Gebruik thuya in landschapsontwerp

Thuja wordt tegenwoordig steeds populairder in het ontwerp van het thuisfront. Tui heeft een tiental soorten en variëteiten: met verschillende kleuren naalden, snelgroeiend en met een winst van slechts enkele millimeters per jaar, bolvormige, conische en zuilvormige kroon. Laten we kennis maken met deze prachtige boom en het gebruik ervan in het ontwerp van het land.

Kenmerken: voor- en nadelen

In Rusland hebben tal van groepen oosterse en westerse thuja zich goed bewezen. Door hun winterhardheid zijn we bestand tegen vorstperioden.

Sommige Europese variëteiten hebben onderdak nodig voor de winter, maar dit soort thuj's zijn zeer zeldzaam in ons land, ze worden gekocht door verzamelaars en creëren geschikte omstandigheden voor hen.Op de meeste sites thuja western geplant.

Thuja western is meer aangepast aan ons klimaat, het thuisland is Canada, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn met het gemiddelde in Rusland. Het thuja-oosten wordt vanuit Azië naar ons toe gebracht, het is grilliger, houdt niet van de noordenwind, het is beter om het aan de windzijde van het huis te planten.

Thuja kan groeien in de halfschaduw en in de zon, vereisen geen frequente watergift. Ze kunnen goed overweg met andere planten.

Het groen van de thuy is erg dicht, de naalden zijn zacht, de schors heeft een mooie grijze kleur. De kleur van de naalden varieert van geel tot donkergroen. Crohn heeft de vorm van een bal, een kegel of een piramide, de groeisnelheid van sommige variëteiten is onbeduidend, ze kunnen een constant accent in de compositie houden gedurende lange tijd, andere variëteiten groeien erg snel en hebben regelmatig kroonknippen nodig.

De kroon van zo'n snelgroeiende tui kan elke vorm krijgen. Meerdere eeuwen geleden begonnen Franse en Engelse tuinders complete architecturale parken te creëren van ballen, kolommen, piramides, kubussen en andere geometrische figuren van geschoren Thujs. Vandaag de dag is een hele trend ontwikkeld in landschapsontwerp - topiarnoe-kunst om figuren te creëren van dieren, mensen, machines, beroemde kunstvoorwerpen van zachte naalden.

De takken hebben een mooie waaiervormige vorm, soms gedraaid in een spiraal.Thuja heeft een medicinaal effect, de naalden worden uitgezonden door phytoncides, die de lucht desinfecteren en zuiveren, dus het is handig om het in de buurt van het huis of een platform voor rust te planten.

Landschapsontwerpers van gematigde klimatologische breedtegraden werden verliefd op al deze kwaliteiten en uiterlijke gelijkenis met de zuidelijke cipres. Deze naaldachtige plant is pretentieloos en heeft een grote verscheidenheid aan variëteiten, waarmee je thuja in verschillende landschapssamenstellingen kunt opnemen of soliter kunt gebruiken. Bedenk welke soorten van deze prachtige coniferen kunnen worden gebruikt voor decoratief tuinieren in huistuinen.

Types en variëteiten

Laten we eens kijken welke variëteiten van westerse thuja worden gekweekt in het gematigde klimaat van centraal Rusland.

 • Aurea - met gele naalden, in de schaduw verkrijgt het groene tinten die in de winter donkerder worden. Het heeft dikke naalden, leent zich goed voor vormgeven, kan elke vorm krijgen, vanwege zijn lage groei (tot 2,5 meter) kan het worden gebruikt in composities met coniferen van andere kleuren op het middengebied of met rozen, hortensia's, varens - op de tweede. Vanwege de gele kleur kan het worden geaccentueerd in de hagen van donkerdere variëteiten.Ziet er prachtig uit met een paarse tijgerkerstruik van Thunberg. Deze variëteit heeft takken die oorspronkelijk zijn gerangschikt, wat de decoratieve kwaliteiten verder verbetert. Jaarlijkse groei van slechts 5 centimeter. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de aankoop van een ras voor uw perceel.

Jonge kleine exemplaren kunnen worden geplant in bloembedden met bloemen, ze zullen niet lang concurreren voor het gebied. Als je een groot accent wilt creëren, moet je lang wachten op het noodzakelijke decoratieve effect van deze mengelmoes, dus het is beter om een ​​grote volwassen plant te kopen.

 • Tuya geel lint heeft ook een gele kleur van jonge naalden, scheert goed, groeit relatief langzaam - 10 centimeter per jaar. Zeer winterhard. Crohn smal kegelvormig.
 • Tuya Mickey Het heeft vergelijkbare kenmerken, alleen het blad is donkergroen en glanzend.
 • Albospikata bereikt een hoogte van 2,5 meter, de naalden zijn zilverkleurige alsem met witte uiteinden, die een extra spel van licht creëert. Dit effect ziet er erg leuk uit in heggen. De kroon van albospikat is zeer breed en heeft een diameter van ongeveer een meter, wat de noodzaak van extra ruimte in de compositie noodzakelijk maakt.Het kan worden gebruikt als een afzonderlijke sierboom.
 • emerald - de piramidale thuja die het meest nodig is in landschapsontwerp. Het onderscheidt zich door een rijke groene kleur, dichte kroon, die fijn wordt gesneden, in de winter wordt hij iets donkerder. Thuja verdraagt ​​een breed scala aan omstandigheden, van volle schaduw tot felle zon, is niet veeleisend voor irrigatie en is bestand tegen verval, uitstekende vorstbestendigheid maakt Smaragd onmisbaar voor het maken van heggen. De hoogte van een volwassen plant (ongeveer 3 meter) en een prachtige dichte kroon laten je toe deze thuja te gebruiken om park steegjes te maken.

Het kan ook worden gebruikt als achtergrond voor kleinere coniferen en decoratieve bloemstukken.

 • Heeft soortgelijke kenmerken Thuja Brabantmaar het is minder winterhard en heeft een lichtere kroon, een snelle groei (tot 50 centimeter per jaar).
 • Globoza. De volwassen thuja heeft geen kapsel nodig, heeft dichte naalden met een heldergroene kleur met een bolvorm in de hoogte en maximaal 1 meter breed. Ziet er goed uit in één plant, en in combinatie met kruipende jeneverbes. Zeer geliefd bij ontwerpers voor de nauwkeurigheid van de ronde vorm.Vaak de belangrijkste focus in bloemstukken.
 • Tui Reinhold. Ze heeft ongebruikelijke goud-bronzen naalden, die in het voorjaar een roze tint krijgen. Het wordt een grote decoratie rotstuin of bloembedden. Een volwassen plant heeft een hoogte van 1 meter, vrij winterhard.
 • Tuya Danika, laag - tot 0,7 meter, met een ronde, dichte kroon met een rijke groene kleur. Zeer goed in de alpenheuvels of in de straatpotten op het open terras, in de vorm van een beteugeling van de naaldsamenstelling.
 • Lijkt op haar Thuja Woodwardy. Het heeft een lage compacte ronde vorm en contrasterende kleur van gebladerte, van licht tot donker, waardoor het decoratief is.
 • Tuya Khozeri - dwergvariëteit, heeft een lichtgroene kleur van gebladerte, kroon in de vorm van een bal, ongeveer 70 centimeter hoog. Het is interessant om de kleur van de naalden het hele jaar door te veranderen van lichtgroen tot brons.
 • Filiformis. Deze thuja is compleet anders dan de structuur van de kroon en takken naar de vorige exemplaren, eerder een fontein. Het harmonieert met kruipende takken en kan worden gebruikt als lintworm.
 • Dezelfde kroon in de vorm van een fontein thuja fold - Wipcord. Ze heeft een zeer langzame groei, de maximale hoogte is 1 meter.Volwassen kleur geven originele standaardvorm.
 • Tuya Sunkist Het heeft een duidelijke conische vorm, het wordt gekenmerkt door een zeer langzame groei (tot 1,5-2 meter). De ongebruikelijke kleur maakt het mogelijk om zowel in een enkele beplanting als in een compositie een gele vlek te creëren.
 • Holmstrup - sierlijke zuilvormige thuja, met dichte mooie nobele zilverachtige naalden op gedraaide waaiervormige dichte takken. Geeft een goede indruk. Het bereikt een hoogte van 4 meter. Gebruikt om steegjes en hagen te vormen.
 • Tuya Columna - hoog, tot 10 meter hoog, een naaldplant met een smalle kolomvorm, met dichte donkergroene naalden. De groei voor het jaar is 15-30 centimeter. Zeer onconventioneel voor de samenstelling van lucht en aarde. Lever.
 • amber - Een nieuwe variëteit van hoge Thuja, hoogte bereikt 4 meter, het heeft een smalle conische kroon. De waarde van de variëteit voor de inrichting van de plot ligt in de felgele naalden, waarvoor een zonnige locatie vereist is. De vorstbestendigheid is hoog.

Compatibel met andere planten

De vele soorten en kleuren van deze naaldachtige plant maken het mogelijk om uitgebreid gebruik te maken van thuja in landschapsontwerp.Thuy worden perfect gecombineerd met jeneverbes van kruipende vormen. Bolvormige kronen en zachte naalden zijn prachtig gecombineerd met sparren.

Stekelige en heldere rozen zijn een sieraad van delicaat groen en spiraalvormige takken van thuja's. Dezelfde vereisten voor de samenstelling van de grond met andere coniferen maken ze tot goede buren.

Hoe te kiezen?

Het kiezen van een cijfer, is het de moeite waard om te lezen over de koude weerstand van een of ander type. Hiervoor zijn er speciale correspondentietabellen. Een belangrijke factor is de groeisnelheid en hoogte van de plant op volwassen leeftijd. Voor een alpine glijbaan is het beter om dwergvariëteiten te kiezen met een minimale jaarlijkse toename, maar voor hagen zijn grote exemplaren met een snelle hergroei van scheuten nodig.

Bij het kiezen van meerkleurige opties voor hagen, moet u zich richten op dezelfde hoogte volwassen struiken.

Als u zaailingen koopt op tuinbouwbedrijven, moet u de toestand van de kroon, de dikte en kleur ervan beoordelen. De aanwezigheid van gedroogde takken kan duiden op schade aan het wortelsysteem. Een dergelijke zaailing zal de decoratieve vorm niet lang herstellen of zelfs sterven.

Waar planten?

Om een ​​thuja te planten, moet je een voldoende zonnige of halfbeschaduwde plek kiezen,geen wind door. Bodems moeten een iets verhoogde zuurgraad hebben en vrij los zijn.

Als de site kleiachtig is, moet je een gat graven dat twee keer zo groot is als een aardse klont, giet drainage van kiezels of geëxpandeerde klei en maak een grondmengsel van zand, veen en aarde. Deze mengeling moet de wortels van de boom jarenlang voeden, zodat het al zijn decorativiteit laat zien.

Het grondwater van de thuja is niet verschrikkelijk, het heeft een ondiep wortelgestel. Maar natte laaggelegen of moerassige gebieden moeten worden vermeden.

Na het planten verdient het aanbeveling de pristvolny-cirkel te bedekken met een laag naaldschors.

Water geven is alleen nodig in de eerste keer voor het planten van de zaailing, het moet gematigd zijn. Landing is beter te maken in het voorjaar of de zomer. De plant kan dus beter wortel schieten en de winter doorstaan.

Zorgregels

Vorstbestendige varianten van winterkoude zijn niet verschrikkelijk. Jonge zaailingen hebben nog steeds bescherming nodig in de vorm van een dikke laag mulch en beschutting met agrospan van het grondgedeelte van de plant. Door de jaren heen zal Tui de nodige weerstand tegen lage temperaturen verwerven. Thermofiele oosterse of Europese thuja die in potten wordt geplant, moet in de winter worden opgeslagen in een koele, lichte kamer.

Het probleem van alle soorten thuja's is zonnebrand. In februari en maart droogt de felle zon zachte naalden en de wortels in een laag bevroren aarde kunnen geen vocht aan het gebladerte afgeven. De naalden worden zwart en droog, het kan niet worden hersteld, deze bruine kale plekken gedurende verschillende seizoenen zullen het uiterlijk van de boom bederven. Verbrande takjes worden in de lente afgesneden en ze wachten op nieuwe scheuten om te groeien, maar de eerdere dichtheid en uniformiteit van de kroon kan niet worden bereikt. Om dit te voorkomen, wikkelen de kronen een dunne agrospan of gaas. De stof moet ademend zijn zodat de zaailing niet ontspruit.

In de zomer moet thuis periodiek van de kruin worden bewaterd met een slang, om een ​​douche voor de naalden te regelen.

Het is noodzakelijk om onregelmatig gekweekte benen regelmatig te snijden, wat meer uitholen zal stimuleren. We moeten de kroon van droge twijgen en spinnenwebben schoonmaken, zodat het decoratieve effect van deze naaldplant behouden blijft gedurende de tijd dat het in de tuin is.

Mooie ontwerpideeën

In de tuin moet je een plaats vinden voor de samenstelling van deze prachtige planten. Er is een grote verscheidenheid aan opties voor de locatie van de Tui op de site. Naaldbomen zullen het ceremoniële gebied versieren.In het land kun je rockeries uitrusten met thuja's, het wordt de trots van de eigenaars. Heg van thuja sluit tegen nieuwsgierige ogen en creëer een nobele natuurlijke barrière.

Zie de volgende video voor tips over het planten van een thuja.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer