Mozaïek: functies en de reikwijdte ervan

De markt voor bouwmaterialen breidt zich elk jaar uit - er zijn nieuwe soorten afwerkingsmaterialen die met de nieuwste technologieën worden geproduceerd. In dit opzicht zijn kopers verloren in de keuze van een breed assortiment. Een van de meest populaire soorten afwerkingen is mozaïek, dat ook in zijn eigenschappen kan variëren. Om de details van het materiaal en de reikwijdte ervan te begrijpen, beschouwen we deze coating in meer detail.

Speciale functies

Mozaïek is een tegel die op een speciale manier is gemaakt op basis van kleine onderdelen van verschillende materialen, zoals glas of keramiek. Dit interieurontwerp is al sinds mensenheugenis bekend - volgens historici is het gebruik van mozaïeken terug te voeren tot de V eeuw voor Christus! namelijkVanuit het Midden-Oosten en de Middellandse Zee is de traditie geweest om ingewikkelde scènes en bekwame panelen op de vloer en muren te maken op basis van kleine individuele elementen.

Tegenwoordig heeft deze technologie zijn populariteit niet verloren, integendeel, hij staat nu aan de top van de bouwtrends. Dankzij de ontwikkeling van technologie werd het mogelijk om de productie van mozaïekcoatings zoveel mogelijk te vereenvoudigen en te versnellen.

Tijdens het maken van een product worden alle samenstellende elementen geproduceerd: tessercellen, een speciaal substraat, bindende grond, evenals patronen of ontwerpen worden ontwikkeld.

Natuurlijk kunnen vooral pretentieuze consumenten hun eigen mozaïekontwerp maken, maar het is de moeite waard om te begrijpen dat er tegenwoordig een groot aantal bedrijven op de markt is die hun eigen patronen ontwikkelen voor elke smaak, kleur en budget. Hierdoor kan de koper precies vinden wat hij perfect kan voldoen aan zijn eisen en wensen.

Mozaïekbedekkingen zijn een oppervlak waarop kleine cellen op een bepaalde manier tegels nabootsen. Dankzij deze veelvoudige elementen wordt een constant lichtspel gecreëerd, waardoor u de ruimte op een interessante manier visueel kunt uitbreiden en rangschikken, ongeacht de stijl van het interieur.Op basis hiervan kunnen we zeggen dat het mozaïek misschien wel de meest artistieke manier van afwerking is, waardoor niet alleen de ruimte van een ruimte kan worden ingericht, maar zelfs kan worden getransformeerd als er een dergelijke behoefte is.

Interessant is dat het mozaïek niet alleen als bekledingsvloer of -wanden kan worden gebruikt, maar ook vaak wordt gebruikt bij het ontwerpen van interieurartikelen, zoals werkbladen, open haarden en spiegels.

Deze techniek plaatst stilistische accenten in de ruimte, draagt ​​bij aan de verfijning, benadrukt hun unieke ontwerp en uitzonderlijke smaak van de eigenaars.

Voors en tegens

In de afgelopen tien jaar is het mozaïek geëvolueerd van een elitaire manier om het interieur te decoreren tot een heel gebruikelijke manier om de ruimte te versieren waar veel mensen tegenwoordig naar op zoek zijn. Dit komt door de vele voordelen die het materiaal heeft.

Allereerst is het een hoge sterkte, die wordt bereikt door grondstoffen (bijvoorbeeld natuursteen) en een speciale productiemethode van dit materiaal - vaak wordt een mozaïek geproduceerd door bepaalde componenten te mengen en vervolgens te bakken.

Het is voor niemand een geheim dat de mozaïekvloer van canvas wordt gebruikt in keukens, badkamers en zwembaden. Dit komt omdat het materiaal een hoge mate van waterbestendigheid heeft. Om deze reden is de mozaïekafwerking vaak te vinden in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Weerstand tegen temperatuurveranderingen stelt u ook in staat om deze voering onder verschillende omstandigheden aan te brengen, bijvoorbeeld in baden en hamams.

Een dergelijke warmte- en vorstbestendigheid is een van de belangrijkste voordelen van het materiaal.

Een ander belangrijk voordeel is het vermogen om chemische blootstelling te weerstaan. Het kan gezegd worden dat dit een van de belangrijkste criteria is waarop mensen mozaïek als decoratie willen gebruiken. Omdat het voornamelijk wordt gebruikt voor het bekleden van wanden en vloeren, wordt de coating vaak blootgesteld aan vuil en onzuiverheden.

Daarom is het noodzakelijk om de coating periodiek te reinigen, en dit gebeurt in de meeste gevallen met behulp van chemicaliën.

In dit opzicht trachten de meeste fabrikanten de gevolgen van de negatieve effecten van verschillende reinigingsmiddelen op het mozaïekweefsel te voorkomen.De interactie van reinigingsproducten en het mozaïekoppervlak is niet schadelijk voor het materiaal, dus het kan lang en met weinig moeite schoon en netjes worden gehouden. En dit is een onbetwistbaar voordeel van dit type coating.

Naast andere voordelen is het noodzakelijk om het breedste scala aan materialen en kleurenpalet te noteren. Hiermee kunt u mozaïektegels in een bestaand interieur "passen" en er kleur- en structuuraccenten in leggen. Aan de andere kant opent de keuze van de tegelbekleding vele mogelijkheden voor het creëren van een uniek mozaïekpatroon en het realiseren van uw eigen ideeën en creatief potentieel. Een kamer ingericht met artistieke mozaïektechnologie zal een aangename, ontspannen sfeer creëren.

Dit geldt in het bijzonder voor glasmozaïektypes, die vaak worden gemaakt van Venetiaans glas, wat zorgt voor een grote verscheidenheid aan texturen, diepte en helderheid van kleuren.

Mozaïek vaak gebruikt op het gebied van particuliere bouwen het is volkomen gerechtvaardigd: naast uitstekende operationele en esthetische kenmerken, is deze coating een milieuvriendelijk product dat aan verschillende internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoet.Om deze reden kan het worden gebruikt in uw eigen huis, zonder angst voor de gezondheid van uw dierbaren.

Ondanks een aantal functionele voordelen en stilistische voordelen van deze coating, zijn er enkele nadelen die moeten worden genoemd. Ten eerste is er de mogelijkheid van krassen - hoewel mozaïektegels bestand zijn tegen mechanische belasting, kunnen sommige soorten reinigingsgereedschap en -borstels onherstelbare schade aan het mozaïekoppervlak veroorzaken.

Natuurlijk kunt u krassen verbergen met behulp van speciale lakken en zogenaamde grout, maar na verloop van tijd wordt dit alleen maar merkbaarder, waardoor waarschijnlijk de afwerking moet worden vervangen.

Kosten vertegenwoordigen ook een van de nadelen van de mozaïektegel. In het algemeen is het materiaal te vinden en goedkoop - tot 4 duizend per vierkante meter, maar het is de moeite waard eraan te denken dat vaak met zo'n lage prijs er veel nadelen zijn aan het materiaal zelf. Dit zal de kwaliteit van de coating en de levensduur negatief beïnvloeden. Een echt goede en hoogwaardige mozaïek kan worden gekocht voor ongeveer 8000 per vierkante meter.Dergelijke kosten kunnen aanzienlijke uitgaven van het gezinsbudget vereisen. Aan de andere kant zijn ze gerechtvaardigd, anders kan dit de duurzaamheid van de mozaïekcoating beïnvloeden.

De complexiteit van de installatie van dergelijk materiaal gaat gepaard met extra uitgaven, waaronder de roeping van meesters die de omkadering van het kamermozaïek goed kunnen maken. Natuurlijk hangt de mate van complexiteit van het werk af van het soort coating, het is bijvoorbeeld handiger om tegels van natuursteen van zeldzaam ras toe te vertrouwen aan professionals in hun vakgebied, terwijl PVC kan worden geïnstalleerd door een persoon die alleen reparatie-ervaring heeft.

Hoe dan ook, beginners zouden geen experimenten moeten doen in de reparatiesectorin plaats daarvan is het beter om te schakelen naar specialisten die de tegel op de juiste manier op het oppervlak kunnen bevestigen en zo de duurzaamheid ervan kunnen garanderen. Aan de andere kant kunnen professionals instaan ​​voor het uiterlijk, dat bijna de sleutelrol speelt, aangezien mozaïek een arbeidsintensieve kunst is. Het stelt speciale eisen aan de esthetische component van de coating.

Een ander nadeel van afwerking, dat alleen tijdens de werking wordt onthuld, is zijn gladheid. Dit geldt met name voor coatings in de badkamer, zwembad.Hoewel het materiaal een laag niveau van waterabsorptie heeft, is het nog steeds niet in staat om vocht af te weren - het blijft gewoon op het oppervlak van het mozaïek, dus na waterprocedures is het heel goed mogelijk om er op te glijden, wat erg gezond kan zijn. Het gebruik van een tapijt op een betegelde vloer kan de onderliggende dreiging enigszins verminderen, maar het is nog steeds de moeite waard rekening te houden, dit geldt met name voor gladde geglazuurde mozaïektypen.

types

Dankzij de ontwikkeling van technologie is het nu mogelijk om mozaïekcoatings te maken uit een breed scala aan materialen. Om te begrijpen welke soorten mozaïek er bestaan ​​en wat het verschil is, is het noodzakelijk om de variëteiten van dit materiaal in detail te beschouwen.

glas

Een van de meest populaire soorten mozaïek is glas. Het heeft zoveel populariteit gekregen omdat het sterk genoeg is, bestand tegen extreme temperaturen en mechanische stress.

Deze coating heeft verschillende voordelen, omdat deze is gemaakt met behulp van een speciale technologie, die een langdurig smelten is van kwartszand, sparren, verschillende oxiden en zouten bij hoge temperaturen.Na de voltooiing van de eerste fase wordt het bijna voltooide materiaal onderworpen aan afvuren en vervolgens afkoelen. Met deze productiemethode kunt u een zeer duurzaam materiaal maken dat verreweg superieur is aan glas in zijn kwaliteiten, ook al hebben ze dezelfde samenstelling.

Een vergelijkbaar verschil wordt bereikt door het feit dat het mozaïek een kleiner gebied van afzonderlijke modules heeft - het zijn vierkanten met een zijde van 2 centimeter.

Zulke fractionele vormen maken het mogelijk om een ​​perfect gedetailleerd patroon op elk oppervlak te creëren. en in elke kamer. Het is ook mogelijk om een ​​spectaculaire afwerking te creëren vanwege het brede kleurengamma van glasmozaïek, omdat tijdens het productieproces verschillende kleurelementen aan de compositie worden toegevoegd, bijvoorbeeld cadmium. Bij duurdere coatingopties gemaakt van premium Venetiaans glas, worden natuurlijke mineralen zoals onyx of zelfs halfedelstenen zoals aventurijn, parelmoer toegevoegd.

Matglas

Er is ook het zogenaamde matglazen mozaïek - smalt, het is gemaakt met de toevoeging van kalium aan het materiaal.Het is deze stof die zorgt voor kleurverzadiging, gebrek aan transparantie en een glanzend effect op het oppervlak van de coating. Misschien is het smalt het oudste materiaal voor binnenhuisinrichting dat sinds de oudheid van het oude Griekenland in reparatiewerkzaamheden is gebruikt, maar het heeft zijn relevantie voor deze dag niet verloren.

Een glad oppervlak, een aangename textuur en de afwezigheid van impregnaties maken het mogelijk een ingewikkeld volumetrisch patroon te creëren. Dankzij dergelijke operationele eigenschappen blijft smalt het basismateriaal voor de implementatie van de meeste architecturale en ontwerpoplossingen.

Bovendien heeft dit type materiaal de beste prestaties vergeleken met conventioneel glasmozaïek, wat uiteraard de kosten van het materiaal beïnvloedt.

Een breed scala aan glasmozaïeken zorgt ervoor dat het populair is bij kopers van verschillende inkomens: het is niet voor niets dat deze bekleding kan worden gezien in de kleine badkamers van appartementsgebouwen, en in het ruime zwembad van een luxueus herenhuis.

Echter, met alle voor de hand liggende voordelen van dit materiaal, moeten we niet vergeten dat het gebruik ervan alleen mogelijk is in gesloten gebouwen, en gebruik in open ruimtes, zoals terrassen, zal er op zijn minst belachelijk uitzien.

Van natuursteen

Mozaïekcoating kan worden gemaakt van grondstoffen zoals natuursteen. Er moet onmiddellijk worden opgemerkt dat dit een zeer duur materiaal is, waarvan de prijs varieert tussen 5-40 duizend roebel. De bovengrens is te wijten aan het gebruik van grondstoffen van uitzonderlijke premiumkwaliteit en een uniek patroon.

Steenmozaïek heeft een verbazingwekkende kleurverzadiging, want voor de productie van materiaal selecteert de fabrikant zeldzame stenen - bijvoorbeeld marmer, jaspis, malachiet, kwarts.

Om het aantal kopers te vergroten, draaien bedrijven niet alleen naar exclusieve steensoorten. Vaak zijn graniet, tufsteen en zelfs zeekiezelstenen bij de productie betrokken! Bij het maken van een coating worden stenen herhaaldelijk gemalen, geplet en de vereiste vorm en afmeting gegeven, en ook bedekt met speciale beschermende verbindingen. Desondanks is het mozaïek onstabiel voor het gebruik van reinigingschemicaliën en verschillende harde borstels. Op basis hiervan kunnen we zeggen dat dit type coating zorgvuldige behandeling vereist, anders kunnen er verschillende defecten aan het materiaal verschijnen.

keramisch

Keramisch mozaïek neemt ook een van de leidende posities in de gebruiksfrequentie in afwerk- en gevelwerken in. Het imiteert zeer nauwkeurig tegelcoating, alleen verschillend in de afmetingen van de tessera, dat wil zeggen, de afzonderlijke cellen waaruit een volwaardig mozaïekcanvas bestaat.

Een onbetwistbaar voordeel van dit type coating is het brede bereik: dit geldt voor een breed scala aan kleuren, de structuur van het materiaal en de textuur. In de bouwmarkt vindt men zowel traditioneel geglazuurde mozaïek als de verschillende modificaties, waaronder meerdere insluitsels en imitatie van scheuren en breuken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat verschillen in de structuur van een mozaïek de duurzaamheid en het uiterlijk kunnen beïnvloeden, dus is het beter om aandacht te schenken aan het keramische mozaïek van een dichte niet-poreuze structuur.

Dergelijk materiaal zal duurzamer zijn en zal niet worden blootgesteld aan vervuiling en negatieve schurende impact, terwijl de poriën in het keramische mozaïek een kleine luchtruimte creëren in de tessera, wat de sterkte en mate van slijtage van het keramische mozaïek beïnvloedt.

metaal

Dankzij de moderne technologie wordt ook betegeld mozaïek gemaakt van onconventionele materialen, bijvoorbeeld van metaal. Dergelijke coatings zijn gemaakt van roestvrij staal met een dichtheid van ongeveer 7 g / cm2, de dikte van dit materiaal is 0,05 m. Dergelijke kenmerken bieden een hoge sterkte van het mozaïek met zijn relatieve lichtheid. Afzonderlijke cellen worden bevestigd op een speciale rubberen achterkant, wat helpt om de nodige flexibiliteit van de coating te verzekeren. Hierdoor kunnen de eigenaren een metalen tegelvloer bedekken, zelfs op een oneffen oppervlak. Het gebruik van metaalmozaïek als een vaste coating wordt echter niet vaak waargenomen.

In de architecturale omgeving is het gebruikelijk om metaal te gebruiken als een accent en een middel tot expressiviteit, wat de nadruk zal leggen op een of andere coloristische beslissing van de ontwerper.

Porcellanato

De lijst met grondstoffen voor de productie van mozaïektegels is onlangs toegevoegd aan keramisch graniet, dat vele verschillende voordelen combineert, bijvoorbeeld een hoge weerstand tegen mechanische beschadiging (zoals krassen, scheuren en slijtage), slagsterkte en eenvoud bij het installatieproces.Door het advies van de professionals stap voor stap te volgen, kunt u een uitstekend resultaat bereiken - de steengoedcoating blijft lang op het oppervlak zitten.

Een rijk kleurenpalet is ook een onbetwistbaar voordeel van een mozaïek van porselein.Zij is het die toelaat de meest originele en gedurfde ontwerpideeën te implementeren. Een dergelijk wijdverspreid gebruik wordt ook bereikt vanwege het feit dat porseleinsteengoed als een kunstmatig materiaal een uitgebreide reeks mozaïektexturen met zich meebrengt: zowel glad geglazuurd, als reliëf en met imitatie van scheuren, en met de aanwezigheid van verschillende inlays.

Een andere belangrijke factor die porselein steengoed positief karakteriseert en onderscheidt het gunstig van andere coatings is de lage kosten.

Dankzij dit kan bijna elke koper een waardige optie voor zichzelf kiezen zonder het gezinsbudget te schaden. De prestatiekwaliteiten van porselein-steengoedmozaïeken zorgen voor een verscheidenheid aan toepassingen in privéconstructies: vergelijkbare voeringen zijn te zien in de huishoudelijke gebieden van het huis, in de werkruimte en natuurlijk in de badkamers.Bovendien kan een mozaïekbekleding van dit type ook worden gebruikt als bekleding van gevels.

Van plastic

Onder de niet-standaard grondstoffen die worden gebruikt bij de vervaardiging van mozaïeken, is het de moeite waard om plastic op te merken. Dit materiaal is onlangs als grondstof op de markt van mozaïekcoatings op de markt gekomen: dunne PVC (4 mm dikke) PVC-platen worden gebruikt voor de productie van dit type, dat is ontworpen om keramische tegels te imiteren. Voldoen aan de Duitse normen, kunnen kunststoftegels een duurzame coating van hoge kwaliteit bieden die het interieur aanzienlijk kan transformeren of eenvoudig kan verversen zonder grote uitgaven te hoeven doen. Bovendien zal vrijwel elke thuisvakman deze coating op zichzelf kunnen installeren, misschien is dit een van de belangrijkste voordelen van kunststofpanelen in mozaïek.

ontwerp

Mozaïekbekleding is een soort toegepast kunstwerk en zoals u weet, kunt u fantasie de vrije loop laten. Het is door deze coating dat u de meest gewaagde ontwerpideeën kunt realiseren. Dit is mogelijk omdat het mozaïek geen standaard heeft en varieert in grootte, kleur en textuur: naast het gebruikelijke vierkant is er ook een zeszijdig mozaïek.

Het is een set glad geglazuurde modules in de vorm van een zeshoek, die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, maar de meest populaire kleuroplossingen voor dit type voering zijn wit, grijs, zwart en sommige pasteltinten.

Soortgelijke kleuren zijn typerend voor interieurs gemaakt in de stijl van minimalisme, hi-tech, eco of Scandinavisch.

De vierkante vorm, die al gebruikelijk is voor gewone mensen, in combinatie met een matte afwerking, zal interessant zijn om er zowel in een klassiek interieur als in een kamer met een moderne inrichting uit te zien. Bovendien kunnen de functionaliteit, het gemak en de eenvoud van de vormen van dergelijke stijlen als hightech worden benadrukt door 3D-tegels, die dankzij de opbloei van technologie steeds populairder worden. Het zal niet alleen in staat zijn om een ​​ontwerppersoonlijkheid te worden van snel en snel ontwikkelende technologieën, maar het zal ook in staat zijn om het interieur van de fusion aan te vullen, bekend om zijn aandacht voor detail en textuur.

stijl

Vandaag beleeft mozaïekkunst een wedergeboorte, omdat de overvloed aan verschillende soorten bekleding bijdraagt ​​aan de uitbreiding van de functionele dekking, die elk jaar steeds ingewikkelder wordt gebruikt.Vertegenwoordigend meerdere stilistische opties voor ruimteontwerp, opent het mozaïek grote kansen voor de meester om zijn creatief potentieel te realiseren.

Ondanks dit moet het tegelpatroon in strikte overeenstemming met het ontwerp van de ruimte worden gemaakt.

Een vergelijkbare traditie ontstond in de oudheid, toen een mozaïekpanel een elitaire manier was om een ​​kamer te versieren. Het werd alleen gemaakt in strikte overeenstemming met het type kamer waarin het paneel zich bevond. In de Byzantijnse kerken bijvoorbeeld, werden mozaïeken gebruikt om heiligen af ​​te beelden en een bepaald moraliserend plot uit te zenden.

Tegelijkertijd, in islamitische landen, bijvoorbeeld het Ottomaanse rijk en Arabische landen, werd het mozaïek gebruikt als decoratie en een manier van decoratie - ingewikkelde ornamenten en ongewoon mooie patronen werden gecreëerd, die werden gemaakt door bekwame kunstenaars.

Vanwege speciale religieuze dogma's mochten levende wezens niet worden afgebeeld, dus mozaïekmeesters concentreerden zich op geometrische patronen en florale ornamenten.

Oosterse stijl heeft zijn populariteit al vele eeuwen niet verloren, niet alleen in het Midden-Oostenmaar over de hele wereld. De coating, gemaakt met een vooroordeel in oosterse motieven, ziet er altijd heel ongewoon uit en wordt gekenmerkt door een reeks heldere kleuren, kleine patronen die een hoog niveau van vaardigheid vereisen.

Ook een dergelijk mozaïek wordt gekenmerkt door een bepaald architectonisch ritme, omdat de stilistische basis van dit type bekleding een ornament is.

Het nadeel van een dergelijk ontwerp van de kamers is dat het visueel erg moeilijk is voor de bezoeker om alle oproerigheid van kleuren en vormen waar te nemen, het is om deze reden dat veel ontwerpers die met de mozaïekstijl in het Midden-Oosten werken het fragmentarisch op bepaalde oppervlakten slechts fragmentarisch gebruiken. Met deze techniek kunt u een vleugje creativiteit aan het interieur toevoegen zonder het visueel te overbelasten. Hoe dan ook, zelfs patronen in Arabische stijl die in een klein aantal worden geplaatst, zien er kleurrijk en elegant uit en trekken permanent de aandacht.

De stijlen die vanuit Europa naar Rusland kwamen, zijn meer terughoudend. en omvatten het gebruik van monochrome mozaïekoplossingen of dergelijke eenvoudige stilistische en kleurenpatronen die er niet grof en pretentieus uitzien.Typisch, het gebruik van foto's is redelijk rationeel - om zonering van de kamer te maken en daarin een sleutelgebied te selecteren. Dit betreft in de eerste plaats kleine studio-appartementen, waarin vloermozaïek letterlijk de grenzen van een bepaald semantisch gebied kan afbakenen, bijvoorbeeld om de eetkamer van de keuken te scheiden. Vaak worden verschillende kleurtinten gebruikt voor deze doeleinden, waardoor een contrast ontstaat tussen henzelf.

Kleurenpalet

Over kleurtechnieken gesproken, we merken op dat het gebruik ervan afhangt van de stijl van de ruimte waarin het is gepland om reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Desalniettemin zijn er architecturale patronen waarmee u de taak van het selecteren van een kleurenpalet kunt vereenvoudigen, omdat er bepaalde tinten zijn die in elk decor kunnen "passen".

Onder de neutrale, en daarom universeel voor de meeste interieurs, kunnen kleuren wit en beige worden genoemd. Beide kleuren, ten eerste, breiden de ruimte uit, wat zeer noodzakelijk is voor kleine ruimtes in appartementsgebouwen. En ten tweede hebben ze een positief effect op een persoon in psychologische zin: het is prettig om in kamers in felle kleuren te zijn omdat mensen zich er rustig en ontspannen in voelen.

Koude tinten zijn erg elegant, dus veel ontwerpers wenden zich tot hen om een ​​presentabel interieur te creëren.

Dit is gerechtvaardigd, omdat zelfs psychologen zeggen dat het gebruik van een vergelijkbaar kleurenpalet stress en spanning verlicht en ontspanning bevordert. Het is om deze reden dat kleuren zoals blauw en blauw vaak te vinden zijn in zwembaden en badkamers, omdat het in deze kamers is dat een persoon de meeste rust en rust nodig heeft om ten volle te kunnen genieten van de waterbehandelingen.

Bovendien zijn deze tinten van allemaal, zonder uitzondering, geassocieerd met water, wat leidt tot het gebruik van een mozaïek van deze kleuren als een bekleding van badkamers en zwembaden. Met name interessant zullen ze zijn in een kamer ingericht in een nautische stijl en in staat zijn om de algemene stemming en psychologische achtergrond van de kamer te behouden, maar ook om de vindingrijkheid van de eigenaren van het huis te benadrukken.

Veel mensen houden van heldere en ingewikkelde interieurs met allerlei patronen. Mozaïektegels van dit type worden gekenmerkt door heldere kleuren. Natuurlijk, de belangrijkste achtergrond van de voering is gemaakt in rustige en ingetogen kleuren, bijvoorbeeld geel of beige,terwijl het mozaïekpatroon zelf wordt gepresenteerd in een veelkleurig ontwerp - een van de meest voorkomende kleuren - rood, groen en lila. Ze zijn eenvoudig genoeg en veelzijdig om te combineren met hun donkere tinten of met andere basiskleuren.

Vaak wordt het gebruik van een verloop voorgesteld als een winnend stilistisch apparaat, dat wil zeggen dat een spel met tinten en verzadiging van toon wordt uitgevoerd.

Dus, bij het gebruik van een veelkleurig mozaïek, kunt u individuele elementen van het decor benadrukken, bijvoorbeeld een bekwaam ornament dat de uitzonderlijke smaak van de eigenaars benadrukt.

Welke moet je kiezen?

De aanwezigheid op de markt van bouwmaterialen van verschillende soorten mozaïeken creëert veel moeilijkheden voor onervaren vakmensen bij het selecteren van de noodzakelijke voering. Dit wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan materialen en met een groot assortiment aan texturen en mozaïekgroottes, en natuurlijk met het grootste aantal kleuren. Bij het kiezen van een afwerking is dit echter niet de belangrijkste factor, omdat het hoofdcriterium de ruimte is waarin de reparatie wordt gepland, evenals de eigenschappen ervan. Overweeg enkele voorbeelden in meer detail.

Voor verschillende kamers

Bij het afwerken van de keuken en de technische ruimten, waar het risico op blootstelling aan chemicaliën hoog is, is het beter om mozaïekmonsters te kiezen die gemaakt zijn van materialen die het meest bestand zijn tegen chemicaliën. Onder hen zijn glas, smalt en keramiek. Het zijn duurzame coatings die de interactie met chemicaliën gemakkelijk kunnen overbrengen en het gebruik van verschillende reinigingsproducten en gereedschappen zal hen niet schaden.

Voor het ontwerp van de gang is het de moeite waard om te overwegen dat in deze specifieke ruimte de coating een mechanische impact kan hebben.

Het is in deze zone dat de hoogste doorlaatbaarheid mogelijk is en er bestaat ook de mogelijkheid dat zware voorwerpen op het bekledingsoppervlak vallen. In dit opzicht is het noodzakelijk om de meest duurzame coatings te kiezen die zeer duurzaam zijn en bestand zijn tegen verschillende soorten impacts. Dit is ook belangrijk omdat mensen van de straat op de een of andere manier vuil en stof in de kamer brengen. Om deze reden moet u speciale aandacht besteden aan het schoonmaken van de gang en het behoud van het mozaïek. Dit alles suggereert dat het bij de decoratie van de gang noodzakelijk is om materialen zoals porseleinsteengoed of zelfs natuursteen te gebruiken.

Andere soorten afwerkingen, zoals glasmozaïek, zullen er bijzonder indrukwekkend uitzien in de badkamer.

Een andere uitstekende kamer voor een mozaïekafwerking is de Hammam. De traditie van het versieren van de baden ging van het Ottomaanse Rijk, waarin de hamam niet alleen een grote rol speelde bij het uitvoeren van waterprocedures, maar ook als een platform voor socialisatie. Want de hamam werd gekenmerkt door de aanwezigheid van een ingewikkeld decor, gemaakt in felle kleuren en met ingewikkelde patronen.

Deze traditie leeft nog steeds, het kan gezegd worden dat het in onze tijd een wedergeboorte heeft gekregen. Natuurlijk maken weinig mensen vandaag uitgebreide tekeningen op de wanden van het bad, maar mozaïek is nog steeds populair, omdat het ontwerp van glas-tessera de effecten van temperatuur perfect kan overleven en deze voering vochtbestendig is. Beide eigenschappen spelen een sleutelrol bij de keuze van materialen voor afwerkingsbaden.

Voor buitenafwerking

Mozaïektegels worden niet alleen gebruikt voor binnenhuisdecoratie, maar ook voor de decoratie van gevels, openluchtopeningen en kleine landschapsvormen - bloembedden, terrassen, paden op de site. Als je met de texturen speelt, kun je de site interessant ordenen.Natuurlijk is het voor dit gebruik noodzakelijk om andere materialen dan grondstoffen voor interieurdecoratie te gebruiken.

Geveltegels moeten bestand zijn tegen de effecten van micro-organismen uit een agressieve omgeving en mogen niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen of mechanische belasting.

Op basis van deze factoren is het beter om porcellanato te gebruiken, waardoor de negatieve invloed van de externe omgeving gemakkelijk kan worden overgedragen.

Buitenruimten leggen is eenvoudig., omdat de grootte van de mozaïekmodules de parameters van een standaard mozaïekcel aanzienlijk overschrijdt. Het is niet moeilijk om installatiewerk uit te voeren, omdat de tekening niet van het allergrootste belang is, daarom is de nauwkeurigheid van de filigrein niet zo belangrijk voor buitendecoratie.

Tips en trucs

Omdat mozaïek een soort architecturale creativiteit is, is er geen sjabloon voor het leggen van tegels. Er zijn verschillende mogelijke lay-outs die moeten worden overwogen en geëvalueerd vóór het daadwerkelijke bekledingsproces.

Rechte metselstijl is alleen geschikt voor vlakke oppervlakken. Het wordt direct ter plaatse uitgevoerd en is voor de meeste meesters bekend.

De essentie van het proces verschilt niet van de lay-out van een gewone tegel: face-up tessera op een speciaal substraat. Na het leggen van de panelen op basis van het gebruik van lijm of mortel, die de afzonderlijke kleine elementen bij elkaar houden. We mogen het gebruik van grout niet vergeten, want dat maakt onzichtbare naden tussen tesseram. Omdat het in verschillende tinten bestaat, is het waarschijnlijk dat de wizard Thuis een fout maakt bij het selecteren van de kleur. Om dit te voorkomen, moet u een voegmiddel gebruiken waarvan de kleur het dichtst bij de hoofdkleur van het mozaïek is. Als er geen schaduw is, moet u op neutrale kleuren letten, bijvoorbeeld beige.

Voor kromlijnige oppervlakken is de omgekeerde methode voor het leggen van mozaïeken kenmerkend, waarbij de hoofdrol wordt gespeeld door het sjabloonpatroon in het spiegelbeeld. Het is op basis van dit patroon dat mozaïek wordt gemaakt. Nadat ze op de oppervlakteplaat zijn gelegd met een patroon, moeten ze worden bedekt met een speciale zelfklevende film, waarop later de betegelde cellen zelf worden gelegd. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, volledig in overeenstemming met de schets, met de afbeelding naar beneden en onmiddellijk drukvast om te repareren.

Na de tijd die nodig is om de kleine modules te bevestigen, wordt de zelfklevende film verwijderd en worden de openingen tussen de cellen ingevoegd - in dit stadium is het proces identiek aan het voegen van de voegen in een directe lay-out.

Aangezien beide berekeningsmethoden niet zo eenvoudig zijn en bepaalde reparatievaardigheden vereisen, is het beter om contact op te nemen met gespecialiseerde bedrijven die kant-en-klare oplossingen kunnen bieden. De meeste bedrijven die actief zijn in het bouwsegment, verkopen reeds afgewerkte mozaïekrekpatronen die het effect van een driedimensionaal patroon helpen bereiken.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van een dergelijke facing is de kleuroplossing: het is een gradiënt waarin een vloeiende overgang plaatsvindt binnen een enkele kleur van de donkerste naar de lichtste. Deze stijl is te wijten aan het gebruik van modules met verschillende diepte en intensiteit van kleur. Vooral effectief zal het in het interieur kijken, wat een spel van kleur en licht impliceert, bijvoorbeeld in het zwembad. Donkerdere gebieden bevinden zich meestal dichter bij de bodem van het zwembad, terwijl het lichtere deel van de lay-out zich op het oppervlak zelf bevindt.

Deze voering creëert het effect van een driedimensionale ruimte en zal visueel de diepte van de kom benadrukken.

Bij het kiezen van een of ander type mozaïektegel, moet u het type ruimte dat het gepland is te installeren niet vergeten, en het is ook belangrijk om te onthouden dat u niet te goedkope aanbiedingen moet achtervolgen, omdat hoogwaardig materiaal van een betrouwbare fabrikant veel kost, maar zal dienen voor vele jaren Helaas zijn veel huismeesters in een poging om geld te besparen het vergeten en proberen een mozaïek met hun eigen handen te maken, zonder enige ervaring in deze materie. Gewoonlijk resulteert dit in niet-succesvolle reparaties en daaropvolgende teleurstellingen, wat kan worden voorkomen door zich tot professionals te wenden.

Over de eigenaardigheden van legmozaïek, zie de volgende video.

Fabrikanten en beoordelingen

Er zijn veel bedrijven die betrokken zijn bij de productie van mozaïektegels. Onder hen zijn zowel Russische fabrikanten als buitenlandse. Bij buitenlandse leveranciers genieten bedrijven uit het Midden-Oosten speciale aandacht voor kopers, omdat hun productie is gebaseerd op de oude geheimen van het maken van mozaïeken,die worden aangevuld met een ontwikkelde technische component en moderne productiemethoden.

Turks mozaïek is erg populair onder kopers. Tegels van bedrijven houden van FK Marble - Dit is een exclusieve marmeren coating, die zich onderscheidt door de diepte van de kleur, het stijlvolle ontwerp en het hoogwaardige mozaïek. Kopers wijzen ook op de Marokkaanse fabrikanten, die in een breed bereik dekking bieden. Het kleurenpalet is erg breed - van diepblauw en donkergroen tot delicaat roze, perzik. Bij Marokkaanse fabrikanten is het gemakkelijk om een ​​kleur te kiezen die bij een ander type interieur past.

Mooie voorbeelden in het interieur

Nadat u alle nodige informatie over de mozaïekcoating heeft ontvangen, kunt u de voor- en nadelen van deze bekleding op prijs stellen en, indien nodig, de kamer volgens uw eigen smaak en interessante ontwerpoplossingen ontwerpen en inrichten, vooral omdat het mozaïek oneindig artistieke mogelijkheden heeft. Er zijn talloze mogelijkheden om een ​​kamer met een mozaïekbekleding in te richten, maar laten we eens kijken naar de meest populaire architecturale technieken met enkele voorbeelden.

Het mozaïek kan zeer rijk, kleurrijk en ingewikkeld zijn - hiervoor worden kleine vormen van modules gebruikt, die in een specifieke volgorde zijn opgemaakt om een ​​complex ingewikkeld ornament te vormen dat in heldere kleuren kan worden gemaakt. Deze techniek kan niet alleen interessant lijken op de vloer van de gang of op de muren in de badkamer, maar zelfs in de woonkamer. Deze beslissing houdt echter in dat alle andere interieurartikelen moeten worden teruggebracht in hun stijl en kleur.

Niet alleen excentrieke en originele oosterse patronen kunnen worden weerspiegeld in het interieur, maar ook het moderne ontwerp kan verwijzen naar de mozaïekdecoratie in zijn stilistische onderzoek. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ​​open haard te decoreren om er een complete look van te krijgen en om er de aandacht op te vestigen zoals op de plaats van aantrekking van het huishouden.

Traditioneel wordt het mozaïek in de badkamer geplaatst - het lijkt erop dat iedereen gewend is aan dit soort afwerking. Maar weinigen weten dat je zelfs tegen de achtergrond van een mozaïek volwaardige portretten kunt maken - een voorbeeld is het mozaïekbeeld van een antiek beeld in de badkamer. Hier komt niet zozeer een kwestie van smaak aan de orde - ze discussiëren er niet over,hoeveel technische details panelen hebben gemaakt.

Het is onmogelijk om de klassieke voorbeelden van het gebruik van bekleding - mozaïek wanddecoratie in de keuken niet te benadrukken. Het is aan hen dat de nadruk ligt. De coating is gemaakt in diep donkerblauwe kleur. Het ziet er erg elegant uit in de keuken, waarin alle andere objecten in een koud, discreet bereik worden gemaakt.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer