Landschapstuinontwerp: hoe ontwerp je jouw site?

Aan de vooravond van de lente voor de zomer bewoners met ervaring en beginners, de problemen van het voorbereiden van een zomerhuis en een plot voor het warme seizoen worden steeds actueel. Sommige mensen denken na over de manier waarop het huis na de winter moet worden opgewarmd, anderen - wanneer de zaailingen moeten worden voorbereid. Maar absoluut vraagt ​​iedereen zich af: hoe u uw site kunt ordenen. Deze vraag is helemaal niet inactief.

Aan de ene kant is de esthetische component belangrijk, omdat het huisje een rustplaats is. Aan de andere kant, het ontwerp van de tuin vereist een juiste plaatsing op de site van planten. Lichtminnend - in de zon, schaduwminnend - in de schaduw van bomen of gebouwen. Dan zullen de bloemen hun weelderige decoratie verrukken en van de bedden kunt u een goede oogst verzamelen. Het kennen van de grondbeginselen van landschapsontwerp helpt bij het beslissen over veel zaken.

Ontwerpkenmerken

Tuindecoratie is een langdurig en arbeidsintensief proces.Vereist een serieuze aanpak en volgorde van acties. Ze beginnen altijd met het kiezen van een plaats voor hem op de site. De juiste oplossing biedt schoonheid, gemak van verzorging en vruchtplanten. Overwogen: het licht, de kwaliteit van de grond, de buurt met gebouwen en nog veel meer.

Na het bepalen van de locatie, ga naar de ontwikkeling van het project. Het kan verschillende niveaus van complexiteit hebben. Als de site niet het eerste jaar is, heeft het alle gebouwen, worden er regelmatig groene ruimten weergegeven en kunnen alle kracht en financiën worden besteed aan het ontwerpen van tuinen.

Moeilijker is de situatie dat de site net is overgenomen van andere eigenaren en volledig moet worden aangepast aan uw smaak en behoeften.

De moeilijkste taak in termen van tijd en financiële investeringen is "kale" grond, waarop geen enkel object is gebouwd. Er is echter een plus. Zo'n site is een leeg vel voor een ontwerper, en eventuele fantasieën kunnen erop worden gerealiseerd.

Ongeacht de complexiteit van het project - of het suburbane gebied helemaal is gevuld of een herontwerp is, moet de lay-out rekening houden met de kenmerken, voor- en nadelen van het perceel.

gebied

Het is duidelijk dat op het gebied van 6-8 hectare niet bijzonder duidelijk is.

Het is belangrijk om verschillende methoden voor landschapsontwerp te gebruiken om ruimte te besparen en de visuele toename te vergroten.

Plot vorm

Het kan vierkant, rechthoekig, smal en lang zijn, driehoekig of L-vormig. Het ontwerp van elk van hen omvat het maskeren van de gebreken, gebruik te maken van onregelmatige vormen.

De L-vormige plot is bijvoorbeeld succesvol verdeeld in twee helften. Een groot rechthoekig deel is verdeeld in sectoren: een gedeelte van de juiste universele vorm voor grote werken en gebouwen, en de spreker zal dienen als een plaats voor het regelen van een recreatiegebied.

Bij het ontwerpen van een smalle en langgerekte plot is het belangrijkste doel om aanplantingen en decoratieve elementen te rangschikken zodat de plot niet zichtbaar is.

terrein

De topografie van het oppervlak - laagland of hoogte, vlak of helling - speelt een cruciale rol. De omstandigheden voor de groei van aanplant van verschillende variëteiten en soorten variëren dramatisch met hoogteverschillen. Degenen die zich geweldig voelen op een heuvelachtig terrein, groeien slecht in laaggelegen gebieden en omgekeerd.

Beïnvloedt de vruchtbaarheid van planten bodemtype.Een goed land moet "vet" zijn, matig vochtig, matig los. Als er veel zand, klei of kalksteen in zit, heeft de bodem mest nodig.

Soms is het volledig noodzakelijk om zwarte aarde te importeren om een ​​nieuwe laag aarde te vormen. Voor droge grond is het in de planningsfase noodzakelijk om na te denken over de watervoorziening en het irrigatiesysteem.

aardrijkskunde

De waarde is de klimaatzone waarop de site zich bevindt, omdat deze zich ten opzichte van de windstreken bevindt. Dit heeft invloed op de manier waarop struiken en bomen worden geplaatst, die meer kwetsbare planten bedekken tegen de wind uit het noorden of tegen de brandende zon vanuit het zuiden.

De aanwezigheid van objecten op de site

Persoonlijke voorkeuren zijn belangrijk, maar er zijn bepaalde gezondheids-, brand- en bouwvoorschriften die strikte naleving vereisen. Zonder hen zal zelfs het mooiste ontwerpproject in de relevante instanties geen goedkeuring krijgen.

De normen regelen niet alleen de plaatsing van woon- en bedrijfsfaciliteiten, maar ook de locatie van struiken, bomen ten opzichte van ondergrondse voorzieningen. Hun afstand van gebouwen, paden en gebouwen. Sommige artikelen hebben een adviserend karakter, maar veel zijn verplicht.

Het voltooide plan moet gedetailleerde informatie bevatten over de wijzigingen die op de site zijn aangebracht, schattingen en deadlines voor het werk

Het diagram toont alle hoofd- en aanvullende objecten in de relatie, inclusief communicatie.

Kostenraming

Het oplossen van problemen terwijl ze worden ontvangen, is een slecht principe als het gaat om financiële kosten. Het visuele en praktische deel van het ontwerpproject voor de tuin moet worden voltooid aan het begin van het zomerseizoen, omdat de koude en zware regenval niet de beste bondgenoten zijn voor elk werk in de open lucht.

Het is belangrijk om van tevoren alle voorwaarden, benodigde materialen, betaling voor diensten van professionals en kleine uitgaven te berekenen. Voorzie een kleine hoeveelheid fondsen zodat het werk niet wordt opgeschort vanwege een gebrek aan financiën.

De tuin vullen

Misschien is dit de meest aangename fase van het ontwerp. Wanneer het project klaar is, is toestemming verkregen, alles wat je nodig hebt is gekocht, het blijft om te beginnen met het brengen van schoonheid naar jouw site. Het is aangenamer om vanuit het prieel de bloeiende creatie van je handen te bewonderen.

zonering

Het splitsen van de tuin in sectoren is een fundamenteel moment. De vruchtbaarheid van de gewassen hangt af van de succesvolle keuze van de plaats voor de bedden.Daarom neemt de economische efficiëntie toe, omdat groenten en fruit uit het landhuis bijna het hele jaar worden opgeslagen. En het is gewoon leuk als de klusjes in de tuin goede resultaten opleveren.

De drie walvissen waarop vruchtbaar tuinieren is gebouwd, zijn de topografie van het land, de samenstelling van de bodem en het vocht.

Maak een opluchting

Niet alle hoogteverschillen, hellingen zijn geschikt voor groenteteelt, groeiende fruitgewassen en het kweken van bloemen. Je moet een tuin of moestuin niet breken in de laaglanden, ravijnen, vooral smal en verlengd. De temperatuur daarin is altijd lager als gevolg van stagnatie van koude lucht en de grond is te nat. In dit gebied zullen de planten afsterven door vorst of rot.

Het vlakke vlak is het minst onderhevig aan temperatuurschommelingen, heeft de meest uniforme vochtigheid en bodemsamenstelling op de hele locatie. Met de komst van de helling verandert de temperatuur op verschillende hoogten.

Elke 100 meter omhoog geeft een afname van de gemiddelde jaartemperatuur met een graad of graad. Dit lijkt een onbelangrijk verschil, maar bij sommige planten kan het rampzalig worden bij de eerste vorst.

Voor de meeste plantages is de beste optie niet erg vlak, maar ook niet helemaal vlak met oriëntatie op het zuidwesten en zuidoosten.Het onderste deel van dit gebied zal nat, schaduwrijk en koel zijn. Het is meer geschikt voor schaduwminnend en vereist veel vochtplanten.

Naarmate het hoger wordt, zal de aarde droger worden en zal de temperatuur hoger zijn. De bovenkant zal sneller en efficiënter in de zon opwarmen. Steeds vaker is het handig om groente- en bessengewassen te planten in overeenstemming met hun behoeften in zon en water.

Het klimaat van de regio

In het noord-westen van het land dat het meest geschikt is voor een boomgaard beschouwd helling aan de zuidkant, weg te nemen meer naar het westen dan het oosten. Op de hellingen van de Oeral en Siberië moet je integendeel de oostelijke kant kiezen om te beschermen tegen het barre klimaat. Zuidelijke, bergachtige gebieden in elk gebied hebben hetzelfde probleem - gebrek aan vocht. Optimale vlakke oppervlakte of lichte helling met irrigatiesysteem.

De samenstelling van de bodem en ondergrond

De keuze van een geschikte omgeving voor de ontwikkeling van het wortelsysteem van planten is een taak voor een specialist.

Als de eerste beoordeling van de site, kunt u inspectiemethode te maken, om de samenstelling van de bodem, de ondergrond te bepalen en de onderliggende rotsen vereisen agrochemische analyse.

Gelukkig zijn tuinders, bodemtype geen zin.Bemesten, ploegen of een nieuwe laag zwarte grond vormen, zijn betaalbare diensten die vaak worden gebruikt door eigenaren van privétuinen.

Goede aarde is doorlaatbaar voor water en lucht - heeft een losse structuur. Voor de teelt van gewassen zijn geschikt: lage podzolic, leem, zandige, grijze verbindingen van de aarde. Tuinen worden ook gemakkelijk gemaakt in de steppe van het bos, met een bruine, kastanjebruine en zwarte samenstelling.

Je moet niets goeds verwachten van klei, leem, puin, los zand en zoute gronden.

Bodemvochtigheid

De aanwezigheid van grondwater heeft daar een direct effect op. Meestal voeden ze de planten, maar als ze te dicht bij het wortelsysteem zijn, koelen ze de grond af, verzadigen ze met sulfaten en creëren ongunstige omstandigheden voor groei. De afstand van het grondwater tot het wortelsysteem moet minstens 2 meter zijn..

De afstand tot het aardoppervlak wordt bekeken vanuit de soort, het plantenras en de stam. Bijvoorbeeld, voor appelbomen op een dwergonderstam - 1-1,2 m, en voor een andere voorraad duurt dit minstens anderhalve meter.

Daarnaast wordt de locatiekeuze beïnvloed: waar precies de tuin wordt opgesteld, het microklimaat van de hele site,biologische kenmerken van fruit en bessen. Op het onbewoonde gebied kun je focussen op planten-indicatoren. Als eiken, esdoorns, peulvruchten in de buurt goed worden verbouwd, is dit een goede plek.

Als je al een landhuis en groen hebt, moet je om de tuin opnieuw te ontwerpen plaatsen kiezen op basis van de relatie tussen objecten en planten. Voor lichtminnende planten is het bijvoorbeeld belangrijk om een ​​voortuin voor het huis te fokken. En achter de woning, in de schaduw van de muren, zullen schaduwminnende culturen zich goed voelen.

Ook voor het huis kunt u lage struiken planten, waarbij u zich richt op de hoogte van de kozijnen. Struiken en bomen kunnen rond de perimeter worden geplaatst, groenten - in het midden van de site. Groenten zoals pompoen, courgette, kool houden van tijd tot tijd de plaats van "verblijf" op de bedden te veranderen.

stijlen

Het ontwerpen van een tuin begint met een tekening en het ontwerp begint met een idee. De eerste impuls - ik wil roze struiken met pioenen, en om mooi te zijn, moet het in een concrete vorm worden weergegeven - in de vorm van een landschapsproject. Er zijn geen onveranderlijke regels voor het ontwerp van de site.

Dankzij het flexibele ontwerp kunt u stijlrichtingen aanpassen aan de wensen van tuinbezitters enkenmerken van de site. Er zijn echter aanbevelingen die deskundigen op het gebied van landschapsontwerp aanbevelen aan te houden.

Houd rekening met de grootte en vorm van de site. Met behulp van de methoden voor zonering - bogen, paden, hoogteverschillen, groene heggen - kunt u de onregelmatige vorm van de site corrigeren en een harmonieus landschap creëren.

Het is de moeite waard om planten te kiezen, niet alleen op basis van persoonlijke voorkeuren, maar ook vanwege hun vermogen om wortel te schieten in specifieke levensomstandigheden. Hier spelen reliëf, vochtigheid, bodemtype en gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur een rol.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe beschaafd de planten zijn zonder pretentie, omdat de tuin en de tuin in de regel buiten de stad liggen. Dat wil zeggen, er is geen manier om elke dag voor planten te zorgen.

Correct combineren van plantensoorten. Het is belangrijk om rekening te houden met welke kleuren een bepaald type groen wordt gecombineerd.. Wat voor soort bloemen kunnen helpen bij de bescherming van groentegewassen, als ze langs de bedden op de datsja worden geplant en omgekeerd plaagdieren aantrekken? Wat in staat is om een ​​symbiose te creëren of de volledige groei van elkaar belemmert.

Kleuren op de juiste manier afstemmen.De werkregel - om niet meer dan drie kleuren te combineren bij landschapsontwerp is niet van toepassing, te vaak hebben de dieren in de buurt verschillende tinten. Maar dit is geen reden om tot het uiterste te gaan en gedachtenloos al je favoriete bloemen in een regenboogpalet te combineren.

Er zijn verschillende opties om de tuin mooi te maken.

 • Focus op greens, niet bloemen.
 • De combinatie van kleuren op basis van complementariteit.
 • Selectie van kleurzones.
 • Tuindecoratie in dezelfde reeks, maar in verschillende tinten.
 • Houd rekening met de bouwstijl van gebouwen op de site. Siertuinieren kan geen afzonderlijk fenomeen zijn op de site. Het moet een harmonieuze achtergrond zijn voor een woonhuis en recreatiegebied.
 • Teken een plan en hou je eraan. Het visuele schema van planten vereenvoudigt de taak van het inrichten van de tuin aanzienlijk. Opgemerkt moet worden dat de locatie van alle delen van het gazon, struiken, bomen, bedden, bogen, hekken, bedden.

Het is goed als er kleurvlekken op het diagram staan. Een dergelijk plan zal bijvoorbeeld duidelijk aantonen dat de struiken gepland zijn langs de omheining langs de rand van de site geplant te worden, en de paden moeten worden versierd met meerjarige lage struiken.

Wat de stijlen zelf betreft, biedt het ontwerp van de tuin een heel scala aan oplossingen.

Ze zijn allemaal ondergeschikt aan twee hoofdgebieden:

 • gewone tuin;
 • oneindigheid.

Regelmatig of formeel ontwerp regelt de klassieke stijlen. Het wordt gedomineerd door symmetrische vormen, balans en strenge geometrie. Ze onderstellen zelfs architectuur. De kronen van bomen en struiken zijn geknipt, de aanwezigheid van grasvelden en percelen van steen is welkom.

Een kenmerk van een gewone tuin is de aanwezigheid van een centraal steegje. Het kleurenpalet is laconiek: greens van verschillende tinten, wit, licht en rood palet worden gebruikt.

Soms wordt een gewone tuin traditioneel genoemd. Gemeenschappelijke accessoires: fonteinen, kolommen, vazen, sculpturen. Een klassieke rand, smeedwerk, banken met ruggen, natuurstenen ornamenten worden gebruikt. De locatie van de accessoires staat centraal of strikt in spiegelbeeld.

Landschapsstijl op de eerste plaats maakt natuurlijkheid. Hiermee kun je alle functies van het reliëf gebruiken, het is gemakkelijker om te spelen zonder de medewerking van de ontwerper. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een uitgebalanceerde combinatie van kleuren, de tuin goed onderhouden te houden.

De eigenaardigheid van zo'n tuin is een imitatie van de natuur, maar nauwkeuriger, ordelijker. In plaats van kolommen groeien bomen, is asymmetrie relevanter dan spiegeling, fonteinen vervangen natuurlijke reservoirs. Bosstijl ligt dicht bij het landschap, met een overwicht van wilde planten en bomen.

De engere en specifiekere zijn de takken van de stijlen: Engels, Frans, Moors, Chinees en dergelijke.

 • Engels. Opvallende kenmerken: weelderig groen, gazon, aangelegde voortuin, mooie looproute, kronkelende paden en glooiende heuvels.
 • Frans. Ook wordt de Provençaalse stijl vaak toegeschreven. Het hoogtepunt van deze tuin is het kweken van geurige kruiden. In de zomer zien ze er prachtig uit op de bedden en verspreiden ze het aroma, en in de winter vullen ze perfect de huisgemaakte gerechten aan. Naast hen is het belangrijk om natuurlijke sieraden, een overvloed aan kleine bloemen en decor te gebruiken. Paarse en roze tinten zijn een must.
 • Moors. De basis is de aanwezigheid van een centraal element. In het midden van het perceel is er een fontein, een vijver of een recreatiegebied met een tuinhuisje, en een groene compositie van alle tinten is eromheen gebouwd. Open grond mag niet worden achtergelaten.Waar geen beplanting is, zijn de paden in steen of tegels aangelegd.
 • Japans. Een grote zeldzaamheid in het ontwerp van de tuin is het gebruik van traditionele Japanse architectuur, meerjarige bloeiende bomen (bladverliezend), decoratie met kiezels, mos en stenen, aquaducten en vijvers met vis.
 • Chinese. Ondanks dat ze behoren tot de Aziatische regio van deze en voorgaande stijlen, hebben ze hun eigen kenmerken. Dus, Chinezen worden gekenmerkt door een complexe landschapsoplossing, die veelzijdigheid impliceert. De tuin moet zo worden ingericht dat deze er anders uitziet dan de verschillende standpunten.
 • Land of rustiek stijl is een van de meest eenvoudige in uitvoering, omdat het in essentie zo dicht mogelijk bij de natuur staat. De natuur fungeert als decoratie rond een mooi huis, en laat tegelijkertijd ruimte met maximaal voordeel organiseren. Fruitbomen, dichte aanplant van bloemen en culturen, beeldhouwwerken van faience, rieten en houten ornamenten zijn elementen die eigen zijn aan de landelijke stijl.
 • Italiaanse stijl. Het belangrijkste kenmerk is de aanwezigheid van een patio, verborgen voor de ogen in de diepten van de site.
 • modern. Asymmetrie, contrasterende kleuren, het gebruik van niet-triviale architecturale vormen van verschillende materialen, nachtverlichting.
 • eclecticisme. Competente combinatie van verschillende stijlen.

Wij maken bloembedden

Typen tuinen - categoriseren is vrij ingewikkeld en verschilt van stijlen. Hier hebben we het niet over het uiterlijk en ontwerp, maar over de overeenstemming van de stijl met de functies van de tuin. Moderne tuin heeft verschillende soorten functies.

Ontspanningsfunctie - de tuin wordt alleen gebruikt voor recreatie, uitstapjes buiten de stad voor familie of vriendelijke barbecue, zonnebaden en vissen.

Esthetische functie - noodzakelijk voor de ontwikkeling van harmonie met de natuur. Dit is een sociale functie, waarbij een persoon wordt aangesteld om te werken en te functioneren in een tuinpartnerschap.

Economische functie - kunt u het land gebruiken als voedselbron voor het hele gezin.

Volgens welke functies de tuin moet uitvoeren, kan deze van de volgende typen zijn:

 • decoratieve;
 • fruit;
 • fruit;
 • gemengd.

decoratief

Deze tuin is alleen bedoeld voor recreatie. De verhouding van zones verschilt van de traditionele zone: ongeveer 50%, in plaats van 70%, wordt toegewezen aan groene zones. Meestal is het een recreatiegebied.Het combineert twee functies: ontspanning en voldoening aan esthetische behoeften. Meestal worden bomen, bloeiende struiken en bloemen in zo'n tuin gefokt.

Een van de beste voorbeelden is de heidetuin. Heather is een pretentieloze plant met tientallen variëteiten, perfect gecombineerd met elkaar en met andere bloemen. Het vereist geen speciale zorg, het bloeit prachtig en is lange tijd blijvend en wortelt op de meest barre gronden.. Een onderscheidend kenmerk van deze plant - een verbluffend aroma.

fruit

Als niet alle tuinbezitters klaar staan ​​om met een schop boven de tuin te staan, dan willen velen graag fruitbomen op het perceel. Zorgen voor hen is eenvoudig, het belangrijkste is om de grond te bemesten, het op tijd bij droog weer water te geven en de boom te beschermen tegen parasieten.

In veel regio's van het land is het klimaat geschikt voor het kweken van peren, appels, pruimen, kersen. In de zuidelijke regio's wordt de lijst bijgewerkt met abrikozen, perziken, walnoten en andere hittelievende vruchten. Oogst fruitbomen beginnen te geven vanaf 2-3 jaar oud.

groente

Een zeer gebruikelijke optie bij diegenen die graag vitamines in voorraad willen hebben voor de winter en niet tegen de verzorging van de bedden.Je kunt veel groeien: aardappelen, wortels, kool, inclusief bloemkool en broccoli, groenten.

De voorkeur kan worden gegeven aan aubergines, pompoen, courgette, peulvruchten of bessen. Zo'n tuin heeft intensieve zorg nodig, maar het resultaat rechtvaardigt de inspanning.

gemengd

De meest voorkomende optie onder zuinige Russen. Het impliceert het gebruik van het tuinperceel voor de teelt van bloemen, groenten en fruit.

Planten kiezen

De keuze van bloemen en struiken voor landschapsontwerp bepalen de sfeer en de verlichting van het gebied. Met de hulp van grote planten, kun je zowel de compositie nieuw leven inblazen als een mooi idee verpesten. Bij de keuze van rassen worden geleid door persoonlijke voorkeuren en stijl richting.

Want de traditionele stijl wordt gekenmerkt door een overvloed aan groen van verschillende variëteiten: struikrozen, madeliefjes, fresia's, dahlia's, asters, pioenen, gastheren, geyhery, phlox.

Voor bos of landelijke stijl zijn geschikte verschillende hvoyniki en pretentieloze bloemen. Bijvoorbeeld kamille, kool, zonnebloemen, weideplanten. Naaldvormige sierbomen en heesters wortelen en zien er goed uit.

De Franse Provence is vol met roze, paarse en lila tinten, een overvloed aan kleine bloemen.Voor decoratie is het belangrijk om lila te gebruiken rond de omtrek en plantenbedden van arabis en eustoma, irissen, clematis, verbena, heide of vergeet-mij-nietjes op bloembedden. Geschikte en blauwe, lila, paarse hortensia.

Geparfumeerde kruiden als supplement zullen een hoogtepunt van de tuin zijn - rozemarijn, basilicum, munt, salie, marjolein.

Voor Nederlandse tuinen worden daglelies (alstromeria, lelies, agapanthus en anderen), tulpen, pioenen, gladiolen als vulling gebruikt.

Elke tuin kan worden gevarieerd met klimplanten: blauwe regen, zoete erwten, bougainvillea, clematis, Oost-Indische kers.

Ongewone bloemen trekken ook de aandacht: helder alissum, klaprozen, astilbe, vetplanten, geyhera. Izeli Fastygiata, Erect Berberisfamilie, Lobelia en Goudsbloem worden gebruikt.

Elementen van decor

In het recreatiegebied het minimum dat nodig is: een plaats voor een rokerij of barbecue, een tafel, banken of stoelen, een prieel of een schuurtje. Voor de tuin is het belangrijk om plastic meubels te gebruiken die niet verslechteren in verschillende weersomstandigheden, evenals houten voorwerpen. Zelfgemaakt meubilair gemaakt van stronken, planken, pallets, oude autobanden ziet er mooi en origineel uit.

Een leuke cottage-bonus is een hangende schommel met een rug en een hangmat.In aanwezigheid van vrije ruimte, is het wenselijk om meerdere van dergelijke plaatsen uit te rusten, omdat er veel vraag naar is bij gasten en huishoudens.

Tuinaccessoires zijn ook nodig. Dit kunnen in de fabriek gemaakte producten zijn van artikelen uit verouderde materialen zoals keramiek, gips, hout, metaal of "doe-het-zelf". Een mand met fruit kan bijvoorbeeld een bloempot vervangen of veranderen in een originele rieten schoen voor het planten van planten, gekleurde banden zijn kant-en-klare bedden en een oude fiets is een originele standaard met meerdere niveaus voor containers met bloemen.

Combinatieregels

Bij het combineren van stijlen van landschapsontwerp is het belangrijk om de grootte van de plot in ogenschouw te nemen. Het kan klein, middelgroot en groot zijn. De waarde wordt soms bepaald door het oog, vaker door geodetische en agronomische instrumenten.

Middelste plots zijn veelzijdig en de eenvoudigste om uit te kiezen. Het is handig om er gebouwen en decoratieve elementen op te plaatsen zonder de hygiënische normen, brandveiligheidsregels en zonder schade aan planten te overtreden.

In grote gebieden is het ontwerp complexer, omdat er geen holtes mogen zijn en het vullen meer middelen en inspanning vereist.

Kleine gebieden hebben te weinig ruimte voor een volwaardige tuin. Ze proberen vaak een groot aantal verschillende plantages op te stapelen, wat resulteert in een botanische warboel.

Om een ​​dergelijke fout te voorkomen, moet u beproefde compositietools gebruiken voor een rationele ruimteverhoging.

Sommigen van hen helpen om een ​​bruikbaar gebied vrij te maken, en sommige werken alleen op het visuele effect. De eerste groep omvat het gebruik van gebouwen van anderhalve en twee verdiepingen, terrassen en een getrapt landschapsontwerp. Tegelijkertijd kunnen woonvertrekken op de zolder of op de tweede verdieping worden gebouwd of worden verdiept met behulp van kelders en begane grond.

Als visuele toename van de ruimte adviseren landschapsspecialisten om verschillende technieken te gebruiken:

 • Vermijd rechte lijnen in de lay-out.. De geometrie van de traditionele stijl voor de tuin is niet verboden in kleine gebieden, maar je moet begrijpen dat de praktische bruikbaarheid van het land enorm zal lijden. De tuin zal een overwegend decoratieve functie hebben, in plaats van haar eigenaars te voorzien van verse groenten en fruit.
 • Verberg de grenzen van de plot. Doof hek schetst scherp en comprimeert de grenzen van de tuin. Je kunt ze visueel uit elkaar duwen met behulp van een hek met openingen - klassiek hout, gaas met kettingschakel, gekleurd gaas.

Zo'n hek zal een uitstekende basis zijn voor het plaatsen van klimmers. Een alternatieve optie is struiken. Maar hier moeten we niet vergeten dat ze niet altijd dicht bij de omheining van de buren kunnen worden geplant.

 • Groen gazon. Bij de ingang van de site werkt deze puur Engelse receptie met een knal. Uitgebreide kleurvlek in plaats van vervaging van verschillende kleuren trekt visueel het gebied van de aarde aan.
 • Een beknopt palet gebruiken. Hoe minder variatie op de site, hoe solide het eruit ziet. En het gebrek aan versnippering is de beste manier om kleine gebieden te vergroten.
 • Groen gebied zonder weelderige bloeiende bedden Het hoeft niet per se saai te zijn. Het is noodzakelijk om complexe tinten, planten van interessante vormen, van verschillende groottes te gebruiken. Veel van hen kunnen echter nuttig zijn in de keuken en in de verbandtrommel.
 • Alternatieve optie - de keuze van één kleur. De tuin ziet er bijvoorbeeld geweldig uit, waar alle bloemen in blauw, rood of oranje op elkaar passen.
 • Kronkelende paden en paden. Hoe meer ze winden, hoe meer de tuin lijkt.
 • Verdeling van lichtaccenten. De receptie is helaas niet universeel, omdat 's middags kunstlicht geen effect heeft, maar' s avonds is het zeer effectief. Hier is het handig om de architecturale verlichting van het huis te gebruiken, zoeklichten met naar boven gerichte balken, gazonlampen op poten en in de vorm van ballen.
 • Waterspiegel. Iedereen kent het magische effect van reflecterende oppervlakken in kleine ruimtes. In de natuur wordt hun rol uitgevoerd door kunstmatige reservoirs.
 • Tuinieren verticale oppervlakken. "Pull" de tuin kan niet alleen breed zijn, maar ook in hoogte met behulp van bogen, netten en klimmers. Het is mooi, handig voor zonering en creëert extra volume.
 • Trapinrichting en terrassen. Multi-level plaatsing van decoratieve elementen en terrassen voor plantenveredeling op twee fronten tegelijk - een praktische toename in oppervlakte en visueel. Bovendien is het gewoon prachtig. Eigenlijk op hellende sites.
 • Het gebruik van fractals. Herhalende silhouetten en vormen voegen heelheid en harmonie toe aan de compositie.
 • Gestrekte silhouetten. Kleine architecturale vormen en bomen moeten naar boven streven, zodat het uitzicht meer ruimte beslaat.
 • Focus accenten. In een klein gebied met een regelmatige vorm is het belangrijk om niet aan de randen te blijven hangen. Het gebruik van decoratieve elementen op de meest onverwachte plaatsen - van fonteinen tot banken - helpt de aandacht af te leiden.

Landingspatronen

Tuinopties spelen een belangrijke rol. In officiële documenten worden ze geregistreerd als een gebied, gemeten in meters of weefpatroon. Beginnende tuinders is moeilijk om de grootte die nodig is voor de buitenwijk te bepalen. Het lijkt erop dat 6 hectare voldoende is, en dan moet je kiezen tussen bloemkool en de gebruikelijke variëteit voor wintervoorraden, omdat er niet overal genoeg ruimte was.

Anderen bedreigen onmiddellijk 20 hectare, zodat er een plek is voor barbecues en er is genoeg land voor groenten. Dit is ook een vergissing. Als u op 20 hectare geen groot landhuis voor het hele gezin plaatst, zult u te maken krijgen met de verwerking van groentegewassen van zonsopgang tot zonsondergang met een kebab in uw tanden.

De gulden middenweg is een gebied van 10-12 acres met de juiste zonering.Het is niet genoeg om te beslissen dat "hier zal er een mooi huis zijn, en in die hoek van de appelboom", de keuze van het doel van elke sector wordt uitgevoerd volgens de regels waaraan moet worden voldaan.

Overweeg de vorm van de plot en gebruik de juiste bestemmingsplan. Voor dit doel, levende hagen van struiken en bomen, paden, decoratieve elementen, bogen. Het is noodzakelijk om het volledige potentieel van klimmers en vaste planten te benutten.

Het is rationeel om het land in delen te verdelen. Zoals de praktijk laat zien, is de "gouden formule" als volgt: een tiende deel van het waarnemingspunt wordt toegewezen aan woongebouwen, één aan huishoudelijke bijgebouwen, anderhalf aan het recreatiegebied en de resterende 6-7 aan de tuin. Totaal, het blijkt ongeveer 65-70% van het land voor tuinbehoeften.

Houd afstand tussen objecten. Het is noodzakelijk om hygiënische redenen en veiligheidsnormen. De volgende twee regels volgen vanaf hier:

 • Accounting voor sanitaire normen - huishoudelijke outlets en dierenhokken moeten zich op 10-12 meter van het huis bevinden.
 • Bouwcodes voor boekhouding. De plaatsing van struiken is toegestaan ​​op ten minste 1 meter van de aangrenzende aangrenzende omheining, bomen - 2 of 3.
 • Houd rekening met de richting van de wereld en de geografie van de regio om de planten zo te plaatsen dat ze comfortabel zijn in het zonlicht en in de schaduw.
 • Zorg voor veiligheid op de speelplaats en in het recreatiegebied.

Handige tips

De belangrijkste trucs van luie tuiniers om hun geliefde tuin in uitstekende staat te houden, is de juiste voorbereiding van de site voor overwintering:

 • om steunen te vestigen voor takken die onder het gewicht van vruchten zijn gevallen, zodat ze niet breken: tijdens de winter kunnen ze niet herstellen;
 • tijdige oogsten en planten van planten;
 • de behandeling uitvoeren van aanplant van ongedierte;
 • voed fosfaat-potas meststoffen vaste planten voor de winter.

Fotogallerij: spectaculaire voorbeelden

De belofte van een mooi ontwerp van de tuin en de ruimte rondom het landhuis of landgoed is de ontwikkeling van een kwaliteitsproject en de aanwezigheid van een idee. Ook voor de vorming van prachtige binnenplaatsen is het belangrijk om het principe van een harmonieuze combinatie van objecten in het gebied tussen zichzelf en met de omringende natuur in acht te nemen.

De volgende technieken werken perfect voor het creëren van een mooi en uniek ontwerp:

 • Gebruik alle voordelen van de "probleem" -sites.
 • De bouw van een balkon of zolder op de bovenste verdieping van het huis, een gesloten veranda of een terras aan de onderkant.
 • Voorkeur voor natuurlijke materialen bij het kiezen van accessoires en meubels: hout, steen, textiel.
 • Ongebruikelijke DIY-accessoires - doe het zelf.

Gebruik de mogelijkheden van uw eigen verbeelding of kies de juiste voorbeelden op internet. U hebt altijd de mogelijkheid om een ​​uniek beeld van uw tuin te creëren, zelfs zonder dure elementen, op uw eigen.

Handige tips voor het maken van een tuinontwerp wachten op u in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer