Rotstuin op het zomerhuisje: de subtiliteiten van landschapsontwerp

Rockery veroverde de eigenaren van landgoederen door het feit dat in een expressieve rotstuin met unieke charme de schoonheid van stenen en planten wordt onthuld. Op het eerste gezicht kan een complexe structuur heel goed persoonlijk worden uitgevoerd, rekening houdend met de smaak van de eigenaren van de site en met nadruk op de individualiteit van de datsja.

Wat is het?

Rotstuin is een decoratieve compositie voor de tuinruimte van stenen en planten. Als floristische vulling kan worden beschouwd zowel bomen, en struiken, bloemen. Het wordt geaccepteerd om te planten in rotstuinen dwerg en ondermaatse variëteiten.

Het beste van alle rotspartijen kijken naar verschillen in hoogte, terrassen, hellingen.

Hoewel kunstmatige verhoging, gegeven de samenstelling, het esthetische effect niet vermindert.Voor de textuur die de uitlopers nabootst, zijn in de regel grote, indrukwekkende tinten van stenen en onpretentieus in onderhoud, eerder bescheiden planten gepland. Deze combinatie benadrukt de nabijheid van het natuurlijke kleurengamma.

Een heel belangrijk punt is de implementatie van het drainagesysteem. Als de huisbaas ermee omgaat, zal hij al het andere zeker beheersen.

In dit geval heeft de amateurkunstenaar het recht om zijn verbeeldingskracht en gemoedstoestand volledig te laten zijn. De compositorische atmosfeer kan er hard, "noordelijk" of meer ontspannen, poëtisch uitzien.

De meest bescheiden rotstuinen zien eruit als een paar zaailingen met een thema (bijvoorbeeld naaldloze onderstruiken), ingeschreven tussen een dozijn stenen. In plaats daarvan is het mogelijk klimplanten of bosplanten te gebruiken - viooltjes, varens, elegante kruiden en zelfs mokken.

Als je in stenen op meerdere niveaus mikt, kost het veel meer tijd en moeite. En fans van het gebergte in een landhuis met een waterval zullen de wetenschap van het bouwen van zo'n compositie moeten bestuderen, omdat je het niet in werking kunt stellen zonder ondersteunende structuren, een gestroomlijnd mechanisme voor het functioneren van een waterlichaam.

Enkele klassieke voorbeelden van rotstuinen:

voorstads-

In het midden van de site is een bloembed met stenen aangelegd, dat meteen het esthetische centrum van de landelijke ruimte wordt. Bloemen banen zich een weg door de stenen en hoe feller hun struiken, hoe eleganter de compositie. Als het je lukt om hoge muren van een bed van stenen te maken, klim dan goed langs de klimplanten.

tuin

In de tuin kan een stenig wonder expressiever en diverser zijn. Het is interessant om volumetrische rotsblokken te zien afgewisseld met kleine stenen. Het is beter als je erin slaagt een cascade te bouwen waarlangs een beek morst en een kunstmatige vijver eronder vult. Pretentie in dit geval speelt op het idee: de tuin moet "worden verrast" in de stenige bloementuin.

Kamer optie

Ja, rotstuinen in de kamer is ook mogelijk, ook in een landhuis. Het is beter om een ​​klein gebouw te plaatsen waar er meer frisse lucht is - op de veranda, balkon. Als je een dergelijke beslissing neemt, heb je een speciaal platform en een "basis" nodig, en je zult ook moeten "kijken" om het licht en de vochtigheid voor de compositie te behouden.

Speciale functies

Zodat met de komst van de rotsachtige "berg" met bloemen en bomen, disharmonie niet voorkomt in het landschapsontwerp van de site, is het beter om alles van tevoren zorgvuldig te overwegen.Bedenk welke stenen je wilt zien, welke planten je meer plezieren, hoeveel vierkante meters de compositie in afgewerkte vorm zal hebben. Om deze berekeningen uit te voeren, zou het goed zijn om het type rotspartijen te vertegenwoordigen.

Er zijn er een enorm aantal, we vermelden in ieder geval de meest populaire:

 • Mini-versie. Geschikt als extra decoratie van het recreatiegebied. Als een voorbeeld - stenen, gras, bovenop - een bosje heldere berberis.
 • Op de helling. Dit rotsaquarium is goed omdat het erg handig is voor de organisatie van het waterelement.
 • Naald. Deze volumesamenstelling, die een heuvel van stenen en naaldachtige dwergbomen is. Dit is een fashion squeak van ontwerpers. Er is zo'n schoonheid recht voor het huis.

Wat betreft de rockeries functioneel, dan is een dergelijke onderverdeling als tijdelijke rotstuinen of permanente, stabiele zaken hier. Een tijdelijke versie past perfect op een helling of vlak oppervlak. Het zal nodig zijn om een ​​gat te graven om de jonge boompjes jonge sierheesters te rooten en hier kleine stenen te plaatsen.

Voor de installatie van een stabiel stenen bloembed worden grote rotsblokken en kleine stenen "voor altijd" gezet, de gaten ertussen zijn gevuld met groen, beter geen speciale zorg nodig, maar uiterlijk elegant.Spiraea, gastheer, zilverkruid en andere planten zijn bijvoorbeeld perfect.

Fantasienachten verkiezen veranderlijke rotspartijen. Grote heldere bloemen worden gebruikt voor decoratie, waar de gastheren elk jaar graag meer en meer nieuwe planten planten.

Rockery kan in verschillende stijlen worden uitgevoerd. Een onderscheidend kenmerk van het Engels zijn de planten van pastel, niet-stressvolle tonen. Gamma terughoudend, natuurlijk. Geen gekheid van kleuren, alleen naalden en ontbijtgranen. De stenen zijn meestal grijs, grijs-wit.

Europese stijl betekent lokale rotsblokken en heldere, lage bloemen. Cineraria, stoepdampen, taghetis, California poppy en stersterren zien er prachtig uit.

Japanse stijl belichaamt een symmetrische rangschikking van stenen, waarbij alles op één lijn ligt en geometrisch correct is. Floristische elementen, in de regel, zijn zeldzame spectaculaire planten: dwerg-sakura, rododendrons, azalea-hybriden.

De stenige tuin bestaat uit sterke, gezoneerde exemplaren. Maar van tijd tot tijd moeten rotstuinen nog door een tuinsproeier worden bewaterd. En vergeet niet dat het om de paar jaar nodig is om de grond in te gieten en bloemen te dunnen.Het belangrijkste doel van rockeries is immers esthetiek, dus op elk moment van het jaar moet de compositie de aandacht trekken van gasten en gastheren.

Basisregels voor het maken

Als u klaar bent om met uw eigen handen een stijlvolle tuin in het land te creëren, overweeg dan de momenten die u tijdens het ontwerp niet mag missen. Waarschijnlijk zal de belasting aanzienlijk zijn, maar dan kan het plezier van creatief werk met planten, stenen, aarde niet worden overschat.

Bouw geen rockeries te dicht bij huis. Een tuin in stenen heeft immers de natuur nodig als achtergrond, niet als metselwerk.

Regens en dalingen, die meestal van het dak van het gebouw samenkomen, kunnen de structuur van de kunstmatige tuin beschadigen, de grond wassen, de planten vernietigen en een verzakking van stenen veroorzaken.

Onder verspreide bomen is rockaria ook geen plaats. Visueel grote vormen van de boom zullen de rotstuin "verstoppen". Ja, en tijdens de val van de problemen met het schoonmaken van de bloembedden, zul je het niet aan.

De juiste keuze is een goed verlichte plaats, bij voorkeur een lange, zachte helling. Schaduw een deel van je rotstuin, leg niet alles in de zon. Zoek een helling gericht, zeg, naar het zuidwesten.

Verwaarloos het bescheiden deel van het gebied niet.Je zult dwergbomen oppikken en een expressieve, mooie "heuvel" krijgen. Geloof me, dit is geen kwestie van grootsheid, omdat het miniatuurwezen ook alle kansen heeft om een ​​meesterwerk van een zomerhuisje te worden.

Als rotstuin geen plaats heeft om te "registreren", behalve de hoek van het perceel, die visueel wordt verwend door de nabijheid van het oude gebouw of de ongekunstelde parkeerplaats, ontneem u dan niet het genot van het bewonderen van de rotstuin. Versier het gebouw met klimmende soorten groen, op hun achtergrond wint de rotstuin ook.

lay-out

Voordat je begint met het maken van een tuin in de stenen, is het het beste om een ​​tekening van de structuur te schetsen. Dan moet u de site in aanbouw met tape of snoer beschermen. Het blijft een tekening maken waar de stenen zullen zijn en waar de planten hun plaats zullen innemen.

Lees dan de instructies en voer stap voor stap elk item uit:

 • In detail om de plaats te verwijderen onder een heuvel gekozen, om alle vuilnis en onkruid schoon te maken.
 • De bovenste laag van de aarde (ongeveer 10-15 centimeter) verwijderen om een ​​vers terrein te behandelen. Wanneer arme gronden worden ze vervangen door vruchtbare samenstelling.
 • Alle grond wordt opgegraven, losgemaakt, de wortels van struiken en bomen worden voorzichtig verwijderd.
 • Vervolgens moet het gebied bedekt zijn met polyethyleen of geotextiel. Dit zal dienen als een barrière voor elementaire wortels of onkruid, die stenen kunnen verplaatsen en rotstuinen kunnen vernietigen, en die de structuur kunnen beschermen tegen mollen en muizen.
 • Een heel belangrijk punt - drainage. Door de film zal de natuurlijke uitstroom van water worden verstoord, dus is het noodzakelijk om een ​​kunstmatig afvoersysteem te creëren. Onderaan de put lag grind, slak. Dan is een stevige laag grof zand bezaaid.
 • Nu is het de beurt aan de grond - het valt in slaap en concentreert zich op het project. Het niveau van de heuvel hangt af van of de rotspartijen hoog of laag zijn. Om de grond te bestoken om zo grondig mogelijk te zijn. Als er tijd is, dan is het in het algemeen mogelijk om rotsarenas "rust" te laten voor het seizoen, dan moet de grond op de juiste manier worden beheerd en in natuurlijke omstandigheden zelf worden gevormd.
 • Raadpleeg de tekening en begin met het installeren van de stenen. Ze moeten ten minste de helft van de hoogte in de grond worden ondergedompeld om de betrouwbaarheid van de constructie te waarborgen. Leg krachtige keien op het puinkussen. Het is zelfs mogelijk om het cementeren voor sterkte uit te voeren. Dit voorkomt dat zware stenen te diep zinken.Tussen de stenen, wordt de grond stukje bij beetje gegoten en verpletterd met zijn handen.
 • Het is het uur van planten. Waar elk van hen is, is gepland op je foto. In elke opening van de bloem kun je een beetje kunstmest gieten. Zorg ervoor dat de plant precies de meststof heeft gekregen, van waaruit deze de groei verbetert. Hoe comfortabeler uw zaailingen zullen zijn, des te sneller de dia wordt versneld en gedecoreerd.
 • Kortom, rotstuinen moeten zorgvuldig worden bewaterd.

Denk na over de mogelijkheden van de site en het 'nieuwe gebouw'. Als de plaats in het land klein is, zou u geen te dikke rotspartijen moeten bouwen. Het zal onnatuurlijk en smaakloos lijken.

Een kleine "oasis" komt ook niet overeen met een grote ruimte, hij zal er gewoon in verloren gaan. Dus zet de fantasie aan en handel op basis van de balans van het plein en de tuin van dromen, evenals uw eigen ideeën over harmonie en comfort.

Als er een heuvel op een perceel is, is een ravijn, een terras en dan rotstuin "zeer goed verbonden" met hen. Subtiele naturen hebben ook zulke originele ideeën uitgeprobeerd als het creëren van een rotstuin als "vallei", "kloof", "steile helling", "klif". Hoewel op een vlakke, vlakke ondergrond, verliest de tuin ook zijn charme niet.Pas er alleen op dat je compositie er niet uitziet als een eenzaam "beeld", maar past in het omliggende reliëf.

Voor beginners is het beter om te beginnen met een kleine rocker, omdat het gemakkelijker is om voor hem te zorgen en met zijn voorbeeld kun je oefenen in een aantrekkelijk arrangement van bloemen en struiken tussen de stenen.

De beste coördinaten voor de compositie zijn een heuvel die goed wordt verlicht door de zon. Het is immers zeer problematisch om de beoordeling van aria's aan de rand van het perceel of in het struikgewas van de tuin aan te passen.

planten

Er zijn geen beperkingen op de keuze van planten voor rotstuinen. Maar er zijn nog steeds win-win-opties. Ze benadrukken goede smaak als je een site maakt. Immers, de harmonie van bloemen en struiken in de landingen is het visitekaartje van de eigenaars van de acres.

Gebruikte groene ruimten voor rotsachtige heuvels zijn onderverdeeld in vier klassen. Dit zijn coniferen, heesters, overblijvende bloemen en bolgewassen, dat wil zeggen dat een rotstuin zulke florale elementen moet vormen die niet elk jaar hoeven te worden geplant en schoongemaakt.

Naaldhout soorten meestal ontwerpers vertegenwoordigen dwerg thuja's, mini-cipressen, jeneverbes, dennen.Ze moeten kort en compact zijn, zodat de "jungle" zich niet op de heuvel vormt.

Onder struiken, kamperfoelie, zilverkruid, verschillende soorten cotoneaster zien er het meest indrukwekkend uit.

Het verzamelen van overblijvende bloemen kan heel rijk zijn. Maar de belangrijkste focus van rotstuinen is stenen, en de bloemen zijn eerder de achtergrond. Narcissen, tulpen, krokussen, primula's, bosviooltjes vervullen deze rol. Zij zullen de eerste bloeiende eilanden in de lente zijn.

Plan om ze te vervangen Siberische irissen, phlox, daglelies, steenbreek, klokken, anjer, arabis, cineraria. Mis het groenblijvende "additief" in de vorm van siermossen, sedums en dwergvarens niet. Kruidachtige variëteiten zoals gravilata, Badan voegen een heuvel van elegante natuurlijke nalatigheid toe.

Als u besluit om rotstuinen te plaatsen, bijvoorbeeld in een dennenstreek, kunt u heldere kleuren toevoegen voor contrast, omdat de afbeelding al oververzadigd is met donkergroen. Je kunt een paar koryag gebruiken voor rust in de buurt van rotsachtige aria's en ze vergezellen met geurige onopvallende vlekken: machiola, geurige tabak.

De volgorde van de landing op rotstuinen is als volgt: coniferen, struiken, bloemen.

Over de keuze van stenen

Stone - de belangrijkste semantische vulkanische rotstuinen. Sommige mensen houden van stenen die bij de kleur van het gebouw passen, anderen - in harmonie met het omringende landschap. Maar misschien is het belangrijkste dat ze warme kleuren moeten hebben, er natuurlijk uitzien, water en lucht "ademen". Het beste van alles is dat de rotsen geschikt zijn voor een rotsachtige tuin met tufsteen, kalksteen, steenslag, graniet en zandsteen.

Natuursteen is echt een luxe voor het realiseren van uw creatieve plannen. Schik het, concentreer je op je smaakvreugde, die je een bepaalde invalshoek zal geven.

Maar houd u aan een reeks regels, want ook rockeries mogen niet:

 • Hoekige stenen zijn toegestaan ​​in droge rockaria. Maar als je een kunstmatige beek hebt die door een bergtuintje stroomt of een waterval valt, zien ronde keien er origineler uit.
 • Overdrijf het niet met dezelfde stenen - ze moeten in de natuur in verschillende vormen en maten zijn.
 • Overeenkomen met de grootte van de tuin en stenen. Het is niet nodig om steentjes aan de enorme rotspartijen toe te voegen. En integendeel, een minituin is nauwelijks geschikt om te "verpletteren" met een kei met een indrukwekkende diameter.
 • Composities met stenen van een of twee stenen zien er stijlvol uit.
 • Het is beter als de stenen op de een of andere manier samenvallen met het algehele landschap.

Professionals raden aan stenen in de richting van de bloemen te plaatsen.

Maar u hebt het recht om het op uw eigen manier te doen, als uw benadering wordt bepaald door een bepaalde stijl van uiterlijk ontwerp.

Mooie voorbeelden en opties

Ongewone ontwerp vondsten voor het apparaat rotstuinen tellen niet mee. Een steenachtige compositie met uitsluitend bergplanten - lavendel, mossen, varens, wilde primula's - ziet er heel natuurlijk uit, niet ver van huis. De low-key gamma benadrukt de natuurlijke stijl van het chalet of een van de landelijke gebieden - land, provence, rustiek.

U kunt de dia's visueel in minizones verdelen met behulp van alle elementen en proberen uw tijd van het jaar in elk te schikken vanwege de selectie van bloemen - delicaat (lente), verzadigd (zomer), goud en paars (vroege en late herfst).

Sommige mensen bouwen graag een rotsachtige heuvel uit rotsachtige aria's. Niet alle planten kunnen zo'n "druk" weerstaan, daarom is het noodzakelijk om de meest duurzame te selecteren: steenbreek, bodembedekkers, jong.

De originelen zullen absoluut proberen om rotstuin te maken.Verticaal herbouwde stenen compositie vereist een grote inspanning, maar getwijnd met clematis, klimop en erwten zal een echt meesterwerk van de ontwerper zijn.

Gevoelig voor innovaties, hacienda-eigenaren houden ervan om stijlen te mengen in het vullen van rotstuinen. Bijvoorbeeld Europees met Italiaans. Het blijkt een ongelooflijke maskerade verf van weelderige, geurige bloemen: karmozijnrood, wit, vurig, blauw.

Het wordt beschouwd als een zeer modieuze 3D artistieke surround-optie, wanneer ontwerpers een circulaire beoordeling van rotstuinen bereiken met een verscheidenheid aan effecten. Het is interessant om een ​​tuinhuisje te hebben, vanuit verschillende hoeken bekeken.

Niemand wordt onverschillig gelaten door de Japanse mini-tuin, waar stenen domineren over kleine planten - in feite zijn dit geurige, wuivende grasvelden, die buitengewone rust veroorzaken.

Een verbazingwekkende hoek geeft je veel aangename minuten en na het maken ervan heb je niet al te veel moeite nodig. Afhankelijk van je gemoedstoestand kun je op een of andere manier de details wijzigen, nieuwe notities maken. Als je eenmaal de creatieve rol van een landschapsontwerper hebt uitgeprobeerd, kun je zo'n esthetisch plezier later bijna niet meer weigeren.

Probeer de planten waarvan de namen hierboven zijn genoemd, te gebruiken, omdat ze het meest geschikt zijn om op rotsachtige grond te groeien.

Regelingen en een stapsgewijze handleiding van de specialisten die je in dit artikel hebt bestudeerd, zullen helpen om de rotstuinen van je dromen te maken en echt plezier te krijgen in het proces van creatie.

Hoe je zelf rockeries maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer