Florentijns mozaïek: productie

Een opvallende decoratieve techniek die een unieke chic naar binnen of naar buiten kan brengen, is het gebruik van mozaïek. Deze complexe, arbeidsintensieve kunst, afkomstig uit het Oude Oosten, heeft perioden van bloeien en vergetelheid doorgemaakt en vandaag de dag bezet hij een waardige plaats tussen de manieren van aankleding van kamers en meubels. Mozaïek is een zetwerk van stukken steen, keramiek, smalt, gekleurd glas. Een van de vele technieken om mozaïeken te maken, is Florentine.

Geschiedenis van technologie

Het ontstond in de 16e eeuw in Italië en dankt zijn ontwikkeling aan de beroemde Medici-familie, waarvan de vertegenwoordigers altijd kunstenaars en meesters van toegepaste kunst betuttelden. De hertog Ferdinand I di Medici richtte de eerste professionele workshop op, waarbij de beste steenhouwers uit heel Italië en uit andere landen werden uitgenodigd.De winning van grondstoffen was niet alleen beperkt tot lokale hulpbronnen, omdat er aankopen werden gedaan in Spanje, India, de landen van Afrika en het Midden-Oosten. Voor de workshop werd een enorme collectie halfedelstenen verzameld, waarvan de voorraden tegenwoordig worden gebruikt.

Het maken van mozaïeken bracht enorme winsten en werd in die jaren als een strategisch belangrijke productie voor Italië beschouwd. Gedurende drie eeuwen waren deze mozaïeken populair in heel Europa: de paleizen van heersers en edelen gebruikten zeker luxe Florentijnse "afbeeldingen van steen" in hun decoratie. Pas halverwege de 19e eeuw raakte dit soort decoratie geleidelijk uit de mode.

Vorming en ontwikkeling van stijl in Rusland

De complexiteit van het technologische proces, de productieduur (de meester werkte meerdere jaren aan individuele werken) en het gebruik van halfedelstenen maakte deze kunst tot een elitair hof. Niet elke koninklijke rechtbank kon de inhoud van zo'n workshop betalen.

Russische vakmensen hebben deze techniek onder koningin Elizabeth Petrovna onder de knie en ontwikkelden veel van hun werken concurreerden adequaat met Italiaanse ontwerpen.De ontwikkeling van deze stijl in Rusland is verbonden met de naam van de kapitein van het Peterhof lapidaire fabriek Ivan Sokolov, getraind in Florence. Hij gebruikte meesterlijk Siberische jaspis, agaat, kwarts. Bewaarde memoires van tijdgenoten over zijn werk, die bekleed met stenen bloemen leek levend en geurig te zijn.

De belangrijkste centra voor het werken met Florentijnse mozaïek zijn Peterhof, Yekaterinburg en Kolyvan steenhouwers fabriek fabriek in de Altai. Russisch steenhouwers beginnen op grote schaal worden gebruikt mooie Ural malachiet juweeltje met een expressieve patroon en de high-hardheidsmineralen Altai, waarvan de verwerking is alleen mogelijk met diamant gereedschap.

In de toekomst is het voor kunstenaars Kolyvansky fabriek station in Barnaul is een van de grootste panelen (oppervlakte van 46 m². M.) is gemaakt, gemaakt in deze techniek.

Veel mooie mozaïek "schilderijen" sieren de muren van de Moskouse metro, en maken het de trots van de hoofdstad.

Speciale functies

Florentijnse mozaïek stapelen werkwijze verschilt nauwkeurige montage van onderdelen, zoals verschillende gevormde stenen elementen niet zichtbare naden en verbindingslijnen.Grondig slijpen zorgt voor een perfect vlak, uniform oppervlak.

Gemaakt van natuursteen, dit mozaïek is verbazingwekkend duurzaamheldere kleuren vervagen niet met de tijd en vervagen niet uit zonlicht. Gladde kleurovergangen stellen u in staat overeenkomsten te bereiken met deze foto, en niet met inlay. Heel vaak gebruikten Italiaanse meesters zwart marmer voor de achtergrond, in tegenstelling waarmee andere stenen zelfs helderder werden belicht.

Natuurlijke rijke kleuren van een steen: overgangen van zijn tonen, strepen, vlekken, slagen zijn de belangrijkste grafische middelen van deze techniek. De favoriete materialen voor de productie van Florentijnse mozaïeken waren zeer decoratieve stenen: marmer, jaspis, amethist, carneool, chalcedoon, lapis lazuli, onyx, kwarts, turkoois. Italiaanse meesters bedachten unieke technologieën voor hun verwerking, de temperatuureffecten zorgden bijvoorbeeld dat de steen de gewenste kleur kreeg. Verwarmde stukken marmer werden een delicate roze tint, en chalcedony verhoogde de schittering en helderheid van kleuren.

Elke stenen plaat werd door de meester niet alleen in kleur maar ook in textuur geselecteerd: voor een mozaïek met smaragdgroen gebladerte was het nodig om een ​​steen te vinden met vergelijkbare groene aderen, voor het imago van bont - een mineraal met een patroon dat zijn villus imiteert.

Florentijnse mozaïeken werden actief gebruikt in kerkdecoratie voor decoratie van vloeren, nissen, portalen en ook gedecoreerde objecten uit een seculair interieur: tafelbladen, meubelelementen, verschillende kisten, snuisterijen. Grote panelen, zoals schilderachtige doeken, sierden de muren van de ceremoniële zalen, klaslokalen en woonkamers.

Productie methode

Het proces van het maken van Florentijns mozaïek kan in drie fasen worden verdeeld:

  • inkoopactiviteiten - de keuze van hoogwaardige grondstoffen, markering van de steen en het snijden ervan;
  • een reeks mozaïekelementen - er zijn twee manieren: direct en omgekeerd;
  • Afwerking - producten voor afwerking en polijsten.

Het kiezen van een steen is heel belangrijk om te weten en rekening te houden met de eigenschappen ervan., omdat de richting van de snede ervan afhangt. Elk mineraal heeft individuele optische eigenschappen, op een speciale manier glinstert het in het licht en heeft het zijn eigen structuur. De steen wordt noodzakelijkerwijs bevochtigd met water, daarna wordt het licht, zoals na het polijsten, en je begrijpt hoe het eindproduct eruit zal zien.

Geselecteerde stenen worden gemarkeerd en op een speciale machine gesneden. Tijdens dit proces wordt koud water overvloedig gegoten om de zaag af te koelen en nauwlettend toe te zien op de naleving van de veiligheidsvoorschriften. Elementen worden gesneden met een marge op de verwerking van gewrichten.

In ons digitale tijdperk wordt lasersnijden steeds vaker gebruikt, waarbij de tekening foutloos en met de nodige marge overgebracht wordt van een computer.

De Florentijnse meesters sneden de nodige fragmenten uit dunne, 2-3 mm dikke platen met behulp van een speciale zaag - een soort ui van een gebogen elastische kersentak met een gespannen draad. Sommige vaklui blijven deze authentieke tool vandaag gebruiken.

Het afwerken van afzonderlijke delen langs de contour gebeurt op een slijpmachine met behulp van een carborundumcirkel of diamanten afdekplaat, handmatig verfijnd met diamantvijlen.

Wanneer elementen volgens de omgekeerde methode in het totaalbeeld worden samengevoegd, worden de mozaïekfragmenten met de beeldzijde naar beneden langs de stencils gelegd en van binnenuit met een kleefstofsamenstelling op het substraat (bijvoorbeeld glasvezel of calqueerpapier) bevestigd. Deze technologie is handig voor het maken van een grootschalig project: grote onderdelen die op zo'n manier zijn samengesteld uit kleine elementen worden vervolgens lokaal geassembleerd. Met deze methode kunt u ook de voorkant van het mozaïek in een werkplaats slijpen.

De techniek van direct kiezen is het direct leggen van fragmenten van een foto op een permanente basis. Oude meesters legden stukken gesneden stenen platen op een genivelleerde versterkende laag. Tegenwoordig wordt direct kiezen, zoals omgekeerd, meestal gedaan in workshops op een glasvezelbasis en vervolgens overgebracht naar het object.

Het geassembleerde product wordt verwerkt met polijst- en polijstpasta's. Verschillende polijstsamenstellingen worden gebruikt voor verschillende soorten steen, afhankelijk van de fysische en mechanische eigenschappen van het mineraal.

De afwerking geeft de steen een heerlijke schittering, onthult alle modulaties en tinten.

Florentijns mozaïek gebruiken vandaag

Architecten waarderen al lang de hoge sierlijkheid van Florentijnse mozaïeken. In de Sovjetperiode bloeide het gebruik van verschillende soorten mozaïek voor openbare ruimtes. De meeste panelen waren gemaakt van smalt, maar de Florentijnse methode werd ook niet vergeten en werd actief gebruikt. En omdat deze techniek de meest duurzame is, omdat de jaren geen invloed hebben op de stenen schilderijen, zien ze er nog steeds als nieuw uit.

In moderne interieurs zal een correct geselecteerd Florentijns mozaïek er niet uitzien als een vreemd en verouderd element. Prachtige patroonpanelen voor wanden en vloeren in de hal, badkamer, keuken kunnen zowel in klassieke stijl als in moderne stijl worden ingevoerd, ze zullen strikte hightech of loft verlevendigen. Mozaïekdoeken zien er geweldig uit in de decoratie van het zwembad of terras in een landhuis.

De kleine vormen van dit mozaïek zien er ook interessant uit: decoreren van dozen, spiegels, geschenkschrijfsets voor de kast enzovoort.

Deze techniek wordt ook veel gebruikt in sieraden: grote broches, oorbellen, ringen, hangers met een patroon in steenpatroon dragen de speciale aantrekkelijkheid van natuurlijk materiaal.

Ondanks technologische vooruitgang blijft de Florentijnse mozaïekmethode nog steeds bewerkelijk en door de mens gemaakt, dus deze werken zijn vrij duur en de prijs van de beste voorbeelden is vergelijkbaar met de kosten van de meesterwerken van de klassieke schilderkunst.

Nog meer over de kunst van het "stenen schilderen" in de volgende video vertelt de meester.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer