Subtiliteiten leggen mozaïek

 Subtiliteiten leggen mozaïek

Tegenwoordig wordt mozaïektechnologie gebruikt om huizen te versieren om ze origineler te maken. Mozaïek kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Daarom is het erg belangrijk om de subtiliteiten van de mozaïekinstallatie te kennen.

Speciale functies

Mozaïek verfraaide het gebouw al duizenden jaren. Bijvoorbeeld, het glas gebruikt in mozaïeken terug in 2500 voor Christus, maar glazen tegels werden niet gepresenteerd tot de derde eeuw voor Christus, toen de Byzantijnse kunstenaars maakten ondoorzichtig glas tegels, genaamd Smalti, en gebruikte ze om de muren, plafonds, gevels opslag versieren kerken en openbare gebouwen.Alleen zeer rijke mensen konden het zich veroorloven om het materiaal te gebruiken voor privé-woningen.

Dit ging zo door tot het Victoriaanse tijdperk, toen glastegels in massaproductie verschenen, die veel goedkoper te produceren waren en daarom beschikbaar kwamen voor burgerlijke huizen. In de Art Deco-stijl van de jaren 1920, gaf het gepigmenteerde structurele glasmozaïek (het meest bekende merk, Vitrolite) een strak modern uiterlijk aan de wanden in etalages, treinstations en nog veel meer.

Tegenwoordig bestaat het mozaïek uit vele vormen, maten en kleuren en kan het in bijna elke kamer in huis worden gebruikt. Het wordt meestal gemaakt van materialen die bestand zijn tegen hoge vochtigheid en temperatuurschommelingen. Door de hoge slijtvastheid kunt u mozaïekdecor op verschillende plaatsen gebruiken. De mozaïektegel is gelijkaardig aan facing: het is inherent aan hoge sterkte. Het esthetische uiterlijk van het product wordt lange tijd gehandhaafd.

Mozaïektegels kunnen in stukken van de gewenste lengte en breedte worden gesneden - dit maakt het gemakkelijker om op moeilijk bereikbare plaatsen te leggen. Een groot assortiment mozaïeken stelt u in staat elk decoratief paneel te maken, een interessant patroon.

types

Er zijn drie hoofdsoorten mozaïeken: glas, keramiek, steen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en productietechnologie, dus het is belangrijk om nader met hen kennis te maken.

 • glas mozaïek. Het geeft extravagante kleur en glans aan het interieur, maar is alleen zichtbaar op het substraat. Mozaïek is ook gemaakt van matglas. Zo'n mozaïek is een platter, meer ondoorzichtig alternatief voor helder glas. Bellenglas is ook populair bij het maken van mozaïeken. Deze optie bestaat uit kleine luchtbelletjes in het glas, waardoor het interieur meer visuele aandacht krijgt. Glasmozaïek kan ook op een kristal lijken. Het is gemaakt van glas dat lijkt op edelstenen - het beste te gebruiken als accent op bepaalde delen van de muur of vloer.
 • keramisch mozaïek. Het is gemaakt van glaspoeder, geperst in de matrijzen en verwarmd totdat de deeltjes samenkomen. Dit dure materiaal is geschikt voor het afwerken van elk deel van het huis. Het mozaïek is bedekt met glanzend glazuur of blijft dof. Door het aanbrengen van keramisch mozaïek krijgt u een reliëf antislip oppervlak. Keramiek is bestand tegen mechanische schade en schurende reinigingsmiddelen.
 • steen mozaïek. Dit is een meerlagig, veelkleurig mozaïek van stukjes kwarts, marmeren spaanders, graniet, leisteen of travertijn. Dit materiaal is zeer duurzaam, dus het wordt niet alleen gebruikt voor de muren, maar ook voor de vloer. Stenen mozaïek heeft een natuurlijke esthetiek, geeft de ruimte een speciale stijl. Er is ook een stenen mozaïek gemaakt onder de boom. De houten tegel is perfect geschikt voor decoratie van externe ontwerpen.

Welke moet je kiezen?

De keuze van het mozaïek is afhankelijk van de locatie.

 • Het meest populaire huisgebruik van mozaïeken is in badkamers en keukens. Maar het materiaal is niet beperkt tot de douche of het schort in de keuken.
 • De zijkanten en bodems van de ladder zwembaden kunnen omvatten prachtige, verfijnde glasmozaïek ontwerpen. Deze optie geeft glans aan het licht, het weerkaatst het licht en je krijgt een prachtig zicht op het water, als je het vanaf een kleine hoogte bekijkt. Dit is de belangrijkste reden voor het gebruik van glasmozaïeken in de douche, keukens, zwembaden en spa.
 • Het is ideaal voor waterschappen, zoals fonteinen, waar glazen tegels er delicaat, bijna etherisch uit kunnen zien.
 • Glasmozaïeken kunnen ook buitenbanken en stand-alone kunstinstallaties versieren.

Voor het decoreren van oppervlakken kunt u een mozaïek gebruiken in combinatie met keramiek en metaal, omdat dit een mat, ondoorzichtig oppervlak geeft.

Er zijn zelfs mozaïek behang: kleine tegels geassembleerd in modules die herhaling van patronen op de muren vergemakkelijken. Dergelijke tegels kunnen worden toegepast op zowel vlakke als gebogen oppervlakken, dus worden ze gebruikt in plaats van behang.

Er zijn mozaïek vloermatten: kleine, perfect gevormde handgemaakte glastegels bevestigd aan een flexibel oppervlak dat klassieke tapijten, zoals wijnranken en bladeren, tot stand brengt. De sterkte van het oppervlak betekent dat de tapijten in de ingangen en andere gebieden met veel verkeer kunnen worden geplaatst, of dat ze ook als wandtapijten aan de muur kunnen worden opgehangen.

opleiding

Veel experts raden het gebruik aan van ervaren professionals voor het leggen van mozaïeken, maar u kunt het zelf doen. U moet eerst een "droge" lay-out van het mozaïek en de markering van elk stuk maken.Dit is nodig om de elementen nauwkeurig te lokaliseren en de kleurconsistentie te waarborgen.

Nadat het beoogde patroon op het oppervlak is uitgelegd, is het de moeite waard om te controleren of de stukken van de tegel zijn bevestigd met plakband en genummerd - dit zal de verdere montage van het ornament vergemakkelijken.

Nadat de lay-out is gemaakt, een schets.

Bij het ontwerpen van een mozaïektegel moet rekening worden gehouden met enkele nuances.

 • Het is raadzaam om het patroon van het meest verlichte gebied of van het midden van het beeld te plaatsen. Mozaïekstukken moeten aan de randen of in de binnenhoeken worden geplaatst, in onopvallende delen.
 • Als er externe hoeken zijn, begint de lay-out van de afbeelding ermee. Het belangrijkste element om aan de slag te gaan is elk decoratief element van de kamer: paneel, spiegel, nis.
 • Na het leggen, nummeren en het maken van een gedetailleerde schets, moeten de mozaïekbladen voorzichtig teruggevouwen worden in de vakken. Op de muur of op de vloer is het noodzakelijk om de randen van het mozaïekpatroon te markeren, een laserlijn is hiervoor geschikt.

U moet de volgende hulpmiddelen voorbereiden:

 • vochtbestendige primer met antischimmel effect;
 • hechtmiddelsamenstelling;
 • voegapparaat;
 • rubberen spatel voor het egaliseren en drukken van platen;
 • getande troffel;
 • roller voor oppervlaktegietwerk;
 • bouwmixer voor uniforme lijmmenging;
 • lijmlade.

Lijm moet worden gemengd volgens de volgende regels, zodat de mozaïektegels lang mooi blijven:

 • water wordt in een houder op een schaal gegoten en een droog mengsel wordt toegevoegd;
 • de oplossing wordt tweemaal gemengd met een interval van 60 seconden;
 • de duur van de eerste menging moet 5 minuten zijn.

Hoe om je eigen handen te leggen?

Installatie van een mozaïek is een eenvoudige maar zorgvuldige oefening, die meestal door meesters wordt gedaan, maar je kunt proberen de kleine tegels alleen te leggen.

De volgorde van het leggen van mozaïektegels is als volgt:

 • Getande spatels moeten zich op het voorbereide oppervlak bevinden om de lijmoplossing aan te brengen. Te zijner tijd moet het gebied worden bestreken dat een half uur kan worden gepolijst;
 • Het is noodzakelijk om een ​​mozaïekblad aan te brengen en licht op te drukken. Voor gelijkmatige verdeling van het lijmoppervlak kan het oppervlak worden opgerold met behulp van een roller. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de afstand tussen de vierkanten onveranderd blijft en de lijm niet in de voorkant van het mozaïek dringt.Om de hiaten tussen elementen op hetzelfde niveau te houden, moet je kruisjes gebruiken;
 • je moet de film voorzichtig verwijderen en de lijm een ​​of twee dagen laten drogen. Overtollige kleefmiddeloplossing moet na een half uur na het bevestigen van het mozaïek worden verwijderd, omdat het later moeilijk zal zijn om dit te doen.

De belasting op de tegel is alleen toegestaan ​​na het laatste drogen en het bevestigen van het mozaïek. De procedure voor het voegen is als volgt:

 • je moet een spatel voorbereiden, volgens de instructies op de verpakking;
 • voor het gemak van het reinigen van de tegels van sporen van voegen, moet het oppervlak eerst worden behandeld met beschermende sprays. Na 20-30 minuten kunt u beginnen met het afvegen van de naden.
 • op de spatel moet worden toegepast oplossing en brede bewegingen, diagonaal bewegen, vul de naden. De spatel moet licht worden ingedrukt, zodat de oplossing iets onder het mozaïekniveau ligt;
 • de oplossing moet licht bevochtigd worden zodat deze niet nat wordt in het water en niet barst. U kunt een natte spons gebruiken of een kleine spray die wordt bewaterd;
 • na 20 minuten, wanneer de oplossing enigszins hard wordt, het overtollige mengsel verwijderen en de coating met een vochtige, vaste spons laten passeren.Resten van gebakken cementstof kunnen worden verwijderd met een 5% oplossing van zwavelzuur;
 • je moet het mozaïek onmiddellijk na het slijpen met schoon water spoelen.

Het is belangrijk! Als de tegel wordt gebruikt om een ​​keukenschort te maken, moet de onderkant van het schort op het niveau worden aangegeven. Dat hij beslissend zal zijn in de vlotte opstelling van het mozaïek. Het is noodzakelijk om een ​​profiel met afmetingen van 27x28 cm aan de muur te bevestigen. Het profiel fungeert als een ondersteuning. Dankzij de aanwezigheid ervan kruipt de tegel niet.

Zie de volgende video voor informatie over het correct opbouwen van een mozaïek.

Tips en trucs

Mozaïek varianten bieden een unieke uitstraling en een onovertroffen glans in vergelijking met andere materialen voor vloeren, wanden en werkbladen. Transparante tegels kunnen een ongewoon dieptewerking toevoegen aan een oppervlak dat met andere materialen niet kan worden bereikt. Mozaïek is ook bestand tegen vlekken, schimmels en allergenen. Ze zijn gemakkelijk af te vegen en niet geverfd.

U moet begrijpen dat het glanzende oppervlak van het mozaïek vingerafdrukken achterlaat. Sporen op dergelijke oppervlakken lijken duidelijker dan op saaie oppervlakken, dus frequent onderhoud kan nodig zijn om een ​​vloeiende glans te behouden. Er zijn enkele mozaïekopties die na verloop van tijd zullen krassen.

Als u bijvoorbeeld een tegel voor een badkamer of een vloer voor een douche in overweging neemt, moet u er rekening mee houden dat het mozaïek glad kan zijn en zich koeler onder uw voeten voelt., in tegenstelling tot gewone porseleinen of keramische tegels. Natuurlijk maakt het gebruik van een mozaïek op de vloer het gemakkelijker om een ​​helling te creëren, en een speciale oplossing tussen kleinere stukken geeft het wat houvast. Maar afhankelijk van hoe glad en gepolijst het oppervlak is, kan het glad zijn.

Het gebruik van speciale kit na installatie is een van de oplossingen voor dit probleem. Het wordt aanbevolen om glastegels te gebruiken voor wanden en het gebruik ervan op vloeren te beperken tot accenten en ontwerpranden.

Het mozaïek kan worden gemaakt van 100% gerecycled post-consumer glas of van "post-industrieel" glas: dat wil zeggen, het is gebroken stukken uit de productie van andere glasproducten. Het gebruik van gerecycled materiaal elimineert de energiekosten van het produceren van volledig nieuwe materialen. Bovendien wordt er meestal minder energie gebruikt om glas opnieuw te vormen dan om nieuwe glasplaten te maken.Daarom wordt het mozaïek goed verdragen door mensen met een chemische gevoeligheid.

Voor het beste milieuresultaat moet u een 100% gerecycled mozaïek kopen. U kunt zoeken naar een lokale leverancier die gebroken tegels verkoopt.

Mozaïekvloeren in de badkamer moeten periodiek worden behandeld met speciale fungicide middelen. Dit moet worden gedaan als de ventilatie zijn taak niet aankan. Voor het reinigen, is het raadzaam om gelachtige detergentia te kiezen zonder schurende componenten. Verontreinigde delen van het paneel kunnen worden gereinigd met een zachte spons die is ondergedompeld in een sopje. Aan het einde afspoelen met water en droogwrijven.

Het oppervlak van het mozaïek kan niet worden ingewreven met olieachtige substanties, met fosforzuur en was.

Met behulp van een mozaïek kun je oude dingen een tweede leven geven. Vierkante of rechthoekige tafels zijn de gemakkelijkst te versieren mozaïektegels. Hoewel mozaïeken of andere kleine tegels kunnen worden gebruikt op een rond oppervlak met een glad oppervlak.

Als een individueel ontwerp is gepland, moet u eerst de tegel opmaken om precies te weten hoe deze eruit zal zien.Voor een tafel die buiten wordt gebruikt, moet er meer lijm op het midden worden aangebracht, zodat deze iets hoger is dan de zijkanten.

Het aanbrengen van tegels langs de randen van de spiegel creëert een aantrekkelijk en uniek kader. Als dit een spiegel in de badkamer is, kunt u hetzelfde kleurenschema gebruiken als de tegel onder de douche. Er zijn verschillende manieren om een ​​spiegel te versieren. Het is noodzakelijk om de tegels rechtstreeks op het oppervlak aan te brengen, een rand rond de spiegel te tekenen en de spiegel op te hangen. Om de tegels direct in de spiegel te lijmen, moet u een 100% siliconenkit gebruiken. Maar je kunt de achterkant van de tegels weerspiegeld zien in de spiegel, dus het is beter om transparante kit en tegels met een donkere kant te gebruiken.

Als de tegel zich rondom de spiegel bevindt, brengt u de mortel rechtstreeks op de tegel aan en bevestigt u deze aan de muur. Er zal dus geen overtollige lijm op de wanden zijn, die later moeilijk te reinigen zal zijn.

Prachtige voorbeelden

Mozaïektegels zijn een van de meest populaire en meest gebruikte tegels op de markt. Het wordt gebruikt om een ​​prachtige en originele uitstraling te geven aan huizen.

Woonkamer

Om solide interieurs voor uw huis te creëren, kunt u halve of hele muren bedekken met deze platen. Het vinden van een mozaïek dat bij u past, is een eenvoudige taak.Als u een tegel in de muur wilt kopen, zijn mozaïektegels ideaal voor het creëren van accenten in de kamer. Het is noodzakelijk om de mozaïek-inzetstukken in de vierkanten langs de geschilderde muur te installeren of ze in het werkoppervlak in de keuken te plaatsen.

Mozaïektegels kunnen ook worden gebruikt om een ​​decoratief detail in een kader op een willekeurige muur te maken of om een ​​spiegel of raam te kaderen. Welke stijl u ook kiest, u kunt proberen een rand met mozaïektegels langs de rand van de vloer te maken. Wanneer de grens is gekozen, moet u de vorm van de ruimte zorgvuldig overwegen en ervoor zorgen dat het gebied wordt verdeeld zonder ernaar te kijken.

Vloerbedekking

Mozaïek helpt echt om mooie vloeren te maken. Of het nu in de badkamer, in de woonkamer of in de achtertuin is, u kunt de juiste tegels gebruiken om aantrekkelijke vloeren en looppaden te creëren.

badkamer

Mozaïektegels kunnen worden gebruikt in de doucheruimte om het een luxe uitstraling en charmante uitstraling te geven. Wanneer de plaats er prachtig uitziet, wordt de douche automatisch aangenamer. In de badkamer kunnen bijvoorbeeld mozaïektegels worden gebruikt om een ​​aantrekkelijk muurdecor te creëren. Complexere afbeeldingen en ontwerpen kunnen ook in de badkamer worden gemaakt.Als u een samenhangend interieurontwerp wilt maken, kunt u natuurlijk de hele muur met mozaïeken bedekken.

Spatten zijn praktische elementen in een kamer met veel water of stoom, zoals een badkamer of keuken. Hun belangrijkste functie is om te voorkomen dat water de muur beschadigt, maar dit betekent niet dat ze niet mooi kunnen zijn. Het wordt aanbevolen om mozaïektegels in één kleurblok te gebruiken om het kleurenschema in de rest van de ruimte te contrasteren of aan te vullen.

Bovendien moet u een vetgedrukte sjabloon kiezen om een ​​decoratief aandachtspunt te maken. Mozaïekbetegelde onderdelen mogen niet alleen rechthoekig zijn; je moet creatief zijn en een gebogen of omgekeerde piek creëren die de aandacht vestigt op andere functies in de kamer.

keuken

De keuken wordt beschouwd als het hart van het huis. U kunt mozaïektegels op het tafelblad gebruiken of een backsplash-ontwerp maken. Deze tegels zullen zeker een nieuwe charme toevoegen aan de keuken. In de keuken is mozaïek het brandpunt van het hele decor. Dat is waarom mozaïektegels een geweldige optie zijn. Je kunt ze gebruiken om iets complexs te maken.

Een andere optie is om mozaïektegels te gebruiken als puur decoratieve elementen en interessante ontwerpen te maken, het mozaïek kan ook worden gesneden, waardoor het een interessante uitstraling krijgt. Mozaïek, gelegen rond de ramen, kan ook worden gebruikt om de belangrijkste plekken van de keuken te versieren. Als de keuken vrij ruim is om het eiland te herbergen, dan is het mogelijk om ook mozaïektegels in uw ontwerp op te nemen. In dit geval kunt u niet bang zijn voor mozaïekchips.

Exterieurconstructies

Om de patio interessanter en visueel aantrekkelijker te maken, kun je jezelf omringen met felle kleuren en patronen. Het is de moeite waard om een ​​mozaïek op de vloer te leggen. Het gebruik van kiezels of tegels wordt aanbevolen. Voor een ontwerp in strandstijl, probeer een ander mozaïek. Gebruik grote stenen of kasseien en laat het gras erdoorheen groeien. Het is noodzakelijk om ze in spiraalvorm rond de open haard te plaatsen om de gootsteen te imiteren. Deze optie is geschikt voor warm weer.

Het mozaïekpad uit de gebroken tegelversie vormt een perfecte aanvulling op het moderne huis. Het is ook interessant om materialen en de interactie tussen hout en steen te vergelijken. Je kunt ze om beurten stapelen. De dikte van het mozaïek kan verschillen. Hoewel het nogal ongebruikelijk is, kun je ook een mozaïek op het hek gebruiken om het interessanter te maken.

Het is mogelijk om een ​​mozaïek alleen op betonnen hekken met een glad oppervlak te leggen.

De moderne patio heeft een zeer ontspannen en ontspannen ontwerp, evenals een chique uitzicht. De stoelen zijn zeker ongebruikelijk, met een wit mozaïek met gouden accenten op het rooster.. Dit is een geweldig idee om een ​​mozaïek te maken voor een frequent huis. Planten zullen het huis altijd mooi maken, maar als je besluit planters te maken van een mozaïek, wordt de schoonheid van het huis verviervoudigd.

Als u uw huis wilt repareren of een nieuw huis wilt bouwen, moet u nadenken over het gebruik van mozaïektegels om schoonheid en elegantie aan het huis toe te voegen. Dit zal helpen om een ​​decor te creëren dat voldoet aan de wensen van de eigenaar.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer