelelementen met een hoge prijs. Rubbergebaseerde mozaïekmodules bestaan ​​uit 5 mm dikke chips gemaakt van roestvrij staal en aluminium. Ze hebben een mat of gepolijst oppervlak van segmenten bekleed met messing, brons, goud en zilver, ze worden gebruikt voor het bekleden van spiegels, meubels, fotolijsten en keukenschorten.
 • Wood. Spectaculaire en originele elementen van het decor in de stijl van "rustiek". De vervaardiging van hardhouten spanen verhoogt de sterkte en duurzaamheid van het product.
 • Stone. Een interessante optie voor het maken van decoratieve panelen en exclusieve patronen. Gebruik van modules van verschillende vormen en stenen van verschillende rotsen,ontwerpers hebben de mogelijkheid om een ​​breed scala aan kleuren en een breed scala aan kleuren te verkrijgen om aan alle eisen van de klant te voldoen.
 • Porseleinen tegels. Voordelige vervanging van natuursteen. Een sterk, betrouwbaar en duurzaam materiaal met een ondoorzichtig of glanzend oppervlak van verschillende vormen en kleuren wordt gebruikt voor binnen- en buitengebruik. Milieuveiligheid, weerstand tegen agressieve omgeving, temperatuur en vochtigheid, lage prijs - de onbetwistbare voordelen van het materiaal.
 • Marble. Mengsel van marmeren spaanders en beton. Het wordt toegepast in straatomstandigheden in een moeilijk klimaat.
 • Golden. Exclusieve look met platina, zilver en goudlaag. De hoge prijs en technologie van handmatige productie van afwerkingsmateriaal is een teken van luxe en uniciteit van decoratieve elementen.

In de schappen van ijzerhandel kunt u andere soorten mozaïeken vinden, waarvan het gebruik minder vaak voorkomt bij het inrichten van de kamer.

Lijm selectie

Een belangrijke stap in het proces van mozaïekinstallatie is de keuze van de lijm. Het gaat om de kwaliteit, eigenschappen en eigenschappen van de lijm die de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de sticker van de elementen op het werkoppervlak bepalen.De belangrijkste parameters bij het kiezen - elasticiteit en bevochtigbaarheid. De kleur van de compositie is niet belangrijk als de mozaïekelementen ondoorzichtig of ondoorzichtig zijn; in andere gevallen wordt witte tegellijm aanbevolen.

De belangrijkste criteria bij het kiezen van een kleefstof zijn het type materiaal en de bedrijfsomstandigheden van mozaïeksamenstellingen.

Specialisten en fabrikanten adviseren verschillende soorten lijm:

 • Cement (zelfgemaakt). Het bestaat uit wit of grijs cement, water, zand, fijne fractie, modificerende additieven. Er zijn verschillende soorten lijm: hard, elastisch en zeer elastisch.
 • Dispersie. Klaar lijm voor kleine hoeveelheden werk, behoud van de eigenschappen na het openen van de container.
 • Reactief. Bestaat uit epoxy- en polyurethaanbasis en verharder. Voor gebruik moeten de lijmcomponenten worden gemengd om een ​​chemische reactie te verkrijgen. Het heeft een hoge prijs en een korte gebruiksvoorwaarden voor het harden.

Montage technologie

De hoge kosten van afwerken met dit materiaal kunnen onaangenaam verrassend zijn bij het berekenen van de geschatte kosten. Met de aanwezigheid van elementaire gereedschappen kunnen bekledingswerkzaamheden onafhankelijk worden uitgevoerd.

Om ze uit te voeren, hebt u nodig:

 • bouwniveau;
 • meetlint;
 • zachte materie;
 • rubber hamer;
 • dubbelzijdige spatel;
 • kwast;
 • bouwmes

Voor snel en kwalitatief hoogstaand werk is het noodzakelijk om te voldoen aan het technologische proces en de ervaring van specialisten:

 • op het geëgaliseerde en gegronde oppervlak is het noodzakelijk om de geplande lay-out van de compositie toe te passen;
 • verdeel de lijm gelijkmatig over de muurbasis;
 • om de vellen te lijmen met kleefstof van de achterkant volgens de gemarkeerde contouren (de afstand tussen de vellen moet overeenkomen met de openingen tussen de kleine tegels, het oppervlak zeer voorzichtig uitstrijken, probeer het oppervlak van de tegel niet te smeren);
 • het gelegde ontwerp met de rubberen rol aandrukken;
 • verwijder de overtollige lijm met een zachte spons en laat deze 2 dagen drogen;
 • de laatste stap is om de voegen te voegen met een geschikte voegmassa (vloeibaar glas, epoxyhars en op latex gebaseerde composities worden gebruikt);
 • na 20 minuten in een cirkelvormige beweging om het oppervlak te vegen, het verwijderen van alle overtollige samenstelling en besmetting.

Voordat u gaat werken aan het verfraaien van een vensterbank of vloer met een mozaïek, moet u platen triplex, spaanplaat of gipsplaat op het werkoppervlak plakken, wat zorgt voor oppervlakte-isolatie.

Priming-mengsels verminderen niet alleen het lijmverbruik, maar beschermen ook het oppervlak tegen vocht- en vochtpenetratie.

Verzorgingstips

Kwalitatief werken aan het leggen van de mozaïekbekleding is een garantie voor gezelligheid en comfort in het huis. Om het oorspronkelijke uiterlijk, de eigenschappen, de esthetische kenmerken en de betrouwbare bevestiging van de tegeldeklaag te behouden Het is noodzakelijk om alle details van de zorg voor mozaïeksamenstellingen te kennen:

 • gebruik alleen reinigingsmiddelen zonder schurende componenten voor reiniging;
 • gebruik alleen zachte sponzen en warm water om vuil te verwijderen, veeg het oppervlak droog;
 • geen oliesubstanties, was en producten met zuur aanbrengen;
 • hoogwaardig ventilatiesysteem vermijdt schimmel, meeldauw en bewolking van de tegel;
 • breng schimmelwerende middelen op de naden aan.

Zie de volgende video voor informatie over het correct leggen van mozaïektegels.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer